» »

Slovenski jogurt v Hoferju cenejši kot v Mercatorju

Slovenski jogurt v Hoferju cenejši kot v Mercatorju

Osprey ::

Tudi jaz sem nekoč mislil, da je tudi pri znamkah, ki se prodajajo pod znamko trgovcev (Mercator, Tuš...) pomembno samo pogledati, kdo je proizvajalec. Resnici na ljubo pa ni ravno tako. Nekatere mlekarne namreč pri izdelkih, ki jih prodajajo pod lastno blagovno znamko, uporabljajo npr. domače mleko, pod drugimi znamkami pa uporabljajo uvoženo mleko. Verjetno je tudi še kaka druga razlika, v glavnem gotovo bolj gledajo na kakovost pri lastni znamki.

Duhec ::

Dragi je izjavil:

...50km v eno smer. Do LJ in nazaj skurim cirka 20-30€ bencina...

Kaj imaš to Hummerja, da tolko kuri ? :P

mojsterleo ::

noja meni se leclerc ni zdel blazno poceni ko sem tam kupoval, bonus je pa sploh nateg v vseh trgovinah. ce si dobil 20 eurov bonusa je blo pac slucajno tko ne mores posplosevat.
men sta lidl pa hofer najbolj kul zarad kvalitete izdelkov, nizke oz.vsaj spodobne cene pa nobenih nategov z bonusi. pridem, placam in grem in me ne silijo da moram spet tja kupovat ... ker bonus ti propade ce ga ne porabis.

IceIceBaby ::

Bonusi so res čisti nateg. Kaj se grejo. Strankam si upajo ponudit popust, če redno kupujejo pri njih. Those basterds!

bajsibajsi ::

Mal offtopic.
V Lidlu je super mleko, ki ima samo 0.1% mascob in stane zgolj pol evra (mislim da 53 centov liter). Primerno za sportnike in nasploh vse tiste, ki konzumirajo vecje kolicine mleka. Ima presenetljivo "poln" okus za tako nizko raven mascob.

RejZoR ::

Duhec je izjavil:

Dragi je izjavil:

...50km v eno smer. Do LJ in nazaj skurim cirka 20-30€ bencina...

Kaj imaš to Hummerja, da tolko kuri ? :P


Jezst mam ene 20km v eno smer. 40 v obe, kar mi najverjetneje požre vso razliko d tistega kar imajo "tolk" ceneje od ostalih. Tko da je nakoncu vseeno če se zapeljem v najbližjo trgovino in nabavim kar rabim.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Blazz ::

bajsibajsi je izjavil:

Mal offtopic.
V Lidlu je super mleko, ki ima samo 0.1% mascob in stane zgolj pol evra (mislim da 53 centov liter). Primerno za sportnike in nasploh vse tiste, ki konzumirajo vecje kolicine mleka. Ima presenetljivo "poln" okus za tako nizko raven mascob.


aditivi za okus.... enjoy...

bajsibajsi ::

Lahko svojo trditev podkrepis z dejstvi?

jype ::

bajsibajsi> Lahko svojo trditev podkrepis z dejstvi?

Preber nalepko.

Super Sonic ::

Pa Mu je v Mercatorju drag, Mercator brand jogurt, ki je tudi iz Ljubljanskih mlekarn, je pa pol cenejši.


Jaz sem bil pa skoz prepričan da jim te brande polni mlekarna Celeia, ker okus je čist mimo (Mercator vs Mu), vsaj za 3,2 jogurt.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

bajsibajsi ::

Katero nalepko? Doma imam vec kartonov po 12 litrov tega mleka, ker ga spijem cca. liter na trening oz. na dan in ni nikjer nalepke; niti na samem tetrapaku niti na kartonu. Nikjer ne pise, da temu mleku dodajajo kaksne XY aditive. Poleg tega proizvajalec tega mleka ni kr eno neznano podjetje (OBM/Omira).

Ce imata trdno podlago za svojo trditev, bi bil vesel podatka, drugace pa ne bluzit kr nekaj tja v tri dni...

edit/ btw, po mojih podatkih slovenske mlekarne uvozijo velike kolicine mleka iz Madzarske, Poljske, Ceske..itd. Slovenski pridelovalci pa ga izvazajo v Italijo, Avstrijo...

