» »

Koliko bo štromar vreden čez 10 let?

Koliko bo štromar vreden čez 10 let?

««
12 / 48
»»

zimurg ::

kriptobog je izjavil:

Sicer imam pa tako smesno porabo, da bi se mi investicija po regulirani ceni elektrike, povrnila v 14 letih..
Sinclair ZX Spectrum, Zilog Z80A, 48kB, kasetofon, TV-OUT, Sinclair-Basic

kriptobog ::

Holedino je izjavil:

V nasi ulici je 14 his in dve imata elektrarno. Ostali jene moremo imeti, ker morajo upgrejdati omrezje

FALSE. Elektrarno imaš lahko brez dovoljenja elektro podjetja, le v omrežje ne smeš oddajat, ampak moraš sam porabit. Za 3 jurje kupit 20 kWH baterij in je to to. 70 % si znižaš položnico za elektriko. Kar si ti mislil je to da ne morejo imeti netmeteringa, ker jim elektro zaradi lokalnega omrežja ne da dovoljenja. Ampak imajo pa sončno elektrarno še vedno lahko.

V praksi ne gre tako lahko. In ce nimas baterije, ti taka elektrarna potem koristi vse skup nic.

ginekk ::

kriptobog je izjavil:

V nasi ulici je 14 his in dve imata elektrarno. Ostali jene moremo imeti, ker morajo upgrejdati omrezje... Sicer imam pa tako smesno porabo, da bi se mi investicija po regulirani ceni elektrike, povrnila v 14 letih..
Ce dodam se baterijo je investicija se vecja. Ker vecino izpadov imamo pozimi, ko pa tudi sonca nimamo kaj dosti in bi takrat lahko uporabil energijo iz baterije.

Poznam še vsaj 2,3 take primere - obratnega (da bi lahko vsi dobili) pa nobenega.
V zaselku 15-20 hiš, prvi trije morda še dobijo, za ostale pa odpade zaradi potrebne nadgradnje omrežja. Tolk o tem, da bo folk fural SEje na strehah. Razen če se greš totalno off the grid in imaš popolnoma ločeno napeljavo in odjem zgolj za SE, to bi še šlo.

Utk ::

Je novo. 2015...

Še v naši jugoslovanski ulici so šle 3 čez. Jaz sem bil prvi, po treh je pa menda konec. Ampak to je samo naša, bolj napredna, ulica...v celem naselju pa ne vem če so še 3. Pa bi lahko bile.
V novem naselju, kjer vam TČ itak porabijo 250 evrov na leto in vam so 6-8 kw elektrarne dovolj, bi lahko imela vsaka 2. hiša, če bi delali vsaj po jugo standardih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Holedino ::

zimurg je izjavil:

Jaz živim v bloku, pa bi lahko polnil avto na štrom, ampak zaenkrat ga še ne, ker električni avti še niso tam, da bi bili vredni nakupa. Razen če nisi early adopter, maš preveč denarja in hočeš bit beta tester.
In ja uporabljam električne avte... za po mestu...share varianto. Super so če dežuje. Drugače je kolo boljše.

Moj prijatelj vedno reče da ni tako bogat da bi si lahko privoščil bencinski avto. Živi v bloku. Vzel je NIssan Leafa na kredit, mesečna položnica skupaj z ceno elektrike za polnjenje MANJŠA kot je bil prej samo strošek goriva.

Utk je izjavil:

Je novo. 2015...

Še v naši jugoslovanski ulici so šle 3 čez. Jaz sem bil prvi, po treh je pa menda konec. Ampak to je samo naša, bolj napredna, ulica...v celem naselju pa ne vem če so še 3. Pa bi lahko bile.

Hja ocitno so infrastrukturo vlekli iz sosednje yugo ulice...

You wish.

Holedino je izjavil:

zimurg je izjavil:

Jaz živim v bloku, pa bi lahko polnil avto na štrom, ampak zaenkrat ga še ne, ker električni avti še niso tam, da bi bili vredni nakupa. Razen če nisi early adopter, maš preveč denarja in hočeš bit beta tester.
In ja uporabljam električne avte... za po mestu...share varianto. Super so če dežuje. Drugače je kolo boljše.

Moj prijatelj vedno reče da ni tako bogat da bi si lahko privoščil bencinski avto. Živi v bloku. Vzel je NIssan Leafa na kredit, mesečna položnica skupaj z ceno elektrike za polnjenje MANJŠA kot je bil prej samo strošek goriva.

Treba sparat pa ni vazno koliko stane :D

Utk je izjavil:

You wish.

Vodo so... ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

kriptobog je izjavil:

Holedino je izjavil:

V nasi ulici je 14 his in dve imata elektrarno. Ostali jene moremo imeti, ker morajo upgrejdati omrezje

FALSE. Elektrarno imaš lahko brez dovoljenja elektro podjetja, le v omrežje ne smeš oddajat, ampak moraš sam porabit. Za 3 jurje kupit 20 kWH baterij in je to to. 70 % si znižaš položnico za elektriko. Kar si ti mislil je to da ne morejo imeti netmeteringa, ker jim elektro zaradi lokalnega omrežja ne da dovoljenja. Ampak imajo pa sončno elektrarno še vedno lahko.

