» »

Bliža se konec plačilnih kartic Maestro

1 2 3
4
»

bbf ::

GupeM, tole.. tole.. sej ne vem.. a ma smisel..
Ja, večinoma lastnik je voznik (sploh, ko je lastnik fizična oseba), ampak neuporabno, ker "večinoma" ni zadosten kriterijza zavarovalnico in ostale pravno-formalne posle. Lahko je ok za soseda, lohk je ok za tvojo ženo ipd.
Isto plačilne kartice. Preprosto ni zagotovila. Karkoli kupiš, ni nujno, da boš kot imetnik kartice to uporabil. Zato to ne more biti kakršnakoli podlaga za "zavarovanja čez 30 let" in podobne ideje.

6bt9hmDwY ::

Ok, tu zdaj neproduktivno porabljata čas na nekih verjetnostih...

Bbf, mene si zaintrigiral s tistimi svojimi ne-prepperskimi post-apokaliptičnimi razmišljanji, kaj takšnega se ti je zgodilo, da te je gotovina rešila, kartica te pa ne bi. Razen, morebiti, kakšen davčni prihranek, kjer bi zdaj morali kakšni glasni IT kolektivni pravičniki skakati v zrak od togotnosti, ampak je nekam vse tiho.

Si imel kakšen Deliverance scenarij ali kaj, si bi prisiljen kaj podkupiti za življenje?
Sicer ob "lačno-boso-žejno-prezeblih ob kakem e-mrku" scenariju nisem prepričan, da si imel to v mislih.

bbf je izjavil:

Nekaj plastik-fantastik enlightened userjev s tle gor bi rablo bit enkrat lačno-boso-žejno-prezeblih ob kakem e-mrku, da bojo zastopil, čemu je gotovina namenjena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 6bt9hmDwY ()

GupeM ::

bbf je izjavil:

Zato to ne more biti kakršnakoli podlaga za "zavarovanja čez 30 let" in podobne ideje.

Aha, pa si le dojel, kar sem hotel povedat.

ginekk ::

GupeM je izjavil:

bbf je izjavil:

"Seveda ne štekaš, kaj sem hotel povedati in zakaj, ampak samo nekaj pametuješ."
Ni res! Res je edino, da se vlečeš ven iz svojega nepoznavanja problematike varstva osebnih podatkov.

Ne, ne vlečem se ven, ker zadevo poznam. Mogoče sem se le narobe izrazil. S tablico ves čas okrog trosiš lokacijo svojega vozila (in glej ga zlomka, ravno zavarovalnice imajo povezavo med lastnikom vozila in tablico na njem). Večinoma pa je lastnik == voznik, tako da imajo večinoma tudi tvojo lokacijo.

To je celo bolj verjetno, kot da vrečko čipsa ali six-pack piva, ki sem ga plačal s kartico, v resnici tudi jaz konzumiram.


Na ja. Trosiš lokacijo svojega vozila, pod pogojem da se na lokaciji nahaja nekaj kar prepozna tablico in shrani (ter da na razpolago) to informacijo. Nismo še tam. Dovolj da greš po stranski cesti in zapelješ v betansko garažo in živ bog več ne ve kje je tvoj avto, še manj kje je lastnik. Nadalje če imaš dva avta v uporabi ali kakšno drugo sredstvo, se pa verjetnost prepoznavanja lokacije voznika še toliko zmanjša.

To še zdaleč ni isto kot imeti na telefonu vklopljen GPS (in lokacijsko informacijo), tudi ne isto kot plačevanje s karticami, kjer se te informacije sproti zajemajo in že obdelujejo. Če pride nalog iz sodišča so na voljo takoj.

Invictus ::

ginekk je izjavil:


To še zdaleč ni isto kot imeti na telefonu vklopljen GPS (in lokacijsko informacijo), tudi ne isto kot plačevanje s karticami, kjer se te informacije sproti zajemajo in že obdelujejo. Če pride nalog iz sodišča so na voljo takoj.

Če imaš telefon vklopljen, že vedo tvojo lokacijo. Ne rabiš imeti vklopljenega GPSa...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

DamijanD ::

A je za trgovca drugače vseeno ali plačam s kreditno ali debetno kartico (provizije in to)?

Ganon ::

ginekk je izjavil:

A si se prepoznal, a?:D

Jaz dajem približno po 10-15% na končen znesek, razen če so res glupi. Ni mi težko in dokler imam bom dajal.
Natakarji pa si še kako zapomnijo dobre in slabe stranke.


