Forum » Loža » Kako se ne sekirati glede denarja?
Kako se ne sekirati glede denarja?
vandersaar ::
Ni troll tema, je pa throwaway iz jasnih razlogov (ad-hominem, očitki, fovšarija,...)
Imam kar nekaj denarja našparanega. Za jahto ne bo nikoli, za sproti računam, da bo dovolj, tudi kakšno "zafiro" bi lahko skešil direkt (tut s papirjem iz predala), pa se ne bi zelo poznalo.
Sicer pa denarja ne maram. Ne da ga ne maram imeti, to že vem, da ga je bolje imeti, kot ne. Je nujno zlo. Iz dna srca pa sovražim ta koncept. Večina slabega na svetu se dogaja zaradi tega, ker nekdo želi imeti več enk kot ničel v neki podatkovni bazi. Nobene logike ni zadaj, to je ena velika bedarija. Ampak tega ne bo nihče od nas spremenil.
Sam sem že dolgo nazaj pogruntal, da denar ne prinaša sreče. In ja, bolje se je jokati v mercedesu kot v fičku, ampak sem imel srečo, da sem že zgodaj ugotovil, da povezava med srečo in denarjem ni linearna. Precej bolje spim zaradi tega, ker se imam za ultra poštenega in se nisem nikoli okoristil na račun kogarkoli drugega.
Odkar sem naredil ta preklop v glavi (točno vem, kateri dan je bilo), se mi je nivo stresa v življenju zmanjšal za nekaj redov velikosti.
Ampak vidim, da skoraj nihče ne deli tega mnenja z mano.
V svojem balončku sem lahko čisto srečen in mi nič ne manjka, prav tako ljudje, ki so mi blizu, ampak povsod POVSOD je neko bombardiranje z "VEČJE", "DRAŽJE", "BOLJŠE", "MOČNEJŠE". Vse je eno samo JAMRANJE.
Kamorkoli pogledaš, s komerkoli se pogovarjaš, tema nanese na denar. Vsi bi samo nekam rastli, pa niti ne vedo kam. Kar v neskončnost. Naslednja hiša mora biti večja, naslednji avto mora biti vsaj en razred višji, naslednja plača mora biti dvakrat višja, naslednje počitnice morajo biti uro dlje z letalom, firmi mora dobiček rasti eksponentno, delnice takisto.
Na novičarskih straneh, v časopisih, na radiu, na forumih, na redditu, povsod.
In ta svet in moj "wannabe-zen" svet neizogibno trkata en ob drugega. Ful se trudim ostati nevtralen. Jaz sem čisto zadovoljen z mojim avtom za 2.000EUR, potem pa "moram" poslušati nekoga, ki mi jamra, koliko je dal za njegovo novo Teslo. Saj mu privoščim. Ampak potem je še naslednja stvar, pa še naslednja, pa še naslednja. Pa je res težko, da se mi ne dvigne pritisk, ko nonstop poslušam jamranje o stvareh, za katere vem, da ne vodijo v nič pametnega.
Ima kdo kakšen nasvet, kako se spopasti s tem?
Da rečem jebeš in se čisto prepustim potrošništvu, mislim da ni prava smer, ker sem tam že bil.
Imam kar nekaj denarja našparanega. Za jahto ne bo nikoli, za sproti računam, da bo dovolj, tudi kakšno "zafiro" bi lahko skešil direkt (tut s papirjem iz predala), pa se ne bi zelo poznalo.
Sicer pa denarja ne maram. Ne da ga ne maram imeti, to že vem, da ga je bolje imeti, kot ne. Je nujno zlo. Iz dna srca pa sovražim ta koncept. Večina slabega na svetu se dogaja zaradi tega, ker nekdo želi imeti več enk kot ničel v neki podatkovni bazi. Nobene logike ni zadaj, to je ena velika bedarija. Ampak tega ne bo nihče od nas spremenil.
Sam sem že dolgo nazaj pogruntal, da denar ne prinaša sreče. In ja, bolje se je jokati v mercedesu kot v fičku, ampak sem imel srečo, da sem že zgodaj ugotovil, da povezava med srečo in denarjem ni linearna. Precej bolje spim zaradi tega, ker se imam za ultra poštenega in se nisem nikoli okoristil na račun kogarkoli drugega.
Odkar sem naredil ta preklop v glavi (točno vem, kateri dan je bilo), se mi je nivo stresa v življenju zmanjšal za nekaj redov velikosti.
V svojem balončku sem lahko čisto srečen in mi nič ne manjka, prav tako ljudje, ki so mi blizu, ampak povsod POVSOD je neko bombardiranje z "VEČJE", "DRAŽJE", "BOLJŠE", "MOČNEJŠE". Vse je eno samo JAMRANJE.
Kamorkoli pogledaš, s komerkoli se pogovarjaš, tema nanese na denar. Vsi bi samo nekam rastli, pa niti ne vedo kam. Kar v neskončnost. Naslednja hiša mora biti večja, naslednji avto mora biti vsaj en razred višji, naslednja plača mora biti dvakrat višja, naslednje počitnice morajo biti uro dlje z letalom, firmi mora dobiček rasti eksponentno, delnice takisto.
In ta svet in moj "wannabe-zen" svet neizogibno trkata en ob drugega. Ful se trudim ostati nevtralen. Jaz sem čisto zadovoljen z mojim avtom za 2.000EUR, potem pa "moram" poslušati nekoga, ki mi jamra, koliko je dal za njegovo novo Teslo. Saj mu privoščim. Ampak potem je še naslednja stvar, pa še naslednja, pa še naslednja. Pa je res težko, da se mi ne dvigne pritisk, ko nonstop poslušam jamranje o stvareh, za katere vem, da ne vodijo v nič pametnega.
Da rečem jebeš in se čisto prepustim potrošništvu, mislim da ni prava smer, ker sem tam že bil.
