» »

Slovenija pod vodo

Slovenija pod vodo

Temo vidijo: vsi
««
26 / 27
»»

primoz4p ::

fikus_ je izjavil:

Jaz sem dal 50€ (ne rabiš ploskati).

Res je, mediji so ga naredili junaka in folk je nasedel... 1x, 2x, 3x. .... in potem jih je nasedlo vedno manj, tako bodo pomoči potrebni dobivali vedno manj....

Zato jaz že kar nekaj let pomagam ljudem v okolici, za katere približno vem, da potrebujejo pomoč, npr ob kakšni nesreči,...

Soseska je poznala razmere, prispevala glede na znane razmere.
Kolegi iz gasilskega društva enako.

V nesreči potrebujemo heroje - junake.
Kocka se je vrgla in žreb je padel nanj.
"Raziskovalni" novinarji so opravili svoje. Beri, prikrili neželjene podatke in napihnili heroja.
Potem pa, ko heroj ni bil več potreben, je prišla resnica na dan.
In se je začel linč nad sedaj neherojem - grešnim kozlom.
Znanega heroja ne potrebujemo več, čas je da postavimo spomenik neznanemu junaku.

"Vojni" dobičkarji so zadovoljni.
Noben jih ne krivi za razmere, ki so botrovale hujšim posledicam, kot bi sicer bile, če bi bili narejeni vsi predhodno plačani preventivni ukrepi.
Priteklo je še več denarja zaradi sanacije večje škode.
Denar za "loto dobitek" je prišel iz prostovoljnih prispevkov.
Novinarji imajo svojo zgodbo. RTV, financiran iz RTV prispevka, sedaj aktivno sodeluje pri linču "neheroja". Na njih nihče več ne pomisli...

Žal mi je "loto dobitnika". Verjetno čisto navaden povprečen človek s svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi. Sedaj zaznamovan za celo živlenje. Gorečneži bi ga izklučili iz gasilnega društva, ... skratka izobčili iz družbe, mu poleg njegovih naložili še svoje grehe in ga izgnali; grešni kozel v pravem pomenu.

(Moje ploskanje je bolj ironično, ampak "vojni" dobičkarji si zaslužijo še aplavz)
Plosk, plosk, plosk, ...

Ne, @_fikus, ne ploskam tebi.

feryz ::

Zakaj pa ti je žal loto dobitnika?
Ima vse predispozicije, da postane super heroj. Ampak zagotovo ne bo.

tku009 ::

nokken je izjavil:

Verjames da bo vecina prisla v prave roke? To ves, da vse te organizacije porabijo (vsaj) 80% denarja za place svojega osebja, malenkost, ki ostane gre pa mogoce le v prave roke, pa se pri teh je vprasanje ce kaksen lokalen posrednik ne pobere 90% od teh parih preostalih drobtinic.

Po podatkih nekoga, ki pomaga tam, tudi v času poplav je, Karitas porabi ("zase" = za delovanje organizacije) 6%.

nokken ::

perci je izjavil:

Ne bi rekel, da je 80%, ni to Unicef. Vsaj za Slo filantropijo vem, da temu ni tako.

Oni imajo nek sistem razdeljevanja, dejansko imajo neka merila. Če pa sam nekomu nakazuješ, dobiš pa potem razne sandije.

Verjamem da je sem ter tja kaksna izjema. Ampak ravno recimo Rdeci Kriz to ni. Malo poglej po zgodovini kako funkcionira, ter za kaj je sel denar.
Drugace pa ta doticni Sandi sam realno sploh ni nic kriv. Saj ni on prosil za denar. Vsi ostali so prosili naj se njemu nakazuje. Ja jebiga potem je pac prisla vmes se tipicna fovsija pa je. Se pa strinjam da se mi zdi precej neumno vse skupaj, sploh ko pride do tega, da nekdo izmed tisocev dobi 300 jurjev zato ker je bil na sliki, vseh ostalih 5 na isti sliki, ki so bili malo izven fokusa, pa so imeli ravno toliko skode, pa ne dobi niti hvala. Ampak jebiga... ljudje dajejo svoj denar komur pac oni zelijo.

perci ::

Ma ja, to nezaupanje do teh glavnih humanitarnih organizacij, je čist neupravičeno. Rdeči križ je imel kak zajeb v preteklosti, to pa ne pomeni, da ni opravljal svojega poslanstva.

