☰

» »

Montažne hiše - koliko realna cena?

Montažne hiše - koliko realna cena?

Temo vidijo: vsi
««
12 / 12
»
»»

lambda ::

RedDrake je izjavil:

Zakaj pa je tako težko dobiti "natančen" znesek? Je odvisen morda tudi od ViP?

Če je komunala ob neki že dolgo opremljeni parceli, afaik občina izračuna po neki svoji formuli tistega komunalca in jih imaš potem v rangu, ki ga omenjajo, 5-20k večinoma.

Če pa občina prevzame komunalno opremlajanje za npr. nek OPPN, večje območje novih hiš, pa lahko naredi javni razpis, prijavijo se izvajalci, cena je takšna kot je, strošek se razdeli med lastnike parcel - tam pa stvari lahko gredo precej višje. Konkretno na mojem območju je bil povprečen komunalni prispevek nekje med 30k in 35k € (naj manjše parcele tudi okrog 25k, največje čez 60k).

velikBrokoli ::

Pa ravno komunalni prispevek je najbolj simple pridobiti. Občine imajo objavljene formule za izračun komunalnega prispevka, notri vneseš podatke o parceli, hiši in infrastrukturi, pa dobiš točno cifro.

Vse ostalo je veliko težje izračunati, preden dejansko začneš gradit. Prav tako je odvisno od tvojih standardov, ali boš kaj delal v lastni režiji, lahko grejo takrat ravno gradbeni materiali navzgor, pa potem delaš anekse pogodb, lahko je obrestna mera visoka in boš moral vzeti drag kredit, itd itd.

johnnyyy ::

lambda je izjavil:

Če pa občina prevzame komunalno opremlajanje za npr. nek OPPN, večje območje novih hiš, pa lahko naredi javni razpis, prijavijo se izvajalci, cena je takšna kot je, strošek se razdeli med lastnike parcel - tam pa stvari lahko gredo precej višje. Konkretno na mojem območju je bil povprečen komunalni prispevek nekje med 30k in 35k € (naj manjše parcele tudi okrog 25k, največje čez 60k).

Huh tole ni ravno legalno. Občina ima formulo, kjer izračuna komunalni prispevek, glede na opremljenost in to je to. Občina nima pravice, da da sedaj vam nabije financiranje komunalne infrastrukture. Ker če jo financirate potem mora biti v vaši lasti.

Večinoma se naredijo francoze in hočejo, da si ti investitor komunalne opremljenosti, potem pa to upravljanje preneseš na komunalo.

kriptobog ::

johnnyyy je izjavil:

lambda je izjavil:

Huh tole ni ravno legalno. Občina ima formulo, kjer izračuna komunalni prispevek, glede na opremljenost in to je to. Občina nima pravice, da da sedaj vam nabije financiranje komunalne infrastrukture. Ker če jo financirate potem mora biti v vaši lasti.

Večinoma se naredijo francoze in hočejo, da si ti investitor komunalne opremljenosti, potem pa to upravljanje preneseš na komunalo.

To delajo. Tudi pri nas je bilo tako. Če ne bi pristali pa občina ne bi šla v sprejetnje OPPN in izgradnjo infrastrukture in bi na parcelah lahko samo pasli krave in sadili koruzo.

kriptobog je izjavil:

To delajo. Tudi pri nas je bilo tako. Če ne bi pristali pa občina ne bi šla v sprejetnje OPPN in izgradnjo infrastrukture in bi na parcelah lahko samo pasli krave in sadili koruzo.

Hja precej hinavsko, vprašanje še koliko je pri tem še kakšne korupcije...

Pri nas je bilo tako, da bi lahko občina zgradila, samo glede na število parcel in območje nismo ravno na prioriteti. Torej smo imeli 3 možnosti:
1) Čakamo v nedoločen čas da občina najde denar in voljo
2) Sami organiziramo in financiramo izgradnjo in pri plačilu komunalnega prispevka položimo račune in dokazila. Kar je bil problem, saj bi moral potem najprej urediti komunalno infrastrukturo, ker komunalca je bilo potrebno plačati pri izdaji GD.
3) Sami organiziramo in plačamo in smo lastniki infrastrukture - in damo komunali v upravljanje.