V praksi ne gre tako lahko. In ce nimas baterije, ti taka elektrarna potem koristi vse skup nic.

Seveda gre tako v praksi! Seveda ti koristi elektrarna, 70 % svoje porabe bajte imaš iz sončne elektarne in baterije. To pomeni da če si prej plačeval 100 € mesečno za elektriko, boš potem plačeval samo še 40 € mesečno (10 € je obračunska moč). 60 € prihranka se v 40 letih nabere 28.800 € prihranka. Elektrarna skupaj z baterijo pa je samo cca tretjino tega.

jotunn2 ::

Utk je izjavil:

Jaz pogledam naše naselje in pri vsaki hiši sta najmanj 2 avta. Od 100 hiš, se pravi 250 do 300 avtov, sta pa 2 električna. Lahko bi jih bilo pa vsaj 100. Na 100 hišah je pa morda 5 elektrarn, čeprav bi jih tudi lahko bilo še kar nekaj več. Tolk o tem kolk se folku da, in zna, računat.

Mogoce je pa point drugje. Ce mislis da si ti tisti 1-2% od vseh, ki edini zna izracunati, da se mu EV splaca, ter 5% od tistih, ki edini znajo izracunati, da se mu soncna elektrarna splaca, je mogoce stvar precej blizu tistemu vicu, ko se star ata pelje domov in ga zena klice, da je bilo po radiu, da se nek idiot vozi v nasprotno smer po AC in ata pribije "ma kaj eden, na stotine jih je". Mogoce je opcija, da zgolj tvoja matematika in razumevanje stvari ni tako zelo dobro, kot si predstavljas da je. ;)
Kaj pa vem pri procentih, katere si navedel, bi bila to precej bolj verjetna stvar. ;)

zimurg ::

Holedino je izjavil:

zimurg je izjavil:

jaz sem ekolog, zato avtomobila niti ne uporabljam, ampak kolo. Avto uporabljam za relacije. Tukaj pa e avti še niso. Morda zaporedni hibrid.
Sinclair ZX Spectrum, Zilog Z80A, 48kB, kasetofon, TV-OUT, Sinclair-Basic

ginekk je izjavil:

kriptobog je izjavil:

V nasi ulici je 14 his in dve imata elektrarno. Ostali jene moremo imeti, ker morajo upgrejdati omrezje... Sicer imam pa tako smesno porabo, da bi se mi investicija po regulirani ceni elektrike, povrnila v 14 letih..
Ce dodam se baterijo je investicija se vecja. Ker vecino izpadov imamo pozimi, ko pa tudi sonca nimamo kaj dosti in bi takrat lahko uporabil energijo iz baterije.

Poznam še vsaj 2,3 take primere - obratnega (da bi lahko vsi dobili) pa nobenega.
V zaselku 15-20 hiš, prvi trije morda še dobijo, za ostale pa odpade zaradi potrebne nadgradnje omrežja. Tolk o tem, da bo folk fural SEje na strehah. Razen če se greš totalno off the grid in imaš popolnoma ločeno napeljavo in odjem zgolj za SE, to bi še šlo.

Ni treba it popolnoma off grid. Lahko si on grid, le oddajaš v omrežje ne. Pomagaš si z baterijo za buffer. Če še ne veš bo po letu 2029 OBVEZNA vgradnja sončne elektrarne na vse nove javne stavbe, to je uredba Evropske unije. Par let kasneje tudi za vse zasebne nove stavbe.

Ce mislis da si ti tisti 1-2% od vseh, ki edini zna izracunati, da se mu EV splaca, ter 5% od tistih, ki edini znajo izracunati, da se mu soncna elektrarna splaca,

Elektrarna in EV se splačata v 90 % primerov. Da pa večina folka ne zna računat in je glupa pa je tako ali tako jasno. G

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Holedino ()

Holedino je izjavil:

Elektrarna in EV se splačata v 90 % primerov. Da pa večina folka ne zna računat in je glupa pa je tako ali tako jasno.

Ja absolutno. Ker ravnokar sem pri kosilu videl reklamo iz Merkurja za TC in soncno.. Soncna se izpaca v 7 letih, TC pa v 5. Super kar tako iz lufta, brez cifer, brez pogojev itd. Izplaca se v 7 letih, pika! No tvoje cifre in racuni so enaki. In se enkrat, vec kot izvrstno potrjujes zadnji stavek.

Glede sončne elektrarne: dobiš jih efektivno ZASTONJ! Kako zastonj se boste vprašali? Preprosto mesečno položnico za elektriko ZAMENJAŠ za obrok kredita za sončno elektrarno (elektrarno vzameš na kredit eko sklada, brez pologa). Mesečni strošek ostane ENAK kot sedaj ko sončne elektrarne nimaš, po 7 do 8 letih ko se elektrarna odplača pa imaš elektriko praktično zastonj do konca življenjske dobe elektrarne (še 30 let vnaprej). Torej 7 do 8 let plačuješ ENAKO kot sedaj za elektriko, na to pa imaš štrom praktično zastonj (plačuješ samo še okrog 10 EUR mesečno obračunske moči, ostalega nič). Tudi če si prej recimo plačeval 150 EUR na mesec za elektriko, imaš potem še 30 let vnaprej samo po 10 EUR mesečno, kar je skoraj zastonj. Edino kar moraš imeti je lastna streha, če si v bloku je to težje (rabiš dovoljenje sostanovalcev in podobno), prav tako to ni mogoče če si v najemu. Ampak če imaš pa lastno hišo, potem je pa to neverjetno dober deal!

