» »

Težave pri Unifi nastavitvah za Telekom NEO Smartbox

Težave pri Unifi nastavitvah za Telekom NEO Smartbox

BinaryBird ::

Pozdravljeni,

nikakor mi ne uspe pravilno nastaviti osebni ruter (UniFi Dream Router), da bi mi deloval Telekom NEO Smartboxa. Po trenutni konfiguraciji, ki jo imam, se mi na NEO Smartboxu pokaže napaka, da IP naslov in omrežje nista dosegljiva. NEO Smartbox je povezan preko domačega routerja, ki tudi vzpostavlja PPPoE sejo z internetom in Unifi Switch Flex Mini.

Shema:

UniFi Network nastavitve:

Nastavitve za Default network:

Postavil sem tudi nov Network (IPTV) z VLAN ID-jem 3999:

Na Unifi Dream Routerju imam preko porta 4 priklopljen Unifi Switch Flex Mini switch z Default network-om.

Nastavitve porta 5 na Unifi Switch Flex Mini switchu, preko katerega je povezan NEO Smartbox. Network: IPTV (3999)

NEO Smartbox dobi IP naslov:

Vendar se vseeno na televiziji pojavi sledeče:

V stanovanju nimam druge možnosti, kot da tv box konfiguriram na takšen način - se pravi možnost povezati box direktno z modemom od Telekoma. Aplikacija na NEO TV Lite žal odpade, saj imamo starejši model televizorja, ki ne podpira nalaganja aplikacij.

Vsaka pomoč več kot dobrodošla!

Daniel ::

Mogoče ti bo kaj v pomoč tale tema:
Ubiquiti in Telekom IPTV

Drugače pa je dejstvo, da se za Telekomov IPTV ne kupuje UI naprav. Gre precej lažje in hitreje čez Mikrotik.

Če ne bo šlo:
Opcija 1: potegneš dodaten kabel
Opcija 2: Nabaviš AndroidTV box.

Bobr123 ::

BinaryBird je izjavil:

Pozdravljeni,

nikakor mi ne uspe pravilno nastaviti osebni ruter (UniFi Dream Router), da bi mi deloval Telekom NEO Smartboxa. Po trenutni konfiguraciji, ki jo imam, se mi na NEO Smartboxu pokaže napaka, da IP naslov in omrežje nista dosegljiva. NEO Smartbox je povezan preko domačega routerja, ki tudi vzpostavlja PPPoE sejo z internetom in Unifi Switch Flex Mini.

Shema:

UniFi Network nastavitve:

Nastavitve za Default network:

Postavil sem tudi nov Network (IPTV) z VLAN ID-jem 3999:

Na Unifi Dream Routerju imam preko porta 4 priklopljen Unifi Switch Flex Mini switch z Default network-om.

Nastavitve porta 5 na Unifi Switch Flex Mini switchu, preko katerega je povezan NEO Smartbox. Network: IPTV (3999)

NEO Smartbox dobi IP naslov:

Vendar se vseeno na televiziji pojavi sledeče:

V stanovanju nimam druge možnosti, kot da tv box konfiguriram na takšen način - se pravi možnost povezati box direktno z modemom od Telekoma. Aplikacija na NEO TV Lite žal odpade, saj imamo starejši model televizorja, ki ne podpira nalaganja aplikacij.

Vsaka pomoč več kot dobrodošla!

Si uspel to nastaviti na koncu?

Jaz imam tako shemo naprav, kjer mi nikakor ne uspe vzpostaviti multicast vlan 3999 prometa do neoBox-a:
┌─────────────────────────────┐
│ ISP / Telekom │
│ Fiber Modem (Bridge) │
└────────────┬────────────────┘

│ VLAN 3999 (IPTV)
│ Internet (untagged)
WAN (eth0)│
┌───────────────┴───────────────┐
│ Ubiquiti EdgeRouter X │
│ ──────────────────────────── │
│ eth0 → WAN (bridge mode) │
│ eth4 → LAN trunk to switch │
│ br3999 bridges: │
│ eth0.3999 ↔ switch0.3999 │
│ NAT only on PPPoE (WAN) │
│ conntrack disabled on br3999 │
└───────────────┬───────────────┘

