» »

Dvopolne varovalke z vgrajenim FID-om

Dvopolne varovalke z vgrajenim FID-om

mojca ::

V stari hiši (tujina) prenavljamo električno napeljavo (preklop iz enofazne na trofazno napeljavo, nova elektro omarica, solarni paneli, nove cevi za elektriko - dodatne vtičnice, luči ipd.). Nove cevi, vtičnice, luči ipd. bi se delale v duhu sam-svoj-mojster, za ostalo pa zunanji izvajalci.

Preden se odločimo za detajle nove elektro omarice, bi rada razumela vsaj malo teorije (hvaležna bom za linke na primerno literaturo, tako glede konkretnega vprašanja kot tudi glede generalne napeljave po hiši).

Trenutno je za celotno hišo namenjenih osem dvopolnih varovalk z vgrajenim FID-om (jaz bi po prenovi napeljave po hiši dodala še kakšno več). Baje to zahteva lokalna zakonodaja, so pa te varovalke vsaj 10-krat dražje od navadnih, zavzamejo dvakrat več prostora, ... Pri nas se tipično vgrajuje enopolne varovalke in eno FID stikalo za celo elektro omarico. Kakšna je glavna razlika med dvopolnimi varovalkami z vgrajenim FID-om v primerjavi s tipičnimi vezavami v Sloveniji, ko se vgradi le eno FID stikalo v omarico? Nudi to res bistveno višjo stopnjo zaščite?

(Predračun samo za postavitev nove omarice z glavnim stikalom, osmimi varovalkami in enim števcem (za lastno spremljanje porabe) znaša 1700 EUR. Meni se zdi ta cena nekoliko previsoka - ne vključuje vlečenja kablov ipd., samo menjavo omarice, ampak morda imam samo napačne predstave?)

tony1 ::

Zaupaj nam še, za katero državo gre. Gotovo kdo pozna npr. ITA specifike.

telexdell ::

Kjerkoli na svetu ali vesolji že si- pred električnim udarm te bo ščitil le nen FiD. Če bo v serijo vezanih več fidov bo rezultat enak. Po drugi strani pa- misliš, da smo državljani Slovenije kot člani EU majn vredni kot državljani drugih držav EU, da bi nas ščitil le en FID druge pa najmanj dva FID-a v seriji? Obstaja pa še drug vidik- če nea naprava nepravilno delijo v 10 mesecih pol dve neparavilno delujeta v 5 mesecih....Pošlji ti svojega izvajalca v 3 PM in dobi nekoga, kateri se na stvar spozna.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

zm67 ::

Žal ne vem kje, a prepričan sem, da je vsaj v eni državi v Evropi obvezna uporaba L+N MCB in omejeno število tokokrogov, ki jih lahko ščiti ena naprava na diferenčni tok.

In niti približno ne drži, da so predpisi glede električnih instalacij v EU popolnoma enaki. Zgolj HD 60364-4-41 ima nekaj strani dodatka z opisom specifičnih nacionalnih zahtev držav članic EGP.

mirator ::

Vsaka država ima k evropskim standardom še nacionalna določila. Tako v nekaterih državah res velja, da se vsi vtičniški tokokrogi ščitijo s kombiniranimi zaščitnimi stikali KZS oz RCBO. Ta zaščitna stikala združujejo preobremenitveno in kratkostično zaščito z zaščito proti previsoki napetosti dotika.
Je pa zanimivo, kako se električne inštalacije, kljub tveganju požara, poškodbe ali celo smrti, z lahkoto uvrstijo v kategorijo "sam svoj mojster".

zm67 ::

Če je prostor problem, obstajajo tudi RCBO enojne širine.

