» »

kateri P3 na Abit BH6 (slot1) plosco

kateri P3 na Abit BH6 (slot1) plosco

Air_Borne ::

Zdravo, sem lastnik okoli 4 leta stare abit bh6 plosce. Ima slot1.

Do sedaj sem imel na njej konverter za celerona (pomoje 1ka) 400mhz. converterje po moje PPGA.

Ampak se vseeno bi rad malo upgradal in me zanima katere p3 procesorje bi lah gor dal na plato - ampak brez converterjev. Neki sem gledal naokoli ampak mi res ni jasno, ce npr ne bo delalo, ce dobim procesor, ki je recmo delan v 0.18 mikronih al koko.. uglavnem ne spoznam se..

Hvala lepa...

Lp, Matej

bmen ::

Če dobiš kje slot 1 verzijo Pentiuma 3 1GHz (Coppermine jedro) zoznako Intel PIII 1000EB), bi moral delati brez prevelikih problemov.

Lep pozdrav

ali3n ::

Hm.. P3 1Ghz - je zelotežko dobi, če pa že najdeš kakega je pa sigurno nemarno visoka cena. (glej Bolho); priporočam ti nadgradnjo na Celerona - Tualatin serijo (ta ma 256k L2), ki je po mojem mnenju, edina serija celerončkov, ki lahko konkurira P3.
Cene mlacom (menda jih imajo samo še tu)
INTEL Celeron 1000/128 OEM 10.200 - ta je NAVADEN celeron... crap, ne kupuj...
INTEL Celeron 1000/256 OEM 9.000 - tulc
INTEL Celeron 1400/256 OEM 12.000 - tulc

Malo sem pobrskal po forumu ( tule so vsi zadetki) in ti našel večerno branje:


Kako spravit Tualatina 1.2 na ABIT BH6?
Spajky - rabim tvojo pomoc ( BX + Tualatin)
Celeron na SLot 1 -> Tualatin adpaterju..nekaj vpasanj
Tualatin Upgrade Adapter nasel v ZG!!!
Tualatin mod dela!!!

Kot si verjetno opazil, se povsod pojavlja beseda Tualatin (po domače "tulc", "tulac"...].

Kaj potrebuješ za nadgradnjo:
plato - to že maš.. in to dobro platko
procesor
slotket (slot1 -> Socket370 adapter) - praviš da že maš "konverter"?
adapter za Tulce (VeMil Zagreb, 100 kun) ALI košček tanke žičke in mirno roko.

Kako naredit ta mod na slotketu:
spakyjeva stran malih hišnih čarovnij
Tuki najdeš tabela za različne adapterje - katere pine izolirat in katere povezat...


Zadeva preverjeno deluje; naj te ne zmede prenizek množilnik v Biosu...

Preberi si čim več, če ti pa kaj ni jasno pa le vprašaj...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Spajky ::

Na tvojo plato gredo vsi p3 s 100fsb slot1, ki pa se jih zelo težko (oglasi!) dobi. Delajo tudi ostali s 133fsb, vendar boš zelo verjetno imel težavo s AGP previsokim clockom (za to obstaja tweak na moji strani, če je nVidia video card. Jest ne vem, zakaj odbijaš opcijo s slotketom, ker imajo pri Tech trade Lj SuperSlotket-III za 4 jurje (ki se da BP modificirat tudi za Tualatine).Najvišji P3 Coppermine je 1000/100, najvišji Celeron ki ni Tualatin pa 1100. Obstaja pa tudi Slot-T slotket, s katerim gor počiš Celeron Tualatin brez modifikacij; ali pa tudi FcPga-FcPga2 adapter, ki ga počiš na FcPga slotket dodatno, ki ga tudi ni treba modificirat. če se gor da bilokako Tulca, je treba najdet 1,3GHz brez OC-a ali nižjega zaradi pregrevanja voltažnih regulatorjev (preventiva) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Air_Borne ::

Hja, fantje..
Najprej hvala za obsezen odgovor...

