» »

FPS drops v igri z ok hardware

Fk123 ::

Živjo,
Ne vem če je pravi topic ampak tldr problema je, da imam težave z FPS dropi med igranjem videoiger z okej hardware za to specifično igro (LoL).
pc:
cpu: AMD Ryzen 5 3600X
motherboard: MSI B450 TOMAHAWK MAX
memory: 16GB DDR4
graphic card: Gigabyte OC GeForce GTX 1660 SUPER, 6 GB
Disk: SAMSUNG SSD disk 970 EVO PLUS 500GB M.2
monitor: Asus VG248

in sicer igro igram na 144hz / 120hz, ko se začne dogajanje na ekranu FPS dropa na 90-100 kar rata vse skupaj zelo laggy. Povezava med monitorjem in PCjem je DisplayPort (bil je tudi že zamenjan in problema ni rešilo), v Windowsih imam settingse naštimane na 144hz /120hz, in display driverje sem probal že reintallat in ne pomaga. Bios je flashan na najnovejšo verzijo te matične. V nVidia control panel imam disablan V-sync in ostale nastavitve so naštimane na performance.

Problemi, ki so izločeni:
- nov CPU se je za moje pojme malo pregreval (60 stopinj idle), zato sem zamenjal stock hladilnik z malo boljšim, ki je zadevo ohladil za 10 stopinj. Prav tako sem procesor undervoltal, da se manj pregreva tako, da pregrevanje ni bil problem.
- nov GPU, ki se med igro ne segreje več od 60 stopinj, ker pač ni zahtevna igrica...
- nov disk namesto navadnega SSD, m.2 ssd, ki pohitri delovanje računalnika vendar ta problem z FPS dropi še vedno ostaja...
Mi zna kdo pomagat? Je možno, da je problem v napajalniku, ki je edina stvar, ki je nisem upgrajdal. Napajalnik se mi zdi da je 550W.

Prejšni post:

Hvala vnaprej.
Lp

Sheteentz ::

Zaradi 100 fps-jev stvari že niso laggy. Kaj točno je laggy? Premik miške, odzivnost tipkovnice? Lahko, da imaš fuč to dvoje.

Uizi ::

Računalnik je fuč, prodaj dokler ti še dela.
Lp

Silici ::

- Probaj merit FPS z nižjimi grafičnimi nastavitvami, spremljaj če so dropi v razmerju z prejšnimi nastavitvami
- CPU overclockaj z originalno napetostjo

Gagatronix ::

100 fps je laggy ? Pa komu ti prodajas bucke ? :))

Rajsi tocno povej kaj je laggy, ker fps to garantirano ni. Keyboard/mouse input ?

Alien123 ::

Katere rame imaš? Si si v biosu nastavil speed z xmpjem al pa manual?

KAVINSKY ::

Internetna povezava, updejti v ozadju?

Sheteentz je izjavil:

Zaradi 100 fps-jev stvari že niso laggy. Kaj točno je laggy? Premik miške, odzivnost tipkovnice? Lahko, da imaš fuč to dvoje.
Nevem občutek je kot, da če pade pod tisto mejo kjer imam nastavljene hz-je, da se zaslon občutno ne refresha tako hitro, da bi bila igra tekoča in je občutek kot, da igraš z 40FPS... Miška tipkovnica ni problem

Uizi je izjavil:

Računalnik je fuč, prodaj dokler ti še dela.
Lp

Kako, če je PC praktično nov :D

Gagatronix je izjavil:

100 fps je laggy ? Pa komu ti prodajas bucke ? :))

Rajsi tocno povej kaj je laggy, ker fps to garantirano ni. Keyboard/mouse input ?
Ne vem kako to, da je saj zato pa pišem na forum? Občutek je kot, da je 40FPS. Internet ni laggy keyboard mouse ni laggy občutek je, da droppa fps saj verjetno poznaš feeling? In tudi na FPS countru se pozna da se krepko zmanjša count FPSov

Alien123 je izjavil:

Katere rame imaš? Si si v biosu nastavil speed z xmpjem al pa manual?

RAM je hyperX 1x16GB 2666mhz, enablan XMP v biosu.

