» »

Slovenija pod vodo

Slovenija pod vodo

Temo vidijo: vsi
««
27 / 27
»
»»

pegasus ::

Problem razlivanja vode po terenu sploh ni enostaven za modelirat računsko in videl sem kar nekaj primerov, kako se s tem zaposli največje superračunalnike. Predpogoj je seveda topološka karta z natančnostjo višine na centimeter, kar tudi ni poceni. Tako da ja, če se tega lotimo, v tem zagotovo je denar, zavarovalnice bodo z veseljem odštele zanimive vsote, kot tudi vsi urbanistični načrtovalci.

Utk ::

Kot je reku Turk, namesto novih hiš, bomo po petih letih dobili novo internet stran.

starfotr ::

dronyx ::

Ne vem kdo je sestavljal ta tekst, ki ga je Golob prebral v ZN, samo zveni pa milo rečeno čudno in iz povedanega ne veš, kaj mi sploh počnemo in kakšno vodo iščemo po svetu. Tudi če je to sam sestavil, bi po moje moral dati v pregled komu na Arso.

Mislim da bi morali njega pregledat kje drugje kot na arsotu...

fikus_ ::

pegasus je izjavil:

Problem razlivanja vode po terenu sploh ni enostaven za modelirat računsko in videl sem kar nekaj primerov, kako se s tem zaposli največje superračunalnike. Predpogoj je seveda topološka karta z natančnostjo višine na centimeter, kar tudi ni poceni. Tako da ja, če se tega lotimo, v tem zagotovo je denar, zavarovalnice bodo z veseljem odštele zanimive vsote, kot tudi vsi urbanistični načrtovalci.

Že sedaj obstajajo karte poplavne ogroženosti, samo tega se naj drži pri gradnji in posegih v prostor.
Tako se pa gre v novo odkrivanje Amerike in prikoritniško trošenje denarja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Utk je izjavil:

Pregledati koga? :)

Okapi ::

pegasus je izjavil:

Mimogrede, v igri so še vedno tudi fizični modeli. V Ljubljani jih ima par Hidrološki inštitu. Recimo Ptujsko jezero, po površini v merilu 1:100 in po globini 1:50. Uporabljajo pa se taki modeli predvsem za kalibracijo računalniškega modela.

Drugi model, ki ga imajo na dvorišču, je reka Adiža v Veroni, s starim rimskim mostom.

Da, fizični modeli in ljudsko izročilo, to je trenutna osnova. Znamo danes bolje?

Ne vem točno kaj bodo s temi modeli dosegli? Vremena spreminjali ne bodo nobeni računalniški modeli. Kje so poplavna območja se več ali manj ve, kaj vse zajamejo je pa odvisno od količine padavin. Nekaj, kar je včasih veljalo za ekstrem je pač treba popraviti in poplavna območja so večja, kot se je včasih mislilo. Mnogo bolj kot neki novi računalniški modeli bi pomagalo, da se enostavno gradnja na poplavnih območjih prepove. Pa si pojdite pogledati, kako veselo se gradi na Ljubljanskem barju (Črna vas in okolica). proti idiotizmu in diletantstvu se ne moreš boriti z računalniškimi modeli!

svecka ::

Tole blizerarje s sateliti ni nič drugega kot še ena ponikalnica denarja! Naj se preveri kdo je ustanovitelj firme, ki bo to delal in bo takoj jasno da je best buddy Svobode, tako kot še miljon drugih razpisov, ki so sami sebi namen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: svecka ()

misek ::

Ravno nekaj dni nazaj sem na TV gledal en prispevek o firmi iz Finske ali Švedske, ki ponuja neko podobno storitev. Tudi Google najde en kup zadetkov. Tako da to ni ravno neka hudo nova stvar :)

dronyx je izjavil:

Utk je izjavil:

Pregledati koga? :)

Holoba.

dronyx je izjavil:

Ne vem točno kaj bodo s temi modeli dosegli? ... Kje so poplavna območja se več ali manj ve,
Vidiš, ta "več ali manj" se bo bolje definiral in ne bo več kriljenje z rokami in bajke in povesti, pač pa strojniško natančno. Tako kot se razvija sodobni svet.

