Forum » Na cesti » Cena servisa vozila
Cena servisa vozila
Utk ::
Toyoto lahk šraufa vsak bedak, problem je samo v 10 letni garanciji. Ko si mimo tega, lahko voziš kamorkoli...težko da bo kdo slabši od uradnih.
ZveeZ ::
A 10 let garancije ime nepokvarljiva Toyota?
Dober nacin kako drzati lastnike za jajca in jih obrat za 10 let precenjenih servisev, medtem ko garancije nihce ne rabi, saj so Japonci neunicljivi.
Garancijo rabijo kupci evropskih avtov, kateri je pa zal nimajo vec kot par let, ker se kasneje, oz tudi prej, zacnejo tezave.
Dober nacin kako drzati lastnike za jajca in jih obrat za 10 let precenjenih servisev, medtem ko garancije nihce ne rabi, saj so Japonci neunicljivi.
Garancijo rabijo kupci evropskih avtov, kateri je pa zal nimajo vec kot par let, ker se kasneje, oz tudi prej, zacnejo tezave.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
Utk ::
Sej mi je žal da sem kdaj sploh pelal na uradni servis. Potem je pa vsako leto težje nehat, ker je avto vse starejši. V resnici itak ne bo nič tako dragega crknilo da se bi splačal uradni servis, drugače bi toyota hitro bankrotirala.
LeQuack ::
A 10 let garancije ime nepokvarljiva Toyota?
Dejansko je jamstvo, garancije je 2 leti. Tukaj je nekaj več info. Dejansko traja do naslednjega servisa, max 10 let (oz. vozilo ne sme biti starejše od 10 let in manj kot 200k km), dokler servisiraš pri njihovih pooblaščencih in z njihovimi rezervnimi deli, se pravi ne smeš svojih nosit.
https://toyotaadria.com/si/pdf/Relax_SL...
"Podlaga za aktiviranje kritja jamstva Toyota Relax je vzdrževanje vozila v rednih, predpisanih intervalih, kot jih je določil proizvajalec, pri vašem izbranem pooblaščenem servisnem partnerju Toyota.
Jamstvo Toyota Relax se lahko aktivira ob opravljenem rednem vzdrževanju in spoštovanju splošnih pogojev jamstva Toyota Relax, kritje le tega pa traja en servisni interval, kakršnega je proizvajalec predpisal za vaše vozilo.
"Jamstvo Toyota Relax velja samo v primeru, ko je vozilo vzdrževano skladno s proizvajalčevim programom vzdrževanja, pri vzdrževanju pa so uporabljeni izključno originalni deli Toyota, dobavljeni s strani pooblaščenega servisa, ki je vzdrževalni poseg tudi opravil. Tako zagotovimo da je vozilo vzdrževano zgolj z visokokakovostnimi deli znanega porekla v skladu s priporočili proizvajalca in ob upoštevanju ustreznih servisnih postopkov. Toyota
Adria ne prevzema odgovornosti za uporabo delov, tekočin in drugega materiala iz drugih virov, zato se v tem primeru jamstvo Toyota Relax ne aktivira."
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
kixs ::
iloveboobz je izjavil:
Če mas BMW, bo mir "več let" bolj pobozna zelja, kot realnost, razn če je garazna kraljica.
Gre za Opel Astro CDTI 2018. Veriga je klasicna napaka teh motorjev. Z dodatno podlozko se to resi. Ampak pri tem moras razdreti pol "avta". Pri meni se je v zadnjih nekaj mesecih precej poslabsal zvok verige, zato sem sel v celotno menjavo.
Preveri koliko isti akumulator stane v trgovini, da boš videl kako so te okoli prinesli. No če nočeš da te boli glava raje ne preveri.
Vem, da so start&stop akumulatorji drazji. Tega je imel na zalogi in isti tip kot je bil v originalu. Lahko bi mi zrihtal tudi nekaj cenejsega, vendar bi moral pocakati do ponedeljka. Pri teh zneskih pac par 10€ ne pomeni dosti. Se posebej, ko primerjam cene drugih servisov - drugi najcenejsi je bil 1700€ in to brez akumulatorja.
