Forum » Loža » Oddaja nepremičnine - kot popoldanski s.p
Oddaja nepremičnine - kot popoldanski s.p
Nita112 ::
Zdravo! Imam eno vprašanje, če se kdo na to spozna.
Prvič bom oddajal nepremičnino (posamezne sobe). Lastnik nepremičnine je oče, ki se nebi rad mešal v to, jaz pa bi odprl popoldanski s.p., imel pogodbo z njem kot najemnik in oddajal naprej najemnikom. Je ta opcija dobra? Glede na to, da oče ne želi "biti zraven" mislim, da je tudi edina možna.
Moje glavno vprašanje pa je naslednje. Imam najemnika, ki bo najel sobo (mlad zaposleni). Ta najemnik bo odprl storitveni s.p. in me je prosil, če bi lahko lastnik podpisal soglasje, da lahko on navede ta naslov pri odprtju s.p.ja.
Storitvene dejavnosti ne bo opravljal na tem naslovu (delal bo v ambulanti). Sicer ima namen ostati za dlje časa, ampak želi pogodbo najprej za 6 mesecev z možnostjo podaljšanja (mi smo najprej predlagali eno leto z možnostjo podaljšanja).
Kako je s tem? Ali imamo lahko, če najemnik po 6 mesecih gre, kakšne težave? Ali sploh podpisati to soglasje ali je to zgolj samo za navedbo na Ajpesu? Glede na to, da mora podpisati oče, kot lastnik (ali lahko podpišem jaz kot njegov najemnik?) Se lahko, če najemnik gre, to soglasje prekine ali ni težave, če ostane podpisano?
Res bom hvaležen, če je imel kdo podoben primer oz. se na to spozna in mi lahko pomaga.
Lp
S
Prvič bom oddajal nepremičnino (posamezne sobe). Lastnik nepremičnine je oče, ki se nebi rad mešal v to, jaz pa bi odprl popoldanski s.p., imel pogodbo z njem kot najemnik in oddajal naprej najemnikom. Je ta opcija dobra? Glede na to, da oče ne želi "biti zraven" mislim, da je tudi edina možna.
Moje glavno vprašanje pa je naslednje. Imam najemnika, ki bo najel sobo (mlad zaposleni). Ta najemnik bo odprl storitveni s.p. in me je prosil, če bi lahko lastnik podpisal soglasje, da lahko on navede ta naslov pri odprtju s.p.ja.
Storitvene dejavnosti ne bo opravljal na tem naslovu (delal bo v ambulanti). Sicer ima namen ostati za dlje časa, ampak želi pogodbo najprej za 6 mesecev z možnostjo podaljšanja (mi smo najprej predlagali eno leto z možnostjo podaljšanja).
Kako je s tem? Ali imamo lahko, če najemnik po 6 mesecih gre, kakšne težave? Ali sploh podpisati to soglasje ali je to zgolj samo za navedbo na Ajpesu? Glede na to, da mora podpisati oče, kot lastnik (ali lahko podpišem jaz kot njegov najemnik?) Se lahko, če najemnik gre, to soglasje prekine ali ni težave, če ostane podpisano?
Res bom hvaležen, če je imel kdo podoben primer oz. se na to spozna in mi lahko pomaga.
Lp
S
luli ::
Na kratko - ne splača se ti ustanavljati s.p. za oddajo samo ene nepremičnine. Davek na oddajo, če to delaš brez s.p. je 25%, če pa delaš kot popoldanski s.p., pa imaš fiksno 90EUR stroškov + 4%. To je tako na hitro. Seveda, pa če s.p. že imaš, potem je druga zgodba.
Je kakšna druga opcija, da oddajam pod svojim imenom, brez s.p.ja, lastnik pa je oče?
Lastništva trenutno še ne moremo prenesti, urejamo še neko dokumentacijo.
Lastništva trenutno še ne moremo prenesti, urejamo še neko dokumentacijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nita112 ()
jabe ::
Glede na to, da si druzinski clan in v 1. kolenu, ce to igra vlogo, se ne bi to dalo s kakih pooblastilom. Da ri oce dovoljuje, da upravljas in razpolagas z nepremicnino, kaj v tem smislu.
Hvala, tudi chat gpt pravi da se to da, na to pa sploh nisem pomislil! Napise se pooblastilo, da jaz upravljam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nita112 ()
Utk ::
Nobenga pooblastila ne rabiš niti nič. Skleneš normalno pogodbo, po novem letu prijaviš dohodek iz najemnin, tam itak izpolneš kaj oddajaš na podlagi česa, ne vem če moraš tam kako pooblastilo predložit, ampak če ne tam, te nikoli nihče ne bo vprašal po njem.
Pooblastilo bi rabil, če se bi bal, da te bo enkrat foter tožil, da oddajaš njegovo sobo, drugega smisla to nima.
