» »

Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati

Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati

««
15 / 22
»»

delavec44 ::

Tudi sestavo plačaš. Marsikdo ti pa sploh noče zaradi certificiranja.

Utk ::

Pusti to, nima veze. Dokler se mi je dalo, sem ga hotel sam sestavit. Da bi nekdo raje sam skalal kot da mu nekdo drug, takega norca pa še nisem srečal...

Sc0vile ::

delavec44 je izjavil:

Lahko grem, lahko ne grem. Lahko sebi sestavim zastonj, drugim pa zaračunam. Lahko prijateljem sestavim zastonj, oni pa vrnejo z drugačno uslugo.

V nobenem primeru pa nisem suženj, kot ti pišeš, in MORAM iti neznancem sestavljati zastonj, samo zato ker sem sebi sestavil zastonj. Kapiraš sedaj?

Jaz že kapiram, bojim se da ti ne kapiraš. V ozadju tega da ti misliš da "ti je fanj" ko si vromiš hrbet z drvi je miselnost da finančno prihraniš. Če tega ne bi mislil, potem tud drv ne bi delal (pustimo izjeme kot je da pripraviš 1 vrečo drv lih tolk da maš za krušno peč za podkurt). Si suženj, svoje lastne miselnosti, ali pa morda navajenosti v stilu "če je dedek celo življenje kuril drva, potem je zihr to najboljši način" al pa si morda suženj strahu pred novo tehnologijo kot so toplotne črpalke. Nekateri se pač bojijo vsega kar je novo. Odvisno pač od karakterja in starosti osebe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sc0vile ()

Saj tudi na fitnes marsikomu ni fajn hoditi pa gre, ker se mora fizično premigati. Pač združiš koristne zadeve skupaj, če je že tako težko verjeti, da nekdo pri delu uživa.

Ne mi spet primerjat s fitnesom, smo že gor dorekli da niti približno ni isto.

Ne, nismo. Poanta je pa tokrat sicer druga. Lahko primerjaš z drugo fizično aktivnostjo, če želiš. Govorim o tem, da se marsikomu ne da biti fizično aktiven, pa se prisili zaradi zdravja.

Zgodovina sprememb…

TO ni nič drugega kot RACIONALIZACIJA. Pa toplota ni ista, samo drva dajo ta pravo toploto, pa kao imam fitnes, pa super mi je to delat pa ne vem kakšne neumnosti še vse, v resnici pa ni nič od tega, to samo samo načini racionalizacije kot obrambnega mehanizma, da sam svoje možgane prepričaš "da se splača". A takoj ko finančno komponento stran vzameš, kar naenkrat vsi te izgovori grede stran. Vsak bi raje da mu nekdo zastonj pripelje že narejena drva, kot pa da jih sam dela. In finančne komponente pri drvih niti ni, če jo primerjaš z toplotno črpalko (ampak če uporabnik tega ne ve in samo misli da profitira, je že zadosti za tovrstno farbanje samega sebe).

Zgodovina sprememb…

Seveda, rad vzamem zastonj drva. Ker jih pa ni, jih pa sam delam. In me pride ceneje kot TČ.

Če mi daš zastonj TČ in elektriko, takoj neham delati drva oz. jih prodajam naprej. Si srečen sedaj?

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Seveda, rad vzamem zastonj drva. Ker jih pa ni, jih pa sam delam. In me pride ceneje kot TČ.

Če mi daš zastonj TČ in elektriko, takoj neham delati drva oz. jih prodajam naprej. Si srečen sedaj?

Za 150 evrov na mesec na 10 let imaš zastonj elektriko in TČ. Vsaj pol tega najbrž tudi zdaj daš za elektriko. Če si oddal za soglasje v letu 2023...če ne, je zaenkrat baba s kolači odšla, bo treba matematiko na novo naredit. Ampak za to si si sam kriv, ker isto trobimo že 2 leti.

Sc0vile je izjavil:

In finančne komponente pri drvih niti ni, če jo primerjaš z toplotno črpalko (ampak če uporabnik tega ne ve in samo misli da profitira, je že zadosti za tovrstno farbanje samega sebe).

Še včeraj si pisal, da če imaš lasten gozd in delaš sam je ceneje. Danes si že ekstremno obrnil ploščo? Veš koliko me letno stane ogrevanje? Bencin in 1 ketna za motorko. Pa malo elektrike za cepilec. Čez palec, me TČ pride 10x dražje.

Elektrike imam 350 kwh konstanto. Koliko me pride si lahko zračunaš ampak ni računice za SE niti z letnim netmeteringom.

Zgodovina sprememb…

Recimo da opcije svojih lastnih drv iz hoste ne bi imel (tukaj zanemarjaš ceno svojega lastnega dela in mašinerije, pa pustimo to). Recimo da bi jih moral kupovati. Bi res raje za ISTO ceno kot za že narejena drva vzel hlodovino in pol sam vse narezal in scepil? Ne bi. Ker ti v resnici ni fanj sam delat drv.

Iz gozda jih na ramenih zneseš?

Utk je izjavil:

Saj sem rekel bencin. Je pa blizu. Razžagam v gozdu, cepim doma.