Po nekaj dneh skoraj res izgleda, da je bil kriv akumulator. Namrec na LCD zaslonu je vcasih ob vzigu nehal delat backlight. Torej je bil ekran crn. Videlo se je le ob mocni direkti svetlobi, ko sonce sveti na ekran. To sem sicer ze prej sumil, ampak nisem bil preprican. Saj je dosti primerov, da ta zaslon serijsko crkuje po nekaj letih. Ampak kot bivsi lastnik nekaj alf, mi je znan problem z elektroniko, ce akumulator ni vec dober. No, prav z vzigom sicer nikoli ni bilo tezav.
Start&Stop sistema sicer ne uporabljam, vendar sem drugi lastnik in ocitno ga je prejsnji dosti po Ljubljani.
Na Peugeot je menjava svečk na 30.000km za bencinski motor 1.2, s tem da na pooblaščencu računajo slabih 200€ za menjavo. Je to nateg? Sicer dokler je v garanciji se moraš držati njihovega plana, ampak še vedno se mi zdi nateg.
Quack !
Menjaj sam, tak poseg se ne opazi, da si karkoli sam sraufal.
Če ne bi imel garancije itak ne bi bil sploh na pooblaščenem. A pozna kdo kak bolj ugoden pooblaščen za Peugeot Lj in okolica? Emil Frey kot sem napisal hočejo 200€ za menjavo treh svečk.
Quack !
feryz ::
Scorpy84 ::
Zakaj bo, on hoče menjati svečke ker se mu zdi 30k preveč. No sej meni tudi. Ampak to je 10 minut dela, če nimaš dveh levih rok in ne izgubiš garancije. Zdaj če je problem to pri prodaji avta, je pa drugo. Pri 30k pa menjaj pri pooblaščencu še enkrat...
joez7 ::
iloveboobz je izjavil:
Če mas BMW, bo mir "več let" bolj pobozna zelja, kot realnost, razn če je garazna kraljica.
Gre za Opel Astro CDTI 2018. Veriga je klasicna napaka teh motorjev. Z dodatno podlozko se to resi. Ampak pri tem moras razdreti pol "avta". Pri meni se je v zadnjih nekaj mesecih precej poslabsal zvok verige, zato sem sel v celotno menjavo.
Hvala za link. Kolikor sem raziskoval, je problem v predolgi verigi in španerju. Ford je to kar hitro rešil s 42link namesto 44link verigo in drugačnim španerjem (7mm verzija).
V kasnejši reekernaciji pa prehod na 8mm verigo in 42link. Citroen in Peguot pa so predolgo vztrajali na 7mm, pa tut preredko olje in predolgi intervali, ni blo najboljša izbira. Pol so popravili specifikacijo olja in zmanjšali intervale. Če maš srečo vse skupaj zdrži 140kkm, namesto 180kkm. V osnovi pa naj bi veriga bla doživljenska (nekje 300kkm).
Se pa dobijo celi kit kompleti (pokrov, odmični, veriga in španer za nekje 300€). Problem je delo, je za nekje 16h normiranca.
Je pa sama veriga in španer 50€ (7mm).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
mugen999 ::
Kakšne pa so to cenene svečke da se menjajo že na 30k km ? Recimo NGK iridium zdrži vsaj 100k km do 160k km, pa ena stane 25 eur. Če pežo daje v motorje kitajske svečke, potem je logično da tako malo zdržijo. Seveda jih pa vseeno znajo računat kot da so pozlačene.
enavlaka ::
Paket 4 kos iridium je včasih bil 25€, sedaj so podražili na 2x. Zdržijo pa čez 100k. Že običajne gredo do 50k.
200€ za 5 minut dela je prehuda tarifa.
200€ za 5 minut dela je prehuda tarifa.
Svečke so normalne in zdržijo poljubno dolgo.
Da se jih menja na 30kkm, predpiše prodajalec avta.
Upam da vam je jasno zakaj. Vsaj moralo bi vam biti. Če imate vsaj dva delujoča možganska vozla.
