» »

Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati

Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati

««
21 / 22
»»

c3p0 ::

starfotr je izjavil:

Najbolj smešno mi je, da se v Sloveniji ne splača kurit lesne biomase.

Isto, kot da bi rekel, da se v Savdski Arabiji ne splača kurit nafte.

Lesne biomase se ne splača kurit na Islandiji. Tam imajo presežek hidro in geotermalne energije. In nimajo nobenega gozda. Pri nas pa se splača biomasa. Gre za lokalno obnovljiv vir. Najboljša možna zadeva, kar se tiče okolja in neodvisnosti od drugih.

Ampak mi neodvisnost v energetiki rešujemo s kitajskimi paneli in razsmerniki. Ter danskimi in nemškimi vetrnimi turbinami. Da ne omenjam vsega bakra in aluminija s celega sveta za prenosna omrežja.


Islandija se trudi nazaj pogozdit, ker so nekoč vse posekali in imajo zdaj velike probleme. Mi jih nimamo.

Imamo pa sposobne evrokrate tipa Fajonka, ki kimajo vsemu kar se WEFu sprdne, npr. zelena agenda in delajo v škodo lastnega ljudstva. Zdaj bi celo prepovedali kurjenje drv, ja, najprej v strnjenih naseljih, naslednič pa... In to v najbolj pogozdeni državi v EU, ki vsaj(!) nadomešča posekano in je tako CO2 nevtralna, že po njihovih lastnih vatlih.

fikus_ ::

denabiker je izjavil:

V planu imam še en vikend postavit, ampak čakam na papirje že toliko let, ampak enkrat bo...a bom lahko sploh po novem zakonu imel velik kamin ? A sme biti samo kot dodatno ogrevanje, pa bi bilo primarno ogrevanje toplotna črpalka? Nekje sem prebral, da bi komplet peči na drva prepovedali in če se bo kaj pokadilo iz dimnika te lahko kdo prijavi itd.


Prepoved naj bi veljala za osnovno ogrevanje v strnjenih naseljih. Za razne kamine zaenkrat še ne komplicirajo (verjetno dokler ni primarni vir ogrevanja)
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

cortez ::

Primerjava cen ogrevanja: Najdražja sta elektrika in ...

Avtor : Katarina Nemanič


Visoke cene ogrevanja letošnjo zimo razburjajo marsikoga. Glede na objave na družbenih omrežjih so nad visokimi cenami najbolj ogorčeni stanovalci blokov, ki se ogrevajo s toploto iz daljinskih sistemov. Ali res plačujejo najvišjo ceno na enoto energenta?

Zadnji so zaradi visokih položnic protestirali Velenjčani, pred tem pa so se že razburjali Mariborčani, Trboveljčani in odjemalci toplote na Ravnah na Koroškem.

Je njihov bes upravičen in res gospodinjstva, ki se ogrevajo s toploto iz daljinskih sistemov, plačujejo najvišjo ceno? Da bi to lahko potrdili, je treba cene posameznih energentov primerjati na skupnem imenovalcu, to je cena za kilovatno uro posameznega energenta.
Cene energentov zelo različne

Glede na trenutne cene posameznih energentov je daleč najdražja kilovatna ura elektrike, ki je okoli 0,21 evra, po podatkih SURS je 0,22 evra/kWh.

Sledijo cene toplote iz daljinskega sistema, ki so izjemno različne. Povprečna cena, ki jo vsak mesec izračuna Agencija za energijo, je 0,15 evra/kWh, v Celju je na primer 0,118 evra, v Velenju 0,122, na Ravnah na Koroškem, kjer je najvišja, pa 0,21 evra/kWh, torej je enaka ceni elektrike.

Sledita ceni zemeljskega plina in kurilnega olja. Po podatkih SURS je cena prvega 0,11 evra/kWh, glede na pregled ponudbe na spletu pa je cena kurilnega olja približno enaka.

Nekoliko nižja je cena peletov, vendar je odvisna od njihove kakovosti oziroma kurilne vrednosti in tržne ponudbe, lahko pa rečemo, da je cena kilovatne ure približno 0,084 evra.
Toplota dražja od drugih energentv

Glede na cene je torej ogrevanje s toploto iz daljinskega ogrevanja cenejše le od ogrevanja neposredno z elektriko. Povprečna cena toplote je cenejša za skoraj 32 odstotkov. V Velenju je na primer cenejša za skoraj 45 odstotkov, v Trbovljah, kjer plačujejo drugo najvišjo ceno, pa je cenejša za 15 odstotkov.

