» »

V SPARu sem že večkrat naletel, da prodajajo živila katerim je rok uporabe že potekel

V SPARu sem že večkrat naletel, da prodajajo živila katerim je rok uporabe že potekel

1 2
3
»

Utk ::

No, če že kupuješ nekaj takega, pakirano salamo, pršut, ali pa vino, pivo v steklenici, se vzame bolj od zadaj, ker upaš, da ni bilo na svetlobi. Ker za nekatere stvari svetloba res ni blagodejna.

GupeM ::

Seveda ni. Ampak svetloba slabo deluje samo na izgled/vonj/okus. Nihče se pa ne bo zastrupil s tem.

Podobno kot začimbe. Suhe začimbe se ne bojo pokvarile. Bojo pa izgubile svojo aromo.

Celo nekateri doktorji pravijo, da jemanje pretečenih zdravil ni problematično, če so bila zdravila shranjena tako kot je treba. Pa če ne gre zdravila, ki ti omogočajo življenje. Če te boli glava in boš vzel pretečen Lekadol ali Nalgesin, je največji problem v tem, da mogoče ne bo tako učinkovit. Ne smeš pa vzeti pretečenega inzulina, ker če ta ne bo učinkovit, je lahko jeba.

Pa mimogrede, bolnice pogosto uporabljajo zdravila/povoje/gaze tik pred iztekom roka. Ravno zato, da se porabijo in se ne mečejo stran. Prvi posredovalci imajo namreč na zalogi precej teh zadev. Ker se zadeve pogosto ne porabijo, se jih zamenja z novimi pred iztekom roka, ker v zdravstvenem domu ali bolnišnici jih bojo uporabili v naslednjih nekaj dneh. V zameno pa dobijo takšne z daljšim rokom trajanja.

Če kupuješ nekaj v trgovini po polni ceni, ni dovolj da se samo ne boš zastrupil, ampak bi bilo prav, da dobiš neko normalno kvaliteto.
Sej tudi tist zelen sir se bi najbrž dalo malo obrezat, ampak s tem se bi ukvarjal, če bi mi splesnel doma, pa še to ne vem če, ne pa da bom kupil takega. Tudi če znižan za 20%.
Predvsem sadje včasih res znižajo, ampak kaj ko je tako zanič, da bi ga morali znižat na 10%, da bi imelo to nek smisel. Še zastonj bi bilo predrago včasih proti temu kakšno je. Oni pa kar držijo na polici.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

red_baron ::

Zdravo,
Pri najbolšem sosedu ti dajo 50% popusta na enak izdelek z dobrim rokom če najdeš izdelek ki mu je potekel rok in ni označen.
Sem osebno preveril to zavezo ki jo imajo in jo potrjujem.

donvito ::

red_baron je izjavil:

Zdravo,
Pri najbolšem sosedu ti dajo 50% popusta na enak izdelek z dobrim rokom če najdeš izdelek ki mu je potekel rok in ni označen.
Sem osebno preveril to zavezo ki jo imajo in jo potrjujem.

Uf, dobr, da si povedal, če mi doma kaj preteče, pretihotapim nazaj in dobim novega pol ceneje. :)

matobeli ::

Recimo... pralni stroj :))

Drugač pa dobro vedet, tnx.

jypeepyj ::

Tudi jaz. Spar definitivno najslabšejša trgovska veriga v Sloveniji.
Kupce v šparih extra opozarjam pred nakupom 1kg pomurske skute (noben brand ne pride blizu po okusu); prinesem domov in vidim da je samo še dva dni do roka. Od tedaj naprej vedno pregledam in vedno imajo na zalogi kasnejše datume ampak so zloženi zadaj v hladilniku. Grda praksa.
Eurospin izdelki in stvari ki jih imajo so superiorni v vseh pogledih tako v primerjevi z diskontnimi prodajalci kot rednimi verigami. Eurospin ima večino izdelkov narejenih v obratih v italiji nasproti izdelkom v mercatorju/šparu kjer so vedno neki poljski, litvanski in druge tretje razredne države glede hrane. Leclerc ima tudi dobro izbiro in produkte iz francije, njihov brand eco+ nikoli ne kupim in ga ne morem oceniti, ampak imajo pa ogromno drugih stvari, neprimerljivo z merkator/šparom.
Špecerijo se zmeraj splača kupit v italiji (familia, coop ...), veliko boljši okus in kvaliteta vsakega izdelka.

