Forum » Loža » Nebesa in teologija
Nebesa in teologija
Miki N ::
V nebesih se uporablja kripto - od tam je prišel. Pa travce ipd. manjka, ker jo že vso mi dol porabimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miki N ()
JanBrezov ::
Verjamem, da nebesa in pekel nista prostor/lokacija, ampak stanje duha. Oba lahko dosežeš na Zemlji. Banalen primer: dve osebi vzameta isto drogo, npr. kadita travo. Zaradi različnih bioloških/psiholoških razlogov ima ena oseba dober trip (doseže ekstazo), medtem ko druga oseba doživi slabega (zapade v paranojo, panični napad itd.). V resnici sta oba na isti lokaciji in počneta enako stvar.
Teologija je ena izmed teorij, kako doseči nebesa. Ni edina teorija in ne upošteva razlike v ljudeh. Vrtnar najde raj na vrtu, vojak na bojnem polju. Če ta dva zamenjata lokacijo, sta v peklu.
Teologija je ena izmed teorij, kako doseči nebesa. Ni edina teorija in ne upošteva razlike v ljudeh. Vrtnar najde raj na vrtu, vojak na bojnem polju. Če ta dva zamenjata lokacijo, sta v peklu.
FrRoSt ::
Če na planetu Zemlja ni nikoli dovolj denarja. Čega.ni nikoli dovolj v Nebesih ?
V Nebesih naj nebi bilo denarja!
Bedakov pa tudi ne!!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
Sploh pa, zakaj OP denar jemlje ko najpomembnejšo stvar. Denar je izmišljen, človeški konstrukt. V raju tega ne rabiš.
Sem se spomnil na govor iz filma Margin Call @ IMDB:
Its just money. It's made up. It's pieces of paper with a picture on it, so we don't have to kill each other, just to get something to eat.
OutOfTheBox ::
Če na planetu Zemlja ni nikoli dovolj denarja.
Narobe si začel. Denarja je preveč, to da misliš da je denarja premalo samo odraža tvoja negativna prepričanja o denarju.
Sploh pa, zakaj OP denar jemlje ko najpomembnejšo stvar. Denar je izmišljen, človeški konstrukt. V raju tega ne rabiš.
Its just money. It's made up. It's pieces of paper with a picture on it, so we don't have to kill each other, just to get something to eat.
Ne vem v kakšnem kontekstu si mislil "izmišljen" (sej tud stol na katerem sediš je "izmišljen"). Denar je z najenostavnješimi besedami energija - energija se pa nikoli ne uniči ali ustvari, vedno je tam le obliko spreminja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
OutOfTheBox je izjavil:
Ne vem v kakšnem kontekstu si mislil "izmišljen" (sej tud stol na katerem sediš je "izmišljen"). Denar je z najenostavnješimi besedami energija - energija se pa nikoli ne uniči ali ustvari, vedno je tam le obliko spreminja.
Izmišljen dobesedno. Tudi stol je izmišljen. Bi rekel, da je denar bolj izmišljen kot stol. Stol (nekaj, na kar se vsedeš) je obstajal materialno že prej (v obliki kamna, padlega drevesa), izmislili smo si le labelo "stol". Denar pa prej ni obstajal. Najprej je obstajala blagovna izmenjava, ki je imela svoje težave, zato je problem bil najprej idejno rešen z abstrakcijo blaga v nekaj generičnega, nekaj vmesnega, kar je vodilo v labelo "denar" in fizično v kovance.
Se pa strinjam z izjavo, da je denar energija, če je energija definirana kot "potencial, da se nekaj zgodi". Koliko vem, univerzalne definicije energije ni.
mirator ::
Bodi dober in razloži pomnen povezave "labela stol", "labela denar". Priznam da prvič slišim.
Bodi dober in razloži pomnen povezave "labela stol", "labela denar". Priznam da prvič slišim.
Beseda, simbol, identifikator. Nekaj, kar se uporablja za komunikacijo in procesiranje v inteligentnih sistemih. Priznam, nisem filozof, le nekdo iz IT-ja, ki se pasivno zanima za filozofijo in sedaj halucinira skozi "meglo znanja", zbrano skozi leta.