Zgodovina sprememb…

marvin42 ::

bajsibajsi: 0.1% mleko NE MORE imeti poln okus brez takšnih in drugačnih dodatkov.
Mostly Harmless

bajsibajsi ::

Preberi se enkrat, kaj sem prej napisal...

"Ima presenetljivo "poln" okus za tako nizko raven mascob."

Ravno tako sam ne trdim, da temu mleku ne dodajajo (skodljivih) aditivov, ampak sem zelel bolj informativni odgovor na Blazzevo trditev.

btw, po mojih podatkih slovenske mlekarne uvozijo velike kolicine mleka iz Madzarske, Poljske, Ceske..itd. Slovenski pridelovalci pa ga izvazajo v Italijo, Avstrijo... Baje je redko mleko, ki je res SLO, mleko iz Pomurskih mlekarn. Zato sem tudi do prednedavnega pil 0.5% pomursko, dokler nisem nasel tega 0.1% v Lidlu. Dokler nimamo dejanskih laboratorijskih analiz, lahko samo ugibamo in delamo zarote.

marvin42 ::

nizkomaščobno mleko gor ali dol, sebi bi dosti večjo uslugo naredil, če bi pil mleko iz kakšnega mlekomata.

sicer sem pa komentiral točno tisti stavek, ki si ga potem še sam citiral.
Mostly Harmless

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marvin42 ()

oo7 ::

Bomo pa začeli kupovati v Hoferju :).
Čeprav mi kot trgovina ni preveč ušeč,kot bi prišel v skladišče polno palet:P

bajsibajsi ::

Potrudi se pa vsaj malo razlozi svoje trditve. Najbolj mi grejo na K neke neosnovane budaloze, ki se pisejo samo da se pisejo. Ker je pac mleko iz Lidla in povrhu se z 0.1% mascobe. Lahko da je za skoraj polovico drazje mleko iz "slovenskih" mlekarn boljse in bolj zdravo, ampak tega ocitno ne vema ne jaz ne ti.

Poleg tega sam zelim konzumirati mleko, ki ima res nizek delez mascob, a vseeno podobno kolicino beljakovin (in tega od nasih mlekarn naceloma ne dobim, se manj za tako nizko ceno). Zakaj je temu tako, pa bi bilo ze precej offtopic.

Osprey ::

Ja, slovensko mleko (in mlečni izdelki) je gotovo od pomurskih mlekarn, če je pod njihovo znamko, če je pod znamko trgovcev, potem ne. V Sloveniji imamo kar se tiče prehrane ene najstrožjih predpisov v EU, ampak kaj, ko imajo od tega največ koristi tujci (ki to znajo ceniti), saj večino izvozimo, mi pa uvažamo večinoma manj kvalitetno hrano iz tujine (samo da je cenejše).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

marvin42 ::

Če hočeš konzumirati mleko, ki ima nizek delež maščob, ti drugega pač ne preostane, piješ pač tistega z najmanj % maščobe in si zmagal. Z aditivi se ne rabiš obremenjevat, ker jih v okviru svojega treninga poješ itak precej.

Če pa hočeš konzumirati mleko, ki mu vsaj približno lahko rečeš, da je zdravo, pij mleko iz mlekomata. Tistih par % maščob boš pa že skuril.
Mostly Harmless

bajsibajsi ::

Skratka o temi, ki je naceta sekundarno nimas pojma, zato si se - z izmisljenimi trditvami - oslonil na moje privatno zivljenje, o katerem ravno tako nimas pojma.

Zaradi takih kot si ti in tebi podobnih, bom v nadaljnje to temo raje ignoriral, sicer bi zasli povsem offtopic.

Zgodovina sprememb…

marijancek ::

mleko iz mlekomata od tistih krav, ki se pasejo, ker to mleko ima dosti več omega3 maščob. če nisi iz mesta pa od lokalnega kmeta, ta bi ti komot dal po 50 centov, saj ga mlekarnam prodaja po 30 centov. seveda bi moral priti po mleko ob točnem času (lahko kakšno uro kasneje), kar zna biti nerodno.

"Women who ate at least one serving of full-fat dairy a day gained 30 percent less weight over a nine-year period than women who ate only low-fat (or no) dairy products. "
http://articles.mercola.com/sites/artic...

