» »

Koliko mg kofeina v 6g kave?

Koliko mg kofeina v 6g kave?

pirx ::

Živjo, prebrskal sem cel internet in vsepovsod pišejo samo o količini kofeina glede na skodelico (ANG in SLO viri).

Nikjer ne najdem odgovora na preprosto vprašanje - koliko mg kofeina je v eni (zvrhano napolnjeni - zmerjeno 6g) čajni žlički kave (pijem navaden Barcaffe)? Zanima me zato, ker sem bral, da odvisnost od kofeina nastane, če se ga zaužije cca. 100mg na dan.

Jaz kavo pijem vsak drugi dan (ne toliko zaradi okusa, kot tega, da me nenormalno zažene in postanem bistveno bolj produktiven), ker nočem postati "odvisen" in razviti toleranco. Vseeno, razmišljam pa, da bi jo začel piti dva dni zaporedoma, nato pa en dan premora.

Če kdo ve, ja pove. :) Hvala!
  • spremenil: pirx ()

steev ::

Očitno nisi cel internet preiskal :D

Coffee bean @ Wikipedia The two most economically important varieties of coffee plant are the Arabica and the Robusta; 75-80% of the coffee produced worldwide is Arabica and 20% is Robusta.[2] Arabica beans consist of 0.8-1.4% caffeine and Robusta beans consist of 1.7-4% caffeine.[3]
:|

Hvala za link. :) Če prav razumem, potem je približno 80mg kofeina v Arabici na 6g kave?

Matija82 ::

http://www.barcaffe.com/si/barcaffe-v-g...

Arabica 1% (60mg), Robusta 2% (120mg).

Če te pa zanima bolj podrobno pa predlagam, da pošlješ mail na Barcaffe.

Hvala! Vmes sem še malo po Yahoo! Answers pobrskal in ja, cca. 55-60 mg kofeina je na 5-6 g kave (Arabica).

Na podlagi ugotovljenega bom ostal na eni skodelici kave vsak drugi dan (6 g arabice + 1 dcl vode). Zgornja meja za odvisnost in toleranco na kofein je 100 mg na dan.

menjalnik ::

Če jaz spijem polne 4 skodelice črne kave na dan, kar je nekje 3 žličke na skodelico, potem sem zaužil? 240g kofeina dnevno?

12 žličk x 60 mg po žlički je 720 mg kofeina na dan. Za najboljši zdravstveni efekt kave je baje super spiti dve skodelici na dan.

dragana ::

Dobro bi bilo vedeti še izkoristek ekstakcije kofeina iz kave. Verjetno se razlikuje od načina priprave kave.

BCSman ::

Haha kaj to znanstveniki določijo pri kakšni količini postaneš odvisen? :)
Pri kavi je bolj problem psihična odvisnost. Fizična (abstinenca povroči hudo migreno, ki te tud v posteljo priklene za par ur, ko je najhuje - lastne izkušnje ) traja dan ali dva. S postopnim manjšanjem količine popite kave se temu izogneš. Problem je psihična, ker pogrešaš "boost" al kako se temu reče. Pač blagi "high" efekt. Sem poskusil z guarano, pa ker ni bilo boosta sem po 1 tednu prešel spet na kavo. Zaradi dveh kav na dan me tudi ne bo pobralo. Pa še proti parkinsovi naj bi bla dobra.

menjalnik ::

720g?:DPotem bom kmalu zaribal hehe. Ma ne saj so spravim ven z delom

zzitop ::

Morda komu prav pride odgovor od Barcaffe:

- CLASSIC: mleta pražena kava vsebuje 1,6 % kofeina, napitek pa (če ga pripravimo s 7 g kave na 100 ml vode) cca 80 mg kofeina na 100 ml napitka.

- SELECTION: mleta pražena kava vsebuje 1,3 % kofeina. Za Selection žal (še) nimamo podatka o vsebnosti kofeina v napitku, ker smo analizo opravili samo za izdelke iz linije Classic.

Podatki so informativne narave, dejanske vrednosti lahko malenkost odstopajo od navedenega.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34097667 (1096) kuglvinkl
»

Kofeinske tablete? (strani: 1 2 )

6212652 (11205) imagodei
»

Dnevno zaužitje kofeina. Se s časom efekt zmanjša? (strani: 1 2 )

6010034 (8352) Jakka
»

Koliko kave spijete na dan? (strani: 1 2 3 )

12111401 (7866) DOOM_er
»

Kofeinska abstinenca aka dan brez kave...

247083 (6576) mojsterleo

Več podobnih tem