ZveeZ ::

Prednost, da ima vsak tokokrog svoj FID, je tudi v temu, da v primeru nepravilnega delovanja ene naprave, ne "vrze ven" cele bajte ampak samo en tokokrog in je tako tudi lazje najdet problematicni aparat.
Vsekakor, ce finance dopuscajo in ce obnavljate hiso v kateri boste ziveli, bi jaz vgradil varovalke s fidom.

fikus_ ::

Mojca, pozanimaj se, ce lahko delaš elektriko po sistemu "sam svoj mojster".
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

starfotr ::

https://www.eti.si/produkti-storitve/as...

ETI zasede samo 1 mesto. V tem primeru moraš pa vse uredit z žicami in ne z zbiralkami. To je mogoče samo pri 2 polnem.

mojca ::

@tony1: ne gre za Italijo. Nizozemska.

@telexdell: a ni vloga FID-a predvsem zaščita ljudi? Saj odklopi tudi v primeru strele, ampak se mi zdi, da primarna funkcija ni prenapetostna zaščita.

To, da so verjetno predpisane valovalke z vgrajenimi FID-i, pravi moj partner. Nisva še globlje raziskovala virov/dokumentacije/standardov. Od tistega, ki je pisal ponudbo, nismo dobili "seznama materiala", kaj naj bi vgradili, samo dva odstavka, kaj naj bi naredili (prinesli in menjali novo elektro omarico, nove varovalke, novo glavno stikalo, ... in cena 1700 EUR ne vključuje "zidarskih del"; z reciklažo starih varovalk, stikal in omarice bi bila cena jurja, ampak te stare varovalke niti ne gredo na DIN vodilo). Tako da "pošlji izvajalca nekam" je v tem trenutku še težko upravičiti, kvečjemu na podlagi cene (ne predstavljam si, da bi bil material dražji od 500-600 EUR in da imajo dela za več kot dve uri). Izvajalec ni omenjal tipa varovalk, ki bi jih vgradil.

@zm67, @mirator: Saj je L+N MCB uradno ime za dvopolno varovalko s FID-om? Je kakšen primer take 16 A varovalke? Ali omejeno število tokokrogov pomeni, da utegne biti uradno omejeno število vtičnic, ki smejo biti priklopljene na eno varovalko? (V planu imamo montažo cca. 50 novih vtičnic. Trenutno število varovalk se mi zdi malenkost prenizko.)

@zm67: Ni, da je prostor absolutni problem. Nimam mer, ampak tako na oko se mi zdi, da bi verjetno lahko inštalirali omarico 60x80 cm, če bi bila potreba (ne vem sicer, koliko prostora v omarici potrebuje izvajalec za namen solarnih panelov). Ampak: kako izgleda enojna širina? A niso kontakti v tem primeru preveč skupaj, če moraš zvezati štiri žice?

@ZveeZ: Imate npr. pri vas doma tovrstne varovalke? Kar se samih financ tiče: zdi se, da so cene varovalk s FID-om od 30 EUR navzgor. Navadne so od 3 EUR navzgor. (Ali se motim? Samo na hitro sem googlala.) Trenutno je 8 varovalk (kar je po moji oceni premalo, ampak toliko so jih npr. vključili v ponudbo; v pogovoru sem samo rekla, da si želim, če že menjujemo, omarico, v katero bomo lahko kasneje dali več varovalk; trenutno je npr. omarica tako majhna in varovalke tako velike, da za nove niti ni prostora). Zaradi 300 EUR dražjega materiala ne bomo bankrotirali. Rada bi samo razumela, zakaj se tega v Sloveniji ne vidi praktično nikjer, tam pa naj bi bilo to baje(?) uzakonjeno.

Za lastno evidenco so verjetno predvideli tale merilnik (niso eksplicitno napisali, samo omenili so HomeWizard):
https://www.homewizard.com/shop/wi-fi-k...