misek je izjavil:

Ravno nekaj dni nazaj sem na TV gledal en prispevek o firmi iz Finske ali Švedske, ki ponuja neko podobno storitev. Tudi Google najde en kup zadetkov. Tako da to ni ravno neka hudo nova stvar :)

In kaj naj bi tak sistem omogočal konkretno? Jaz recimo zase natanko vem, kaj se lahko zgodi in kdo vse bi lahko bil ogrožen, če pade dovolj velika količina padavin. Ne potrebujem nobenega računalniškega modela. Pred 15 leti je manjkalo samo še nekaj ur intenzivnih padavin, pa bi bila vas poplavljena v enem delu. Gasilci so mi takrat dejali, da to ni možno, ker se ni zgodilo še nikdar. Jaz trdim, da je možno in enkrat se bo tudi to zgodilo. Kdaj pa ne vemo in tega ne bo prognoziral noben računalniški model. Če bi zidal novo hišo, bi jo zanesljivo dvignil od tal pol metra.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

dronyx je izjavil:

In kaj naj bi tak sistem omogočal konkretno?
Zavarovalnica ti bo zelo konkretno ponudbo za protipoplavno zavarovanje zmožna ponudit.

gruntfürmich ::

po poplavah je treba iti pogledat do kot je segla voda, do kot je poležena trava ipd, in se dobi dobro sliko kako in kaj se dogaja.
seveda pa to ne, niti verjetno računalniški modeli, ne morejo modelirat tega da se določeni jarki ne vzdržujejo in da se določeni prepusti/cevi zamašijo ker pač lastniku tako paše... in potem imaš mikro poplavo tudi tam, kjer je v resnici ne bi smelo biti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

pegasus je izjavil:

dronyx je izjavil:

Zavarovalnica ti bo zelo konkretno ponudbo za protipoplavno zavarovanje zmožna ponudit.

Zdaj pa misliš da ne? In če, zakaj potem tega ne financirajo zavarovalnice, zakaj država?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Zavarovalnice imajo že zdaj svoje modele, ki so osnovani na rekla-kazala. Država ima čez okolje in prostor ter infrastrukturo in prav je, da se tu postavi referenčni standard za vse, tako za urbaniste in krajinske arhitekte kot za zavarovalnice.

Okapi ::

dronyx je izjavil:

misek je izjavil:

Sprotno oziroma hitro obveščanje o nevarnosti, recimo.

Morda si ne predstavljaš dobro, kako hitro lahko naraste kakšna reka. In to tudi v lepem vremenu (ker naraste zaradi dežja v zgornjem toku reke, lahko na desetine kilometrov daleč). V Sahari se več ljudi utopi kot umre od žeje. Ker si postavijo šotor v suhem koritu reke, ali se po njem vozijo z avtom, nekje daleč stran je nevihta in po suhi strugi reke kar naenkrat prihrumi poplavni val.

Letos poleti so v Nadiži trije utonila, ker so šli v lepem vremenu na otoček sredi reke, ko je ta nenadoma narasla zaradi padavin v zgornjem toku.

Take stvari se dela nekje na faksu v laboratoriju. Ko se izkaže, da stvar drži vodo (hec), se komercialno spravi v produkcijo.
Kaj ima država za vnaprej naračat neko stvar, ki lahko deluje ali pa ne. Če pa ta firma lahko dokaže, da stvar deluje, konkretno bolje napoveduje od Jane Morel, potem pa se opravičujem...ampak dvomim.

Okapi je izjavil:

Sprotno oziroma hitro obveščanje o nevarnosti, recimo.

Morda si ne predstavljaš dobro, kako hitro lahko naraste kakšna reka. In to tudi v lepem vremenu (ker naraste zaradi dežja v zgornjem toku reke, lahko na desetine kilometrov daleč). V Sahari se več ljudi utopi kot umre od žeje. Ker si postavijo šotor v suhem koritu reke, ali se po njem vozijo z avtom, nekje daleč stran je nevihta in po suhi strugi reke kar naenkrat prihrumi poplavni val.

