» »

Ali je legalno, da delodajalec od zaposlenih zahteva, da kazensko kupijo izdelke pred pretekom roka?

Ali je legalno, da delodajalec od zaposlenih zahteva, da kazensko kupijo izdelke pred pretekom roka?

1
2
»

val46 ::

Skoraj da ne morem verjeti, da bom napisal sedaj kar bom, ampak ja...tokrat se s Solatkotom moram strinjati. Problem je že v sami zakonodaji. Ne moreš stvari, ki so pretečene kar podarjati okrog. Prvič zato, ker je treba vsak tak izdelek pravilno razknjižiti, sicer te bremeni pri inventuri. Tudi za neprodane proizvode je treba imeti dokazila, kam so šli. In plačati davek. Trgovini pride na koncu ceneje in enostvneje tak izdelek dat na uničenje(za kar dobi papirno dokazilo), kot nekomu to podariti in potem imeti probleme z raznimi inšpekcijami in ne vem še čim.

Lahko povem svojo lastno izkušnjo iz pred kar nekaj let, ko sem kot "mladinec" delal v enem takem podjetju. Smo imeli nekaj izdelkov s pretečenim rokom(večinoma zamrznjen program-zelenjava in podobno) in smo to imeli namen podariti takoimenovani varni hiši v lastnem kraju. Po en kup kolobocij s papirologijo in vsemu kar je bilo potrebno opraviti, smo prišli do spoznanja, da bi blo cenejše, predvsem pa hitrejše in enostavnejše, če bi to peljali na Vrhniko v sežigalnico na uničenje. In to govorim o robi, ki dejansko kljub pretečenemu roku nima nekih "slabih" lastnosti. Tudi doma če daš naprimer grah v zamrzovalno skrinjo, se po enem letu najbrž ne pokvari, ali pač?

Kar se pa OP tiče in njegovega vprašanja...to, da ti delodajalec zahteva od tebe, da te izdelke sam kupiš, je zrelo za kako inšpekcijo. Pa nima veze, al ti tak izdelek obračuna po redni ceni, ali pa s 99% popustom. Ti dobiš plačo za delo in kje in na kak način ti ta denar porabiš, je tvoja odločitev, ne pa odločitev tvojega delodajalca!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: val46 ()

c3p0 ::

solatko je izjavil:

c3p0 - Zakonsko se mora roba uničit po pretečenem roku, tudi šenkat se ne sme. Zdravila nabavljena v lekarni, ne moreš vrnit v lekarno, da bi jih ta dala v ambulante za nezavarovane, temveč jih moraš dostavit sam. Sem imel izkušnjo, ko je umrla žena in je bilo za nekaj kil tega (plenice, razna prehranska dopolnila (recept+nemajhno doplačilo), različne vrste tablet,...), sem hotel vrnit, da bi oni posredovali naprej pa mi je v lekarni rekla, da morajo oni komisijsko uničit, ne smejo dajat v brezplačne ambulante, RK, KARITAS-u,.. Vrednost doplačil je bila 150EUR, sem vse skupaj naložil in nesel v ambulanto za reveže in tam so bili zelo veseli.
Sprejet bi morali nov zakon o teh transferjih pa se noben ne zgane, da bi to storili čim prej.

Saj, zato pa se zakonodaja mora spremenit, ker ni življenjska. Zakaj sem npr. kupil staran parmezan na dan poteka za 1EUR (normalna cena 7EUR) pa je po pol leta (pozabljen v hladilniku) še vedno "dober kot nov", če ne boljši...

V tujini vidim robo po poteku, na prodaj zelo znižana. Saj veš kaj kupuješ, za glupe pa lahko uzakonijo še dodatno nalepko z opozorili, kaj lahko gre narobe, nakup na lastno odgovornost, da prodajalec na odgovarja za težave... itd. Garantiram, da se bo vse prodalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

-Wall ::

No sicer je lep primer nerealnih rokov trajanja pri soli, sploh kaksni "himalajski", ki je zdrzala tisocletja pod zemljo, zdaj pa ima kar naenkrat rok trajanja ;)

kixs je izjavil:

Meni gre totalno na k***c, da moram v trgovini gledat do kdaj je rok - mislim, ce kupim danes, da ni ravno do danes! Velikokrat se mi je ze zgodilo, da sem kupil pakirano meso in doma ugotovim, da je rok uporabnosti do danes oziroma naslednji dan, ko zelim kaj narediti in ugotovim, da je bil do vceraj! Izdelek tudi ni v akciji ali znizan kot je obicajno pred rokom.

Pa kljub temu da zdaj gledam te datume, se mi je to zgodilo se prejsnji teden. Gledam kranjske klobase, rok nekje do decembra. Dam en zavoj v vozicek, si premislim in vzamem se enega iz iste skalte. Nato mi moja doma rece, da je naredila ricet s tisto klobaso, ki je imela rok ravno na danasnji datum!! Ne verjamem in grem v smeti gledat vrecko. In res je bil rok do 11.11., na drugi pa 28.11. Kaj res!?!

Jaz sem sicer pri temu malo bolj proaktiven.

Ce vzamem izdelek in vidim, da je prakticno pred rokom poteka, ga zatlacim cisto zadaj na polico, vcasih celo vec njih. Po domace povedano, ga skrijem, da ima cimvecjo moznost, da potece.