Upam da vam je jasno zakaj. Vsaj moralo bi vam biti. Če imate vsaj dva delujoča možganska vozla.
bm1973 ::
Jaz se sploh ne spomnim, če sem v zadnjih 30 letih (4 avti) sploh kdaj menjal svečke...
Omenil mehaniku, pač navajen od Zastave, pa mu je gledal, kot da nimam 100 pik.
Zdaj sploh ne sprašujem več, pa sem imel tako bencinarje kot dizle...
Če ti crkujejo svečke, imaš na avtu večji problem kot to...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Edina logična razlaga je, da hočejo pobrati več denarja od servisov. Tole je npr. plan vzdrževanja za Peugeot bencinar 1.2 Puretech.
Najbolj smešno je, ko napišejo svečke na 30k km ali 4 leta. Kot da je za njih normalno, da ljudje v 4 letih naredijo samo 30k km. Ali pa jermen moraš pri 90k km menjati, ampak potem pa samo še na 180k km. Se pravi drugi jermen zdrži 2x več kot prvi?
Quack !
Meni so svečke že 2x menjali. Ampak je vsaj gratis.
Ko ne bo več gratis, jih ne bodo tako pogosto. Če jih sploh kdaj bodo.
Ko ne bo več gratis, jih ne bodo tako pogosto. Če jih sploh kdaj bodo.
Edina logična razlaga je, da hočejo pobrati več denarja od servisov. Tole je npr. plan vzdrževanja za Peugeot bencinar 1.2 Puretech.
Najbolj smešno je, ko napišejo svečke na 30k km ali 4 leta. Kot da je za njih normalno, da ljudje v 4 letih naredijo samo 30k km. Ali pa jermen moraš pri 90k km menjati, ampak potem pa samo še na 180k km. Se pravi drugi jermen zdrži 2x več kot prvi?
Ce pri 1.2 purecrap cakas do 90k km za menjavo jermena, je res neumno menjavati svecke pri 30k km.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
kamiKaZaA ::
Če ti zdrži 90k km si lahko srečen. Po navadi pokne že pri 60k km, če ga preventivno ne menjaš pod 50k km. Govorimo seveda o mokrem jermenu vgrajenem pri 1.2 motorjih Puretech. Zato pa potem, ko ga menjaš vstavijo bolj vzdržljive sestavne dele, kateri potem zdržijo vsaj 150k km ali vsaj 6 let oz. kar prej pride.
Za okvare zloglasnega PureTech motorja zdaj odškodnine
https://www.avtoakademija.si/novica/pos...
Če ti zdrži 90k km si lahko srečen. Po navadi pokne že pri 60k km, če ga preventivno ne menjaš pod 50k km. Govorimo seveda o mokrem jermenu vgrajenem pri 1.2 motorjih Puretech. Zato pa potem, ko ga menjaš vstavijo bolj vzdržljive sestavne dele, kateri potem zdržijo vsaj 150k km ali vsaj 6 let oz. kar prej pride.
Ja ampak če pokne ti ga menjajo v garanciji, če ga pa sam menjaš pa vse stroške nosiš, pred parimi leti so računali cca 1.000€, zdaj je najbrž še več.
Quack !
Ja ampak če pokne ti ga menjajo v garanciji, če ga pa sam menjaš pa vse stroške nosiš, pred parimi leti so računali cca 1.000€, zdaj je najbrž še več.
Če ti pokne imaš minimalno za 2.000€ škode (obnova cele mašine). Kolega je prvič menjal malo na 40k km pri 3 letih starosti in sedaj bi mu naj zdržal teh 150k km ali vsaj 6-10 let. in ja okoli jurja stane menjava (veliki servis) na pooblaščenem. Jaz se glih ne bi špilal in čakal do konca...
BREAKING: 1 MILLION European Cars Recalled for ENGINE That DESTROYS Itself (Stellantis DISASTER)
Naj ga potem proizvajalec menja na svoje stroške, če so tak krap naredil. Ti res zagovarjaš da uporabnik plača tisoč in več evrov iz svojega žepa za to?
Quack !
Naj ga potem proizvajalec menja na svoje stroške, če so tak krap naredil. Ti res zagovarjaš da uporabnik plača tisoč in več evrov iz svojega žepa za to?
