Forum » Elektrotehnika in elektronika » Prvi Redni PMR446 SKED V Sloveniji
Prvi Redni PMR446 SKED V Sloveniji

ziggy42 ::

hipertija ::
Mogoče bi bilo zelo zanimivo (če je že se opravičujem) - da se bi vezalo na aplikacijo zello. Tako bi prišle v upoštev tudi poc postaje, ki delajo preko lte omrežja ali pa celo meni ljubša kombinacija lte/uhf dmr/analog. Tako imaš 3 tipe možnosti komuniciranja. Javi, sledim.
Prekle za kurnk

Mogoče bi bilo zelo zanimivo (če je že se opravičujem) - da se bi vezalo na aplikacijo zello. Tako bi prišle v upoštev tudi poc postaje, ki delajo preko lte omrežja ali pa celo meni ljubša kombinacija lte/uhf dmr/analog. Tako imaš 3 tipe možnosti komuniciranja. Javi, sledim.
Dejansko že imamo eno Zello sobo, ki je vezana na konferenčno sobo obale, ta pa preko crosslinka k nam. Zello soba se imenuje Slovenia coast.
Povej več, kako bi lahko notri vezali še DMR. Mogoče bi bilo zanimivo sprobat, če ne drugega iz tehničnega vidika.

Dmr iz ham omrežja se zaradi licenc in pravil ne more vezati, saj lahko oddajamo samo radioamaterji, bi se pa lahko vezali vsi pmr analogni linki, kar ste že sami ugotovili.
Prekle za kurnk

Malo pozen, a v RK Triglav Ljubljana bodo 11.2. začeli z "online" tečaji za radioamaterstvo. Če koga zanima si lahko več prebere na: klikni.

Tisti, ki boste imeli na istem PC zagnano zadnjo verzijo svxlink-serverja in OpenWebRX server, bodite pozorni pri namestitvi.
Sam sem moral nekaj naredit narobe in se mi je zato OpenWebRX sesuval. Ravno delam na čisti konfiguraciji novega sistema, da se znebim napake. Sporočim, ko bo sdr1.pmr.si ponovno online.
Sam sem moral nekaj naredit narobe in se mi je zato OpenWebRX sesuval. Ravno delam na čisti konfiguraciji novega sistema, da se znebim napake. Sporočim, ko bo sdr1.pmr.si ponovno online.

sdr1.pmr.si deluje neprekinjeno 24 ur.
Verjetno so bile težave odpravljene. Če ne, se priporočam za ZS sporočilo.
Verjetno so bile težave odpravljene. Če ne, se priporočam za ZS sporočilo.

Bodite pa previdni, AKOS je prejel prijavo zaradi prevelikih moči in vsega kar se dogaja na PMR ;). Iz prve roke, vprašanje pa - če bodo reagirali.
Prekle za kurnk
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hipertija ()

Bodite pa previdni, AKOS je prejel prijavo zaradi prevelikih moči in vsega kar se dogaja na PMR ;). Iz prve roke, vprašanje pa - če bodo reagirali.
Hvala za informacije. Ja, nekateri ga res serjejo z močmi in se ne dajo prepričat. Sem se kak mesec nazaj kar odločil, da bom folk opozarjal glede tega. Nekatere briga, je pa res, da je to stvar vsakega posameznika. Naša ožja ekipa se je omejila na PMR aparate.

Zdravo,
danes aktivacija slovenskih vrhov (ASV) Grmada pri Ribnici, okvirna ura 17:30, kanal PMR CH8S8(88.5hz CTCSS) s PMR446 aparatom.
Vabljeni na udeležbo:)
danes aktivacija slovenskih vrhov (ASV) Grmada pri Ribnici, okvirna ura 17:30, kanal PMR CH8S8(88.5hz CTCSS) s PMR446 aparatom.
Vabljeni na udeležbo:)

Zaradi vse močnejšega vetra bom štartal prej kot načrtovano. Aktiven bom že malo po 17 uri.