│ VLAN trunk (1 + 3999)

┌──────────┴───────────┐
│ USW Flex Mini │
│ (Zgoraj) │
│ Port 1: trunk to ERX│
│ Port 3: trunk to │
│ 2nd switch │
└──────────┬───────────┘

│ VLAN trunk (1 + 3999)

┌──────────┴───────────┐
│ USW Flex Mini │
│ (Spodaj) │
│ Port 1: trunk up │
│ Port 3: NeoBox │
│ access VLAN3999│
│ │
│ Port 5: PC (LAN) │
└──────────┬───────────┘

┌──────────┴───────────┐
│ NeoBox (STB) │
│ VLAN 3999 untagged │
│ │
│ │
└──────────────────────┘

Mikrohard ::

Neo boxu nastavi trunk port (internet/lan untagged in VLAN 3999 tagged). Seveda pod predpostavko, da ti VLAN 3999 normalno dela. Sprobaj s kakšnim laptopom, če lahko na tistem portu na 3999 VLAN-u prideš do multicasta.

Zgodovina sprememb…

Bobr123 ::

Mikrohard je izjavil:

Neo boxu nastavi trunk port (internet/lan untagged in VLAN 3999 tagged). Seveda pod predpostavko, da ti VLAN 3999 normalno dela. Sprobaj s kakšnim laptopom, če lahko na tistem portu na 3999 VLAN-u prideš do multicasta.

To je bilo to, hvala! Sedaj mi je žal, da nisem tukaj vprašal po nasvetu dva dni prej :)

Constantine ::

Bom kar tukaj vprašal, ker gledam da bi vzel Cloud Gateway max na black friday deal.

Potem načeloma dela na gatewayu Neo TV ali je lažje pustiti na telekom modemu pa se ne zajebavat?

IceBoX ::

Tudi mene to zanima. Če imam telekomov router na optiki v bridge načinu, Unifi odzadaj ki vzpostavlja PPPoE. Pa potem recimo kabel iz Unifi v nek switch in na tem switchu priklopljen NEO. Bo to delovalo? Ker nekje sem prebral da Unifi ne podpira VLANov na WAN interface-u, ampak če hočem IPTV spraviti skozi, to moram imeti. Ali se motim?
Huh...

Sabka8812 ::

Če imaš Telekom optiko v bridge načinu in PPPoE dela na UniFi gatewayu, je glavna težava ta, da UniFi ne zna taggati VLAN-a 3999 na WAN vmesniku.
To je razlog, zakaj se IPTV prometa enostavno ne da spravit skozi, razen preko različnih “workaroundov”, ki pa niso uradno podprti.

Telekomov Neo box rabi:
untagged LAN za UI / DHCP del
VLAN 3999 tagged za multicast IPTV prometa

To lahko postaviš na mikrotiku, ER-X, OPNsense, pfSense …
Na UniFi gatewayih pa je trenutno (žal) omejitev prav to: WAN interface ne omogoča ločenega IPTV VLAN-a, zato IPTV ne bo deloval direktno skozi UniFi brez dodatnega routerja pred njim.

Če pa hočeš IPTV za vsako ceno čez UniFi, boš moral vmes imeti napravo, ki zna delati z VLAN-i na WAN-u.

1337ware ::

Sam imam podobno težavo, Telekomovo optiko, njihov modem, za tem pa Unifi Dream Machine Pro. Seveda neo ne pride do povezave.
Kako sedaj to najhitreje/najceneje rešiti? Bi vmesni router rešil težavo? Ali bolje menjati operaterja, ki nima VLAN zahteve? Kateri je sploh takšen?
Mess With The Best Die Like The Rest

Sam sem šel na Mikrotika pa imam mir. Prek Unifi mi ni šlo. Mogoče poglej to temo (nekaj postov je na koncu ki so zanimivi, vendar jih nisem proval).
https://slo-tech.com/forum/t805920/99

Drugače pa mogoče kakšen T-2? Zdi se mi, da tam ni takih problemov...ne me držat za besedo
Huh...