In se enkrat, vec kot izvrstno potrjujes zadnji stavek.

Ni res, glup si ti, ne jaz. Če ne veš za kredit eko sklada si si sam kriv. Jaz pač vem. Ker sem se pozanimal. Ti se pa nisi. Kdo je kriv da se nisi pozanimal? TI! Sam si si kriv.

Zgodovina sprememb…

Holedino je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Holedino je izjavil:

Seveda gre tako v praksi! Seveda ti koristi elektrarna, 70 % svoje porabe bajte imaš iz sončne elektarne in baterije. To pomeni da če si prej plačeval 100 € mesečno za elektriko, boš potem plačeval samo še 40 € mesečno (10 € je obračunska moč). 60 € prihranka se v 40 letih nabere 28.800 € prihranka. Elektrarna skupaj z baterijo pa je samo cca tretjino tega.

Hja, 100e mesecno nimam niti pozimi, ko se ogrevam s toplotno... :) Najdrazji racun do sedaj je bil 76e.

jotunn2 je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz pogledam naše naselje in pri vsaki hiši sta najmanj 2 avta. Od 100 hiš, se pravi 250 do 300 avtov, sta pa 2 električna. Lahko bi jih bilo pa vsaj 100. Na 100 hišah je pa morda 5 elektrarn, čeprav bi jih tudi lahko bilo še kar nekaj več. Tolk o tem kolk se folku da, in zna, računat.

Mogoce je pa point drugje. Ce mislis da si ti tisti 1-2% od vseh, ki edini zna izracunati, da se mu EV splaca, ter 5% od tistih, ki edini znajo izracunati, da se mu soncna elektrarna splaca, je mogoce stvar precej blizu tistemu vicu, ko se star ata pelje domov in ga zena klice, da je bilo po radiu, da se nek idiot vozi v nasprotno smer po AC in ata pribije "ma kaj eden, na stotine jih je". Mogoce je opcija, da zgolj tvoja matematika in razumevanje stvari ni tako zelo dobro, kot si predstavljas da je. ;)
Kaj pa vem pri procentih, katere si navedel, bi bila to precej bolj verjetna stvar. ;)

Hohoho, kako smešen misliš da si. Če jaz pogledam naokoli, vidim en kup idiotov. Če ta kup idiotov že slučajno po nesreči "izračuna" nekaj, pa ponavadi itak sploh ne, sem precej prepričan, da je resnica obratna, tudi brez računanja. Če poračunam malo še sam, pa sploh ni več dvoma.

jotunn2 je izjavil:

Holedino je izjavil:

Elektrarna in EV se splačata v 90 % primerov. Da pa večina folka ne zna računat in je glupa pa je tako ali tako jasno.

Ja absolutno. Ker ravnokar sem pri kosilu videl reklamo iz Merkurja za TC in soncno.. Soncna se izpaca v 7 letih, TC pa v 5. Super kar tako iz lufta, brez cifer, brez pogojev itd. Izplaca se v 7 letih, pika! No tvoje cifre in racuni so enaki. In se enkrat, vec kot izvrstno potrjujes zadnji stavek.

Izplačilo za sončno je od 5 do 10 let tipično, odvisno od porabe in cene izvajalca. Je pa treba poračunat za vsak primer. AMpak glede na to da je življenjska doba sončne elektrarne več kot 40 let... ;)

Holedino je izjavil:

ginekk je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Ni treba it popolnoma off grid. Lahko si on grid, le oddajaš v omrežje ne. Pomagaš si z baterijo za buffer. Če še ne veš bo po letu 2029 OBVEZNA vgradnja sončne elektrarne na vse nove javne stavbe, to je uredba Evropske unije. Par let kasneje tudi za vse zasebne nove stavbe.

Ce mislis da si ti tisti 1-2% od vseh, ki edini zna izracunati, da se mu EV splaca, ter 5% od tistih, ki edini znajo izracunati, da se mu soncna elektrarna splaca,

Elektrarna in EV se splačata v 90 % primerov. Da pa večina folka ne zna računat in je glupa pa je tako ali tako jasno. G

Vem, da silijo k temu, ampak morajo najprej resit se tezave glede omrezja, da bodo to lahko zahtevali. Sicer pa nimam plana graditi se ene hise, tako da me to niti ne targetira.

Holedino je izjavil:

jotunn2 je izjavil:

Holedino je izjavil:

Izplačilo za sončno je od 5 do 10 let tipično, odvisno od porabe in cene izvajalca. Je pa treba poračunat za vsak primer. AMpak glede na to da je življenjska doba sončne elektrarne več kot 40 let... ;)

14 let zame. Ce upostevame ceno, ki bo veljala pri geni z novim letom...

Zgodovina sprememb…

Hja, 100e mesecno nimam niti pozimi, ko se ogrevam s toplotno... :) Najdrazji racun do sedaj je bil 76e.

Zakaj sploh živiš v hiši pol...tolk smo imeli mi, skoraj, pomladi, ko se niti ne greje niti ne hladi.

