» »

Poplave

Poplave

««
«
1 / 10
»»

Loki ::

teme zacuda se nisem opazil.

kropa

bohinjsko jezero

v cerknem je tudi groza, tretjina ga je poplavljenega, voda premika avte naokoli. zeleziniki podobno, v skofji loki naj bi bila pa baje nevarnost, da naj bi odneslo en most cez soro.
thumbi ne delajo, slike pa.

. kako je pa pri vas?
I left my wallet in El Segundo
  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

strictom ::

Dežuje, piha, grmi. Malo bolj huda standardna nevihta.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

bond007 ::

4km iz Celja - niti ni tako hudo - čeprav, če misli še dolgo deževati ne bo luštno:


Še skozi priprto oko:D :



Da ne bo kdo msilil, da tukaj mimo kaka reka teče ... tisto je poplavljen travnik, na sredini pa gleda vn brajda. Res pa je, da ob gozdu teče majhen potoček...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

Tr0n ::

Global warning FTW. Get used to it. :)

gzibret ::

Jaz sem danes šel iz Nove Cerkve (N od Celja) nazaj proti Lj. 15 minut kasneje bi štartal in nebi prišel, ker je bilo že pol stare ceste CE-MB med Škofjo vasjo in Vojnikom zalito. V bistvu je iz ravnice ven gledala le cesta in bajte. Cesta Nova Cerkev -Vojnik - zalito, center Vojnika je pod vodo, vse bajte na poplavnih ravnicah Hudinje (le zakaj se imenujejo poplavne :D ) so pod vodo. Noro.

Groza. 30 let sem že star in kaj takega v domačem kraju ne pomnim.
Vse je za neki dobr!

Bethrezen ::

škofja loka - niti ne tok hudo :D
gimnazija jutr pa u četrtk nima pouka k jo je zalil, drgač pa nism vidu nč hujšga haha :D
www.urbanterror.net

T0RN4D0 ::

Kaj lepšga :>

Uživite dokler traja pa pejte ribe z balkona lovit :)

Pyr0Beast ::

Super tole zgleda :D
Nič zamere prosim, ampak jaz sem ob takih trenutkih vedno užival :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Karaya 52 ::

Porazen odziv v Žalcu. Nobenega štaba niso organizirali, voda zaliva pritličja. Vsaj vreče peska bi lahko pripeljali da bi voda počasneje zalivala pritličje, če ne druga. Drugače pa so eni idoti znižali nasipe ob Ložnici zdaj pa mamo...

edit: ložnica ob 1800





Po slabi uri je prestopila še desni del brega, kjer je sama ravnina in veliko naselje.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

urban99 ::

"vsaj vreče peska bi lahko pripeljali"

točno to, oz. vsaj to! Angleži so ob svojih poplavah delili neke nove praktične "žaklje s peskom", ki so bili ultrahitro na prizoriščih. Zakaj tega ni pri nas, saj imamo vsakih par let nekje poplave? Vsa čast gasilcem (in vojski), ki imajo seveda premalo črpalk in ne morejo pomagat vsem, ampak to z vrečami peska mi pa res ne gre v račun. Precej hiš bi se dalo rešit. Precej!

Karaya 52 ::

Klical sem na 112 in tam so mi zatrdili da v mojem kraju niso postavli kriznega štaba, da pa gasilci tega nimajo. Zanimivo, predvsem zaradi tega ker je vse vse vse pod vodo. Vem pa da so ponekod pesek okrog vozli. Je pa res da je bilo vse zelo hitro. Po tem ko se je v kleti pojavilo 10 cm vode je zelo hitro naraslo do pol metra. Takrat pa je šlo nekaj narobe na nasipu (predvidevam), ker je bilo v hipu 20cm vode zunaj tako da smo ravno še lahko rešili avte. Jutr pa kj več slik...

Pyr0Beast ::

5 kilski žakeljčki so super za kaj takega, ravno prav veliki, da z njimi zadelaš okno od kleti ali česa podobnega. Če se jih prav nastavi, čez njih komaj curlja. Tisti 12.5 kilski ali kokrkoli so že, pa so bolj kot ne za preusmeritev večjih tokov, ker so nerodni ko hudič.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

delfinus ::

Lasko


Lasko, zjutraj, odtekanje, vodostaj je ze 1m nizje od maximuma:






lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

zdobersek ::

Med Celjem in Vojnikom je bilo hudo, manj, kolikor mi je znano, niso nasrkali niti do Vitanja, Dobrne, Zrec. V Skofji vasi je manjkalo pol metra, pa bi bila cetrtina vasi pod vodo. Zalilo je tudi hise tik ob reki, na Arclinu je uniceno vse, kar je bilo blizu vode, Vojnik se je utapljal ... Da, bil sem navdusen, da se nekaj dogaja, dokler nisem videl reke, po kateri bi bil v 10-15 minutah na Savi.