- spremenilo: vandersaar ()
Miki N ::
Dobi si kako hudačo, te bo rešila nadležnega denarja. Mogoče še spimpano zafiro prej, za boljši kombo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miki N ()
Machete ::
Delaj kakor se ti zdi prav, na druge se ne oziraj, nikoli ne boš vseh zadovoljil. Če imaš keš, vzemi to kot blagoslov, da se ti ni treba ukvarjat z eksistenco in kaj bo čez pol leta, če si zlomiš obe nogi itd.. Uživaj lajf s stvarmi, ki ti veliko pomenijo. Hobiji, rekreacija, ljudje, živali.. Mnenje soseda je tazadnje, mnenje družbe tudi, dokler nisi nek frik, da ti o ne začne škodit pri normalni integraciji v družbi. Samo sam lahko sprejmeš, da si srečen s tem kjer si in kar imaš. Če pa najdeš mala zadovoljstva v vsaki situaciji, pa si totalni zamgovalec. Tisti rek, da če ti življenje flikne limone, da naredi limonado je mogoče puhel, vendar drži kot pribit, vsaj zame.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()
pegasus ::
vandersaar je izjavil:
Ima kdo kakšen nasvet, kako se spopasti s tem?Greš na "daljši dopust" k menihom v Nepal oz. si poiščeš ustrezni ekvivalent, ki te odvadi materializma in potrošništva. Simple minded people chase simple pleasures, začni se jim izogibat in si poišči somišljenike s sistemom vrednot, bližje tvojim.
Greš na "daljši dopust" k menihom v Nepal oz. si poiščeš ustrezni ekvivalent, ki te odvadi materializma in potrošništva. Simple minded people chase simple pleasures, začni se jim izogibat in si poišči somišljenike s sistemom vrednot, bližje tvojim.Fora je, da nisem navajen materializma in potrošništva. Samo "vsi" okrog mene so.
Če bi meniha iz Nepala pripeljal k nam, bi se mu pomoje odpeljalo, ne glede na vsa desetletja mentalnega treninga.
Torej bi moral verjetno okolje zamenjati trajno, kar pa (zaenkrat) ni opcija.
Zgodovina sprememb…
pegasus ::
vandersaar je izjavil:
Fora je, da nisem navajen materializma in potrošništva. Samo "vsi" okrog mene so."Daljši dopust" rabiš, da se odvadiš ustrezati "vsem" okrog tebe. Živi kot tebi paše in ne tako, kot drugi pričakujejo od tebe. To je sicer določen izziv, ker naenkrat nisi več del črede, a se da preživeti in iziti kot zmagovalec.
Kawhi ::
Ves "hudičev" denar ki ga imaš, vso lastnino enostavno podari. Ko se boš moral potem malo potruditi za osnovno eksistenco boš verjetno na stvari začel gledati drugače. Deluje mi, da si do vsega prišel zelo enostavno. Lahko pa se seveda motim.
Invictus ::
Okoli denarja se ne sekiraš tako, da ga imaš dovolj .
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Ves "hudičev" denar ki ga imaš, vso lastnino enostavno podari. Ko se boš moral potem malo potruditi za osnovno eksistenco boš verjetno na stvari začel gledati drugače. Deluje mi, da si do vsega prišel zelo enostavno. Lahko pa se seveda motim.Vidim, da ne razumeš.
Nisem prišel enostavno do denarja, sem kar trdo garal. In še vedno.
Če bi se moral boriti za eksistenco, bi po tvoje začel razmišljati tako, da tudi ko pokrijem svojo eksistenco, grabim neomejeno dalje? Ko klošar pride iz ulice, je naslednji cilj Tesla, potem pa avion, potem pa jahta?
Zgodovina sprememb…
tonttu ::
Pravo vprašanje je "kako se ne sekirat glede ljudi okrog sebe?".
Kar se mene tice precej preprosto... boli me k** za ostale. Jaz zivim zase in to tako kot je meni vsec. Kar se denarja tice. Ja kaj pa vem... ko ga imas dovolj da si lahko privoscis vse kar si zelis in kar ti je pomembno, je easy. Vsaj iz lastnih izkusenj. Nikoli ne bom imel 150m jahte, ampak tega si niti ne zelim. Tako da razen taksnih bolani zelja imam vse kar hocem imeti in posledicno se zares nimam kaj za pritozevati in mi je zivljenje lepo. Verjamem pa da ce imas jurja place zna biti to precej tezje in si zelis vec. Ampak zase in za najino zivljenje imava z zeno vec kot dovolj in ko se nehas ukvarjati s tem kaj si nekdo drug misli oz. ko nehas poslusati vsa pritozevanja ljudi okoli sebe, je stvar cisto ok. Meni je moje zivljenje vsec in to je to. Ce koga drugega moti in zuli cisto vse kar je na tem svetu, je to njegov problem ne moj.
profii ::
Dobra tema!
Tudi sam opažam podobno.
En kup nepotrebnega bahanja z denarjem, katerega ljudje nimajo ali pa ne znajo imeti.
Kako se rešiti tega? Nevem, mogoče zamenjaj družbo ali pa počni stvari, ki te osrečujejo bolj pogosto. Izogibanje tem, ki te ne zanimajo tudi pomaga.
Tudi sam opažam podobno.
En kup nepotrebnega bahanja z denarjem, katerega ljudje nimajo ali pa ne znajo imeti.
Kako se rešiti tega? Nevem, mogoče zamenjaj družbo ali pa počni stvari, ki te osrečujejo bolj pogosto. Izogibanje tem, ki te ne zanimajo tudi pomaga.
matobeli ::
1. nehaš hodit v nakupovalne centre
2. najdeš hobi, sicer spet dodatno zapravljaš, ampak ni enako, ker da si konkurenčen moraš sam precej delat. Če si tech savvy je recimo modelarstvo -FPV z droni izjemno zanimiv. Lahko pa tudi ribičija ali basket.
3. manj se druži z obstoječim socialnim krogom, društva so fina ker ponujajo instanten socialen krog različnih ljudi ki se bodo pogovarjali bolj kot ne sam o hobiju, drugač se skregajo.