Aja, pri nas je bilo še tako, da smo bili mi (oz. na začetku jaz) lastniki dovoza in parcel kjer gredo vodi. Tako da smo imeli malce bolj proste roke, saj se je kopalo po "našem".

lambda ::

Ne vem kdo naj bi to plačal sicer, če ne investitor. Davkoplačevalec? Sleherni občan na minimalcu in najemnini preko mesečnih položnic za komunalo?

Najbrž je težava na drugi strani - da je "redni" komunalni prispevek za parcele, ki ne gredo skozi tak postopek, prenizek (in ga lastniku/investitorju financirajo drugi).

"Sami organiziramo" morda gre pri 5 parcelah. Ne pa pri 50 (če je skoraj ravno toliko lastnikov).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lambda ()

V praksi te prisilijo, da to sam financiraš, razen, če gre za veliko število parcel. Meni je elektro hotel zaračunati 15k za "ojačanje moči transformatorja", ker na vasi ni bilo več dovolj moči za nove hiše. Potem so pa dojeli, da gre za 6 novih parcel in so nam ojačitev in dodatne kable častili oni.

Dovozno cesto me je občina prisilila, da komunalno opremim za vseh 6 parcel, ker sem bil prvi, ki je na tem območju gradil (pred tem je bil en velik travnik). Na srečo so ostali solastniki prispevali zraven in nismo komplicirali, si pa lahko zelo hitro življenje zagreniš, če imaš tečne/neugodne sosede, ker bi jih zelo težko prisilil v plačilo. Vsaj ne v zglednem času.

lambda je izjavil:

Ne vem kdo naj bi to plačal sicer, če ne investitor. Davkoplačevalec? Sleherni občan na minimalcu in najemnini preko mesečnih položnic za komunalo?

Najbrž je težava na drugi strani - da je "redni" komunalni prispevek za parcele, ki ne gredo skozi tak postopek, prenizek (in ga lastniku/investitorju financirajo drugi).

"Sami organiziramo" morda gre pri 5 parcelah. Ne pa pri 50 (če je skoraj ravno toliko lastnikov).

To bi morala plačati občina - zato sploh plačaš komunalni prispevek.

Samo pri nas imajo občine težavo. Namreč v preteklosti se je zgradilo precej hiš, ki so imele greznice. In zaradi spremembe zakonodaje je potrebno vse te hiše priklopiti na javno kanalizacijsko omrežje. Kdo to plača? Boomerji? Noup, občine in tako nimajo denarja, na drugi strani pa imajo pištolo v obliki zakona na čelu. Zato je najbolje, da si novogradnje investitorji opremijo sami, zraven pa še plačajo komunalni prispevek za stare hiše, da jim občina financira priklop na kanalizacijo.

Groot ::

johnnyyy je izjavil:

lambda je izjavil:

Tole je povsem legalno in čisto običajna praksa v primeru razvoja novih območij. Graditelji prevzamejo strošek komunalnega opremljanja in nato v zameno za oprostitev (ali zmanjšanje, če strošek ni tako velik) plačila komunalnega prispevka zgrajeno komunalno opremo prenesejo na občino. Sicer je to praksa, ki je bila primarno prisotna pri razvoju poslovnih con (dal ta postopek čez za kar nekaj strank), ampak se je sedaj razširila tudi na splošen nivo.

Je pa seveda težava, ko gre vsaj v začetni fazi za samo nekaj hiš, občina pa ima ideje o tem, da bi hkrati opremili par hektarjev veliko območje. To je pa lepota lokalnih šerifov, ki jih na žalost naš sistem še vedno podpira, namesto da bi vse skupaj prenesli na nivo pokrajin.

Magic1 ::

Cena hiše je seveda močno odvisna kaj in kako se dela. Jaz vidim tri popolnmoma različne stile, ki imajo seveda čisto drugačno ceno.
-da se lotiš sam, kar se da sam narediš, najdeš dobre izvajalce, sam projektiraš in nadzoruješ. Paziš na smotrnost nakupov, a še vedno vgradiš dost top šit sodobno robo. Si seveda ob pet let življenja, a cena je relativno nizka.
-da želiš podobno top šit sodobno in da ti drugi vse naredijo. To si hitro na x2.
-da kupiš tipsko na ključ. Cenovno je to verjetno še ceneje od prve varjante, samo narejeno bo na najbolj možno cenovni način. Podobno kot nadstandardne nova stanovanja, ki še klime, talnega in prezračevanja nimajo. Pa papirnate stene in s dvoslojnimi okni brez rolet/krpank.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Groot je izjavil:

