Forum » Loža » Montažne hiše - koliko realna cena?
Montažne hiše - koliko realna cena?
Temo vidijo: vsi
ubermensch ::
SebyDiamant je izjavil:
Če znata sama kaj narediti ali imata koga takega potem malo poglejta na bolho: skeletna gradnja. Je eno podjetje kjer je cela lesena konstrukcija za hišo pod 10.000€. Čez 50 let pa je tak vse za "podreti", ker je neučinkovito,... Postaviš ugodno in živiš v njej. Sam ravno začenjam tudi. Pa je že tretja taka ;)
Ali jih postavljaš?
Prava ideja!
Cena za komplet za eno hišo (načrti, les, razrez, oštevilčenje) je 6.200€ + DDV. Les je pripravljen za montažo/ sestavljanje.
Ja in koliko bi bilo potem še drugih stroškov, po tem ko ti naredijo to "konstrukcijo"? Je to sploh stabilen način gradnje na dolgi rok?
gruntfürmich ::
Če je denar za montažno, potem se tudi klasična hitro zgradi in ceneje. Pol leta, da si v montažni, eno leto da si v zidani.
potem pa udari realnost slovenskega gradbenega sektorja, in se to eno leto v zidani razvleče v vsaj 3 leta.
in tisti ki so prehodili to fazo, dostikrat radi povedo, da če bi še enkrat gradili bi se odločili za montažno in ne nategovanja z našimi 'mojstri'...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
jabe ::
Iz lastnih izkušenj jaz govorim. Trajalo je 14 mesecev, 3 mesece več kot bi bilo treba zaradi...mene. Ko sem rodila, se 3 mesece nisva s tem ukvarjala, vse je stalo. Svak je pa bil v 11 mesecih v zidani, ker ni bilo raznoraznih setbackov.
mr_chai ::
Tudi sam se zanimam za postavitev montažne. Ima mogoče kdo izkušnje z Noah izvajalcem ?
Noah
Cene so dokaj ugodne za to kar dobiš. Marlesa še nisem nič gledal.
Tudi mi smo v procesu nabave zemlje, sam to kar dobiš od nepremičninskih agentov danes je katastrofa. Popolnoma nič informacij. Da bi ti novo lokacijsko informacijo naredili, mah kje, neko 10 let staro ti pod nos tlačijo. Pa, da bi ti kaj več znali povedati o parceli, nič. Na koncu imaš občutek, kot da te hočejo naplahtati, da boš potem, ko boš hotel graditi, opazil da so te na suho nategnili, ker ne boš moral na parceli postaviti nič zaradi izvira potoka ali kaj podobnega...skratka polom.
Ali ima kdo tule plačljivi račun za piso ? Kakor vem moraš biti naročnik, da imaš omogočen izvoz lokacijske informacije. Malo se mi zdi bedno za vsako parcelo, ki me zanima hoditi na občino in plačati 25 eur/parcelo.
Res je od zemlje nič pametnega. Če pa je kaj pametnega, so pa razni potoki/hudourniki okoli zemlje in pol ne veš a boš mel poplave in morš dvigovat zemlo pa škarpe delat itd, hitr si pol na dodatnih 25k za ureditev zemljišča, še predno si sploh začel delat gradbeno jamo.
Tako da če ima kdo dostop na piso in mi lahko izvozi v pdf kako lokacijsko, se priporočam.
ne vem če je to res, sploh sedaj ko je šel stiropor za 30% gor
Noah
Cene so dokaj ugodne za to kar dobiš. Marlesa še nisem nič gledal.
Tudi mi smo v procesu nabave zemlje, sam to kar dobiš od nepremičninskih agentov danes je katastrofa. Popolnoma nič informacij. Da bi ti novo lokacijsko informacijo naredili, mah kje, neko 10 let staro ti pod nos tlačijo. Pa, da bi ti kaj več znali povedati o parceli, nič. Na koncu imaš občutek, kot da te hočejo naplahtati, da boš potem, ko boš hotel graditi, opazil da so te na suho nategnili, ker ne boš moral na parceli postaviti nič zaradi izvira potoka ali kaj podobnega...skratka polom.
Ali ima kdo tule plačljivi račun za piso ? Kakor vem moraš biti naročnik, da imaš omogočen izvoz lokacijske informacije. Malo se mi zdi bedno za vsako parcelo, ki me zanima hoditi na občino in plačati 25 eur/parcelo.
Res je od zemlje nič pametnega. Če pa je kaj pametnega, so pa razni potoki/hudourniki okoli zemlje in pol ne veš a boš mel poplave in morš dvigovat zemlo pa škarpe delat itd, hitr si pol na dodatnih 25k za ureditev zemljišča, še predno si sploh začel delat gradbeno jamo.
Tako da če ima kdo dostop na piso in mi lahko izvozi v pdf kako lokacijsko, se priporočam.
Realna cena je takšna, za katero se sporazumeta kupec in ponudnik...
Sicer pa če greš gledati budget, je zidana hiša cenejša kot montažna.
