Forum » Loža » Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati
Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati
johnnyyy ::
BCSman ::
Je kdo naredil novo fasado samo na eni steni od hiše? Torej na najbolj kritični severni steni, kjer bi tudi največ sob profitiralo z boljšo izolacijo, ker zdaj so najbolj hladne. Subvencija pripada tudi če samo eno steno narediš? Lahko naknadno ponovno koristiš subvencije za dodatne stene, če se odločiš?Profitiral boš za nekje 1/5 (predvidevam da tudi podstrehe nimaš izolirane), torej imel boš do max 1/5 nižje stroške ogrevanja.
Zakaj bi bila kritična le severna stena? Ponavadi je najhujši mraz ko je cele dneve inverzija in megla, nima veze na kateri strani bajte.
Subvencije seveda ne boš dobil takole po kosih.
V planu je tudi izolacija tal na podstrešju, saj je najbolj enostaven postopek. Lahko greš sam iskat v obi neko smiselno izolacijo in jo položiš.
Severne stene se dotikajo 4 sobe, kjer je tudi najhladneje in je mučno spat v hladnem, radiatorji delujejo skoraj enako močno kot v ostalih prostorih, malo heca cirkulacija, ker so bolj na stranskih vejah. Pa na drugih straneh hiše so še neki polzaprti prizidki ki malenkost pomagajo.
Nekdo je pisal zgoraj, da se rabi obvezno pumpo, torej elektriko, za delovanje centralne na drva. To ni res. Sem testiral termosifonsko kroženje brez pumpe in zadeva deluje, celo preveč deluje, bi skoraj "stalil" radiatorje in peč, ker nisem še ostalih zadev preveril, kot je avtomatsko pripiranje vratc.
AgJ1 ::
Drva so zakon za zmanjšat račun za plin. Malo truda, da zakuriš kamin, ampak je fino. Lahko mi to junta poskusi vzet...
Invictus ::
Sam imam tudi plan nabavit en gašperček.
Imam tako bajto, da ga postavim na hodnik, odprem vrata in mi lahko ogreje vse sobe...
Swem se imel dimnikarje doma, če dimnik ustreza... In je O.K.
Imam tako bajto, da ga postavim na hodnik, odprem vrata in mi lahko ogreje vse sobe...
Swem se imel dimnikarje doma, če dimnik ustreza... In je O.K.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
BCSman ::
Pa za preverit je dotok svežega zraka. Pri sodobnih oknih, ki tesnijo, če greš kurit v stanovanju peč, je tvegano za monoksid predvidevam.
AgJ1 ::
Monoksid detektor je itak obvezna oprema. Ponavadi so vrata manj zatesnjena, ampak če je možnost po mojem ni slabo pripeljat zraka iz zunanjosti k peči. Sam malo bolj redno zračim in je ok.
fikus_ ::
Če je dimnik primeren, ustrezen vlek, monoksid v prostoru ni težava.
Itak pa se dobijo CO detektorji, samo montirati jih morate na pravo mesto!
Kdor pa že pri novogradnji planira kamin, gašperček, ... bo naredil tudi dovod zunanjega zraka.
Itak pa se dobijo CO detektorji, samo montirati jih morate na pravo mesto!
Kdor pa že pri novogradnji planira kamin, gašperček, ... bo naredil tudi dovod zunanjega zraka.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
c3p0 ::
Kolko vem, je to zahteva pri vgradnji kamina. Jaz sem zrak vzel iz kleti (ki ima okno vedno na kiper).
delavec44 ::
Imaš polno kaminov (tudi dražjih) brez dotoka zunanjega zraka. Če bi bila to zahteva, jih pri nas ne bi smeli prodajati.
WizzardOfOZ ::
111111111111 je izjavil:
Ko smo bili februarja 1996 10 dni brez štroma (žledolom in snegolom) smo vso meso iz zamrzovalnikov znosli na balkon, iz bližnjega potoka pa smo nosili led, s katerim smo to obdali, ker če ne bi segnilo. Priprava hrane je potekala ob svečah, saj so vse zaloge baterij šle, poleg tega takrat še ni bilo toliko polnilnih. Ja ko ni štroma en teden takrat šele spoznaš kaj vse lahko gre narobe.