Mercator je pod hrvaško/ruskim lastništvom prodadal, tudi pod jankovičem je bil obupen, ampak iz nekega razloga je folk skos nakupoval tam.

Za mene:
Eurospin/leclerc > lidl/hofer > tuš (ampak moraš res izbirat ker včasih imajo super serije kakšnih izdelkov po res dobri ceni -- se vidi da še niso full corporate mode > mercator/špar

jypeepyj je izjavil:

Tudi jaz. Spar definitivno najslabšejša trgovska veriga v Sloveniji.
Kupce v šparih extra opozarjam pred nakupom 1kg pomurske skute (noben brand ne pride blizu po okusu); prinesem domov in vidim da je samo še dva dni do roka. Od tedaj naprej vedno pregledam in vedno imajo na zalogi kasnejše datume ampak so zloženi zadaj v hladilniku. Grda praksa.

To ni grda praksa, to je normalno. Najprej je treba prodat skuto, ki ji rok kmalu poteče. Tista, ki ima kratek rok, se bo pa kmalu pokvarila.

Če ima še 2 dni roka, bi bilo prav, da jo znižajo. V hoferu jo načeloma.
Če se to stalno dogaja, očitno bolj slabo planirajo zaloge.

Se strinjam, da bi zaloge lahko bolje planirali, pa tudi znižali bi lahko. Ampak treba jim pa ni. Kot sem že zgoraj napisal, če vem da bom v kratkem zadevo porabil, me ne moti, da je rok kratek. Pa tudi logično mi je, da bom najprej porabil tisto s kratkim rokom. Vsekakor pa to ni grda praksa.

Ja dobro, potem pa ti jemlji robo z 2-3 dneva pred potekom roka, mi bomo pa tisti s 7-8 dnevi. Torej je vse kul.

Magic1 ::

GupeM je izjavil:

Se strinjam, da bi zaloge lahko bolje planirali, pa tudi znižali bi lahko. Ampak treba jim pa ni. Kot sem že zgoraj napisal, če vem da bom v kratkem zadevo porabil, me ne moti, da je rok kratek. Pa tudi logično mi je, da bom najprej porabil tisto s kratkim rokom. Vsekakor pa to ni grda praksa.

Seveda je grda praksa, če imajo polno izdelkov malo pred pretekom, kateri trajajo načeloma mesece. To bolj deluje, da kupujejo znižano robo od proizvajalca, ki mu ostaja.
Bi še razumel, če se bi to dogajalo v eni malo obiskani tgovini, ne pa v Cityparku. Zna pa bit, da spar povleče robo iz malih trgovin pred rokom in jo pošlje v visoko pretočne.
Magic

matobeli ::

A eni ne znate brat al kaj? Če na čem pogledaš rok uporabe je pa to kilo skute za katero je že tako kratek rok uporabe. Ali pa pri svežih pakiranih mesninah.

mimogrede, hodim v lokalni spar, imajo praktično vse. Dostikrat imajo 40% na določene izdelke, ponavadi so to izdelki pred rokom, dostikrat so pa že zraven izdelki iz nove dobave in so prav tako znižani. Pač vzameš tistega z daljšim rokom iz drugega kupa... Ali pa ne vzameš če ne želiš porabit takoj.