Razumem, da je elektrika povezana z raznovrstnimi tveganji, ampak ne razumem, zakaj ne bi mogli cevi ter kablov za vtičnice in luči po hiši napeljati sami (ali kaj pomeni, da bi se morala pozanimati, če to sploh smem). A lahko res toliko zafrkneš, če približno veš, kaj delaš? Slabše, kot je trenutno narejeno, definitivno ne moremo narediti. (Zadnjič smo opazili, da so kable do luči prežrle miši. Želela sem jih menjati, kar sem že neskončnokrat počela, pa ga ne morem, ne da bi podrla stropno oblogo v dnevni sobi, ker so kabli nekako fiksno vpeti in jih je nemogoče odstraniti. Predračun za odstranitev in ponovno montažo platna na stropu: 4 kEUR. Do nadaljnjega za vsak slučaj v dnevni sobi pač ne bo stropnih luči.) Če pokličem zunanjega izvajalca, mi bo za novo napeljavo predvidoma izstavil račun za 6-10 kEUR, plus nepredvideni stroški v stilu menjave stropa za 4 kEUR (nisem sicer spraševala, ampak ceneje gotovo ne bo; kvečjemu več). Z električarji nimam dosti izkušenj, ker jih razen za posege v glavno omarico nikoli nismo kaj dosti iskali, ampak generalno v gradbeništvu je toliko šalabajzerstva in slabih izvedb, da si pogosto lahko stvari z nekaj potrpljenja bistveno bolje narediš sam. Glavno omarico še vedno raje prepustim profi štromarju, ampak pri napeljavi vtičnic in luči se mi zdi še največji problem spravit steno nazaj v prvotno stanje (lepo ometat/zakitat/prepleskat). Električna vezava je še najmanjši problem. Bi pa z veseljem prebrala dodatno literaturo in se malenkost bolj poglobila v foh.

Off-topic: In ja, saj neumnosti z elektriko sem že počela, pa ni bila nikoli kriva vezava. Najbolj "ponosna" sem na to, da sem v podjetju s sto zaposlenimi vrgla ven pancerko in je podjetje za pol ure ostalo brez štroma. Dva inženirja, ki se poklicno ukvarjata z naprednim merjenjem kvalitete električne energije, prevezujeta e-avtomobile, e-bicikle za meritve, ... sta na vtičnici motorja prebrikala fazo in ničlo (ker je bila ravno ena brika viška, in jo je bilo najbolj enostavno namestiti tja, da se ne bi izgubila) ter ga pospravila v kovček. Jaz sem pa motor vzela iz kovčka, ga priključila ... in kabum! (Kaj ti pol pomaga, če dobiš štromarja takega kova v bajto. Pa tudi hipoteza, da bi moralo najprej vreči ven lokalno varovalko namesto pancerke, ni pila vode.)

mojca ::

starfotr je izjavil:

https://www.eti.si/produkti-storitve/as...

ETI zasede samo 1 mesto. V tem primeru moraš pa vse uredit z žicami in ne z zbiralkami. To je mogoče samo pri 2 polnem.


Fantastično, hvala za link.

zupo ::

V Spaniji je podobno, vse varovalke morajo izklopiti tudi N in so posledicno dvopolne. Prav tako majo več omejitev glede FIDov.
Jst sm drgač zupo, sam ma očitno že nekdo ta nick...

mirator ::

Sem v svojem postu zapisal, da obstajajo nacionalna dopolnila evro standardov. Nekatere države so pač predvidele strožje ukrepe. Ker pa standardi niso obvezni, če se na njih ne sklicujejo predpisi, je treba za vsako državo posebej poznati tudi predpise. Standardi podajajo minimalne zahteve, je pa vedno možno nekaj storiti, kar je bolje od standarda.
Vseeno pa me moti ta način "sam svoj mojster" še sploh, če ga nekdo, ki se na elektroinštalacije sploh ne spozna, vehementno zagovarja.
Pa tudi hipoteza, da bi moralo najprej vreči ven lokalno varovalko namesto pancerke, ni pila vode.