Najlažje je, če si na unifi nastaviš 3999 VLAN, en port na routerju skonfiguriraš za ta VLAN... potem pa na Telekom modemu port nastaviš na IPTV (če to nastavitev sploh še imajo) in ga povežeš v tvoj port za 3999 VLAN na unifi.

Če telekom nima več netagiranih IPTV portov, potem boš rabil pa en managed switch, na katerem boš lahko iz telekomovega trunk porta izločil 3999 vlan in ga zvezal v svoje omrežje.

1337ware ::

Na telekomovem modemu sem nastavil VIDEO (IPTV vnosa nimam) in naredil, kot si predlagal, sedaj NEO dobi IP naslov - zunanji (npr. 10.88.160.2XX), še vedno pa je status LAN povezave obarvan rdeče, stanje interneta in pridobivanje Multicast IP naslovov. Verjetno drugega kot nakup managed switcha ne bo preostalo.. imamo kakšen predlog, mikrotik?
Mess With The Best Die Like The Rest

Ti si sedaj IPTV VLAN spravil do neota netagiran. Neo pa rabi trunk port (iptv vlan na 3999 in navaden LAN z internetom netagiran). Skratka... ce imaš sedaj IPTV mrežo na unifiju v svojem VLAN-u (glede na to, da si jo spravil do neota), potem si port za neota skonfiguriraj na trunk, kjer je IPTV mreža na 3999 tagu, navadna mreža pa netagirana.

telexdell ::

Ne tako elegantno, kot je predlagal @Mikrohard,je pa hitreje. Na Box nastaviš WiFi povezavo in imaš IPTV preko kabla, internet pa preko WiFi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

nadlipnik ::

IceBoX je izjavil:

Sam sem šel na Mikrotika pa imam mir. Prek Unifi mi ni šlo. Mogoče poglej to temo (nekaj postov je na koncu ki so zanimivi, vendar jih nisem proval).

Drugače pa mogoče kakšen T-2? Zdi se mi, da tam ni takih problemov...ne me držat za besedo

Bi se ti dalo prosim izvozit mikrotik konfiguracijo za tvoj router in pripet sliko omrezja? Meni namrec ni uspelo skonfigurirat za Neo. Ali je imel VLAN3999 ali je imel internet, nikoli obojega.

Scorpy84 ::

nadlipnik je izjavil:

IceBoX je izjavil:

Bi se ti dalo prosim izvozit mikrotik konfiguracijo za tvoj router in pripet sliko omrezja? Meni namrec ni uspelo skonfigurirat za Neo. Ali je imel VLAN3999 ali je imel internet, nikoli obojega.

Si naredil dva VLAN 3999 interfacea, ether1 in ether2, potem pa oba dal v isti bridge?

Pod Interfaces->Vlan kreiraj 2 VLAN interface z VLAN ID 3999. Na portu kjer vzpostavljaš PPPoE (pri meni ether1) in na interface ki gre do tvojega NEO-ta (pri meni gre ether7 prvo do MT switcha, nato pa je na ta switch priklopljen NEO, pa še Access Point).

Nato klikni na Bridge, kreiraj nov bridge.

Nato v Bridge->Ports samo dodaj tista zgoraj kreirana virtualna interface-a v ta bridge. Torej kot Interface izbereš ether1, kot Bridge pa prej kreiran bridge. Isto ponovi za port ki gre do Neota.

To je to.
Huh...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NEO Telekoma Slovenije (strani: 1 2 3 440 41 42 43 )

Oddelek: Omrežja in internet
2129628104 (3341) DamijanD
»

Ubiquiti in Telekom IPTV (strani: 1 2 3 )

13322856 (1973) SHiL
»

Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )

7729082 (1995) p206cc
»

NEO smart box na router

176834 (1559) Daniel
»

Siol TV preko layer 2 switcha

3913596 (6983) Daniel

Več podobnih tem