Tudi to obstaja, ne vzameš

Če ne vzamem, po tem, ko sem že opravil trip v trgovino, je trojni negativ za planet, energijo in zavrženo hrano. Rajši vzamem pred rokom in dam trgovcu težko prislužen profit in se rajši jaz odpovem še enemu izletu v trgovino, kot pa da bi trgovcu povzročil dodatne preglavice ali izgubo s preračunanjem zalog in iztekom rokov blaga.

Magic1 je izjavil:

GupeM je izjavil:

Seveda je grda praksa, če imajo polno izdelkov malo pred pretekom, kateri trajajo načeloma mesece. To bolj deluje, da kupujejo znižano robo od proizvajalca, ki mu ostaja.
Bi še razumel, če se bi to dogajalo v eni malo obiskani tgovini, ne pa v Cityparku. Zna pa bit, da spar povleče robo iz malih trgovin pred rokom in jo pošlje v visoko pretočne.

Preberi še enkrat, na kateri post sem odgovarjal. Govor je bil o skuti, ki nima roka trajanja mesece.

Poleg tega pa če ima neka hrana ali živilo rok trajanja mesece, se ne bo pokvarila kar naslednji dan. Zelo, zelo verjetno bo zadeva povsem ok še cel mesec po roku trajanja. Misliš, da za pašteto natančno izračunajo, da bo po 17. 6. 2026 neužitna? Nope. Če jo normalno shranjuješ, bo verjetno še leta 2027 dobra.

BojanOgnjeni ::

Pa kaj ima sploh veze koliko časa gre izdelek lahko čez rok?!

Zakonodaja je jasna, po roku trajanja trgovec ne sme več prodajati izdelka.

Sam pa lahko greš lahko tudi Savo pit in fosile glodat, če želiš. To je tvoja odločitev. Ne bo pa tega sprejemal zate nihče drug s podtikanjem izdelka.

Zgodovina sprememb…

GupeM je izjavil:

Če jo normalno shranjuješ, bo verjetno še leta 2027 dobra.

Enako kot himalajska sol, če je bila dobra prejšnjih 200 miljonov let pa bo verjetno dobra še naslednjih 200 miljonov.

Ampak to je čisto vseeno, če gor piše rok trajanja 3 leta.

papasmrk ::

BojanOgnjeni je izjavil:

GupeM je izjavil:

Če jo normalno shranjuješ, bo verjetno še leta 2027 dobra.

Enako kot himalajska sol, če je bila dobra prejšnjih 200 miljonov let pa bo verjetno dobra še naslednjih 200 miljonov.

Ampak to je čisto vseeno, če gor piše rok trajanja 3 leta.

Tukaj je en primerek himalajske soli kateremu je rok trajanja potekel prejšnje leto.

Za komentiranje se moraš prijaviti

Zgodovina sprememb…

• spremenil: papasmrk ()

BojanOgnjeni je izjavil:

Sam pa lahko greš lahko tudi Savo pit in fosile glodat, če želiš. To je tvoja odločitev. Ne bo pa tega sprejemal zate nihče drug s podtikanjem izdelka.

Tudi ti ne bereš, na kater post sem odgovarjal. Večina tukaj se pritožuje, da so spredaj izdelki, ki imajo do roka trajanja še 2 dni, zadaj pa skrivajo tiste, ki imajo več dni ali mesecev. Trgovec ima vso pravico prodajati izdelek po polni ceni, čeprav je do roka samo še 2 dni.

GupeM je izjavil:

BojanOgnjeni je izjavil:

Tudi ti ne bereš, na kater post sem odgovarjal. Večina tukaj se pritožuje, da so spredaj izdelki, ki imajo do roka trajanja še 2 dni, zadaj pa skrivajo tiste, ki imajo več dni ali mesecev. Trgovec ima vso pravico prodajati izdelek po polni ceni, čeprav je do roka samo še 2 dni.

Jaz pa ga imam pravice vzeti ta izdelek in ga zatlačiti za izdelke, ki imajo rok trajanja še 3 mesece.