Dejansko ce furas "star" jermen delas skodo na motorju katera se bo opazila sele po poku jermena. Ce ta poci po izteku garancije si fucked.
Ce ga menjas pri 90k km se v obdobju garancije zna bit, da je skoda starega jermena ze narejena in bo motor vseeno zaribal cez par 10k km.
Skratka, ce se takega avta ne mores resit in ga zelis imeti vec let, si primoran preventivno predcasno menjat jermen.
Kje si zdaj to ti iz riti ven potegnil? Napisal sem ti, da zelo malo teh mašin zdrži 90k km. Ko zamenjajo jermen z boljšim (nekje 40€ več jih pride od tistega, katerega so serijsko vgrajevali) potem zdrži 6-10 let oz. 150k - 180k. Samo to sem omenil, da je "pametno ne čakati do 90k km, če imaš 1.2 Puretech" in da je kolega imel ta jermen in so mu preventivno predlagali, da ga zamenja (naredi veliki servis) preden naredi 45k km, da ne bi kasneje mašina zružila med vožjo (počen jermen) in je na koncu to tudi storil. Torej naredil (plačal) veliki servis pred 45k km.
In vi zaupate da so kar magično naredil tak jermen, da ko ga zamenjaš naredi potem 180k km v olju?
Quack !
In vi zaupate da so kar magično naredil tak jermen, da ko ga zamenjaš naredi potem 180k km v olju?
Da. Če bi prebral članek, katerega sem prilepil in pogledal video katerega sem prilepil bi videl, kje je rešitev (v +40€ dražjem jermenu od tistega serijskega) in da potem zdrži 6-10 let oz. do 180.000 km. Seveda pa si nisi nič prebral niti pogledal in sedaj raje pametuješ.
Vidim, da je brezveze da ti lepim cele članke. Sem našel še en dober članek, pa bom samo izseke prilepil. Upam, da boš vsaj to prebral? 
- komplet, ki omogoča zamenjavo zobatega jermena v oljni kopeli z bolj vzdržljivo zobato verigo.
- Posledice so lahko resne: izguba tlaka, notranje poškodbe in v najslabših primerih popolna odpoved motorja. Ni naključje, da so mnogi lastniki prisiljeni menjati jermen pogosteje, kot je bilo prvotno načrtovano. Novejše različice motorjev so že prešle na verižni pogon, vendar milijoni vozil na cesti ostajajo opremljeni z originalnim sistemom.
-Rešitev s kompletom je zamišljena tako, da je treba jermen popolnoma odstraniti in ga zamenjati z verigo krmiljenja, vendar je to samo en del predelave. Komplet vključuje posebne komponente, kot so jermenice, napenjalci in ohišja ročične gredi, potrebne za prilagoditev motorja novi konfiguraciji.
- V praksi se motor preoblikuje v nekaj zelo podobnega najnovejšim različicam, ki jih je proizvajalec že posodobil. Na voljo so različne različice kompleta, združljive tako z atmosferskimi kot turbinskimi izvedbami, cena kompleta pa se giblje od 830 in 950 evrov k čemur je treba prišteti še stroške mehaničnega dela.
- Motor 1.2 PureTech druge generacije, ki se je vrtel v številnih modelih Citroena, Peugeota in Opla, je postal znan zaradi zobatega jermena, potopljenega v motorno olje. Takšna tehnološka rešitev je bila zasnovana za zmanjšanje trenja in hrupa, a se je sčasoma izkazala za problematično. Jermen, ki ga razjedajo minerali v olju, se namreč pretirano hitro obrabi in sprosti delce, kii končajo v oljnem krogu, kar lahko zamaši črpalko in ogrozi mazanje motorja.
Upam, da nisem preveč vrstic citiral.
- komplet, ki omogoča zamenjavo zobatega jermena v oljni kopeli z bolj vzdržljivo zobato verigo.
- Posledice so lahko resne: izguba tlaka, notranje poškodbe in v najslabših primerih popolna odpoved motorja. Ni naključje, da so mnogi lastniki prisiljeni menjati jermen pogosteje, kot je bilo prvotno načrtovano. Novejše različice motorjev so že prešle na verižni pogon, vendar milijoni vozil na cesti ostajajo opremljeni z originalnim sistemom.