4. preden kupiš stvar ki ni hrana premisli ali lahko cilj dosežeš z obstoječimi zadevami in ali si kupil instantno smet.
2. najdeš hobi, sicer spet dodatno zapravljaš, ampak ni enako, ker da si konkurenčen moraš sam precej delat. Če si tech savvy je recimo modelarstvo -FPV z droni izjemno zanimiv. Lahko pa tudi ribičija ali basket.
3. manj se druži z obstoječim socialnim krogom, društva so fina ker ponujajo instanten socialen krog različnih ljudi ki se bodo pogovarjali bolj kot ne sam o hobiju, drugač se skregajo.
4. preden kupiš stvar ki ni hrana premisli ali lahko cilj dosežeš z obstoječimi zadevami in ali si kupil instantno smet.
fikus_ ::
Vandersar, imaš prav, denar ne prinaša sreče, celo pokvari ljudi. Daj denar meni, se bom jaz žrtvoval za tebe, da boš srečen in nepokvarjen .
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Magic1 ::
Spet ne vidim razloga zakaj bi se moral sekirat. Imaš kar želiš in še dosti na zalogi. Če ljudje okoli tebe hočejo več, lahko imajo, ne vem zakaj bi to vplivalo na to, kaj imaš ti. A te ne bodo več povabili na druženje, če ne boš imel robe po njihovih standardih? To je bolj v tvoji glavi, če pa je v družbi pa je čas za menjavo.
Magic
Kaj pa če imaš zelo blizu ljudi, ki so takšni, kot jih omenjam v prvem postu?
Moj najboljši prijatelj je "grebator" prve klase. Se zelo dolgo poznava, sva dnevno v kontaktu, sva marsikaj dala skozi (vse okrog se je že zamenjalo), si vzajemno pomagava v situacijah, kjer je en boljši od drugega in obratno.
Ampak ko začne govoriti o denarju, se mi dvigne krvni tlak. In vsaka tema prej ali slej pelje na to pot.
Če bi se oddaljila, me sicer po eni strani ne bi živciral, po drugi strani bi pa nastala ena velika praznina. Ne vem, če je vredno.
Sicer da ne bo pomote, funkcioniram normalno, nisem zaprt v kleti in gledam v strop. Imam hobije, v katerih neizmerno uživam, pa niti niso dragi.
Je pa ta tema ena od stvari, ki se mi zdi, da so ovira, do "blaženosti" ali kakorkoli bi temu lahko rekel.
Ampak ja, v bistvu je problem, da je takšna družba. Ampak tudi z menjavo okolja mislim da ne bi nič rešil, saj se v današnji digitalni dobi ne moreš izogniti kar družbi. Razen popolni odklop (življenje z menihi) ampak to je daleč prehud ekstrem.
Ampak ob konstantnem "bombardiranju" je težko to popolnoma ignorirati.
Moj najboljši prijatelj je "grebator" prve klase. Se zelo dolgo poznava, sva dnevno v kontaktu, sva marsikaj dala skozi (vse okrog se je že zamenjalo), si vzajemno pomagava v situacijah, kjer je en boljši od drugega in obratno.
Ampak ko začne govoriti o denarju, se mi dvigne krvni tlak. In vsaka tema prej ali slej pelje na to pot.
Če bi se oddaljila, me sicer po eni strani ne bi živciral, po drugi strani bi pa nastala ena velika praznina. Ne vem, če je vredno.
Sicer da ne bo pomote, funkcioniram normalno, nisem zaprt v kleti in gledam v strop. Imam hobije, v katerih neizmerno uživam, pa niti niso dragi.
Je pa ta tema ena od stvari, ki se mi zdi, da so ovira, do "blaženosti" ali kakorkoli bi temu lahko rekel.
Ampak ja, v bistvu je problem, da je takšna družba. Ampak tudi z menjavo okolja mislim da ne bi nič rešil, saj se v današnji digitalni dobi ne moreš izogniti kar družbi. Razen popolni odklop (življenje z menihi) ampak to je daleč prehud ekstrem.
Spet ne vidim razloga zakaj bi se moral sekirat. Imaš kar želiš in še dosti na zalogi. Če ljudje okoli tebe hočejo več, lahko imajo, ne vem zakaj bi to vplivalo na to, kaj imaš ti. A te ne bodo več povabili na druženje, če ne boš imel robe po njihovih standardih? To je bolj v tvoji glavi, če pa je v družbi pa je čas za menjavo.Ja, imaš prav, je čisto in samo v glavi.
Ampak ob konstantnem "bombardiranju" je težko to popolnoma ignorirati.
Malo bolj izbiraj ljudi za družbo ;)V živo OK, online pa težko... Pa ni samo družba, tudi novice, pa portali pa skratka bolj ali manj vse ...
Zgodovina sprememb…
TehDucky ::
vandersaar je izjavil:
Kaj pa če imaš zelo blizu ljudi, ki so takšni, kot jih omenjam v prvem postu?
Imel najboljšega kolega, pravzaprav edinega, pa sva pri cca 25ih postala nekompatibilna, on je skoz hodil na neka predavanja kako na hitro zaslužiti, skoz v neke mlm piramide, pa mene hotel zraven, pa kako se to obogati ipd. Sem rekel, da me ne zanima.
Potem je začel še s LCHF prehrano, mi je še tist hotel predstavit kot edina pravilna dieta.
Ko je začel govoriti, da ima najboljšga frenda iz teh krogov, sem vedel da je moj čas mimo in sem popustil.
Je bila praznina, tudi pomislim nanj vsake toliko časa. Ampak mi je škoda časa in energije za nekaj kar me ne zanima. Enostavno ni bilo več skupnih tem, hkrati pa je bilo treba vedno na obisk k njemu ali v njegovo bližnjo LJ.
matobeli ::
vandersaar je izjavil:
sva dnevno v kontaktu
Ne vidim dobrega razloga zakaj bi bil s komerkoli v dnevnem kontaktu. Še pri otrocih in partnerju polovici ljudi dojadi.