KAVINSKY je izjavil:

Windows je updejtan na zadnjo verzijo, power settingsi so nastavljeni na maximum performance, internet je 200/100 optika kar ne predstavlja problema.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fk123 ()

Silici je izjavil:

- Probaj merit FPS z nižjimi grafičnimi nastavitvami, spremljaj če so dropi v razmerju z prejšnimi nastavitvami

Nastavitve so nastavljene na najnižje... V bistvu ni razlike če igram igro na very high ali pa very low...

rdecaluc ::

S tem ko nimaš DUAL CHANNEL in pa vsaj 3200Mhz rama izgubljaš performans.
Est modus in rebus. ,typos

rdecaluc je izjavil:

S tem ko nimaš DUAL CHANNEL in pa vsaj 3200Mhz rama izgubljaš performans.

Sepravi je vbistvu problem, da imam single channel rame namesto dual?

Fk123 je izjavil:

Silici je izjavil:

Nastavitve so nastavljene na najnižje... V bistvu ni razlike če igram igro na very high ali pa very low...

To je znak za CPU bottleneck.

3600X ne more bottleneckat GTX 1660 SUPER

Sheteentz je izjavil:

3600X ne more bottleneckat GTX 1660 SUPER

Se strinjam mislim, da ni cpu bottleneck

Poskusi dati vse možne nastavitve vsega na default, bios, gonilnike, vse živo, kar ti pade na misel. Tudi undervolt PCU-ja. Saj proci zdržijo visoke temperature, brez skrbi.

Preveri tudi, ali je procesor pri 60 stopinjah res idle. Da nimaš sistema zasvinjanega z nekim crapwareom, ki ti porablja risurse brez tvojega vedenja.

Alien123 ::

še vedno mislim da je ram problem. Meni je PUBG tudi "štekal" ko sem imel slabše rame. Zdaj pri 2x8gb na 3600 15cl pa je lepo tekoče. Kupi boljše rame in jih daj v dual channel.

Sheteentz je izjavil:

Poskusi dati vse možne nastavitve vsega na default, bios, gonilnike, vse živo, kar ti pade na misel. Tudi undervolt PCU-ja. Saj proci zdržijo visoke temperature, brez skrbi.

Preveri tudi, ali je procesor pri 60 stopinjah res idle. Da nimaš sistema zasvinjanega z nekim crapwareom, ki ti porablja risurse brez tvojega vedenja.

Sem že probal in ni nič drugače...

Alien123 je izjavil:

še vedno mislim da je ram problem. Meni je PUBG tudi "štekal" ko sem imel slabše rame. Zdaj pri 2x8gb na 3600 15cl pa je lepo tekoče. Kupi boljše rame in jih daj v dual channel.

Okej glede na to da sem dobil dosti takih mnenj glede rama je očitno res to. Bom prešaltal na 2x8 gb z 3600 hitrostjo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fk123 ()

Gagatronix ::

Ah, kotalis buce, OP. 40 FPS ti je laggy ? Clovesko oko rabi 25 FPS da zazna tekoce gibanje. Nakladas kot pes tece.

Gagatronix je izjavil:

Ah, kotalis buce, OP. 40 FPS ti je laggy ? Clovesko oko rabi 25 FPS da zazna tekoce gibanje. Nakladas kot pes tece.

Zakaj morš bit prov un taprau zatežen slovenc? Vprašov sm za pomoč ne pa tvoje nič vredno nakladanje. Opazil sem, da dropajo fpsi ko se dogaja več stvari na ekranu zato sem pomislil, da je to problem. Če pa si pametnejši od mene čakam na tvoj pameten predlog😊

Fk123 je izjavil:

Sheteentz je izjavil:

Sem že probal in ni nič drugače...

Alien123 je izjavil:

Okej glede na to da sem dobil dosti takih mnenj glede rama je očitno res to. Bom prešaltal na 2x8 gb z 3600 hitrostjo

Torej ti bottlnecka CPU, gaming CPU se ne duši z eno palčko rama razen v primeru super budgeta kar R5 3600 ni.