V glavnem so v teh organizacijah prostovoljci, ki delajo za sok in sendvič.

Obdavčitev donacij ob poplavah 2023

Za gasilca Sandija pa velja 50% obdavčitev (Dohodninska lestvica za leto 2023)
Plus stroški sodišča in odvetnika pa še kaj bi se našlo.

D3m ::

Kaj pa žena? Tudi 50%?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Itak da bo plačal.
Samo nekateri po forumih bluzijo, da mu ne bo treba.
Sicer mu res ni treba. Lahko denar skrije in se v čuzo odpravi.

Tako da tisti, ki mislite da ste mu dali evro, ste mu v resnici dali le par centov.
Ostalo je za gasilce, ženo, odvetnike in goloba.

D3m je izjavil:

Kaj pa žena? Tudi 50%?

@xseki je nekaj nazaj podal link na RTV, kjer je razvidno da gospe pripada dobrih 95.000,00€.
Dohodninsko lestvico sem linkal.
Ali je gospa zaposlena ne vem.

Če mi napišeš številko od Janeza, ga pokličem in povprašam za številko od Roka. Potem mi pa le-ta da točne procente.
Davčna optimizacija pa to :P)

D3m ::

Dobra. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Preden sem delodajalcu zatežil z davčno optimizacijo izplačila plače; minimalna plača + (neobdavčeno) darilo, sem vseeno vrgel pogled na zakonodajo...

Zakona o dohodnini
19. člen
(kaj se ne šteje za dohodke po tem zakonu)
Ne glede na 18. člen tega zakona, se za dohodke fizične osebe po tem zakonu ne štejejo:
3. darila, prejeta od fizične osebe, ki ni delodajalec prejemnika (ali z delodajalcem povezana oseba) ali delodajalec osebe, ki je povezana s prejemnikom, razen daril, ki jih fizična oseba prejme v zvezi z opravljanjem dejavnosti iz 46. člena tega zakona;

Zakon o davku na dediščine in darila
8. člen
(davčne stopnje)
Davčne stopnje so različne glede na dedne redove, in sicer veljajo za:
c) vse druge osebe
Od vrednosti € ... Znaša davek %
od 50.000 do 100.000 ... 20%

Če si daroval humanitarni organizaciji ali gasilcem in potem oni naprej, tudi ni davka.

c23po ::

Ni davka njim ali novoobdarjenem?
Računalniki nimajo spominov.

Nobenemu. Tko se je tudi za onega Reneja zbiralo, če se ne motim. Dokler je vmes humanitarna organizacije, je kul.

cesnja ::

Gasilci niso take vrste humanitarna organizacija, njihova dobrodelna nakazila so obdavcena.

Po moje, je potrebno zadostiti pogojem:

Homanitarna organizavija:
Zakon o davku na dediščine in darila
9. člen
(davčne oprostitve)
(1) Davka je oproščeno darilo ali dediščina, ki jo prejme:
2. pravna oseba zasebnega prava, ustanovljena na podlagi zakona za opravljanje verske, človekoljubne, dobrodelne, zdravstvene, socialno-varstvene, izobraževalne, raziskovalne ali kulturne dejavnosti ali za opravljanje dejavnosti zaščite in reševanja, vendar le, če gre za darilo oziroma dediščino, ki je namenjena opravljanju take dejavnosti pravne osebe.