Letos poleti so v Nadiži trije utonila, ker so šli v lepem vremenu na otoček sredi reke, ko je ta nenadoma narasla zaradi padavin v zgornjem toku.

Vse to dobro poznam. Pri nas je enkrat lokalni potok močno narastel v par urah, pa je padlo samo par kapelj dežja. Voda je prišla iz Cerknice, kjer je bil tak hud naliv. Ampak za alarmiranje že danes obstajajo sistemi, pa tudi Arso se mi zdi da ima kar dobro merilno mrežo vodostajev in podatki so dostopni tudi na spletu. Se mi zdi da se danes pričakuje neke čudeže od AI, pa na tem področju se mi zdi da jih ne bo. Dokaj dobri računalniški vremenski modeli obstjajo že nekaj časa, je pa res, da je kvaliteta napovedi odvisna od tipa padavin. Neke hudourniške poplave, kot so bile lani avgusta je zelo težko napovedati, saj je količina padavin močno odvisna od mikro lokacije.

johnnyyy ::

pegasus je izjavil:

dronyx je izjavil:

Ne vem točno kaj bodo s temi modeli dosegli? ... Kje so poplavna območja se več ali manj ve,
Vidiš, ta "več ali manj" se bo bolje definiral in ne bo več kriljenje z rokami in bajke in povesti, pač pa strojniško natančno. Tako kot se razvija sodobni svet.

Pa saj to imamo že sedaj - točno se ve, kje so nivoji kakšnih vod. In mi načrtujemo gradnje/nasipe itd nad 100 letne nivoje oz. max 50cm pod ta nivo (za stanovanjsko gradnjo), če so zagotovljeni omilitveni ukrepi. Ko pa pride do večjih poplav pa rečemo, da so bili to 150, 200, 500, 1000 letni nivoji.

Ste videli posnetke iz Poljske, tudi 300 let stara mesta so bila 2 metra pod vodo. Tu ti noben model kaj dost ne pomaga, če že kaj, bageri.

Utk je izjavil:

Ste videli posnetke iz Poljske, tudi 300 let stara mesta so bila 2 metra pod vodo. Tu ti noben model kaj dost ne pomaga, če že kaj, bageri.

Pa saj modeli lahko pomagajo, a največja težava je z vhodnimi podatki. Torej koliko dežja pa lahko pri nas na določenem področju/območju pričakujemo v 1h/8h/12h/1dan/teden/mesec? In koliko plazov in materiala lahko te vode prinesejo?

Utk je izjavil:

O, ne, ne! Poljaki zanesljivo nimajo še super naprednega digitalnega ekosistema, ki bi povezal podatke satelitskega opazovanja, super računalniško moč in umetno inteligenco z namenom napovedovanja...Če bi to imeli...:)

blink ::

dronyx je izjavil:

misek je izjavil:

In kaj naj bi tak sistem omogočal konkretno? Jaz recimo zase natanko vem, kaj se lahko zgodi in kdo vse bi lahko bil ogrožen, če pade dovolj velika količina padavin. Ne potrebujem nobenega računalniškega modela. Pred 15 leti je manjkalo samo še nekaj ur intenzivnih padavin, pa bi bila vas poplavljena v enem delu. Gasilci so mi takrat dejali, da to ni možno, ker se ni zgodilo še nikdar. Jaz trdim, da je možno in enkrat se bo tudi to zgodilo. Kdaj pa ne vemo in tega ne bo prognoziral noben računalniški model. Če bi zidal novo hišo, bi jo zanesljivo dvignil od tal pol metra.