Opečni modularc + stiropor fasada, to je to.
ne vem če je to res, sploh sedaj ko je šel stiropor za 30% gor
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()
kriptobog ::
Sem bil na ogledu pri Noah. Tipična nizkocenovna montažna. Če že greš v gradnjo pristavi kak EUR več, za boljšo konstrukcijo stene. Pri Marlesu boš dobil podobno sestavo stene, samo da bo zaprta z mavčnovlakneno ploščo, namesto OSB plošče. Kaj je bolje ne vem. Če je hidroizolacija korektno izvedena in fasada dobro zaprta, potem je verjetno itak vseeno. Pri tehn poceni varijantah nimaš inštalacijske ravnine. To daj obvezno! Na stene, ki so zunanje, dodajo inštalacijsko ravnino za inštalacije. Ne želiš imeti inštalacij v sami konstrukciji, ker če/ko bo treba kaj popravljati, boš moral odpirati konstrukcijo, kar pa ne želiš. Konstrukcija mora biti zaprta, nikoli odpirati. Garancije na samo konstrukcijo imajo izvajalci od 30-60 let, tako, da če je vse korektno in pravilno izvedeno je hiša praktično večna. Ne poslušati debilov, ki pravijo da so montažne za 50 let. Poznam kar nekaj montažnih hiš iz 70ih, ki še vse stojijo, menjali so samo strehe in notranjo opremo. Danes je pa konstrukcija sten veliko boljša in iz boljših materialov. Po 50 letih boš pa moral kaj obnoviti pri montažni in pri zidani. Samo glej, da ne boš imel inštalacij v konstrukciji pa se nimaš česa bati. Hiša bo stala še in še let.
Edini minus pri montažni je mogoče prenos zvoka, ampak s pravo sestavo notranjih sten se tudi to reši. Če je dovolj EUR, ni noben problem...
Aja... še primerjava zidana, montažna s ceno. Zidana pride ceneje samo, če delaš sam. Sam pa lahko delaš tudi pri montažni... Sem dolgo časa tuhtal kaj in kako. Najprej je bila ideja da zidam sam s kolegi. Nimam znanja, rabim mojstra, to že stane. Ok, gremo v Ytong, ker je lažje. Kurac, nič ni lažje, še vedno potrebuješ zidarje, če ne znaš sam. Problem je še časovno. Lahko ob službi zidaš? Potem je padla ideja, da kupim montažno do faze zunaj dokončan objekt in notri naredim sam. Spet kurac. Niti štroma ne smeš več vlečti sam, če nisi štromar, ki bo podpisal papirje. In spet časovno... Na koncu sem pristal na ključ. Dobil ugodno ceno. Mi ni žal.
Edini minus pri montažni je mogoče prenos zvoka, ampak s pravo sestavo notranjih sten se tudi to reši. Če je dovolj EUR, ni noben problem...
Aja... še primerjava zidana, montažna s ceno. Zidana pride ceneje samo, če delaš sam. Sam pa lahko delaš tudi pri montažni... Sem dolgo časa tuhtal kaj in kako. Najprej je bila ideja da zidam sam s kolegi. Nimam znanja, rabim mojstra, to že stane. Ok, gremo v Ytong, ker je lažje. Kurac, nič ni lažje, še vedno potrebuješ zidarje, če ne znaš sam. Problem je še časovno. Lahko ob službi zidaš? Potem je padla ideja, da kupim montažno do faze zunaj dokončan objekt in notri naredim sam. Spet kurac. Niti štroma ne smeš več vlečti sam, če nisi štromar, ki bo podpisal papirje. In spet časovno... Na koncu sem pristal na ključ. Dobil ugodno ceno. Mi ni žal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
mr_chai ::
Sem bil na ogledu pri Noah. Tipična nizkocenovna montažna. Če že greš v gradnjo pristavi kak EUR več, za boljšo konstrukcijo stene. Pri Marlesu boš dobil podobno sestavo stene, samo da bo zaprta z mavčnovlakneno ploščo, namesto OSB plošče. Kaj je bolje ne vem. Če je hidroizolacija korektno izvedena in fasada dobro zaprta, potem je verjetno itak vseeno. Pri tehn poceni varijantah nimaš inštalacijske ravnine. To daj obvezno! Na stene, ki so zunanje, dodajo inštalacijsko ravnino za inštalacije. Ne želiš imeti inštalacij v sami konstrukciji, ker če/ko bo treba kaj popravljati, boš moral odpirati konstrukcijo, kar pa ne želiš. Konstrukcija mora biti zaprta, nikoli odpirati. Garancije na samo konstrukcijo imajo izvajalci od 30-60 let, tako, da če je vse korektno in pravilno izvedeno je hiša praktično večna. Ne poslušati debilov, ki pravijo da so montažne za 50 let. Poznam kar nekaj montažnih hiš iz 70ih, ki še vse stojijo, menjali so samo strehe in notranjo opremo. Danes je pa konstrukcija sten veliko boljša in iz boljših materialov. Po 50 letih boš pa moral kaj obnoviti pri montažni in pri zidani. Samo glej, da ne boš imel inštalacij v konstrukciji pa se nimaš česa bati. Hiša bo stala še in še let.
Hvala za nasvete. Katerega izvajalca si pa na koncu izbral ? Kakšno mnenje imaš pa o skeletni gradnji ? Tukaj je tud dosti poceni opcij, kot je nekdo že zgoraj omenil. So pa tudi izvajalci ala Aplus hiše, ki prav tako naredijo skeletno konstrukcijo, potem pa vpihajo med plošče izolacijo(kameno volno, celulozo ali kaj drugega). Nimam pa pojma kaj je prednost take montaže proti panelni gradnji.
energetik ::
Pri skeletni je morda prednost ta, da lahko z lastnim delom zapreš stene in jih izoliraš. Pri montažni pripeljejo gotovo steno.
Gogyto ::
@Micka
ko ravno ne razumejo vprašanja tile junci...
