» »

Omejene hitrosi na Telemach Rune omrežju

Omejene hitrosi na Telemach Rune omrežju

Krok08 ::

Prej kratkim je Rune pri nas zaključil z deli in smo se priklopili na njihovo optiko. Ker nisem edini doma, smo pač ostali na Telemachu, samo da smo prešli iz bakra na optiko.
Opažam pa sedaj, da je internetna hitrost za določene aplikacije/storitve omejena. Imamo EON premium, na katerem naj bi bile hitrosti do 1Gbps, ko testiram na Speedtest.net pa dosegam približno 900/150 Mbps.
Težava se pa pojavi, ko želim prenašati karkoli v browserju, v Steamu, Microsoft Stor-u ali pa Windows update-i, mi enostavno ne download-a z več kot 50Mbps.
Če pa vklopim torrent pa prenaša brez omejitev, vse do moje zmogljivosti (v kolikor je dovolj seedov). Prav tako, ko začnem prenašat preko Stema, ali windows update, mi začne bufferat TV na EON box-ih, prav tako mi začne štekati Youtube če gledam med prenosom.
Je že kdo imel takšen primer, kako ga rešiti? S klicem na Telemach si s njihovim 1s level supportom, ne morem veliko pomagati.

link_up ::

kdo pa pravi, da ti mora ponudnik(ne isp) zafilat celotno pasovno sirino?
In and Out

Lonsarg ::

Ce na speedtest dela potem linija dela.

Ce pa ima Steam ali kdorkoli nizjo omejitev od tvoje linije se pa obrni na Steam ;)

Ce pride do trokiranja brez da zafila linijo je omejitev v tvojih lokalnih napravah da ne zmorejo. Ponavadi je kriv ruter, za hude prenose ruterji ki pridejo zastonj zraven ponavadi niso, ceprav to da bi trokiralo ze zgolj zaradi uporabe Steam vseeno prvic slisim, ponavadi trokira ce ful konekcij kak torrent klient naredi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

xseki ::

Kakšna pa je tvoja mrežna oprema? Imaše vmes kak switch, svoj router?

Krok08 je izjavil:

Težava se pa pojavi, ko želim prenašati karkoli v browserju, v Steamu, Microsoft Stor-u ali pa Windows update-i, mi enostavno ne download-a z več kot 50Mbps.

Jaz imam tudi Rune ampak preko T2 in še takšne težave nisem imel. Vedno vse prenaša z polno hitrostjo.

Krok08 ::

Ponudnik mi je dal modem/router Innbox V60U, sem priklopljen direkt na modem preko kabla.
Zanimivo je da torrent zafila linjo na polno, druge aplikacije pa ne. Prej na bakru sem preko Steam-a lahko veliko več zafilu linjo, prav tako z drugimi aplikacijami.

Daniel ::

Verjetno ti Innbox počepne, ko obremeniš linijo. Za take zadeve se modem da v bridge in uporabi lasten zmogljivejši router.

Maotad ::

Krok08 je izjavil:

Prej kratkim je Rune pri nas zaključil z deli in smo se priklopili na njihovo optiko. Ker nisem edini doma, smo pač ostali na Telemachu

Ste bili prej na Telemach kablu? Ker meni pišejo iz Telemacha, da kjer imajo svoje omrežje sploh ne ponujajo priklopa preko tujega omrežja (rune)?

markasaso12 ::

Pozdravljeni,

Zanima me, kako vam deluje optika preko RUNE? Tudi sam imam optično omrežje RUNE, ponudnik je Telemach. Zaenkrat vse deluje v redu, le eno stvar bi rad preveril. Ali imate tudi vi, ki uporabljate optiko preko RUNE, podobne izkušnje z internetno hitrostjo?

Imam paket EON Light (200 Mbps - 50 Mbps) in čez dan pogosto dosežem te hitrosti. Vendar pa se mi včasih hitrost zniža na približno 40 Mbps - 18.9 Mbps. Ali je to normalno? Bi bil vesel, če kdo deli podobne izkušnje ali morda kak nasvet, kaj storiti v takšnih primerih.

Hvala in lep pozdrav!

Mikrohard ::

Se ti to dogaja (samo) na WiFi, ali (tudi) na kablu?

sbawe64 ::

Hitrost meri na Speedtest.net , slo server.
Na kablu seveda.

Sicer nisem na TM, ampak meni optika vedno deluje v rangu oglaševanje hitrosti, podnevi in ponoči.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Sem meril hitrost interneta prek internetnega kabla, povezanega na prenosnik, in hitrost je bila do sedaj enaka, ne glede na to, ali je bilo to podnevi ali ponoči. Opažam pa, da je včasih razlika, če hitrost izmerim prek telefona z uporabo Speedtest aplikacije ali pa prek aplikacije nPerf. Trenutno je priklopljeni 4 hiše vse skupaj pa bi jih še naj bilo 15 .

Koliko je star prenosnik? Imel sem primer, kjer smo po dolgem tuhtanju zakaj računalnik priklopljen na gigabitno linijo doseže vsega 600 mbps ugotovili, da je enostavno prestar. Sicer pri tvojih hitrostih malo verjetno, ampak vseeno za vzeti v obzir.