Kdor spremlja poplave zadnjih nekaj desetletij dobro ve, da imajo probleme s poplavami vedno ista obmocja in vedno isti lastniki. Tisti ki so zavestno sli v gradnjo kjer je visji rizik poplave. Ker je bilo ceneje. Lep primer je npr. Ljubljansko barje, primerno zgolj za hise na kolih in s pripravljenim kanujem. Pa gor v Tacnu, hise tik ob Savi, kje imajo pamet ti ljudje.

johnnyyy je izjavil:

težava je z vhodnimi podatki. Torej koliko dežja pa lahko pri nas na določenem področju/območju pričakujemo v 1h/8h/12h/1dan/teden/mesec? In koliko plazov in materiala lahko te vode prinesejo?
Zato narediš model, ki ga poganjaš s poljubnimi vhodnimi podatki in vse te scenarje preigraš, da vidiš, kakšno je tveganje za scenarij a, b in c ... in žžž. Potem se odločiš, kakšen nivo tveganja ti je sprejemljiv.

starfotr ::

Utk je izjavil:

Seveda priročno zanemariš dejstvo, da so zagotovo gradili/spreminjali pokrajino v mestih in okolici mest.

pegasus je izjavil:

Zato narediš model, ki ga poganjaš s poljubnimi vhodnimi podatki in vse te scenarje preigraš, da vidiš, kakšno je tveganje za scenarij a, b in c ... in žžž. Potem se odločiš, kakšen nivo tveganja ti je sprejemljiv.

Pa saj to se dela že sedaj. Naredijo se hidrološko-hidravlične analize in določi se 100 letne nivoje voda, na podlagi preteklih padavinskih podatkov. To je zapisano potem v zakonodaji, kjer se morajo vsi objekti postaviti nad 100 letne nivoje, neumen folk, pa to vzame zdravo za gotovo - 1cm pod 100 letnim nivojem je poplavno, 1cm nad pa ni več. Potem pride še Janša in uzakoni, da do max 50cm globine 100 letnih voda za stanovanja ni problema (če so zagotovljeni pogoji), za industrijo pa lahko zalije tudi 1m (saj mašinam v proizvodnji ne bo hudega).

In potem pridejo občinarji, ki na območju predvidijo naselje, investitorji pa tam zgradijo pritlične montažne hiše na način da zadostijo minimalnim pogojem.

A hudič je v detajlih. Podnebje se spreminja, podatke pa imamo v najboljših primerih za 100 let, poplavne karte so narejene na podatkih ki so stari tudi več 10 let, pa tudi vse poplavne karte niso ravno nove. In ko zgradiš hišo, jo zgradiš na par 10 let starih podatkih in zakonodaja te prisili da gradiš trajnostno (nema tu kontejnerjev, moraš imeti skoraj pasivno hišo) na zemljišču ki si ga plačal po 100€/m². In zaradi neugodnih sprememb podnebja, si nobena občina ne želi posodabljati poplavnih kart - ker nimajo koncepta menjav zemljišč, pa še prebivalci bi jih obesili za jaj***, ker ko si kupil nepoplavno - sedaj je pa poplavno.

Dejstvo je, da če ne obstaja neka stroga prepoved je gradnja na poplavnem območju zelo privlačna, ker so zemljišča tam pač cenejša. Investitorju je pa vseeno, če voda zalije objekt 10 let po izgradnji. Važno da zadevo čim dražje proda in pobere profit. Kdor pa sam zavestno gradi na poplavnem območju je pa zame bedak.

fikus_ ::

J*ba je, ko naredijo naselje hiš na območju, ko so 100 letne poplave nekaj cm, po izgradnji hiš dvignjenih za teh nekaj cm so pa le te ovira, + ograje, žive meje,... in to prepreči pretok vode, ... naselja pa potem nekoč plava v vodi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

bm1973 ::

Dejstvo je, da obstaja karta poplavnih območij Slovenije.

In veliko teh površin je pozidano.

Vse zavarovalnice to vedo, zato v zavarovanje objekta ne dajo zavarovanje proti poplavam...
««
27 / 27
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

bankrot zavarovalnic (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
697460 (4110) starfotr

Denar za prizadete v neurjih

493348 (2426) kuglvinkl
»

Čiščenje vodotokov - rešitev za poplave (strani: 1 2 3 )

14422724 (18994) dronyx
»

Etična banka (strani: 1 2 )

6512445 (10974) Okapi
»

Poplave (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
45979470 (58015) lexios

Več podobnih tem