Pooblastilo bi rabil, če se bi bal, da te bo enkrat foter tožil, da oddajaš njegovo sobo, drugega smisla to nima.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
luli ::
Na žalost ti ne znam povedati. Davčna pri nas si itak sama zmišlja pravila in načeloma velja, da so različna glede na inšpektorja. Ravno pred časom smo z nekdanjimi zaposlenimi in pravniki imeli debato v zvezi z omenjeno tematiko. Davčni inšpektor pravi, da moraš pred oddajanjem le to prenesti na s.p. ampak s.p. je fizična oseba. Torej moraš prenesti iz ime priimek na ime priimek s.p., ki je ista oseba - neumnost. Prav tako si vsak inšpektor po svoje tolmači, če se lahko oddaja nepremičnino, ki je pisana na partnerja, pridobljena pa je v času skupnega gospodinjstva. Eni pravijo da ja - vendar moraš z ženo imeti najemno pogodbo, spet drugi, da moraš najprej prenesti na s.p, tretji pa da sploh ne. Vendar je vrhovno sodišče že večkrat reklo, da je takšna lastnina skupna last, katere točni deleži se določijo ob razvezi, neglede na koga je pisana .
Če boš vprašal na davčno pa boš dobil mnenje, na katerega se sploh ne moraš zanesti.
Torej odgovor: Prvo prekalkuliraj, če se ti splača. Če ne, se zadeve ne loti, ter se nasmehni ob branju foruma, kjer te nesposobnezi iz Ljubljane želijo osvoboditi svjega imetja, češ da z njim ne gospodariš.
Ni ravno res.
Če boš vprašal na davčno pa boš dobil mnenje, na katerega se sploh ne moraš zanesti.
Torej odgovor: Prvo prekalkuliraj, če se ti splača. Če ne, se zadeve ne loti, ter se nasmehni ob branju foruma, kjer te nesposobnezi iz Ljubljane želijo osvoboditi svjega imetja, češ da z njim ne gospodariš.
Glede na to, da si druzinski clan in v 1. kolenu, ce to igra vlogo, se ne bi to dalo s kakih pooblastilom. Da ri oce dovoljuje, da upravljas in razpolagas z nepremicnino, kaj v tem smislu.
Ni ravno res.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: luli ()
2f4u ::
Sam oddajam preko sp.
Stroskov sp na mesec imas nekje 120 do 150eu. Najvec je knjigovodski servis. Drzava okoli 45+45eu. Zravven dodaj letno porocilo 100eu.
Oddajas in na koncu naredis obracun. Bistvena prednost.. stroske kot cistila, obnova, gretje,... kaksna oprema gre na sp in imas dolocen delez kot olajsavo.
Lastnistvo nepremicnine je problem. Lahko oddajas samo svoje nepremicnine. Druzinski clani niso ok. Primer. Z zeno sva fifti fiditi... pa uradno lahko oddajam samo polovico stanovanja. ?!? Lol.
Stroskov sp na mesec imas nekje 120 do 150eu. Najvec je knjigovodski servis. Drzava okoli 45+45eu. Zravven dodaj letno porocilo 100eu.
Oddajas in na koncu naredis obracun. Bistvena prednost.. stroske kot cistila, obnova, gretje,... kaksna oprema gre na sp in imas dolocen delez kot olajsavo.
Lastnistvo nepremicnine je problem. Lahko oddajas samo svoje nepremicnine. Druzinski clani niso ok. Primer. Z zeno sva fifti fiditi... pa uradno lahko oddajam samo polovico stanovanja. ?!? Lol.
eEdbM ::
Ja, enega mojega znanca so klicali iz FURSa za evidenco osnovnih sredstev takoj, ko so ugotovili, da ima novo registrirano dejavnost Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin, ker sicer oddaja tudi kot FO.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Sam oddajam preko sp.
Imate dejavnost namenjeno samo temu? Kot popoldanski s.p.? Bi se tukaj potem bolj splačal navaden popoldanski, ne Normiran, če lahko daš vse v stroške?
Kako pa je s tem, če kdo ve - 2.vprasanje, torej če najemnik na tem naslovu registrira svoj sp, ne bo pa delal tukaj. A bi sploh sli v ta podpis ali je rizično iz kakršnekoli smeri?
delavec44 ::
Meni je Furs podal pojasnilo, da ni šans, da oddajaš nepremičnino, ki ni v tvoji lasti. Oziroma oddajaš jo lahko ampak davek mora pa še vedno plačati lastnik. V mahinacije z nekimi podjemnimi pogodbami se pa nisem spuščal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Zako ::
Imam normirani SP, dejavnost programiranje in poslovno svetovanje.
Kupil sem nepremičnino v času delovanja normiranega SPa.
Zanima me, če lahko moja partnerka odpre popoldanski SP in oddaja nepremičnino preko njenega popoldanskega SPa?
Ne bi rad sam oddajal, saj nočem si zviševati prometa na mojem SPu.
Hvala
Kupil sem nepremičnino v času delovanja normiranega SPa.
Zanima me, če lahko moja partnerka odpre popoldanski SP in oddaja nepremičnino preko njenega popoldanskega SPa?
Ne bi rad sam oddajal, saj nočem si zviševati prometa na mojem SPu.
Hvala
Zako je zakon!!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Popoldanski SP - oddaja nepremičnineOddelek: Loža | 1617 (920) | LeyaPrive |
» | oddaja kdo stanovanje(a) tukaj? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 20060 (5915) | Invictus |
» | Koliko ostane najemodajalcu?Oddelek: Loža | 5177 (3503) | Invictus |
» | Oddajanje stanovanja v najem je bajno dobičkonosen posel! (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 63354 (44887) | Mato989 |
⊘ | najemodajalci in njihove ideje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 55523 (45905) | KAVINSKY |