» »

Prehod iz trenutnega ogrevanja na toplotno črpalko

Prehod iz trenutnega ogrevanja na toplotno črpalko

paradajz44 ::

Pozdravljeni,

rad bi neko okvirno mnenje glede investicije ogrevanja na toplotno črpalko. Razmišljam v tej smeri, plan pa je seveda ne prej kot prihodnje poletje.

Gre za montažno hišo letnik 1962, z 60 m^2 pritličjem in 1 sobo v zgornjem nadstropju kvadrature 20 m^2. Lokacija hiše je Škofja Loka in gre za senčno lego. Hiša je precej dobro ohranjena, s par let starimi kvalitetnimi okni. Izolacija etažnega prostora morda ni ravno najboljša, vendar slaba prav tako ni. Tu bi se morda dalo kaj narediti in prej poskrbeti za novo izolacijo, čeprav je to precej drago. Trenutno je ogrevanje kombinacija kamina na drva, ki greje zgolj 1 sobo ter termo-akumulacijskih peči (4) v preostalih. Peči se polnijo ob poceni toku. Poraba elektrike za zadnje leto je taka, kot piše v spodnji tabeli in tu je morda kakšna možnost prihranka, saj so peči še od začetka in skoraj zagotovo niso optimalne. Na leto porabim 2 - 3 m^3 drv, kar znese okoli 200 €. To je zanemarljiv znesek, vendar pa je potrebno v to vložiti nekaj dela.

|Mesec| Poraba VT (kWh)| Poraba MT (kWh) |Poraba skupaj (kWh)|
2022-07 125 193 318
2022-06 128 179 307
2022-05 152 459 611
2022-04 176 1.121 1.297
2022-03 225 1.403 1.628
2022-02 199 1.433 1.632
2022-01 208 1.515 1.723
2021-12 275 1.467 1.742
2021-11 226 1.150 1.376
2021-10 183 882 1.065
2021-09 163 195 358
2021-08 137 216 353
Total 2197 10213 12.410
Average 183 851 1034

Glede tipa toplotne črpalke še nisem odločen. Odprt sem za vse. Pri sami montaži bi bilo potrebno notranjo enoto namestiti v klet in napeljati cevi v zgornje prostore. Predstavljam si, da bodo cevi potekale v kleti pod stropom. Naslednji korak je vrtanje luknje v vsakega izmed prostorov v etaži (4 + mogoče kopalnica) in podaljšanje v 1. nadstropje. Tam imam sicer klima napravo, tako da to morda ne bi bilo potrebno. Prav tako se ta prostor že sam precej dobro ogreje in je novejše izdelave. Potrebno je tudi kupiti in namestiti vse radiatorje - torej vsaj 4.

Kar se tiče dela je seveda lepa ideja, da bi kaj naredil sam in prihranil, vendar bi zaradi kakovostne izdelave najraje vse prepustil mojstrom, ki vedo, kaj počno. Nagibam se seveda k pomoči Eko sklada v obliki subvencij in morda še česa podobnega.

Glede TČ niti ne vem, kako zmogljivo potrebujem in katerega tipa. Iz porabe kWh termo peči bi verjetno lahko izračunal porabo novih radiatorjev. Nekako bi moral predpostavljati izkoristek trenutnih, ki je skoraj zagotovo slabši.

Prosim za nasvete, kako bi to lahko čim bolj sistematično pripravil:
- cena TČ, ki pride v poštev zame;
- cena montaže TČ v kleti z vsem pripadajočim;
- cena montaže cevi iz kleti v zgornje prostore;
- znesek nakupa ustreznih radiatorjev in montaže;
- primerjava porabe termo peči in kalkulacija porabe novih radiatorjev;
- subvencije Eko sklada, na katere lahko realno računam;
- ... in morda še kaj, pa sem pozabil?

Podatkov je kar nekaj in upam, da mi bo kdo znal pomagati z nasveti oz. izkušnjami iz podobne situacije.

