» »

Stopniščno stikalo za luč na čas, predpotopno

Stopniščno stikalo za luč na čas, predpotopno

yayo ::

Na stopnišču v vrstni hiši imamo tri stikala za luč, še iz časa socializma, ki ko jih pritisneš držijo luč prižgano za minuto ali dve. Eno je spustilo dušo pa iščem zamenjavo. Na elektičarstvo se nič ne razumem ampak domnevam, da je mehanizem, ki odklaplja tok v stikalih in ne v napeljavi. Je tako? Hiša je iz polovice sedemdesetih prejšnjega stoletja.Bi kje še lahko dobil tako preprosto stikalo brez neke digitalne elektronike?

starfotr ::

Pokliči električarja, da ti zamenja stikalo ali tipkalo ali rele z ustreznim novim.

Nebomgabiksa ::

Vsa tri "stikala" (pravilno: tipkala) krmilijo en časovni rele.
Zamenjaj oz. naj električar zamenja tipkalo in gremo dalje.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Po tvojem opisu je za razumeti, da eno tipkalo (stikalo) ne deluje, ostala dva pa sta OK... Torej je "crknilo" tipkalo, zamenjaš samo tega. Potrebuješ pa nekaj takega...

https://www.merkur.si/podometno-tipkalo...

Jože

aha, se pravi rele ni v samem tipkalu. moji sosedje pa so bolj tip škrtih kraševcev, raje, da jih tok strese, kot,da bi skeširali za mojstra. Hvala za odgovore.

matobeli ::

Ponavadi pri varovalkah za skupne prostore. Ali pa če imate kje kakšno elektroniko od domofona ali kaj podobnega.

Eko, še enkrat hvala. Našel rele in varovalko in zamenjal "tipkalo" :D s fensi novim, ki ima tudi "tlivko" za tiste temne noči iz Postonjske jame.

Peter18 ::

ki ima tudi "tlivko"

Nova tema: zakaj se luč vcasih sama vklaplja.:D

Peter18 je izjavil:

ki ima tudi "tlivko"

A to leti na moje fensi tipkalo? Zakvaj bi se to dogajalo?

BladE_ ::

Tipkalo... Tipka.
Akcija - Reakcija

Barbarpapa2 ::

Dober dan...

yayo je izjavil:

Peter18 je izjavil:

ki ima tudi "tlivko"

A to leti na moje fensi tipkalo? Zakvaj bi se to dogajalo?

Mislim, da tega ne bo. Ker gre za star stopniščni avtomat (mogoče še z prekipnim živosrebrnim stikalom), je tisti minimalni tok, ki gre skozi tlivko premajhen, da bi se stopniščni avtomat sprožil. Če bi šlo za elektronsko izvedbo, bi bila možnost nehotenega vklopa večja, bi se pa verjetno zgodilo takoj ob montaži tipkala (vklopu varovalke). Sam sem imel te težave ob montaži elektronskega zvonca, sem tudi uporbljal tipkalo s tlivko. Je začel zvoniti takoj, ko sem priklopil elektriko. Sem moral odščipniti žičko od tlivke, da se je zadeva normalizirala...

Jaz grem na kavo zdaj...

Jože

Aha, zgradba je iz leta 1974, tipkalo mislim, da je v petdesetih letih prvič menjano. Novo je modularno, tlivko je mogoče s pripadajočimi žičkami kar izvleči iz ležišča. Po potrebi bom to naredil. So pa v Merkator tehniki imeli le par modelov in vsa so bila opremljena s tlivko. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

telexdell ::

Sodobna stikala imajo običajno ledice, namesto tlivk. Ime pa je ostalo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

A. Smith ::

yayo je izjavil:

Aha, zgradba je iz leta 1974, tipkalo mislim, da je v petdesetih letih prvič menjano. Novo je modularno, tlivko je mogoče s pripadajočimi žičkami kar izvleči iz ležišča. Po potrebi bom to naredil. So pa v Merkator tehniki imeli le par modelov in vsa so bila opremljena s tlivko. :)

Če bi imel opravka s stikalom s tlivko, ki direktno vklaplja LED svetilko, bi ti lahko LED luč od časa do časa pobliskavala. Ker pa gre za tipkalo, ki vklaplja rele, sem pa mnenja, da teh problemov ne bo. Zaenkrat tlivko kar pusti not.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

menjava vticnic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
373147 (1550) floyd1
»

vezava zvonca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2812628 (5180) mirator