Iz estetskih razlogov se razume.

In, če bojo to počeli vsi ali vsaj večina, trgovci ne bojo več dajali na police izdelkov tik pred rokom trajanja.

Dokler pa se bojo našli bedaki, ki to celo zagovarjajo, bo precej ljudi nategnjenih.

Jaz pa se bom po svojih najboljših močeh trudil, da bo kakšen kefir kje zavrel čez kakšen mesec in širil svoj prijeten duh povarjenega mleka po trgovini itd.

(mimogrede, preverjeno ti povem, da ga dobesedno raznese, tistega v lončkih, z alu folijo preko njega.)

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

In, če bojo to počeli vsi ali vsaj večina, trgovci ne bojo več dajali na police izdelkov tik pred rokom trajanja.
Še en ki ne razume, da takšno blago JE ŽE NA POLICI in je na polici še od takrat, ko ni bilo blizu preteka roka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

darkolord je izjavil:

Še en ki ne razume, da takšno blago JE ŽE NA POLICI.

Seveda je, tistega bom kupil, tistega tik pred rokom pa zabasal nekam zadaj. Iz principa, ker me je nekdo hotel nategnit in, da ne bo mogel nategnit koga drugega.

Zgodovina sprememb…

Ne razumeš, to kar razume 3 letni otrok, da se rok trajanja približuje, tudi če prodajalec nič ne naredi.

Če postavijo robo na polico in jo pustijo tam brez premikanja, ti praviš, da so te probali nategniti.

Rezultat tega butastega "aktivizma" je lahko edino to, da se bodo izdelki podražali za odstotek tistih, ki bodo potekli, ker ste jih zatlačili zadaj. Pa še malo več, ker je s tem dodatno delo.

Isto kot če naročiš, da ti narežejo 10 kil mortadele, potem jo pa pustiš pri pralnih praških, in si misliš, kako si jih zajebal. Ne skrbi, jih bodo že zaračunali.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Ja, to bo to. Se opravičujem vsem trgovskim verigam, ki merijo promet v triljonih od druzine walton, pa tiste aldi familije.
Dajte, kupujte hofer izdelke tik pred rokom in pomagajte ubogi druzini albrecht, da se vrne nazaj med top 3 najbogatejse nemce in nazaj med top 10 najbogatejsih na svetu.
Slovenci smo dobro izkazali socialni čut in pomagali tako jankoviču kot todoriču iz agrokorja, da sta si vsaj malo popravila svoje stanje in zdaj kolikor-toliko primerljivo živita kot povprečni upokojenec. To ne bi bilo mogoče brez vestnih in odgovornih navad nakupovalcev, ki skrbno najprej pokupijo izdelke pred rokom in tako lastnikom pomagajo pri vodenju dobavne verige in hkrati opozarjajo pred nevarno prakso zlonamernih kupcev, ki bi radi preskakovali dobavno verigo in si jemljejo robo, ki je zjutraj prišla v trgovino namesto, da bi najprej kupili, še čisto ok, robo prejšnjega tedna.

kajtimara ::

#darkolord ima prav!

Torej prodaj 2 dni do roka je grda praksa.
Skrivanje artiklov z 2 dni do roka tja zadaj, je pa OK?
Ne , trgovec ne bo na izgubi. Tako kot mesar ne.
Podraži vse svoje artikle za 1 c. In ima notri še predno pridemo do blagajne.
Za ugotovljeno podražitev bomo pa samo z roko zamahnili!

p.s. mnogo artiklov ima tako sodelovanje, da dobavitelj take artikle prevzame nazaj, ali prepusti trgovcem, da naredijo kar hočejo. Za plačilo!

darkolord je izjavil:

Ne razumeš, to kar razume 3 letni otrok, da se rok trajanja približuje, tudi če prodajalec nič ne naredi.

Torej ni nobene težave, bom jaz opravil njegovo delo, še hvala mi lahko reče, skrbim za njihov PR, da ima zadovljne stranke in jih ne nateguje.