Problem je le, da se mi ne da nevem kako modificirat compa..:)) Hotu bi le en procesorck, na kermu bi mi uredu delal winxpji pa da bi lah normaln ripov cede pa poslusov musko, + naredu se kej zraven-- tega pa pr mojmu ubogmu celeroncku 400 ne morm...

Pomoje bi P3 450 ze velik bols delu od mojga ker ma vec L2ja . Moj ga ma 128, p3ke pa 512..
Nevem..

Drgac mam pa converter za PPGA, (ki je pomoje drgac od FCPGA(2))... Tko da tega verjetn nam vec rabu.. Razn ce mogoce nisem kej zamesu pa je Socket370 za vse celerone, tut 2-ke.
Teh rez (slotov, socketov + ...) je tok da mi ni nc jasn...

Uglavnem iscem najbol pocen resitev, ne rabm pa masince, ker ne delam nc posebnga na compu.

lp, matej

Azrael ::

@ Air_Borne

Kaj pa OC? Če imaš srečo in v redu hlajenje bi mogoče šel tvoj Celeron stabilno na 600 MHz (6x100 MHz), kar bi bila najcenejša rešitev in za tvoje zahteve čisto dovolj. Jaz imam C366@550 MHz na default voltaži in dela rock solid stabilno, prejšnji C333@500 MHz isto BP že 4 leta, Grejeta se oba do nekako 20 stopinj nad okolico pri full loadu, hlajenje je pa z Golden orbom.

Imam pa še vprašanje. Prebral sem linke, ki jih je sem prilepil ali3n; hvala, ker si se potrudil in videl da je največji problem Talatina na BX ploščah ravno izolacija in povezava ustreznih pinov, ki se radi lomijo. Ker si lastim Abit BX 133 Raid z novimi kondenzatorji, me zanima ali je mogoče to modifikacijo izvesti tudi tako da dobim socket 370 iz pokvarjenega adapterja , odlomim odvečne pine in še izvedem ustrezne povezave. Če bi to delovalo bi plošča in procesor ostala nedotaknjena. Ali je to že kdo poskusil, če je sploh izvedljivo in če to deluje?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Spajky ::

@ Azrael: tvoja ideja o izdelavi FcPga-FcPga2 konverterja iz starega s370 z zj* slotketa je v bistvu izvedljiva IMHO, toda muke isusove in vprašanje, če bi ti ratalo! Dosti pametneje povprašati na forumu, če gre kdo v ZG in ti ta konverter kupi tam za male pare (2-3 jurje), torej nima smisla se zezat, bistveno lažje je modificirat obstoječi s370; meni npr. to vzame 2 uri potrpežljivo; tista tvoja fora bi bla pa cel dan vsaj če bi sploh ratalo (drugo bi blo, če bi dobil nov nerabljen (virgin) s370 podnožje, pa še vprašanje, če bi lepo pasal v s370 na plati (nogice), lahko pa probaš ... pozabi ali pa naroči preko neta tak adapter v tujini, če že glih nočes delat moda.

@ Air_Borne: tisti p-III-450 ne bo nič bistveno hitrejše; če bi hotel opazno hitreje rabiš duplo hitrejši proc, kaki najvišji Coppermine npr. Celeron 800 in pa drugi adekvatni slotket bi pa že blo ok zate ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Air_Borne ::

To se prav, da s P3 450 ne bom naredu bistvene razlike... OK..
Hmm.. Kokr sm zvedu je najhitrejsi P3, k gre na slot1 600Mhz - a bi bil ta uredu?

Moje vprasanje je, kva lah z mojmu PPGA adapterjem nardim? A ga lah kr stran vrzem (kok hiter celeron gre nanga-toseprav pomoje grejo gor sam celeron 1-ke?)?

Glede navijanja pa nevem.. Nikol nism bil prevec pristas tega, k sm se skos bal da bom use zajebu in nakonc ne bom mu nc od compa.

Uglavnem, vidm da mam na izbiro velik resitev, sam res ne vem kera bi bla najbolsa zame, sm pa zihr da ne rabm nevemkok hitrga procesorja.