Agregatov zmanjka, kamping opreme zmanjka, plinskih bomb zmanjka...
Zato pa imaš zalogo doma. Plinski gorilnik imam, ker vedno kampiramo, pa ene vsaj ene 10 kartuš (pol kilskih), ker kupujem na maso, da ni treba vedno pazit, če bo zmanjkalo.
2 solarna panela sta pa vezana na 100Ah akumulator pa preko 1kw sinusnega inverteja napajata skrinjo, ki že od zadnjega žleda laufa na sončno energijo.
PersonaRuda je izjavil:
Koliko nafte na da dan ti požere agregat, da poganja čez zimo toplotno črpalko, hladilnik in štedilnik. Približno če kdo ve? Ni potrebno čisto točne cifre.
Že nabavna cena tako velikega trifaznega agregata bo taka, da bi bilo skoraj bolje 10kwh solarnih panelov z zalogovnikom energije kupit. Moraš računat, da naj bi bil tak agregat tam nekje vsaj 10kw in trifazen.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
mora bit pa že kar mraz, da TČ vleče 10kWh na uro
Napisal je štedilnik, hladilnik in TČ. Pri meni tavelika plata na štedilniku "popije" 4kw na uro in če se v tem času vklopi še toplotna, ki za zagon rabi več (kot potem ko je zagnana), bo agregat riknil, če ne bo dost močan, da bi zdržal tako špico.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
3f agregat je težko laufat, ker morajo biti posamezne faze približno enak o obremenjene. Če niso, "nula" pleše in nimaš vedno ~230V fazne napetosti. Mogoče imajo to novi rešeno.
energetik ::
Imaš polno kaminov (tudi dražjih) brez dotoka zunanjega zraka. Če bi bila to zahteva, jih pri nas ne bi smeli prodajati.
Ni nujno da imajo priklop, sigurno pa imajo v navodilih zahtevo, da je v prostoru dovod zraka ali okno na kip.
V zatesnjeni bajti pač kamin drugače ne bo delal, oziroma bo ratal generator CO in dima, krasno za delat samomore.
vires in numeris
WizzardOfOZ je izjavil:
Že nabavna cena tako velikega trifaznega agregata bo taka, da bi bilo skoraj bolje 10kwh solarnih panelov z zalogovnikom energije kupit. Moraš računat, da naj bi bil tak agregat tam nekje vsaj 10kw in trifazen.
Najbolj se bi splačalo imeti kombinacijo vsega trojega - solarno, baterije in agregat. Solarno za proizvodnjo, baterije za glajenje špic in za prehodno obdobje in agregat če sonca ni. Ker če bi šel samo na agregat imaš hitro problem, saj bi rabil res veliko moč zaradi zagonskih špic in možne nesorazmerne obremenitve faz.
Te nesorazmerne obremenitve faz znajo biti na nekih mejnih močeh precej kritične. Eden izmed sosedov je na ta način skuril elektroniko na molznem stroju.
Najboljša opcija je, da ti čez dan solarno polni baterije, ponoči pa agregat samo, če zmanjka v baterijah. Cela hiša se pa iz baterij napaja.
Samo če bi imel tako poštimano, bi se tudi od omrežja odklopil.
LuiIII ::
Jaz imam peč na pelete, kmečko peč, 11kW agregat za backup z 55l vedno na lagrju, v kuhinji poleg indukcije pa dva plinska gorilnika in vedno dve bombi doma. Z agregatom komot furam celo hišo. Poraba je pa 7 l/h. Imamo izkušnje kako je biti brez elektrike cel teden.
Kmečka peč ti itak odtehta kompletno ogrevanje, pa še pečeš lahko notri (mi smo imeli posebaj prostor v peči, kjer se je kruh peklo).