-Rešitev s kompletom je zamišljena tako, da je treba jermen popolnoma odstraniti in ga zamenjati z verigo krmiljenja, vendar je to samo en del predelave. Komplet vključuje posebne komponente, kot so jermenice, napenjalci in ohišja ročične gredi, potrebne za prilagoditev motorja novi konfiguraciji.
- V praksi se motor preoblikuje v nekaj zelo podobnega najnovejšim različicam, ki jih je proizvajalec že posodobil. Na voljo so različne različice kompleta, združljive tako z atmosferskimi kot turbinskimi izvedbami, cena kompleta pa se giblje od 830 in 950 evrov k čemur je treba prišteti še stroške mehaničnega dela.
- Motor 1.2 PureTech druge generacije, ki se je vrtel v številnih modelih Citroena, Peugeota in Opla, je postal znan zaradi zobatega jermena, potopljenega v motorno olje. Takšna tehnološka rešitev je bila zasnovana za zmanjšanje trenja in hrupa, a se je sčasoma izkazala za problematično. Jermen, ki ga razjedajo minerali v olju, se namreč pretirano hitro obrabi in sprosti delce, kii končajo v oljnem krogu, kar lahko zamaši črpalko in ogrozi mazanje motorja.
Upam, da nisem preveč vrstic citiral.
Da. Če bi prebral članek, katerega sem prilepil in pogledal video katerega sem prilepil bi videl, kje je rešitev (v +40€ dražjem jermenu od tistega serijskega) in da potem zdrži 6-10 let oz. do 180.000 km. Seveda pa si nisi nič prebral niti pogledal in sedaj raje pametuješ.![]()
Hočem reči, ga ni jermena ki bi zdržal v olju. Če gledaš po netu informacije, so novi jermi malo boljši ja, ne bodo pa zdržali 180k km nikoli v olju. Proizvajalcu ne moreš verjet na besedo, ker proizvajalec tudi pravi da svečke zdržijo samo 30k km.
Quack !
Da. Če bi prebral članek, katerega sem prilepil in pogledal video katerega sem prilepil bi videl, kje je rešitev (v +40€ dražjem jermenu od tistega serijskega) in da potem zdrži 6-10 let oz. do 180.000 km. Seveda pa si nisi nič prebral niti pogledal in sedaj raje pametuješ.![]()
Hočem reči, ga ni jermena ki bi zdržal v olju. Če gledaš po netu informacije, so novi jermi malo boljši ja, ne bodo pa zdržali 180k km nikoli v olju. Proizvajalcu ne moreš verjet na besedo, ker proizvajalec tudi pravi da svečke zdržijo samo 30k km.
No, na to se pa jaz ne spoznam. Vse kar pa sedaj vem, da ni varijante, da kupim avto (novi ali rabljeni) z "mokrim" jermenom, četudi je zamenjan ali pa ima privzeto vgrajeno to super-duper zobato verigo. In da bom pred nakupom naslednjega avta to prvo preveril preden podpišem pogodbo o nakupu.
MadMen ::
Jaz se sploh ne spomnim, če sem v zadnjih 30 letih (4 avti) sploh kdaj menjal svečke...
Olja tud verjetno ne menjaš dokler ti avto ne crkne...
Big_Al ::
Koliko sem jaz bral je za razpadanje jermena v olju manj odgovorno olje, kot je bencin tisti, ki se v olju nabere in ne izhlapi, če se motor redno ne segreva do delovne temperature.
Glavni vzroki za razpadanje jermena:
Redčenje olja z gorivom (bencinom): Motorji z neposrednim vbrizgom goriva pri delovanju s hladnim motorjem in med pogostimi zagoni (sistem Start-Stop) dopuščajo, da del neizgorelega bencina spolzi mimo batnih obročkov v oljno korito.
