» »

Omarica z varovalkami - neznana reč

Omarica z varovalkami - neznana reč

Alec999 ::

Omarica z varovalkami na vikendu:


Skupna varovalka/stikalo:


Kako se reče temu na zadnji sliki? Ima vrteči gumb, ki je nastavljen na maksimum (16A).
Vikend je zrasel in če je preveč stvari prižganih vrže elektriko ven in je treba v temi hodt nazaj stikalo prižigat.
Sicer je lep nadzornik porabe vendar bi potreboval nekaj močnejšega.

Od tega stikala naprej gre do glavne omarice, kjer je glavni števec in varovalka, ki je 20A ali 25A.

Ali to pomeni, da je lahko to stikalo max. 20A oz. 25A?
  • zavaroval slike: Azrael ()

radiator ::

To je bimetal.

In mislim da ga ne rabiš. Namesti si rajši eno avtomatsko glavno varovalko. In to takšno kot ti dovoljuje elektro.
Kaj je jutri že bilo?

Alec999 ::

Pol dam namest tega eno 20A avtomatsko varovalko.

npr.
SAFEMAT - IZLAKE 20A 230/400


ali

ETIMAT - ETI 20A 230/400



Od tle gre pol naprej do glavne omarice, kjer je tudi 20A varovalka in števec.


Ali lahko zamenjam obe varovalki na 25A oz. kako to izvem? :8)

Kaj pomenijo oznake B,C,D na varovalki?
Kje bi pa dobil tak bimetal kot ga imam sedaj samo močnejšega do 20A ali 25A?

Lp,
Alec999

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Highlag ::

A, B, C, D so razredi bremena. A je samo za omska bremena, B je za malo induktivna C je za močno induktivna D je pa industrijska.

Oziroma nekaj podobnega. V glavnem A najhitreje izklopi D pa najpočasneje. Če imaš kak močan motor za zaganjat bi priporočal B ali C razred.
Never trust a computer you can't throw out a window

Alec999 ::

Imam hišno črpalko za deževnico pomoje ene 600W, pol je pa še od večjih porabnikov ena velika električna peč, pa električna pečica in kuhalne plošče pa še bojler v kopalnici. Vsekakor preveč za 16A. :8)

misso ::

Vikend zrastel >:D

Verjento ti izklapja ko imaš prižgan računalnik, hladilnik, malo luči, pol še kakšno gretje (električna peč), pa kakšen ojačevalec8-) in zvočniki 8-). Vem da je hudič k ti sredi noči izklopi elektriko.

Jest ti svetujem da dobiš kakšenga električarja pa da ti to vse skupaj zamenja. Tastare varovalke ven in jih nadomesti z avtomatsko varovalko, namesto bimetala pa FIT stikalom.

Alec999 ::

Ja je hudič ja ko sred noči na 386 IBM PS1 nabijaš Princ of Perzija pol pa zmanka elektrike pa v temi pol z roko tipat okol tega bimetala. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Alec999 ()

Azrael ::

Kot vidim iz slike bimetala, ga uporabljate samo 1/3 (enofazni priklop). To načeloma ni dobro, ker se bimetal sčasoma zaradi neenakomernega segrevanja deformira tako, da izpade prezgodaj. Zdi se mi tudi, da je priključni vijak spremenil barvo. Lahko je tam slab stik, ki še dodatno segreva bimetal in pomaga, da prej izpade.

Ena od možnih rešitev je tudi, da bi zvezal vzporedno 2 fazi v bimetalu in nastavil bimetal na najmanj (10A ?), Tako bi zadeva postala 20A.

Ampak najbolj me čudi zakaj bimetal sploh imate. Če je inštalacija od glavne varovalke, do razdelilne table pravilno dimenzionirana (naj bi bila, ker drugače elektro noče priklopiti), potem je bimetal povsem nepotreben. Ti bimetali so namenjeni za vklop in zaščito el. motorjev, za inštalacije so dovolj varovalke.
Nekoč je bil Slo-tech.

Alec999 ::

Azrael >> tale tvoja ideja o vzporedni vezavi mi je kr ušeč.

Bimetal dam na 10A in pa še 2 žice uzamem.
Uzgori povežem 1 in 3 skupaj, spodi pa 2 in 4... a si to jst prou predstavlam al sem čist mim ustrelu? :D

Zgleda da bo bolš če električar pride pa mal posodobi tole k je že ene 15 ali več let staro.

Azrael ::

Tako je, mogoče še bolje, če bi speljal čez tista dva dosedaj neuporabljena kontakta(2-3 in 5-6). Ker je tisti, ki je bil dosedaj v uporabi lahko že preveč prekuhan.