DamijanD ::
WizzardOfOZ je izjavil:
mora bit pa že kar mraz, da TČ vleče 10kWh na uro
Napisal je štedilnik, hladilnik in TČ. Pri meni tavelika plata na štedilniku "popije" 4kw na uro in če se v tem času vklopi še toplotna, ki za zagon rabi več (kot potem ko je zagnana), bo agregat riknil, če ne bo dost močan, da bi zdržal tako špico.
Jaz sem razumel, da je pisal po alinejah in da je samo za TČ napisal 6-10
Se pa strinjam da je zagonski tok poseben problem...
Sej ko enkrat deluje, je vse na manjši porabi, ampak zagoni so tisti, ki "ubijajo" komponente.
WizzardOfOZ je izjavil:
Najboljša opcija je, da ti čez dan solarno polni baterije, ponoči pa agregat samo, če zmanjka v baterijah. Cela hiša se pa iz baterij napaja.
Zakaj bi se odklapljal iz omrežja? Kable maš položene, izkop za kabel je bil narejen, priklop si plačal itd. teh stroškov nikoli ne boš dobil polno povrnjenih. Zato se ti bolj splača imeti hibridni SE razsmernik in če je omrežje na voljo in akumulatorji prazni iz omrežja polniš akumulatorje (ker je cenejša kot agregat - dizel) še posebej ob cenejših urah s konstantno močjo. Poleti ko imaš na elektrarni viške, ki jih ne moreš porabiti, pa lahko višek energije tudi prodaš.
Mato989 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Zakaj bi se odklapljal iz omrežja? Kable maš položene, izkop za kabel je bil narejen, priklop si plačal itd. teh stroškov nikoli ne boš dobil polno povrnjenih. Zato se ti bolj splača imeti hibridni SE razsmernik in če je omrežje na voljo in akumulatorji prazni iz omrežja polniš akumulatorje (ker je cenejša kot agregat - dizel) še posebej ob cenejših urah s konstantno močjo. Poleti ko imaš na elektrarni viške, ki jih ne moreš porabiti, pa lahko višek energije tudi prodaš.
Zato ker če se odklopiš to pomeni konec fiksnih mesečnih stroškov... To je osebno tudi moj cilj, čimmanj fix stroškov
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zato ker če se odklopiš to pomeni konec fiksnih mesečnih stroškov... To je osebno tudi moj cilj, čimmanj fix stroškov
Mah fora pri SE je da imaš neenakomerno sezonsko proizvodnjo. Recimo na 10kWp SE ti na lep decemberski dan naredi max 13kWh, na lep junijski dan pa max 63kWh, ker so decembra dnevi slabši imaš potem lahko mesečno decembersko proizvodnjo le 100kWh, kar pomeni da ti konkretno zmanjka. Agregat ni poceni - pri porabi 0.3l/kWh in ceni 1.4€/l bencina/dizla pomeni 0.42€/kWh. Priklop na omrežje te pride 2.23€/kW (z ddv), kar pomeni pri 1x20A varovalki (3kW) dobrih 80€ stroška. Za toliko goriva pridelaš 190kWh energije, break (kjer elektrika prehiti naftni derivat) pa bi se zgodil že pred 500kWh.
Zaradi neenakomerne proizvodnje imaš v poletnih mesecih "probleme" z viški. 60kWh dnevno ni enostavno pokurit tako lahko vsak mesec delaš po 1MWh viška. In če imaš toliko viška, se ti splača prodat - dobiš dobrih 50€. Pa nekaj 100€ pridelaš s tem in si na nuli (zaradi stroška s priklopom).
Če povečaš velikost SE, se računica še bolj nagne na stran, da si na omrežju - ker lahko več prodaš.