Hvala in lp

dela ::

IMO čimcenejšo monoblok napravo, tam ene 9 kW (LG so bile dokaj ugodne, ko sem nazadnje gledal). Radiatorje čimvečje in čimdebelejše, razmisli tudi o konvektorjih namest kakšnega radiatorja, čeprav niso popularna rešitev, so dosti bolj učinkoviti (Seltron jih ima pri nas, sem nekje videl). Kamin obdrži za rezervo, s TČ se zelo dobro dopolnjuje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dela ()

TESKAn ::

Jaz lih menjam, tč in 4 konvektorji od daikina, vse skupaj ca. 10 - 11k. Konvektorji zato, da imam zraven ogrevanja še klimatizirano vse.

Za tvoj primer pa pošlji povpraševanje, tle ti lahko samo pametujemo, kolk bo montaža. Jaz ti šlogam da bo samo tč z montažo okrog 8-9k, če boš dajal konvektorje še 3-4k, če nimaš dveh levih lahko prihraniš kakega jurja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Likalnik ::

glede toplotne je odvisno katero znamko in kako močno...to ti pa mi tukaj lahko samo na približno pomagamo.
Jaz sem dal za TČ 10k€ - 2500€ subvencije = 7500€

res pa je, da sem prišparal pri podstavku katerega sem sam naredil in pri štemanju kanalov za cevi + na koncu bo potrebno te kanale zapreti in pobarvati in montiral sem dodatno še en radiator....to bom/sem sam naredil...vse ostalo pa monterji.

@TESKAn konvektorje daš po sobah? na kaj pa se jih priklopi? lahko to montiraš tudi naknadno? Doma nimam klime...sicer ni potrebo...mogoče ob res najhujši vročini (tega je pa vedno več) bi kakšna stopinja nižje pasala....so te konvektorji alternativa klimi?

WizzardOfOZ ::

paradajz44 je izjavil:

|Mesec| Poraba VT (kWh)| Poraba MT (kWh) |Poraba skupaj (kWh)|
2022-07 125 193 318
2022-06 128 179 307
2022-05 152 459 611
2022-04 176 1.121 1.297
2022-03 225 1.403 1.628
2022-02 199 1.433 1.632
2022-01 208 1.515 1.723
2021-12 275 1.467 1.742
2021-11 226 1.150 1.376
2021-10 183 882 1.065
2021-09 163 195 358
2021-08 137 216 353
Total 2197 10213 12.410
Average 183 851 1034

Tako porabo imaš ti poleg tega, da se ogrevaš na drva?

Pri nas imamo manjšo porabo za kompletno ogrevanje in toplo vodo. Peč na drva je samo kot rezerva, pa je v tem letu nismo potrebovali. S tem da je hiša 3x večja.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

feryz ::

A imate termoakumulacijske?
Ali s čim primerjaš?

S toplotno črpalko.

feryz ::

Aha, z bananami torej.
Potem res ne rabite drv. Se strinjam.

Se mi pa čudno zdi, da manj porabite s toplotno, kot oni s termoakumulacijskimi. Človek bi pričakoval ravno obratno. Vsaj po postu sodeč.

Btw, oni si tudi verjetno vodo grejejo z navedeno elektriko. Tako da mi ni čisto jasno tvoje navajanje, da bajto ogreješ in toplo vodo.

Vsa topla voda in ogrevanje je s toplotno črpalko (ni drugih bojlerjev).

TESKAn ::

Likalnik je izjavil:

glede toplotne je odvisno katero znamko in kako močno...to ti pa mi tukaj lahko samo na približno pomagamo.
Jaz sem dal za TČ 10k€ - 2500€ subvencije = 7500€

res pa je, da sem prišparal pri podstavku katerega sem sam naredil in pri štemanju kanalov za cevi + na koncu bo potrebno te kanale zapreti in pobarvati in montiral sem dodatno še en radiator....to bom/sem sam naredil...vse ostalo pa monterji.

