» »

Naj uživam ali šparam?

Naj uživam ali šparam?

««
«
1 / 9
»»

RatedR ::

Zdravo,
zanimajo me vaša mnenja glede ravnanja z denarjem v srednjih dvajsetih letih in sicer, mnogi mi rečejo naj v teh svobodnih letih uživam, meni se pa zdi da bi mi ob takšnem lifestylu kasneje ostalo precej manj denarja. Sem redno zaposlen in s partnerico živiva bolj finančno konzervativen stil življenja, ne pijeva, ne kadiva, ne potujeva z letalom oz. daleč ali za dolgo, ne nakupujeva impulzivno ipd. Trenutno živiva doma in šparava za hišo tako, da tudi nisva izpostavljena nekim velikim stroškom. Najemniško življenje naju definitivno ne zanima.

Če ste bili včasih podobni meni, a to zdaj morda obžalujete? Bi si želeli v mladosti kaj več potovat, imet boljši avto, več hodit ven za vikend? Moj edini argument proti je ta, da se na koncu ko greš kupovat nepremičnino to precej pozna in zna stvar zamaknit.
  • poskusilo klonirati: alalabamba ()

UganiKdo ::

Tukaj ti bo vsak prodal svojo vizijo kaj misli, da je prav.

To je nekaj kar se moraš sam odločit v življenju, je pa ogromno odvisno od tega o kakšnem denarju se pogovarjaš.

Osebno nisem nikoli bil pretirano zapravljiv, ampak osebno se predvsem izkušnjam v življenju nebi odpovedal za več denarja/manjši kredit. Tukaj mislim predvsem na aktivno preživljanje prostega časa s partnerko in prijatelji. Pa naj bodo to potovanja, zabave, obiski itd... Kaj je to zate moraš sam presodit.

Za materialne dobrine tipa boljši avto, šestdeset parov čevljev, super duper flagship telefon in podobna jajca mi je pa zmeraj dol viselo.

hojnikb ::

skoraj vse se da kupit, samo čas ne :)
jasno to ne pomeni, da mors celo placo zagonit za koko. Ni pa nic od skode, ce si kaj prvoscis kdaj.
#brezpodpisa

zobnik ::

Uživaš lahko in šparaš. Namesto da ješ v gostilni si vzameta s seboj na izlet.

shadeX ::

Naj uživam ali šparam?


Investiraj in nauči se skille, ki bodo zvišale tvojo vrednost na trgu. Je pa vse odvisno kaj sam ceniš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Buggy ::

Midva z zeno sva bila podobna. V poznih dvajsetih sva dobila tudi ze prvega otroka. Prva leta sva zivela v Lj -sorodnikovo stanovanje - blizina sluzb v 33m2 stanovanju.
Pri zgodnjih trdesetih sva se vselila v lastno montazno hisko, za katero sva vecji del vzela kredit na 10 let. Parcelo sva kupila s prihranki, polovico za njo so prispevali starsi.
V zgodnjih 30ih sva dobila se drugega otroka in financno je bila kar tezka se prebijati skozi mesec s krediti in placevanjem vrtca in jaslic (takrat ni bilo nobenih ugodnosti ne za mlade druzine, ne za stanovanjske krediti in niti za drugega otroka).
Ko so sli otroci v sole je bilo lazje, ko sva po desetih letih poplacala kredit pa sva bila v zgodnjih 40ih.
Sedaj si privosciva vec, na stran dajeva se za stara leta in otroke za prvi boost pri osamosvajanju.

Zal nama ni nicesar...nazurala in napotovala sva se pred poroko, uzivava tudi sedaj. So pa najini pojmi uzivancije malo drugacni, kot od vecine in ne zahtevajo veliko financnih sredstev.
Trenutno imava tocno to, kar sva si zelela in ce bo zdravje drzalo ziviva svoje sanje brez kancka obzalovanja.

Je pa kot si sam omenil pojem kvalitete zivljenja zelo subjektiven in raztegljiv. Predvsem je vazno, da si postavljas realne cilje in znas biti zadovoljen tudi z manj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

Machete ::

Poglej Nodija, več od mamine kleti in internetne povezave ne rabi. Trola forume 24 ur in to ga izpolnjuje.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

PrihajaNodi ::

Machete je izjavil:

Poglej Nodija, več od mamine kleti in internetne povezave ne rabi. Trola forume 24 ur in to ga izpolnjuje.

