» »

Alternativni številski sistemi

Alternativni številski sistemi

Yohan del Sud ::

Naj začnem s šalo:

Na svetu je samo 10 vrst ljudi. Tisti ki obladajo binarno štetje in tisti, ki ga ne.

Četudi matematika ni moja najmočnejša točka, me je vedno zanimalo, zakaj so skoraj vse civilzacije in narodi prevzeli desetiški sistem štetja. Danes pa je tako ali tako standard v vseh porah običajnega življenja (izjema je merjenje časa in nemetrični merski sistemi). Posamezne nacije so včasih poznale tudi druge sisteme (najbolj poznan je petiško dvajsetiški eskimov). Ok, vem da tudi danes določeni krogi uporabljajo alternative, predvsem binarni sistem. Ampak za praktično rabo, kaj mislite o osmiškem sistemu, šestnajstiškem mogoče? Zakaj ne? Zakaj ja? Je štetje na prste v genih? Matematika ne more ukaniti evolucije? Ima desetiški sistem sploh kaj veze s tisto "pravo" abstraktno (šaljivci pravijo eksaktno) matematično vedo?

BigWhale ::

Po mojem bo kar s prsti povezano... :P

Mayi so uporabljali dvajsetiski sistem... Namesto standardnih 1, 10, 100, 1000 so steli 1, 20, 400, 8000, 16000

:)

Thomas ::

Zgleda da so najprej računali na prste. Najbrž precej prej, preden so števila sploh izumili. Oziroma _tako_ so izumili računanje in števila. Oziroma vsa matematika raste takole iz opravil ven in sama po sebi ne pomeni nič. Da bi lahko "uporabili katerikoli sistem" ne drži. Moramo imeti dovolj konkretno fizikalno oporo zanj, če ne - enostavno ne gre. Enkrat sem uporabljal 223 sistem. Vsak ASCII nad blenkom ena cifra. Je kdo že uporabljal več?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Ja, na začetku so šteli na prste na rokah, zatorej desetiški sistem. Mayi so verjetno upoštevali še prste na nogah, pa so dobil 20. ;)

Je pa vprašanje, kaj je z desetiškim sistemom narobe? Nič. Problem je le v računalnikih, za katere je vse nad dvojiškim sistemom preveč komplicirano. :)

Vesoljc ::

@iceman

hmm... osnova za računalnike je "bool" logika, torej true/false. to pa je produkt človeka! "vsako" stvar lahko vprašamo tako, da dobimo true/false odgovor. in točno ta "double branch" nam pomaga da se dokopljemo do odgovora. "je ta predmet živ? ne! je ta predmet avto? da!"

če bi človek znal uporabljat več kot samo true/false, bi se to verjetno odražalo tudi v številskem sistemu računalnika...

don't blame computers, blame us...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux 4.10 je tu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5413715 (10444) BigWhale
»

Informatika v programiranju

Oddelek: Programiranje
71875 (1406) čuhalev
»

Pretvarjanje številskih sestavov (sistemov)

Oddelek: Šola
176344 (5438) lebdim
»

Pariški prakilogram za zdaj ostaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5720890 (17464) CaqKa
»

Disk velik 500GB ko seštejem razpoložljiv prostor na C-ju in D-ju dobim rezultat 464, (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10110857 (9300) technolog

Več podobnih tem