novoobdarjen:
Zakon o dohodnini
20. člen
(pomoči in subvencije)
Dohodnine se ne plača od:
1. denarne pomoči, ki jo posameznik prejme zaradi naravne in druge nesreče v skladu s posebnimi predpisi, razen denarne pomoči, ki jo posameznik prejme v zvezi z opravljanjem dejavnosti, kot je določena v 46. členu tega zakona;
4. enkratne denarne pomoči po zakonu, ki ureja varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, zakonu o obrambi in zakonu o notranjih zadevah;
5. enkratne solidarnostne pomoči, ki jo izplača sindikat svojim članom z namenom nudenja materialne pomoči v primerih socialne ogroženosti ter v primerih reševanja izjemnih razmer (kot so smrt, naravne in druge nesreče), če je izplačana pod pogoji, ki so določeni z aktom, ki ga sprejme reprezentativni sindikat na ravni države;
6. pomoči, ki jih socialno ali drugače ogrožene osebe prejmejo od organizacij, ki imajo v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije, status humanitarne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega ali zdravstvenega varstva, in od organizacij, ki imajo v skladu z zakonom, ki ureja invalidske organizacije, status invalidske organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju invalidskega varstva;
7. pomoči, ki jih pomoči potrebne osebe prejmejo od dobrodelnih ustanov, katerih ustanovitev in poslovanje je v skladu z zakonom, ki ureja ustanove;
8. pomoči in prejemkov, ki jih država in samoupravna lokalna skupnost zagotavlja socialno ogroženim v skladu z zakonom, ki ureja socialno varstvo, in zakonom, ki ureja lokalno samoupravo;
10. prejemkov, ki jih osebam s statusom begunca v Sloveniji, osebam z začasnim zatočiščem v Sloveniji in tujcem, ki jim je dovoljeno začasno zadrževanje v Sloveniji, zagotavlja proračun ali mednarodna organizacija v skladu z zakonom o tujcih, zakonom o začasnem zatočišču in drugimi predpisi.

Utk ::

Se pravi, naslednjič lahko komu, recimo za hišo, nakažemo na rdeči križ z namenom "donacija za tega pa tega, DŠ", in bo to tax free.

c23po ::

Perci, hvala, razumem, da češnje niso kul in je primoz4p z eno besedo kul.
Računalniki nimajo spominov.

cesnja je izjavil:

Gasilci niso take vrste humanitarna organizacija, njihova dobrodelna nakazila so obdavcena.

Je bil zakon vmes spremenjen. Sej je Šarec povedu.

Utk je izjavil:

Se pravi, naslednjič lahko komu, recimo za hišo, nakažemo na rdeči križ z namenom "donacija za tega pa tega, DŠ", in bo to tax free.

Ne, ker se resne humanitarne organizacije tega ne grejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

starfotr ::

Svetovno znane humanitarne organizacije imajo tudi maslo na glavi. Misliš, da nihče ne uporablja teh organizacij za pranje denarja ali tako in drugačno davčno optimizacijo?

Tam kjer je denar je problem. Korupcija, pranje itd.

Tam, kjer ni denarja ni nobenih težav.

perci je izjavil:

cesnja je izjavil:

Prosil bi za vir v uradnem listu.

perci je izjavil:

cesnja je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne, ker se resne humanitarne organizacije tega ne grejo.

A ta zakon velja samo za "resne" organizacije? Sej je veliko neresnih.

karafeka ::

Vsak elitnež ima neko humanitarno organizacijo. Še Dončič je ustanovil eno. Le zakaj... ker imajo dobro srce?

cesnja je izjavil:

perci je izjavil:

cesnja je izjavil:

Prosil bi za vir v uradnem listu.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

19. člen

starfotr je izjavil:

Svetovno znane humanitarne organizacije imajo tudi maslo na glavi. Misliš, da nihče ne uporablja teh organizacij za pranje denarja ali tako in drugačno davčno optimizacijo?

Tam kjer je denar je problem. Korupcija, pranje itd.

Tam, kjer ni denarja ni nobenih težav.

Ne govorim o svetovno znanih. Govorim o RK, Karitas, Slovenska filantropija in še kakšna bi se našla. Nimajo pa vsi NVO-ji statusa humanitarne organizacije.
Če se spomnite, ko so zbirali sredstva za razne otroke, so bili potem veliki problemi, ker organizacije, ki so zbirale denar, niso imele statusa humanitarne organizacije.

A ta zakon velja samo za "resne" organizacije? Sej je veliko neresnih.