Drzi. Pa sociala. Jebe se mi
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

feryz ::

Troši kolikor duša da.
Šparal boš kasneje, ko boš imel večjo plačo in pamet. Ko si starejši, denar kar na kup leti. Niti šparati ni treba. Vprašanje pa je, če lahko še uživaš.
Poleg tega bodo denar razvrednotili. Đabe šparanje.

hr_natakar ::

Da se uzivat zastojn ali pa vsaj poceni. In to dobro uzivat. Mogoce danasnji sistem zeli mladino vzgajat in prepricat, da je za uzivanje potreben ne vem kaksen denar. Kar je zavajanje. Sreca je v mislih in obcutkih. Zdaj ta trenutek si lahko v svojih mislih in obcutkih zamislis nekaj, kar te bo osrecilo in bos tist trenutek srecen. Ce pos to pocel bolj pogosto bos tudi bolj srecen.

Drugac pa najvecja sreca so druzina, prijatelji, dobro vzdusje. To je vse zastojn. Tudi ce je nekdo sam, recimo kaksni budisticni menihi so lahko izolirani od sveta in srecni. Vse je odvisno od tebe. Si krojac svoje srece.

LukiYo ::

Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination. Oscar Wilde.

chrush ::

Pusti partnerko in izkoristi samsko zivljenje. Nategni vse kar leze in gre.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

hr_natakar ::

In kaj, bo zarad tega bolj srecen? Ne, razen ce je odvisnik od seksa in to je samo kratkorocna potesitev. Ni pa to recept za sreco. To je kot vrsta droge, vedno rabis novo dozo omamljanja. So odvisniki kaj bolj srecni? a ni ravno obratno? Najbolj srecni so tisti, ki nimajo potreb po temu. Kako dosec, da nimas potrebe po tem? Vprasaj kaksne menihe, budiste. S partnerko lahko uziva. druzina in otroci, lepo vzdusje, to je prava idila in sreca.

Webmojster ::

Šparaj in predvsem investiraj denar zdaj ko si mlad in imaš dohodke.

Nikoli ne veš, kaj pride. Zguba službe, bolezen, itd..

Buggy ::

Da se uzivat zastojn ali pa vsaj poceni. In to dobro uzivat. Mogoce danasnji sistem zeli mladino vzgajat in prepricat, da je za uzivanje potreben ne vem kaksen denar. Kar je zavajanje. Sreca je v mislih in obcutkih. Zdaj ta trenutek si lahko v svojih mislih in obcutkih zamislis nekaj, kar te bo osrecilo in bos tist trenutek srecen. Ce pos to pocel bolj pogosto bos tudi bolj srecen.


Tocno to! Predvsem te zadovoljijo "majhni projekti", ki se jih lotis zavzeto, isces resitve izven ustaljenih praks, probas kaj novega in si ravno zaradi tega vedno v pogonu. Ko stvar realiziras po planu ali celo bolje je obcutek uspeha toliko vecji.
Vec malih izzivov in izkusenj na razlicnih podrocjih te tudi bogati kot cloveka. Ce to delas v sklopu druzine, kjer tudi vsak po svoje sodeluje imas vedno neko konstruktivno debato in ne samo small talk ali se tega ne. Delas kot team in vsak se potem cuti koristnega pri koncnem rezultatu.
To opazam se bolj sedaj, ko so otroci ze vecji.

Pusti partnerko in izkoristi samsko zivljenje. Nategni vse kar leze in gre


Ce se tega do srede 20ih nisi prenajedel si delal nekaj narobe ;)

IL_DIAVOLO ::

OP Vidva vec kot ocitno nimata veliko skupnega ali pa sta neverjetno dolgočasna.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

A110 ::

Uzivaj dokler nebos imel dovolj visoke plače da boš lahko užival in spadal hkrati

Buggy ::

A110 je izjavil:

Uzivaj dokler nebos imel dovolj visoke plače da boš lahko užival in spadal hkrati


Jaz osebno sem se zelel cimprej osamosvojit in je bil primarno ves fokus, da uredim eksistencne stvari najprej, sele potem ostalo.
Je pa res, da se lahko na stara leta, ce gre vse po sreci, finance vedno bolj nabirajo. Kar pa moras spet sprejet z doloceno mero razsodnosti, ker potem lahko gledamo klisejske stare prdce v kabrioletih z lubico in podobne neumnosti, ki se s casoma praviloma izkazejo kot napaka in izgubljena "druga puberteta" ;)

Ni pa nujno. Eni sele takrat zares zazivijo, zato pa sto ljudi sto cudi...predvsem moras imeti stvari poslihtane v glavi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

bobby ::

Glede na to, da si me tudi na privat ze kontaktiral, ti bom rekel, da je gori ene par postov cisto lepih. Pozabi na besedo "šparanje" in jo zamenjaj z investiranjem.