Vožnja na kratke razdalje: Če se avtomobil vozi na kratkih relacijah, motor ne doseže optimalne delovne temperature. Bencin, ki je zašel v olje, zato ne more izpareti in ostane pomešan z oljem. Ta mešanica postane agresivno topilo, ki začne kemično razžirati gumo jermena, ki zato nabrekne in začne razpadati.
Toplotna obremenitev: Visoke temperature v motorju ob prisotnosti kontaminiranega olja še dodatno pospešijo staranje, krhkost in luščenje gumijaste zmesi.Uporaba napačnih specifikacij olja: Ta motor zahteva strogo predpisano namensko olje (npr. najnovejši standard PSA B71 2312 ali PSA B71 2010), ki vsebuje aditive za zaščito jermena.
Uporaba klasičnih olj napačne viskoznosti ali neustreznih specifikacij jermen uniči v izjemno kratkem času.
Redčenje olja z gorivom (bencinom): Motorji z neposrednim vbrizgom goriva pri delovanju s hladnim motorjem in med pogostimi zagoni (sistem Start-Stop) dopuščajo, da del neizgorelega bencina spolzi mimo batnih obročkov v oljno korito.
Vožnja na kratke razdalje: Če se avtomobil vozi na kratkih relacijah, motor ne doseže optimalne delovne temperature. Bencin, ki je zašel v olje, zato ne more izpareti in ostane pomešan z oljem. Ta mešanica postane agresivno topilo, ki začne kemično razžirati gumo jermena, ki zato nabrekne in začne razpadati.
Toplotna obremenitev: Visoke temperature v motorju ob prisotnosti kontaminiranega olja še dodatno pospešijo staranje, krhkost in luščenje gumijaste zmesi.Uporaba napačnih specifikacij olja: Ta motor zahteva strogo predpisano namensko olje (npr. najnovejši standard PSA B71 2312 ali PSA B71 2010), ki vsebuje aditive za zaščito jermena.
Uporaba klasičnih olj napačne viskoznosti ali neustreznih specifikacij jermen uniči v izjemno kratkem času.
fikus_ ::
Ta bencin, ki pride v olje tudi dodatno vpliva na razpadanje materiala jermena.
Eden od krivcev je forsiranje čim manjše porabe goriva, kar so dosegli tudi z manjšim prednapetjem batnih obročkov = manjše trenje, kar ima za posledico da bencin pride v olje in olje v zgorevalni prostor.
Del povečane količine bencina v olju je potrebno tudi pripisati temu, da ob višjih tlakih polnjenja zraka, višji kompresiji in višjih temperaturah zgorevanja lahko pride do klenkanja, kar rešujejo z bogato mešanico bencina, ki ne zgori popolnoma. Dela ga gre mimo obročkov, del skozi izpuh, del v saje,... Tega je pri eni vožnji malo, se pa napira.
Pri zadnjih Puretech in Ecobost ni več jermena direktno v olju in boljši materiali, pri Puretech tudi bolj prednapeti obročki (za Ecobost ne vem).
Ti motorji niso primerni za priganjanje in dosti AC, prej odpovedo.
Eden od krivcev je forsiranje čim manjše porabe goriva, kar so dosegli tudi z manjšim prednapetjem batnih obročkov = manjše trenje, kar ima za posledico da bencin pride v olje in olje v zgorevalni prostor.
Del povečane količine bencina v olju je potrebno tudi pripisati temu, da ob višjih tlakih polnjenja zraka, višji kompresiji in višjih temperaturah zgorevanja lahko pride do klenkanja, kar rešujejo z bogato mešanico bencina, ki ne zgori popolnoma. Dela ga gre mimo obročkov, del skozi izpuh, del v saje,... Tega je pri eni vožnji malo, se pa napira.
Pri zadnjih Puretech in Ecobost ni več jermena direktno v olju in boljši materiali, pri Puretech tudi bolj prednapeti obročki (za Ecobost ne vem).
Ti motorji niso primerni za priganjanje in dosti AC, prej odpovedo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
joez7 ::
Koliko sem jaz bral je za razpadanje jermena v olju manj odgovorno olje, kot je bencin tisti, ki se v olju nabere in ne izhlapi, če se motor redno ne segreva do delovne temperature.