Mah fora pri SE je da imaš neenakomerno sezonsko proizvodnjo. Recimo na 10kWp SE ti na lep decemberski dan naredi max 13kWh, na lep junijski dan pa max 63kWh, ker so decembra dnevi slabši imaš potem lahko mesečno decembersko proizvodnjo le 100kWh, kar pomeni da ti konkretno zmanjka. Agregat ni poceni - pri porabi 0.3l/kWh in ceni 1.4€/l bencina/dizla pomeni 0.42€/kWh. Priklop na omrežje te pride 2.23€/kW (z ddv), kar pomeni pri 1x20A varovalki (3kW) dobrih 80€ stroška. Za toliko goriva pridelaš 190kWh energije, break (kjer elektrika prehiti naftni derivat) pa bi se zgodil že pred 500kWh.
Zaradi neenakomerne proizvodnje imaš v poletnih mesecih "probleme" z viški. 60kWh dnevno ni enostavno pokurit tako lahko vsak mesec delaš po 1MWh viška. In če imaš toliko viška, se ti splača prodat - dobiš dobrih 50€. Pa nekaj 100€ pridelaš s tem in si na nuli (zaradi stroška s priklopom).
Če povečaš velikost SE, se računica še bolj nagne na stran, da si na omrežju - ker lahko več prodaš.
Rešitev je da so baterije dovolj poceni da se ti splača to shranjevat... Zagotovo se amo s SE da iti off grid... oz samo s SE + backup agregat za nepredvideno... Trenutno še to ni.
V osnovi bi verjetno bilo idealno če bi imel SE ki bi filala tvoje baterije ki bi jih imel toliko kot ti bajta porabi v 30-45 dneh tudi če je 0 sonca... (kar skoraj nikoli ni razen če izbruhne vulkan) seveda še vedno kaj mečeš stran verjetno ampak ja.
ReRMh ::
Recimo na 10kWp SE ti na lep decemberski dan naredi max 13kWh, na lep junijski dan pa max 63kWh
Ni res, razen če imaš strašno noro postavitev, pojdi gledat grafe, hudo pesimističen si za lep decemberski dan.
tako lahko vsak mesec delaš po 1MWh viška
Spet ni res, so večji viški... To, kar navajaš, ne deluje za LEPE (max) dneve ampak za povprečne obdobne dneve, je razlika.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ReRMh ()
Rešitev je da so baterije dovolj poceni da se ti splača to shranjevat... Zagotovo se amo s SE da iti off grid... oz samo s SE + backup agregat za nepredvideno... Trenutno še to ni.
V osnovi bi verjetno bilo idealno če bi imel SE ki bi filala tvoje baterije ki bi jih imel toliko kot ti bajta porabi v 30-45 dneh tudi če je 0 sonca... (kar skoraj nikoli ni razen če izbruhne vulkan) seveda še vedno kaj mečeš stran verjetno ampak ja.
Definiraj dovolj poceni. B-grade baterije dobiš pod 100€/kWh, kar ni tako drago. A hudič je ker bi rabil za en mesec 0.5-1MWh, kar pomeni - 50-100k€, potem pa mogoče prideš do prostorskih problemov.
Ni res, razen če imaš strašno noro postavitev, pojdi gledat grafe, hudo pesimističen si za lep decemberski dan.
Prepisal iz grafa, preveril še z drugo SE na drugi strani države - na podlagi 2 primerov nisem veliko zgrešil, kakšen kWh ali 2 se še da dobit, čez 20kWh ne boš prišel - podaj mi link do grafa, kjer si gledal. Drugače pa največkrat gledam enga iz obale. Glede na letno proizvodnjo se mi ne zdi da bi imel ekstra slabo postavitev. Če imaš link do boljše postavitve ga prosim deli - pa da je zgodovina cca nekaj let.
Definiraj dovolj poceni. B-grade baterije dobiš pod 100€/kWh, kar ni tako drago. A hudič je ker bi rabil za en mesec 0.5-1MWh, kar pomeni - 50-100k€, potem pa mogoče prideš do prostorskih problemov.