V primerjavi z drugimi energenti pa je ogrevanje s toploto iz vseh daljinskih sistemov dražje. Od ogrevanja z zemeljskim plinom in kurilnim oljem je v povprečju dražje za približno 27 odstotkov. V Velenju je dražje 10 odstotkov, v Trbovljah za 41, na Ravnah pa za 49 odstotkov.
Znesek ogrevanja visok ne glede na energent

Zneski na položnicah, ki so jih v zadnjih dneh na družbenih omrežjih objavili Velenjčani, so res izjemno visoki. Na primer v 76 kvadratnih metrov velikem stanovanju je bil račun za december skoraj 297 evrov. Preračunano na ceno kilovatne ure toplote z vsemi dajatvami, to pomeni, da so v enem mesecu porabili neverjetnih 2474 kWh toplote. Del tega seveda za ogrevanje skupnih prostorov, kolikšen, pa iz računa ni razvidno.

Strošek bi bil zelo visok tudi, če bi enako količino toplote pridobili iz zemeljskega plina ali kurilnega olja. Plačali bi nekaj manj, a še vedno 272 evrov. Če bi se slučajno ogrevali neposredno na elektriko, pa bi se strošek ob takšni porabi povzpel na skoraj 545 evrov. Le če bi se ogrevali s peleti, bi bil nekoliko nižji, približno 210 evrov. Na Ravnah na Koroškem bi gospodinjstvo s takšno porabo za toploto iz daljinskega ogrevanja plačalo 530, v Trbovljah pa 463 evrov.
Ali je velika poraba realna?

Končni stroški ogrevanja so poleg od cene energenta na kilovatno uro, odvisni predvsem od količine porabljene energije. Ta pa je odvisna od toplotnih izgub stavbe, velikosti ogrevalne površine in navad stanovalcev.

Ali je tako visoka raba energije, kot jo lahko izračunamo iz prej omenjenega stroška za ogrevanje stanovanja v Velenju, realna, smo vprašali enega od strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic, ki ne želi biti imenovan. ,,Na pamet je sicer težko govoriti, odvisno od posamezne stavbe. V bloku, ki nima toplotne izolacije, vprašanje je tudi, kakšna so okna, je takšna poraba lahko realna. V takšnih blokih je lahko poraba na kvadratni meter od 250 do 300 kWh na leto, kar po hitrem preračunu ustreza navedeni količini," je ocenil. Zelo je pomembno tudi, kako stanovalci prezračujejo in na koliko stopinj ogrevajo stanovanja, je še dodal. Višje temperature in pogosto odprta okna lahko porabo energije za ogrevanje izjemno povečajo, v nekaterih primerih tudi za dvakrat.

Vsekakor bi poleg navad stanovalcev veljalo preveriti tudi toplotne izgube, ki nastajajo na daljinskem sistemu, pa pravi drugi strokovnjak za izdelavo energetskih izkaznic. Razlog za porabo toplote, ki je večja od pričakovane, namreč lahko tiči tudi tam.

Pomembna sta temperatura in način prezračevanja

Račun za ogrevanje bo zagotovo nižji v energijsko varčnih objektih in tam, ker so notranje temperature od 19 do 21 stopinj Celzija. V spalnih prostorih torej nekoliko manj, v bivalnih pa nekaj stopinj več. Raba energije bo precej večja, če se hiša ali stanovanje ogrevata na 24, 25 ali celo več stopinj Celzija.