SambaShare ::
vandersaar je izjavil:
Potem mu pa omeni, da naj se okrog tebe malo skulira kar se tiče denarja. Where problem.
Mislil sem bolj, da je close friend, ne best frend, s katerim se slišim enkrat na dve leti.vandersaar je izjavil:
sva dnevno v kontaktu
Ne vidim dobrega razloga zakaj bi bil s komerkoli v dnevnem kontaktu. Še pri otrocih in partnerju polovici ljudi dojadi.
gruntfürmich ::
vandersaar je izjavil:
moraš si pošlihtat zadeve v glavi; sam. ne gre drugače. nekaj nasvetov glede družbe, medijev so ti že drugi podali.
drugače pa: že da se tega zavedaš je prava smer!! si na boljšem kot 90% populacije!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Miki N ::
Imel najboljšega kolega, pravzaprav edinega, pa sva pri cca 25ih postala nekompatibilna, on je skoz hodil na neka predavanja kako na hitro zaslužiti, skoz v neke mlm piramide, pa mene hotel zraven, pa kako se to obogati ipd. Sem rekel, da me ne zanima.
Poznam to. Odkar je nabavil Lambota ni več isti.
Phantomeye ::
Ljudje so najbolj srečni takrat, ko imajo dovolj denarja, da so finančno poskrbljeni - torej, da jim ni treba skrbet, kako bodo prišli čez mesec. In premalo, da bi lahko imeli praktično vse, kar si želijo. Zaradi tega, ker smo ljudje (običajno) ciljno naravnani. Moramo imeti nek cilj v življenju.
Ampak mentaliteto "kako dnar ni pomemben" v družbi, kjer si prisiljen služit denar in z njim preživet, si lahko privošči samo nekdo, ki ima dovolj denarja. Zato, ker si priskrbljen do te mere, da denar ni pomembna variabla.
Ampak mentaliteto "kako dnar ni pomemben" v družbi, kjer si prisiljen služit denar in z njim preživet, si lahko privošči samo nekdo, ki ima dovolj denarja. Zato, ker si priskrbljen do te mere, da denar ni pomembna variabla.
Phantomeye je izjavil:
Ljudje so najbolj srečni takrat, ko imajo dovolj denarja, da so finančno poskrbljeni - torej, da jim ni treba skrbet, kako bodo prišli čez mesec. In premalo, da bi lahko imeli praktično vse, kar si želijo. Zaradi tega, ker smo ljudje (običajno) ciljno naravnani. Moramo imeti nek cilj v življenju.Ja, ampak cilj bi moral biti sreča, ne denar. Lahko je denar vmesni korak oziroma orodje za dosego sreče, ampak da je denar (pa ne kot varnost) komurkoli cilj, je pa vsaj zame kompleten nonsense.
Vem, da ne bom (skoraj) nikogar uspel prepričati v to, sem namreč imel že precej 1-to-1 seans na to temo, pa se ljudje nekako kar držijo svojih prepričanj. Zato moram očitno spremeniti nekaj pri sebi.
Zdi se mi, da sem na pravi poti, samo zunanjih "motenj" je toliko, da mi občasno vseeno pridejo do živega.
Zgodovina sprememb…
XIIT ::
vandersaar je izjavil:
Menjaš temo pogovora. Pa se ne sekiraš.
Rečeš jebeš, ampak se ne prepustiš potrošništvu.
Ideologija tipičnega potrošnika, strnjena v eno poved:
"Only physical beauty is the foundation for a true higher culture of
the mind and spirit as well. Only sun and steel will show you the path."
Beauty is absolutely terrifying to people because it highlights what is ugly.
MaticSLO ::
Sum sumarum OP pravi da mu ni vsec sistem v katerem zivimo - kapitalizem.
Preseli se nekam na obalo ali v tropske kraje, tam so ljudje bolj uizi in se jim fucka
Preseli se nekam na obalo ali v tropske kraje, tam so ljudje bolj uizi in se jim fucka
Phantomeye ::
vandersaar je izjavil:
Phantomeye je izjavil:
Ljudje so najbolj srečni takrat, ko imajo dovolj denarja, da so finančno poskrbljeni - torej, da jim ni treba skrbet, kako bodo prišli čez mesec. In premalo, da bi lahko imeli praktično vse, kar si želijo. Zaradi tega, ker smo ljudje (običajno) ciljno naravnani. Moramo imeti nek cilj v življenju.Ja, ampak cilj bi moral biti sreča, ne denar. Lahko je denar vmesni korak oziroma orodje za dosego sreče, ampak da je denar (pa ne kot varnost) komurkoli cilj, je pa vsaj zame kompleten nonsense.
Vem, da ne bom (skoraj) nikogar uspel prepričati v to, sem namreč imel že precej 1-to-1 seans na to temo, pa se ljudje nekako kar držijo svojih prepričanj. Zato moram očitno spremeniti nekaj pri sebi.
Zdi se mi, da sem na pravi poti, samo zunanjih "motenj" je toliko, da mi občasno vseeno pridejo do živega.
To povej raznim miljarderjem, ki kopičijo denar, čeprav so že zdavnej presegli tisto mejo, kjer bi "več denarja" na kakršenkoli način vplivalo na njihovo kvaliteto življenja. Pri takšnih osebah ni cilj sreča, ampak moč. Mogoče jim moč prinaša srečo?
Jaz bi bil ful srečen, če bi lahko potoval po svetu. Samo denarja nimam. Zato je moj cilj zaslužiti denar, da lahko potujem.
Alternativa temu je, da med potovanjem prosjačim za denar. ali delam za denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
vandersaar je izjavil:
Phantomeye je izjavil:
Ljudje so najbolj srečni takrat, ko imajo dovolj denarja, da so finančno poskrbljeni - torej, da jim ni treba skrbet, kako bodo prišli čez mesec. In premalo, da bi lahko imeli praktično vse, kar si želijo. Zaradi tega, ker smo ljudje (običajno) ciljno naravnani. Moramo imeti nek cilj v življenju.