Zgodovina sprememb…

Še včeraj si pisal, da če imaš lasten gozd in delaš sam je ceneje. Danes si že ekstremno obrnil ploščo?

Ne, samo nisi razumel kaj sem včeraj napisal. Če zanemariš ceno lastnega dela je če imaš svoja drva iz hoste res ceneje. Če upoštevaš ceno lastnega dela je dosti dražje kot TČ. Če kupuješ drva in zanemariš ceno lastnega dela, potem je letni strošek TČ še vedno precej nižji kot pri kupljenih drvih. Če upoštevaš na kupljena drva še ceno dela, pa še toliko bolj.

Veš koliko me letno stane ogrevanje? Bencin in 1 ketna za motorko. Pa malo elektrike za cepilec. Čez palec, me TČ pride 10x dražje.

Ja brez cene lastnega dela če imaš svoja drva te pride ceneje. Če upoštevaš da si zagonil XXX ur in da ura pride tolk pa tolk te pride precej dražje.

Če moraš pa drva kupovat, potem pa tud če ceno lastnega dela ZANEMARIŠ, še vedno je TČ ceneje.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Utk je izjavil:

Na kanto bencina jih naložiš?

Pa saj to ti trobim že cel čas. Ja zanemarim ceno lastnega dela, ker imam pač čas in mi je to hobi. Če ne bi delal drv bi zastonj pisal na slo-tech. Pa je biti zunaj aktiven bolj zdravo :)

Utk je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Utk je izjavil:

Po pravici zadnje čase kar avto in boljša prikolica. V ekstremnih primerih traktor ampak redko. Mašinerijo pač imam, kaj naj sedaj računam amortizacijo?

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Pa saj to ti trobim že cel čas. Ja zanemarim ceno lastnega dela, ker imam pač čas in mi je to hobi. Če ne bi delal drv bi zastonj pisal na slo-tech. Pa je biti zunaj aktiven bolj zdravo :)

Utk je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Utk je izjavil:

Po pravici zadnje čase kar avto in boljša prikolica. V ekstremnih primerih traktor ampak redko. Mašinerijo pač imam, kaj naj sedaj računam amortizacijo?

To ni nič drugega kot racionalizacija. Če neb mel svojih bi za isti denar vzel že narejena drva al bi vzel hlodovino? Torej recimo 10 metrov drv te stane 1000 EUR s prevozom, recimo da bi te tolk hlodovine da z nje dobiš 10 metrov drv stalo ravno tako 1000 EUR, kaj bi vzel?

Konkretno:
Svoja drva 0 EUR + strošek lastnega dela 2000 EUR = 2000 EUR
TČ = 800 EUR
kupljena drva s prevozom 1000 EUR + strošek lastnega dela 1000 EUR (manj ker jih ne rabiš sam delat)= 2000 EUR. Samo za ponazoritev.

Zgodovina sprememb…

Hlodovino, ker bi jo dobil ceneje. Za isti denar seveda vzameš narejena ampak to je nerealen scenarij.

Če ne bi imel lastnega gozda:
V novogradnjo ne bi dajal peči, razen če bi bil na takem območju, da bi lahko pasivno hišo ogreval s kaminom brez talnega in radiatorjev. Recimo znanec na primorskem ogreva 200m2 z 2 metri drv letno. Nova hiša, dobra izolacija, talnega niso hoteli (osebne preference).

Za staro pa ne vem, če bi šel v investicijo zamenjave načina ogrevanja. Bi moral bolj preračunati. Na srečo takih dilem nimam.

Dovolj pošteno?

Hlodovino, ker bi jo dobil ceneje.

V tem hipotetičnem primeru je ne bi dobil ceneje. Ista cena kot za že narejena drva.

Za isti denar seveda vzameš narejena ampak to je nerealen scenarij.

Seveda je hipotetičen scenarij. Ki pa ti dokazuje da hlodovino sam delaš samo zato ker misliš da finančno profitiraš (glede na TČ v resnici ne), ne pa ker ti je lomljenje hrbta z drvimi fanj. Ker če bi ti res bilo fanj, potem bi za isto ceno vzel nenarejena drva, da bi ti blo "še mal bolj fanj".

Zgodovina sprememb…

Sc0vile je izjavil:

Konkretno:
TČ = 800 EUR
kupljena drva s prevozom 1000 EUR + strošek lastnega dela 1000 EUR (manj ker jih ne rabiš sam delat)= 2000 EUR. Samo za ponazoritev.

Ne razumem tega. Če me v obeh primerih pride 2000€, potem moja drva niso nič vredna? Pa spet, stroška lastnega dela pač ne bom računal, ker mi ga ne bo noben plačal. 800€ pri TČ bom pa moral plačati.

Magic1 ::

delavec44 je izjavil:

Hlodovino, ker bi jo dobil ceneje. Za isti denar seveda vzameš narejena ampak to je nerealen scenarij.

V novogradnjo ne bi dajal peči, razen če bi bil na takem območju, da bi lahko pasivno hišo ogreval s kaminom brez talnega in radiatorjev. Recimo znanec na primorskem ogreva 200m2 z 2 metri drv letno. Nova hiša, dobra izolacija, talnega niso hoteli (osebne preference).

