» »

Od zemlje do toplega doma

Od zemlje do toplega doma

TheHijacker ::

Kot strela iz jasnega sem dobil nekaj zemlje (hvala babica). Nekoč (5-10 let) bi rad da tam stoji hišica.

A pri komu doma ravnokar gradite ali pa imate tudi namen? Rabil bi čim več informacij kako začet. Na začetku kako je glede papirjev, potem pa zidava. Pozidati ali montažno? Bral sem, da je montažno ceneje.

Kakršenkoli nasvet bo prišel prav :D.
http://www.google.si

marnit ::

Najprej se vpraši če je zemlja sploh zazdljiva. Če ni moraš spremenini namebnost zemljišča, da lahko to storiš moraš imeti "razlog" (utemeljen) in pa počakati moraš da občina spremeni zazidalni plan (recimo da to delajo na nekaj let).

Potem ko je zazidljivo moraš dobiti podatke kako bajto lahko gradiš. Potem greš do zidarja in ti on naredi celoten načrt s katerim zaprosiš za gradbeno dovoljenje. Recimo da nanj čakaš 1 leto, če se noben ne pritoži seveda. Pa plačaš potem še prispeve ene 5 mio sit (da ti elektriko napeljejo, vodo...).

Lahko da se v čem tudi motim, saj stvar poznam le grobo. Poglej na stran nepremicnine.net, pod življenske in pravne nasvete. V kolikor misliš, da sam še vedno nisi sposoben vse te birokracija ali pa se ti enostavno ne da, sem prepričan da bi tudi kaka agencija uredila papirje namesto tebe. Seveda moraš potem plačati :))

btw: v kolikor je na zemlji že objekt, ki je nekje zapisan (ne vem zdej točno kje) lahko zaprosiš za nadomestno gradnjo.

EDIT: montažno je že ceneje in hitrejše vendar pa ne vem kako je s lesom čez 30 let (mislim da 30 let je garancije, več ne). Jez osebno bi/bom če bom gradil zidano, razen če maš parcelo na barju, kje je boljše če je hiša "lažja".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marnit ()

gzibret ::

Če tam že sedaj stoji KARKOLI, potem se strvari zelo poenostavijo, saj zaprosiš za obnovo objekta, kamor stlačiš karkoli (tudi dozidave.... v resnici objekt podreš in postaviš novega, samo tega ne napisati notri).

Če tam ne stoji nič, parcela pa ni zazidljiva (kar lahko pogledaš v občinskem prostorskem planu), boš imel probleme. Prvo je treba spremeniti prostorski plan občine, kar je zelo dolgotrajna in neprijetna zadeva.

Če je v prostorskem planu ta parcela umeščena kot bodoča poselitev ali zazidljiva ali kaj podobnega, potem pa se lahko brez skrbi začneš baviti s papirologijo. Prvo moraš narediti idejni načrt, potem greš z njim po razna soglasja (voda, elektro, sosedi....) itd...

Preveri na občini, kako poteka postopek.
Vse je za neki dobr!

Vikking ::

EDIT: montažno je že ceneje in hitrejše vendar pa ne vem kako je s lesom čez 30 let (mislim da 30 let je garancije, več ne). Jez osebno bi/bom če bom gradil zidano, razen če maš parcelo na barju, kje je boljše če je hiša "lažja".

Hehe, če si planinc potem boš vedu da mi je brezpotrebe dokazovat karkoli, da ne govorimo o različnih bungalovih, kočah, ki služijo svojemu namenu že mnogo let, pa so iz samega lesa. Poleg tega so pri montažnih hišah predvsem različne plošče sestavljene iz lesa, betona, polnil.

Tudi potresno, izolacijsko je enako če ne boljša od zidane hiše.

TheHijacker ::

Parcela je zazidljiva. Trenutno izdelujemo prepis na moje ime.

Torej če prav razumem, ko imam zazidljivo zemljo grem v "boj" z birokracijo. Zakaj traja eno leto samo za izdajo gradbenega dovoljena?! :O Sosed bo samo eno eden in z njim ne bo težav.

A so pri komu doma nedolgo nazaj zidali? Koliko časa traja celotna ureditev papirjev?
http://www.google.si

marnit ::

No kar se tiče montažne hiše je res kaj si povedal vendar pa je tisto kar sem jaz povedal zgolj moje osebno mnenje. Več o montažnih hišah tukaj.

Mislim da traja eno leto, lahko več, manj. Pač, birokracija.

EDIT: več o novogradnjah

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marnit ()

Buggy ::

Kot prvo cestitke za novo pridobitev ;)

Kot razumem, se ti se ne mudi z zidavo, je pa tako da procesi pri urejanju papirjev na poti k hiski "pozrejo" kar nekaj casa.
Jaz bi se prvo preprical, da sem vpisan kot lastnik v Zemljisko knjigo. Potem bi sel na obcino, kjer je ta parcela plasirana in bi zaprosil za lokacijsko informacijo, namenjeno gradnji enostavnega objekta. Tam bo pisalo, ce je parcela sploh zazidljiva, ce ima obcina ali kdo drug kake interese s to parcelo, ki so sirsega pomena, zvedel bos tudi kaksno hiso lahko gradis (razmerje stranic, naklon strehe, koliko etaz....), ko si ze tam lahko informativno na UE vprasas se za informativen izracun komunalnega prispevka.....to bi bilo za prvo fazo tudi cisto dosti.