Pije, pije, če je bila zagotovljena selektivnost med varovalkami in če istočasno glavna varovalaka v isti fazi ni bila že obremenjena z drugimi tokokrogi. Tega pač ne veš, zato tudi ne moreš posploševati.
Tista dva pač najbrž nista bila prava elektičarja (razen, če sta se med delom preveč "ozemljevala") ampak kot ti "dobra poznavalca el. inštalacij".

telexdell ::

mojca je izjavil:



@telexdell: a ni vloga FID-a predvsem zaščita ljudi? Saj odklopi tudi v primeru strele, ampak se mi zdi, da primarna funkcija ni prenapetostna zaščita.


Slovar slovenskega knjižnjega jezika pravi:
♦ med. električni udar učinek električnega toka na človeško ali živalsko telo;

Če imaš možnost si oglej razdelilec kakšnega soseda. Če imajo oni v vsaki veji FID, pol ga boš moral imeti tudi sama. Drugače pač vprašaj izvajalca, zakaj je tam tako, tebi bi pa neridili drugače? Še vedno pa mislim, da je to neumno. Razen, če se ne ločuje tokokrogov in je posledično manj varovalk.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

MadMax ::

mojca je izjavil:

starfotr je izjavil:

https://www.eti.si/produkti-storitve/as...

ETI zasede samo 1 mesto. V tem primeru moraš pa vse uredit z žicami in ne z zbiralkami. To je mogoče samo pri 2 polnem.


Fantastično, hvala za link.

Tudi Tracon ima take https://www.elektrotrgovina.si/zascitna...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

A. Smith ::

mojca je izjavil:

@zm67, @mirator: Saj je L+N MCB uradno ime za dvopolno varovalko s FID-om? Je kakšen primer take 16 A varovalke? Ali omejeno število tokokrogov pomeni, da utegne biti uradno omejeno število vtičnic, ki smejo biti priklopljene na eno varovalko? (V planu imamo montažo cca. 50 novih vtičnic. Trenutno število varovalk se mi zdi malenkost prenizko.)

Tole vprašanje se mi zdi spregledano. Odgovor na vprašanje "Saj je L+N MCB uradno ime za dvopolno varovalko s FID-om?" je NE.
Bom kar napisal nekaj kratic in razlag, da boš vedela, kaj je kaj.
MCB = Miniature Circuit Breaker = Navadna avtomatska varovalka (inštalacijski odklopnik)
RCCB = Residual Current Circuit Breaker = FID stikalo (stikalo na diferenčni tok)
RCBO = Residual Circuit Breaker with Overload = avtomatska varovalka s FID stikalom (kombinirano zaščitno stikalo)
https://electrical-engineering-portal.c...

Vama so torej v ponudbo dali dvopolne avtomatske varovalke. Ali so taki predpisani, ne vemo, ampak obstaja možnost, saj vam jih sicer najbrž ne bi dali v ponudbo.

In ne, število vtičnic na eni varovalki ni omejeno. Omeji se, če se smatra, da bo tok varovalke presežen. Ampak vse vtičnice hkrati najbrž ne bodo pod visoko obremenitvijo. Če pa pričakuješ, da bodo, pa predlagam, da pogledaš tudi priključno moč objekta in zakupiš ustrezno, ker boš imela izklope v priključni omarici. In na to opozoriš inštalaterja, da ustrezno dimenzionira povezave.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

zm67 ::

Zgolj za občutek, da električne instalacije v samogradnji niso najbolj pametna ideja, zgolj kratek povzetek določil za Nizozemsko. To velja sicer za sejemske prostore, a je moč dobiti občutek, da zadeva ni kar tako. In ne, to ni regulatorni dokument, to je zgolj interpretacija in ne nujno (pravzaprav gotovo ne) celovita.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zm67 ()

zm67 ::

Pravi dokument pa je NEN 1010

Jazon ::