Velja za tiste s statusom. Verjamem, da ni podeljen kar vsakemu, ki ima 5 minut časa. Sicer pa je simpl - če hočeš darovat (nihče te ne sili), daš RK ali Karitasu. To sta dve organizaciji, ki delujeta transparentno in imata mrežo po celi SLO. Ti dve organizaciji sta zelo veliko in precej profesionalno pomagali ljudem na terenu.

Pa ne, da jaz karkoli promoviram, mi gre pa na organ, da mislite, da je kar vse skorumpirano in slabo. Sicer vas pa nihče ne sili, da donirate.

Zgodovina sprememb…

@perci hvala. Od gasilske zveze slovenije ponavadi v PGD za vsak drek dobimo po 3 maile, glede tega detajla pa ni bilo nobenega.

Pa se to, ta clen izgleda prav bizaren. Brez komisije, brez ocene skode, brez tockovanja za razdeljevanje sredstev in podobno. Sicer bo treba porocati AJPESu, ampak PGD z viskom denarja lahko brez problema neobdavceno izplaca letne place vsem svojim operativcem :))

FoxKnox ::

Gasilec Sandi je še ena od mnogih medijskih manipulacij gledalcev in ustvarjanja senzacionalističnih dogodkov in "junakov", ki pa se je na koncu povsem izjalovila zaradi velike vrednosti donacij, ki so bile zbrane zgolj za eno samo osebo, ne glede na škodo, ki jo je ta oseba utrpela v poplavah.
Bil je tiho, ko so ga kazali po tv, bil je tiho na tekmi vseh zvezd, oglasil pa se je z odvetnikom, ko mu niso izplačali zbranega denarja, oglasil se je tudi, ko je podvomil, ali ni njegov tudi tisti denar, kjer ni pisalo Za Sandija. Ja , dobil je skoraj vse, skoraj pol miljona, sto k mu je vzela bivša, ampak vse se je srečno končalo. Zanj. Kaj pa drugi ?
Kako lahko danes pogleda v oči prijateljem gasilcem, sosedom, ki so imeli čez meter vode v bajti, kako lahko pogleda v oči vam ?
Na hitro pridobljen denar se nikoli ne obdrži. Hitro ga zmanjka. Nova hiša, mečka, Sejšeli pa gre. Pol pa kakšna Kmetija pa to. Za Reality je taprav.Tako končajo medijske zvezde. Ampak jaz mirno spim. Mojga ni nič .

Tist zakon o donacijah bi pa rabil kakšno varovalko. Če se zbira za neko stvar, neobdavčeno tolk kot je škode, kar je neobdavčeno bi moralo bit zapravljeno namensko, ostalo bi moralo ostat organizaciji, ki je zbirala (ki pa tudi ne bi smela bit neko gasilsko društvo), in tudi ostanek se bi moral zapravit za podoben namen.

Malidelničar ::

tku009 je izjavil:

nokken je izjavil:

Verjames da bo vecina prisla v prave roke? To ves, da vse te organizacije porabijo (vsaj) 80% denarja za place svojega osebja, malenkost, ki ostane gre pa mogoce le v prave roke, pa se pri teh je vprasanje ce kaksen lokalen posrednik ne pobere 90% od teh parih preostalih drobtinic.

Po podatkih nekoga, ki pomaga tam, tudi v času poplav je, Karitas porabi ("zase" = za delovanje organizacije) 6%.

Karitas je od vseh najbolj soliden, jaz nakazujem njim. Za ostala pa ne vem.

Ampak kaj je potem zgodba nesrečnega gasilca - je bila to 'namještanka'?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zakaj bi bil nesrečen?

Malidelničar ::

Utk je izjavil:

Zakaj bi bil nesrečen?

Ker mu je poplavilo dom medtem, ko je reševal otroke iz vrtca?
Ne vem ne poznam zdaj celotne štorije v ozadju pa zaplet z gasilskim društvom, pa lastništvo hiše itd.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Sej je drugim tudi, samo da on je dobil 380 jurjev, njemu pa sploh ni poplavilo "njegove" hiše.

Gambino ::

On sploh uradno ni imel nič, kar pomeni, da tudi izgubil ni nič, dobil pa je donacijo. Kolegu gasilcu, ki ni bil izpostavljen je poplavilo bajto iz istega društva pa prst v ....
Če bi bil človek na mestu, bi razdelil tistim, ki je bila res povzročena škoda.
Tako pa ...