Za staro pa ne vem, če bi šel v investicijo zamenjave načina ogrevanja. Bi moral bolj preračunati. Na srečo takih dilem nimam.

Dovolj pošteno?

Pretiravat pa res ni treba. Mogoče je le 2m3 porabil za letošnjo zimo, ki se še začela ni konkretno. Že na topli vodi, porabiš kar nekaj. Ali pa bomo zvedeli, da zakuri samo v slabih zelo razmerah, večino pa fura klimo.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

delavec44 je izjavil:

Sc0vile je izjavil:

Konkretno:
TČ = 800 EUR

Ne razumem tega. Če me v obeh primerih pride 2000EUR, potem moja drva niso nič vredna? Pa spet, stroška lastnega dela pač ne bom računal, ker mi ga ne bo noben plačal. 800EUR pri TČ bom pa moral plačati.

Kako niso nič vredna? Pomeni samo da z že narejenimi drvmi prišparaš točno toliko ur kot te stane cepljenje in žaganje že kupljene hlodovine. So pa številke samo za ponazoritev.

Zgodovina sprememb…

Magic1 je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Dovolj pošteno?

Pretiravat pa res ni treba. Mogoče je le 2m3 porabil za letošnjo zimo, ki se še začela ni konkretno. Že na topli vodi, porabiš kar nekaj.

Govorim o kaminu brez priključkov. Kako bi s tem ogreval vodo? Za vodo je notranja TČ za 2kEUR 300l. Klima le za hlajenje. Temperatura pozimi 23-25.
OK, res spodnje etaže ni konstantno ogreval, tako da lahko rečemo 100m2, 2m drv.

Zgodovina sprememb…

Normalno da bi moral upoštevat amortizacijo. Traktorja, prikolic, motorke, cepilca, vsega. Če ne, potem tudi cene TČ ne rabiš upoštevat, ker stane bistveno manj kot vse to.

Sc0vile je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Sc0vile je izjavil:

Konkretno:
TČ = 800 EUR

Ne razumem tega. Če me v obeh primerih pride 2000EUR, potem moja drva niso nič vredna? Pa spet, stroška lastnega dela pač ne bom računal, ker mi ga ne bo noben plačal. 800EUR pri TČ bom pa moral plačati.

Kako niso nič vredna? Pomeni samo da z že narejenimi drvmi prišparaš točno toliko ur kot te stane cepljenje in žaganje že kupljene hlodovine. So pa številke samo za ponazoritev.

Pač ne razumem, žal. Če ti nekdo proda svoja narejena drva za 1000€ in ti vrednotiš potem lastna z 0+1000€ za delo, potem prvi prodaja z minusom ali koliko pa potem on računa za delo? Pa še maržo udari gor. Pač razčleni mi koliko točno so vredna drva v gozdu, delo in marža? Ne moreš reči kar pavšalno, da je oboje isto, ker to pomeni, da drva pač niso nič vredna in dobička tudi ni.

Utk je izjavil:

Normalno da bi moral upoštevat amortizacijo. Traktorja, prikolic, motorke, cepilca, vsega. Če ne, potem tudi cene TČ ne rabiš upoštevat, ker stane bistveno manj kot vse to.

Samo to že vse imam in je že amortizirano. TČ pa nimam.

Zgodovina sprememb…

Haha, ti pa si ekonomist. Če imaš, lahko prodaš in s tem kupiš TČ in pol elektrarne. Če ni tolk vredno, well, potem boš moral kmalu kupit drugo. In bo stalo več kot TČ z elektrarno vred.

Ni tolk vredno, ni pa še zanič. Dokler bom jaz zamenjal opremo, boste tudi vi SE in TČ menjavali.

Hkrati, kot sem že zapisal, lahko ustvarjam dobiček s prodajo presežka.

Če imaš traktor, ki bo delal še 20 let, ga lahko prodaš za dober denar...

Računam, da traktorja kmalu ne bom več rabil.

Pa preden se kdo zapiči v to, lahko pojasnim. Kar je treba zvleči ven, lahko dam drugemu s potrebno opremo, za plačilo pa vzame par kubikov zase. Lesa je dovolj. Smreke itak vlečejo ven za prodajo, če še par hlodov zraven potegne za drva, ga nič ne stane.

Zgodovina sprememb…

aborko ::

Dokler je ogrevanje ranga 2,3,4 max 5EUR na dan se pač ne bomo se rekreirali z drvi (pa tudi če bo kdaj 10 zeloo dvomim). Kot pa je že en omenil, se pogovarjamo o relativno majhnih cifrah glede na zaslužke, tako da nekih prihrankov ne moreš ustvariti, ampak ok če je nekomu v užitek fizično delo tudi razumem. Pri drvah me res zelo moti dimljenje, smrad, res da si v 2024 sebi in sosedom tako znižujemo kvaliteto življenja s kurjenjem je res žalostno, je to potrebno za teh par EUR dnevno? Smo res tako revni? Ja ni čisto povsod tako, ampak po mojih izkušnjah je še ogromno hiš takih. Ne vem ali ne znajo kurit ali nimajo ok peči, ampak rezultat 5 min sprehoda so smrdljivi lasje, oblačila, da ne govorim koliko tega sranja konča v pljučih.