@mojca
Če se hiša nahaja v depresiji, torej je potencialno v poplavnem območju ali območju visoke talne vode, potem so P+N varovalke smiselne.
Elektro monterji, ki so ti izdali predračun, ne smejo kar tako spremeniti zasnove električnega omrežja v tvoji hiši. To lahko naredijo le na podlagi ustreznega potrjenega električnega načrta. Ker so v tvoji hiši že obstoječe varovalke P+N, bodo zato tudi nove.
Če hočeš navadne varovalke, ti to lahko potrdi le projektant električnih instalacij. Z novo zasnovo pa mora soglašati tudi lokalni električni distributer. Ni nujno da je na tvojem območju to sploh mogoče.

bm1973 ::

fikus_ je izjavil:

Mojca, pozanimaj se, ce lahko delaš elektriko po sistemu "sam svoj mojster".

Kanale za nove cevi že lahko razbije sama, in noter da cevi...

mirator ::

Jazon je izjavil:

...Z novo zasnovo pa mora soglašati tudi lokalni električni distributer...

Pristojnost distributerja se konča na izhodnih sponkah iz števca.

MadMax ::

mirator je izjavil:

Pristojnost distributerja se konča na izhodnih sponkah iz števca.

Si prepričan? Če bi to držalo, ne bi zahtevali meritev notranjih instalacij pred priklopom.
Pa še pri "posodobitvi" PMO jih zanima presek kabla od števca do notranje omarice.
Le da v praksi ne preverjajo kasnejših sprememb...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

mirator ::

Samo ob prvem priklopu na električno omrežje, kar je logično, saj ne smejo priklopiti na kakšen kratek stik. Kasneje lahko z inštalacijami počneš kar hočeš, če s tem ne boš povzročal motenj v el. omrežju. Če pa bodo nastale motnje te bodo odklopili, pred ponovnim priklopom pa zopet zahtevali meritve.
Ne zanima pa jih kakšne varovalke imaš vgrajene, ali imaš FID ali ne, ali imaš glavno stikalo ali ne, ali imaš ustrezno izenačevanje potencialov ali ne itd.

Jazon ::

mirator je izjavil:

Jazon je izjavil:

...Z novo zasnovo pa mora soglašati tudi lokalni električni distributer...

Pristojnost distributerja se konča na izhodnih sponkah iz števca.


To je vse res. Od njih pa izveš tudi način ozemljitve.
Če to ni pomembno potem naj najde štromarja, ki bo spremenil TT, kjer je uporaba FIDa obvezna v TN-C, kjer uporaba FIDa sploh ne pride v poštev. Najcenejše prideš skozi. Sploh če pripelje gor priložnostnega štromarja, ki naj bi zvezal vse za 200€ + dva paketa gan*e.

Jazon ::

mirator je izjavil:

Samo ob prvem priklopu na električno omrežje, kar je logično, saj ne smejo priklopiti na kakšen kratek stik. Kasneje lahko z inštalacijami počneš kar hočeš, če s tem ne boš povzročal motenj v el. omrežju. Če pa bodo nastale motnje te bodo odklopili, pred ponovnim priklopom pa zopet zahtevali meritve.
Ne zanima pa jih kakšne varovalke imaš vgrajene, ali imaš FID ali ne, ali imaš glavno stikalo ali ne, ali imaš ustrezno izenačevanje potencialov ali ne itd.


Ne vem kako je na Nizozemskem, ampak v Belgiji je takole:
Pri nakupu stare hiše v Belgiji mora prodajalec opraviti "tehnični pregled" električne instalacije. Če bo kupec bistveno spreminjal zasnovo tehnični pregled ni potreben, ga pa mora potem opraviti kupec v določenem roku. Od papirjev je v potrdilo o skladnosti električnih instalacij vključena enopolna shema in tloris. Pregledi se opravljajo vsake 25.let, razen če pride do sprememb, kar moraš napovedati in potem opraviti pregled. Nebistvene spremembe lahko opravljaš sam in morajo biti zavedene na shemah in tlorisu.

mojca ::

A. Smith je izjavil:

Odgovor na vprašanje "Saj je L+N MCB uradno ime za dvopolno varovalko s FID-om?" je NE.
Bom kar napisal nekaj kratic in razlag, da boš vedela, kaj je kaj.
MCB = Miniature Circuit Breaker = Navadna avtomatska varovalka (inštalacijski odklopnik)
RCCB = Residual Current Circuit Breaker = FID stikalo (stikalo na diferenčni tok)
RCBO = Residual Circuit Breaker with Overload = avtomatska varovalka s FID stikalom (kombinirano zaščitno stikalo)
https://electrical-engineering-portal.c...