Kolega je cca dve leti nazaj začel urejat dokumentacijo za postavitev montažne hiše. Ne spomnim se točno, ali Marles ali kaj drugega, je pa rekel, da je cena določene hiše zgolj osnova. Neki povprečni materiali, imaš pa seveda kot stranka opcijo odločat in izbirat, kaj se bo kje dalo not. Seveda je vsaka sprememba doplačljiva. Po njegovih besedah - saj se ti zdi malo, npr, drugi štekarji, 500 EUR doplačila, pult v kopalnici, 300 EUR, podboji vrat, 1500 EUR .... in tako naprej, pa se hiša itro podraži se za 20, 30, 50 jurjev. :)
Upam, da sem odgovoril na vprašanje.
ko ravno ne razumejo vprašanja tile junci...
Kolega je cca dve leti nazaj začel urejat dokumentacijo za postavitev montažne hiše. Ne spomnim se točno, ali Marles ali kaj drugega, je pa rekel, da je cena določene hiše zgolj osnova. Neki povprečni materiali, imaš pa seveda kot stranka opcijo odločat in izbirat, kaj se bo kje dalo not. Seveda je vsaka sprememba doplačljiva. Po njegovih besedah - saj se ti zdi malo, npr, drugi štekarji, 500 EUR doplačila, pult v kopalnici, 300 EUR, podboji vrat, 1500 EUR .... in tako naprej, pa se hiša itro podraži se za 20, 30, 50 jurjev. :)
Upam, da sem odgovoril na vprašanje.
m0LN4r ::
Tista lesena koliba je bila opcija, ampak so na banki rekl, da to cez 20 let nic ne bo vredno za njih, zato se oceni z zelo nizko vrednostjo nadaljne prodaje in je mozen kredit bil za 25% nizji od masivne hise na kljuc, tipske ampak vseeno, razlika v ceni ni tako grozna na koncu.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Kaj te vem. Slabih 10 let nazaj je bila montažna NEH na ključ (še brez doplačil in nepredvidenih stroškov) na koncu dražja za 300€/m2 kot zidana PH. Ta resda ni bila na ključ, koordinacija in iskanje majstrov je bila v lastni režiji, ampak naredili so pa vse mojstri z računi. Kot pri montažni. Lahko pa da je danes vse drugače. Meni sicer ni logično, zakaj bi bila montažna/skeletna dražja od masivne zidane.
Kaksna je energetska izkaznica teh lesenih Noah neki?
Pod 13-14 kWh/(m2.a) oz. A+ ?
Pod 13-14 kWh/(m2.a) oz. A+ ?
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Buggy ::
Jaz sem leta 2004 delal Marlesovo hiso Majo, na sreco ravno takrat, ko je imel Marles tezave z avstrijskim pogodbenikom in so za nekaj casa izgubili tuji trg, kjer so pretezno prodajali.
Da so proizvodnjo lahko nadaljevali so imeli tisti cas dolocene akcije his na kljuc, zato sva se z zeno po ogledu vzorcnih his na Dimicevi (so bile postavljene ene stiri hise, poleg Marlesa se Lumar pa se dve ki se vec ne spomnim) odlocila ravno za njih.
Da ne bos iskala, bom nalimal nekaj (zastarelih :D) informacij, kar sem pisal na tem forumu ze takrat.
Hisa je Marles Majo 110m2 montaznega dela podkletena z 60m2 kleti (cez vse + se 3 metre terase)
Cena na kljuc za montazni del + vse instalacije v kleti so prisle 19.5Msit ( z raznimi dodatki/spremembami: toplotna crpalka za toplo vodo, ogrevanje na pelete, dvojni schiedel dimnik, spremembe prostorov, stresno okno.....)
Izvedba temeljev z temelčjno plosco ali klet sta na plecih investitorja, se pravi tebe. Oni ti naredijo pac vse nacrte tudi za kletni del, kar se tice PGD-ja je pa zaradi tega nacrt 300Ksit drazji (200Ksit dobis potem povrnjenih v ceni hise).
Ta nacrt (PGD), ki ga rabis v postopku pridobitve gradbenega dovoljenja, ni vstet v ceno hise in te pride 750Ksit, ce imas klet ali kaksne velike spremembe na nosilnih stenah oz. 450Ksit ce hisa nima kleti oz. se statika ne spremeni.
za montazno smo se pa odlocili zaradi vec argumentov. Bom nastel najpomembnejse:
-Montazna je cenovno primerljiva isto izgrajeni/izolirani klasicni hisi oz. za nianso cenejsa.
-Izvajalec (hisa na kljuc) je samo en in iz tega naslova je tudi naslov kamor se pritozic ce kaj ni v redu tudi samo en (2 leti garancije na skrite napake, 30 let na konstrukcijo)
-Casovno (izgradnja do vselitve) je doba neprimerljivo krajsa (cca 4 mesece) - tehten razlog ( otroci zacnejo z vrtcem, vsak dodatni mesec manj v najemu = manjsi kredit)
-Toplotna izolacija in s tem povezani fiksni stroski za ogrevanje so dosti manjsi kot pri klasicni hisi (pricakujem cca 100Ksit na leto za ogrevanje / peleti)
-Nic iskanja/dogovarjanja raznoraznih obrtnikov ter njihovega izgovarjanja na druge ter poskodovanje ze narejenih stvari = tona resenih zivcev :) + casovno se lahko bolj posvetim druzini ali sluzbi
-Hisica je bila v akciji (cca 3Msit ceneje kot redna cena) pa se tloris je bil pisan za naso parcelo
-in se bi se kaj naslo :)
Pa se stara tema, ce bo kaj pomagalo:
Od zemlje do toplega doma
Po 16-ih letih v Marlesovi hisi prezadovoljni. Materiali, ki so bili vgrajeni (nekja sprememb na kopalniski opremi ter ploscicah) so se vedno v odlicni formi. Lesena okna ki so na juzni strani kakor tudi leseni napusc, imajo se vedno prvi premaz in zgeladjo odlicno. Po enem letu, ko se je hiska dodobra "ulegla", so prisli v mansardi urditi se mikro razpoke v oplesku, ki so nastale zaradi gibanja hise. Spremba od tipske je bila tudi sresna kritina (Tondach prezracevalna glinena kritina), ki je prezivela gmote snega, toce in dosti mocna neurja. Spremnjen tudi nacin ogrevanja iz tipske plinske peci na pec na pelete z vecjim zalogovnikom in toplotno crpalko.