Zgodovina sprememb…

driver_x ::

RejZoR je izjavil:

Sploh ni treba da se receptura oz proizvodni proces spremeni. Vsa fora brand znamk je, da se trgovec in proizvajalec zavežeta v neke zaprte pogoje, ki jih nato izvajata. Trgovec se zaveže, da bo kupil take in take kapacitete, proizvajalec pa na račun tega ponudi trgovci ugodnejše nabavne cene. Kako pa se zmenijo pa je stvar pogajalskih sposobnosti obeh strani. Če taka proizvodnja nekomu zagotovi ne vem, 2 leti obratovanja, trgovcu pa nižje cene je to win win za oba. Ni nobene potrebe po šparanju na surovinah. Tud sicer, pri nekaterih stvareh enostavno ne moreš varčevat pa če se na glavo postaviš in je vsa razlika v ceni izključno stvar pogajanj med trgovcem in proizvajalcem.
In kot vedno, večje kot so količine, večje so lahko razlike.


Iz prve roke poznam tri živila, ki so jih za blagovno znamko enega od trgovcev izdelovali iz precej slabših surovin, kakor običajno.

RejZoR ::

jype je izjavil:

bajsibajsi> Lahko svojo trditev podkrepis z dejstvi?

Preber nalepko.


Ne vem o kakšnih aditivih bluziš. Kakšna pa je lahko dodatna aroma, ki da okus mleka? Sicer zdele nimam pri roki embalaže ampak kakor se spomnim je zadeva zgolj sprocesiran in pasterizirano mleko tko kot vsak drug jogurt brez konzervansov in dodatkov. Tud razlika med navadnim in homogeniziranim izdelkom se precej razlikuje v okusu, pa ni not nobenih dodatnih snovi. Samo drugače obdelano mleko.

@sammy73
Jaz pa ti iz prve roke povem, da je razlika samo v nalepki. Ne bom rekel da za vse ampak za veliko večino pa je.

Naša proizvodnja niti ni tolk problematična, ker je v največ primerih res samo razlika v nalepki. Bolj so problem globalne znamke kjer nas porinejo v vzhodni blok in nam za isto ceno v isti embalaži servirajo nek šrot nižje kakovosti. Tle pa je šele tazaresni problem. Slovenija še ni tolk daleč, da bi se posluževala takih stvari.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Merkator je že ves čas ena najdražjih štacun.
Če ne izkoriščaš nobenih dodatnih ugodnosti (pik, 10% popusta na določen dan ...).

O.

cholt45 ::

Zanimivo da nekateri mislijo, da ene mlekarne proizvajajo le en jogurt pa nič več. Ne pravim da ni možno da sta enaka, ampak tega po eni sliki ne bomo ugotovili, bo treba probat ne?
Viva la senzacoinalism!

mojsterleo ::

IceIceBaby je izjavil:

Bonusi so res čisti nateg. Kaj se grejo. Strankam si upajo ponudit popust, če redno kupujejo pri njih. Those basterds!
mogoce bi lohk razmislu tud v smislu, da stranke redno kupujejo pri njih zato, ker so pac v to prisiljene zaradi bonusa... in to gre trgovcem na roke, za tist evro bonusa dobi kupca k bo opravil se en nakup ane?
ko grem pa recimo v lidl kadar majo popust, ga dobim takoj na blagajni in nobenga bullshitanja s tockami. mogoce bi pa naslednjic raje zavil v hofer???
ampak ok vsak ma pac svoje navade glede nakupov....
glede kvalitete izdelkov v hofer/lidl pa itak vse povejo razni neodvisni testi. ze po pravilu jih najdes blizu vrha, pa neglede na to al je hrana, tehnika, kozmetika ipd.
pac se zmer se ti najde kdo k bo trdil da hofer prodaja radioaktivna jajca iz ukrajine in lidl 0,1 mleko z aditivi... in ga testi ne zanimajo - ta naj pac kupuje tam kjer mu usterza - ce misli da za vec denarja dobi boljso robo. ko se bo taka miselnost pri nas nehala bo tudi roba po trgovinah cenejsa. sicer pa opazam da rulja prihaja k pameti. diskonti so na cajte dobesedno izropani.

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Če zaradi par eur bonusa čutiš neustavljivo obvezo po ponovnem obisku iste trgovine potem imaš veliko večje probleme v življenju.