Vama so torej v ponudbo dali dvopolne avtomatske varovalke. Ali so taki predpisani, ne vemo, ampak obstaja možnost, saj vam jih sicer najbrž ne bi dali v ponudbo.


Hvala za izčrpno razlago. V ponudbi je očitno 8 x RCBO. Kar je po vsej verjetnosti identično trenutnemu stanju, kjer imamo osem dvopolnih varovalk B16 s 30 mA "nazivnega odklopnega okvarnega toka" (če se temu tako reče; izraz skopiran iz zgornjega linka) in testnim gumbom: predvidevam, da so to RCBO.

Brez tega, da jih vprašam, ne morem vedeti, ali so jih dali to v ponudbo zato, ker je taka regulativa, ali enostavno zato, da ne spreminjajo bistveno obstoječega stanja. Naše edino vprašanje je bilo, naj pripravijo ponudbo za prilagoditev električne omarice iz enofazne na 3-fazno napetost, pri čemer pustijo še nekaj prostih mest za dodatne varovalke (ki bi se po potrebi dodale enkrat v prihodnosti, ko prenovimo napeljavo). Vrnili so se s tremi ponudbami, pri čemer bi v eni reciklirali obstoječe komponente, v drugi zamenjali vse, v eni pa vmesna pot.

Sumim (ne vem pa zares), da je še ena razlika z ETI-jevo varovalko v zgornji povezavi, ki je deklarirana kot "1p + N". Predvidevam, da imamo trenutno varianto "2p", ki utegne biti še nekoliko dražja (berem https://www.quisure-circuit-breaker.com... ).

Ponudba je sicer zelo zelo skopa z informacijami. Za nobeno postavko ne piše, kaj naj bi montirali, samo par alinej in to je to. Sprva sem hotela napisati, da nikjer ni niti omenjeno, kakšne varovalke naj bi montirali, ampak po N-tem branju (in ob pomoči Wikipedije) sem razbrala, da je notri po vsej verjetnosti postavka 8 x RCBO.

Ponudba z eno dodatno 24-mestno omarico, osmimi novimi RCBO-ji in novim glavnim stikalom je za 700 EUR višja od ponudbe z reciklažo starih elementov (količina dela ni bistveno drugačna, ker je v vsakem primeru potrebno dodati novo omarico, prestaviti staro, prevezati faze ipd.). Ko sem videla cifre, sem se začela spraševati, kaj zavraga je tako drago.

In ne, število vtičnic na eni varovalki ni omejeno. Omeji se, če se smatra, da bo tok varovalke presežen. Ampak vse vtičnice hkrati najbrž ne bodo pod visoko obremenitvijo. Če pa pričakuješ, da bodo, pa predlagam, da pogledaš tudi priključno moč objekta in zakupiš ustrezno, ker boš imela izklope v priključni omarici. In na to opozoriš inštalaterja, da ustrezno dimenzionira povezave.


Kaj torej točno pomeni "da je omejeno število tokokrogov, ki jih lahko ščiti ena naprava na diferenčni tok" v odgovoru zgoraj?