Glede pripravljanja lastnih drv "zastonj" - osebno imam raje tisti čas kako drugo rekreacijo, npr posteljno, če že sovražimo ovrednotiti svoj čas v denarju. Sicer TČ ni bila čisto zastonj, je pa ta začetna investicija 670EUR če dela 10 let (sedaj v 6 sezoni) v praksi zastonj, ko crkne je na lageru že enaka TČ za enak denar, pol urce montaža in piči miško naprej naslednjih 10 let. Ok ok ne dobi se jih več, ampak za 3-5 jurjev se pa že kaj dobi, minus subvencija ekosklada in če zadeva dela vsaj 10 let je to investicija ranga 200-400EUR na leto, da imaš ogrevanej rešeno na gumb. Drago? Potem pa res ne vem rešitve...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aborko ()

feryz ::

Jaz sem ukvarjam z drvmi in občasno kurim z njimi. Pa imam zastonjsko elektriko in zastonjsko TČ.
Pri drvah gre za gušt in užitek. Ki traja in traja.

Gušt in užitek pri SE in TČ je bil tisti čas, ko sem jih inštaliral. Zdaj pa so le nakaze, ki kvarijo izgled zunaj. In nekaj delajo. Karkoli že.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Pač ne razumem, žal. Če ti nekdo proda svoja narejena drva za 1000EUR in ti vrednotiš potem lastna z 0+1000EUR za delo, potem prvi prodaja z minusom ali koliko pa potem on računa za delo? Pa še maržo udari gor. Pač razčleni mi koliko točno so vredna drva v gozdu, delo in marža? Ne moreš reči kar pavšalno, da je oboje isto, ker to pomeni, da drva pač niso nič vredna in dobička tudi ni.

Ne. Nisi razumel. Nekdo prodaja svoja lastna drva za 1000 EUR. Nato pa imaš z kurjenjem, zlaganjem, nošnjo k peči, čiščenjem in ostalim še 100 ur dela, po 10 EUR na uro pride 1000 EUR še v strošku dela. Torej skupaj 2000 EUR.

Lastna drva pa imaš zastonj, potem je 100 ur priprava in 100 ur kurjenje in vse ostalo, skupaj 200 ur, kar je 2000 EUR. Številke so samo za ponazoritev, ne se zapiševat v njih. No nima veze.

Oziroma če ti je boljša ponazoritetev taka lahko tudi tako:
lastna drva + lastno delo = 2x do 2,5x več kot TČ
kupljena drva brez upoštvanja lastnega dela > TČ
kupljena drva + lastno delo = 3x do 3,5 krat več kot TČ.

Seveda je pri TČ tudi investicija, ampak ravno tako je investicija v kotlovnico na drva (če je pirolizna peč in zalogovnik še dražja investicija kot TČ). Povsem ok TČ se dobi skupaj z montažo za 6kEUR, kar je pri 20 letih delovanja 300 EUR letno zato da imaš ogrevanje na gumb. No brainer. Dobro, aborko je TČ dobil celo za 670 EUR, torej par desetakov NA LETO za ogrevanje na gumb.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Če se ne slepimo , velesile in razmerja med njimi.

Je pa res da, lastna drva + zastonj suženjska delovna sila za kurnjenje in pripravo drv= ceneje kot TČ. Če pa suženjske delovne sile ni, je TČ no brainer. Par magnitud bolj udobno ogrevanje za nižji denar kot pri drvih.

Daniel ::

Sc0vile je izjavil:

Pač ne razumem, žal. Če ti nekdo proda svoja narejena drva za 1000EUR in ti vrednotiš potem lastna z 0+1000EUR za delo, potem prvi prodaja z minusom ali koliko pa potem on računa za delo? Pa še maržo udari gor. Pač razčleni mi koliko točno so vredna drva v gozdu, delo in marža? Ne moreš reči kar pavšalno, da je oboje isto, ker to pomeni, da drva pač niso nič vredna in dobička tudi ni.

Ne. Nisi razumel. Nekdo prodaja svoja lastna drva za 1000 EUR. Nato pa imaš z kurjenjem, zlaganjem, nošnjo k peči, čiščenjem in ostalim še 100 ur dela, po 10 EUR na uro pride 1000 EUR še v strošku dela. Torej skupaj 2000 EUR.

Lastna drva pa imaš zastonj, potem je 100 ur priprava in 100 ur kurjenje in vse ostalo, skupaj 200 ur, kar je 2000 EUR. Številke so samo za ponazoritev, ne se zapiševat v njih. No nima veze.

Oziroma če ti je boljša ponazoritetev taka lahko tudi tako:
lastna drva + lastno delo = 2x do 2,5x več kot TČ
kupljena drva brez upoštvanja lastnega dela > TČ
kupljena drva + lastno delo = 3x do 3,5 krat več kot TČ.