Okej update:
Dogradil sem svoj PC z še 1 ram stickom, ki je popolnoma isti kot tisti katerega sem imel že v pcju. Torej zdaj imam 32gb rama in delovanje je še vedno enako kot prej - mogoče je malenkost boljše ampak igra še vedno ni smooth. Delovanje računalnika pa je smooth tako kot je bilo prej z samo 16gb.

pivo ::

ločljivost?
Si preveril temperature CPUja ko gejmaš se pravi ko je obremenjen?
Kak proces v ozadju ti mogoče "zabija" CPU?

kak AV imaš oz. si preveril za trojance?
žiulenje ni potica...pa tut testu za štrudl ne

mailer ::

Problem je lahko v preagresivnem undervoltu. Če si kupil boljši hladilnik razloga za undervolt praktično ni več.
Poglej če imaš aktiviran nvidia gsync. Rame vsaj 2x8GB 3200. Če imaš problem samo v eni igri je mogoče slaba optimizacija.
Če ne drugače zmanjšaj resolucijo in bombončke v nastavitvah grafike. 1660 je bolj za 1080 kot 1440 resolucijo.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

mailer je izjavil:

Problem je lahko v preagresivnem undervoltu. Če si kupil boljši hladilnik razloga za undervolt praktično ni več.
Poglej če imaš aktiviran nvidia gsync. Rame vsaj 2x8GB 3200. Če imaš problem samo v eni igri je mogoče slaba optimizacija.
Če ne drugače zmanjšaj resolucijo in bombončke v nastavitvah grafike. 1660 je bolj za 1080 kot 1440 resolucijo.

Undervoltal sem za 0,1V. Resolucijo imam 1980x1080, settingsi so praktično vse na "low"...

Uizi ::

Disable fullscreen optimization v LoL, lahko je tudi problem v borderless načinu.

Jarno ::

Fk123 je izjavil:

Undervoltal sem za 0,1V. Resolucijo imam 1980x1080, settingsi so praktično vse na "low"...

Undervolt se preveri še v kakšnih benchmark programih, ker ti lahko zmanjša performans.
To je dejansko specifika zen2 procesorjev, ki so neke vrste fuzzy logic, povezano s slikkonsko loterijo.
Meni se je to dogajalo z -0.1V, kot optimalen se je pokazal -0.05V, tudi performančno, temperature nižje za caa. 7 stopinj.
#65W!

meho7 ::

S Fraps ali MSI afterburnerjem/Rivatunerjem posnemi 10minutni game session, da vidis koliko ti droppne fpsje
Fraps guide

Msi+Riva guide
https://www.back2gaming.com/guides/how-...

Vetrpiha ::

Gagatronix je izjavil:

To z 25FPSi je sranje.

Med dogajanjem se lahko drop iz 140 na 100 FPS čuti kot lag. Sploh če je drop pod frekvenco osveževanja monitorja.

Pa ni samo zaradi tega sranje. 25FPsov je drek za igranje, če ni g-sync že iz razloga, ker prido do prevelika zamika med tem ko se slika generira in medtem ko se prikaže ter zamika reakcije človeka

LoL večinoma fura na CPUju in ne grafi in ni zahtevna igra.

Tukaj je nekje drugje problem, poglej, da ni kje vklopljen v-sync

Frejmov bi moralo biti s to kombinacijo med 350 in 180

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vetrpiha ()

Vetrpiha ::

KAVINSKY je izjavil:

Nimajo veze z prikazovanjem slike

pivo je izjavil:

ločljivost?
Si preveril temperature CPUja ko gejmaš se pravi ko je obremenjen?
Kak proces v ozadju ti mogoče "zabija" CPU?

kak AV imaš oz. si preveril za trojance?

Vse antiviruse raje dol zbrisat, bo bolje

mailer je izjavil:

Resolucija nima veze, ker gre za CPU zahteven špil, ki itak ni zahteven.

OP poglej če imaš v biosu vredu naštimane rame

Če ne veš kaj je krivo, začni od začetka.

Fresh inštal Windowsev, gonilniki, antivirusnikov ne nameščaj, ostalega kložja tudi ne.
Preveri bios,
Preveri temperaturo grafe, poženi jo čez stress teste, preveri nastavitve monitorja ...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vetrpiha ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RYZEN - OC (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Navijanje
26164145 (13415) strumf666
»

Najboljši price/preformance gaming računalnik za 600evrov. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1098978 (6005) Blinder
»

nakup grafične v letu 2019 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
26750068 (43302) Glugy
»

Nvidia odgovarja AMDju s karticami Geforce RTX Super (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
10022143 (18771) m0LN4r
»

Grafična in lol - problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
182435 (1950) Mitch

Več podobnih tem