Med navadami stanovalcev velja izpostaviti še klasično prezračevanje z odpiranjem oken. Toplotne izgube ogrevanja bodo bistveno manjše, če prezračimo večkrat na dan po par minut, tako da ustvarimo prepih, kot pa če v prevročih prostorih s slabim zrakom pogosto ali za dlje na kip odpremo zgolj eno okno.
Ravnanje posameznih stanovalcev lahko poviša račune

Na končni strošek ogrevanja pa vpliva tudi ravnanje posameznih stanovalcev. Nekdo, ki ima večino radiatorjev v stanovanju zaprtih, bo plačal manj, vendar pa bodo drugi stanovalci zato plačali več. Toplota v stanovanje z zaprtimi radiatorji namreč prodira iz ogrevanih stanovanj. Nespametno je tudi ravnanje stanovalcev, ki imajo vse radiatorje ves čas odprte, hkrati pa ves čas zračijo. Toplotne izgube so v tem primeru izjemne, skupna poraba je zaradi tega večja, del pa je zaradi načina delitve stroškov plačajo tudi v drugih stanovanjih.
Vpliv ima tudi način delitve stroškov

Velja tudi, da hiše lahko veliko bolj racionalno ogrevamo, saj nismo odvisni od ravnanja drugih, hkrati vedno plačujemo le realno porabo energenta. V večstanovanjskih stavbah je to bistveno težje. Poraba se v večini starejših blokov meri na skupnem merilniku odjema toplote, potem pa se v določenem deležu deli na porabo, ki jo merijo delilniki na posameznih radiatorjih, del stroška pa predstavlja fiksni delež, odvisen od velikosti stanovanja oziroma njegovega deleža v stavbi. V blokih stanovalci v deležu, ki ga predstavlja posamezno stanovanje, plačujejo tudi ogrevanje skupnih prostorov.


vir :

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

BCSman ::

Kako bodo definirali strnjena naselja? V podeželski občini je recimo 20 vasi, od tega je 10 takih, kjer je hiša zraven hiše, 10 takih kjer je med hišami za manjšo njivo razmika. Nerealno se mi zdi da bi dovolili samo tej polovici še naprej kurit na drva, ker bi se prvi polovici strgalo. Bodo v celotni občini prepovedali ali celotni občini dovolili ogrevanje na drva?
Edit: pa tudi nekdo živi čisto na samem na koncu neke vasi. A bo ta tudi imel prepoved kurjenja, čeprav dim ne seže do nobene druge hiše?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BCSman ()

misek ::

Iz solidarnosti nihče ne bo kuril na drva: tudi tisti ne, ki bi lahko.

energetik ::

misek je izjavil:

Iz solidarnosti nihče ne bo kuril na drva: tudi tisti ne, ki bi lahko.
V takem primeru se bo še kaj drugega zakurilo, par lokacij v LJ...
vires in numeris

Bezukhoff ::

Veliki finale tranzicije je tukaj, edini sektor ki še ni privatiziran je energetika, zatorej je povsem smiselno prepovedati alternativno konkurenco.

johnnyyy ::

ReRMh je izjavil:

Np, december je v zimi samo po 21.12. in januar zna imeti nekaj nižji output od decembra ampak potem pa se v kratkem februarju podvoji, marca pa že naraste na 70% poletja. Je pa več faktorjev pomembnih - obrnjenost, naklon, sence, oblačnost/meglenost, kakovost materiala, da ne omenjam specializacije trgovin 100 metrov proč, da prihraniš svoj predragoceni čas - Tole in tole še poglej, razišči, vprašaj.

December je konkretno slab mesec, saj večinoma so bolj oblačni dnevi, pa še krajši. Sicer poznam te spletne aplikacije in sem se igral s podatki, a gledam tudi realnost iz terena, kolikor podatkov imam (po navadi vedno nekaj manjka, če imaš dobre podatke o proizvodnji imaš slabe o lokaciji in obratno). Je pa realnost tudi ta, da je večina naših SE bolj optimiziranih za netmetering, kjer je važna letna proizvodnja. Če bi hotel delati bolj na samooskrbi, potem se bolj splača celice bolj pokončno postavit, saj lahko pozimi več proizvedeš, poleti pa to ni toliko važno ker je sonca itak dovolj.

cortez je izjavil:

Glede na trenutne cene posameznih energentov je daleč najdražja kilovatna ura elektrike, ki je okoli 0,21 evra, po podatkih SURS je 0,22 evra/kWh.

Seveda je elektrika kot energent najdražja in če bi se grel z navadnimi grelci bi obubožal. Ampak, fora je, da pri tehnologiji črpanja toplote lahko pri majhnih diferencah temperatur (nekaj 10K na slabih 300K) dobiš precej večji izkoristek - COP. In ko imaš COP 3 ali več je ogrevanje z elektriko v primerjavi z drugimi energenti konkretno cenejše. Zato pa danes skoraj vsi vgrajujejo talno gretje, saj je nizkotemperaturno in zaradi manjše diference lahko dosežeš boljši COP.