Seveda je pri TČ tudi investicija, ampak ravno tako je investicija v kotlovnico na drva (če je pirolizna peč in zalogovnik še dražja investicija kot TČ). Povsem ok TČ se dobi skupaj z montažo za 6kEUR, kar je pri 20 letih delovanja 300 EUR letno zato da imaš ogrevanje na gumb. No brainer. Dobro, aborko je TČ dobil celo za 670 EUR, torej par desetakov NA LETO za ogrevanje na gumb.

100 ur za kurjenje in zlaganje drv? A to je večstanovanjski blok s 30 stanovanji? Ne rabiš tako drastično pretiravati, saj nam je vsem jasno da pač moraš prodati. Jaz recimo rabim 3 ure, da sam zložim 5 tonko polno nasutih drv v kurilnico. Pa je teh drv za tam nekje 3 tedne do 1 mesec.

Saj TČ je fajn, dokler je elektrika po obstoječih cenah in ti neurje ne podre električnih vodov. Takrat je pa malenkost manj fajn. 300 eur letno za ogrevanje na gumb, si upošteval elektriko?

S tvojimi faktorji se sicer ne strinjam ampak ok, nima veze. Me pa odvrača tvoja izbira besed, kot so suženjska delovna sila. Kako se lahko naložiti par polen na peč in spucati pepel 1x na teden primerja s suženjstvom? Prav tako za to ne porabiš 100 ur. Ne vem no, meni gre to v isti rang kot sesanje stanovanja ali zlaganje posode v pomivalni stroj. Ne moreš sedaj vsega tako vrednotiti.

Zimonem ::

Jaz moram preprosto pospravit okrog bajte drevje. Pa še ostaja. Gre pa povsem odvisno za kaj gre. Pa da se posuši, pripravi , razreže za v peč ni malo dela. Ampak spet ni tak hudič. Verjamem pa da to ne gre na nekem malomeščanskem dvorišču , saj ni ne prostora ne orodja.

FoxKnox ::

Ne glede na ves napredek v tehnologiji ogrevanja, ostajajo drva nek standard zanesljivosti pri doseganju zadostne temperature za ogrevanje bivallnih prostorov.
Vedno je tržna ekonomija zapovedovala na kakš3n način se bo narod ogreval, dolgo je bil kolm ta standard pa potem kurilc, ker je bil bolj enostaven za uporabo .Pač je zahteval manj dela pri pripravi. Potem so prišli peleti kot učinkovit in ekološki vir toplotne energije, nato zemelski plin kot skoraj brez izpustov in z visokim izkoristkom, dokler niso nizke cene elektrike praktično prisilile vse v prehod na toplotne črpalke kot najcenejši vir ogrevanja. Človek je čredno bitje in čredna pripadnost se izkazuje tudi v množični euforiji nabavljanju tehnološke rešitve stoletja , toplotne črpalke, ki ob lastni SE zastonj greje celo hišo in še vodo.
Samo namesto brunarce bo treba baterije na vrt postavt za vsak slučaj .
Pač, kar narekuje tržna ekonomija. Brez skrbi, nihčee ne bo obogatel brez vas.Vi ste gibalo razvoja. Kjer imajo ljudje denar, se milijonarji rojevajo
Drva, ja, so pa še vedno standard, že stoletja. Dostopno in poceni samo malo je treba rokave zavihat in les malo skupaj znest.
Priporočam kak kamin kot dodatek k TČ. Prijetno ogreje in tudi malo osvetli prostor.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FoxKnox ()

100 ur za kurjenje in zlaganje drv? A to je večstanovanjski blok s 30 stanovanji?

Je še precej več, nič ne pretiravam. Iz dvorišča smo jih štirje nosili zlagali na teraso 2 dni po 5 ur, pa 2x jih je pripeljal s traktorjem. Torej 2x 2dni x 5 ur x 4 ljudje =80 ur človek ur.

Nadalje. Vsak dan da jih prineseš, zakuriš in vsake 2 uri dolagaš pol ure, pa sem precej premal reku. Kurilnih dni je 120 na sezono, torej še dodatne 60 ur, skupaj smo že na 140 ur. Računaj še 3 minute za vsakodnevno pometanje tiste svinjarije, je to še dodatno 3 minute x 120 dni = 360 minut =6 ur. Skupaj že 146 ur. Plus odnašanje pepela, pa dimnikar smo na 150 urah. Tako da ja, ni 100 ur, ampak je 150 ur. Će jih že kupiš že narejena. Če ne je še precej več. Dobro morda jih komu ni treba nosit gor po štengah na teraso in jih rabi samo zložit ko mu jih kmet s prikolico skipa, zato sem upošteval samo 100 ur, kar je več kot realno.

Ne rabiš tako drastično pretiravati, saj nam je vsem jasno da pač moraš prodati.

A sem ti kaj prodajal?! Eni ste res delusional.

Jaz recimo rabim 3 ure, da sam zložim 5 tonko polno nasutih drv v kurilnico. Pa je teh drv za tam nekje 3 tedne do 1 mesec.