Ko pa se stvari lotis bolj resno (beri: imas prisparanega "nekaj" denarja) in so vsi predpogoji izpolnjeni, pa gres k geodetu, ki ti pride izmerit parcelo, na podlagi geodetskega posnetka potem naredis urbanisticni del projekta (bivsa lokacijska dokumentacija) z njim pa potem lahko delas PGD (projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja). Tega ti lahko naredi arhitekt po lastni zelji (nacrt hise) , kupis tipskega ali pa ga vzames od izvajalca montaznih his (ce se odlocis za to varianto). Cene so nekje od 400Ksit do 1.5Msit.

Ko dobis se PGD gres placat komunalni prispevek (ki je od obcine do obcine razlicno velik - razlike zelo velike od 400Ksit do 2Msit in vec), potrebujes se par soglasij za pridobitev gradbenega dovoljenje (soglasja na projektne pogoje si dobil ze v urbanisticnem delu projekta) in popolno vlogo z izpiskom iz zemljiske knjige predlozis na upravni enoti (UE) kjer potem cakas na pozitivno mnenje na izdajo GD :).

Torej, samo ta papirologija ti nekje od zemlje do gradbenega dovoljenja vzamo od nekako 6 mesecev pa naprej in denarno od cca 1Msit naprej. Opozarjam pa, da ta "naprej" je zelo nedefiniran in rado se zgodi da se vedno bolj oddaljujes od predvidene cene :(
Mene je do GD prislo 1.2Msit in 4 mesece cakanja s tem, da sem urejal to v neki relativno majni obcini, kjer sem tudi poznal dosti ljudi.

Ko pa se stvari blizajo koncu pa je veselje toliko bolj neizmerno...kar pogumno, se isplaca.

Ce te kaj bolj detajlno zanima pa lahko preberes par stvari na to temo tukaj

TheHijacker ::

Uf. Veliko čtiva za preštudirat.

Buggy: Da. Z gradnjo se mi ne mudi preveč, ker nimam dovolj financ. Za papirje bi jih pa moral zbrat. Mogoče veš po tistem, ko imaš vse dokončne papirje (gradbeno dovoljenje) koliko časi ti veljajo? Ali moraš takoj začeti zidati ali lahko čez par let?
http://www.google.si

Caligula ::

Jaz ti predlagam stekleno piramido. V Trimo stilu. Stekla zascitena proti UV, poceni, kul, negorljivo, obstojno, protipotresno, brez gradnje-samo montaza,...

Buggy ::

Gradbeno dovoljenje za manj zahtevni objekt (stanovanjsaka hisa) velja od izdaje 2 leti. Imas pa moznost podaljsanja 2x po 1 leto seveda z argumentirano obrazlozitvijo.
Se pa ne sekiraj prevec, saj za zacetek gradnje se steje ze gradbeni iskop, tako da ko dobis GD izkoplji jamo in to pomeni, da si pricel z gradnjo. Poleg tega pa ti bo jama se kazala kako se giblje podtalnica na tvoji parceli oz. kako prepustena je struktura materiala, tako da se bos kasneje lahko odlocil ali bos delal klet in kako mocno bos delal hidroizolacijo.

TheHijacker ::

Aha! To ti pa je ideja ja >:D.

Torej če prav razumem rabiš dovoljenja (komunala?, vodovod?, elektro?, sosedje,...). Ko imeš vse to lahko izdajo gradbeno dovoljenje. In ko enkrat imaš ta list lahko začneš. Če nimaš denarja za kaj več, lahko samo luknja, da se vidi da si začel gradit. Čim enkrat začneš ti ne poteče nobeno dovoljenje?
http://www.google.si

Buggy ::

Ni sicer tako enostavna pot do gradbenega dovoljenja kot si napisal ampak nekako tako ja. Najvec denarja te pride PGD, ki ga zacnes delati na podlagi vseh soglasij k projektu in kasneje komunalni prispevek, ki ti ga odmeri obcina.
Ko pa enkrat "zakopljes" pa ti gradbeno vec ne zastara...kot si napisal :)

globoko grlo ::

hehehe, lol, čez 5-10 let se bo zakonodaja 2x spremenila, tko da ti tole zdej čist nč ne nuca, pa itak boš ti sam že ene 5x pozabu

drgac pa je to tko, kot je buggy povedal, pa velik sreče in obilo veselja

je pa res, da je eno luknjo gledat ene par let nekaj bolj grdega na tem svetu

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

gradbeno dovoljenje

Oddelek: Loža
4110023 (1170) bemfa
»

mobilne hiške - zakonodaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8748409 (31307) liberluminus
»

Parcela

Oddelek: Loža
296109 (5060) floyd1
»

Kako legalno postaviti čebelnjak na kmetijsko zemljišče

Oddelek: Loža
4826649 (23336) estons
»

Izračun komunalnih prispevkov in cena gradbenega dovoljenja ?

Oddelek: Loža
2533567 (2762) tony1

Več podobnih tem