Forum » Elektrotehnika in elektronika » Pancerke
Pancerke
Baja ::
"Če bi predpisali, da je potrebno vsako inštalacijo, tudi staro, vsakih 5 let preverit"
mislim da tole obstaja. sicer se mi zdi da na par let več
mislim da tole obstaja. sicer se mi zdi da na par let več
starfotr ::
16 let je ta rok, je bilo že omenjeno predhodno. Ta rok je sicer absolutno predolg. Ampak zakonodajalec je na žalost tako predpisal. Najbrž tudi zaradi socialnega miru na račun varnosti.
Pregled dimnikov je mnogo cenejši in vsakoleten, pa se jih ljudje ogibajo kot hudič križa.
Pregled dimnikov je mnogo cenejši in vsakoleten, pa se jih ljudje ogibajo kot hudič križa.
Utk ::
In kaj naj bi ta pregled obsegal, je kak primer, firma, ki to dela, itd? In da, če že je, da je res konkretno, ne samo za štempelj.
zm67 ::
Pri meni ni blo nobenga, nikoli.
Ker pač nikogar nisi poklical. Čeprav bi ga moral.
Zakaj? Ker tako zahteva predpis.
Kateri? Gradbeni zakon.
Kako? Posredno preko Pravilnika o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah
Kako? Posredno preko Tehnične smernice Nizkonapestotne električne instalacije
Kje? Poglavje 12
Ignorantia iuris nocet
Dobro ste si postlali. Samo marketinga nimate. Če ni kazni niti nihče ne ve za to, je malo brez veze.
fikus_ ::
Ko boš zakuril prebivališče in bo vzrok zanič elektroinštalacija, bo zavarovalnica vprašala, kdaj je bil nazadnje pregled.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Dobro ste si postlali. Samo marketinga nimate. Če ni kazni niti nihče ne ve za to, je malo brez veze.
Gradbeni zakon je sprejel državni zbor Republike Slovenije, razglasil pa njen tedanji predsednik.
Sicer pa si napisal, da si to želiš, kje je potem težava?
Če bi predpisali, da je potrebno vsako inštalacijo, tudi staro, vsakih 5 let preverit, premerit, itd, jaz absolutno ne bi imel nič proti. Kolk stane stane. Potem se bi videlo kaj vse je, pa ne bi smelo bit...
Sej nimam nič proti, kar naj se izvaja.
Samo pravim, da tega nihče niti ne ve niti ne dela.
Samo pravim, da tega nihče niti ne ve niti ne dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ne ve zgolj tista skupina ljudi, ki tega ne ve in ne dela tega zgolj tista skupina ljudi, ki tega ne dela. Nikakor ne vsi.
Zakaj tista skupina tega ne ve ali ne dela in ali je to zanje, njihove družinske člane ali okolico škodljivo ali pa bi lahko bilo škodlljivo, pa je druga tema.
Zakaj tista skupina tega ne ve ali ne dela in ali je to zanje, njihove družinske člane ali okolico škodljivo ali pa bi lahko bilo škodlljivo, pa je druga tema.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zm67 ()
v moji omarici je nalepka o pregledu z leta 2011. bajto sem kupil lani, tako da nekdo je ocitno narocil pregled.
V bistvu niti ni pomembno. Če je bilo leta 2011 pregledano in preglednik tedaj ni imel pripomb, potem do leta 2011+16=2027 velja premisa, da so električne instalacije ustrezne in ustrezno vzdrževane (razen, če je moč eksplicitno dokazati drugače) in recimo v primeru požara, katerega vzrok bi bila okvara električnih inštalacij bi zavarovalnica bolj težko uveljevljala argument da je lastnik stavbe kriv za nastalo škodo. Po letu 2027 bi bil ob enakem dogodku (če v vmesnem času ne bi bil izveden pregled inštalacij in ugotovljena njihova ustreznot) scenarij lahko pšrecej drugačen, predvsem pa manj ugoden za lastnika stavbe.
ma ze abrahama za sabo. če so kaj delali takrat nimam pojma, v papirjih ni videti nic s tistih let.