@TESKAn konvektorje daš po sobah? na kaj pa se jih priklopi? lahko to montiraš tudi naknadno? Doma nimam klime...sicer ni potrebo...mogoče ob res najhujši vročini (tega je pa vedno več) bi kakšna stopinja nižje pasala....so te konvektorji alternativa klimi?

Po sobah ja, moreš pa met štrom zraven, za ventilator. Priklopiš na vodo kot radiatorje, prednost da dela že s temperaturo vode tam 35°C in je tč bolj učinkovita. Če hočeš hladit, mora tč to podpirat + nujne so izolirane cevi, da ne fašeš kondenza na ceveh + moraš nekaj naredit s kondenzom, ko hladiš zrak. Lahko montiraš naknadno, samo je fajn vnaprej pripravit elektriko + odvod kondenza, če boš že štemal:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

dela ::

Opcija so ti tudi kakšne 3 strateško postavljene klime (glede na to, da imaš manjšo kvardraturo), delovanje primerljivo s centralno TČ, samo dosti nižja investicija. Toplozračni kamin ohraniš za rezervo. Še ena opcija je, da nabaviš toplovodni kamin na drva (mislim, da se dobijo za 500 EUR) in od tam spelješ centralno, bo ceneje, ker rabiš dosti manjše radiatorje kot za TČ - logika za tem: če zdaj kuriš toplozračni kamin, lahko to toploto bolje izkoristiš za celo bajto in za sanitarno vodo, verjetno bo tudi manj zoprno kurit na toplovodni kamin, ker bodo temperature bolj stabilne (ne bo takoj vroče v eni sobi). Ali pa kombinacija obojega. Prva varianta deluje bolj privlačno, ker se izogneš kakršnim koli stroškom za centralno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dela ()

paradajz44 ::

Hja, ravno v smer klimatskih naprav sem začel razmišljati. 1 že imam v zgornjem prostoru, kjer je tudi akumulacijska peč, ki pa je skoraj odveč.
Spodaj pa imam v dnevni sobi kamin, v kuhinji, spalnici in dodatni sobi pa po 1 akumulacijsko peč. Za spalnici ogrevanje potrebujem samo kakšne 2, 3 mesece. Ostalo pa bi kombiniral z 2 klimama. Kamin bi seveda še vedno kuril.
S tem bi rešil zagato v primeru hladne hiše, ko je potrebno zakuriti kamin in hiša je topla čez 3 ure. Samo peči niso dovolj.
Vendar bi v tem primeru moral akumulacijske peči popolnoma izklopiti. Če jih dam recimo na 50 % moči, potem to ne bo 50 % manj stroška in toplote. Peči bodo mlačne, znesek pa ne veliko manjši.
V tem primeru res uporabljaš ogrevanje le takrat, ko si tam. Klime imajo tudi možnost avtomatskega vklopa in izklopa - npr. zjutraj ob 7h se vklopi in polnoči se izklopi ... npr.
Ali bi klima, ki je vseskozi vklopljena porabila več, kot pa če se to izklaplja in ohlaja? Govorim o primeru, če to narediš večkrat na dan, ko prideš domov.
Verjetno pa bi kakšen stručko to znal pokombinirati s senzorjem gibanja. To bi bilo pa kar "avtomatsko".

Toplovodni kamin bi pomenil veliko preureditev v že tako majhnem prostoru.
Kdaj pa je primeren čas za nakup klime? Oktober, november?

Bellzmet ::

Za gretje je res zelo dobro, da je grelno telo v vsakem prostoru, ker toplota slabše "prehaja" skozi odprta vrata kakor hlajenje. 1 klima npr za celo stanovanje je zato za hlajenje poleti primerna, za ogrevanje pozimi pa ne oz. bodo sobe občutno hladnejše.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 480 81 82 83 )

Oddelek: Loža
4123643630 (51) nejc_nejc
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

21941407 (18047) fikus_
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7143020 (13662) zamotsloteh
»

Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )

14046168 (3303) kixs
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382164799 (131623) Zvezdica27

Več podobnih tem