Kar se tiče pa kakovosti v Hoferju se pa strinjam. V Nemčiji, kjer zadeva obstaja že cca 50 let se konstantno dokazujejo z neodvisnimi testi svojih produktov.

Nizke cene si lahko privoščijo na račun "slabe" opreme trgovin (malo polic, enostavna gradnja itd) in do pike zoptimiziranih poslovnih procesov. Več črtnih kod na vsakem izdelku za hitrejši check out, blagajne, ki silijo stranke, da na hitro pospravijo robo, multitasking delavci...

Poleg tega je Hofer poceni tudi zaradi količin, ki jih prodajo. V trgovinah je povprečno okoli 700 različnih izdelkov (Mercatorji in Spari imajo tudi po več 10k različnih izdelkov) vseeno pa Hofer (oz. Aldi) ustvari cca 2x več prometa kot Spar. Če ves ta promet deliš z enotami, ki jih prodajo je dokaj jasno kako ogromne količine premikajo in kako ugodne cene lahko iztržijo od dobaviteljev.

kuglvinkl ::

Evo vam ideje.

Ultimativni cenovni pritisk bi na trgovce naredil real time (24ur) price search engine (like ceneje.si, geizhals.at, pricewatch).

Je doable. Npr. s crowsourcanjem.

IceIceBaby ::

Če se ne motim so bile že na forumu podobne ideje.

Verjetno bi bilo izvedljivo, če bi imel par 1000 userjev, ki bi redno postali cene. Ampak IMHO se čist preveč ukvarjate z malenkostmi. Penny wise pound foolish varjanta.

Btw...bi bil izvedljiv app, ki bi avtomatično bral račune? Npr. kupec s telefonom slika svoj račun, ga uploada in na serverju se potem avtomatično sprocesira OCR in vpiše ceno v obstoječo bazo.

kuglvinkl ::

no no :)

Ampak IMHO se čist preveč ukvarjate z malenkostmi.

Cena je za Slovenskega potrošnika VSE. Gladko bo mariborčan kupil kišto na primorskem samo za to, ker je 1 evro cenejša ob nakupu. In potemne bo poslal na servis, ker jeben proc v Koper pač ne more prežarčiti. vsaj 5000 zgodb je samo na SThu takih.

Če povzamem in skrajšam, Slovencem je pojem TCO popolnoma nerazmuljiv.

In iz prej navedenega sklepam, da bi price search engine raztural kot app (si moram mindset nastavit na app-e počas. K mam Nokio).

Okapi ::

Ultimativni cenovni pritisk bi na trgovce naredil real time (24ur) price search engine (like ceneje.si, geizhals.at, pricewatch).
Za tiste, ki so tako podlegli potrošniški miselnosti, da vidijo samo ceno.

Jaz recimo kupujem tisto, kar mi je všeč, ne tisto, kar je najceneje, poleg tega pa upoštevam tudi čas, ki ga porabim za nakupovanje. Mercator imam 3 minute peš, do Hoferja pa potrebujem recimo četrt ure v eno smer. Mora biti razlika vsaj 10 evrov, da se mi splača (za razliko od nekaterih cenim tudi svoj čas).

Če mi je všeč Guinness, ne bom šel po cenejši noname pir v Hoferja. In če rabim samo pol kile kruha, tudi ne bom šel na drug konec mesta ponj, tudi če bi ga tam zastonj delili.

O.

mojsterleo ::

IceIceBaby je izjavil:

Če zaradi par eur bonusa čutiš neustavljivo obvezo po ponovnem obisku iste trgovine potem imaš veliko večje probleme v življenju.
kaj je pol fora bonusa ce ga ne ponucas? ti nanj ne dajejo nobenih obresti! v trgovinah k imajo bonuse redko kupujem... se najvec v mullerju pravzaprav.

IceIceBaby je izjavil:


Nizke cene si lahko privoščijo na račun "slabe" opreme trgovin (malo polic, enostavna gradnja itd) in do pike zoptimiziranih poslovnih procesov. Več črtnih kod na vsakem izdelku za hitrejši check out, blagajne, ki silijo stranke, da na hitro pospravijo robo, multitasking delavci...
vecina teh stvari je men ubistvu kul... da je roba v original skatlah, vec crtnih kod je pa sploh kul zadeva da prodajalki ni treba vrece palck/cipsa po rokah premetavat po nepotrebnem.
multitasking delo je pa itak standard v supermarketih (vseh).. hipermarketi majo to mal drugac urejen.