Računalnik imam že 6 let in ga zdaj redko uporabljam, ker se je začel konkretno štekat .

d4vid ::

RUNE oglašuje hitrosti do 10 GBit, a zaenkrat imajo 2.5 Gbit linije v centrali razdeljene na 64 priključkov.
Torej, če imaš par sosedov, ki obremenijo linijo, bo pač vse skup počepnilo.

Poleg tega moraš razumet, da tudi Steam, Windows Update in podobni nimajo neomejene pasovne širine (čeprav imajo datacentre povsod) in ti lahko tudi zaradi tega hitrost niha in ne dosega tvoje download hitrosti.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

sbawe64 me veseli da je hitrost vedno enako . Imam Telemach na optiki,Rune vendar sem opazil, da mi hitrost interneta kljub priključku prek kabla niha, predvsem zjutraj ali včasih tudi zvečer ampak se čez nekaj minut 10- 15 minut vrne polna hitrost .Čeprav naj bi optično omrežje zagotavljalo konstantno hitrost, se mi dogaja, da ta niha tudi ob uporabi kabla.na prenosnem računalniku Sprašujem se, ali optična omrežja morda delujejo podobno kot mobilna, kjer ponoči zmanjšujejo moč zaradi varčevanja z energijo.

Ne vem pa, ali bi menjava operaterja, odpravila ta nihanja. Morda se bom moral sprijazniti s tem, da hitrost interneta ne bo vedno povsem stabilna, ne glede na operaterja. :) :D

_Denny_ ::

Na GPON ti noben ne zagotavlja konstantne hitrosti...v odgovoru nad tvojim imaš info, da se 2.5Gbps razdeli med 64 uporabnikov, ti pa praviš da so trenutno priključeni štirje uporabniki. Predstavljaj si, da imajo 500Mbps do 1Gbps linije in mislijo, da morajo nadoknaditi downloadanje za nazaj (to smo vsaj enkrat v življenju počeli vsi, ko smo prišli do hitrejše povezave), pasovne širine je samo 2.5Gbps, na koncu pa zate ne ostane skoraj nič. Pred leti sem nekje zasledil kako je na Rune zagotovljena samo minimalna hitrost 40Mbps, kar dobiš, če 2560Mbps deliš s 64 uporabniki.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Če so vas preveč obesili na en delilnik potem je zelo malo verjetno, da bo karkoli pomagalo. Ker očitno varčujejo tam, kjer ne bi smeli. Pri nas, Telemach na optiki praktično konstantno 930/193. Nekateri pridejo še višje. Ampak to je P2P optika, ki smo jo imeli prvi uporabniki, tisti, ki so prišli po Telemachovem prevzemu Teleinga imajo GPON. K sreči pa je vso omrežje zgrajeno tako, da se vsak priključek zaključi v centrali in so tako vsi delilniki tam in ne po jaških.

Lonsarg ::

To pa zlo slabo Rune dela ce tako veze. Po mojih info Telekom postopoma celotno omrezje dviga na 10Gbit PON z 32 uporabniki per splitter in ponuja do 1Gbit per uporabnika. No in tak nacin vezave je potem povsem brez sibke tocke na nivoju spliterha (no v tem primeru so sibke tocke centrale, ker marsikatera nima nad 10Gbit oziroma ze mednarodne linije ker vec kot 100-200 Gbit uporabnikov ne prezivijo naenkrat per celo Slovenijo).

Mislm sj tut Rune ima omejene centrale, tak da vprasanje ce je 2.5Gbit PON sploh bottleneck, zna biti da ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

starfotr ::

Nobene težave ni. Na sixu je bilo v zadnjem letu max. 180 Gbit/s. Povprečje je 50.

Na 1000 naročnikov imaš maksimalno 4 Gbit/s down, povprečje 2 Gbit/s, upload je praktično zanemarljiv.

Na GPON (1:64) imaš pa max. download 0,7 Gbit/s. Povprečje je pa recimo 0,2 Gbit/s.

To so podatki iz prakse.

Lightning5 ::

Naredi meritve z akos test v skladu z navodili.
https://www.akostest.net/sl/wizard

In prijavi reklamacijo.

_Denny_ ::

Jaz bi še počakal kak teden, da "to kar mi je prej vleklo skoraj ves dan zdaj dobim v pol ure" ljudem mine veselje (oz. napolnijo vse diske) preden bi začel težiti. Dosti boljše kot, da spremenijo kake nastavitve linije/modema na slabše.

Sem pa našel tisto o zagotovljenih 40Mbps; sicer je za T-2, samo pomojem drugi isp-ji tudi ne plačujejo za večje hitrosti, če jim ni treba - https://slo-tech.com/forum/t754520/p746...
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Katerega internetnega ponudnika izbrati? (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Omrežja in internet
1960616590 (3560) bm1973
»

Telemach (strani: 1 2 3 4 5 6 )

27649078 (1924) ales74
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

1156242404 (4200) _Denny_
»

OŠO hitrost (strani: 1 2 )

9613133 (3926) Lightning5
»

GPON z enim ali dvema vlaknoma? (strani: 1 2 )

577802 (5031) Lonsarg

Več podobnih tem