» »

Onemogočen nakup ETF-ov - KID not available

Onemogočen nakup ETF-ov - KID not available

Ložar ::

Zdravo,

na Saxo bank imam odprt trgovalni račun. Lani in predlani sem kupil nekaj ETF-ov, brez težav. Sedaj mi Saxo ne dovoli nakupa enakih ETF-ov, češ da ustrezna dokumentacija (ki naj bi me varovala kot kupca) ni na voljo v mojem jeziku. Dobim naslednje opozorilo: "Key Information Document (KID) is not available. You cannot trade this instrument as a Retail Client." ETF-e sicer lahko prodam, ne morem pa kupiti novih. Tudi pri drugih ETF-ih dobim enako opozorilo. V bistvu ne najdem enega ETF-a, ki bi ga lahko kupil.

Ima kdo kaj izkušenj s tem? Je težava vezana na banko ali imamo v Sloveniji pač smolo, ker dokumentacija ni prevedena v naš jezik?

Lp

Lonsarg ::

Pomoje je to Saxo issue, ker pri IBRK/Captrader še nisem naletel na ETF ki ga ne ni mogel kupiti. Tudi google vrne kar nekaj zadetkov glede problemov z KID pri Saxo.

Primuss ::

Zdravo

Imam enako težavo. Ložar si morda že ugotovil v čem je problem?

Gubo ::

Vsak sklad, ki sprejema retail investitorje v Evropi mora zaradi zakonodaje imeti ta "key information document", vključno z ETF-ji (REGULATION (EU) 2017/653). Težava se pojavi pri ameriški zakonodaji, ki upravljavcem skladov prepoveduje napovedovanje donosov ali scenarijev, ki pa so ključni del KID po EU zakonodaji.

EU zakonodajalci so si torej zamislili, da s tem KID dokumentom olajšajo retail investitorjem sam izbor naložb, posledica pa je bila, da ameriški skladi (in ETF-ji) niso več dostopni.

V glavnem, neumno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
797199975 (1061) energetik
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547150791 (15494) Thomxy
»

Davek na akumulirane ETF-je (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5514973 (10825) zelenizmaj
»

Kanada dobiva prvi indeksni sklad, ki sledi bitcoinu

Oddelek: Novice / Kriptovalute
118327 (6236) MrStein

Več podobnih tem