FoxKnox je izjavil:

Na hitro pridobljen denar se nikoli ne obdrži. Hitro ga zmanjka. Nova hiša, mečka, Sejšeli pa gre. Pol pa kakšna Kmetija pa to. Za Reality je taprav.Tako končajo medijske zvezde. Ampak jaz mirno spim. Mojga ni nič .
Optimist. Dobil je za en švoh flat. Mečka in Sejšeli so že no go.
Ljudem pa ne rabi gledati v oči, lahko komot v tla pogleda, ko gre mimo. Denar ima v žepu, zakaj bi se sekiral?

cesnja je izjavil:

@perci hvala. Od gasilske zveze slovenije ponavadi v PGD za vsak drek dobimo po 3 maile, glede tega detajla pa ni bilo nobenega.

Pa se to, ta clen izgleda prav bizaren. Brez komisije, brez ocene skode, brez tockovanja za razdeljevanje sredstev in podobno. Sicer bo treba porocati AJPESu, ampak PGD z viskom denarja lahko brez problema neobdavceno izplaca letne place vsem svojim operativcem :))

Se strinjam, to je bilo na hitro spacano skupaj ravno zaradi Sandijev, ker vlada v tisti situaciji, ko je bil Sandi medijski kralj, ni upala sredstev obdavčiti. Zdaj bi jih ampak poti nazaj ni.

Tist zakon o donacijah bi pa rabil kakšno varovalko. Če se zbira za neko stvar, neobdavčeno tolk kot je škode, kar je neobdavčeno bi moralo bit zapravljeno namensko, ostalo bi moralo ostat organizaciji, ki je zbirala (ki pa tudi ne bi smela bit neko gasilsko društvo), in tudi ostanek se bi moral zapravit za podoben namen.

Tisti člen se uporablja samo za te poplave...sicer ni tako preprosto. Ampak ja, se strinjam.

Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš je na digitalnem družbenem omrežju zapisalo, da so na njihovem transakcijskem računu zbrali nekaj več kot 508 tisoč evrov donacij.
Od tega je društvo prejelo 34 tisoč evrov, Sandi Zajc 378 tisoč, njegova nekdanja partnerica pa nekaj več kot 95 tisoč evrov, poroča TV Slovenija. Društvo v zapisu predsednika društva Sandija Jakliča obtožuje, da je izkoristil tekoči račun društva. Jaklič je že odstopil, Zajc pa se po začasni prepovedi delovanja očitno vrača na gasilske akcije.

G. Jalič poveča proračun prostovolnega gasilskega društva za 34k€, se ga optoži in odstopi (odstavi).
Zakaj se g. Jakliča obtoži, da je izkoristil račun, če je deloval po členu 19. Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023
34 od 508 je cca 6,7%.
Kako je sodišče prišlo do te delitve?
Je to sploh denar tega društva ali pa le stroški (davek, odvetnik ipd)?
Zakaj RTV kljub pompoznemu naslovu Donacije mengeškemu gasilcu Sandiju Zajcu naposled razdeljene o tem (tej razdelitvi) ne piše?
Kaj sploh piše v obrazložitvi sodbe? Javni zavod RTV in javni interes?

Kako sebičen je človek, ko defakto ne izgubi osebno nič, pobere denar zaradi javne izpostavitve, po drugi strani pa je kar nekaj njegovim kolegov v gasilskem domu resnično poplavilo njihove domove. Jaz če bi bil gasilec, bi ga težko gledal v društvu!!

Takšne stvari se ne bi smele dogajati!!!

Gregor P ::

A vendar se dogajajo vsak dan. Pa tudi hitro bi denarja zmanjkalo, če bi ga razdelil kar vsem 8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gambino je izjavil:

Kako sebičen je človek, ko defakto ne izgubi osebno nič, pobere denar zaradi javne izpostavitve, po drugi strani pa je kar nekaj njegovim kolegov v gasilskem domu resnično poplavilo njihove domove. Jaz če bi bil gasilec, bi ga težko gledal v društvu!!