Tole je povsem legalno in čisto običajna praksa v primeru razvoja novih območij. Graditelji prevzamejo strošek komunalnega opremljanja in nato v zameno za oprostitev (ali zmanjšanje, če strošek ni tako velik) plačila komunalnega prispevka zgrajeno komunalno opremo prenesejo na občino. Sicer je to praksa, ki je bila primarno prisotna pri razvoju poslovnih con (dal ta postopek čez za kar nekaj strank), ampak se je sedaj razširila tudi na splošen nivo.

Je pa seveda težava, ko gre vsaj v začetni fazi za samo nekaj hiš, občina pa ima ideje o tem, da bi hkrati opremili par hektarjev veliko območje. To je pa lepota lokalnih šerifov, ki jih na žalost naš sistem še vedno podpira, namesto da bi vse skupaj prenesli na nivo pokrajin.

Hudič je v detajlih. To kar opisuješ je običajna praksa. V tem primeru investitor kupi parcelo (ali več njih), na podlagi OPPN naredi parcelacijo, komunalno opremi parcele in potem parcele proda po višji ceni (da z opremlenostjo nima izgube), lahko pridobi GD za posamezne segmente in že plača komunalni prispevek (oz. se z občino dogovori) ali pa sam investira v izgradnjo hiše in jo potem proda.

Torej ko ti kupiš parcelo nimaš še nekega "nevidnega stroška" in nekoga ki bi te vlekel za jajca - daj mi 50k€ da zgradim ali pa ne boš gradil.

In tako imajo tudi zazidljiva zemljišča različne cene. Jaz sem kupil zazidljivo zemljo pod 30€/m² - samo ni bila komunalno urejena. In občina je rekla, lahko uredi občina - samo ne vedo kdaj bo (ker imajo druge prioritete). Lahko pa si uredimo sami in ob izgradnji hiš priložimo račune in se nam bo odbilo - ob tem pa bomo morali infrastrukturo prenesti na občino. Ko bodo parcele dokončno komunalno urejene jih lahko prodam za +60€/m², če pridobim še GD pa sem nad 100€/m². Malce nefer bi bilo, da bi najprej prodal parcele za +60€/m², potem pa od kupca zahteval naj mi plača še komunalno opremljenost.

Groot ::

Ni nobenega hudiča v detajlih. Hudič je samo v tem, da so ljudje naivni in padejo na prvo nizko ceno. Ooo parcela po 10 EUR/m2, gremo takoj v nakup. Seveda brez da bi se vnaprej pozanimali o stanju itd. Potem pa joka je kako kdo ne želi česa urediti itd.

Kot je nekdo že omenil, vse relevantne informacije se da pridobiti. Ampak če potem ko ti občina reče da območje še ni komunalno opremljeno in hkrati ni nobenega načrta za izvedbo, še kar misliš da se bo zadeva nekako uredila, si pač sam kriv za tak nakup.

Groot je izjavil:

Ni nobenega hudiča v detajlih. Hudič je samo v tem, da so ljudje naivni in padejo na prvo nizko ceno. Ooo parcela po 10 EUR/m2, gremo takoj v nakup. Seveda brez da bi se vnaprej pozanimali o stanju itd. Potem pa joka je kako kdo ne želi česa urediti itd.

Kot je nekdo že omenil, vse relevantne informacije se da pridobiti. Ampak če potem ko ti občina reče da območje še ni komunalno opremljeno in hkrati ni nobenega načrta za izvedbo, še kar misliš da se bo zadeva nekako uredila, si pač sam kriv za tak nakup.

Ne boj se nizkih cen, boj se visokih. Če kupiš zazidljivo parcelo za ceno kmetijskega zemljišča, jo boš še vedno lahko prodal "nekemu kmetu, da bo gor ovce pasel" za ceno kmetijskega zemljišča. Problem bo nastal če boš kupil parcelo za 300€/m², pa ugotoviš, da na parceli ne boš smel graditi in jo boš prodal za ceno kmetijskega....