Prepisal iz grafa, preveril še z drugo SE na drugi strani države - na podlagi 2 primerov nisem veliko zgrešil, kakšen kWh ali 2 se še da dobit, čez 20kWh ne boš prišel - podaj mi link do grafa, kjer si gledal. Drugače pa največkrat gledam enga iz obale. Glede na letno proizvodnjo se mi ne zdi da bi imel ekstra slabo postavitev. Če imaš link do boljše postavitve ga prosim deli - pa da je zgodovina cca nekaj let.
Saj to ravno govorim, dokler ni mogoče 1 mesečne zaloge energije iz SE shranjevati relativno poceni in na relativno majhnem prostoru je to meh... ČE/KO bi pa lahko shranil 30 dnevno porabo na recimo 2x2x2 metra za denar manjši od 1 letne povprečne neto plače bi se pa o tem bilo smiselno pogovarjat IMO
pri nas je produkcija sončnega zimskega dneva približno 50% poletnega sončnegna dneva, orientacija JZ... ti pošljem na ZS graf. pečnik (imam tudi sam med firbec bookmarki) ima smešen output. imaš na zs, ne razširjaj, ker me je sram. ampak niti nisem izbral zimskega top performerja, kar nekaj na 'uč'...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ReRMh ()
DamijanD ::
Jaz imam max dnevno okrog 105kWh, 19.12.2023 pa sem imel 53kWh, 23.12.2023 50kWh (to mislim, da je dovolj blizu najkrajšega dne)
Potem ti kamini ne bi delovali (ali bi dimili v prostor, ker dimnik ne bi imel od kod vleči), ker od nekod morajo zajemat zrak. Če ga iz prostora, mora bit opcija v prostor dovajat svež zrak. Če ti v ta namen odpiraš okno, ali zmontiraš v ta namen kak zračnik, je tvoj problem, bolj ali manj efektiven. Gotovo je pa najbolj efektivno, če svež zrak pride od zunaj/kleti, direktno v kamin.
Drugo je bilo včasih, ko je v bajte vleklo skozi vse špranje, danes so bajte dokaj diht.
hipertija ::
danes so bajte dokaj diht.In to je napaka. Kratko jedrnato. Razlagati zakaj ti ne mislim, tvoja iluzija ;)
Prekle za kurnk
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hipertija ()
xagabi ::
danes so bajte dokaj diht.In to je napaka. Kratko jedrnato. Razlagati zakaj ti ne mislim, tvoja iluzija ;)
Ti pritegnem. To je največji problem današnje gradnje. Potem je pa treba kompenzirati s sistemi, pri katerih te odirajo na letni ravni (zaenkrat z nizko ceno, prepričan sem, da jo bojo dvignili.)
Hiša mora dihat sama od sebe, to, da mora biti hermetično zaprta je novodobna neumnost - ker lahko, še ne pomeni, da je to dobro.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: xagabi ()
s1m0n ::
Če imaš prezračevanje (kar je na novo gradnji kar nuja) se na na vasi (kjer večinoma stojijo hiše) še izogneš vsemogočnim smradom. Še posebej sedaj po zimi in v času, ko so kmetje bolj aktivni s cisternami tekočega...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: s1m0n ()
xagabi ::
wcpapir ::
Decembra smo sli 11x preko omenjenob 20kWh 8kwp elektrarna. Januarja pikira proti 30kWh ko je lepo.
sbawe64 ::
Ti pritegnem. To je največji problem današnje gradnje. Potem je pa treba kompenzirati s sistemi, pri katerih te odirajo na letni ravni (zaenkrat z nizko ceno, prepričan sem, da jo bojo dvignili.)
Hiša mora dihat sama od sebe, to, da mora biti hermetično zaprta je novodobna neumnost - ker lahko, še ne pomeni, da je to dobro.
Kakšna hiša "diha" sama od sebe ?
Jurta ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Potem ti kamini ne bi delovali (ali bi dimili v prostor, ker dimnik ne bi imel od kod vleči), ker od nekod morajo zajemat zrak. Če ga iz prostora, mora bit opcija v prostor dovajat svež zrak. Če ti v ta namen odpiraš okno, ali zmontiraš v ta namen kak zračnik, je tvoj problem, bolj ali manj efektiven. Gotovo je pa najbolj efektivno, če svež zrak pride od zunaj/kleti, direktno v kamin.