Ali ni PSA B71 2010 že 0W20 C5. Ga predpisujejo za tanove DV5 HDI. Za tastare DV5 pa 5W30 C3 ali pa celo 0W40 (nepreverjeno).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Piše zgoraj na papirju, menjava zavorne tekočine na vsaki 2 leti. A so normalni. Včasih se to ni nikoli menjalo, še danes se ne. Jaz ga še nikoli nisem zamenjal. Kaj to ljudi okoli prinašajo, gotovo ta poseg pride 100 eur. Noro.
sbawe64 ::
Imaš merilnike, ki izmerijo količino vode v zavorni tekočini, ki po naključju privzeto privlači vlago.
Ti imaš 10 let isto zavorno tekočino?
Peugeot puretch (pure crap) razvojnike bi bilo potrebno javno streljati in potem obesiti pred tovarno.
Kdor ima vozilo s tem motorjem naj menja olje na 10k, jermen na 40-50k km ali proda asap.
Ti imaš 10 let isto zavorno tekočino?
Peugeot puretch (pure crap) razvojnike bi bilo potrebno javno streljati in potem obesiti pred tovarno.
Kdor ima vozilo s tem motorjem naj menja olje na 10k, jermen na 40-50k km ali proda asap.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
eriCartman ::
Imaš merilnike, ki izmerijo količino vode v zavorni tekočini, ki po naključju privzeto privlači vlago.
Ampak preden zamenjajo zavorno tekočino z brezmadežno, ne preverijo delež prisotne vode, ki bi potrdila potrebo po zamenjavi...samo menjajo...ali pa celo menjajo samo tisto zgoraj v posodici.
fikus_ ::
Predpišejo termine in računajo menjavo olja, kaj bi šlo narobe.... seveda to lastnik avta plača.
Korektno bi bilo, da predpišejo količino vlage v zavornem olju, pri kateri se ga menja in glede na to menjajo.
Korektno bi bilo, da predpišejo količino vlage v zavornem olju, pri kateri se ga menja in glede na to menjajo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
sbawe64 ::
Gre tudi brez meritev, pogledaš barvo in je vse jasno.
Nova je svetla, stara je temna, črna.
Slika
Zgornja slika je iz https://global.honda/en/motorcycle-afte...
Nova je svetla, stara je temna, črna.
Slika
Zgornja slika je iz https://global.honda/en/motorcycle-afte...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
RedDrake ::
Najbolj smešno je, ko napišejo svečke na 30k km ali 4 leta. Kot da je za njih normalno, da ljudje v 4 letih naredijo samo 30k km. ...
No ja, piše kar pride prej.
Eni lahko prej kot v letu natolčejo 30kkm, oni bodo pač letno to počeli. So pa tudi penzionisti, ki 30kkm ne naberejo tudi v 6-ih letih ne. Tisti bodo pa na 4 leta menjali. Meni je to kristalno jasno - sploh ker imam avto, ki je naredil manj kot 30kkm v zadnjih 9-ih letih. Vse dotraja - in preventiva je tu pač "kralj", če nočeš kje ostati.
Predpišejo termine in računajo menjavo olja, kaj bi šlo narobe.... seveda to lastnik avta plača.
Zato pa te zahodni proizvajalci vedno bolj tonejo v pozabo. Ljudje so naveličani teh nategov. Ali pa to, da ti na servisu vse računajo po nekih normah, npr. menjava olja 2 uri, tudi če traja pol manj.
Quack !
MadMen ::
Zato pa te zahodni proizvajalci vedno bolj tonejo v pozabo. Ljudje so naveličani teh nategov. Ali pa to, da ti na servisu vse računajo po nekih normah, npr. menjava olja 2 uri, tudi če traja pol manj.
A pri bencin kitajcih pa nimaš servisov ali kako?
No sej realno dosti tega nategovanja je na plečih servisov samih, ne nujno samo proizvajalcev.
Quack !
tony1 ::
Piše zgoraj na papirju, menjava zavorne tekočine na vsaki 2 leti. A so normalni. Včasih se to ni nikoli menjalo, še danes se ne. Jaz ga še nikoli nisem zamenjal. Kaj to ljudi okoli prinašajo, gotovo ta poseg pride 100 eur. Noro.