IceIceBaby je izjavil:


Poleg tega je Hofer poceni tudi zaradi količin, ki jih prodajo. V trgovinah je povprečno okoli 700 različnih izdelkov (Mercatorji in Spari imajo tudi po več 10k različnih izdelkov) vseeno pa Hofer (oz. Aldi) ustvari cca 2x več prometa kot Spar. Če ves ta promet deliš z enotami, ki jih prodajo je dokaj jasno kako ogromne količine premikajo in kako ugodne cene lahko iztržijo od dobaviteljev.
jep ampak dost folka tega ne razume...

SkipEU ::

mtosev je izjavil:

Samo lahko rečem hahahahaha. Bravo Mercator:D


Ta, ki je to sliko ustvaril, mora biti telebajsek. Da bi potem vsaj primerjal trgovske znamke povsod, kar ne bi ravno bil problem, saj slovenske mlekarne ponavadi delajo tudi za slovenske trgovce.

Razlike v cenah med cenejšimi izdelki in blagovnimi znamkami pa nastajajo ravno v malenkostih, ki večine ne skrbi, kot so npr. uporaba kakovostnejšega mesa, razne začimbe itd., so pa to zadeve, ki znajo ceno precej dvigniti ali spustiti. Verjetno vsak, ki ima doma koline, ve, kakšen vpliv npr. na klobase ima izbira mesa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkipEU ()

SkipEU ::

Okapi je izjavil:

Za tiste, ki so tako podlegli potrošniški miselnosti, da vidijo samo ceno.

Jaz recimo kupujem tisto, kar mi je všeč, ne tisto, kar je najceneje, poleg tega pa upoštevam tudi čas, ki ga porabim za nakupovanje.


Ravno to je največji problem. Ljudje upoštevajo izključno najnižjo ceno (nekaj takega kot naši javni razpisi, nad katerimi pa se vsi pritožujejo, čeprav zasledujejo enako racionalost), potem pa se prepričujejo, da je to najboljša stvar ever. Največja žalost je, da si pri hrani ne privoščijo teh nekaj centov razlike, ni pa problem zabiti npr. 1000 evrov za razno dodatno opremo pri avtomobilu ali pri telefonskih stroških.

Enako je z restavracijami s hitro prehrano, kjer potrošniki zasledujejo enako logiko najnižje cene. Zato pa če ste se kdaj vozili po getih v ZDA, lahko opazite, kako debeli so vsi, v bogatih soseskah pa tega ni videti.

IceIceBaby ::

kaj je pol fora bonusa ce ga ne ponucas? ti nanj ne dajejo nobenih obresti! v trgovinah k imajo bonuse redko kupujem... se najvec v mullerju pravzaprav.


Jah, ni fore. Samo ne morš bonusa označt kot slabost trgovine. V najslabšem primeru plačaš normalno ceno, če si redna stranka pa dobiš kakšno stvar ceneje.

Jaz stvari ne kupujem zaradi bonusov. Ampak izkoristim jih pa z veseljem, če mi ga že ponujajo.

Kar se pa teh več kod tiče so pa izračuni neverjetni. Sem že nekaj časa nazaj razmišljal o tem, ko sem bral knjigo o bratih Albrecht in delovanju verige.

Samo v Sloveniji Hofer ustvari 155M prihodkov v trenutno 60 trgovinah. Če predpostavljam, da je povprečna vrednost izdelka okoli 5 eur to pomeni cca 31M transakcij na blagajni v enem letu. Če zaradi pravilno razporejenih črtnih kod in kratke površine za zlaganje prihranijo povprečno samo 0,3 sekunde na transakcijo to pomeni prihranek cca 322 delovnih dni oz. več kot 1 cela letna plača za trgovko.

Pa ta primer je res malenkost. Takšnih trikov je ogromno. Ko vse skupaj sešteješ in preslikaš na 10k trgovin po svetu so prihranki res ogromni.

cholt45 ::

SkipEU je izjavil:


Enako je z restavracijami s hitro prehrano, kjer potrošniki zasledujejo enako logiko najnižje cene. Zato pa če ste se kdaj vozili po getih v ZDA, lahko opazite, kako debeli so vsi, v bogatih soseskah pa tega ni videti.