Trenutno je vse na 16 A varovalkah (priključna moč je 40 A; spremenila bi se v 3x25 A) in raznorazna elektronika je priklopljena z "razdelilcem na razdelilec na razdelilec". Večinoma gre za manjše porabnike, jih je pa veliko in precej izmed njih je priklopljenih ves čas. Jasno pa ne bodo vse vtičnice istočasno zasedene. Težav z izklapljanjem varovalk zaradi prevelikega toka še nismo imeli. Po prenovi napeljave po stanovanju se skupna moč priključenih porabnikov ne bi smela bistveno spremeniti.

Jazon je izjavil:

Če se hiša nahaja v depresiji, torej je potencialno v poplavnem območju ali območju visoke talne vode, potem so P+N varovalke smiselne.
Elektro monterji, ki so ti izdali predračun, ne smejo kar tako spremeniti zasnove električnega omrežja v tvoji hiši.


Very good point, hvala. Hiša ni v depresiji in uradno ni poplavno območje. Je pa tam v navadi, da vse kable (vključno s plinom, ki zagotovo ni speljan "po regelcih", vodo, toplim zrakom in elektriko) peljejo čez "podkleteni del", za katerega je "normalno", da je moker. Vsaj zadnjič je bil majster presenečen, da je spodaj suho. Če malo pomislim, bi si upala staviti, da so trenutno elektro kabli v kleti tudi na tleh in da so tla ob nalivih mokra. V podkletenem delu ni nobene hidroizolacije, samo pesek/mivka/zemlja.

Kot že omenjeno zgoraj: na predračun so dali "enake" komponente, kot jih že imamo.

"Elektrodistributer" je zelo atipičen. Zelo možno, da so zelo fleksibilni, vendar vsekakor ni moj cilj za vsako ceno šparati za tistih deset varovalk. Predvsem me je zanimalo, zakaj razlike v vezavi.

Jazon je izjavil:

Sploh če pripelje gor priložnostnega štromarja, ki naj bi zvezal vse za 200€ + dva paketa gan*e.


Če želi kdo na izlet gor: s prevozom, hrano, nastanitvijo in jasno plačilom, naj pove.

Fun fact. Pravkar sem videla fotografijo dela sosedove elektro omarice. Iskrin števec, Made in Slovenia.

A. Smith ::

mojca je izjavil:

Kaj torej točno pomeni "da je omejeno število tokokrogov, ki jih lahko ščiti ena naprava na diferenčni tok" v odgovoru zgoraj?

To se nanaša na FID komponento KZS stikala, ne na pretokovno komponento, o kateri sem pisal jaz.

Posamezno FID stikalo za po hiši ima max diferenčni tok tipično 30mA. To je premalo za celo hišo in dovolj za en prostor. Tipično, v praksi, en tokokrog pomeni povezavo od omarice do razdelilne doze v neki sobi. Če ni zelo velik prostor (ali zelo velika poraba), pokriva vtičnice v enem prostoru 1 KZS. Izjema glede toka porabe so kuhunje (pečica + štedilnik lastna varovalka) ter kakšne delavnice. Če se vrnemo k diferenčnemu toku, je nekaj uhajavega toka (leakage) vedno prisotnega, ker noben izolator ni popoln. To se povečuje, če je okolje vlažno in še bolj, če je napeljava stara. Če na KZS, ki vsebuje FID, vežeš dva prostora z ločenima razdelilnima dozama (torej 2 tokokroga), se leakage podvoji. In imaš več možnosti za nepotrebne izklope zaradi prevelikega diferenčnega toka.

No, če je do sedaj delalo, ne vidim potrebe po kakšnih bistvenih spremembah. 700EUR ni malo, ni pa spet nekaj ekstremnega. Konec koncev ne pričakujem, da bo Nizozemska cenejša od Slovenije, pa še tukaj ni poceni.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2276692 (1043) mirator
»

Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9131013 (4186) mirator
»

Stik faze in nule

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
364161 (2731) mirator
»

Se lahko sam lotim instalacije razdelilne omarice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5319892 (17982) Aljaz1980
»

Omarica z varovalkami - neznana reč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2323781 (21809) Štromar 007

Več podobnih tem