ReRMh ::

johnnyyy je izjavil:

December je konkretno slab mesec, saj večinoma so bolj oblačni dnevi, pa še krajši. Sicer poznam te spletne aplikacije in sem se igral s podatki, a gledam tudi realnost iz terena, kolikor podatkov imam (po navadi vedno nekaj manjka, če imaš dobre podatke o proizvodnji imaš slabe o lokaciji in obratno). Je pa realnost tudi ta, da je večina naših SE bolj optimiziranih za netmetering, kjer je važna letna proizvodnja. Če bi hotel delati bolj na samooskrbi, potem se bolj splača celice bolj pokončno postavit, saj lahko pozimi več proizvedeš, poleti pa to ni toliko važno ker je sonca itak dovolj.

bi se dalo strinjati - če hočeš panele postaviti bolj pokončno kot že je streha, rabiš ogrodje, ki ga vračunaš. pri meni je jz naklon precej dober, vendar je površina sorazmerno majhna glede na trenutne velikosti panelov, na večji in bolj položni sv bodo nosilci (monterji že razložili) - ne bo izgledalo estetsko, če se bo res šlo še malo večjo pravo otočnico, ker nm-se se pospešeno poplačuje, navkljub spremembi obračuna omrežnine, mogoče bo celo kdaj referenčna hiša...

bbbbbb2015 ::

Bezukhoff je izjavil:

Veliki finale tranzicije je tukaj, edini sektor ki še ni privatiziran je energetika, zatorej je povsem smiselno prepovedati alternativno konkurenco.


Prevsem ta Seršenka je problem, ker se prav laže o škodljivosti:
https://nova24tv.si/slovenija/energetik...

Pa njena žlahta se je hvalila, da imajo "veze" na ministrstvu in so urihtrali balkonske panele po uredbi.

Ta ženska je škodljivka. Mi precej laufamo topolotne, pa tudi pelete.

Drva/peleti morajo ostati. Kar bi lahko subvencionirali so filtri za trdne delce. Videl sem, da Švicarji že imajo neke inštalacije.

Daljinsko ogrevanje so nabili cene do daske, zdaj pa naj folk plačuje.

Invictus ::

Na dimnik filter za trdne delce, pa je rešeno.

V Švici je tak sistem.

1x na leto dimnikar vzame tudi vzorec, in če se ugotovi, da si kuril svinjarijo, pač plačaš kazen.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

feryz ::

Za take fore, boš moral najprej ustavo spremeniti, potem pa še druge papirje po lestvici navzdol.
Švicarji so se že sami spravili v zapor, drugim politikom zaenkrat to še ne uspeva.

BRBR ::

Invictus je izjavil:



1x na leto dimnikar vzame tudi vzorec, in če se ugotovi, da si kuril svinjarijo, pač plačaš kazen.



Vzorec bi verejtno kazal svinjarijo, če bi kuril pri zaprtem šubarju, tud če nisi kuril svinjarije ?
Never underestimate the power of idiots in large groups.

telexdell ::

ReRMh je izjavil:


bi se dalo strinjati - če hočeš panele postaviti bolj pokončno kot že je streha, rabiš ogrodje, ki ga vračunaš. pri meni je jz naklon precej dober, vendar je površina sorazmerno majhna glede na trenutne velikosti panelov, na večji in bolj položni sv bodo nosilci (monterji že razložili) - ne bo izgledalo estetsko, če se bo res šlo še malo večjo pravo otočnico, ker nm-se se pospešeno poplačuje, navkljub spremembi obračuna omrežnine, mogoče bo celo kdaj referenčna hiša...