Kok je sploh moja BH6 plata vredna? A se mi jo sploh splaca obdrzat ce hocem hitrejso resitev.

Lp

klanjsek ::

Tud js mam eno vprašanje v zvezi z BX chipsetom in novimi proci.

Sem(ponosni) lasnik BH6 na kateri je zdaj že tretji proc in sicer celeron II 900@1126 (9x124). Zanima pa me kolikšen bi bil npr "pospešek" z tual. celeronom, npr 1.0ghz na npr 1,2ghz. Se spoh splača it v vso komplikacijo z "modanjem"? Trenutno imam abit slotket II....ali bi tudi tega moral zamenjati? Kakšen je naslov tiste trgovine v ZG?

Hvala in lp.

Spajky ::

klanjsek, ne bi dosti pridobil, trebalo bi videt katero verzijo-revizijo slotketa imaš in ga zmodat ali pa tisti vemilov adapter gor počit dodatno ... http://www.ve-mil.hr/

Air_Borne, heh, šenkaj to plato, proc in slotket nekomu, ki bo znal kaj naredit ali pa pusti tako kot maš .. 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Azrael ::

@ Air_Borne

Na PPGA adapter gredo pocesorji Mendocino jedrom. Celeroni z uradnim 66 MHz FSB in P2. Adapter zagnati stran je neumnost, če je adapter dober in od kakšne dobre firme (Abit, Asus, MSI..), ker tak adapter dela na vseh slot1 ploščah, kar za kašen noname adapter ni mogoče trditi.

OC pa... Klasika, z Abit ploščami je OC šala mala, poskrbi za backup važnih podatkov (nikoli se ne ve), preveri temperature pri polno obremenjenem procesorju (Seti ali F&H) in če je 35 do 40, greš naprej, če ne poskrbi za boiljše hlajenje, potem v BIOSu zvišaš FSB na 100 MHz, vmesnih frekvenc (75, 83... MHz) raje ne poskušaj, ker te v tem primeru lahko resno za*ebejo PCI naprave, kontroler za disk npr. Preglej, če so v BIOSu pravilno nastavljeni delitelji za PCI (1/3) in AGP (2/3). Zabeleži spremembe. Če se računalnik po ponovnem zagonu zbudi, potem takoj v BIOSu poglej temperature. Če je vse prav bo par stopinj višja, ampak ne bo hudega. Nekaj čas bodi v BIOSu, da vidiš, če slučajno računalnik ne zmrzuje. Če ne bo težav greš potem v Windowse. Če bodo Windowsi delali v redu, malo surfaj po netu in če IE ne bo delal neumnosti, temperature pa ne bodo na full load čez 45 stopinj, si OC ušpešno izvedel Ne bo škodovalo če poženeš kakšen obremenitveni test, da preveriš stabilnost. Na tak način ne boš nič pokvaril. Za začetek nikar ne višaj napetosti, če pa bo že potrebno pa ne če 2.2V! 10% višja napetost če bodo težave s stabilnostjo. Intel sicer dovoljuje za te procesorje pri zagonu 0.3V več, kot je nazivna napetost, zato se v BIOSu ti procesorji grejejo kot na full v Widowsih.
MojC366/550MHz dela še povsem stabilno z nižjo napetostjo 1.9V, ampak za 616 MHz (112MHz FSB) pa rabi nazivnih 2V! Torej bi z default frekvenco verjetno delal še pri 1.6 - 1.7V Če imaš tako navijalski procesor potem ne bo težav.


Če pa bo tema, ko boš prestavil FSDB na 100 MHz in nanovo zagnal računalnik, potem nimaš sreče. Tu ti ni treba resetirati BIOSa, ampak samo ugasni računalnik, pritisni tipko Insert in vklopi računalnik. Računalnik se bo zbudil z default nastavitvami in potem samo v BIOSu nastaviš stare vrednosti in z OCjem ne bo nič. Lahko potem poskusiš še optimalizirati BIOS, samo tu ne boš veliko pridobil.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Air_Borne ::

hvala azrael, malo razsvetljenja mi kar dene0:) .