Rahle spremembe tudi na tlorisu in zunanjem zakljucku vhodnega prostora - te arkade so nam kar konkretno zaracunali :)
Ce bi se enkrat moral sprejemati isto odlocitev, nebi spreminjal nicesar
Srecno!
Da so proizvodnjo lahko nadaljevali so imeli tisti cas dolocene akcije his na kljuc, zato sva se z zeno po ogledu vzorcnih his na Dimicevi (so bile postavljene ene stiri hise, poleg Marlesa se Lumar pa se dve ki se vec ne spomnim) odlocila ravno za njih.
Da ne bos iskala, bom nalimal nekaj (zastarelih :D) informacij, kar sem pisal na tem forumu ze takrat.
Hisa je Marles Majo 110m2 montaznega dela podkletena z 60m2 kleti (cez vse + se 3 metre terase)
Cena na kljuc za montazni del + vse instalacije v kleti so prisle 19.5Msit ( z raznimi dodatki/spremembami: toplotna crpalka za toplo vodo, ogrevanje na pelete, dvojni schiedel dimnik, spremembe prostorov, stresno okno.....)
Izvedba temeljev z temelčjno plosco ali klet sta na plecih investitorja, se pravi tebe. Oni ti naredijo pac vse nacrte tudi za kletni del, kar se tice PGD-ja je pa zaradi tega nacrt 300Ksit drazji (200Ksit dobis potem povrnjenih v ceni hise).
Ta nacrt (PGD), ki ga rabis v postopku pridobitve gradbenega dovoljenja, ni vstet v ceno hise in te pride 750Ksit, ce imas klet ali kaksne velike spremembe na nosilnih stenah oz. 450Ksit ce hisa nima kleti oz. se statika ne spremeni.
za montazno smo se pa odlocili zaradi vec argumentov. Bom nastel najpomembnejse:
-Montazna je cenovno primerljiva isto izgrajeni/izolirani klasicni hisi oz. za nianso cenejsa.
-Izvajalec (hisa na kljuc) je samo en in iz tega naslova je tudi naslov kamor se pritozic ce kaj ni v redu tudi samo en (2 leti garancije na skrite napake, 30 let na konstrukcijo)
-Casovno (izgradnja do vselitve) je doba neprimerljivo krajsa (cca 4 mesece) - tehten razlog ( otroci zacnejo z vrtcem, vsak dodatni mesec manj v najemu = manjsi kredit)
-Toplotna izolacija in s tem povezani fiksni stroski za ogrevanje so dosti manjsi kot pri klasicni hisi (pricakujem cca 100Ksit na leto za ogrevanje / peleti)
-Nic iskanja/dogovarjanja raznoraznih obrtnikov ter njihovega izgovarjanja na druge ter poskodovanje ze narejenih stvari = tona resenih zivcev :) + casovno se lahko bolj posvetim druzini ali sluzbi
-Hisica je bila v akciji (cca 3Msit ceneje kot redna cena) pa se tloris je bil pisan za naso parcelo
-in se bi se kaj naslo :)
Pa se stara tema, ce bo kaj pomagalo:
Od zemlje do toplega doma
Po 16-ih letih v Marlesovi hisi prezadovoljni. Materiali, ki so bili vgrajeni (nekja sprememb na kopalniski opremi ter ploscicah) so se vedno v odlicni formi. Lesena okna ki so na juzni strani kakor tudi leseni napusc, imajo se vedno prvi premaz in zgeladjo odlicno. Po enem letu, ko se je hiska dodobra "ulegla", so prisli v mansardi urditi se mikro razpoke v oplesku, ki so nastale zaradi gibanja hise. Spremba od tipske je bila tudi sresna kritina (Tondach prezracevalna glinena kritina), ki je prezivela gmote snega, toce in dosti mocna neurja. Spremnjen tudi nacin ogrevanja iz tipske plinske peci na pec na pelete z vecjim zalogovnikom in toplotno crpalko.
Rahle spremembe tudi na tlorisu in zunanjem zakljucku vhodnega prostora - te arkade so nam kar konkretno zaracunali :)
Ce bi se enkrat moral sprejemati isto odlocitev, nebi spreminjal nicesar
Srecno!
Sparkxl ::
Eni tukaj bluzite o poceni materialih v osnovnih ponudbah. To niti slučajno ne drži.
Osnovni konstrukcijski sistemi so že v štartu boljši od slovenske klasike cigl+stiropor. Poglejte si na njihovi strani. Je vse lepo razloženo.