Sicer so to ekstremni primeri. Realno je bolj, da boš kupil parcelo v nekem robu/klancu za ceno +100€/m², priklopi ob parceli, vse štima, GD dobiš ... no potem pa pride geomehanik in ni navdušen, izkop, pilotiranjem škarpe, dovoz v steno vklesan itd. in potem ugotoviš, da si na 300k€ ko si temeljno plato naredil.

Enkrat moja začne pametovat, kako sva se zaj* z nakupom in vsem delom, ker kolegica in tip bosta gradila montažno za 250k in za parcelo sta dala 200k - in potem kako bosta onadva z montažno na 450k€ midva pa na 600k s klasično. In kako bosta sta vsak svoje stanovanje v LJ prodala in zamenjala za hišo in še za poroko bo ostalo. Pa vprašam kaj je všteto v ceno in odgovor "ja vse". No mine nekaj mesecev - pa pravi, da se kolegica ne bo poročila?! Ja, pri bajti sta se zakalkulirala in nista upoštevala komunalca, izkopa, temeljne plošče, ureditve gradbišča, okolice, DDVja itd. - in sedaj jima 150k manjka.

amacar ::

floyd1 je izjavil:

- komunalni prispevek - 10k
največji problem pa je ker to ti nihče ne pove koliko bo prišlo, saj je vse odvisno od lokacije/občine/terena.

Tako je. In npr. 10k za komunalni prispevek še niti ni dosti. Poznam človeka, ki je dal pred 15 leti nekje med 17 in 18k. V Tuhinjski dolini, spada pa pod Občino Kamnik.

Jaz sem dal lani 16.5k v centru Maribora.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: amacar ()

borut_p ::

Jah pismu fantje. Saj se ve da KP odvisen od velikosti parcele in objekta.
Ne mores primerjat po koncni cifri koliko kaj stane. Niti ne zaradi okolice kjer delas - odvisno kaj ti obcina nudi na lokaciji kjer si.
Tak da cen KP ne pove nic

denabiker ::

RedDrake je izjavil:

Ja, samo tele zgoraj omenjene postavke se da hitro oklestiti verjetno celo za 100k EUR skupaj. Ampak verjetno je šlo po principu "ima se, može se", tako da all good.

Jaz menim, da pri bajti in opremi se ne špara popolnoma nič, kupiš kar ti je všeč in kar je kvalitetno. Te stvari bos gledal in uporabljal vsak dan in bodo desetletja trajala, zato nima smisla gledat na denar.

floyd1 ::

denabiker je izjavil:

RedDrake je izjavil:

Ja, samo tele zgoraj omenjene postavke se da hitro oklestiti verjetno celo za 100k EUR skupaj. Ampak verjetno je šlo po principu "ima se, može se", tako da all good.

Jaz menim, da pri bajti in opremi se ne špara popolnoma nič, kupiš kar ti je všeč in kar je kvalitetno. Te stvari bos gledal in uporabljal vsak dan in bodo desetletja trajala, zato nima smisla gledat na denar.

Če denar ni problem, itak. Če pa izbiraš med slabšo opremo in tem, da se še nekaj let ne boš selil...

borut_p je izjavil:

Jah pismu fantje. Saj se ve da KP odvisen od velikosti parcele in objekta.
Ne mores primerjat po koncni cifri koliko kaj stane. Niti ne zaradi okolice kjer delas - odvisno kaj ti obcina nudi na lokaciji kjer si.
Tak da cen KP ne pove nic

V zgoraj opisani situaciji ni bilo niti priklopa na kanalizacijo. Je pa res šlo za razmeroma veliko hišo (250+m2).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: floyd1 ()

aytim ::

velikBrokoli je izjavil:

Pa ti misliš, da povprečen par financira take hiše?

Za tak denar odpreš s.p./d.o.o., z neko plačo boš težko skozi prišel, razen če imata oba visoko plačo in dobiš pomoč staršev.

Ali pa se sprijazniš z realnostjo in kupiš manjše stanovanje za 200k, pa je problem rešen.

Za 100k dobiš 140kvadratov, za dodatnih sto jo posodobiš in popraviš.

V Halozah. Pa v lastni režiji. Pa med posodabljanjem in popravljanjem živiš doma pri mamici.
««
12 / 12
»
»»