Je pa zal drugje se huje.

marsovcek ::

Še slikica, kako smo plavali po Vojniku nekaj do 18h. Takrat je voda sicer večinoma bila še pod nivojem ceste, čez Višnjo vas se je dalo še lepo peljati, edino v centru Vojnika je bilo tole... Višina vode se lahko oceni na kandelabru.



Zanimivo je bilo videti tudi Tušev center, kjer je bilo na parkirišču 1 m vode 8-O .

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

LordTado ::

a je v vojniku poleg celja tudi kaj poplav?

lp

zdobersek ::

O tem Vojniku se menimo.

Karaya 52 ::


Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

Bethrezen ::

o fak kr čez klučavnco 8-O :D hudooo XD
www.urbanterror.net

PaX_MaN ::

Hu-do! Predvidevam, da so zaradi razlike v višini gladine vode to vhodna vrata. Ampak, ali se samo meni zdi, ali teče ful preveč vode skozi ključavnico - kot da ne bi bilo vložka noter? 8-O Drgač pa zgleda, da kar orenk dihtajo.8-)

Karaya 52 ::

Vrata so bila precej izbočena, čez nekaj časa pa je začelo špricat iz štekerja za luč. To niso vhodna vrata, ampak vrata med dvema sobama, tam pa ni take ključavnice. Najbrž ni potrebno omeniti da se vrata niso dala odpreti tako da je vse skupaj zgledalo kot ladja ki se potaplja.

Azrael ::

Ima kdo kaj podatkov kako so jo odnesli v Baški grapi?
Nekoč je bil Slo-tech.

LordTado ::

kako kej dihtajo jeločina vrata?

ko so jih tolk hvalili::)

a si to snemal not,ali skozi kako okno?

Vajenc ::

Brrr ... kot, da gledam poplave v Indoneziji, ZDA, Kitajski ...

Spomnim se, da je že pred leti zaradi poplav in zdrsov zemlje govoril v neki oddaji direktor podjetja za urejanje hudournikov in resno opozarjal, da so nasipi in druge pregrade za hudournike močno alarmantne. Očitno ga niso jemali resno :(

Liker ::

Torej, zadeva je prava KATASTROFA, tule so recimo posnetki iz Krope. Celotno naselje je ocitno opustoseno, kar nekaj hisam kaze slabo, etc...

Ali se morda organizirajo kaksne 'delovne brigade' za pomoc pri pospravljanju, obnavljanju, etc?
Morda kdo kaj ve o tem?

Karaya 52 ::

LordTado; to je slikano skozi strešno okno.

Kolikor sem jaz videl si ljudje med seboj pomagajo. Pri nas jih danes bilo okoli 7, so prihajali in odhajali. Predvidevam da je drugje podobno. Je pa bil problem včeraj, ko je sosedu zalivalo klet smo vsi k njemu leteli, čez 15 minut je imel probleme drug sosed, tako da je na koncu pravzaprav vsak zase. Da bi pa kj posebej organizirali pa dvomim, vsaj kar se tiče civlinega prebivalstva.

Luka Percic ::

Ljudje šparamo, potem se pa to dogaja.

Naj ljudje sfinancirajo te nasipe, ali pa se preselijo na varnejše.

Da je topla greda spet pobrala vse zasluge- smešno no, pa bojda so bile take poplave pred 50 leti..

BigWhale ::

Nevem, ce bodo vecji nasipi pomagal. No, tem tukaj morda bodo. Kaj pa unim se nizje ob toku? Ob izlivu bo pa ze ene 20m visok nasip al kako?

kihc ::

x

MadMicka ::

Luka Veliki spet nabija. Kot ponavadi. Posmehuje se, češ, vse pripisujejo toplotni gredi.

Dejstvo je, da se vreme spreminja. Vedno se je in vedno se bo. Če je temu doprinesel tudi človek, je za to debato manj pomembno.