To,, kako imata ssdaj s partnerko urejeno imata recimo ok in dolocenega stroska nimata. Definitivno ne bit uhrna do sebe ampak v neki limiti, ki si jo bosta zastavila.
Ce izvedes "uzivaj zdej, sparal bos pol" ti bo zmanjkalo casa, ce izvedes kontra, bos ugotovil, da pri 50ih telescek ne zmore vec in ti bo delno zal. Neko razumno mejo izvedi, zato tocnega odgovora na tcoje vprasanje jaz osebno ne morem podat, ker izbiras eno ali drugo skrajnost. Definitivno pa je cas na tcoji strani. Sem pa oreprican, karkoli bos izbral bos, cez 15let recimo si rekel, pismu, zakaj nisem naredil zadevo malo drugace tko, da pravega odgovora ne bos dobil.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

madhater ::

Uživaj, da na ladjetino povabiš same takšne topshitinje, da te Merlak pokliče in vpraša, če daš za en krog po Tržaškem, ahaha...

Smurf ::

Jaz bi rekel, da vzemi neko zmerno pot. Fajn je da kaj prihranis, hkrati pa si tudi kaj privoscis. Osebno imam sedaj 10 let kasneje raje vse lepe spomine s potovanj, kot pa nekaj vec denarja.

Buggy ::

Smurf je izjavil:

Jaz bi rekel, da vzemi neko zmerno pot. Fajn je da kaj prihranis, hkrati pa si tudi kaj privoscis. Osebno imam sedaj 10 let kasneje raje vse lepe spomine s potovanj, kot pa nekaj vec denarja.


Tako je. Jaz zelim, da imajo moji otroci cimvec skupnih spominov s starsi. Od tega odnesejo tako otroci, se vec pa midva. Zato je tudi smiselno biti mlad stars, ker lahko nekaj casa skupaj dozivljate stvari, ki so lahko po zanimanju vsem sorodne. Moji imajo namrec isto izhodisce in bodo kmalu sli na svoje. Ta cas, ki mi se preostane z njimi izkoriscam na polno ...in ja...ponosen sem na oba in uzivamo, ko smo skupaj...kjerkoli...trenutno na otoku ;)

Cheers!

c3p0 ::

Ne preveč šparat. Jaz sem šparal, kupčkal tolarje štipendije in študentskega dela, se je nabralo za toliko, kot sem kasneje zaslužil v mesecu, dveh. Leta pa grejo.

mtosev ::

Brez problemov najdeš pravo ravnovesje med šparanjem in uživanjem. Do 40% mesečnega proračuna nameniš za uživanje.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Styrian11 ::

Šparanje v fiat denarju je neumno, zgubiš vsaj 2 % letno na kupni moči zaradi inflacije.

Da pa daš vsaj 10 % mesečnega dohodka na stran za investicije/šparanje pa bi moralo biti nekaj normalnega. Najbolj enostavna rešitev, če se nočeš poglobljeno učit o zadevah je, da si narediš online broker račun in daš vse mesečno v indeks sklade kot sta $SPY ali $VOO in imaš praktično garantiran 10 % donos letno na dolgi rok.

Taip4n ::

Počakaj da se oglasijo kripto guyi. Pozabi sklade, vrži v crypto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Taip4n ()

Buggy ::

Ce sem prav razumel, zeli OP imeti cimprej nepremicnino oz. lastno gnezdo, da bo lahko formiral druzino in se osamosvojil.

Krediti so danes poceni, jaz bi naredil nacrt z worst case scenarijem, srednjo variato ter optimisticno. Potem delas permutacije variant na casovnici. Ce bi stvar funkcionirala nekaj casa tudi v crnem scenarju bi sel v projekt iskanja parcele oz. hise. Varcevanje je za zacetne vlozke to pa verjetno ze ima nasparana dolocena sredstva.
Je pa res, da trenutno ni ustrezen cas ne za nakup nepremicnine niti za gradnjo in nekako razumem OPjevo problematiko.

