»

Dell poklical vse zaposlene nazaj v pisarne

Slo-Tech - Tudi Dell je svoje zaposlene pozval nazaj v pisarne, kar bo veljalo od ponedeljka. Njihov oddelek za prodajo, ki je imel doslej možnost delati od doma, bo ta privilegij izgubil, piše v okrožnici. Razlog za spremembo je pomoč pri "rasti sposobnosti" zaposlenih, so dejali v podjetju. Ob tem so suho dodali, da interni podatki kažejo, da je produktivnost zaposlenih višja, če so v pisarnah.

Doslej so zaposleni v tem oddelku lahko od doma delali dva dni na teden. Nova politika seveda ne velja za trgovske potnike, jih je pa podjetje pozvalo k temu, da čim več časa preživijo na terenu s strankami in potencialnimi strankami. Kdor dela v pisarni, pa bo po mnenju vodstva več pridobil s takojšnjimi povratnimi informacijami in dinamično energijo v pisarnah, kot pa mu pomaga delo od doma.

Zaposleni pa niso navdušeni nad hitrostjo spremembe. Okrožnico so prejeli v četrtek, spremembe pa bodo začele veljati v ponedeljek. Tiskovni predstavnik podjetja je okrožnico potrdil in dejal, da si želijo...

13 komentarjev

Amazon: konec dela od doma

Slo-Tech - Za Amazonov je odmev pandemičnih časov dokončno mimo, saj so zaposlene pozvali k prenehanju dela od doma. Izvršni direktor Andy Jassy je v okrožnici danes zapisal, da bodo januarja uvedli novo politiko, ki terja petdnevno prisotnost na delovnem mestu. Doslej je veljal kombinirani režim, ki je omogočal delo od doma dvakrat tedensko. Sedaj z izjemno izrednih okoliščin, ki jih bodo morali zaposlenim potrditi podpredsedniki, to ne bo več dovoljeno.

Jassy je zapisal, da pred pandemijo ni bilo samoumevno, da je dvakrat tedensko možno delati od doma. Tako bo tudi v prihodnosti, je dodal. Druga pomembna sprememba bo zmanjšanje števila nivojev v hierarhiji podjetja. Povečati želijo razmerje med uslužbenci in menedžerji za vsaj 15 odstotkov, kjer so uslužbenci delavci, ki nimajo podrejenih oziroma ne koordinirajo dela drugih ljudi. Ali bodo to dosegli tudi z odpuščanjem menedžerjev, ni znano. Je pa Jassy po prevzemu vodstvenega položaja že odpuščal, kot pred njim 27 let ni nihče.

Amazon...

161 komentarjev

V Applu konec stalnega dela od doma

Business Insider - Apple ugotavlja, da je epidemije konec, zato je svoje zaposlene pozval nazaj na delovna mesta. Zaposleni bodo morali od septembra vsaj tri dni na teden delali iz pisarn, in sicer ob ponedeljkih, torkih in četrtkih. Ob sredah in petkih bo možno delati od doma, ne bo pa to nujno. Prav tako bodo zaposleni dobili še dva tedna odobrenega dela od doma na leto, ki ju bodo lahko uporabili po lastni presoji. Nadaljnje delo od doma v navedenih okvirih bodo morali zaposlenim potrditi nadrejeni. Izvršni direktor Tim Cook je v okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim, zapisal, da videoklici preprosto ne morejo nadomestiti vseh aspektov dela v pisarnah. Videokonference so olajšale delo od doma med epidemijo, a v popolnosti ne morejo nadomestiti osebnega stika.

Google je že aprila zaposlenim sporočil, da bodo morali jeseni priti nazaj v pisarne vsaj za tri dni na teden. Sledil je precejšen revolt zaposlenih, ki so sicer večinsko naklonjeni delu iz pisarn, a ne vseh pet dni na teden. Manjša skupina...

24 komentarjev

V Googlu bodo še leto dni delali od doma

The Wall Street Journal - Google je prvo večje podjetje, ki je spričo pandemija covida-19 odredilo, da bo delo od doma trajalo še celo leto za skoraj vse zaposlene. Vsaj do naslednja julija bo od doma delala večina od 200.000 zaposlenih v gigantu Alphabet (Googlovo holdinško podjetje), poroča The Wall Street Journal. Odločitev je sprejel izvršni direktor Sundar Pichai po posvetovanju z vodilnimi menedžerji v podjetju.

V okrožnici, ki jo je včeraj poslal zaposlenim, je poudaril, da se zaveda težavnosti situacije, zato z odrejenim delom od doma želi dodati vsaj nekaj fleksibilnosti zaposlenim, da bodo laže usklajevali zasebno in službeno življenje. V ZDA (in marsikod drugod) namreč še vedno ni jasno, ali bodo prihodnje leto šolarji sedli v šolske klopi kot običajno ali pa vsaj del pouka poteka na daljavo. V tem primeru želijo dati zaposlenim fleksibilnost, da bodo laže usklajevali morebitno šolanje svojih otrok od doma z lastno zaposlitvijo. Od doma bodo delali tako zaposleni v ZDA kakor tudi v številnih...

1 komentar

Tudi Hewlett-Packard ukinja delo od doma

AllThingsD - Hewlett-Packardova izvršna direktorica Meg Whitman je začela ukinjati delo od doma, ki je bilo tudi v HP-ju pogosta praksa. Toda v nasprotju z Yahoojem, ki je spremembo uvedel skorajda čez noč in brez izjem, zaradi česar so med zaposlenimi sprožili pravi revolt, Whitmanova uporablja mehkejše prijeme.

Spomnimo, da je Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer ob nastopu funkcije dobila težko nalogo, da podjetje reši pred zatonom v nepomembnost (manj pesniško temu pravimo upad tržnega deleža, znižanje dobičkonosnosti in v skrajnem primeru stečaj). Eden izmed pomembnih aspektov je tudi občutek pripadnosti kolektivu, ki se je v Yahooju razvodenel. Da bi ga povečala, je Mayerjeva odredila...

47 komentarjev

V Yahooju nič več dela od doma, zaposleni besni

AllThingsD - O delu od doma z uporabo modernih telekomunikacijskih smo pisali že večkrat. Študije in nekateri primeri iz prakse kažejo, da čeprav v tem primeru nimamo šefa, ki nam lahko vsak trenutek stopi v pisarno, storilnost naraste. Ljudje niso le učinkovitejši, ampak tudi delajo več, podjetje pa privarčuje pri obratovalnih stroških za delovne prostore. Pričakovali bi torej, da bodo podjetja zelo zagreta za to vrsto dela, a realnost ni tako enostavna. Yahoo je eno izmed podjetij, ki delo od doma celo ukinja.

Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer je zaposlenim poslala okrožnico, v kateri jih obvešča, da bo od junija delo na domu preteklost. To je...

34 komentarjev