Drugo je bilo včasih, ko je v bajte vleklo skozi vse špranje, danes so bajte dokaj diht.
Nisem imel nikoli s tem problema (dimljenjem v prostor) pa imam novo pasivno diht bajto brez rekuperacije. Že če odmisliš dnevno zračenje, vhodna vrata, razne zračnike itd., po moje kolikor rabi zraka ta kamin, dobi že čez zračnik nape.
Ja, imam detektor CO2.
Od kje pa ljudje dobijo kisik v diht bajti?
feryz ::
Jaz pa nimam detektorja.
Imam diht kamin.
Mislim da je to bolj varno, kot ena kitajska škatlica, ki dela ali ne. Če so že baterije ok. Upam da vsaj to preverite. Če dela itak ne morete.
Imam diht kamin.
Mislim da je to bolj varno, kot ena kitajska škatlica, ki dela ali ne. Če so že baterije ok. Upam da vsaj to preverite. Če dela itak ne morete.
Ce je baterija v detektorju bolj na koncu, le ta oddaja zvočni signal. Brez tega se jih v EU ne sme prodajati. Imajo tudi tipko za test.
feryz ::
Aha. In to veš kako? Ker je na škatli znak China Export?
Kakor hočete, jaz zase vem da bolj zaupam mehaniki, kot kitajskim igračam. Ziher je ziher.
Imaš pa prav. Eden je montiran v novem fletu v Ljubljani. Skozi jauka, tudi če menjamo baterije. Sem mulca nekaj časa prcal zakaj ne dviguje nog in mu piska pod nogami. Dokler nam ni užgalo.
Zato smo ga enostavno sneli.
Sicer mi ni jasno, kaj naj počne detektor co2 v stanovanju, kjer je daljinsko talno ogrevanje in nobenega dimnika. Ampak ok, očitno si je nekdo zamislil, da mora biti.
Ups, detektor co.
Kakor hočete, jaz zase vem da bolj zaupam mehaniki, kot kitajskim igračam. Ziher je ziher.
Imaš pa prav. Eden je montiran v novem fletu v Ljubljani. Skozi jauka, tudi če menjamo baterije. Sem mulca nekaj časa prcal zakaj ne dviguje nog in mu piska pod nogami. Dokler nam ni užgalo.
Zato smo ga enostavno sneli.
Sicer mi ni jasno, kaj naj počne detektor co2 v stanovanju, kjer je daljinsko talno ogrevanje in nobenega dimnika. Ampak ok, očitno si je nekdo zamislil, da mora biti.
Ups, detektor co.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Jaz pa nimam detektorja.
Imam diht kamin.
Jaz sem svojega stestiral na auspuhu od starega diesla. Je pokazal kar precej višjo cifro kot pri kaminu. Poleg piskanja seveda.
Tako da me ne čudi, da se eni fentajo na ta način.
pri nas je produkcija sončnega zimskega dneva približno 50% poletnega sončnegna dneva, orientacija JZ... ti pošljem na ZS graf. pečnik (imam tudi sam med firbec bookmarki) ima smešen output. imaš na zs, ne razširjaj, ker me je sram. ampak niti nisem izbral zimskega top performerja, kar nekaj na 'uč'...
Hvala za tole. Sem imeč par zaznamkov in pri vseh imajo zimsko proizvodnjo zelo slabo. Pa sem mislil, da je večinoma to to. Sem pa malce več pogledal, pa sem našel nekaj teh z zelo dobro zimsko proizvodnjo. Recimo tale. Decembra 2022 dobrih 260kWh na 6kWp. Zdaj je samo vprašanje zakaj pride do takšnega odstopanja. Ena varianta so celice, drugo pa je naklon.
starfotr ::
Najbolj smešno mi je, da se v Sloveniji ne splača kurit lesne biomase.
Isto, kot da bi rekel, da se v Savdski Arabiji ne splača kurit nafte.