Zdravo,
ne pozabite na mesečno preverjanje radijskih zvez v soboto 27.3. ob 18 uri. Preverili bomo pravilno delovanje prehodov in se prešteli. Klicali bomo vse prehode po vrsti, na koncu pa še uporabnike računalniških in mobilnih aplikacij FRN Client in Zello omrežja. Nam uspe podreti februarski rekord, ko je bilo izvedenih 24 zvez?
Več informacij pride do sobote zjutraj, dostopne pa so tudi na spletni strani https://pmr.si/ in podstrani https://pmr.si/aktualno.html .
Vljudno vabljeni na sprobo!
Manjši popravek, sobota 29.3.
ne pozabite na mesečno preverjanje radijskih zvez v soboto 27.3. ob 18 uri. Preverili bomo pravilno delovanje prehodov in se prešteli. Klicali bomo vse prehode po vrsti, na koncu pa še uporabnike računalniških in mobilnih aplikacij FRN Client in Zello omrežja. Nam uspe podreti februarski rekord, ko je bilo izvedenih 24 zvez?
Več informacij pride do sobote zjutraj, dostopne pa so tudi na spletni strani https://pmr.si/ in podstrani https://pmr.si/aktualno.html .
Vljudno vabljeni na sprobo!
Manjši popravek, sobota 29.3.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ziggy42 ()

alekskac ::
Se dogaja, prijavi se na mail listo. Imamo preizkuse zvez za posamezno področje vsak mesec. Julijskega si, mislim, zamudil. Stran pmr.si deluje sporadično, moraš večkrat probat. Zdajle recimo ne deluje, je pa delalo celo pomlad in zgodnje poletje. Imamo še discord, ki sicer sedaj v času počitnic nima veliko prometa https://discord.com/channels/1184824267...

eVro ::
Dejansko že imamo eno Zello sobo, ki je vezana na konferenčno sobo obale, ta pa preko crosslinka k nam. Zello soba se imenuje Slovenia coast.
Povej več, kako bi lahko notri vezali še DMR. Mogoče bi bilo zanimivo sprobat, če ne drugega iz tehničnega vidika.
Berem:
Zello is a tech software company in Austin, Texas, U.S., known for the Zello app, which emulates push-to-talk (PTT) walkie-talkies over cell phone networks.
Zello torej nima niti najmanjše (z)veze (pun intended) z radioamaterstvom, DIY sceno, in podobnim. Tudi na radioamaterski FOSS sceni se ogromno dogaja. Kot skupnost bodite prosim zelo izbirčni in ne reklamirajte komerciale oziroma ne izgubljajte časa z vsako neumnostjo, ki se (na prvi pogled) sliši zanimivo. If you're not paying for it, you're the product.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eVro ()

LISACLISAC je izjavil:
Pozdravljeni. Se omenjeno še kaj dogaja? Hvala in pozdrav.
Sem se zmotil, danes imaš priliko, 12.7.2025 preizkus zvez ob 1900 uri CET. Kanal je odvisen od nahajališča, tvojega QTH. Malo skeniraj kanale od 5 do 16 (brez podtona), ker ne vemo od kod si, od. 1900 ure CET naprej. Komot se javiš klicoči postajo za sked oz preizkus slišnosti do kod leti. Po preizkusu zvez je običajno klepet še dolgo v noč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

"Zello is a tech software company in Austin, Texas, U.S., known for the Zello app, which emulates push-to-talk (PTT) walkie-talkies over cell phone networks. Zello torej nima niti najmanjše (z)veze (pun intended) z radioamaterstvom."
in kdo je napisal, da jo mora imet?
in kdo je napisal, da jo mora imet?
Prekle za kurnk