Ja, ampak cilj bi moral biti sreča, ne denar. Lahko je denar vmesni korak oziroma orodje za dosego sreče, ampak da je denar (pa ne kot varnost) komurkoli cilj, je pa vsaj zame kompleten nonsense.
Denar je samo številka.
vandersaar je izjavil:
Vem, da ne bom (skoraj) nikogar uspel prepričati v to, sem namreč imel že precej 1-to-1 seans na to temo, pa se ljudje nekako kar držijo svojih prepričanj.
Ker vsak zase misli da je najpametnejši + je lahko na tem mišljenju zgradil svojo celotno predstavo o svetu, zato bi se mu lahko porušil celoten pogled na svet. Spremembe so neprijetne, ljudje obožujemo udobje.
vandersaar je izjavil:
Zato moram očitno spremeniti nekaj pri sebi.
Verjetno moraš nehati verjeti da lahko (vsa)koga(r) prepričaš v spremembo mišljenja. Saj so že starci govorili, da lahko pelješ konja k vodi.
Če bo kdo pripravljen za kako spremembo, bo že sam pogruntal ali pa našel kakega guruja (ki mu bo spral glavo).
Half-Saint ::
Najlažje tako, da ga maš vedno zadost oz. več kot rabiš :D
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
kriptobog ::
Imas tudi rek: Denar ni problem, denarja ni
Sem pa jaz opazil pri meni skozi leta, da je bila tema pogovorov vedno, denar, kaj kdo ima itd. In sem take ljudi preprosto izkljucil. Raje se druzim z ljudmi s katerimi se pogovarjamo o svojih hobijih, o dobrih priloznostih, poslu itd. Ne pa direktnoo denarju in opravljanju kaj kdo ima in kako gre nekomu slabo itd. Takih ljudi ne potrebujem ob sebi. In je lajf veliko lepsi. Veckrat kaki mlm marketerji govorijo, si povprecje 5 ljudi s katerimi se druzih ali nekaj takega. Pa kar drzi. Zakaj bi imel tipicno slovensko druzbo, ki samo opravlja in zganja fovsijo in so privoscljivi. Novie, trace, tudi izklopis. Problem resen.
Sem pa jaz opazil pri meni skozi leta, da je bila tema pogovorov vedno, denar, kaj kdo ima itd. In sem take ljudi preprosto izkljucil. Raje se druzim z ljudmi s katerimi se pogovarjamo o svojih hobijih, o dobrih priloznostih, poslu itd. Ne pa direktnoo denarju in opravljanju kaj kdo ima in kako gre nekomu slabo itd. Takih ljudi ne potrebujem ob sebi. In je lajf veliko lepsi. Veckrat kaki mlm marketerji govorijo, si povprecje 5 ljudi s katerimi se druzih ali nekaj takega. Pa kar drzi. Zakaj bi imel tipicno slovensko druzbo, ki samo opravlja in zganja fovsijo in so privoscljivi. Novie, trace, tudi izklopis. Problem resen.
feryz ::
Še en čudak, kot sem jaz.
Ker poslujem v glavnem z avansi, je vsak denar, ki ga prejmem, breme. Ker si nekomu nekaj dolžan in moraš to izpolniti.
Po drugi strani pa me vsako plačilo računa razveseli, ker sem nekomu nekaj dal, nekaj poravnal in se razdolžil. Po navadi mnogo prezgodaj in so ljudje še bolj zadovoljni.
Z denarjem je sicer tako. Jebe se ti zanj, ko ga imaš dovolj. Tisti, ki ga nimajo, ne morejo tako gledati na to.
Kaj je to "dovolj", je seveda subjektivna zadeva. Jaz ga imam absolutno preveč, ker rabim samo za čike in kofe. Ostalo mi doma zapravijo, kolikor jim dam.
Z zafirami je pa isto. Ker je to meni neka, hmmm, recimo igračka, tudi jaz tako avto jemljem in tudi moja okolica ga tako jemlje.
Kdor me vidi in se pogovarja z mano, ponavadi vpraša nekaj v stilu, ta tvoj avto je pa ziher koštal 30 do 40 jurjev.
Jaz samo pokimam, niti ne komentiram, da do nabavne cene manjka še kakšen stotak. Zakaj pa bi, na koncu koncev? Gre za osebno zadevo.
Ker poslujem v glavnem z avansi, je vsak denar, ki ga prejmem, breme. Ker si nekomu nekaj dolžan in moraš to izpolniti.
Po drugi strani pa me vsako plačilo računa razveseli, ker sem nekomu nekaj dal, nekaj poravnal in se razdolžil. Po navadi mnogo prezgodaj in so ljudje še bolj zadovoljni.
Z denarjem je sicer tako. Jebe se ti zanj, ko ga imaš dovolj. Tisti, ki ga nimajo, ne morejo tako gledati na to.
Kaj je to "dovolj", je seveda subjektivna zadeva. Jaz ga imam absolutno preveč, ker rabim samo za čike in kofe. Ostalo mi doma zapravijo, kolikor jim dam.
Z zafirami je pa isto. Ker je to meni neka, hmmm, recimo igračka, tudi jaz tako avto jemljem in tudi moja okolica ga tako jemlje.
Kdor me vidi in se pogovarja z mano, ponavadi vpraša nekaj v stilu, ta tvoj avto je pa ziher koštal 30 do 40 jurjev.
Jaz samo pokimam, niti ne komentiram, da do nabavne cene manjka še kakšen stotak. Zakaj pa bi, na koncu koncev? Gre za osebno zadevo.
GupeM ::
Vidimo, ja. Čeprav te noben ni nič vprašal, si nam moral vseeno povedati kako drag avto imaš. Zelo osebno.
feryz ::
A me poznaš? Kaj osebnega pa imava midva med sabo? To, da imam jaz take avte, pride prav, ko je treba rajo podjebavati.
Vidimo, ja. Čeprav te noben ni nič vprašal, si nam moral vseeno povedati kako drag avto imaš. Zelo osebno.