Ampak pozor, na tem bimetalu je nevarna napetost, zato se prepričaj, da je tok res izklopljen, preden začneš. Mogoče ti bo kakšen majstore rekel, da to ni ovira, ampak raje izklopi, je bolj zdravo.
Nekoč je bil Slo-tech.

mHook ::

Najbolje da ti to naredi nek električar.
Pa ne pozabi na FID

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

cekr ::

Glede črkovnih oznak na varovalkah:
-B - namenjeno ohmskim porabnikom(grelci, žarnice...)
-C- mešana obtežba (tako kot B in manjši motorčki z neobremenjenim štartom)
-D - induktivna obremenitem (motorji - večji štartni tokovi)

Za vikend bo dovolj B.
Če se le da, naj se porabnike zveže na več varovalk. Vsaj ločitev razsvetljave in vtičnic.
Če je pa kakšen štedilnik, pa tega posebaj varovat.

FID zaščitno stikalo ni nujno pri varovanju. Je pa zaželjeno tam, kjer imaš kakšne problematične
pogoje(kopalnica, štedilnik...). Če imaš pa enofazni priklop lahko
uporabiš KZS varovalno stikalo, ki vsebuje FID in varovalko v enem.

Kar se tiče FID oz. KZS; če je napeljava narejena na star način, potem na ta način varov anja kar pozabi.
V tem primeru ničla in zemlja ne smeta biti skupaj.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

janez5 ::

DM stikalo (bimetal) so vgradili verjetno zato, da ne bi pregorevala glavna varovalka oz. da bi bimetal vrglo ven prej kot glavno varovalko. Saj glavna varovalka sama po sebi ni draga, je pa tgreba klicati dežurnega elektrikarja in to potem nanese.
V nekem prospektu ETI sem videl prav za ta namen izdelane avtomate - nekakšno zaščito za glavne varovalke. Avtomat izklopi prej, preden pregori "pancerka".
Vzporedna vezava bimetalnih peres se mi zdi slaba ideja. Malce slabega stika, pa imaš takoj veliko nesimetrijo in spet isto kot prej. V vsaki škatli z bimetali je narisano, kako se jih priklopi na enofazni porabnik, da uporabiš vsa tri peresa (vse tri bimetale) v ohišju.
Kot je že prej nekdo omenil - hišna inštalacija brez zaščitnega (FIT) stikala - samo vprašanje časa je, kdaj bo nekoga grdo streslo ali celo ubilo.

Phoebus ::

Janez5- to pa ogovriš kot da ima vsaka bajta FIT stikalo- ko pa vemo da jih ima bore malo! Pač mal zruka elektrika pa je...>:D

janez5 ::

za frekvenco 50Hz velja, da je tok, višji od 30mA (0,03A ali 530x nižji od tistega skozi 16A varovalko) in napetost, višja od 50V (4x nižja od tiste v enofazni vtičnici) smrtno nevarno. Lahko je smešno, dokler na "problem" ne naleti kdo od staršev, otrok... razen če si jih želiš na eleganten način spraviti s sveta.
Po tovarnah vsakih nekaj let merijo ozemljitvene upornosti na vseh kovinskih napravah (stroji, vtičnice, vrata, kanali, strelovodi) ker tam pač ni FIT stikal in je treba z drugačnim sistemom zagotoviti izklop elektrike, če ta pride tja, kjer ne bi smela biti.
Doma bi to bilo dobro izvesti meritve zaradi lastne varnosti, če te v to že ne sili noben predpis.

ZetaNeo ::

Pozravljeni
Mene pa zanima koliko je sploh glavni priklop oz. "pancerka", saj to je najpomembnejši podatek. Kolikor se po sliki vidi je verjetno je enofazni priklop, pa po vsej verjetnosti ni večji kot 20A, pa še to dvomim, ker če je vikend so ponavadi prikljapljali enofatno 16A.
To se da videti na računu od elektra kaka pristojbina se plačuje, gor piše kaka je varovalka. Razni bimetali so samo pretokovna zašita in tako kot je že nekdo omenil samo ščitijo glavno varovalko pred izpadom. FID ni pretokovna zaščita tako da s tem ne rešiš ničesar, je samo kratkostična zaščita el. tokokrogov, ponavadi treh (faza, nula, ozemljitev). Z drugimi besedami, ko primeš za dve žice, izklopi elektriko iz omrežja. Občutljivost FID-a pa je odvisna od oznake včasih je bil standard 0.5A, dandanes je pa standard 0.03 za vse tokokroge ki imajo v bližini vodno instalacijo( kopalnice, kuhinje,..)
Mislim da je najboljša rešitev tvojega problema vgraditi avtomatsko varovalko s hitrejšim izklopom, iste velikosti kot je glavna varovalka. Kajti več kot imaš na vhodu pač ne moreš porabit...he he he , glavna varovalka je mirodajna tulk gre skoz pa pika.
Če imaš 20A pomeni da lahko brez problema prikljopiš porabnike do moči nekje 4kW.
Druga rešitev je pa smotrno vkapljanje naprav.
Ne vem kak bojler imaš, ampak svetujem ti da se posvetuješ in zmontiraš pretočni grelec, kajti s tem boš kar veliko prihranil in ne bo bojler skoz gorel, s tem boš imel pa laho več drugih porabnikov.
Pa lep pozdrav

cekr ::