Ne vem kaj se toliko jočete in jamrate, saj mu vendar delam uslugo.

jypeepyj je izjavil:

Ja, to bo to. Se opravičujem vsem trgovskim verigam, ki merijo promet v triljonih od druzine walton, pa tiste aldi familije.
Dajte, kupujte hofer izdelke tik pred rokom in pomagajte ubogi druzini albrecht, da se vrne nazaj med top 3 najbogatejse nemce in nazaj med top 10 najbogatejsih na svetu.
Slovenci smo dobro izkazali socialni čut in pomagali tako jankoviču kot todoriču iz agrokorja, da sta si vsaj malo popravila svoje stanje in zdaj kolikor-toliko primerljivo živita kot povprečni upokojenec. To ne bi bilo mogoče brez vestnih in odgovornih navad nakupovalcev, ki skrbno najprej pokupijo izdelke pred rokom in tako lastnikom pomagajo pri vodenju dobavne verige in hkrati opozarjajo pred nevarno prakso zlonamernih kupcev, ki bi radi preskakovali dobavno verigo in si jemljejo robo, ki je zjutraj prišla v trgovino namesto, da bi najprej kupili, še čisto ok, robo prejšnjega tedna.

+1, ne morem verjeti koliko jamranja in zagovarjanja trgovcev je v tej temi, človek bi mislil, da vsi zgornji delajo pri Hoferju in Lidlu in imajo kazensko klavzulo za pretečene izdelke, pa jih zdaj skrbi, da bi dejansko morali začeti gledati datume na embalaži.

Zgodovina sprememb…

Nasprotovanje butastim idejam ni zagovarjanje trgovcev.

Ma tip je pač prfuknjen. Je to pokazal že v tisoč in eni temi pod drugimi nicknami. To je najnižji nivo naše družbe. Nižji od posiljevalcev, morilcev in pedofilov.

starfotr ::

BojanOgnjeni je izjavil:

Lahko prodaja tudi hrano cez rok. Samo mora to označit. Poglej so link od ZPS, katerega sem prilepil.

GupeM je izjavil:

Ma tip je pač prfuknjen. Je to pokazal že v tisoč in eni temi pod drugimi nicknami. To je najnižji nivo naše družbe. Nižji od posiljevalcev, morilcev in pedofilov.

Na-a. Mogoče sem pod posiljevalci, morilci in pedofili, definitivno pa sem nad SDSovsko zgago (ki podpira posiljevalce, morilce in pedofile - RKC).

starfotr je izjavil:

BojanOgnjeni je izjavil:

Lahko prodaja tudi hrano cez rok. Samo mora to označit. Poglej so link od ZPS, katerega sem prilepil.

Spet našel nekega slamnatega moža za pretepat. Ko jebe pretečeno hrano, je pač ne kupiš ali vrneš, še bolje - prijaviš na inšpekcijo.

Težava je v skoraj pretečeni hrani, ki jo podtikajo kupcem.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: delavec44 ()

starfotr ::

Kdo kaj podtika?

Sam si daš v košarico ali voziček izdelek, katerga si predhodno sam izbral s police. Nihče te ne sili.

Tudi, če ti v jogurt natresejo 40 g cukra na 100 g izdelka ni krivda proizvajalca, da je naredil tak izdelek, pač pa je krivda potrošnika, kateri NE BERE JASNO NAPISANEGA na embalaži kaj je kupil. In datum je tudi zelo jasno napisan. Še celo na sami deklaraciji je napisano kje najdeš datum, če je kdo preveč izgubljen in ne najde tega podatka.