Ali pa ko prideš na poslovne sestanke in se buđovani, zlizani s politiko pripeljajo z enimi jajci, ker se z boljšim ne smejo. Ne glede na pokradene milijone in dejstvo, da bi si lahko kupili karkoli.
Forumi so itak samo za blebetanje. Kdor te neumnosti resno jemlje, ni gladek.
Kdor pa to jemlje še bolj resno, izbere štrik ali zvonik. Ali se pod vlak fukne. Zaradi glupih zapisov na forumih.
GupeM ::
Aha, torej le ni tako osebno, če se moraš na poslovnih sestankih bahat s hudim avtom. Glede na to, kako opazuješ avtomobile ostalih, bi rekel, da ti avto pomeni precej več kot le igračo in osebno stvar. Več kot očitno ti je to zelo pomembno, še posebej, kako se ti pokažeš s svojim avtom. Res, zelo osebno in ne kot statusni simbol. Bahaš se pač samo zase, ne zato, da bi drugi to videli.
Iz posta v post večje bedarije blebetaš.
Iz posta v post večje bedarije blebetaš.
OK, bahanje je sicer povezano, ampak je nekaj drugega.
Njemu so dovolj čiki, kofe in zafira. Precej bolj napredno kot "nikoli ni dovolj", a ni?
Njemu so dovolj čiki, kofe in zafira. Precej bolj napredno kot "nikoli ni dovolj", a ni?
tilen03 ::
Ko se enkrat zaves, da nisi center vesolja, je enostavno postaviti druge prioritete.
Drugace pa opazam, da je skopuh nekdo, rojen v zelo revni, financno nestabilni druzini/okolju in ne zeli ponoviti te izkusnje ali pa rojen v premozni druzini, kjer je navajen na razmisljanje, da je on nekaj posebnega, nekaj vec od ostalih
Ja, 2 vrsti skopuhov, ta ki ne privosci niti samemu sebi, kaj sele drugim in ta, ki privosci samo samemu sebi. Obe varianti sta enako skodljivi za druzbo in ekonomijo
Drugace pa opazam, da je skopuh nekdo, rojen v zelo revni, financno nestabilni druzini/okolju in ne zeli ponoviti te izkusnje ali pa rojen v premozni druzini, kjer je navajen na razmisljanje, da je on nekaj posebnega, nekaj vec od ostalih
Ja, 2 vrsti skopuhov, ta ki ne privosci niti samemu sebi, kaj sele drugim in ta, ki privosci samo samemu sebi. Obe varianti sta enako skodljivi za druzbo in ekonomijo
Futram ::
Ta obsedenost z dnarjem in splošno grebatorstvo je ponavad prisotno pr folku, k v otroštvu niso nič mel in majo zdej hude travme zarad tega. Pa pr folku, k ga vsi cel lajf tlačjo in maltretirajo in se potem, ko kupjo drag avto na lizing, 14 dni dobro počutjo. To je bolezensko. Sam imam vpogled, v določene finančne-lizing zadeve Slovencev. Ko bi vedl, kakšne dnarje plačuje folk za svoje avte, bi crknl od smeha. Pa te naši južnjaki. 1500 plače in 1200 lizinga vsi povrst. Audi A6, ..a nema novca za kafu.
Aha, torej le ni tako osebno, če se moraš na poslovnih sestankih bahat s hudim avtom. Glede na to, kako opazuješ avtomobile ostalih, bi rekel, da ti avto pomeni precej več kot le igračo in osebno stvar.
Osebno v smislu da ne razlaga točnega zneska vsakemu koliko je odkartal za avto.
Če veš koliko je vreden, veš. Če ne veš, si misliš da enih 30-40k, pa ti Feryz odgovori "mhm".
Več kot očitno ti je to zelo pomembno, še posebej, kako se ti pokažeš s svojim avtom. Res, zelo osebno in ne kot statusni simbol. Bahaš se pač samo zase, ne zato, da bi drugi to videli.
Koliko mora biti avto vreden da vožnja z njim postane bahanje?
Ta obsedenost z dnarjem in splošno grebatorstvo je ponavad prisotno pr folku, k v otroštvu niso nič mel in majo zdej hude travme zarad tega. Pa pr folku, k ga vsi cel lajf tlačjo in maltretirajo in se potem, ko kupjo drag avto na lizing, 14 dni dobro počutjo. To je bolezensko. Sam imam vpogled, v določene finančne-lizing zadeve Slovencev. Ko bi vedl, kakšne dnarje plačuje folk za svoje avte, bi crknl od smeha. Pa te naši južnjaki. 1500 plače in 1200 lizinga vsi povrst. Audi A6, ..a nema novca za kafu.
Pri nas so statusni simbol dragi avti, v Romuniji si pa cigani zidajo gradove (v katerih potem po možnosti še ne živijo, ali pa le ti niso primerni za življenje)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: XIIT ()
profii ::
To me je vedno fasciniralo in zanimalo bolj v detajle.
Sam poznam samo en primer, ko je sodelavec na minimalcu + nagrada kupil audija na 7 let kredita za 30k€.
132552 ::
vandersaar je izjavil:
Kamorkoli pogledaš, s komerkoli se pogovarjaš, tema nanese na denar.
Ne pa ne. Takih se znebis iz svojega zivljenja in to se da narediti kar precej ucinkovito.
"Rather than shield firms and jobs from change, the state should ensure markets
are efficient and that workers, not jobs, are the focus of policy."
are efficient and that workers, not jobs, are the focus of policy."
Senior Dev ::
Denar je sveta vladar. Tako pač je in tako pač bo. Kdor ima zadosti keša, je dokazano bolj srečen. Vsaka tema se začne pri denarju in konča pri denarju. Vsaj v moji materialistični družbi je tako.
Bogastvo odpira preštevilna vrata. V času ko sem bil povprečno bogat/reven, se mi zdi kot da nisem živel.
