» »

A1 optika, menjava modema problem

A1 optika, menjava modema problem

MadMax ::

Kolegu so A1 pred kakim mesecem zamenjali modem, stari Genexis (Titanium?) so zamenjali z ONT pretvornikom + Zyxel DX3101-B1. Zamenjava je bila njihov "projekt", so menjali na celem območju (centrale).
Nastavitve novega modema so enake prejšnjemu, torej IP modema in DHCP range je enak, naprave s fiksnim IPjem so seveda zunaj DHCP.

Težave so predvsem z dostopom do kamer (večina Imou, nekaj IPC, ...), katere so s starim modemom vse lepo delovale, z novim pa so naključno (ne)dostopne. Pravzaprav večkrat ne delujejo kot pa delujejo... Povezanih nekaj žično, nekaj brezžično, tudi direkt na modem (slednje se je seveda nastavilo na nov WiFi, kot so bile prej na stari modem).

Glede ostalega vse deluje, vtičnice, solaredge razsmernik, telefoni, tablica, PCji..., sam internet (brskanje, speedtest) je celo hitrejši kot s starim modemom.
Ima okrog 50 naprav v mreži, od tega tudi 2 routerja v funkciji AP (DHCP seveda izklopljen), pa Ubiqiti za povezavo na objekt par 100m stran.

Vse kar mi še pade na pamet je, da bi v modem ročno vpisal druge DNSje, npr. Arnesove, Googlove ali podobno, pa v Zyxelu ne najdem možnosti za to. (sicer tudi pri drugih modemih/ponudnikih ne vem če je sploh možno, do sedaj še nisem imel potrebe po čem takim).

Skratka, nobene razlike razen drugega modema, s katerim zdaj kamer praktično ne more zanesljivo uporabljat, saj delajo povsem naključno: v par minutah se stanje povsem spremeni, nedelujoče začne delovati in obratno, res naključno. Restarti in power-cycle celega (ali po delih) sistema ne pomaga.... Če bi bila težava omejena le na WiFi bi še nekako razumel, a je prek kabla enako...

Je imel kdo podoben problem in če je, kako ga je rešil?
Sem še kaj spregledal?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

sbawe64 ::

Ima okrog 50 naprav v mreži,

Naj za test spusti v mrežo samo 5, 10 naprav in preveri delovanje.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

Ganon ::

MadMax ::

sbawe64, to sem mu predlagal tik preden sem se spravil pesnit zgornje, da odklopi ubiqiti in APja, oz. da nekak proba po segmentih odklapljat. Pa še na switch sem pomislil, bo še tega probal zamenjat ali probat brez, če slučajno ne shandla, oz. če bi slučajno začetek odpovedi sovpadla časovno z menjavo modema.

Ganon, poznam temo a v njej ne zasledim rešitve, sicer se z marsičem tam strinjam, nima pa proste izbire providerja...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

sbawe64 ::

Tista a1 škatla je modem+router, za 4 člansko družino zadostuje, za 50 naprav zelo vprašljivo.

Naj mu da a1 škatlo v bridge mode in manj priklopi lasten (dovolj zmogljiv) router.
2020 is new 1984
Corona World order

b3D_950 ::

Na kamerah ročno nastavi nek drug DNS.
To so kamere brez snemalnika?
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

MadMax ::

sbawe64, za lastni router nima ravno vseh pogojev oz. bo to bolj zadnja opcija, ker neke zadeve "sostanovalci" zahtevajo ne glede nanj (daljše službene odsotnosti), torej če kaj crkne mora A1 porihtat vsaj TVje in wifi za telefone/tablice, v primeru lastnega routerja pa jih to žal ne briga...

b3D_950, to so 3/4jajca ranga 50eur na katere večinoma ne moreš v nastavitve prek IPja, imajo SD kartice, a dostop je kot rečeno večinoma le prek appa na telefonu.
Ampak do sedaj je bil povsem zadovoljen z njimi, vse zamenjat pa tudi meni ne bi dišalo (obstoječe je počasi par let dokupoval), ker nenazadnje ne glede na to kakšna jajca so, delajo ok (če bi samo kakšna določena delala težave bi se jo že zamenjalo, pri vseh naenkrat pa praktično ne more biti problem v kamerah) in na koncu ni nujno da bi z Dahua/Hikvision/Axis... pa delalo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

b3D_950 ::

Za Imou ostaja nek tool
https://www.imoulife.com/it/support/dow...

Če podpirajo kamere ONVIF potem lahko praktično uporabiš katerikoli snemalnik.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Master_Yoda ::

Kaj port forwarding oz. firewall je nastavil na novem routerju za kamere tako kot je imel na prejsnjem ? Ali mu iz notranje mreze ze kamere ne delajo ?
Dovie'andi se tovya sagain.

b3D_950 ::

Verjetno dostopa preko p2p povezave (oz. preko serverjev na amazonu, etc).

https://openplatform-public-or.s3-us-we...
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

MadMax ::

b3D_950, hvala za link na tool, ob priliki ko bom pri njem preverim če bo uporaben na njegovih kamerah.
O snemalniku (še) ne razmišlja, ker kamere že same snemajo na kartice, lahko tudi javijo gibanje po določeni površini, za nazaj vidi kar dolgo (dokler ne prepiše kartice), ker so v osnovi očitno iz istega "gnezda" ima vse v enem appu (pa ne v smislu tinycam ki dela z IP kamerami in forwardiranimi porti).
Za kaj več bo moral najprej naredit točen seznam po proizvajalcih/modelih, ampak to je še vedno iskanje bypassa nečemu, kar je b.p. delalo pa let...

Master_Yoda, port fwd sigurno ni bilo, ker gre zadeva nekako v stilu p2p kot je dal link b3D_950, prek nekega zunanjega "pomočnika" bogsigavedikje, morda celo na Kitajskem...
Sem nastavitve prejšnjega modema obrnil po dolgem in počez že pred časom, ko ni želel delat en mitsubishijev wifi vmesnik za klimo, pa še enkrat ko je imel že napovedano menjavo modema, da bi z znanimi nastavitvami bilo čim manj boleče.
Direkt znotraj mreže prav tako ne deluje (oz. enako kot prek podatkovne povezave na telefonu iz drugega kraja), ker kot rečeno ni niti možno se direkt povezat na posamezno kamero.
Pa za direkt povezavo na port forwarded kamero bi rabil še statični IP ali ustrezni nadomestek v smislu dyndns, kar tudi nima.
Skratka, najbolj dumb varianta hišne mreže, kamere si je sam nastavil prek appa (prek čivkajoče zvočne komunikacije telefona s kamero). APje in ubiquitije sem mu pa itak jaz nastavil, dobri 2 leti nazaj na statične IPje zunaj DHCP ranga, kar pa načeloma deluje brez kakih prenastavitev tudi zdaj, z drugim modemom. O vsem tem nenazadnje niti nima pojma, mu tovrstne zadeve niso niti od daleč poznane.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1793564556 (1385) c23po
»

Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7621451 (9807) Ghost007
»

WiFi včasih dela, včasih ne

Oddelek: Omrežja in internet
316454 (1219) alfa_fan
»

innbox v60u nastavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8932848 (11756) Lonsarg
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951915 (23665) simone

Več podobnih tem