Saj sem jasno napisal mnenje o napitninah. Nisem nor, da bi doplačeval. To je njihova služba in zanjo dobijo polno plačo. Dobra in slaba stranka se ne ločita po tem, koliko primakneta zraven.

Poldi112 ::

dsfsfawer235 je izjavil:

Poldi112 je izjavil:


Kolega, projicirate, oz. zavestno pretepate slamnatega moža.


Tole bos moral pa bolj natancno razloziti. Ker sva glede na izjave tam tam.


Ponovno, moje navade so offtopic, zapletaš se pa v primer, ki je bil namenjen hitremu prikazu potencialnih neželenih posledic plačevanja s kartico.
Daj si že dopovedati, da gre za primer, ne za MOJE jebene navade.
Osebno:
- sem izrazito antipostrošniško nastrojen.
- živim relativno zdravo (skoraj vsak dan si skuham vegi kosilo) in športam
- imam 10 let star avto in PC izključno zato, ker povsem zadovoljivo opravljata svoje delo
- ne uporabljam socialnih omrežij, še telefon imam večino časa izklopljen iz omrežja in sem dosegljiv izključno preko Signala ali pa kar nedosegljiv.
- furam lastni mx
...

Tako da ponovno, nehaj projicirati in se namesto na slamnatega moža raje osredotoči na argumente.

Ki je bil, v danem primeru, da:
- plačevanje z gotovino vzame enako časa
- je neprimerno bolj univerzalno ter odporno na tehnične težave (izpad električnega omrežja, TK omrežja, procesnega centra, banke, ...)
- neprimerno bolj razširjeno
- bolj zasebno.

Tako da mi res ni jasno, čemu je namenjeno tvoje nabijanje o "naši" odvisnosti od FB, Google in podobnih oslarijah.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Poldi112 ::

GupeM je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

energetik je izjavil:


Lej, briga me, če kdo vidi koliko in kdaj sem zapravil v lokalnem Hoferju ali v menzi.


Ko ti bo zavarovalnica čez 30 let pokazala sredinca, ker si kupil preveč nezdrave hrane, bo prepozno.

Ko ti bo zavarovalnica čez 30 let pokazala sredinca, ker ne more preveriti kakšno hrano si kupil, bo prepozno. Bojo predvidevali, da najslabšo možno, ker si tako skrival.


Zdaj pa iskreno povej - mar res VERJAMEŠ, da je bolje zate, da firme vedo o tebi čim več?

In z bolje mislim, da jo boš v povprečju bolje odnesel, ker ti ne bodo odrekli zavarovanja/kredita/službe/..., ker jim boš prostovoljno dal dostop do figurativne "kamere v anusu"?

6bt9hmDwY je izjavil:


Če bi ti firme plačale za tvoje podatke, ne bi več plačeval z gotovino.


Nismo vsi taki, da bi se skurbali za par eur.

Enkrat sem moral celo povzdigniti glas, ko si težna prodajalka ni pustila dopovedati, da nočem njihove kartice.

6bt9hmDwY je izjavil:

Ja potem pa res ne vem, kaj kolego Poldi112 skrbi. Morda je kakšen anonimen vplivnež ampak tak bi ti že vse veliko boljše poznal. Morda se samo igračka z nami, da preveri splošen utrip :-)


Nič me ne skrbi, zgolj skrbim za osebno higijeno glede podatkov. Ne, ker bi se česa resno bal, bolj ker ne vidim razloga, da ne bi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

tomlin ::

tomlin je izjavil:

Debetna kartica je mnogo manj zaščitena pred krajo, saj omogoča mnogo lažji dostop do vašega osnovnega računa. Kreditna kartica, je omejena z velikostjo dviga in kasnejšim in ne takojšnjim plačilom in še 60 dni je rok za prijavo zloabe vaše kreditne kartice – ves ukradeni znesek vam povrnejo, brez vprašanja. Pri debetnih k. pa se mimogrede zapletete v večletne tožbe.
S teh vidikov je še vedno zelo priporočljivo imeti dve razljični kartici.
Velik pomp glede enotne Mastercard debit card, ki naj bi bila debetna in skoraj istočasno kreditna je pretiran in zlagan.
POINT SVETOVNEGA BIZNISA:
Promet prodaje je potekal zaradi vseh kontrol in čekiranj cash flow »prepočasi« za gigante in tudi male spletne trgovčiče, torej uvedimo novo kartico, tudi za splet, ki takoj bremeni vaš račun.

https://www.cnbc.com/select/why-paying-...