Iz http://24ur.com/naslovnica/index.php :"Neurja, kakršnih zadnjih 250 let niso zabeležili, so zahtevala šest smrtnih žrtev. Nikogar več ne pogrešajo."

Luka Veliki, kje imaš link, da je toliko dežja na uro/m2 na določenem območju padlo pri nas in obenem povzročilo toliko škode?

In noben pri zdravi pameti ne bo za vsak primer, ki bi se nemara pripetil 1x na 100 let, gradil ne vem kakšne zaščite. Se ekonomsko ne splača.

Kar je bilo, je pač bilo. Kdor je bil zavarovan, bo deloma dobil škodo povrnjeno, kdor ni bil, pa upajmo, da mu bo solidarnostna pomoč omogočila kolikor toliko normalno življenje.

Če smo že pri vremenu: evolucija je za človeško oko (za časa življenja človeka) nevidna, medtem ko vreme se spreminja v takšni meri, da to lahko zaznamo na oko. In to bomo morali vkalkulirati v življenje tako ali drugače.

jurre ::

Luka Percic ::

Nevem, ce bodo vecji nasipi pomagal. No, tem tukaj morda bodo. Kaj pa unim se nizje ob toku? Ob izlivu bo pa ze ene 20m visok nasip al kako?


Mah, možnosti je veliko, naj stroka preuči.

V osnovi pa- ne gradi hiše kjer je nevarno!
Da ti plaz odnese pol hiše, ni ničemur podobno.
Da stalno zaliva kleti, tudi ne.

Kaj si prihranu tistih par miljonov, ki si jih sedaj plačal z življenjem/100x prihranka?!

Tudi to je treba upoštevat, ne le velikost, ter barvo fasade.

Če se pa se bolj splača kot sanirat/izogibat lokacijam to, da vsako tolko kaj poruši, potem pa ok.
Samo ne mi jokat, kako je zdaj hudo.


Da se razumemo- nobenemu ne privoščim, samo hudiča, dejte cenit hišo tudi na podlagi tega, al je na "nevarnem" območju..

sidd ::

Luka, delno imaš prav, samo zdaj ni čas moraliziranja....

Na kitajskem so evakuirali 2 milijona ljudi, v afriki pa je zalilo 1.5 milijona zarad poplav...

Samo to sploh ni važno. Mene bolj matra to, kako da ni noben predvidel takšnega neurja/deževja, ter da bi se vsaj malo pripravili?

Me je pa kr groza, ko sem zdaj gledal te posnetke; ne morem si predstavljat, kako je to. Upam, da prizadetim vsaj zavarovalnice ne bodo zatajile, pa kakšna državna pomoč!

Moram pa bit hvaležen, da smo mariborčani kar lepo skozi prišli. Ni bilo nekih hudih poplav. Mogoče zato, ker so vsaj pri nas pred leti naredili dodatne odvodne kanale/jarke, kateri so seveda večino časa izsušeni, sedaj pa so prišli kar prav.

@BigWhale: nasipi pridejo še kako prav! Sej nižje pa se potem že konča država, pa se naj drugi dalje pomatrajo...mislim da imamo sami trenutno dovolj problemov zarad tega deževja.

lp
no idea for signature
signed
I

Avby ::

Ne moreš predvideti pač nekaj kar se zgodi enkrat na 250 let. Žal. Lahko le ko se začne skušaš čimboljše ukrepe vleči da preprečiš kar se da.

6 smrtnih žrtev se meni za naše razmere zdi ogromno. Upam tudi da se številka z dnevi nebo večala.

Brane2 ::

NO, glejmo na stvari s svetle strani.

Ob pogledu na tako parkirane avtomobile bo spolni turizem v naglem porastu, ker bo folk mislil,d a je povprečen slovenec blondinka.

Poleg tega bo nekaj manj folka v naslednjih par mesecih naredilo na cesti iz sebe mesni narezek.
On the journey of life, I chose the psycho path.

BluPhenix ::

Mah, možnosti je veliko, naj stroka preuči.

V osnovi pa- ne gradi hiše kjer je nevarno!
Da ti plaz odnese pol hiše, ni ničemur podobno.
Da stalno zaliva kleti, tudi ne.


Kakšne bedarije lahko človek trosi okoli, temu se ne morem nikoli načudit. Da dopolnem

Da ti je potres ne poruši,
Da ti je požar ne zaneti,
Da ti ...