Sem bil kar nekaj let aktiven v tej branži in lahko rečem da tipski hiši prav nič ne manjka. Vseeno pa se tipskih proda zelo malo, skoraj nič. Vsak hoče neke spremembe, za katere pa sploh ni nujno da so drage
Osnovni konstrukcijski sistemi so že v štartu boljši od slovenske klasike cigl+stiropor. Poglejte si na njihovi strani. Je vse lepo razloženo.
Sem bil kar nekaj let aktiven v tej branži in lahko rečem da tipski hiši prav nič ne manjka. Vseeno pa se tipskih proda zelo malo, skoraj nič. Vsak hoče neke spremembe, za katere pa sploh ni nujno da so drage
O poceni materialih sem jaz mislil, talne obloge in sanitarna oprema. V osnovni ponudbi, ki jo dobiš je za te postavke namenjeno bolj malo €, posledično lahko izbereš samo neke poceni zadeve. Razen, če doplačaš, oziroma se že v štartu zmeniš okoli teh materialov.
Invictus ::
Poudarek: na njihovi strani.
Jasno da vsak svojega boga hvali .
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Poudarek je samo na tem da filozofiraš o zadevah o katerih nimaš pojma.
Če ti piše da je stena sestavljena iz kamene volne, plošč in lesa, namesto iverke in stiroporja...kje je tu prostor za zavajanje, če so našteta samo nesporna dejstva?
Če ti piše da je stena sestavljena iz kamene volne, plošč in lesa, namesto iverke in stiroporja...kje je tu prostor za zavajanje, če so našteta samo nesporna dejstva?
Kaj je pa narobe s ceglom+stiroporjem, seveda z malo armiranega beton vmes, btw? Razen, da je cenejši in bolj akumulativen, pa če kje voda spusti, te ne oblije mrzel pot takoj tisti moment? Pa boljše ceno drži.
Aja, ne sliši se fensi. To ima vsak. Če das pa se volno zunaj, ker si bio/eko trendi, je pa vse skupaj še bolj eko kot montažna s svojimi zaporami, lesu prevlečenem z ne vem čim, če je pa še osbjka pa sploh zmaga. Tukaj se niso neke tople vode odkrili. Cegu+izolacija ostaja zlati standard ne samo cenovno, ampak tudi drugače.
Govorimo seveda ob ustrezni izvedbi. Ne mi zdaj na plano ven vleči Janezov, ki zlagajo to kot 5 letnik lego kocke. Na približno, pa sej stoji...
Aja, ne sliši se fensi. To ima vsak. Če das pa se volno zunaj, ker si bio/eko trendi, je pa vse skupaj še bolj eko kot montažna s svojimi zaporami, lesu prevlečenem z ne vem čim, če je pa še osbjka pa sploh zmaga. Tukaj se niso neke tople vode odkrili. Cegu+izolacija ostaja zlati standard ne samo cenovno, ampak tudi drugače.
Govorimo seveda ob ustrezni izvedbi. Ne mi zdaj na plano ven vleči Janezov, ki zlagajo to kot 5 letnik lego kocke. Na približno, pa sej stoji...
korenje3 ::
Zgoraj sem se zmotil, mislim sem "zidano hišo".
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
Taip4n ::
Kaj sanjaš o iverki pri zidani bajti?!?!?!
Kamena volna, sam šit, ko se napije vode. Je po Sloveniji kar nekaj fasad, ki so odstopile zaradi tega... Tisti toplotni količnik pa tudi ni toliko boljši kolikor je cena. Stiropor pa tudi ne gori več...
Kake plošče, kak les? Lepljenec oz. celo žaganje s celim kupom kemikalij? Kjer je procent lesa zanemarljiv? Na koncu pa knauf povsod, da se poravna stene...
Ne, hvala, ostajam pri zidanem in ometu...
PrimoZ_ ::
Kaj je pa narobe s ceglom+stiroporjem, seveda z malo armiranega beton vmes, btw? Razen, da je cenejši in bolj akumulativen, pa če kje voda spusti, te ne oblije mrzel pot takoj tisti moment? Pa boljše ceno drži.
Česar jaz ne razumem čisto so skeletne hiše, kaj naj bi bila njihova prednost ?
Razumem jih v ZDA kjer imajo tradiji izdelave, so preproste in imajo nizko ceno gradnje. Pri nas pa jih prodajajo kot suho zlato in delujejo over engineered.
Voham predsodke nekoga, ki si je sam sebi dopovedal, da so montažne zanič. Skupni imenovalec takšnih je ponavadi cena...si je ne more privoščit in je zato zanič.
Preden zdaj eksplodirate, živim v cigl hiši ampak če bi kdaj kupoval, brez pomisleka vzamem montažno.
Kaj sanjaš o iverki pri zidani bajti?!?!?!
Kamena volna, sam šit, ko se napije vode. Je po Sloveniji kar nekaj fasad, ki so odstopile zaradi tega... Tisti toplotni količnik pa tudi ni toliko boljši kolikor je cena. Stiropor pa tudi ne gori več...
Kake plošče, kak les? Lepljenec oz. celo žaganje s celim kupom kemikalij? Kjer je procent lesa zanemarljiv? Na koncu pa knauf povsod, da se poravna stene...
Ne, hvala, ostajam pri zidanem in ometu...
Prosim lepo komentiraj stvari ki jih poznaš. Ker montažne gradnje očitno ne poznaš.
Če pa poznaš, kemijsko sestavo lesa :)))))) hvala
Jaz nimam nič proti montažni, če bi bila cena ustrezna. Minus montažne je manjko akumulacije. Kdor živi v zidani z debelo fasado, ve o čem govorim. Zmanjka štroma za pol dneva, notri temp. ne mrde. Sredi vročinskega vala notri kot da ni nič.