BTW - SSKJ
débet -a m (ẹ̑) fin. leva stran, kolona v knjigovodskih kontih, kamor se vpisujejo obremenitve, v breme
kredít -a m (ȋ) materialna sredstva, ki jih da upnik dolžniku z obveznostjo kasnejše vrnitve
Kakorkoli obračamo je Mastercard debit card nateg. Je zgolj in samo debetna kartica z možnostjo plačevanja vseh spletnih storitev in nobenega sledu ni o bistvenih lastnostih kreditnih kartic. Zato se, mislim, da splača obdržati obe in ju uporabljati vsako ob svojem času.

6bt9hmDwY ::

Poldi112 je izjavil:

In z bolje mislim, da jo boš v povprečju bolje odnesel, ker ti ne bodo odrekli zavarovanja/kredita/službe/..., ker jim boš prostovoljno dal dostop do figurativne "kamere v anusu"?

Komu so kaj takšnega storili s figurativno 'kamero v anusu', da zdaj predvidevaš figurativnih '30 let' v prihodnost? In to na osnovi tega, ker imaš plačilno kartico in jo uporabljaš? Zanimivo, res, moraš biti precej pomembna oseba, nimam druge razlage.

Jaz sicer domnevam, da ti bodo aktuarji šteli v škodo, če ne bodo poznali tvoje 'finančne' zgodovine, ne v prednost. Dajte preveriti to vse čez 30 let, zame ni najbolj verjetno, da bom še kaj veliko debatiral o tem po tem času... Kakšne težave si obetaš glede službe, če imaš trr in plačilno kartico in jo uporabljaš? Menda na Švedskem planirajo (menda ti je kar blizu) brezgotovinsko družbo, oh ne, veš, kakšne posledice bodo za zavarovanja/službe/kredite. Kaj boš naredil čez 5 let, če pride isto v Slovenijo? Se boš preselil v Rusijo ali Kitajsko?

Zame je gotovina stvar, ki se samo izjemoma uporablja za izredne dogodke; ni praktična, je umazana, ni primerna za večje nakupe, lahko jo izgubiš, lahko ti jo vzamejo (in očitno brez sledov porabijo). Da bi gotovino vlačil po žepih, da hecno izgleda in žvenketa, joj ne, hvala lepa. Ti pa, kakor želiš, res.

Pri trr imaš pregled prilivov in odlivov, tudi glede kartice, lahko avtoriziraš/rezerviraš zneske, prekličeš, plačaš, slediš... Če ti jo vzamejo, prekličeš in menda celo dobiš vrnjen denar (se še ni zgodilo, da bi to preveril). Ampak te preganja to, da ti bodo morda v nedoločeni prihodnosti onemogočili dostop do zavarovanje/službe/kredita, ker si jeben čips kupil v Hoferju ali kakšne perverzije imaš v mislih, ne vem. Zanimivo :-)

tomlin je izjavil:

Zato se, mislim, da splača obdržati obe in ju uporabljati vsako ob svojem času.

Jaz MC 'kreditne' niti ne uporabljam kaj veliko (bi jo vrnil, če bi zmanjšalo stroške bančnega paketa, pa jih menda ne), debetne aktiviram po potrebi, povečam limit, nakažem sredstva (zaenkrat preko Maestro, ne kreditne), nikdar ne puščam kaj več kot nek drobiž gor. Za vsak slučaj pač. Plačujem brezstično in nakazujem tudi preko flika oziroma sepa instant payments ali kaj pač je že podprto. Gotovina? Samo, ko je res nujno in to v 99% časa ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 6bt9hmDwY ()

6bt9hmDwY ::

Ne morem več popraviti, sem prepozen - 'limit pri debetni kartici' je seveda contradictio in adiecto - mislil sem, seveda, na 'dnevno omejitev porabe' - 'spending limit'.

energetik ::

bbf je izjavil:

Nekaj plastik-fantastik enlightened userjev s tle gor bi rablo bit enkrat lačno-boso-žejno-prezeblih ob kakem e-mrku, da bojo zastopil, čemu je gotovina namenjena.