Pol lahko ne gradiš nikjer. Pač naravna katastrofa, ne moreš kaj dosti pomagat, vedno so se dogajale in vedno se bojo. Nasipi nebi verjetno čisto nič rešili, sploh pa ne kot je rekel bigw, nižje v toku. Pa pustmo stat, da bi jih taka povodenj brez problema lahko odnesla, tako kot je nekje odneslo 5km ceste. Si bil sploh kje tam blizu in videl kako zgleda v recimo krškem sava 6x širša ko t bi morala biti?

Malo solidarnosti nebi škodilo, tako posmehovanje je pa bolano, do dna človeštva.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

jype ::

sidd> Samo to sploh ni važno. Mene bolj matra to, kako da ni noben predvidel takšnega neurja/deževja, ter da bi se vsaj malo pripravili?

Kako to misliš, da ni nihče predvidel? Na http://www.arso.gov.si/ je bilo vsaj 24 ur preden se je začelo objavljeno opozorilo, da pričakujejo zelo močne lokalne nalive in močan jugozahodni veter.

sidd> Moram pa bit hvaležen, da smo mariborčani kar lepo skozi prišli. Ni bilo nekih hudih poplav. Mogoče zato, ker so vsaj pri nas pred leti naredili dodatne odvodne kanale/jarke, kateri so seveda večino časa izsušeni, sedaj pa so prišli kar prav.

sidd> @BigWhale: nasipi pridejo še kako prav! Sej nižje pa se potem že konča država, pa se naj drugi dalje pomatrajo...mislim da imamo sami trenutno dovolj problemov zarad tega deževja.

Ne morem verjet da tole rečeš direkt zapored... A ti veš, kaj bi ostalo od Maribora, če bi Avstrijci Dravi zabetonirali korito do meje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mercier ::

Jaz imam hišo v Celju ob Savinji. Kanalizacijo so odlično sanirali in je vse bilo ves čas suho. Svaka čast. Skrbi me pa odsotnost vsake reakcije na nivo Savinje, ki bi zalila Celje, če bi deževje trajalo le malo dlje. OK, na TV so rekli včeraj da se je vse zgodilo zelo hitro, ampak že preko dneva je bilo očitno, da Savinja narašča, nekje okoli desetih je bil nivo vode ~ 1,5 m pod vrhom nabrežja, od polnoči naprej pa že tik pod vrhom. Ob desetih je IMO bil čas za alarm pa megafon in vreče s peskom. Počutim se skrajno tupo, ker smo zgolj čakali na poplavo brez najmanjšega namena da bi se branili. Jebi se Celje!

BluPhenix ::

Očitno nmogi tukaj ne vidijo, da so poplavljali tudi mali tolmunčki, ki so navadno večinoma suhi.

Skozi Franjo je tekel zelo mali potoček, tam sem bil pred slabim mesecem. Nakar je odneslo praktično vse barake.

Opozarjali so, ampak je zadeva presegla vse napovedi.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Vajenc ::

Kolikor sem jaz videl, niso bile katastrofalne posledice zaradi povišanega vodostaja in poplavljenih rek (to se dogaja skoraj vsako leto nekje v SLO), ampak zaradi zemeljskih plazov in hodournikov (ki so ponavadi tudi krivec za plaz). In ker je na Slovenskem ~ 25% hudourniškega območja, bi morali temu posvečati več pozornosti. In če rečejo, da ob takem hudem nalivu višji nasipi, bolje speljane hudourniške vode in več polic proti zemeljskim plazovom ne bi pomagale, jim preprosto ne verjamem. Vse se da, če se hoče.

WarpedGone ::

>> Opozarjali so, ampak je zadeva presegla vse napovedi.

To pomeni le, da nimajo/te pojma. Zgovarjanje, kako je bil le majhen potoček kaže točno to. Vsak starejši kmet, ki živi ob vznožju gore ti bo znal povedat, da ko se na goro natakne oblak iz tistega potočka skoraj v hipu nastane deroča reka. Takraten pretok nima nobene resne povezave s pretokom v 'mirnem času'. Količina vode je odvisna le od obsežnosti oblaka nad tabo. Edina pametna preventiva pred temi zadevami je "pojdi stran, ne stavit hiše sredi grabna".