Kdo ga je medijsko izpostavi, naredil heroja? In zakaj?
Kdo je dal pobudo za zbiranje denarja? Kdo jo je širil in izpostavljal samo njega?
Zakaj se je zbiralo samo zanj; prostovolni prispevek le in samo izključno zanj, za g. Zajca?
Če jaz dam donacijo izključno Micki, jo ne sme dobiti Jožica. Lahko jo Micka donira Jožici, vendar je to potem Mickina donacija Jožici.
Zakaj se je denar zbiral na računu prostovoljnega gasilskega društva oz. zakaj se ni nakazovalo direktno na njegov račun.
Je prišlo v gasilskem društvu do sestanka in poštenega predloga g. Zajcu po kakšnem kluču se razdelijo sredstva?
So bili morda samo predlogi posameznikov v stilu bruto sredstva se delijo po enakih deležih; daj meni kuverto neobdavčenega (celotni davek višji od tvojega deleža pa je tvoja skrb)?
So bile, sicer nejavne in manjše tudi v obliki kuvert, donacije ostalim članom gasilskega društva? Nesebična delitev le-teh?
Zakaj je prišlo na sodišče, bivša partnerica in račun gasilnega društva?
Kdo je g. Zajca medijsko potopil?
Veljajo po medijskem linču še enaki pogoji za g. Zajca pri recimo dogovorni delitvi?

Podjetje ima določena sredstva za plače. Povečajo se ta sredstva.
Izpogajam se za višjo plačo. Moja povišnica zajame celotno povečanje sredstev za plače podjetja.
Sem zato sebičen?
Višina plač je tajna. Klub veliki povišnici imam še vedno nižjo plačo kot sodelavci. Sebičen?

primoz4p je izjavil:

Gambino je izjavil:

Kdo je dal pobudo za zbiranje denarja? Kdo jo je širil in izpostavljal samo njega?
Zakaj se je zbiralo samo zanj; prostovolni prispevek le in samo izključno zanj, za g. Zajca?
Če jaz dam donacijo izključno Micki, jo ne sme dobiti Jožica. Lahko jo Micka donira Jožici, vendar je to potem Mickina donacija Jožici.
Zakaj se je denar zbiral na računu prostovoljnega gasilskega društva oz. zakaj se ni nakazovalo direktno na njegov račun.
Je prišlo v gasilskem društvu do sestanka in poštenega predloga g. Zajcu po kakšnem kluču se razdelijo sredstva?
So bili morda samo predlogi posameznikov v stilu bruto sredstva se delijo po enakih deležih; daj meni kuverto neobdavčenega (celotni davek višji od tvojega deleža pa je tvoja skrb)?
So bile, sicer nejavne in manjše tudi v obliki kuvert, donacije ostalim članom gasilskega društva? Nesebična delitev le-teh?
Veljajo po medijskem linču še enaki pogoji za g. Zajca pri recimo dogovorni delitvi?

Izpogajam se za višjo plačo. Moja povišnica zajame celotno povečanje sredstev za plače podjetja.
Sem zato sebičen?
Višina plač je tajna. Klub veliki povišnici imam še vedno nižjo plačo kot sodelavci. Sebičen?

Mešaš jabolke pa hruške pa še slive!
Pa še to kar pišeš je narobe!

Gambino je izjavil:

primoz4p je izjavil:

Gambino je izjavil:

Sem zato sebičen?

Mešaš jabolke pa hruške pa še slive!
Pa še to kar pišeš je narobe!

Priznam, da ne poznam ne vpletenih oseb ne okoliščine.
Zapis poln vprašanj to potrjuje.

Vem pa, da spori okoli delitve denarja, premoženja ni so od danes. Pri delitvi ima vsak vpleten svoj pogled
Prepričan sem, da to vejo tudi tisti, ki so g. Zajca medijsko izpostavili in podtaknili zbiranje sredstev le in samo ter izklučno "zanj" (na njegovo ime).