Seveda celo prikolico drv zložiš sam v 3 urah, seveda. :))

300 eur letno za ogrevanje na gumb, si upošteval elektriko?

300 € letno za ogrevanje na gumb je investicija za TČ, letni strošek elektrike za TČ je pa NIŽJI od kupljenih drv. Tako da če že kaj, potem bi moral razliko v letnem strošku med drvmi in TČ odštet.

Zgodovina sprememb…

krucymucy je izjavil:

delavec44 je izjavil:

https://www.varcevanje-energije.si/info...

TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK - VODA 867 EUR
PEČ NA DRVA 996 EUR

S tem da drva so računali po precej zasoljeni tržni ceni 120EUR/m3. Jaz jih imam pa "zastonj".

Sem ze enkrat napisal za lastni primer.
Stara pec na drva 20-25 metrov drv (ne kubikov) in pa toplotna 8MWh.
S tem da je v drugem primeru tudi sanitarna voda v toplejsem delu leta vsteta.
120EUR/m3 je kar normalna cena, oz. za nase kraje celo nizka.

Evo bomo uporabili njegove podatke. 20 do 25 metrov drv, vzemimo srednjo vrednost (22,5 metra) stane s prevozom nekje 2200 EUR (90 EUR na meter plus prevoz). 8MWh za toplotno črpalko stane nekje 1280 EUR.

Strošek na 20 let:

Kurilnica na drva= 0 EUR (ker je kao že obstoječa, tukaj gremo močno v prid drv, ker kurilnica v resnici ni bila zastonj, ampak recimo da se je nekdo že zajebal in inštaliral kurilnico na drva in recimo da stoška zajeba pred X leti ne upoštevamo).
Letni strošek za drva = 2200 EUR x 20 let = 44.000 EUR
Dimnikar: 50 EUR x 20 let = 1000 EUR
Skupaj: 45.000 EUR

Toplotna črpalka: 9kEUR (smo upošteval več ker se rabi malo močnejša)
Letni strošek toplotne črpalke za elektriko: 1200 EUR x 20 let = 24.000 EUR.

TČ je približno 2x cenejša od kupljenih drv in to pri ŽE OBSTOJEČI kurilnici za drva, katerega stroška nismo upoštevali in pri upoštevani investiciji v toplotno črpalko. Če pa je treba kurilnico na drva še kupiti (novogradnja) je pa zadeva še bolj v prid TČ.

Zgodovina sprememb…

111111111111 ::

Sc0vile je izjavil:

evo folš si mu zato, ker je vrednost njihovga € za 1,6 faktor večja kot tvoja...

Ne, prav nič mu nisem folš. Še najmanj pa dveh metrov narejenih drv, s katerimi je glede na toplotno prišparal 700 kWh kar je enako 110 €, hrati pa porabil ohoho cajta. Očitno je njegova ura vredna pod 2 €, super, kaj naj drugega rečem.

Pozabil si odšteti piknik. Drva so vsaj 2x dražja. :) Aja, pa pa seveda tiste 2 kamiona hlodov za 1000€ verjetno nisi prištel zraven, ki sem jih spravil ven. :D

Sc0vile je izjavil:

Kaj?! Ni logike v tem tvojem postu. Na slotechu pišemo brez plačila, ker nam je to hobij, tak hobij da ga delamo tudi brez evra plačila. Noben pa ne dela drv brez evra plačila/profita, razen morda za prijatelje, pa še tam se razume da uslugo vrnejo.

Teb enostavno ne potegne. Drva so za nekatere hobi in če se zraven človek še ogreva je to čista zmaga.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

111111111111 ::

Sc0vile je izjavil:

TO ni nič drugega kot RACIONALIZACIJA. Pa toplota ni ista, samo drva dajo ta pravo toploto, pa kao imam fitnes, pa super mi je to delat pa ne vem kakšne neumnosti še vse, v resnici pa ni nič od tega, to samo samo načini racionalizacije kot obrambnega mehanizma, da sam svoje možgane prepričaš "da se splača". A takoj ko finančno komponento stran vzameš, kar naenkrat vsi te izgovori grede stran. Vsak bi raje da mu nekdo zastonj pripelje že narejena drva, kot pa da jih sam dela. In finančne komponente pri drvih niti ni, če jo primerjaš z toplotno črpalko (ampak če uporabnik tega ne ve in samo misli da profitira, je že zadosti za tovrstno farbanje samega sebe).

Ne vem kakšno fobijo imaš ti pred drvami, meni je super iti v gozd in cel dan lepo delati, vmes kakšna malica, debata itd... V gozdu nikoli ne delaj sam.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Daniel ::

Sc0vile je izjavil:

100 ur za kurjenje in zlaganje drv? A to je večstanovanjski blok s 30 stanovanji?

Je še precej več, nič ne pretiravam. Iz dvorišča smo jih štirje nosili zlagali na teraso 2 dni po 5 ur, pa 2x jih je pripeljal s traktorjem. Torej 2x 2dni x 5 ur x 4 ljudje =80 ur človek ur.