Kakorkoli..zelim ti veliko srece, ker mi je vsec tvoje zrelo razmisljanje.

kuall ::

v resnici sprašuješ, za kaj naj zapraviš denar. če še sam ne veš, kako naj mi vemo.
je pa dejstvo to, da ko enkrat imaš denar čutiš kar veliko potrebo po razmetavanju le tega. človek začne denar povezovat z užitki, podobno kot mamilar, ki povezuje denar z drogo. tak da bolj ko si sposoben šparat bolj kvaliteten karakter si. itak se da uživat brez denarja.

takle sistem je dober: šparaš, pol ko imaš kupček se pa odločiš vsake pol leta, za kaj ga boš zagonil. za investicije, za masaže, itd. torej da zapravljaš za nazaj, ne za naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

IL_DIAVOLO ::

Taip4n je izjavil:

Počakaj da se oglasijo kripto guyi. Pozabi sklade, vrži v crypto.


On v kriptu ze ima. Kdo pa nima? Lol
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

kixs ::

Moras imeti toliko, da lahko das polovico dohodkov na stran. Kar ostane mora zadostovati za vse tvoje potrebe - tudi uzivanje.

Tistemu, ki napise, da "zagonis" 40% vseh dohodkov... kaj si padel na glavo??? Ali pa imas res nizko placo in se ti j3*3!?

kuall ::

Ti %, koliko zagoniš in koliko prišparaš so idiotski. Narediš si dolgoročni plan, kaj moraš/bi rad kupil in potem slediš temu. Če se bojiš za službo bolj šparaš, če se ne lahko vse zapraviš, boš pač kako leto kasneje kupil tisto plemenito stvar, nič hudga.

widj3098dj32 ::

RatedR je izjavil:

Zdravo,
zanimajo me vaša mnenja glede ravnanja z denarjem v srednjih dvajsetih letih in sicer, mnogi mi rečejo naj v teh svobodnih letih uživam, meni se pa zdi da bi mi ob takšnem lifestylu kasneje ostalo precej manj denarja. Sem redno zaposlen in s partnerico živiva bolj finančno konzervativen stil življenja, ne pijeva, ne kadiva, ne potujeva z letalom oz. daleč ali za dolgo, ne nakupujeva impulzivno ipd. Trenutno živiva doma in šparava za hišo tako, da tudi nisva izpostavljena nekim velikim stroškom. Najemniško življenje naju definitivno ne zanima.

Če ste bili včasih podobni meni, a to zdaj morda obžalujete? Bi si želeli v mladosti kaj več potovat, imet boljši avto, več hodit ven za vikend? Moj edini argument proti je ta, da se na koncu ko greš kupovat nepremičnino to precej pozna in zna stvar zamaknit.

Uzivas v tem stilu zivljenja? Potem ne rabis uzivat za banke in korporacije ki zelijo tvoj denar.

Goody ::

Ma kako sparanje za gnezdo pri 25...v gnezdu boš naslednjih ajde povprečnih 50 let. Srede dvajsetih si pa samo enkrat.

FireSnake ::

Tukaj gori je polno pametnjakovičev, ki uživajo v hotelu mama.
Od takih pametnega nasveta ne boš dobil.

Tudi sam (na srečo) zaslužim več kot zapravim.

Ko se naučiš živeti v nasprotju s tem kar nam ponujajo nori Murikanci rata zanimivo.
Vlaganja (v meji razuma, brez pretiravanja) so tudi dobra ideja.

Preveč zateguj le ne! Privošči si potovanje vsaj 1x letno in si včasih kupi kak malo dražji gizmo (za dušo).
Partenrke ne pozabi razvajati (pa za to ne rabiš denarja, bolj iznajdljivost).

Ker je že nekdo zgoraj (pametno) zapisal: čas je odmerjen in kup denarja, ko boš star 70 let, ti ne bo koristil.