Zadeve sploh ni sem spremljal. Ni sem ji dajal pozornost; za poplave sem takoj (v roku par dni) nakzal nekaj na Karitas, po sistemu, kdor hitro da dvakrat da. Tako da tvoj zapis: "Mešaš jabolke pa hruške pa še slive!" laho drži. Vendar jaz v tistem zapisu nič ne trdim, samo postavljam vprašanja.

Zadeva, mi je padla v oči prejšni teden po @xseki linku na RTV. Preletim komentarje tam, tu in še kje. In vidim preveč kometarjev preveč sovražno nastrojenih proti samo eni osebi. Skratka linč. Manjka samo še, da se z njim fizično obračuna in se ga oropa.

Napisal se že, da ne poznam vpletenih oseb.
Povdarjam, ne poznam g. Zajca.
Vprašujem, je g. Zajc dovolj psihično stabilen, da zaradi linča ne bo končal "na štriku".

Vprašujem tebe:
Plačuješ RTV prispevek?
Če je odgovor pritrdilen: Predpostavimo, da g. Zajc konča "na štriku". Se bi čutil odgovornega, da RTV ni osvetlil svinarije iz vseh zornih kotov in izpostavil tudi ostale akterje.

Zame je vse skupaj svinjarija, ampak ne more biti samo g. Zajc odgovoren zanjo. G. Zajc bi lahko kričal na vsa usta pa se ga morda še do sosednje vasi ne bi slišalo kaj šele po celi Sloveniji.

Zadeva je zelo simpl. Če gasilec Sandi s svojo zmožnostjo samopromocije lahko zbira donacije po SLO, naj jih zbira sam in od tega plača dohodnino.

Če pa se zbira denar preko društva, potem naj se sredstva delijo po nekih objektivnih kriterijih, ker sicer ni nobenega vsebinskega razloga, da se zbirajo prek društva.

V resnici je šlo za zajeb politike, ki je pod vplivom javnosti sprejela spremembo zakona o dohodnini.

Zgodovina sprememb…

Je gasilsko društvo zbiralo donacije za gasilca Sandija ali je gasilec Sandi (ali kdo drug) izkoristl račun gasilskega društva?
Kako to vidi (oziroma bo videl) FURS pri interpretaciji 19. ZIUOPZP (zbiranje in razdeljevanje denarnih in drugih sredstev fizičnim osebam, ki so bile prizadete zaradi poplav in plazov)?
Po mojem mišlenju mu plačilo dohodnine ne uide, kot tudi plačilo davka gasilnemu društvu za zlorabo računa ne.

Če je namen za prizadete v poplavah, je to treba podkrepit z računi, cenitvami, itd. 380 jurjev škode on ni utrpel, vse nad škodo bi moralo bit obdavčeno kot darilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Dohodnina ali obdavčeno kot darilo.
Recimo, da FURS v tem primeru to na strani prejemnikov opredeli kot biznis in obdavči z dohodnino in da se Sandi pritoži.
Kako bo dokazoval, da gre za obdavčitev kot darilo; nižja obdavčitev?

Zgolj trditev ni dovolj.
Ker če je trditev dovolj, potem minimalna plača plus ostalo kot darilo preko "gasilnega društva" je davčna optimizacija. Jaz in delodajalec trdiva, da gre za darilo.

Racunalnik ::

Če se je zbiralo za pomoč, se oceni škoda, se škoda poplača in gre denar naprej pomoči potrebnim.
Kako se je zbiralo denar za Krisa, 1Meur? Na koncu se je zbralo 1.2M, 0.2M je šlo napej za drugega otroka ki je potreboval cepivo.

Torej?
Če se je zbiralo, da popravi, kar mu je poplava uničila, kaj sledi?
Ne moreš zdaj pognati to za kurbe in alkohol, brez da država da svoj pisker zraven. Vsak pošteno ne bi bilo. Saj tako ali tako ni.

Pri zbiranju za Krisa se je vedelo, kam gredo morebitni viški. To se je tudi oglaševalo. Donatorji so se s tem strinali.
Pri Zajcu pa so bili donatorji samo za Zajca.