Na koncu koncev pa še vedno - zidana hiša z urejeno hidroizolacijo je praktično večna, pri montažni bo treba vsaj odpirati stene in popravljati parno zaporo, ker ne vem če kdo verjame, da bo tista folija in airstop trakovi zdržali 50let+. Brez dobre parne zapore pa dobiš kondenz v konstrukcijo in ko se to začne...
Na koncu koncev pa še vedno - zidana hiša z urejeno hidroizolacijo je praktično večna, pri montažni bo treba vsaj odpirati stene in popravljati parno zaporo, ker ne vem če kdo verjame, da bo tista folija in airstop trakovi zdržali 50let+. Brez dobre parne zapore pa dobiš kondenz v konstrukcijo in ko se to začne...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Prosim lepo komentiraj stvari ki jih poznaš. Ker montažne gradnje očitno ne poznaš.
Če pa poznaš, kemijsko sestavo lesa :)))))) hvala
Ja jih. Še pomagal kolegu, ki je hotel montažno bajto. Cel kup materialov, ki so meni precej sporni...
Montažne bajte nimajo praktično nobenih prednosti, razen postavitve do strehe. Notranja dela so povsod...
Če je tebi montažna všeč, kupi. Jaz je ne bom...
Jaz nimam nič proti montažni, če bi bila cena ustrezna. Minus montažne je manjko akumulacije. Kdor živi v zidani z debelo fasado, ve o čem govorim. Zmanjka štroma za pol dneva, notri temp. ne mrde. Sredi vročinskega vala notri kot da ni nič.
Si že bil v kaki novejši montažni? Jaz nimam klime pa nimamo nobenega problema med vročinskim valom. Niti v mansardi ne... Če vzameš najcenejšo varjanto montažne,kjer je zunanja stena debela 25cm, verjamem. Tam imaš problem. Jaz imam 49cm zunanjo steno. Izolacije za odvoz...
TheBlueOne ::
Ne prevec odlasati, ker materiali so se v dveh letih dvignili za 80%. Trenutno so menda po kvadratu na kljuc ca. 1700€/m2.
TheBlueOne je izjavil:
Ne prevec odlasati, ker materiali so se v dveh letih dvignili za 80%. Trenutno so menda po kvadratu na kljuc ca. 1700€/m2.
Jp, drži. Jaz sem delal lani sem dobil še za jurja. Letos kolega, pri istem izvajalcu ni prišel pod 1300... Ko sem začel o ideji o hiši so bile ponudbe po 700€ na meter, samo takrat še ni bilo denarja :)
Voham predsodke nekoga, ki si je sam sebi dopovedal, da so montažne zanič. Skupni imenovalec takšnih je ponavadi cena...si je ne more privoščit in je zato zanič.
Preden zdaj eksplodirate, živim v cigl hiši ampak če bi kdaj kupoval, brez pomisleka vzamem montažno.
Nope, denarja dovolj. Hotela najprej montažno. Prvi plan, zato tudi finančno pripravljena. Potem, ko so mi bile pa vedno manj všeč in ko so bili odgovori na vprašanja bolj PR material kot kaj resnega, kar naenkrat pa še vidim okoli, da se zidana ne dela nujno 3 leta. No, takrat smo šli pa nazaj na zidano. Iz zgoraj opisanih razlogov. Enostavno se mi zdi boljša opcija in bolj drži ceno. Ko je šla časovna komponenta iz enacbe, mi res ni jasno, zakaj bi plačeval več za manj. Meni ni logično, da so montažne dražje. Kar se pa skeletnih tiče, je pa nekako bolj smiseln cenovni okvir. Resda, če se gremo na ključ baute ali damahausa, potem smo v rangu boljših montazerjev. Ampak skeletna ima veliko prednosti zidane, ko se gre samogradnjo ali iskanje mojstrov na trgu. Skelet je poceni, potem se lahko veliko dela ali sam ali z mojstri, ampak nisi toliko v strahu česa ne smeš kje prekiniti in ne moreš potem več popraviti ipd.
Nima toliko veze izolacija, kot akumulacija. Vem kako se obnašata obe vrsti gradnje. Izolirane bajte še vedno segreva življenje v bajti in poraba štroma, pa če je 1m izolacije okoli. In če nimaš problema brez klime, to samo pomeni da imaš visoko toleranco za vročino ali pa živiš na Pohorju. Zame je poleti standard 23°C pri manj kot 50% vlage. Tega po nižinah osrednje SLO v vročinskem valu ne boš dosegel brez klime, tudi če zračiš na polno celo noč. Boš imel 23° brez klime, ampak pri 80-90% vlagi.Jaz nimam nič proti montažni, če bi bila cena ustrezna. Minus montažne je manjko akumulacije. Kdor živi v zidani z debelo fasado, ve o čem govorim. Zmanjka štroma za pol dneva, notri temp. ne mrde. Sredi vročinskega vala notri kot da ni nič.
Si že bil v kaki novejši montažni? Jaz nimam klime pa nimamo nobenega problema med vročinskim valom. Niti v mansardi ne... Če vzameš najcenejšo varjanto montažne,kjer je zunanja stena debela 25cm, verjamem. Tam imaš problem. Jaz imam 49cm zunanjo steno. Izolacije za odvoz...