Nadalje. Vsak dan da jih prineseš, zakuriš in vsake 2 uri dolagaš pol ure, pa sem precej premal reku. Kurilnih dni je 120 na sezono, torej še dodatne 60 ur, skupaj smo že na 140 ur. Računaj še 3 minute za vsakodnevno pometanje tiste svinjarije, je to še dodatno 3 minute x 120 dni = 360 minut =6 ur. Skupaj že 146 ur. Plus odnašanje pepela, pa dimnikar smo na 150 urah. Tako da ja, ni 100 ur, ampak je 150 ur. Će jih že kupiš že narejena. Če ne je še precej več. Dobro morda jih komu ni treba nosit gor po štengah na teraso in jih rabi samo zložit ko mu jih kmet s prikolico skipa, zato sem upošteval samo 100 ur, kar je več kot realno.

Ne rabiš tako drastično pretiravati, saj nam je vsem jasno da pač moraš prodati.

Jaz recimo rabim 3 ure, da sam zložim 5 tonko polno nasutih drv v kurilnico. Pa je teh drv za tam nekje 3 tedne do 1 mesec.

300 € letno za ogrevanje na gumb je investicija za TČ, letni strošek elektrike za TČ je pa NIŽJI od kupljenih drv. Tako da če že kaj, potem bi moral razliko v letnem strošku med drvmi in TČ odštet.

Večina hiš ima peč v kleti ali v pritličju in ne rabi štirih ljudi, da nosijo drva na teraso. Mi jih pripeljemo s prikolico do vrat, potem pa lepo nastaviš kako dobro muziko, vzameš samokolnico, pa je zadeva v treh urah v kurilnici. Ce vmes več pijete in jeste seveda ne more biti.

Pol ure za nalaganje vsaki dve uri pa je realnost zgolj, če imaš drva na drugem koncu hiše kot je kurilnica in hišo brez izolacije. Odpreš vrata, vržeš 5 - 6 komadov notri, zapreš vrata, konec. 2-3 minuti maksimalno, ne vem kaj ste vi počeli. Pa nalagamo tam na 4 do 5 ur.

siro-mak ::

Imeti svoj gozd implicira še nekaj stvari - lokacijo, akumulacijo, posest - kar ni dano, prodano ali podedovano prav vsakemu in na vsakem mestu v državi. Pznam nekaj pridelovalcev drv ampak na težkih predelih se najema zunanje izvajalce. Ne spomnim se, če je kdo kdaj rekel, da enači s fitnesom in zabavo, se pa spomnim, da imajo zaradi izkušenj namenska oblačila, ki z vlakni blokirajo motorko...

stara mama ::

Temu se rečejo varnostne hlače in če imaš kaj rad svoje ude, jih nosiš.
V bistvu niti z motorko nebi smel operirat brez ustrezne opreme in izpita.
Če si pa že ponosen lastnik nepremičnine v obliki gozda, pa zraven tega spadajo tudi obveznosti kot je sanitarna sečnja. Pa nema veze koliko se drva splačajo in koliko se ne, ker ko dobiš domov odločbo in rok za sečnjo lubadarja, nobenga več ne briga pederajsanje in pregovarjanje okrog toplotne!

c3p0 ::

Sc0vile je izjavil:

Kaj?! Ni logike v tem tvojem postu. Na slotechu pišemo brez plačila, ker nam je to hobij, tak hobij da ga delamo tudi brez evra plačila. Noben pa ne dela drv brez evra plačila/profita, razen morda za prijatelje, pa še tam se razume da uslugo vrnejo.

Tebi je očitno hobi spammanje po forumu in vsakodnevno odpiranje novih userjev, drugemu pa je užitek kalanje drv. Oba na to gledata kot na "hobij" in ne računata dela po uri. Zdaj pa skoči na trepalnice in ponovi vse spet znova.

fikus_ ::

Inženirček trola spet v svojem svetu, ko drugi pojma nimajo on pa IQ ...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

siro-mak je izjavil:

Imeti svoj gozd implicira še nekaj stvari - lokacijo, akumulacijo, posest - kar ni dano, prodano ali podedovano prav vsakemu in na vsakem mestu v državi. Pznam nekaj pridelovalcev drv ampak na težkih predelih se najema zunanje izvajalce. Ne spomnim se, če je kdo kdaj rekel, da enači s fitnesom in zabavo, se pa spomnim, da imajo zaradi izkušenj namenska oblačila, ki z vlakni blokirajo motorko...

Primerjava je bila s cepljenjem in fitnesom. Ne s podiranjem v gozdu kjer rabiš predvsem kaj v glavi ne samih mišic.
Pa tudi v fitnes redki hodijo za zabavo.

Zgodovina sprememb…

fikus_ je izjavil:

Inženirček trola spet v svojem svetu, ko drugi pojma nimajo on pa IQ ...

Ne trolam, za razliko od tebe nisem v svojem svetu. Če ti še vedno primitivno kuriš na drva, si si sam kriv.

c3p0 je izjavil:

Sc0vile je izjavil:

Tebi je očitno hobi spammanje po forumu in vsakodnevno odpiranje novih userjev, drugemu pa je užitek kalanje drv. Oba na to gledata kot na "hobij" in ne računata dela po uri. Zdaj pa skoči na trepalnice in ponovi vse spet znova.