Še eden, ki ni nikoli slišal, da so Švabi s svojimi no limit autbahni udarjeni na varnost, in da vsi nemški proizvajalci menjavo na 2 leti predpisuje že vsaj zadnjih 45 let.
Na B stebričku vsakega VWja se tudi pri nas vsaj zadnjih 30 let lepi nalepko z opomnikom za naslednji servis in še za menjavo zavorne tekočine čez dve leti.
To se dela zato, ker je higroskopična, in s prevelikim deležem vode hitreje zavre, če pa res zavre pa izgubi hidravlične lastnosti (tekočina jih ima, para pa ne), nato pa pedal zavore "pade not" in je konec bremzanja.
lastnosti (tekočina jih ima, para pa ne), nato pa pedal zavore "pade not" in je konec bremzanja.
No ja nemskega avta se nisem imel. Kar se pa citirane zadeve tiče. Ali se je to sploh že kdaj zgodilo da bi zaradi zavretja vode v tekočini pedal padel notri? Zavore odpovejo ker se pregrejejo diski. Pomoje prej uničiš pakne in diske preden zgubis hidravlicno sposobnost olja. S temi gužvami, omejitvami in radarji ki so na cestah danes, ne pregrejes zavor nikoli. Pri tej menjavi zav. tekocine na 2 leti gre za navadne rope strank pri belem dnevu. Rekel bi celo da je delo samo na računu, narejeno pa ni, ali pa samo kot je nekdo zgoraj rekel samo v rezervoarcku zamenjajo tekocino kar je enako absurd.
SambaShare ::
"No ja nemskega avta se nisem imel. Kar se pa citirane zadeve tiče. Ali se je to sploh že kdaj zgodilo da bi zaradi zavretja vode v tekočini pedal padel notri? Zavore odpovejo ker se pregrejejo diski. Pomoje prej uničiš pakne in diske preden zgubis hidravlicno sposobnost olja."
Nikakor ne. Te res v AŠ niso peljali po stari cesti na Trojane ali na Černivec?
"Rekel bi celo da je delo samo na računu, narejeno pa ni, ali pa samo kot je nekdo zgoraj rekel samo v rezervoarcku zamenjajo tekocino kar je enako absurd."
Možno. To je pač del folklore. Š. zidar piše fejk ure, mehanik pa računa na pol narejeno delo.
Pa še nekaj: izumili smo AI. Daj ga no vprašaj zakaj se menja brez olje. Na tem forumu smo se okrog tega že vse zmenili ene 20 let nazaj. Moram res spet pisati?
Nikakor ne. Te res v AŠ niso peljali po stari cesti na Trojane ali na Černivec?
"Rekel bi celo da je delo samo na računu, narejeno pa ni, ali pa samo kot je nekdo zgoraj rekel samo v rezervoarcku zamenjajo tekocino kar je enako absurd."
Možno. To je pač del folklore. Š. zidar piše fejk ure, mehanik pa računa na pol narejeno delo.
Pa še nekaj: izumili smo AI. Daj ga no vprašaj zakaj se menja brez olje. Na tem forumu smo se okrog tega že vse zmenili ene 20 let nazaj. Moram res spet pisati?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
kixs ::
Meni so enkrat na Grobniku zavore po nekaj hudih zaviranjih prakticno odpovedale. Se potem nisem ustavljal na stezi in preverjal ali so se diski pregreli ali je bila kriva zavorna tekocina. Predvideval sem, da so se diski pregreli.
Če si imel 15 let staro bremz olje, je to prej zavrelo. Če je bilo novo, so se pregreli diski.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Menjava olja, filtrov... (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 25235 (19642) | MadMax |
| » | Velik servis - absurdna cena? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Na cesti | 86474 (71922) | robo125 |
| » | Porsche Slovenija bolana cena servisa (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 48285 (30848) | bbbbbb2015 |
| » | Mali servis - cena? (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 33926 (31561) | Tilen |
| » | Drag servis? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Na cesti | 85351 (59295) | D3m |