Nima toliko veze izolacija, kot akumulacija. Vem kako se obnašata obe vrsti gradnje. Izolirane bajte še vedno segreva življenje v bajti in poraba štroma, pa če je 1m izolacije okoli. In če nimaš problema brez klime, to samo pomeni da imaš visoko toleranco za vročino ali pa živiš na Pohorju. Zame je poleti standard 23°C pri manj kot 50% vlage. Tega po nižinah osrednje SLO v vročinskem valu ne boš dosegel brez klime, tudi če zračiš na polno celo noč. Boš imel 23° brez klime, ampak pri 80-90% vlagi.
V praksi je tako, da vecino casa vsaj ponoci lahko potem zbijes temperaturo, podnevi pa jo drzis nizjo z roletami. Hiso pa deloma hladi tudi poden, ce se prav spomnem izracunov so tam se najvecje izgube.
Znajo pa tudi nove TC potegniti iz hise nekaj energije. Vlaga nas se ni prav motila, je pa ne merimo. Imamo pa 25cm izolacije + 10cm lesene brune + 5cm izolacije v instalacijski ravni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Točno tako. Izolacija ni problem, akumulacija je...
Poleg tega sem jaz že odpirala okna poleti, ker je bolje 27 stopinj pri nižji vlagi, kot 24 pri 80%. To ni za ziveti. Vlago pa je treba pač ven spraviti in tukaj konstrukcija zunanje stene nima kaj dosti veze. Menda se strinjamo, da če zunanje okoliščine dopuščajo odprinja oken, da je prazna luknja v steni enaka pri montažni kot zidani.
Poleg tega sem jaz že odpirala okna poleti, ker je bolje 27 stopinj pri nižji vlagi, kot 24 pri 80%. To ni za ziveti. Vlago pa je treba pač ven spraviti in tukaj konstrukcija zunanje stene nima kaj dosti veze. Menda se strinjamo, da če zunanje okoliščine dopuščajo odprinja oken, da je prazna luknja v steni enaka pri montažni kot zidani.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
TheBlueOne je izjavil:
Jp, drži. Jaz sem delal lani sem dobil še za jurja. Letos kolega, pri istem izvajalcu ni prišel pod 1300... Ko sem začel o ideji o hiši so bile ponudbe po 700€ na meter, samo takrat še ni bilo denarja :)
Ja pardon, sem dal cene za AT trg. V slo je menda nekje pri 1400€/m2.
Ne vem, meni so začeli za lumarja govoriti 1700-1800€/m2. Cca 2010-11 so meni Jelovica, Marles ipd naracunali za 1300€/m2 za NEH (sem sem, če se prav spomnim, pristela tudi ostale stvari, ki so identične pri eni ali drugi varianti - papirji, izkop, plata, klet, priključki, v glavnem vse do pohištva, da se lahko selis). Mogoče je tista cena 1800 gor tudi upoštevajoc vse to, ne vem, nisem bolj podrobno spraševala.
Zgoraj si spraševala, zakaj ljudje sploh kupujejo montažne, če so dražje. To skrivnost ti lahko zaupam, ker sem jih kar nekaj spoznal: čas.
Večinoma je samo v tem poanta in ne v neskončnem prepucavanju, kaj je boljše.
Čas je vrednota, ki v sloveniji ni cenjena. Čas je po našem mnenju zastojn.
Po mnenju zgoraj omenjenih ljudi pa je dosti vreden.
Samo gradnja je stresna za znoret in traja dolgo. Ni malo zgodb, ko so se pari razšli med gradnjo.
No ti ljudje investirajo ta čas raje v družino, svojo dušo, predvsem pa v posel. S to investicijo ustvarijo v tem času precej več, kot so preplačali montažno.
In nivo stresa med gradnjo je blizu 0, ker edino kar moraš naredit je izbrat pohištvo.
Anpak kot rečeno, to kar sem zdaj napisal je za 99% ljudi znanstvena fantastika
Samo gradnja je stresna za znoret in traja dolgo. Ni malo zgodb, ko so se pari razšli med gradnjo.
No ti ljudje investirajo ta čas raje v družino, svojo dušo, predvsem pa v posel. S to investicijo ustvarijo v tem času precej več, kot so preplačali montažno.
In nivo stresa med gradnjo je blizu 0, ker edino kar moraš naredit je izbrat pohištvo.
Utk ::
Sej ti tudi klasiko zgradijo na ključ, če hočeš. Že 50 let. Morda traja par mesecov več, ampak ne rabiš se ti s tem ukvarjat.
Razlike pač ni. Ajde, mogoče par mesecev. Ni zidana bajta nek bau-bau, ki mora trajati 5 let, da se vse posuši... Koliko časa se pa suši temeljna plošča za montažno? Pol ure ?
Sicer pa, če nisi na bajti, ne veš kaj ti naredijo... Ja, je nadzornik in garancija. Sam, a se boš kregal z njimi, ko si se že vselil... In vlačil po sodišču?
Delavci, tako pri montažnih, kot zidanih, naredijo po liniji najmanjšega napora... Jebivetrstvo folka, ki je komaj spacal osnovno šolo. Če zadaj ni palice...
Sicer pa, če nisi na bajti, ne veš kaj ti naredijo... Ja, je nadzornik in garancija. Sam, a se boš kregal z njimi, ko si se že vselil... In vlačil po sodišču?
Delavci, tako pri montažnih, kot zidanih, naredijo po liniji najmanjšega napora... Jebivetrstvo folka, ki je komaj spacal osnovno šolo. Če zadaj ni palice...
Zgoraj si spraševala, zakaj ljudje sploh kupujejo montažne, če so dražje. To skrivnost ti lahko zaupam, ker sem jih kar nekaj spoznal: čas.