Če boš prijel nulo pa fazo pri varovanju s FID-om, te bo isto ubilo.
FID meče ven, samo če pride do toka med fazo in ozemljitvijo oz. nekaj kar naj bi bilo povezano z zemljo. Torej, če se enak tok, kot je v fazi ne vrne po nuli, takrat FID vrže ven, drugače pa ne.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

balocom ::

KZS Kuk cajta se to že ne uporabla? 10 let?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

cekr ::

KZS in FID se uporablja že kar precej let. Praktično pa od takrat, ko se je začelo delati 1f napeljave s tremi vodniki in 3f s petimi. Prej to ni bilo možno. Koliko let, pa ne bi vedel. Vem, da se je to uporabljajo že v 80-ih. Za prej pa ne vem.

Mogoče še pripomba na tisto stikalo na sliki;

To stikalo nikakor ne varuje glavnih varovalk, ker je njihov osnovni namen varovanje motrojev pred pregrevanjem. Tokovna- bimetalna zaščita je namenjena počasnemu izklopi pri šatrih motorjev. Nekdo pa je očitno v tej napeljavi to stikalo uporabil za glavno stikalo, kar pa ni vredu. Če je glavna varovalka 25A, bo čisto dovolj, da se namesto tega zaščitnega stikala postavi kakšno navadno stikalo. Za njim pa eno 20A varovalko pa bo popolnoma dovolj. Ali pa če malo goljufano, bi zadevo uredila že ena 20A avtomatska varovalka.

Dobro bi bilo tudi, da bi se izračunalo, kolikšna je konična moč/tok, to je takrat, ko so prižgani vsi aparati. Ker je zadeva na 1f, bo to lahko.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

ZetaNeo ::

cerk hvala da is me popravil se zgodi ko tipkaš pol pa kaj tako napišeš da ma čist drug pomen...he he he al pa ne najdeš pravega izraza.
na eni strani je nekdo to dobro opisal bom kr copy/paste
FID je diferenčno stikalo. Izključi v trenutku, ko se pojavi razlika tokov na vodnikih ki gredo skozi tokovnik. Pri trofazni izvedbi gredo skozi vse tri faze ter ničla. Ozemljitev gre mimo. Pri enofazni pa faza ter ničla. Kako velika je lahko razlika je odvisno od tipa fid stikala. FID stikalo NE ščiti pred kratkim stikom ampak pred previsoko napetostjo dotika. Pred kratkim stikom instalacijo ščitijo varovalke. Zato med eventuelnem kratkem stiku med fazo in ničlo oz. med fazami fid NE izključi. Izključi pa seveda ob kratkem stiku na ozemlitveni vodnik.

Mislim da je s tem dobro najboljša razlaga delovanja FID-a

Štromar 007 ::

Živjo!
Jaz imam 7.5kW elektro motor, ki je priklopljen na tajmer in se vklaplja samo ob polnoči za 15 minut. Imam 20a c-razred 3p. Pa me zanima zakaj mi kar sredi dneva vrže ven? Je možno da varovalka za nič-je pa nova.

Hvala

tony1 ::

Alec999 je izjavil:

Zgleda da bo bolš če električar pride pa mal posodobi tole k je že ene 15 ali več let staro.


Po moje pa več desetletij in je tista rdeča nalepka na števcu leto zadnjega testiranja števca... :)

cekr ::

Štromar 007 je izjavil:

Živjo!
Jaz imam 7.5kW elektro motor, ki je priklopljen na tajmer in se vklaplja samo ob polnoči za 15 minut. Imam 20a c-razred 3p. Pa me zanima zakaj mi kar sredi dneva vrže ven? Je možno da varovalka za nič-je pa nova.

Hvala


Kako ti vrže ven sredi dneva, če se motor prižiga samo za 15 min ob polnoči?
Malo razjasni.



    Poglej, kako imaš nastavljen bimetal.
    Pomeri vsako fazo napram ohišju. Povsod mora biti čista neskončnost.
    Zmeri napetosti med fazami (~400V) in proti nuli (~230V), če obstaja.

Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Štromar 007 ::

sej to mi ni jasno. to imam mikser za gnojevko. včasih ko grem pogledat v elektro omarco vidim da je varovalka izklopljena. saj če bi prebijal bi fit vn vrglo. Prej sem imel pa navadne varovalke


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fid stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
147618 (550) int47
»

Elektriko mece ven, kaj preveriti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1710597 (8876) floyd1
»

Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
328604 (7626) anzy4
»

Varovalke v stanovanju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4016886 (15717) imagodei

Več podobnih tem