ZIUOPZP
19. člen
(zbiranje in razdeljevanje sredstev v okviru gasilstva)
(1) Ne glede na 3. člen ZGas se za obdobje od 4. avgusta 2023 do 31. decembra 2023 kot naloga gasilstva za prostovoljna gasilska društva, ki delujejo v občinah, ki so bile prizadete zaradi poplav in plazov, šteje tudi zbiranje in razdeljevanje denarnih in drugih sredstev fizičnim osebam, ki so bile prizadete zaradi poplav in plazov.
(2) Dohodnine se ne plača od denarnih in drugih sredstev, ki so izplačana oziroma dana fizičnim osebam v skladu s prejšnjim odstavkom.

...
"zbiranje in razdeljevanje denarnih in drugih sredstev fizičnim osebam"
Pri Zajcu ni šlo za razdeljevanje, gasilsko društvo ni s temi sredstvi prosto razpolagalo, ampak za posredništvo, ugotavljanje, komu pripadajo.

Če dam "romunski" beračici pred lidlom drobiž, je z moje strani to darilo. Morda tudi z njene. Za par gospodov v kombiju z zatemnjenimi stekli, ki bdijo nad tem in od časa do časa poberejo izkupiček, služba. Za njihovega šefa, ki nakocu razdeli prihodek, pa poslovni model.

Kaj je že rekel o donacijah pokojni doktor ekonomije?
Dr. Janez izvolite:
Donacija bi lahko bila manipulacija
Predsednik države Janez Drnovšek je na spletni strani Gibanja za pravičnost in mir v minulih dneh objavil razmišljanje o pobudi trzinske družbe Medicoengineering za vnaprejšnjo dobavo operacijskih miz s predlogom za zbiranje donacij za njihovo kasnejše poplačilo. Če je to res, bi bila to manipulacija vseh manipulacij, razmišlja Drnovšek, ki še poudarja, da je treba počakati in videti, "kaj je res na stvari".
"Razveselil sem se, ko sem slišal, da bo podjetje Medicoengineering darovalo operacijske mize in da bo tako pozitivno zaključena nesrečna zgodba z razpisi in manipulacijami na račun bolnikov in davkoplačevalcev," svoja razmišljanja začne Drnovšek.
"Vendar, kaj slišim? Da Medico Inženiring ni čisto zares podaril miz. Da zdaj išče druge donatorje, ki bodo zbrali potrebna sredstva za mize. In da lobirajo predvsem pri podjetjih v državni lasti," navaja predsednik države, ki ugotavlja, da torej "v resnici ne bi daroval miz, temveč bi jih prodal za denar, ki bi ga zbrale državne firme, torej posredno davkoplačevalski denar?!". Ob tem pa dodaja, da je treba še malo počakati, se ne prenagliti, in videti, "kaj je res na stvari".

edi123 ::

Mene pa zanima če se kje zbira pohištvo za vse kateri so bili prizadeti v poplavah? Podaril bi namreč rabljen kavč ter manjši kopalniški blok z ogledalom in pipo.

Ali če ve kdo na koga se obrniti?

dronyx ::

Slovenija menda zaradi lanskoletnih uničujočih poplav gradi super napreden digitalni ekosistem, ki bo povezal podatke satelitskega opazovanja, super računalniško moč in umetno inteligenco z namenom napovedovanja kdaj in kje se bo pojavila voda in z namenom napovedovanja, kje na svetu se da najti voda. Vir

To je razlagal Golob na zasedanju ZN.

Nisem strokovnjak za te sisteme, samo iz povedanega mi čisto nič ni jasno, kaj mi sploh gradimo in zakaj iščemo vodo po svetu! To kot kaže ni bilo mišljeno kot kakšna šala in posnetek menda ni AI generiran.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

bm1973 ::

Rešuješ probleme po svetu, da se ni treba ukvarjati s problemi doma...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Bellator ()
««
26 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

bankrot zavarovalnic (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
697642 (4292) starfotr

Denar za prizadete v neurjih

493481 (2559) kuglvinkl
»

Čiščenje vodotokov - rešitev za poplave (strani: 1 2 3 )

14423084 (19354) dronyx
»

Etična banka (strani: 1 2 )

6512633 (11162) Okapi
»

Poplave (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
45980110 (58655) lexios

Več podobnih tem