In nivo stresa med gradnjo je blizu 0, ker edino kar moral naredit je izbrat pohištvo.
A si ti prebral, kaj sem napisala. Spadam v tisti 1%. Najprej si se spraseval, če denarja manjka, zdaj si presedlal na čas. Da vem sploh kaj o montažnih, je zaradi časa, ker so mi trajbali, da zidarija traja več let ipd. 11 mesecev, ki sem jih jaz razvlekla na 14, ker se pač nisem mogla vozit 50km stran vsak dan vmes. Pri montažni bi se zgodilo enako, prodajaj pravljice o tem, da te sploh zraven ni treba komu drugemu. Moji kolegi so večinoma delali montažne, ker so jim verjeli, pa so ravno tako non-stop zraven viseli. Vmes smo plačevali najemnino in vse stroške tam. Čas je bila zelo važna komponenta in moja prva omenjena, ampak ti si na prvo žogo denar ven potegnil.
Zgodovina sprememb…
Gradnja na ključ ni ravno brezdelje in stress free. Poleg tega, da moraš urediti vsepriklope, okolico, moraš še majstre gledati malo pod prste. Montažerje imajo že svoje, potem so pa podizvajalci. Tam moraš pa gledati kaj delajo, da sproti opozoriš na morebitne napake. Lahko pa seveda komplet projekt z okolico vred in hudim nadzorom daš na ključ. Samo potem so pa cifre že brutalne.
Najbolj pogosto zidana hisa v DE: https://www.hausausstellung.de/stadthau...
Cena od 185.000 naprej.
Energijsko 12,6kWh A+
Cena od 185.000 naprej.
Energijsko 12,6kWh A+
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Utk ::
Najbolj pogosto zidana hisa v DE: https://www.hausausstellung.de/stadthau...
Cena od 185.000 naprej.
Energijsko 12,6kWh A+
Ti mater...pa pravijo, da so naše socialistične bajte grde.
Pa si izberi drugo, jih imajo nekaj 100 v katalogu. Ta ponuja najvec svetlobe in uporabne povrsine glede na ceno in sirino, ter dolzino.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Lepota je v očeh malarja. Problem je, da teh pri nas praviloma niti zgraditi ne moreš. Razmerje stranic in šotorska streha, kaj šele oboje skupaj, padeta najbrž v večini primerov.
Zgodovina sprememb…
Ja slovenci so komplicirani, ampak odvisno tudi od vez. Mas 90% ljudi, ki se drzi prostorskega nacrta, pol pa vidis 1-2 bajti, ko si mislis al je zupanova al pa od rodbine zupana.
Ti verjetno isces klasiko: https://www.hausausstellung.de/einfamil...
Ti verjetno isces klasiko: https://www.hausausstellung.de/einfamil...
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
PrimoZ_ ::
Lepota je v očeh malarja. Problem je, da teh pri nas praviloma niti zgraditi ne moreš. Razmerje stranic in šotorska streha, kaj šele oboje skupaj, padeta najbrž v večini primerov.
Včasih so jih očitno lahko gradili, ker je tule okoli Kranja kar nekaj povsem enakih, tam iz 60ih ali 70ih.
Danes pa je zahteva prosorskega plana na isti ulici dvokapnica in dolžina:širina mora biti vsaj 5:4 če prav vem.
Ja, brez papirjev, tole dvomim, da je bilo kdaj dovoljeno. V samem Kranju so pa to recimo temu mestne vile, jih je pa kar nekaj. Jaz v podeželski okolici KR imam 1:1,5, strma dvokapnica. Brez čopov, fasada omet ali les ipd itn... Meni je sicer prav, zapelji se čez kranjske Voge, pa boš videl kako izgleda, če vsak počne, kar hoče.
Šenčurski del Vog pa je tako zapet, da je kar nenormalno. Težijo za vsako malenkost
gruntfürmich ::
tudi kredite banke baje raje odobravajo za velike in priznane proizvajalce, marles najbolj. menda je bil to potem razlog da se je kolega odločil zanjo.
pa morda ima marles tudi velik spisek notranje opreme, ki so sam naredi in lahko vgradi v hišo.
tudi jaz sem tako mislil, potem pa sem ugotovil da nimam volje sam pacati cigle skupaj, da prihranim drobiž, ter da priganjam fušarske 'mojstre' da mi pridejo končno zrihtat zadeve.
in zato (zaenkrat) ne gledam več drugega kot montažnih zadev na ključ...
pa morda ima marles tudi velik spisek notranje opreme, ki so sam naredi in lahko vgradi v hišo.
Če bi že izbiral, montažna sigurno ne. Ali zidana ali pa brunarica.
tudi jaz sem tako mislil, potem pa sem ugotovil da nimam volje sam pacati cigle skupaj, da prihranim drobiž, ter da priganjam fušarske 'mojstre' da mi pridejo končno zrihtat zadeve.
in zato (zaenkrat) ne gledam več drugega kot montažnih zadev na ključ...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Tody ::
če hočete zidano na ključ mate mphise.si so pa dražji od lumarja :) ampak samo za par tisočakov
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Obnova montažne hiše ali gradnja noveOddelek: Loža | 4939 (2874) | tony1 |
» | Trenutna situacija pri Zidani vs. Montažni hiši? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 18829 (13677) | Invictus |
» | Montažne hiše - pogajanje o ceni (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 27622 (22480) | UganiKdo |
» | Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 46122 (28268) | Aston_11 |
» | Montažna hiša- dvojček: help needed! (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20475 (16551) | nejcek74 |