V splošnem pa: samo tako naprej!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

harvey ::

Nedavno preminuli P. Florjančič je rekel, da je denar na svetu zato, da se ga zasluži in troši, ker na pokopališču ni še videl nobenega milijonarja.:)
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

FireSnake ::

Buggy je izjavil:

Midva z zeno sva bila podobna. V poznih dvajsetih sva dobila tudi ze prvega otroka. Prva leta sva zivela v Lj -sorodnikovo stanovanje - blizina sluzb v 33m2 stanovanju.
Pri zgodnjih trdesetih sva se vselila v lastno montazno hisko, za katero sva vecji del vzela kredit na 10 let. Parcelo sva kupila s prihranki, polovico za njo so prispevali starsi.
V zgodnjih 30ih sva dobila se drugega otroka in financno je bila kar tezka se prebijati skozi mesec s krediti in placevanjem vrtca in jaslic (takrat ni bilo nobenih ugodnosti ne za mlade druzine, ne za stanovanjske krediti in niti za drugega otroka).
Ko so sli otroci v sole je bilo lazje, ko sva po desetih letih poplacala kredit pa sva bila v zgodnjih 40ih.
Sedaj si privosciva vec, na stran dajeva se za stara leta in otroke za prvi boost pri osamosvajanju.

Zal nama ni nicesar...nazurala in napotovala sva se pred poroko, uzivava tudi sedaj. So pa najini pojmi uzivancije malo drugacni, kot od vecine in ne zahtevajo veliko financnih sredstev.
Trenutno imava tocno to, kar sva si zelela in ce bo zdravje drzalo ziviva svoje sanje brez kancka obzalovanja.

Je pa kot si sam omenil pojem kvalitete zivljenja zelo subjektiven in raztegljiv. Predvsem je vazno, da si postavljas realne cilje in znas biti zadovoljen tudi z manj.


Lepo napisano!
Dobra flaša vina, ki pride par € pri kosilu je lahko uživancija.
Če imaš v glavi pošlihtano.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

IL_DIAVOLO ::

kixs je izjavil:

Moras imeti toliko, da lahko das polovico dohodkov na stran. Kar ostane mora zadostovati za vse tvoje potrebe - tudi uzivanje.

Tistemu, ki napise, da "zagonis" 40% vseh dohodkov... kaj si padel na glavo??? Ali pa imas res nizko placo in se ti j3*3!?


Kdor ne riskira, ne profitira.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

WizzardOfOZ ::

Šparat za stara leta je neumnost. Takrat nič več ne rabiš. Zdaj se moraš izživet, potem bo prepozno.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

IL_DIAVOLO ::

Jaz pravim forever young.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

HappyPills ::

Ne prevec zategovat. Treba si tudi privoscit predvsem pa je treb potovat in odkrivat nove kraje. Se pa da to tudi full ugodno izvajat.

medobear ::

brbr21 ::

So že ostali vse povedali. Enoznačnega odgovora ni ker smo na srečo precej različni. Imej pa v glavi da se boš nekega dne utrudil, tako za uživanje kot za služenje. Pa to pride precej prej kot bi si mislil ter tudi zeli na tiho. Se pa potrebe/želje z leti hudo spremenijo.

Sam sem precej užival. Mi je žal? Niti ne, bi bilo pa lahko piko bolj uravnoteženo razmerje.

Buggy ::

Goody je izjavil:

Ma kako sparanje za gnezdo pri 25...v gnezdu boš naslednjih ajde povprečnih 50 let. Srede dvajsetih si pa samo enkrat.


Pri 25 je vecina ze zrela, ce je bila kakor toliko vzgojena in ima nekaj ambicij. Danes so sicer res stvari drugacne, ker ima trenutna generacija dosti boljse predispozicije delati v tujini in se prioritete postavijo malce drugace, kot so se pred 20timi leti.

Je pa s tem odlasanjem tako, da imas potem razne vecno samske strice na socialki pri mamicah, ki v neskoncnost cakajo svoj moment se pri 50tih ;)

Pa tega se mi zdi bo vedno vec, sploh, ko berem dolocene komentarje.

Okapi ::

Stanovanjsko posojilo je najboljši način varčevanja. Varčuješ in hkrati lahko s privarčevanim že kupiš hišo. Obroki posojila so zagotovilo, da ne zapravljaš preveč, kar ostane od plače, pa lahko brez obžalovanja porabiš za "uživanje".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

mr_chai ::

Imata glavo na pravem mestu. Šparajta toliko, da si bosta lahko ustvarila nekaj. Allan Watts je nekoč rekel, da se z denarjem ne da kupiti užitka. Torej tudi ne rabiš veliko denarja, da lahko uživaš v življenju.