Utk je izjavil:

Zakaj sploh živiš v hiši pol...tolk smo imeli mi, skoraj, pomladi, ko se niti ne greje niti ne hladi.

Kje pa naj zivim?
Imam stalno temperaturo 24 po hisi. Ni da bi sparal ali karkoli. Plus indukcija, nic na plin, nobenega kamina. Se rolete so vse na elektro.

Zgodovina sprememb…

Vem, da silijo k temu, ampak morajo najprej resit se tezave glede omrezja, da bodo to lahko zahtevali.

Evropska komisija: vse nove stavbe v EU naj imajo fotovoltaiko
https://oe.finance.si/8999889/Evropska-...
;)

Zgodovina sprememb…

Holedino je izjavil:

Vem, da silijo k temu, ampak morajo najprej resit se tezave glede omrezja, da bodo to lahko zahtevali.

;)

Saj pravim. Vem da nameravajo. Kako bodo delili dovoljenja za izdajo ce omrezje tega ne omogoca? Morali bodo malo prilagoditi vse skupaj. Ne tako na horuk

Že od 2025 obvezno:
"Za naložbe v obnovljive vire bo državam članicam namenila 300 milijard evrov neporabljenh sredstev iz sklada za obnovo po pandemiji. Od leta 2025 bodo tako na komercialnih in javnih zgradbah v EU obvezne sončne elektrarne, od leta 2029 pa tudi na vseh novih in prenovljenih stanovanjskih zgradbah."
https://www.zps.si/okolje-topmenu-320/c...

ENERGETSKA SAMOOSKRBA je nekaj kar nekateri ne razumete. Nočemo da nas Putin jebe. Ali Amerika. ALi Bližnji vzhod. ALi kdorkoli pač. HOČEMO biti NEODVISNI! :) Hočemo tudi živeti bolj kakovostno, brez brain damage zaradi fosilnih goriv, depresije in raka, ter vseh stroškov zdravljenja ki jih povzročjijo fosilna goriva. 12 % BDPja na leto.

Zgodovina sprememb…

Holedino je izjavil:

Hollyshit... A sedaj smo ze na vec kot 40let zivljenske dobe? Vceraj si bil na 30. No (tudi) zaradi takih stvari so tvoji izracuni tako verodostojni ;)

Utk je izjavil:

Hohoho, kako smešen misliš da si. Če jaz pogledam naokoli, vidim en kup idiotov. Če ta kup idiotov že slučajno po nesreči "izračuna" nekaj, pa ponavadi itak sploh ne, sem precej prepričan, da je resnica obratna, tudi brez računanja. Če poračunam malo še sam, pa sploh ni več dvoma.

Saj verjamem da mislis, da so tvoji izracuni povsem tocni in drzijo. Jaz sem le malo skepticen v to, ker sem cisto tako enkrat tudi sam malo preracunaval pa so rezultati bili precej drugacni, pa potem ko enkrat 99% ljudi prav tako poracuna drugace kot ti (pa ce preracunajo ali ne), potem se je mogoce vseeno za vprasati, ce si ti res tako hudo pameten, ali je vseeno mogoce le kaj narobe s tvojimi stevilkami, ki so drugacne kot tiste, do katerih je prislo 99% ostalih. Glede tistega odebeljenega... verjetno ima precej podobno misljenje o tebi tistih ostalih 99% ljudi :))

Holedino je izjavil:

Že od 2025 obvezno:
"Za naložbe v obnovljive vire bo državam članicam namenila 300 milijard evrov neporabljenh sredstev iz sklada za obnovo po pandemiji. Od leta 2025 bodo tako na komercialnih in javnih zgradbah v EU obvezne sončne elektrarne, od leta 2029 pa tudi na vseh novih in prenovljenih stanovanjskih zgradbah."

ENERGETSKA SAMOOSKRBA je nekaj kar nekateri ne razumete. Nočemo da nas Putin jebe. Ali AMerika. HOČEMO biti NEODVISNI! :) Hočemo tudi živeti bolj kakovostno, brez brain damage zaradi fosilnih goriv in raka, ter vseh stroškov zdravljenja ki jih povzročjijo fosilna goriva. 12 % BDPja na leto.

Saj ti pravim. Morali bodo se prilagoditi malo. Da dobim dovoljenje za izgradnjo moram imeti soglasje elektra, ki mi ga pa trenutno ne da.

Hollyshit... A sedaj smo ze na vec kot 40let zivljenske dobe? Vceraj si bil na 30. No (tudi) zaradi takih stvari so tvoji izracuni tako verodostojni ;)

Ne.Tudi včeraj smo bili na 40 let življenjske dobe.
40 let zivljenska doba in garancijo 30 let? Resno?

Da.

87 % garantiranega outputa po 30 letih uporabe:

Klik do posta:
https://slo-tech.com/forum/t805969/p771...
Klik do posta 2 (z viri):
https://slo-tech.com/forum/t805969/p771...

Glede tistega odebeljenega... verjetno ima precej podobno misljenje o tebi tistih ostalih 99% ljudi

To ni verjetno, ampak je 100 procentno sigurno. Rezultati so pa tudi vidni. Kolk komu ostane, koliko si lahko privošči, pa tudi koliko dela in kako. Kot sosed, ki me je vprašal če se splača elektrarna...a tebi se pa splača 4 tedne pripravljat drva in še 2 tedna cepit in pospravljat :)

kriptobog je izjavil:

Utk je izjavil:

Kje pa naj zivim?
Imam stalno temperaturo 24 po hisi. Ni da bi sparal ali karkoli. Plus indukcija, nic na plin, nobenega kamina. Se rolete so vse na elektro.