No no, ne bomo tako ozko gledali ali?
Tu je vmes še kar precej drugih socioloških ipd. razlogov. Majkemi kake primerjave, vključno z op-om.

Okapi ::

Že mogoče, da v Hoferju manj porabijo za blagajničarke, ampak v vrsti se pa v povprečju čaka dlje kot v Mercatorju.

O.

IceIceBaby ::

Baje imajo najhitrejši check out od vseh trgovskih verig. Takšni so podatki v knjigi, ki sem jo bral.

Sicer se meni v lokalnem mercatorju zdi vrsta obupno počasna. Je pa res, da je v Hoferju večkrat blagajna polna in ljudje kupujejo več naenkrat.

Looooooka ::

SkipEU...err na zalost je pa ravn obratno.Kvaliteta hrane pade cene grejo gor.
Mleko in jogurt...to ni ravno rocket science.Poleg tega kmetje ze zdaj rajsi prodajajo mleko avstrijcem.In ce lahko oni z istim mlekom uvazajo k nam cenejsi jogurt potem je dejstvo, da nas najmanj 1 trgovec nateguje z marzami.
Mlekarne pac niso krive(drugega kot natega kmetov...), ker so v njihovih diskontnih trgovinah cene cenejse tudi za 50%.
Kvaliteta...sorry...mamo tudi mi neke standarde, ki jih mora vsakdo zagotoviti.To ni tisto, kjer se pridobi na 100% podrazitvi.Je cisto domac nateg.Mleko in jogurt nista prav nic boljsega okusa kot sta bila pred 10 leti :)
Enak nateg postaja "bio" in "eko" nalepka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

SkipEU ::

cholt45 je izjavil:

No no, ne bomo tako ozko gledali ali?
Tu je vmes še kar precej drugih socioloških ipd. razlogov. Majkemi kake primerjave, vključno z op-om.


Seveda ni edini faktor. Vsak, ki je kdaj imel opraviti s hujšanjem, ali se je resneje poskušal ukvarjati s športom, pa ve, da je hrana bistveni faktor. Takšno je pač bilo moje opažanje, kot je bilo opažanje, kdo je v veliki večini bil v teh obratih (vključno z mano he he).

SkipEU ::

Looooooka je izjavil:

SkipEU...err na zalost je pa ravn obratno.Kvaliteta hrane pade cene grejo gor.
Mleko in jogurt...to ni ravno rocket science.Poleg tega kmetje ze zdaj rajsi prodajajo mleko avstrijcem.In ce lahko oni z istim mlekom uvazajo k nam cenejsi jogurt potem je dejstvo, da nas najmanj 1 trgovec nateguje z marzami.
Kvaliteta...sorry...mamo tudi mi neke standarde, ki jih mora vsakdo zagotoviti.To ni tisto, kjer se pridobi na 100% podrazitvi.Je cisto domac nateg.Mleko in jogurt nista prav nic boljsega okusa kot sta bila pred 10 leti :)
Enak nateg postaja "bio" in "eko" nalepka.


Če ti misliš, da je vse to tako enostavno, zakaj ne poskušaš ponoviti enega takšnega izdelka? Zakaj nikomur ne uspe ponoviti okusa Coca-Cole in na tisoče drugih izdelkov? Še enkrat, odločajo malenkosti, ampak te malenkosti so lahko drage in prispevajo ogromno k okusu. Poznam človeka, ki dela v živilski industriji in proizvajajo tako za te nemške trgovce kot svojo znamko. Edina razlika so začimbe in čas priprave, ampak ti dve stvari sta za podjetje dragi, in zato imajo toliko višje cene.

Standardi pa so samo minimalen skupen standard.

blackbfm ::

Konkretno (navaden) jogurt res ni nobena umetnost za narest. Segreješ mleko na x stopinj, počakaš da pade na 40c, vržeš not žlico svežega jogurta, zmešaš pustiš na toplem par ur in evo imaš nov jogurt. Če hočeš mal bolj gostega daš prej notri še mal mleka v prahu.