V bistvu niti ni pomembno. Če je bilo leta 2011 pregledano in preglednik tedaj ni imel pripomb, potem do leta 2011+16=2027 velja premisa, da so električne instalacije ustrezne in ustrezno vzdrževane (razen, če je moč eksplicitno dokazati drugače) in recimo v primeru požara, katerega vzrok bi bila okvara električnih inštalacij bi zavarovalnica bolj težko uveljevljala argument da je lastnik stavbe kriv za nastalo škodo. Po letu 2027 bi bil ob enakem dogodku (če v vmesnem času ne bi bil izveden pregled inštalacij in ugotovljena njihova ustreznot) scenarij lahko pšrecej drugačen, predvsem pa manj ugoden za lastnika stavbe.
Ampak najbrž morajo od pregleda bit še neki papirji, da se vidi kaj je bilo takrat. Ker recimo ti čez 5 let lahko dodaš nekaj, kar ni bilo pregledano. Nek dokument, kjer so našteti tokokrogi recimo, morda celo vtičnice, večji porabniki morda, itd. Ne samo neka nalepka v omarici.
Zgodovina sprememb…
Seveda. Le ne vem zakaj postavljaš to vprašanje, saj si v vmesnem času gotovo prebral predpis, ki se nanaša na redno preverjanje električnih inštalacij.
Predpisa že ne, zakaj bi. Samo reklame podjetij. Ja, piše da je poročilo na koncu, ampak ne vem kaj vse je not. Karkoli je, je tisto pomembno, ne samo sama nalepka.
Zgodovina sprememb…
mirator ::
Tale moj post lahko moderatorji mirne duše brišejo, vendar si ne morem kaj, da ne zapišem, da sem pri vsem tem trolanju dobil asociacijo na davno pesem 7 mladih: kofa je bušna.
Kot rečeno, živite v svoji realnosti. Vi vidite tisto kar delate. Očitno ne gledate 50, 60 let starih inštalacij, ki jih ni nihče se dotaknu. No, razen 30 let nazaj ko je še kaj doštukal. Vseeno ne kar vse po spisku gori.
Vsekakor, če za vsak element množice A velja lastnost da pripada eni realnosti, za vsak element množice B pa lastnost da pripada drugi (drugačni) realnosti, potem gotovo velja za elemente množice A glede na elemente množice B, da ne pripadajo isti realnosti in obratno.
Ta medsebojna lastnost je neodvisna od moči (kardinalnosti) množice A ali množice B. Kardinalnost posamezne množice je lahko 0, 1, 2, vse do neskončno.
Ta medsebojna lastnost je neodvisna od moči (kardinalnosti) množice A ali množice B. Kardinalnost posamezne množice je lahko 0, 1, 2, vse do neskončno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zm67 ()
johanblond ::
Odgovor umetne inteligence je sicer samo iz oddaljenosti Marsa od Zemlje skladen z resničnostjo, a za nepoznavavalce spletnih iskalnih orodij dovolj dober za nadaljnje raziskovanje.
-----------------------
Pogovor z Geminijem
Kaj je pesem 7 mladih "kofa je bušna"
Pesem "Kofa je bušna" skupine 7 Mladih je priljubljena slovenska narodnozabavna pesem, ki je izšla leta 1972. Gre za tipičen primer živahne in zabavne narodnozabavne glasbe, ki je bila takrat zelo priljubljena.
O čem govori pesem?
Besedilo pesmi je preprosto in razumljivo, govori o vsakdanjih situacijah in preprostih radostih življenja. Natančna interpretacija besedila je lahko odprta za različne razlage, vendar je splošni ton pesmi veselo in optimističen.
Zakaj je pesem tako priljubljena?
Preprost in zapomljiv napev: Melodija pesmi je izjemno preprosta in se hitro zatakne v ušesa.