Bogastvo odpira preštevilna vrata. V času ko sem bil povprečno bogat/reven, se mi zdi kot da nisem živel.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin
Avenger ::
Mam kolega, ko je imel avto, ki v oglasu stane 10.000, ima pospeške 8 sekund do sto, porabi 8l/100km, ga je on kupil za 6.000, kolega mehanik mu ga je za gajbo pira spedenal, da je kot nov, pospeški 7 do sto, porabi 5,9 litrov. A se nej sekiram zaradi tega? Sam rečeš, o ful dobr, jaz sem pa moj avto preplačal, komi pridem od petrola do petrola, pa nikamor ne gre in se režiš, kaj pa češ? O a Teslo si nabavil? Bravo, super, ti maš avto na premog, jaz pa še zmer na dinozavre! Pa uni Afričani, ki kopljejo kobalt so ti ful hvaležni, sicer hitro umrejo, ampak vsaj službo imajo!
Lej, pač veš kaj imaš in si tiho. Folk, ki ima pa manjvrednosten kompleks, se mora pa vedno z nečim kazat.
Lej, pač veš kaj imaš in si tiho. Folk, ki ima pa manjvrednosten kompleks, se mora pa vedno z nečim kazat.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
MasterTade ::
Kakšno bi rekel da je razmerje med mesečnim dohodkom in obrokom lizinga za visoko cenovne avtomobile (do 100k)
Mors omnia aequat
m0LN4r ::
vandersaar je izjavil:
Ni troll tema, je pa throwaway iz jasnih razlogov (ad-hominem, očitki, fovšarija,...)
Naceloma ja, po drugi strani pa ne.
Tekmovalnost mora biti.
Z vec denarja si lahko naceloma tudi privoscis boljso zdravsteno oskrbo, kar si drugace ne mores ipd.
Boljse solanje otrok, boljse izhodisce, opcije.
Se pa strinjam tisti s teslami so res brezveze tecni. Ampak to so isti kot vegani in iphone userji. Morajo pac.
To je del njihove kulture.
vandersaar je izjavil:
Ima kdo kakšen nasvet, kako se spopasti s tem?Greš na "daljši dopust" k menihom v Nepal oz. si poiščeš ustrezni ekvivalent, ki te odvadi materializma in potrošništva. Simple minded people chase simple pleasures, začni se jim izogibat in si poišči somišljenike s sistemom vrednot, bližje tvojim.
Ja to so potem tisti, ko te zob boli, da ti ga s klescami spulijo dezinficiras pa z rizevim vinom.
Ce pa si zlomis nogo pa ti ga ovijejo v blatne krpe in polozijo gor zelene liste.
Ce si pa malo bolj defekten, pa te pobere pa recejo jebiga in eno zmolijo.
Hjao, eno je turizem drugo pa realnost.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Glugy ::
Vse to kar si napisal izhaja iz ekonomskega sistema v katerem živimo..kapitalizem. Vsem je v glavi zakoreninjeno. Več kot zaslužim bolj sem cenjen. Moja cena je moja plača. Moj ugled je pa to kar iz cenjenosti (plače) kupim. S čim predstavim svoj položaj v službi drugim v zasebnem življenju preko materalnih stvari kot so : avto, kam grem na počitnice, znamke oblačil torbic čevljev, parfumov itd itd. Izbira stila in koliko otrok imaš je tud pomembno.
Kapitalizem je dost tko .."umeten".
Kar pa ni rečen da to pomeni da imamo kak boljši vrednostni sistem na izbiro ampak kljub vsemu kritika ostaja.
Kapitalizem je dost tko .."umeten".
Kar pa ni rečen da to pomeni da imamo kak boljši vrednostni sistem na izbiro ampak kljub vsemu kritika ostaja.
FireSnake ::
vandersaar je izjavil:
Rešitev je veliko bolj preprosta: s takimi ljudmi se ne druziš več.
Oni se ne bodo spremenili. Ti jih ne boš spremenil (zakaj bi jih).
Naj bodo taki, kot so. Le brez tebe.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
klemenSLO ::
Aktualno:Kaj pravi CHAT Gpt o zavidanju ljudi z denarjem :)
Zavidanje je pogosto čustvo, ki lahko izhaja iz občutka pomanjkanja ali nezadovoljstva s svojim lastnim življenjem. Če se želite izogniti zavisti do ljudi z denarjem, je nekaj načinov, ki vam lahko pomagajo:
Osredotočite se na svoje cilje: namesto da se osredotočate na to, kaj imajo drugi, se osredotočite na svoje cilje in kaj lahko storite, da bi jih dosegli. Fokusiranje na lastno pot vam bo pomagalo, da boste bolj zadovoljni s svojim življenjem in manj občutljivi na dosežke drugih.
Priznajte svoje občutke: če čutite zavist, si priznajte, da jo čutite. Če se poskušate spopasti z zavistjo, ne da bi jo priznali, se lahko le še okrepi. Priznavanje svojih čustev vam lahko pomaga, da jih boste lažje sprejeli in se z njimi spopadli.
Razvijte hvaležnost: namesto da se osredotočate na to, kaj nimate, se osredotočite na to, kaj imate. Premislite o stvareh, ki jih imate v svojem življenju, za katere ste hvaležni. Razvijanje hvaležnosti vam lahko pomaga, da se osredotočite na pozitivne vidike svojega življenja in zmanjšate občutke zavisti.
Razumite, da denar ni vse: denar lahko zagotovi nekatere stvari v življenju, vendar ni edina stvar, ki je pomembna. Razmislite o drugih pomembnih vidikih življenja, kot so odnosi, hobiji, izobraževanje in zdravje. Ko spoznate, da je življenje sestavljeno iz več kot le denarja, lahko lažje sprejmete dosežke drugih.
Poskusite se družiti z ljudmi, ki ne govorijo vedno o denarju: če se počutite nelagodno ob druženju z ljudmi, ki imajo več denarja od vas, poskusite se družiti z ljudmi, ki ne govorijo vedno o denarju. Druženje z ljudmi, ki cenijo druge stvari v življenju, vam lahko pomaga, da razvijete bolj uravnotežen pogled na svet.