Še enkrat, odločajo malenkosti, ampak te malenkosti so lahko drage in prispevajo ogromno k okusu


Kako so malenkosti lahko drage? Ne seri no in ne zagovarjaj trgovcev ker nas lupijo na polno. Še tisto kar dobiš skoraj zastonj, še tam si nategnjen. Še dobro da je konkurenca. Edini problem je če se ta konkurenca kaj skupaj zmeni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Pithlit ::

bajsibajsi je izjavil:

btw, po mojih podatkih slovenske mlekarne uvozijo velike kolicine mleka iz Madzarske, Poljske, Ceske..itd. Slovenski pridelovalci pa ga izvazajo v Italijo, Avstrijo... Baje je redko mleko, ki je res SLO

Vsi izdelki mlekarne Planika (tako pod blagovno znamko 'Planika' kot 'Bohinjka') so iz 100% slovenskega mleka. Dotično mleko pa je nehomogenizirano. Višek mleka pa prodajo naprej Ljubljanskim Mlekarnam.

marijancek je izjavil:

"Women who ate at least one serving of full-fat dairy a day gained 30 percent less weight over a nine-year period than women who ate only low-fat (or no) dairy products. "
http://articles.mercola.com/sites/artic...

Nepopoln citat. Ne gre se toliko za vsebnost maščob kot se gre za to da je to mleko nehomogeniziran.
When I discuss dairy being healthy, I am referring to the organic, unprocessed raw varieties. Unfortunately, research studies on raw dairy are few and far between, so I'm going to refer to studies using pasteurized dairy for the sake of showing that the full-fat versions are the better choice.

In kot take so lahko prebavljive saj človeško telo to obvlada. Homogenizirano mleko pa vsebuje spremenjene maščobe ki so v veliki meri težko prebavljive ter se rade nabirajo v telesu. Tudi po stenah žil.

Zavoljo konsistence pa še:
You probably already realize this but I want to make it perfectly clear that I do not recommend consuming pasteurized dairy products of any kind.

To je pa, bolj kot ne, neumnost. Nepasterizirano mleko je sicer, načeloma, varno za _zdrave_ odrasle ljudi. Nikakor pa ne za, recimo, otroke in nosečnice. Ali pa za ljudi z načetim imunskim sistemom.

Tako da... če si zdrav... izvoli pit mleko direkt iz mlekomata. Če ne... potem ga pa zagrej za par minut na ~70°C.
Pasterizacija mleka je postopek toplotne obdelave mleka pri temperaturi od 65°C do 85°C, s katerim uničijo vsi patogene in večino tehnološko škodljivih mikroorganizmov; traja različno dolgo. Nizka pasterizacija poteka pri 63°C do 65°C najmanj 30 minut; kratkotrajna pasterizacija pri 72°C do 76°C 15 do 20 sekund; visoka pasterizacija pa 20 sekund pri najmanj 82°C ali pa 1 sekundo pri temperaturi, ki je višja od 120°C.

Večja kot je temperatura... več organizmov (tako dobrih kot slabih) se uniči.

Jaz, osebno, sem pri hrani zelo delikatna. Mlečne izdelke ki se ne grejejo nad 100°C kupujem od mlekarne Planika (hands down najboljše mleko v trgovinah... po 75c na liter, v 'vrečki'). Kar gre nad 100°C itak pobije ogromno večino vseh koristnih snovi (za razno pecivo tako kupujem maslo v Eurospin-u). Meso kupujem v lokalni kmečki zadrugi kjer je poceni in kvalitetno. Zelenjavo in sadje skoraj izključno v Italiji. Pa razne 'packarije' (piškote, nutelo, tisto malenkost alkohola, testenine) tudi... že pri dveh kozarcih 750g Nutelle se mi vložek v dizel povrne.

Hofer in Spar in Tuš so vsaj 60km stran... Lidl kakih 100, Leclerc pa okoli 130. Predaleč da bi se mi splačalo vozit. Ko pa grem mimo Hoferja se pa rade volje ustavim in kupim par paketov toaletnega papirja (trislojni rumen) ker take kvalitete, za tako ceno, ne dobiš v nobeni drugi trgovini. Pa naj si bo v Sloveniji ali Italiji.

*edit* P.S. V merkator grem kake 7krat na leto. Čokolino imajo (vsaj tu v bližini) najcenejši. Pa kakšne vrečke za smeti vzamem.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

SkipEU ::

Če misliš, da bi ti lahko prodajal ceneje, zakaj ne poskusiš? Saj pa pri prodajni ceni ne odloča samo nabavna cena izdelka. Cena mora biti tolika, da pokrije celi kup stroškov in če pogledaš podatke, vidiš, da je dobičkonosnost trgovskih podjetij zelo nizka.