Vesel in optimističen ton: Pesem poslušalcem vliva dobro voljo in pozitivno energijo.
Nostalgija: Za mnoge ljudi je ta pesem povezana s prijetnimi spomini iz mladosti.
Kje lahko poslušate pesem?
Pesem "Kofa je bušna" je na voljo na številnih spletnih platformah, kot so YouTube, Spotify in Deezer. Lahko jo najdete tudi na zbirkah slovenskih narodnih pesmi.
Ali bi radi vedeli še kaj o skupini 7 Mladih ali o drugih slovenskih narodnih pesmih?
Če vas zanima več o tej temi, mi lahko zastavite še kakšno vprašanje.
Morda vas zanima:
Zgodovina skupine 7 Mladih
Druge priljubljene pesmi skupine 7 Mladih
Vpliv skupine 7 Mladih na slovensko glasbo
Primerjava s podobnimi pesmimi drugih izvajalcev
Samo vprašajte!
-----------------------
Pogovor z Geminijem
Kaj je pesem 7 mladih "kofa je bušna"
Pesem "Kofa je bušna" skupine 7 Mladih je priljubljena slovenska narodnozabavna pesem, ki je izšla leta 1972. Gre za tipičen primer živahne in zabavne narodnozabavne glasbe, ki je bila takrat zelo priljubljena.
O čem govori pesem?
Besedilo pesmi je preprosto in razumljivo, govori o vsakdanjih situacijah in preprostih radostih življenja. Natančna interpretacija besedila je lahko odprta za različne razlage, vendar je splošni ton pesmi veselo in optimističen.
Zakaj je pesem tako priljubljena?
Preprost in zapomljiv napev: Melodija pesmi je izjemno preprosta in se hitro zatakne v ušesa.
Vesel in optimističen ton: Pesem poslušalcem vliva dobro voljo in pozitivno energijo.
Nostalgija: Za mnoge ljudi je ta pesem povezana s prijetnimi spomini iz mladosti.
Kje lahko poslušate pesem?
Pesem "Kofa je bušna" je na voljo na številnih spletnih platformah, kot so YouTube, Spotify in Deezer. Lahko jo najdete tudi na zbirkah slovenskih narodnih pesmi.
Ali bi radi vedeli še kaj o skupini 7 Mladih ali o drugih slovenskih narodnih pesmih?
Če vas zanima več o tej temi, mi lahko zastavite še kakšno vprašanje.
Morda vas zanima:
Zgodovina skupine 7 Mladih
Druge priljubljene pesmi skupine 7 Mladih
Vpliv skupine 7 Mladih na slovensko glasbo
Primerjava s podobnimi pesmimi drugih izvajalcev
Samo vprašajte!
johanblond je izjavil:
Tale moj post lahko moderatorji mirne duše brišejo, vendar si ne morem kaj, da ne zapišem, da sem pri vsem tem trolanju dobil asociacijo na davno pesem 7 mladih: kofa je bušna.
podnapisi/prevod
Vedro ima luknjo
˙janezvalva ::
pozdrav.
na stanovanjskem objektu je dovodni kabel elektrike do števca preperel in posledično ni štroma.
me zanima, če v vsakem primeru nosi finančno breme za sanacijo lastnik, ali bi mogoče to elektro kril?
na stanovanjskem objektu je dovodni kabel elektrike do števca preperel in posledično ni štroma.
me zanima, če v vsakem primeru nosi finančno breme za sanacijo lastnik, ali bi mogoče to elektro kril?
Daniel ::
Mi smo 2x menjavali dovod in vsakič smo ga sami plačali. Prvič iz nadzemnih žic na podzemni 16mm?, drugič pa iz 16mm? na 70mm?.
Daniel ::
Pokliči rajonskega električarja in vprašaj kako in kaj.
Bo pa ceneje, če sam narediš izkop in notri vržeš stigmaflex cev. Potem pridejo rajonski, porinejo kabel po cevi in ga priklopijo na varovalke in na dovod.
Če oni delajo izkop in vse, pride precej dražje.