Kompost ::

V časih, v katerih živimo, na žalost "šparanje" nima nobenega smisla. Inflacija ti bo pojedla prihranjeno in kasneje boš obžaloval, da nisi raje sproti uresničeval svojih projektov. Ne pravim, da je to dobro za človeka, da sproti potroši ves svoj zaslužek. Vendar trenutna ekonomska situacija pač nagrajuje takšno početje in razvrednoti početje varčnih ljudi. Kar pa se tiče pitja in kajenja, ki ju tudi omenjaš ... dvomim da kateremukoli smrtniku to dejansko pripomore k srečnemu življenju.

Še tole. Pazi, da ne boš pretiraval pri varčevanju. Še tako skromni ženski zna to vzbudit občutek manjvrednosti. In poznam nekaj takšnih, ki se jim je ob takih tipih sčasoma čisto obrnilo in so postale prave male zapravljivske uživačke.

Hemi426 ::

Zakaj vas toliko predlaga potovanja?
Pa to resno sprašujem, ker mi je tudi v IRL veliko ljudi orisalo potovanja kot cream de la creme življenja, pa res ne vidim česa ne dojamem tukaj.

IL_DIAVOLO ::

Hemi426 je izjavil:

Zakaj vas toliko predlaga potovanja?
Pa to resno sprašujem, ker mi je tudi v IRL veliko ljudi orisalo potovanja kot cream de la creme življenja, pa res ne vidim česa ne dojamem tukaj.


Lahko pa si kupiš traktor in namesto vikenda nekje na morju raje seno skup spravljas. Vsakemu svoje...i guess.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

korenje3 ::

RatedR je izjavil:

Zdravo,
zanimajo me vaša mnenja glede ravnanja z denarjem v srednjih dvajsetih letih in sicer, mnogi mi rečejo naj v teh svobodnih letih uživam, meni se pa zdi da bi mi ob takšnem lifestylu kasneje ostalo precej manj denarja. Sem redno zaposlen in s partnerico živiva bolj finančno konzervativen stil življenja, ne pijeva, ne kadiva, ne potujeva z letalom oz. daleč ali za dolgo, ne nakupujeva impulzivno ipd. Trenutno živiva doma in šparava za hišo tako, da tudi nisva izpostavljena nekim velikim stroškom. Najemniško življenje naju definitivno ne zanima.

Če ste bili včasih podobni meni, a to zdaj morda obžalujete? Bi si želeli v mladosti kaj več potovat, imet boljši avto, več hodit ven za vikend? Moj edini argument proti je ta, da se na koncu ko greš kupovat nepremičnino to precej pozna in zna stvar zamaknit.


Če si podedoval nepremičnino, potem uživaj. S tem drobižem, ki ga danes zaslužiš ne boš nekaj veliko prišparal, ker boš imel čez 10 let 2-3x višjo plačo. In se ti bo zdel ves da denar, ki si ga prišparal nek drobiž... Je pa vedno fajn imeti na zalogi za cca 2 leti plač za težke čase ipd.

WizzardOfOZ je izjavil:

Šparat za stara leta je neumnost. Takrat nič več ne rabiš. Zdaj se moraš izživet, potem bo prepozno.


Prvo je potrebno poskrbeti za socialno varnost. Torej streho nad glavo ipd.

zobnik je izjavil:

Uživaš lahko in šparaš. Namesto da ješ v gostilni si vzameta s seboj na izlet.


To je eden najbolj butastih načinov uživanja. lol. Greš uživat, potem moraš pa sendvič jest nekje na stopnicah?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

Buggy ::

Hemi426 je izjavil:

Zakaj vas toliko predlaga potovanja?
Pa to resno sprašujem, ker mi je tudi v IRL veliko ljudi orisalo potovanja kot cream de la creme življenja, pa res ne vidim česa ne dojamem tukaj.


Ker v trenutni druzbi to velja kot nekaj luksuznega. Sam sem dosti potoval (mondene destinacije) v sklopu sluzbe, tudi z zeno sva skupaj videla nekaj sveta..a vedno je bilo doma najlepse.

Zdaj se sicer pripravljava, da obisceva prijatelje po svetu, ki sva jih tekom zivljenja ustvarila. A vse pocasi in z mero. Skandinavija je prvi plan.
««
«
1 / 9
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko % prihodkov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10510819 (4981) borut_p
»

Kako prihraniti ali zaslužiti več (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12214137 (9058) kriptobog
»

Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11222899 (18753) zobnik

Več podobnih tem