OutOfTheBox ::
Bi rekel, da je denar bolj izmišljen kot stol. Stol (nekaj, na kar se vsedeš) je obstajal materialno že prej (v obliki kamna, padlega drevesa)
Ne obstaja "bolj ali manj" izmišljen, razen če si mislil v smislu kaj je blo prej iz percepcije linearnega časa kot ga mi dojemamo, kar je verjetno stol v tem primeru res bil (v drugi obliki), kot pa denar.
Drugače si to zelo lepo povedal, bolj jasno je skoraj težje. Ni mi jasno kako je lahko prišlo do takega neaporazuma da folk misli da je to fizična lokacija na katero gres ko umres.
" Verjamem, da nebesa in pekel nista prostor/lokacija, ampak stanje duha. Oba lahko dosežeš na Zemlji"
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
OutOfTheBox je izjavil:
Ne obstaja "bolj ali manj" izmišljen, razen če si mislil v smislu kaj je blo prej iz percepcije linearnega časa kot ga mi dojemamo, kar je verjetno stol v tem primeru res bil (v drugi obliki), kot pa denar.
Bolj sem imel v mislih časovni potek pojavitve koncepta. Moja nedokazljiva teza je, da je "stol" rekonstrukcija/adaptacija naravnega pojava, ki je bil namenjen sedenju (kamna, ležečega debla). Torej materialni del koncepta stola je nekako obstajal od prej, smo ga zgolj povzeli in ni bilo potrebe po izmišljevanju, izmislili smo si zgolj ime. Pri denarju špekuliram, da ni šlo tako, ampak je bil problem nepoštene blagovne menjave, ki ni imel vnaprej obstajajoče rešitve. Rešitev je bila izmišljen nov koncept (denar) in izmišljena fizična implementacija (kovanci). Torej v enem primeru je koncept materialno obstajal, izmislili smo si le metafiziko (ime). Pri drugem primeru smo si morali izmisliti oboje. Jaz trdim, da je v nekem smislu pri denarju bilo več dela. A za oboje bi moral poseči globoko v zgodovino, kar ne bom, zato bom pustil to odprto vprašanje. Niti ni pomembno za temo.
OutOfTheBox je izjavil:
Drugače si to zelo lepo povedal, bolj jasno je skoraj težje. Ni mi jasno kako je lahko prišlo do takega neaporazuma da folk misli da je to fizična lokacija na katero gres ko umres.
Nesporazuma? Ali trdiš, da ima nekdo pravilno definicijo nebes in pekla? Jaz pravim, da ne, so le del zgodbic posameznih religij.
Koliko vem, se te definicije zelo različne. Že če vzameš samo krščanstvo, je današnja predstavitev nebes in pekla bistveno drugačna od tiste od začetka religije. Npr. citat z Wikipedije:
Modern scholars agree that the Kingdom of God was an essential part of the teachings of the historical Jesus. In spite of this, none of the gospels ever record Jesus as having explained exactly what the phrase "Kingdom of God" means.
Za pekel so se v hebrejščini uporabljale tri besede, ena od teh je Gehenna, ki je bilo mišljeno smetišče dejanskega kraja. Iz Wikipedije:
"Gehenna" in the New Testament, where it is described as a place where both soul and body could be destroyed (Matthew 10:28) in "unquenchable fire" (Mark 9:43). The word is translated as either "Hell" or "Hell fire" in many English versions.[4] Gehenna was a physical location outside the city walls where they burned rubbish and where lepers and outcasts were sent, hence the weeping and gnashing of teeth.
To, kar sem jaz napisal, je le moja ateistična reinterpretacija koncepta nebes in pekla, ki je prav tako izmišljena. Vem, ker sem si jaz izmislil.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | NASA odkrila prvi Zemlji podoben planetOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 16311 (12275) | jest10 |
» | Kako se pogovarjati z vernikom? (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Loža | 150191 (133307) | Mrakw |
» | Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 71264 (65345) | Marilyn |
» | Napake krscanstva (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 8220 (6232) | Thomas |