Naslploh pa je zanimivo poslušat kako gasilci nimajo niti ustreznih žaklov s peskom za zasilne barikade. Odlično ...
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

sidd,

> @BigWhale: nasipi pridejo še kako prav! Sej nižje pa se potem že konča
> država, pa se naj drugi dalje pomatrajo...mislim da imamo sami trenutno
> dovolj problemov zarad tega deževja.


Malo prej zgoraj si pa omenjal 1.5mio evakuiranih nevem kje? Hitro si pozabil nanje.

Jaz samo pravim, da ce se taksni nasipi ne bi gradili na prakticno vsaki tekoci vodi, bi bila koncna skoda precej manjsa, kot sedaj. Tolmuni in recice bi verjetno kje prestopile bregove in poplavile kaksno polje, njivo, gozd. Nekaterim ne bi zaradi tega skozi kljucavnice spricala voda... :)

Ampak oni zgoraj je srecen, ker mu ni zalilo polja, nizje spodaj bodo pa ze drugi poskrbeli zase, mar ne? :)

Keyser Soze ::

Uuuuu, otišla Laguna v tri P M (tam v tistem fotoalbumu). Jao, tole bi bla pa groza pucat če bi se lotil. Ampak... Look on a bright side. Vsaj drv imate dovolj za celo sezono. :D

Take stvari so pričakovane. Sploh v bolj goratih predelih. Tako da nekih bistvenih ukrepov, da bi popolnoma preprečili takšne katastrofe ni. Razen selitev na varnejše območje. Saj ne rečem, tudi meni so všeč take lepe, idilične lokacije. Kakšnega Bohinja se ne bi branil.
Ampak se zavedam, da bi kaj hitro lahko pokasiral kaj podobnega kot so nekateri tule in se zato rajši držim dolenjske (se izogibam kraškim jamam ipd) ter ljubljane (v potresno varnih stvabah).:)

Je** ga. Treba bit previden prej. Potem je prepozno. In če bi se meni zgodilo tam kaj podobnega, bi navkljub obljubljenim nasipom in ukrepom za preprečevanje ujm _RESNO_ premislil o selitvi. Ni ga čez življenje.
OM, F, G!

krho ::

Ali je res, da zavarovalnice ne bodo krile škode na avtomobilih, ki so nastale zaradi poplave?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

jest10 ::

Azrael@
Za celo grapo ne vem. Vem le to, da so v Hudajužni in na Koritnici par hiš zasuli manjši plazovi in hudourniki, eno hišo je Bača spodkopala in na cesti je bilo na parih mestih nekaj plazov in skal. Kaj dlje moj stari foter ni uspel pogledati. Je pa pri njemu Bača narastla za okoli 5m

jest10 ::

Neurja, kakršnih zadnjih 250 let niso zabeležili, so zahtevala šest smrtnih žrtev. Nikogar več ne pogrešajo

Ja, na določenih mestih res... Drugje pa so bila tudi hujša neurja manj časa nazaj.
Na 24ur pač tudi "rahlo" narobe interpretirali, kar so povedali vremenarji-da se tak dogodek pri nas ponovi v povprečju na 250let

dela ::

Me sploh ni pretirano šokiralo. Če se je lahko nedavno zgodilo v Avstriji, se lahko tudi pri nas. In ocenjujem, da se še bo - na vsakih ~10 let.

BigWhale ::

Nazadnje, ko so bile precej hude poplave sem bil v vojski, torej malo vec kot deset let nazaj. Pri nas.

Precej hude poplave so bile pa se nekaj let pred tem.

Pri nas.

krneki0001 ::

Zasledil sem eno zelo dobro vprašanje na enem forumu;
Koliko 50 let in več starih hiš je zalilo?

In odgovor je bil da manj kot 5%. Očitno so včasih vedeli, da je treba gradit višje!




No, sam sem tudi vlekel reveže iz vode, ki so stali v kolonah in jih je voda zalila. Čez vikend pa malo pomagat ljudem v okolico železnikov, če kaka pot do kakega majhnega naselja še ne bo prevozna.
««
«
1 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čiščenje vodotokov - rešitev za poplave (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14421189 (17459) dronyx
»

Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5619966 (18087) zrataj4201
»

Etična banka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6511505 (10034) Okapi
»

Voda po Sloveniji-slikee :( (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12120320 (14009) menjalnik
»

Mura grozi

Oddelek: Loža
412852 (1712) sid911

Več podobnih tem