Seveda pa ljudje radi verjamejo, da so nonstop nategnjeni. Iz tega potem sledi miselnost, da so njihovi cenejši izdelki tako dobri kot tisti ta dragi, podobno govorijo tudi za dražje avtomobile, pa za 300 evrov drage čevlje itd. Ni pa težko narediti poskusa: pri pikniku ponudi drage in poceni čevapčiče, ali vino ali pivo, in pač poglej, kaj najprej gre. Ljudje čisto drugače kažejo svoj okus v primeru zastonjskosti. Če jim ponudiš, da si po enaki ceni izberejo hotel med 3* ali 4*, zakaj bi si vsi izbrali 4* kot 3, čeprav če bi morali sami plačati bi itak rekli, da med njima ni razlike?

Pithlit ::

Mimogrede... tisti ki tako radi nekaj trenirate... dejte pit sirotko namesto mleka. 0.55% maščobe. Okusa čez glavo. Hranilnih snovi pa tudi.

Pa saj to že veste... ko kupujete sirotko v prahu. Celo temo imate posvečeno temu.
Life is as complicated as we make it...

blackbfm ::

Iz tega potem sledi miselnost, da so njihovi cenejši izdelki tako dobri kot tisti ta dragi


Kar se jogurta tiče je razlika približno taka kot pri vodi. Plačaš lepšo embalažo, voda je pa enaka ali pa najslabšem primeru tam-tam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Pithlit ::

Jah ne... že pri mleku se čuti ogromne razlike. Kaj šele pri jogurtu ki je narejen iz tega mleka.

Sori ampak, ni kar vsako mleko mleko. Tudi ni vsak jogurt jogurt. Kaj ti pomaga konsistenca pa barva (pa okus) če pa not nič ni? Mislim, ko kupujem jogurt imam rada notri vse tiste fenomenalne organizme... ne samo arome.
Life is as complicated as we make it...

blackbfm ::

Ja, eni imajo bolj po kravi okus drugi pa manj:D Nima veze.

Bisvo je v tem da ima hofer enak (ali celo boljši) jogurt za polovico cene v merkatorju.

marijancek ::

SkipEU je izjavil:

Največja žalost je, da si pri hrani ne privoščijo teh nekaj centov razlike


kolikor jaz vem je najcenjša zelenjava, najdražje pa sladkarije.
revni so debeli iz debilnih navad, ker jih neumni starši niso navadili jesti zelenjave v otroštvu.

glede bonusov pa: če nekako podzavestno prisili, da bo več ostalih potrošnikov kupovalo v tej trgovini je to samo dobro zate. čim več strank ima trgovina čim ceneje lahko prodaja, in obratno.

za hofer sem se pa že čudil, zakaj zaboga ima tako majhno mesto za zlaganje poračunanega blaga.

Zgodovina sprememb…

thramos ::

driver_x ::

RejZoR je izjavil:


@sammy73
Jaz pa ti iz prve roke povem, da je razlika samo v nalepki. Ne bom rekel da za vse ampak za veliko večino pa je.


Vseh primerov za vse blagovne znamke ne poznam. Naletel sem na tri primere in v vseh so se za izdelavo živila z blagovno znamko trgovske verige uporabljale bistveno slabše surovine - celo take, ki jih tisti proizvajalci nikoli ne uporabljajo za živila pod lastno blagovno znamko. Zame je bilo to čisto zadosti, da nikoli več ne kupim ničesar, kar samo spominja na blagovno znamko tiste trgovske verige.
Čisto mogoče, da si ti naletel na primere kake druge trgovske verige, saj se njihove zahteve glede kakovosti izdelkov precej razlikujejo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hrana iz Lidla, Spara, Hoferja, Tuša, Mercatorja itd. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
347103817 (40275) zmaugy
»

trgovinske znamke in kvaliteta (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5911640 (9903) mulc007
»

Artikli v trgovinah (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5511993 (8353) jalovec09
»

Uvožena hrana po trgovinah (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28462322 (56396) ...:TOMI:...

Več podobnih tem