Da pa bi v tem primeru panele dal na fasado pa nisi pomislil? Rešiš pa tudi problem snega na panelih.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

ReRMh ::

telexdell je izjavil:

Da pa bi v tem primeru panele dal na fasado pa nisi pomislil? Rešiš pa tudi problem snega na panelih.

ja, glede snega imas nekaj prav, ce bi bili iz sz strehe z ogrodjem usmerjeni na jug v taksnem smislu, bi se znal kdaj nabirati sneg, na sicer jz lepo zdrsi takoj nad plocnikom, ce se slucajno nabere kaj. na fasado ne pride v postev, bi pa bilo mozno na ograji po balkonu in terasi in celo po vrhu skarpe na jv strani... tudi kaksen zimski vrt ni slaba ideja... red dejansko montazo dodatne otocnice bi se se malo premislilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ReRMh ()

delavec44 ::

Kako pa na ravne strehe montirajo panele? Direktno ali z nekimi nosilci pod kotom?

johnnyyy ::

ReRMh je izjavil:

bi se dalo strinjati - če hočeš panele postaviti bolj pokončno kot že je streha, rabiš ogrodje, ki ga vračunaš. pri meni je jz naklon precej dober, vendar je površina sorazmerno majhna glede na trenutne velikosti panelov, na večji in bolj položni sv bodo nosilci (monterji že razložili) - ne bo izgledalo estetsko, če se bo res šlo še malo večjo pravo otočnico, ker nm-se se pospešeno poplačuje, navkljub spremembi obračuna omrežnine, mogoče bo celo kdaj referenčna hiša...

To večinoma ne pride v poštev, saj imaš lahko potem težave tudi z vetrom. Tako je najbolje da če delaš novogradnjo, da uskladiš naklon strehe s tem kaj bi rad imel. Je pa res, da velikokrat lokacijska informacija tega ne dopušča. Druga varianta je da bi jih dal na fasado - sveda če imaš prostor.

ReRMh ::

novogradnja mogoče za mladino čez x let, če bo hotela, zdaj ne...
primerljive (izkoristek, cena) precej manjše panele bi dal vse na super jz stran od ~70m2...
tudi ne bi sam postavljal panelov, monterji (netmeternice) so sicer predlagali takšno rešitev glede sv strani...
ja, če je streha preveč položna ali celo kontra sonca, so menda nosilci za ustreznejši nagib...

feryz ::

delavec44 je izjavil:

Kako pa na ravne strehe montirajo panele? Direktno ali z nekimi nosilci pod kotom?
Zajeb...
Ker se jih ponavadi ne sme pritrjevati oz. šraufati. Tračnice vržeš na tla, jih malo obtežiš in daš nosilce na njih različnih višin.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

delavec44 ::

feryz je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Kako pa na ravne strehe montirajo panele? Direktno ali z nekimi nosilci pod kotom?
Zajeb...
Ker se jih ponavadi ne sme pritrjevati oz. šraufati. Tračnice vržeš na tla, jih malo obtežiš in daš nosilce na njih različnih višin.


To me skrbi zaradi burje. Potem je skoraj no-go.

Avenger ::

Na 24ur nov članek o škodljivosti kurjenja. Naj mi nekdo pojasni kako to ni distopična propaganda.

Nekje od zunaj prihajajo direktive, ki zahtevajo neke nemogoče mejne vrednosti, za katere napovedujejo, da jih bodo še drastično znižali. Na koncu bi radi dosegli prepoved kurjenja v strnjenih naseljih, kar v praksi pomeni.. 99% vseh kotlov na biomaso. Kje pa ni strnjeno naselje? V Drenskem Rebru na Kozjanskem? Pet hiš. Mislm, da ne bom nerealen, to je arbitrarno in lahko rečejo absolutna prepoved kurjenja, pa pustimo, da les zgnije... ali pa ga za male pare odkupijo neke giga multinacionalke, ki ga bodo predelale v pelete in jih nato kurile v giga toplarnah in delile toploto in položnice.

Cementarna Lafarge je leta in leta in leta spuščala v zrak strupe in to v bistveno večjih količinah od dogovorjenih oziroma dovoljenih, na kar so leta in leta in leta opozarjali tam živeči ljudje. Nikome ništa. Potem so morda postali preveč glasni in se je Lafarge malo umiril. EU in WHO nista niti s prstom mignila. Zdaj je pa EU in WHO naenkrat tako zelo zelo zaskrbljen za naše zdravje, da so se oni, ne mi, tu živeči ljudje odločili, da mi, tu živeči ljudje, ne bomo smeli več kurit drv, ker si s tem škodujemo.

Noro.