Jaz imam precej podobne stevilke... cca. 80eur pozimi (poleti pa cca. polovico), za cca. 150 kvadratov stanovanjskega dela in 100 kvadratov kleti kjer je pozimi temperatura samo 18-19c). In to je za vso elektriko, kar pomeni TC za ogrevanje in vodo, komplet kuhanje, pranje vse naprave in masinerija v kleti in delavnici... Tako da ja, strosek enih 15.000eur se mi bi izplacal po izracunih nasih ST majstrov v dveh ali treh letih :))

Tole se nanaša na UTKja, ampak še vedno bi nekaj dodal:
Saj verjamem da mislis, da so tvoji izracuni povsem tocni in drzijo. Jaz sem le malo skepticen v to, ker sem cisto tako enkrat tudi sam malo preracunaval pa so rezultati bili precej drugacni, pa potem ko enkrat 99% ljudi prav tako poracuna drugace kot ti (pa ce preracunajo ali ne), potem se je mogoce vseeno za vprasati, ce si ti res tako hudo pameten, ali je vseeno mogoce le kaj narobe s tvojimi stevilkami, ki so drugacne kot tiste, do katerih je prislo 99% ostalih. Glede tistega odebeljenega... verjetno ima precej podobno misljenje o tebi tistih ostalih 99% ljudi :))

Ja seveda so izračuni mene in utk točni, kdor je poračunal je videl da se sončna elektarna splača. Smo poračunali tudi v tej temi par strani nazaj. Fora je da 99 % folka SPLOH NE poračuna, to je problem!

Tako da ja, strosek enih 15.000eur se mi bi izplacal po izracunih nasih ST majstrov v dveh ali treh letih

Za tako porabo te pride elektrarna 7-8 jurjev, ne pa 15.

ginekk ::

Holedino je izjavil:

Že od 2025 obvezno:

ENERGETSKA SAMOOSKRBA je nekaj kar nekateri ne razumete. Nočemo da nas Putin jebe. Ali Amerika. ALi Bližnji vzhod. ALi kdorkoli pač. HOČEMO biti NEODVISNI! :) Hočemo tudi živeti bolj kakovostno, brez brain damage zaradi fosilnih goriv, depresije in raka, ter vseh stroškov zdravljenja ki jih povzročjijo fosilna goriva. 12 % BDPja na leto.

Super, ko bom videl državo da daje gor na svoje objekte in seveda cerkev, ki je največji SLO veleposestnik, navsezadnje ko se bo premaknil elektro in začel nadgrajevat infrastrukturo, potem bo dober znak da se nekaj vendarle premika.

Do takrat pa sem enako imun na te tržna wannabe sporočila, kot na ostale "mi bi, ampak še nismo tam" projekte.

Sicer pa tudi če bi bila vračilna doba v nekem obskurnem robnem primeru res 14 let, še vedno bi se ti splačalo ker sončno elektrarno dobiš efektivno ZASTONJ! :) Kako zastonj se boste vprašali? Preprosto mesečno položnico za elektriko ZAMENJAŠ za obrok kredita za sončno elektrarno (elektrarno vzameš na kredit eko sklada, brez pologa). Mesečni strošek ostane ENAK kot sedaj ko sončne elektrarne nimaš, po 7 do 8 letih ko se elektrarna odplača pa imaš elektriko praktično zastonj do konca življenjske dobe elektrarne (še 30 let vnaprej). Torej 7 do 8 let plačuješ ENAKO kot sedaj za elektriko, na to pa imaš štrom praktično zastonj (plačuješ samo še okrog 10 EUR mesečno obračunske moči, ostalega nič). Tudi če si prej recimo plačeval 150 EUR na mesec za elektriko, imaš potem še 30 let vnaprej samo po 10 EUR mesečno, kar je skoraj zastonj. Edino kar moraš imeti je lastna streha, če si v bloku je to težje (rabiš dovoljenje sostanovalcev in podobno), prav tako to ni mogoče če si v najemu. Ampak če imaš pa lastno hišo, potem je pa to neverjetno dober deal!

Seveda bi se. Vse je zastonj, sploh ce racunas da nikoli nic ne crkne in nimas nobenih stroskov. Realno zivljenje je pa pac drugacno. Ampak ok, ti se kar naprej racunaj na svoj nacin. Kot sem napisal prej... ce 99% ljudi poracuna drugace kot ti in ti to celo dokaze, potem je verjetno kaj narobe s tvojimi izracuni ne pa z izracuni 99% ostalih.

Do takrat pa sem enako imun na te tržna wannabe sporočila, kot na ostale "mi bi, ampak še nismo tam" projekte.