LISACLISAC ::
alekskac se omenjeno še kaj dogaja?
Moj QTH je največkrat v kvadrantih nekje JN76BF83 ali ...93. Sem začetnik in mi je vse precej novo...
Imam Motoroli kjer lahko izbiram CH1-8, 9-16 so predvidevam zaklenjeni. Subtone je verjetno spodnja številka na displayu ki naj bi bila 0?
Če prav razumem je CH1 na pasu 446.00625Mhz
Mogoče bi lahko poskusil z UV5R imam nastavljeno na PMR1-8 in ZARE. Če grem na freq.mode pa imam frekvence samo npr. 446.006 in ne 446.xxxxx in ne vem kater kanal je katera freq...
Zasledil sem tudi CTCSS tabelo ampak moram še ugotoviti kaj pomeni.
Izven konteksta imam vprašanje če mogoče kdo pozna model VHF FM Transceiver Kenwood TK-780-1. Hvala vnaprej.
Moj QTH je največkrat v kvadrantih nekje JN76BF83 ali ...93. Sem začetnik in mi je vse precej novo...
Imam Motoroli kjer lahko izbiram CH1-8, 9-16 so predvidevam zaklenjeni. Subtone je verjetno spodnja številka na displayu ki naj bi bila 0?
Mogoče bi lahko poskusil z UV5R imam nastavljeno na PMR1-8 in ZARE. Če grem na freq.mode pa imam frekvence samo npr. 446.006 in ne 446.xxxxx in ne vem kater kanal je katera freq...
Izven konteksta imam vprašanje če mogoče kdo pozna model VHF FM Transceiver Kenwood TK-780-1. Hvala vnaprej.

Argonavt ::
Odklepanje kabalov imaš tu
https://fb.watch/BhJk0_TQxY/?mibextid=r...
Preglej malo skupino so vmes frekvenčni plani in conf datoteke za Kitajce.
https://fb.watch/BhJk0_TQxY/?mibextid=r...
Preglej malo skupino so vmes frekvenčni plani in conf datoteke za Kitajce.

LISACLISAC je izjavil:
Vsak dan je bolj aktivno. Priporočam, da si na telefon ali PC naložiš še FRN Client, nekje v tej temi so navodila. Dobivamo se vsak dan zvečer, ko pa preko postaj, je naš klicni kanal CH8. Nekje v gorah se nahaja tudi papagaj na CH11 Subton 123hz, ki ponuja lepo pokritost po večjem delu osrednje in južne Slovenije.

LISACLISAC je izjavil:
Ej pozdravljen, žal nisem bil kaj dosti prisoten. Kot pravi Žiga, FRN dela, v kratkem naj bi se zaćele ponovno tudi aktivnosti v etru. Kar se tiče Kenwooda, nikoli niso bile slabe postaje. Za omenjeno, je to profesionalna VHF postaja v osnovi, tik nad HAM področjem. Lahko se preprogramira in predela, sem videl YT video nekoga ki ima na postaji sprogramirane in predelane 2m HAM kanale tule . Postaja kot taka (iz škatle ven) ni za amatersko rabo. Obstaja tudi UHF verzija.
Za motorolo si najdi na spletu navodila. Te šare je tako veliko da boš moral sam nagruntat kaj je kaj.
UV5R zlahka sprogramiraš kanale do PMR 16, in določiš podtone (podtoni za odddajo so v meniju T-CTCS, mensezdi podmeni 13). CTCSS je točno to, oddajaš ton določene frekvence "pod" tvojim avdio signalom, vsakič ko stisneš PTT tipko. Ta ton sprejemna postaja sliši in odpre skvelč za tvoj govorni prenos. Če tega tona ni, je postaja "gluha" za sprejem tvoje oddaje. CTCSS toni so označeni na dva načina: s številko podtona, in s frekvenco podtona. Da ni zmede običajno podamo frekvenco. Podton moraš imeti vklopljen na oddaji (CTCSS transmit). Na sprejemu (CTCSS receive) ne, sicer ti ne bo postaja sprejela nobenega govora ki ne bo imel podtona v prenosu.