Če bi vsaj bilo res, da je WHO in EU tako zelo do tega, da so ljudje zdravi, pa je kristalno jasno, da to ne more biti point. V hrani imamo vse polno strupov in snovi, ki ne bi smele biti tam, vedno so določene neke mejne vrednosti, ki so spet, arbitrarno postavljene, ampak za razliko od trdih delcev v zraku, so postavljene zelo, zelo visoko. A veš uno, ko se vsi hvalijo, da v plastiki ni več BPA, ki je prepovedan v bejbi flaškah, za vse ostale je pa kao OK? Proizvajalci so namesto BPA začeli dodajat BPS, za katerega raziskave o škodljivosti ne obstajajo, je pa praktično ista zadeva kot BPA. Stara zgodba, v hrano dajejo Cianid-A, čez n-let "ugotovijo", da je škodljiv, potem je "phase out" obdobje nekaj let, da se proizvodnja lahko prilagodi, potem dajejo v hrano Cianid-B, čez n-let "ugotovijo", da je škodljiv, potem je "phase out" obdobje nekaj let, da se proizvodnja lahko prilagodi, potem dajejo v hrano Cianid-C, čez n-let "ugotovijo", da je škodljiv, potem je "phase out" obdobje nekaj let, da se proizvodnja lahko prilagodi, potem dajejo v hrano Ciankalij-A. In tako naprej. Mejne vrednosti so običajno določene glede na akutne simptome in tako je kako desetletje nazaj nekdo trdil, da je glifosat ravno toliko toksičen kot kuhinjska sol, torej, če bi glifosat in sol jedel z žlico, bi obeh moral pogoltnit enako količino, da bi umrl.

EU in WHO s proizvajalci, ki uporabljajo strupene snovi, dela v debelih rokavicah. Meje sprejemljivega so izjemno ohlapne in so postavljene na zgornjo skrajno mejo. Tule, pri kurjenju lesa, ki omogoča energetsko neodvisnost, so pa nerazumno ostri in popolnoma neizprosni. Ampak seveda, seveda, zdaj že vedo, kako ravnati z ljudstvom, počasi, najprej strašenje s škodljivostjo, z okoljskimi težavami, potem priporočila, potem direktiva, potem zaostrovanje direktive, potem omejevanje možnosti kurjenja, potem popolna prepoved. Počasi, tako da ne bo upora.

Hkrati še prepoved vozil na fosilna goriva.

To je noro. Z enega vidika to pomeni popolno nezmožnost imeti zalogo oziroma rezervo in popolno odvisnost od korporacij.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()

energetik ::

Ne Lafarge ne kurjenje mokrih drv nista ravno dobrodejna za zdravje. Za eno opravičuješ z drugim?

Jaz nisem za prepoved kurjenja, sem pa za ureditev tega področja. Uplinjak z zalogovnikom + prašni filter je povsem sprejemljiv. Mokra drva so v stari peči so pa katastrofa.
vires in numeris

Avenger ::

energetik je izjavil:

Ne Lafarge ne kurjenje mokrih drv nista ravno dobrodejna za zdravje. Za eno opravičuješ z drugim?

Jaz nisem za prepoved kurjenja, sem pa za ureditev tega področja. Uplinjak z zalogovnikom + prašni filter je povsem sprejemljiv. Mokra drva so v stari peči so pa katastrofa.


Seveda ne opravičujem tega. Na sprehodu ob Savi tam okoli Tomačevega so se iz par dimnikov valila grozodejstva in seveda to ni OK in ne bi bilo OK tudi, če bi bilo to v "razdrobljenem" naselju. Enako kot ti: uplinjak z zalogovnikom + prašni filter je povsem sprejemljiv. Šel bi še korak dlje. Dovolil bi celo monitoring dimnikov, torej, da bi bil na dimniku namontiran detektor izpuha, ki bi meril vrednosti, ali kaj podobnega, če je tehnično izvedljivo.