Do leta 2023 imaš idealno priložnost, ker če se priključiš do takrat, potem imaš netmetering do konca življenjske dobe elektrarne. Pozanimaj se kaj je to, google it. Po tem se bo še vedno splačalo, samo malo manj splačalo kot sedaj. Ti pa kar čakaj in plačuj vsak mesec za elektriko. Tega stroška bi se lahko znebil. Zastonj. Ampak kakor hočeš.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Tako da ja, strosek enih 15.000eur se mi bi izplacal po izracunih nasih ST majstrov v dveh ali treh letih

Meni so naracunali 14k. Zaradi lege rabim kao nekaj vec panelov...

nejc_nejc ::

kriptobog je izjavil:

Kaj ko bi govoril o trenutnih cenah? Racunaj z aktualnimi cenami, ker zdaj ne bos dobil avta po ceni izpred let.

Saj lahko s starimi cenami......
jest sem kupu prvo katro za 1000 DEM :))

kriptobog je izjavil:

Utk je izjavil:

Meni so naracunali 14k. Zaradi lege rabim kao nekaj vec panelov...

Mene je prišlo manj kot 10, pa mi pozimi kak mesec porabi (če ti tako praviš) več kot tebi celo zimo za ogrevanje.

Vse je zastonj, sploh ce racunas da nikoli nic ne crkne in nimas nobenih stroskov.

Paneli imajo 30 let garancije, inverter 20 let če za drobiš kupiš podaljšano garancijo. TO je to, nima kaj crknit. Tudi če po 20 letih inverter crkne se je elektrarna že ZDAVNAJ pokrila, nov inverter pa pride jurja do 2. DANES. Drobiž torej. V prihodnosti bo stal še manj. Računej, moji starci plačajo vsak mesec 140 EUR za položnico za elektriko. To nanese 1680 EUR vsako leto. To je v 40 letih 67.200 EUR. Tudi če kdo mesečno za elektriko plačuje pol manj, je to še vedno 36.100 EUR v 40 letih. ;) So že v postopku gradnje sončne elektrarne.

Zgodovina sprememb…

mn ::

kriptobog je izjavil:

Holedino je izjavil:

;)

Saj pravim. Vem da nameravajo. Kako bodo delili dovoljenja za izdajo ce omrezje tega ne omogoca? Morali bodo malo prilagoditi vse skupaj. Ne tako na horuk

Verjetno gradbenega ne boš dobil če ne bo kapacitet, oziroma boš se nadgradnjo sofinanciral.

UTK ja je prišla 10k, vendar on ima veliko večjo mesečno porabo od Kriptoboga kot je sam povedal. Torej Kriptobog bi moral postaviti dosti manjšo in cenejšo sončno elektrarno. No pa saj to je jasno, samo povem, da ne bo kdo spregledal.

mn je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Holedino je izjavil:

;)

Verjetno gradbenega ne boš dobil če ne bo kapacitet, oziroma boš se nadgradnjo sofinanciral.

Slišal sem (na obrtnem celjskem sejmu letos) da kar sofinanciraš omrežje za gradnjo sončne elektrarne dobiš v 5 letih povrnjeno nazaj od elektra. Če je tako, potem je to odlično.

Zgodovina sprememb…

....Kako zastonj se boste vprašali? Preprosto mesečno položnico za elektriko ZAMENJAŠ za obrok kredita za sončno elektrarno (elektrarno vzameš na kredit eko sklada, brez pologa). Mesečni strošek ostane ENAK kot sedaj ko sončne elektrarne nimaš, po 7 do 8 letih ko se elektrarna odplača pa imaš elektriko praktično zastonj do konca življenjske dobe elektrarne (še 30 let vnaprej).....

govoriš o 40 letih
v tem času se države menjajo, ne pa ena "usrana" pogodba z elektro dilerjem, kako šele garancija

vsa ta matematika me spominja na menjavo sistemov za ogrevanje v privat bajtah
prvo je bil kolm, potem drva, potem kurilec, potem plin, potem peleti, potem TČ in to vse v 20 letih iste bajte, ker je bila vsaka nova oblika ZASTOJN....:))

iso2000 ::

Ma, ja, je fino takole operirat s kavča, koliko se prišpara. Pa dajmo najprej na kup vreči vložek za eno hišo:
recimo 11kW elektrna + 9kW TČ + ("plebejski")Nissan Leaf 40kW = 13,5 + 12 + 33,5 (s subvencijo) = 59.000 €. To je torej vložek, da začnemo "šparat". Recimo, da lahko trenutni avto rabljen prodam za 15 kE, torej smo še vedno na 40k€+. Ni prav malo...
Pa poglejmo porabo: Hiša trenutno porabi letno ca. 12MWh energije za ogrevanje (po trenutnem ceniku plina to znaša ca. 1000€/leto), pa še ene 4MWh elektrike na leto (400 €?). Goriva za avto se na leto za "commuting" porabi za ca 1600 € + cestnina, zaokrožimo na 2k€/leto. Torej bi prihranil na letni ravni ca. 3.500 €, glede na trenutne cene.
Aja, še baterijo naj bi dodali v sistem, da smo res neodvisni od elektra. No, koliko znese, še 10k€? Ja, ni slabo... 15 let + vračilne dobe. Vse lepo in prav, ampak veliko ljudi nima v štunfu 60 jurjev, da začne danes šparat in je na nuli čez 15 let. Na nuli, ne v plusu? Kakšna je predvidena življenjska doba TČ? Koliko ljudi vozi isti avto 15 let? Aja, če hočeš imeti SE na strehi 30+ let moraš imeti tudi streho "novo". Še dodaten strošek v štartu ali po x letih demontaža/montaža SE za obnovitev strehe.
Te idealizirane "zelene" agende so res fine na papirju...