Noben me ne ovira, da nimam kljub plačevanju s kartico, v denarnici še gotovine. Vedno jo imam, nekih 200€, za primer "apokalipse" brez štroma, če je kaj narobe s kartico ipd. Torej da si natankam tank bencina pa kupim kaj za jest in pit. Pa se mi to še ni zgodilo. Še na Islandiji sem kjerkoli plačal z navadnim Maestro, magari če je bila samo kava nekje v vukojebini.
Če je pa prava kao apokalipsa ti pa tudi gotovina ne koristi. Za tiste primere so dunajski filharmoniki.

Aja pa glede zapravljanja s kartico - če sami niste sposobni pogledat prilivov/odlivov na TRR in se brzdat pri nakupovanju, to ne pomeni da tudi ostali nismo sposobni. Meni je kokretno bolj pregledno vse plačevat s kartico, nakazili in Paypal. VSE imam lepo zbrano v tabeli v spletni banki.

6bt9hmDwY ::

Eh, pozabil si, da ti lahko pogledajo, da si kupil čips (ali smoki ali kaj) v Hoferju in ti na osnovi tega odpovejo zavarovanje/službo/kredit čez 30 let.

Forumska kolegica pravi, da tudi to ni zelo švoh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 6bt9hmDwY ()

gruntfürmich ::

6bt9hmDwY je izjavil:

Ne morem več popraviti, sem prepozen - 'limit pri debetni kartici' je seveda contradictio in adiecto - mislil sem, seveda, na 'dnevno omejitev porabe' - 'spending limit'.

ne pa ni. limit pri debetni je tudi čisto navadni limit.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

GupeM ::

Poldi112 je izjavil:

Ki je bil, v danem primeru, da:
- plačevanje z gotovino vzame enako časa
Seveda vzame več časa. Pogosto veliko več. Recimo kadar penzionisti 2 minuti iščejo kovance, za katere na koncu ugotovijo da jih niti nimajo in mora prodajalka do sosednje blagajne, kjer zmenja bankovec za 200 EUR, da lahko stranki vrne 176,37 EUR. Seveda stranka hoče nazaj točno 176,37 EUR, 176,35 EUR ni ok. Razen v Mercatorju, tam imajo tako počasne POS terminale, da bi golob prej prenesel gotovino do banke in prišel s potrdilom nazaj)

- je neprimerno bolj univerzalno ter odporno na tehnične težave (izpad električnega omrežja, TK omrežja, procesnega centra, banke, ...)
Zadnjič sem hotel n Aliexpresu plačati z gotovino, pa nekako ni šlo. Univerzalnost pade. Če pade štrom, TK omrežje itd, tudi blagajne nehajo delat. Ne dolgo nazaj ni bilo možno kupovati v nekaterih Hoferjih po Sloveniji, ker jim blagajne niso delale.

- neprimerno bolj razširjeno
Ne. S kartico lahko plačujem skoraj kjerkoli na svetu. Ko sem na Kitajskem hotel plačat s tolarji ali s kunami, nekako niso hoteli vzeti.

- bolj zasebno. Tu ti dam točko


Poldi112 je izjavil:

Zdaj pa iskreno povej - mar res VERJAMEŠ, da je bolje zate, da firme vedo o tebi čim več?

In z bolje mislim, da jo boš v povprečju bolje odnesel, ker ti ne bodo odrekli zavarovanja/kredita/službe/..., ker jim boš prostovoljno dal dostop do figurativne "kamere v anusu"?

Si zaposlen? Firma ve tvoje ime in priimek, naslov, TRR, še marsikaj? Zakaj si jim to dal??? Ne bi bilo bolje zate, če ti ne bi mogel delati, pa firma ne bi o tebi vedela nič? Pa še prostovoljno si jim nastavil anus, da so ti noter porinili kamero.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

Gagatronix ::

A kdo ve, je za Mastercard kartice tudi mozna izbira lastnega motiva ? Ni blazno kriticno, bi pa bilo fino. :)
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera banka? (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
469139045 (2296) TrumpDonald
»

Visa Electron (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
330106765 (25615) Vetrpiha
»

Najugodnejša predplačniška MasterCard (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
261108491 (36412) Andro457
»

SKB Visa debetna kartica namesto Maestro - WTF? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8024107 (15639) Magic1
»

Android Market bo ponovno osvežen (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5419632 (17780) CaqKa

Več podobnih tem