Lesne biomase se ne splača kurit na Islandiji. Tam imajo presežek hidro in geotermalne energije. In nimajo nobenega gozda. Pri nas pa se splača biomasa. Gre za lokalno obnovljiv vir. Najboljša možna zadeva, kar se tiče okolja in neodvisnosti od drugih.
Ampak mi neodvisnost v energetiki rešujemo s kitajskimi paneli in razsmerniki. Ter danskimi in nemškimi vetrnimi turbinami. Da ne omenjam vsega bakra in aluminija s celega sveta za prenosna omrežja.
Isto, kot da bi rekel, da se v Savdski Arabiji ne splača kurit nafte.
Lesne biomase se ne splača kurit na Islandiji. Tam imajo presežek hidro in geotermalne energije. In nimajo nobenega gozda. Pri nas pa se splača biomasa. Gre za lokalno obnovljiv vir. Najboljša možna zadeva, kar se tiče okolja in neodvisnosti od drugih.
Ampak mi neodvisnost v energetiki rešujemo s kitajskimi paneli in razsmerniki. Ter danskimi in nemškimi vetrnimi turbinami. Da ne omenjam vsega bakra in aluminija s celega sveta za prenosna omrežja.
Hvala za tole. Sem imeč par zaznamkov in pri vseh imajo zimsko proizvodnjo zelo slabo. Pa sem mislil, da je večinoma to to. Sem pa malce več pogledal, pa sem našel nekaj teh z zelo dobro zimsko proizvodnjo. Recimo tale. Decembra 2022 dobrih 260kWh na 6kWp. Zdaj je samo vprašanje zakaj pride do takšnega odstopanja. Ena varianta so celice, drugo pa je naklon.
Np, december je v zimi samo po 21.12. in januar zna imeti nekaj nižji output od decembra ampak potem pa se v kratkem februarju podvoji, marca pa že naraste na 70% poletja. Je pa več faktorjev pomembnih - obrnjenost, naklon, sence, oblačnost/meglenost, kakovost materiala, da ne omenjam specializacije trgovin 100 metrov proč, da prihraniš svoj predragoceni čas - Tole in tole še poglej, razišči, vprašaj.
denabiker ::
V planu imam še en vikend postavit, ampak čakam na papirje že toliko let, ampak enkrat bo...a bom lahko sploh po novem zakonu imel velik kamin ? A sme biti samo kot dodatno ogrevanje, pa bi bilo primarno ogrevanje toplotna črpalka? Nekje sem prebral, da bi komplet peči na drva prepovedali in če se bo kaj pokadilo iz dimnika te lahko kdo prijavi itd. Ne vem ali so prifuknjeni, na drugi strani ko pa greš v ZDA, pa ima vsak drug poba V8 pa razne 5 litrske motorje...
Nisem imel nikoli s tem problema (dimljenjem v prostor) pa imam novo pasivno diht bajto brez rekuperacije. Že če odmisliš dnevno zračenje, vhodna vrata, razne zračnike itd., po moje kolikor rabi zraka ta kamin, dobi že čez zračnik nape.
Ja, imam detektor CO2.
Od kje pa ljudje dobijo kisik v diht bajti?
Novo pasivno bajto s kaminom? Si prepričan, da nimaš rešenega dovoda zraka v kamin? Težko verjamem, da bi projektant tako močno sfalil.
V tem primeru si si sam odgovoril, tvoj potegne iz nape in kakega drugega zračnika, odvisno kje je. Če nažigaš napo in kamin hkrati, pa bo od kod drugod, ali pa bo šlo za slabše izgorevanje in več slabih plinov.
Morda pa je vse lari fari, kdo ve...
https://www.pecarstvo-hrovat.si/zakaj-m...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13821 (3429) | c3p0 |
» | Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 41460 (18100) | fikus_ |
» | Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 44263 (18499) | feryz |
» | Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 46220 (3355) | kixs |
» | Strošek drv (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 34116 (29300) | stara mama |