Za razliko od tb ne spammam po forumu, to dvoje ni primerljivo. Jaz sodelujem na forumu brez finančne komponente (sodelujem ker je fanj), pri drvih pa je finančna komponenta zahtevana (drv delanje drv v resnici ni fanj). Še enkrat te vprašam: če bi za ISTO CENO lahko kupil 10 metrov že narejenih drv in 10 metrov drv v obliki hlodovine, kaj bi vzel? Jasno že narejena drva. To ti dokazuje da hlodovino sam delaš samo zato ker misliš da finančno profitiraš (glede na TČ v resnici ne), ne pa ker ti je lomljenje hrbta z drvimi fanj. Ker če bi ti res bilo fanj, potem bi za isto ceno vzel nenarejena drva, da bi ti blo "še mal bolj fanj".

111111111111 je izjavil:

Sc0vile je izjavil:

evo folš si mu zato, ker je vrednost njihovga EUR za 1,6 faktor večja kot tvoja...

Ne, prav nič mu nisem folš. Še najmanj pa dveh metrov narejenih drv, s katerimi je glede na toplotno prišparal 700 kWh kar je enako 110 EUR, hrati pa porabil ohoho cajta. Očitno je njegova ura vredna pod 2 EUR, super, kaj naj drugega rečem.

Pozabil si odšteti piknik. Drva so vsaj 2x dražja. :) Aja, pa pa seveda tiste 2 kamiona hlodov za 1000EUR verjetno nisi prištel zraven, ki sem jih spravil ven. :D

Sc0vile je izjavil:

Teb enostavno ne potegne. Drva so za nekatere hobi in če se zraven človek še ogreva je to čista zmaga.

Hobij ki v resnici ni hobij, ker če ne bi bilo finančne komponente, bi vsak vzel že narejena drva. To ni hobij, ampak RACIONALIZACIJA (sam sebe prefarbaš). Pa toplota ni ista, samo drva dajo ta pravo toploto, pa kao imam fitnes, pa super mi je to delat pa ne vem kakšne neumnosti še vse, v resnici pa ni nič od tega, to samo samo načini racionalizacije kot obrambnega mehanizma, da sam svoje možgane prepričaš "da se splača". A takoj ko finančno komponento stran vzameš, kar naenkrat vsi te izgovori gredo stran. Vsak bi raje da mu nekdo zastonj pripelje že narejena drva, kot pa da jih sam dela. In finančne komponente pri drvih niti ni, če jo primerjaš z toplotno črpalko (ampak če uporabnik tega ne ve in samo misli da profitira, je že zadosti za tovrstno farbanje samega sebe).

Zgodovina sprememb…

Daniel je izjavil:

Sc0vile je izjavil:

300 EUR letno za ogrevanje na gumb je investicija za TČ, letni strošek elektrike za TČ je pa NIŽJI od kupljenih drv. Tako da če že kaj, potem bi moral razliko v letnem strošku med drvmi in TČ odštet.

Večina hiš ima peč v kleti ali v pritličju in ne rabi štirih ljudi, da nosijo drva na teraso. Mi jih pripeljemo s prikolico do vrat, potem pa lepo nastaviš kako dobro muziko, vzameš samokolnico, pa je zadeva v treh urah v kurilnici. Ce vmes več pijete in jeste seveda ne more biti.

Pol ure za nalaganje vsaki dve uri pa je realnost zgolj, če imaš drva na drugem koncu hiše kot je kurilnica in hišo brez izolacije. Odpreš vrata, vržeš 5 - 6 komadov notri, zapreš vrata, konec. 2-3 minuti maksimalno, ne vem kaj ste vi počeli. Pa nalagamo tam na 4 do 5 ur.

Sej zato ker ker večina hiš ne nosi drva na teraso, sem pa odštel 50 ur stran, torej namesto 150 ur sem upošteval samo 100 ur, nisi prebral kaj sem sploh napisal? Popolnoma realno sem upošteval. 10 metrov drv ne boš zložil v 3 urah, oziroma mogoče bi jih če jih dela 10, ne pa en sam. Računaj "človek ure, torej če X ljudi dela Y ur, potem je to X*Y človek ur. Primer, če 10 ljudi zlaga 3 ure, je to 30 človek ur. Pol ure ne za eno nalaganje ampak za cel dan za vse tole:
-prinašanje drv v kurilnico
-prvič da zakuriš (trske, dračje ipd ipd)
-nalaganje vsako uro do dve
-pometanje svinjarije ki si jo nanosil v hišo

Ne mi rečt da ne porabiš za vse skupaj pol ure v dnevu, oziroma rečeš lahko, ampak to je spet farbanje samega sebe. Aja pa btw, 10 metrov drv je enako 5000 kilogramov teže.

Zgodovina sprememb…

««
15 / 22
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8414187 (3795) c3p0
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

21942010 (18650) fikus_
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

17244843 (19079) feryz
»

Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )

14046749 (3884) kixs
»

Strošek drv (strani: 1 2 3 4 )

18334521 (29705) stara mama

Več podobnih tem