OK, to se prav navijem svoj celeron, po stopnjah, in gledam na temperaturo.
Sm se prej neki zajebavov z biosam in sm vidu da mam tm AGPCLK/CPUCLK nastiman na 1/1. A je to ful vazno? Ker mam samo za AGP in nc za PCI..
+ Nastiman mam zej pr celeronu da mi laufa pod 66 mhz FSB, zej pa nevem a sm zajebu, ker mam ubistvu converter..

Pa se to, ni mi cist jasn tole
Če pa bo tema, ko boš prestavil FSDB na 100 MHz in nanovo zagnal računalnik, potem nimaš sreče.
, a pol sploh ni nujno da mi dela na 100 mhz FSB.

Plus se nekaj. Ce recimo nastimam u biosu na recimo 433Mhz (at66Mhz FSB), shranim, grem ven, mi NE napise tam da mam pol celeron 433 ampak tko kot prej celeron 400..
Pol ce pustim da detecta ide naprave mi pa napise da se je spremenil procesor - prav da al nej grem u bios al pa nadaljujem z F1. Fora je, da pol ne vem a mi je sploh spremenu cpu speed al ne, ker ce grem naslednic k restartiram comp u bios, mi avtomatsko pokaze, da je CPU speed 266 (at 66). Nevem nevem... Krneki..

lp, matej

Azrael ::

> vidu da mam tm AGPCLK/CPUCLK nastiman na 1/1. A je to ful vazno? Ker mam samo za AGP in nc za PCI
Važno. Ta nastavitev pomeni, da je frekvenca AGP vodila enaka frerkvenci FSB, v tvojem primeru 66MHz, Če bi FSB prestavil na 100 MHz, bi s tako nastavitvijo tudi AGP pošpešil, amak tega grafika verjetno ne bi prenesla (varno je do nekako 90 MHz)in bi ti računalnik ne bi delal.Default frekvenca AGP je 66 MHz.
Pri PCI je isto, default je 33 MHz, kakšno višaje je tu še slabše, ker veliko PCI naprav ne dela več zanesljivo že na 37 MHz.
S previsokimi frekvencami AGP in PCI ne bi skuril nič, samo računalnik bo zelo nestabilen in neuporaben, če se bo sploh prižgal in čisto lahko izgubiš vse podatke na disku zaradi previsoke PCI frekvence!
Preglej navodilo, kako nastaviti frekvence AGP in PCI. Možno je, da je ena sama nastavitev za oboje in se ti spreminjanjem AGP CPU Clock spreminja tudi frekvenca PCI, samo nisem 100%, nimam te plošče.

> a pol sploh ni nujno da mi dela na 100 mhz FSB?
Ni nujno, lahko dela BP, rock solid, lahko pa sploh ne, čisto odvisno od dotičnega procesorja. Dokler ne poskusiš ne veš.

Zaradi 400 in 433 in zmede, ki sledi, to ne gre pri Intelu, ker imajo procesorji zaklenjen množilnik. Frekvenca procesorja je enaka FSB x množilnik, v tvojem primeru 66MHz x 6 = 396 MHz, kar se zaokroži na 400 MHz. Intele lahko naviješ samo z višanjem FSBja, večji FSB = večja delovna frekvenca, ampak je potrebno paziti, da ostanejo AGP in PCI frekvence v varnih mejah.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Air_Borne ::

Aha, a pol ti men pravs da morm spremenit FSB na 100mhz, umesnih pa raj ne sprobavam.
Multiply factor mi pa itq ne bo delov kokrkol ga bom spreminjov in more skos ostat na 6, ker mam celerona 400 (66*6 =cca400)? Usaj tko sm te zastopu..

Air_Borne ::

Pa se to, a ce mam adapter, a gre lahko kej narobe zarad nega a je to stvar za kero mi ni treba skrbet.