Ampak niti ene same samcate besede nisem zasledil v nobenem članku, ki je pisal o tem. Vedno samo - prepoved kurjenja. Ker jih ne zanima rešitev. Lahko boš ti zgradil peč in imel revolucionarno čistilno napravo, ki pobere 99,99% trdih delcev, ampak jih to ne bo nič brigalo. Biomase ne smeš kurit.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

fikus_ ::

Pred dvema letoma sem menjal klasično peč na drva za "zadnji hit" peč+zalogovnik. Tako čez prst drv porabim enako, s tem da je hiša topla 24/7..., prej je bilo kurjenje popoldne, zvečer vroče v hiši, naslednji dan zjutraj/dopoldne pa že hladno.
Glede pepela pa imam občutek, da ga je manj, kot kaže gre nekaj najbolj finega pepela v zrak. Dimnik je potrebno redkeje čistiti, smole praktično ni, je samo tanka siva obloga verjetno pepela+smole.
nisem šel gledati na streho okrog dimnika, ali je opaziti kaj pepela na snegu.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

BCSman ::

Kaj pomeni zadnji hit peč, da je z nekimi lambda sondami in tem?

feryz ::

Zadnji hit pomeni, da te maksimalno nategnejo s ceno.
Drugače se da tudi zelo poceni priti skozi.
Nova peč, zalogovnik, elektronika, lambda, bla, bla, 3 jurje po vrnjeni subvenciji.

Lahko bi mesec in kordež napisala, po koliko se sme oddajati.
Njim na njivah delajo sužnji zastonj oz. za eno korenje, pa ne bi bilo napak, če bi tudi najem stanovanja plačali s to valuto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

fikus_ ::

BCSman je izjavil:

Kaj pomeni zadnji hit peč, da je z nekimi lambda sondami in tem?


DA

Opažam, da lambda sonde ne bi rabil, niti ne propelerja za dimne pline, samo zalogovnik in mešalni ventil+regulacijo za toplo vodo, ki se pošilja v radiatorje. Ko "navadna" peč gori na polno, ima dober izkoristek.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

BCSman ::

A pri teh starih pečeh so enostavna ali draga popravila, če kaj poči ali kako tesnilo gre. Ponavadi se je kar kupilo nove na 20+ let, ampak sedaj bodo morda upravičena popravila, če bodo nove samo te vesoljske z nekimi sondami in propelerji na voljo?

feryz ::

Lambdo in propelerje kupiš kjerkoli. Elektronika pa je problem, mora biti kar original.

BCSman ::

Saj zato sprašujem za popravilo starih peči, brez te odvečne nesnage, letnika tam 2008. Ker me skrbi če si ji bo kdaj kaj zgodilo.

fikus_ ::

BCSman je izjavil:

A pri teh starih pečeh so enostavna ali draga popravila, če kaj poči ali kako tesnilo gre. Ponavadi se je kar kupilo nove na 20+ let, ampak sedaj bodo morda upravičena popravila, če bodo nove samo te vesoljske z nekimi sondami in propelerji na voljo?


Stare peči pregorijo/prerjavijo, nimaš elektronike, tisti regulator vleka pa je poceni in ga je enostavno menjat.

feryz je izjavil:

Lambdo in propelerje kupiš kjerkoli. Elektronika pa je problem, mora biti kar original.


Ni toliko težava elektronika, tisto lambdo in nekaj temp. tipal že povežeš, bolj je software. Za nekaj 100€ dobiš PLC, ki je sposoben to "vozit".
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

feryz ::

Saj ne rabiš PLC.
Za desetak ali dva kupiš arduino in to furaš.

fikus_ ::

Tudi tako gre.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Jnou ::

Se strinjam, da je noro kaj propagirajo 24ur ur in ostali propagandni stroji. Res bo zelo pomembno, da se najprej na evropskih potem pa verjetno zelo kmalu še slovenskih volitvah odstrani oz. vsaj omeji to zmešano levo opcijo brez kančka zdrave pameti. Od migrantov do drv in avtov. V faking Sloveniji prepovedati drva je kot bi Saudijci prepovedali nafto.

Še tisti, ki je načrtoval menjavo stare peči za novo uplinjevalno se bo sedaj zagotovo premislil. Najboljše, da danes vloži 10k v novo peč, naslednji dan bodo pa ti pametnjakoviči še tako peč prepovedali, ker si nekdo pripravlja teren za hudo služenje z elektriko. No saj ne verjamem, da so to sposobni speljati, upam pa da ob tem še Slovenci ne bi bilo tiho in bi v LJ gorelo še kaj razen drv.

BCSman ::

Narod je izvolil te kaviar levicarske psihopate na oblast, tako da se nima smisla razburjat, taka je volja ljudstva. Pac splosna volilna pravica je ena od hib "demokracije", ker imajo tudi od poptv-ja zmanipulirani retardi moc odlocat kdo bo na oblasti.