Meni je elektro za 75 metrov kabla, priključne sponke, drobni material in delo, računal nekje 1200 eur. Nekje 250 me je stal še izkop z minibagrom in pa morda kakih 200 eur stigmaflex cevi, ne spomnim se natančno.
Bo pa ceneje, če sam narediš izkop in notri vržeš stigmaflex cev. Potem pridejo rajonski, porinejo kabel po cevi in ga priklopijo na varovalke in na dovod.
Če oni delajo izkop in vse, pride precej dražje.
Meni je elektro za 75 metrov kabla, priključne sponke, drobni material in delo, računal nekje 1200 eur. Nekje 250 me je stal še izkop z minibagrom in pa morda kakih 200 eur stigmaflex cevi, ne spomnim se natančno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
˙janezvalva je izjavil:
koliko pa pride okvirno strošek? bi bilo za zamenjati kakšnih 20m.
Boš pa moral nekoliko bolj opisati, kako stari kabel poteka.
- ali je od strešnega stojala (štenderja) v hišo?
- ali je vkopan in v cevi?
- ali je položen direktno v zemljo?
- ali se od tvoje omarice napajaj še kdo? ( v tem primeru bi to bila vzdrževalna dela in bi strošek nosil Elektro)
Če imaš slučajno števec v hiši, se zna zgoditi, da bo elektro zahteval prestavitev v zunanjost.
˙janezvalva ::
so prišli iz elektra in že zrihtali.
da. poteka od strešnega stojala v hišo.
ne. ni vkopan v cevi.
ne. ni položen v zemljo.
da. kabel poteka še naprej do ostalih stanovanjskih objektov v soseski.
števec je v hiši in elektro je pozval naj izvedem ustrezno adaptacijo.
ne. ni vkopan v cevi.
ne. ni položen v zemljo.
˙janezvalva je izjavil:
so prišli iz elektra in že zrihtali.Torej je to tvoj strošek. Če pa so te samo pozvali, potem ti ni treba storiti nič, samo plačaj zamenjavo kabla, ki pa jo lahko naredi razen elektro, tudi nekdo drug seveda ceneje. In seveda sedaj predpostavljam, da je obstoječi dovod v cevi, torej je treba samo zamenjati kabel v isti cevi, kar pomeni izvleči starega, ki služi za "foršpan" in uvleči novega.
ne. ni vkopan v cevi.
ne. ni položen v zemljo.
starfotr ::
Dovodni kabelski vod mora biti
dimenzioniran tako, da pri največji obremenitvi ne presežemo dovoljenega
padca napetosti (2 % - 3 %):
-enodružinska hiša; 63 A; Cu 16 mm^2 (oz. min. 35 mm^2 AL)
-dvodružinska hiša; 80 A; Cu 25 mm^2
-tri-stanovanjska stavba; 100 A; Cu 35 mm^2
Od števca do hišnega razdelilca pa daš 10 mm^2 Cu. In si ja varni strani, ne glede na to kakšen sistem imaš (TT, TN itd.)
dimenzioniran tako, da pri največji obremenitvi ne presežemo dovoljenega
padca napetosti (2 % - 3 %):
-enodružinska hiša; 63 A; Cu 16 mm^2 (oz. min. 35 mm^2 AL)
-dvodružinska hiša; 80 A; Cu 25 mm^2
-tri-stanovanjska stavba; 100 A; Cu 35 mm^2
Od števca do hišnega razdelilca pa daš 10 mm^2 Cu. In si ja varni strani, ne glede na to kakšen sistem imaš (TT, TN itd.)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Fid stikalo-nova razdelilna omaraOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3146 (2132) | Sabljak |
» | Priklop kuhinjskih aparatovOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3954 (3053) | TheBlueOne |
» | Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitveOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 9680 (8702) | anzy4 |
» | Notranja/zunanja glavna varovalkaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1951 (1642) | Highlag |
» | Varovalke v stanovanjuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18325 (17156) | imagodei |