LISACLISAC ::
Živjo.
Uf vidim da ste pridni :)
Argonavt hvala Motoroli sem odklenil po linku, tole moram pa še poiskati: Preglej malo skupino so vmes frekvenčni plani in conf datoteke za Kitajce.
ziggy42 hvala tudi tebi, tole moram še poiskati: Subton 123hz. Na T62 imam sub samo v številkah 0-122 mislim da.
Za FRN client še ne vem in moram poiskati navodila, trenutno je vse kar novo in ni malo :)
alekskac hvala tudi tebi. Kenwood je nastavljen na ZARE sistem in bi ga rad ponastavil na default VHF območje pa sem brskal po netu da naj bi za PROGRAM MODE nujno potreboval kabel in software...
UV5R imam nastavljen na PMR1-8 + ZARE in bo potrebno ugotoviti kako jo lahko sam nastavljam. podmeni 13 je T-CTCS. Tam lahko nastavim vrednost od 67Hz-254.1Hz in verjetno to sovpada s stevilko podtona 1-50 (ugibam...)?
Uf vidim da ste pridni :)
Argonavt hvala Motoroli sem odklenil po linku, tole moram pa še poiskati: Preglej malo skupino so vmes frekvenčni plani in conf datoteke za Kitajce.
ziggy42 hvala tudi tebi, tole moram še poiskati: Subton 123hz. Na T62 imam sub samo v številkah 0-122 mislim da.
Za FRN client še ne vem in moram poiskati navodila, trenutno je vse kar novo in ni malo :)
alekskac hvala tudi tebi. Kenwood je nastavljen na ZARE sistem in bi ga rad ponastavil na default VHF območje pa sem brskal po netu da naj bi za PROGRAM MODE nujno potreboval kabel in software...
UV5R imam nastavljen na PMR1-8 + ZARE in bo potrebno ugotoviti kako jo lahko sam nastavljam. podmeni 13 je T-CTCS. Tam lahko nastavim vrednost od 67Hz-254.1Hz in verjetno to sovpada s stevilko podtona 1-50 (ugibam...)?

Za Kenwooda rabiš KPG-49D software in Kenwood KM6 kabel. Chirp software ne deluje na teh postajah. Najprej boš moral izbrati frekvenčni pas, izberi od 136 do 163 MHz. Potem pa vse ostalo.
Tule http://kn3b.com/programming-the-kenwood... je fajn tutorial.
Za UV-5R rabiš kabel https://www.amazon.com/Baofeng-Programm... in BAO-5R software, morda gre tudi Chirp.
Nekoliko bolj zamudno bi šlo tudi z roko, ali pa ga samo prestaviš s kanalnega načina v frekvenčni (pritisneš/držiš gumb VFO/MR ob vklopu aparata, in nato z A/B izbiraš med obema VFOjema). Frekvenco nato vneseš s tipkami tipkovnice. Razen če je kanalni način zaklenjen? Potem moraš v menijih najti odklepanje, ne vem kako se to naredi. Probaj najprej opisani način z držanjem gumba VFO/MR ob vklopu.
Podtonov je standardno 50, da. Tule je ena od tabel https://www.buytwowayradios.com/blog/20... . Malo poglej če je prava, sem že našel tudi da ne štimajo čisto kombinacije številka-frekvenca tona.
Tule http://kn3b.com/programming-the-kenwood... je fajn tutorial.
Za UV-5R rabiš kabel https://www.amazon.com/Baofeng-Programm... in BAO-5R software, morda gre tudi Chirp.
Nekoliko bolj zamudno bi šlo tudi z roko, ali pa ga samo prestaviš s kanalnega načina v frekvenčni (pritisneš/držiš gumb VFO/MR ob vklopu aparata, in nato z A/B izbiraš med obema VFOjema). Frekvenco nato vneseš s tipkami tipkovnice. Razen če je kanalni način zaklenjen? Potem moraš v menijih najti odklepanje, ne vem kako se to naredi. Probaj najprej opisani način z držanjem gumba VFO/MR ob vklopu.
Podtonov je standardno 50, da. Tule je ena od tabel https://www.buytwowayradios.com/blog/20... . Malo poglej če je prava, sem že našel tudi da ne štimajo čisto kombinacije številka-frekvenca tona.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Rtl-sdr - Tetra/DMR/ZARE - težave/problemi (strani: 1 2 3 )Oddelek: Zvok in slika | 32640 (2108) | freaky_h2o |
» | Navodila za Free radio network odjemalce - SWOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2410 (1360) | ziggy42 |
» | Nakup PMR walkie-talkija? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Kaj kupiti | 31440 (6884) | twom |
» | Walkie talkie ('dovoljenje') (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23978 (4036) | Nesho |
» | Prenosna CB postaja (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18745 (6411) | ziggy42 |