Rabu bi se vedt za ksn programcic za testirat cpu speed pa da se da napolno obremenit procesor.. A je sisoft sandra (2004) ql za to?

lp

ali3n ::

Ma... z BH6 je navijanje tako enostavno, da bolj skor ne more bit. Ko boš prestavil FSB na 100 MHz, prestavi AGPCLK/CPUCLK na 2/3, Speed Error Hold pa daj na disable.
Po potrebi dvigni napetost na procesorju (CPU power supply daj na User define, dvigni max. za 10% privzete (originalne) napetosti.
Pali računalo, drži pesti...
Vse kar spremeniš, si napiši na listek, označi v knjigci...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

jjohny ::

A v Sloveniji morda kdo prodaja adapter FCPGA to P3&Celeron Tualatin CPU ?

lp, jani

Air_Borne ::

No zadevica je takale. Spremenu sm na 100FSB in imel vkljucen Speed error hold, agp je bil na 2/3, voltaza na 2.0

Pokaze se mi celeron 600.. toj ql, detecta ide naprave, pol k gre pa u nasledn oknck, tm k so IRQji pa to pa tega ne pokaze, napise se sam ena vrstica sifer in neki glede trapa.

Ok si recem, bomo spremenil voltazo, ker se mi masina sploh ne greje. Skos je bla ista temp- tm okol 33 stopinj.

K spremenim voltazo, nc bol, isti crash, ista temperatura.

Pol pridem gor na forum dones in vidm da se lahko disabla speed error in to probam pr istih nastavitvah k uceri (100FSb, voltaza 2.0)

Przgem... wiii winsi se zalaufajo... samo veselje ni trajalo dolgo, ker se mi je sred bootanja comp resetiru..Recem ok, bomo spet zvisal voltazo na 2.1..

Potem pa isto sranje spet naprej kot vceri-trap, alpa ucasih prazen zaslon- o winsih ne duha ne sluha..
Probam seenkrat isto nastavitev kot prej, kjer so se mi zbootal winsi, pa mi se tm napise TRAP...

Zgleda da ne bo nic?

lp, matej

ali3n ::

poglej kak ram mas.. more bit PC100... (al pa več - pc133...) - kar pomen, da dela na 100mhz, oz. 133...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

Air_Borne ::

Mam 1x 64MB PC100
1x 128MB PC100
1x 128MB PC133

A dam unga PC133 vn, pa probam ce bo delal?

lp

ali3n ::

probi enga po enga.. pa še kombinacije.. samo pc100, samo 133...

lahko pa da maš smolo in pač ne gre -> v tem primeru dej na 75Mhz, napetosti ni treba dvignit, ker bo dovolj predpisana...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Air_Borne ::

Ja, zgleda mam res smolo. Ne dela v nobeni kombinaciji.
Drgac sm pa pogruntov kje mi pise PCI delilnik:
Tm k stimas external clock mas najprej

66Mhz (1/2) N
100Mhz (1/3) N
75Mhz (1/2) S
itd, itd

in tist v oklepajih verjetn ne bi mogl bit druzga k to.
TM so tut eni S-i zraven, ki pomen en spread spectrum modulation-pa ga ne priporocajo v brosurci za maticno.
Sam zej laufam pod 75Mhz FSB (1/2) S in dela.
Mogoce je usa fora v delilniku 1/2?
Nevem, unih vmesnih pa raj ne probam, ker me je strah:8) , hehe. Pa tut za tale S nevem ce je pametn ...

kaj pravis ali3n, je se kasna sansa?

lp, matej


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tualatin Upgrade Adapter nasel v ZG!!! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
14410869 (7207) Spajky
»

Hitrejši proc na plato MSI MS 6163 PRO

Oddelek: Strojna oprema
11979 (871) Spajky
»

ABIT BE6, staró ja...

Oddelek: Kaj kupiti
251436 (1215) dvokolaš
»

Celeron II in napetosti... potrebjem nasvet

Oddelek: Navijanje
111722 (1499) MadMax
»

navijanje celerona 700 Mhz

Oddelek: Navijanje
411747 (1212) sheep

Več podobnih tem