Paneli zdržijo, staranje je cirka 0,5 % na leto, to danes vemo, imamo že toliko podatke za nazaj. po 40 letih to pomeni 80 % outuputa, pa SEJ TO NI SLABO! Inverter tudi če crkne. Magar če 3x al pa 4x vmes crkne, pa recimo da garancije ne boš uspel uveljaviti, je to še vedno samo 4x cena inverterja, kar pride 6 jurjev. Torej na našo hišo starcev, plačali bomo 67.200 EUR za elektriko v 40 letih če ne naredimo nič in se cene elektrike ne povišajo (če se bodo, bomo plačali še več). Elektrarna je za naš primer 15 jurjev, plus recimo 6 jurjev če 4x crkne inverter in smo na 21 jurjev. Pa magar še vsi paneli crnejo pa je to še dodatnih 5 jurjev in smo na 28 jurjev. 28 jurjev pa je mnogo manj kot 67 jurjev kot bi plačali za elektriko za 40 let vnaprej. Torej smo prišparal cca 40.000 € tudi če vse crkne. Če ne crkne vse smo prišparal več kot 52.000 €. Če se cena elektrike poviša smo prišparal ŠE VEČ. TOrej tudi če vse 4x crkne smo še vedno prišparal. Sam povem.

iso2000 je izjavil:

Ma, ja, je fino takole operirat s kavča, koliko se prišpara. Pa dajmo najprej na kup vreči vložek za eno hišo:
recimo 11kW elektrna + 9kW TČ + ("plebejski")Nissan Leaf 40kW = 13,5 + 12 + 33,5 (s subvencijo) = 59.000 €. To je torej vložek, da začnemo "šparat". Recimo, da lahko trenutni avto rabljen prodam za 15 kE, torej smo še vedno na 40k€+. Ni prav malo...
Pa poglejmo porabo: Hiša trenutno porabi letno ca. 12MWh energije za ogrevanje (po trenutnem ceniku plina to znaša ca. 1000€/leto), pa še ene 4MWh elektrike na leto (400 €?). Goriva za avto se na leto za "commuting" porabi za ca 1600 € + cestnina, zaokrožimo na 2k€/leto. Torej bi prihranil na letni ravni ca. 3.500 €, glede na trenutne cene.
Aja, še baterijo naj bi dodali v sistem, da smo res neodvisni od elektra. No, koliko znese, še 10k€? Ja, ni slabo... 15 let + vračilne dobe. Vse lepo in prav, ampak veliko ljudi nima v štunfu 60 jurjev, da začne danes šparat in je na nuli čez 15 let. Na nuli, ne v plusu? Kakšna je predvidena življenjska doba TČ? Koliko ljudi vozi isti avto 15 let? Aja, če hočeš imeti SE na strehi 30+ let moraš imeti tudi streho "novo". Še dodaten strošek v štartu ali po x letih demontaža/montaža SE za obnovitev strehe.
Te idealizirane "zelene" agende so res fine na papirju...

Ups, pozabil si še vpletenost unega, ki izstavlja fakture.

prvo je bil kolm, potem drva, potem kurilec, potem plin, potem peleti, potem TČ in to vse v 20 letih iste bajte, ker je bila vsaka nova oblika ZASTOJN....:))

Nihče pameten ni tolikorat zamenjal v 20 letih. Je pa res da je toplotna najcenejši vir in se glede na olje povrne v manj kot 2 letih.

Dej poba nehaj srat.
Ne trdim, da je SE bedarija, samo ti si z REALNO matematiko in REALNO statistiko skregan, kar so že mnogi pred mano tukaj ugotovili.

recimo 11kW elektrna + 9kW TČ + ("plebejski")Nissan Leaf 40kW = 13,5 + 12 + 33,5 (s subvencijo) = 59.000 EUR. To je torej vložek, da začnemo "šparat". Recimo, da lahko trenutni avto rabljen prodam za 15 kE, torej smo še vedno na 40kEUR+. Ni prav malo...

Zakaj nisi prebral kaj sem napisal par postov nazaj?! Vložek denarja NI POTREBEN. SOnčno elektrarno dobiš efektivno ZASTONJ. Kako zastonj se boš vprašal? Preprosto mesečno položnico za elektriko ZAMENJAŠ za obrok kredita za sončno elektrarno (elektrarno vzameš na kredit eko sklada, brez pologa). Mesečni strošek ostane ENAK kot sedaj ko sončne elektrarne nimaš, po 7 do 8 letih ko se elektrarna odplača pa imaš elektriko praktično zastonj do konca življenjske dobe elektrarne (še 30 let vnaprej). Torej 7 do 8 let plačuješ ENAKO kot sedaj za elektriko, na to pa imaš štrom praktično zastonj (plačuješ samo še okrog 10 EUR mesečno obračunske moči, ostalega nič). Tudi če si prej recimo plačeval 150 EUR na mesec za elektriko, imaš potem še 30 let vnaprej samo po 10 EUR mesečno, kar je skoraj zastonj. Edino kar moraš imeti je lastna streha, če si v bloku je to težje (rabiš dovoljenje sostanovalcev in podobno), prav tako to ni mogoče če si v najemu. Ampak če imaš pa lastno hišo, potem je pa to neverjetno dober deal!