Trgovci namrec radi postavljajo izdelke, ki bodo potekli najprej na najlazje dosegljiv del police.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: -Wall ()

Trgovci ne da postavijo izdelek pred potekom na najbolj dosegljiv police, ampak je to njihovo delo. Vidim da nisi nikdar delal v trgovini, ker to je povsod celo v pogodbi o delu in opisu del vsakega trgovca. To je ena od prioritet poslovodjem in lastnikom trgovin, da se na tak način čim enostavnejše znebijo izdelkom, ki so krajšega datuma uporabnosti, kot izdelek, s katerim dopolnjujejo polico! Ti jih pa s tem "zajebavaš" po domače povedano. Je pa to tvoja pravica, da ne boš slabo razumel. Ker ti daš denar in ti si tisti, ki se bo odločil, kaj in s koliko roka uporabnosti imaš namen kupit. Sam pol se ne jezi, če včasih ne bo kakega izdelka na polici, ker ko bodo začeli ugotavljat, da se jemlje izdelke z kasnejšem rokom trajanja, pač ne bodo filali polic, dokler "stara" zaloga ne zmanjka na polici.

c3p0 ::

Jaz sicer vzamem novejši izdelek od zadaj, ne delam pa štale prodajalcu, ki bo edini nasrkal zaradi tega.

111111111111 ::

c3p0 je izjavil:

Jaz sicer vzamem novejši izdelek od zadaj, ne delam pa štale prodajalcu, ki bo edini nasrkal zaradi tega.

Tudi jaz. Ne grem pa izdelkov premikat.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Jure14 ::

Pred leti se je na hrvaškem veliko govorilo o podarjanju pretečenih izdelkov (konzerv?) v dobrodelne namene oz. celo za prodajo s popustom (v normalni trgovini).

Pokličejo inšpekcijo, inšpektor pride, vzame nekaj vzorcev, laboratorij pregleda, če je OK dobi cela paleta dovoljenje za prodajo s popustom. Mora pa to biti jasno označeno.

Ja veš da. Inšpektor in laboratorij bosta pa vse to zastojn počela verjetno? In najbrž bodo v vsaki vaški štacuni klicarili inšepkotrja za dve konzervi tune in 3 jogurte verjetno. Ti res misliš da so nabavniki v trgovinah tolk nesposobni, da bi cele palete robe pred pretekom roka imeli še v skladiščih? Ponavadi se gre za posamezne izdelke, za teh par stvari dnevno, pa ne bi nihče klical inšpektorja, pa plačeval pol razne laboratorijske teste. Pač če mene vprašate, bi moralo biti to nekako uzakonjeno, da izdelek s pretečenim rokom se ne sme prodajat, niti po znišani ceni ne, lahko ga pa mirne volje nekomu podariš. Kaj on potem s tem počne, je njegova stvar.Problem bi pomoje nastal v tem, da bi take izdelke pograbili razni gostinci in potem to prodajali in ponujali gostom, kateri sploh vedli ne bi.

Wrop ::

Pri hrani se mora zagotavljati sledjivost. Od krave, pa do kakca. Če kdaj vseeno gre kaj narobe, da se da potem precej lažje najti izvor problema.

cvalsr ::

Primerek idiotskega škodljivca:

Ce vzamem izdelek in vidim, da je prakticno pred rokom poteka, ga zatlacim cisto zadaj na polico, vcasih celo vec njih. Po domace povedano, ga skrijem, da ima cimvecjo moznost, da potece.

Delaš težave prodajalcem. Sabotiraš njihovo delo. Zakaj ne greš v neko privat firmo in jim malo premešaš robo po skladišču in poskriješ orodje po delavnici? Ti ni jasno, da bi upravičeno poklicali policijo? Trgovci tudi!
Delaš škodo, ker se potem hrana zavrže!
Imaš od tega ti kakršnokoli korist?
Kdo ti je pa dovolil prelagati izdelke po policah trgovine?! Zakaj jih še po tleh ne razmečeš?
Zakaj to počneš?
Aja, ker si ... !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: cvalsr ()

Furbo ::

Kar reci šefu, naj ti da to pismeno, pa bo hitro mir.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Wrop ::

cvalsr je izjavil:

Primerek idiotskega škodljivca:

Delaš težave prodajalcem. Sabotiraš njihovo delo. Zakaj ne greš v neko privat firmo in jim malo premešaš robo po skladišču in poskriješ orodje po delavnici? Ti ni jasno, da bi upravičeno poklicali policijo? Trgovci tudi!
Delaš škodo, ker se potem hrana zavrže!
Imaš od tega ti kakršnokoli korist?
Kdo ti je pa dovolil prelagati izdelke po policah trgovine?! Zakaj jih še po tleh ne razmečeš?
Zakaj to počneš?
Aja, ker si ... !

Naj dajo na polico enega po enega, če jim to predstavlja problem. Kdo bo pa kupil 5 jogurtov s še 3 dnevnim rokom. Pa saj nismo v Venezueli, da bomo jedli pretečene jogurte. Kaj misliš, da vsi hodijo dnevno v trgovino?
Če pa hočejo, da roba s krajšim rokom gre prej, pa naj tem znižajo ceno. Verjetno bi bilo že 10 % dovolj, da se jih trgovec znebi. Kupec ne bo šel v svojo škodo.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hofer vedno ne obračunava popusta na blagajni

Oddelek: Loža
383452 (1790) c3p0
»

Izbiranje izdelka v trgovini - prva vrsta nedotaknjena (strani: 1 2 )

607419 (5178) kuall
»

Kupovanje hrane v trgovinah (strani: 1 2 3 4 )

15027357 (22223) Unknown_001
»

Ne-prodana hrana

Oddelek: Problemi človeštva
102168 (1706) Greg91
»

Hrane dovolj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
576980 (5805) innerspace

Več podobnih tem