Jnou ::

Mislim, da je bilo precej ljudi zavedenih, da bodo bližje neki sredini ala Cerar kot pa hudi komunisti oz. najbolj primerno povedano LUBENICE. Zeleni navzven, rdeči znotraj.

LuiIII ::

Jaz osebno mislim, da bi bilo izjemno ekološko, če bi se tele budale, ki mislijo, da bodo s prepovedjo kurjenja biomase v Sloveniji bistveno pripomogli k "zelenemu prehodu", enostavno skompostirali. Problem bi bili samo plini, ki nastajajo ob tem, ampak dobro, včasih je treba sprejemati kompromise.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuiIII ()

WizzardOfOZ ::

Avenger je izjavil:

Na sprehodu ob Savi tam okoli Tomačevega so se iz par dimnikov valila grozodejstva


Pojdi se sprehodit med temi bajtami, pa boš videl, da nimajo ravno suhih drva, ampak stare palete in ostanke od česarkoli samo da gori. Dokler ti kuriš samo suha bukova drva, ne boš nikoli toliko smradil. Ampak tem, ki kurijo suha drva bodo prej prišli na dom težit zaradi peči kot k nekomu, ki je 30 let živel v nepremičnini, ki so jo legaliziral šele v lastnih letih in ima elektriko potegnjeno od soseda, pa si deli z njim še stroške elektrike.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Vanich ::

sbawe64 ::

fikus_ je izjavil:

BCSman je izjavil:

Kaj pomeni zadnji hit peč, da je z nekimi lambda sondami in tem?


DA

Opažam, da lambda sonde ne bi rabil, niti ne propelerja za dimne pline, samo zalogovnik in mešalni ventil+regulacijo za toplo vodo, ki se pošilja v radiatorje. Ko "navadna" peč gori na polno, ima dober izkoristek.

Tam okoli 60%, merjeno na zalogovniku.
Je to dober izkoristek ?

WizzardOfOZ
Stare suhe palete gorijo čisto ok.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

feryz ::

Če so drva zastonj, zelo dober.
Lahko izračunaš COP in primerjaš s toplotno. Da vidimo, pri čem smo.

sbawe64 ::

Drva imajo zastonj samo cigani&co, ko jih ukradejo.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

WizzardOfOZ ::

sbawe64 je izjavil:

Stare suhe palete gorijo čisto ok.


Stare suhe palete so premazane z ogromno svinjarije, da zdržijo dolgo časa. In ta svinjarija gre z gorenjem v zrak in ga potem vdihavajo sosedje in ti.

Podobno kot tramovi pod železnico, ki so premazani z res hudo svinjarijo. In potem vidiš ljudi, ki imajo otroški peskovnik ograjen s temi tramovi. Da bodo ja otroci že takoj dobili veliko svinjarije vase.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

roCkY ::

Palet je premazanih nekaj % od vseh kar se jih stran zmeče.

kuall ::

še ena neumna ideja komunajzarskega diktatorčka golobčka
katera budala je volila to?

DamijanD ::

mah to je samo iniciativa inštalaterjev: zdaj ko so sončnice malo izgubile zagon, rabimo drugo paniko, da se nekaj montira. Leta 2025 bo pa najbolj vroče do sedaj in bo nujno klimo imet...

c3p0 ::

Na koncu se bo izkazalo, da je SDS spet komu kaj podtaknil. Mater, če so tako sposobni, pa jih bom še moral začet volit.

Karen ::

Mislim da 24kur že poroča da bo vlada umaknila predlog kar se tiče prepovedi primarne uporabe lesa, za ogrevanje, tako da je 20 od 21 strani te teme džaba (besplatno) >:D

Telbanc ::

Dobr bi blo tud, da bi oni model ki je neki pleteniču po TV, da bi odstopu.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

k4vz0024 ::

Teh 21 strani je pokazalo, da se z ljudstvom ni šaliti>:D

Sedaj naj ukinejo načrtovano preobrazbo zaračunavanje omrežnine! Ljudstvo se strinja, da je zapleten sistem prekriti način podražitve omrežnine!:'(
««
21 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8411807 (1415) c3p0
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21937716 (14356) fikus_
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17241638 (15874) feryz
»

Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14043118 (253) kixs
»

Strošek drv (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18331121 (26305) stara mama

Več podobnih tem