Funkcionalna nepismenost ni krivda trgovca, proizvajalca ali zakonodajalca.

cvalsr ::

V odlomkih tele jare kače, ki jih uspem prebrati, vidim, da tipkovničarji niste še nikoli slišali za načelo PNPV oziroma FIFO (first in first out - za tisto večino tule, polpismeno v slovenščini). Vsa industrijska proizvodnja in vsa trgovina se drži tega že doooolga desetletja, ker je razumno.
Kaj bi šele kokodakali o trgovini, kjer bi odkrili čisto zadaj na policah že leta stare plesnive in smrdeče zaloge, ker bi dopolnjevali police samo spredaj, od koder kupci izdelke pobirajo? Roba mora 'potovati' po polici od prihoda iz skladišča proti prodaji, pametnjakoviči.
Roba tik pred iztekom roka je popolnoma enakovredna novi robi iz proizvodnje. Pokvarljivo si moraš pač shraniti v hladilnik.
Tisti, ki mislite, da se ob datumom uporabnosti hrana spremeni v strup, pa - dajte, pojejte končno nekaj s tri ure pretečenim rokom in se zastrupite ter crknite, da bo mir!

BojanOgnjeni je izjavil:

Na-a. Mogoče sem pod posiljevalci, morilci in pedofili, definitivno pa sem nad SDSovsko zgago (ki podpira posiljevalce, morilce in pedofile - RKC).

Ne vem, kaj ima tema zveze s politiko, se pa moram tokrat strinjat s tabo.

Pa si na to ponosen?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

111111111111 ::

cvalsr je izjavil:

V odlomkih tele jare kače, ki jih uspem prebrati, vidim, da tipkovničarji niste še nikoli slišali za načelo PNPV oziroma FIFO (first in first out - za tisto večino tule, polpismeno v slovenščini). Vsa industrijska proizvodnja in vsa trgovina se drži tega že doooolga desetletja, ker je razumno.
Kaj bi šele kokodakali o trgovini, kjer bi odkrili čisto zadaj na policah že leta stare plesnive in smrdeče zaloge, ker bi dopolnjevali police samo spredaj, od koder kupci izdelke pobirajo? Roba mora 'potovati' po polici od prihoda iz skladišča proti prodaji, pametnjakoviči.
Roba tik pred iztekom roka je popolnoma enakovredna novi robi iz proizvodnje. Pokvarljivo si moraš pač shraniti v hladilnik.
Tisti, ki mislite, da se ob datumom uporabnosti hrana spremeni v strup, pa - dajte, pojejte končno nekaj s tri ure pretečenim rokom in se zastrupite ter crknite, da bo mir!

Heh, čisto si zgrešil poanto teme.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Niti ne.

GupeM je izjavil:

BojanOgnjeni je izjavil:

Ne vem, kaj ima tema zveze s politiko, se pa moram tokrat strinjat s tabo.

Pa si na to ponosen?

Se ti obremenjuješ, s tem, kaj si misli deževnik o tebi, ko greš mimo? No vidiš, jaz tudi ne.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

c3p0 ::

Zato pa robo pred potekom označiš in daš nek popust, če je trgovina le v redu vodena.
V lokalnem Sparu je tako, nikoli še nisem po nesreči kupil artikla po poteku.
Je pa bil -80% recimo staran parmezan, ki je nato še mesece bp.

cvalsr ::

ter crknite

No, za tole se pa iskreno opravičujem, preveč me je zaneslo. Nisem se držal pravila, da moram po kakih 15 minutah še enkrat prebrati, preden pritisnem 'pošlji'; vmes pa pogledati kako pametnejšo temo.
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je legalno, da delodajalec od zaposlenih zahteva, da kazensko kupijo izdelke pred (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
615888 (3354) Wrop
»

Izbiranje izdelka v trgovini - prva vrsta nedotaknjena (strani: 1 2 )

607368 (5127) kuall
»

postarana hrana (strani: 1 2 )

6714487 (12248) imagodei
»

Slovenski jogurt v Hoferju cenejši kot v Mercatorju (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28259491 (44259) cholt45
»

Hrane dovolj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
576926 (5751) innerspace

Več podobnih tem