Za EV isto. Lahko ga vzameš na kredit tako kot moj prijatelj. Moj prijatelj vedno reče da ni tako bogat da bi si lahko privoščil bencinski avto. Živi v bloku. Vzel je NIssan Leafa na kredit, mesečna položnica skupaj z ceno elektrike za polnjenje MANJŠA kot je bil prej samo strošek goriva.

Aja, še baterijo naj bi dodali v sistem, da smo res neodvisni od elektra. No, koliko znese, še 10k€?

Baterijo rabiš samo če ne moreš oddajati v omrežje (ne dobiš dovoljenja), drugače jo NE RABIŠ. 10 kWh novih baterij stane 2k. Pika.

Dej poba nehaj srat.
Ne trdim, da je SE bedarija, samo ti si z REALNO matematiko in REALNO statistiko skregan, kar so že mnogi pred mano tukaj ugotovili.

Ni res. Nisem skregan. Sem točno poračunal za primer hiše naših starcev. Plačamo 140 € elektrike vsak mesec. ZRačunej kolk je to. Če naredimo sončno elektarno bomo v 40 letih plačali 4x MANJ od tega. Pika.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Holedino je izjavil:

recimo 11kW elektrna + 9kW TČ + ("plebejski")Nissan Leaf 40kW = 13,5 + 12 + 33,5 (s subvencijo) = 59.000 EUR. To je torej vložek, da začnemo "šparat". Recimo, da lahko trenutni avto rabljen prodam za 15 kE, torej smo še vedno na 40kEUR+. Ni prav malo...

Zakaj nisi prebral kaj sem napisal par postov nazaj?! Vložek denarja NI POTREBEN. SOnčno elektrarno dobiš efektivno ZASTONJ. Kako zastonj se boš vprašal? Preprosto mesečno položnico za elektriko ZAMENJAŠ za obrok kredita za sončno elektrarno (elektrarno vzameš na kredit eko sklada, brez pologa). Mesečni strošek ostane ENAK kot sedaj ko sončne elektrarne nimaš, po 7 do 8 letih ko se elektrarna odplača pa imaš elektriko praktično zastonj do konca življenjske dobe elektrarne (še 30 let vnaprej). Torej 7 do 8 let plačuješ ENAKO kot sedaj za elektriko, na to pa imaš štrom praktično zastonj (plačuješ samo še okrog 10 EUR mesečno obračunske moči, ostalega nič). Tudi če si prej recimo plačeval 150 EUR na mesec za elektriko, imaš potem še 30 let vnaprej samo po 10 EUR mesečno, kar je skoraj zastonj. Edino kar moraš imeti je lastna streha, če si v bloku je to težje (rabiš dovoljenje sostanovalcev in podobno), prav tako to ni mogoče če si v najemu. Ampak če imaš pa lastno hišo, potem je pa to neverjetno dober deal!

Za EV isto. Lahko ga vzameš na kredit tako kot moj prijatelj. Moj prijatelj vedno reče da ni tako bogat da bi si lahko privoščil bencinski avto. Živi v bloku. Vzel je NIssan Leafa na kredit, mesečna položnica skupaj z ceno elektrike za polnjenje MANJŠA kot je bil prej samo strošek goriva.

Daj razloži to onim ko ne dobijo soglasja ker omrežje ne zmore a prav?

POVEJ NJIM KAKO JE TO ZASTOJN ČE NE MORJO NARDIT!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

. Vse lepo in prav, ampak veliko ljudi nima v štunfu 60 jurjev, da začne danes šparat in je na nuli čez 15 let.

Ne rabiš imet v štumfu. KRedit eko sklada.

Mato989 je izjavil:

Holedino je izjavil:

Daj razloži to onim ko ne dobijo soglasja ker omrežje ne zmore a prav?

POVEJ NJIM KAKO JE TO ZASTOJN ČE NE MORJO NARDIT!

Lahko naredijo. Beri za nazaj. Samo v omrežje ne smejo oddajat, ampak zgradijo pa sončno elektrarno LAHKO in pač sami porabijo kar pridela. Dodaš 20 kWh baterij za buffer, kar kupiš za 3k in je to to.

Zgodovina sprememb…

iso2000 ::

Holedino je izjavil:

Aha, avto bom pa obral na sosednji njivi, toplotno črpalko mi bodo montirali škratje, baterijo imajo viška majceni zeleni možiclji, sončno pa kot trdiš mi bodo ušenkali dobri strici od Gen-ija. Zanimivo.
««
12 / 48
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri električni avto? (strani: 1 2 3 452 53 54 55 )

Oddelek: Na cesti
2712262486 (10851) hojnikb
»

Resnica o škodljivosti dizla (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1058132632 (92697) D3m
»

Norvežani bodo že prihodnje leto kupovali le še električne avtomobile (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
68167336 (47176) gruntfürmich
»

rabljen poceni ev (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
19131340 (26145) hojnikb

Umazana resnica o motorju z notranjim zgorevanjem: 8 milionov smrti vsako leto + more (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25634417 (30948) bluefish

Več podobnih tem