Ne primerjajte se z drugimi: primerjanje sebe z drugimi je pogosto recept za nezadovoljstvo. Namesto da se primerjate z drugimi, se osredotočite na svoje dosežke in cilje.
Oziroma kaj pravi ChatGPT na tole vprašanje : How to ignore people bragging abouth their money :)
It can be frustrating to hear people bragging about their money, especially if you are struggling financially or have different values. Here are some strategies you can use to ignore people who are bragging about their money:
Tune them out: If someone is bragging about their money and it's bothering you, try to tune them out mentally. Focus your attention on something else, such as your own thoughts, your surroundings, or a task you are working on. You can also try to change the subject of the conversation to something that is more interesting to you.
Avoid comparisons: It's easy to feel jealous or inadequate when someone is flaunting their wealth. Try to avoid comparing yourself to the person who is bragging. Remember that everyone has their own financial situation and priorities, and it's not a competition.
Respond with positivity: If you feel that you need to respond to someone who is bragging, try to respond in a positive way. Congratulate them on their success and ask them about their journey. This can show that you are genuinely interested in their success and can help shift the focus away from their money.
Focus on your own goals: Instead of focusing on what others have, focus on your own goals and what you want to achieve in life. This can help you feel more motivated and less concerned with what others are doing.
Consider the source: Sometimes people brag about their money because they feel insecure or they are trying to compensate for something. Try to have empathy for the person and understand that their behavior may be coming from a place of vulnerability. This can help you feel less annoyed and more compassionate towards them.
Limit your exposure: If you find that someone's bragging is consistently bothering you, you may need to limit your exposure to them. This could mean spending less time with them, avoiding certain topics of conversation, or even cutting them out of your life entirely. Remember that you have the power to control who you spend your time with, and it's okay to set boundaries to protect your own well-being.
Zavidanje je pogosto čustvo, ki lahko izhaja iz občutka pomanjkanja ali nezadovoljstva s svojim lastnim življenjem. Če se želite izogniti zavisti do ljudi z denarjem, je nekaj načinov, ki vam lahko pomagajo:
Osredotočite se na svoje cilje: namesto da se osredotočate na to, kaj imajo drugi, se osredotočite na svoje cilje in kaj lahko storite, da bi jih dosegli. Fokusiranje na lastno pot vam bo pomagalo, da boste bolj zadovoljni s svojim življenjem in manj občutljivi na dosežke drugih.
Priznajte svoje občutke: če čutite zavist, si priznajte, da jo čutite. Če se poskušate spopasti z zavistjo, ne da bi jo priznali, se lahko le še okrepi. Priznavanje svojih čustev vam lahko pomaga, da jih boste lažje sprejeli in se z njimi spopadli.
Razvijte hvaležnost: namesto da se osredotočate na to, kaj nimate, se osredotočite na to, kaj imate. Premislite o stvareh, ki jih imate v svojem življenju, za katere ste hvaležni. Razvijanje hvaležnosti vam lahko pomaga, da se osredotočite na pozitivne vidike svojega življenja in zmanjšate občutke zavisti.
Razumite, da denar ni vse: denar lahko zagotovi nekatere stvari v življenju, vendar ni edina stvar, ki je pomembna. Razmislite o drugih pomembnih vidikih življenja, kot so odnosi, hobiji, izobraževanje in zdravje. Ko spoznate, da je življenje sestavljeno iz več kot le denarja, lahko lažje sprejmete dosežke drugih.
Poskusite se družiti z ljudmi, ki ne govorijo vedno o denarju: če se počutite nelagodno ob druženju z ljudmi, ki imajo več denarja od vas, poskusite se družiti z ljudmi, ki ne govorijo vedno o denarju. Druženje z ljudmi, ki cenijo druge stvari v življenju, vam lahko pomaga, da razvijete bolj uravnotežen pogled na svet.
Ne primerjajte se z drugimi: primerjanje sebe z drugimi je pogosto recept za nezadovoljstvo. Namesto da se primerjate z drugimi, se osredotočite na svoje dosežke in cilje.
Oziroma kaj pravi ChatGPT na tole vprašanje : How to ignore people bragging abouth their money :)
It can be frustrating to hear people bragging about their money, especially if you are struggling financially or have different values. Here are some strategies you can use to ignore people who are bragging about their money:
Tune them out: If someone is bragging about their money and it's bothering you, try to tune them out mentally. Focus your attention on something else, such as your own thoughts, your surroundings, or a task you are working on. You can also try to change the subject of the conversation to something that is more interesting to you.
Avoid comparisons: It's easy to feel jealous or inadequate when someone is flaunting their wealth. Try to avoid comparing yourself to the person who is bragging. Remember that everyone has their own financial situation and priorities, and it's not a competition.
Respond with positivity: If you feel that you need to respond to someone who is bragging, try to respond in a positive way. Congratulate them on their success and ask them about their journey. This can show that you are genuinely interested in their success and can help shift the focus away from their money.
Focus on your own goals: Instead of focusing on what others have, focus on your own goals and what you want to achieve in life. This can help you feel more motivated and less concerned with what others are doing.
Consider the source: Sometimes people brag about their money because they feel insecure or they are trying to compensate for something. Try to have empathy for the person and understand that their behavior may be coming from a place of vulnerability. This can help you feel less annoyed and more compassionate towards them.
Limit your exposure: If you find that someone's bragging is consistently bothering you, you may need to limit your exposure to them. This could mean spending less time with them, avoiding certain topics of conversation, or even cutting them out of your life entirely. Remember that you have the power to control who you spend your time with, and it's okay to set boundaries to protect your own well-being.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Naj uživam ali šparam? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 45931 (30326) | GrX |
» | Koliko % prihodkov? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 12494 (6656) | borut_p |
» | Zadel 200 mil (hipotetično!) (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 45471 (13308) | D3m0r4l1z3d |
» | Meja med povprečnim in nekaj več življenjem (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 18451 (15240) | Okapi |
» | Falični atribut, drag avto in kompenziranje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 30838 (26222) | sensei |