» »

Vlada hoče vedeti, kdo nosi hlače v vaši družini

Vlada hoče vedeti, kdo nosi hlače v vaši družini

Osebni dokument je relikt socializma in komunizma

vir: Državni zbor RS

Nove obvezne sestavine vloge za spremembo bivališča.

vir: Državni zbor RS
Slo-Tech - Vladna koalicija se je očitno odločila, da je čas, da malo bolje spozna prebivalce te naše lepe države. V ta namen predlaga, da se ponovno uvede zbiranje podatkov o našem državljanstvu, narodnosti, zakonskem stanu ter gospodinjstvu, dodatno pa še podatka o našem maternem jeziku in veroizpovedi. Če bo njihov predlog sprejet, kar se utegne zgoditi zelo hitro, bodo namreč vsi ti podatki postali sestavina obrazca za prijavo spremembe stalnega oziroma začasnega prebivališča. Očitno vlada ugotavlja, da se prebivalstvo zaradi koronavirua trenutno množično seli in bi radi te selitve izkoristili še za zaplembo nekaj občultjivih osebnih podatkov.

Obveznost predložitve teh podatkov so seveda predlagali povsem potihoma ("inkognito"), med obravnavo sicer rutinske novele Zakona o prijavi prebivališča pred Odborom za notranje zadeve Državnega zbora. Izkoristili so dejstvo, da se novela, katere edini namen naj bi bil olajšati odkrivanje in sankcioniranje "fiktivnih prijav prebivališča" (povsem legitimen in hvalevreden cilj), obravanava po t.i. skrajšanem postopku. Skrajšani postopek je sicer rezerviran za "manj zahtevne" spremembe in posledično ne vključuje niti javne razprave niti širše razprave pred celotnim državnim zborom, temu primerno pa je deležen tudi manj pozornosti strokovne oz. splošne javnosti. Spremembo je formalno sicer predlagala Slovenska nacionalna stranka, a jo je na glasovanju seveda podprla celotna koalicija. Da bi postala zakon, jo mora formalno potrditi še celotni državni zbor, kar bi se teoretično lahko zgodilo že ta da ali naslednji teden, če bo predsednik Državnega zbora sklical izredno sejo in predlog uvrstil nanjo. Kar tako, na hitro.

Če malo pogledamo v zgodovino (glejte sliko), je mogoče ugotoviti, da so se nekateri od teh podatkov v preteklosti že zbirali, vendar pa je bila navedba bolj občutljivih podatkov, kot je ta o narodnosti, takrat še prostovoljna. Po letu 2016 je predprejšnja vlada iz obrazca črtala vse podatke, ki nimajo neposredne zveze s samim prebivališčem. Zdaj bi te podatke koalicija ne samo želela uvesti nazaj, ampak njihov vnos naredila še obvezen, obenem pa bi dodala še podatka o veroizpovedi in maternem jeziku.

Kaj je namen zbiranja teh podatkov? Odgovor na to vprašanje bi moral dati zakon sam. Načelo zakonitosti pomeni, da mora zakon določati namen uporabe, organe, ki lahko do podatkov dostopajo, način dostopa, povezovanje podatkovnih zbirk ... Vse to zakon ureja in načeloma ni težav. Tako je jasno, da se zakon povezuje s Centralnim registrom prebivalstva, da se pridobijo osebni podatki osebe, ki prijavlja prebivališče, jasno je, da se povezuje z Registrom prostorskih enot, da se pridobijo podatki o naslovu, prav tako je jasno, da se register povezuje s Poslovnim registrom Slovenije, da se pridobijo podatki o najemodajalcu. Jasno je tudi, da se podatki uporabljajo za obdavčenje, za iskanje prebivališča oseb, ki se jih išče, se jim vroča uradno pošto, spremlja nepremičninski trg (najem) ... Ampak kako se uporablja podatke o veroizpovedi? Narodnosti? Maternem jeziku? Pri prijavi bivališča težko. Zato jih v registru tudi ni bilo ali pa so bili iz njega pred časom izločeni.

Kako namen pojasnjuje predlagatelj? Zbiranje podatkov naj bi predstavljalo izraz pravice posameznika, da se narodnostno opredeli, da pove kateri jezik govori. Plemeniti nameni, ampak še vedno ni jasno, kako bo te podatke uporabljala vlada, ki jih zbira. Jih bo uporabljala za statistične namene? Mogoče, ampak to ni dopustno - zakon tega ne določa.

Zakon sam namena uporabe podatkov torej ne določa. Podatki so namenjeni izvedbi nalog javnih organov, določenih v drugih zakonih, ki pa uporabe na novo dodanih podatkov seveda ne urejajo. Skratka, ob prijavi prebivališča se zbirajo na zalogo, da bodo lahko uporabljeni kdaj drugič in za kak drug namen.

Navedeno je povsem nezdružljivo s temeljnimi načeli varstva osebnih podatkov. Eno od poglavitnih načel Splošne uredbe o varstvu podatkov je namreč tudi načelo obdelave najmanjše količine podatkov, s katerimi se doseže namen. Namen torej mora biti določen, da lahko upoštevamo to načelo, da sploh lahko vemo, kaj se lahko zbira. Pa poglejmo, kaj se da s temi podatki početi (teoretično seveda), glede na to, kaj smo s takšnimi podatki počeli zadnjih trideset let. Kakšne domiselne vlade v prihodnosti bi lahko podatke uporabile za: dodatno omejevanje pravic beguncev, tujcev in manjšin (narodnostnih, jezikovnih, verskih), zbiranje podatkov za potrebe naslednje predvolilne kampanije (vsi imamo radi ciljano oglaševanje), morda celo še en izbris.

Nekoliko več domišlije je treba uporabiti za razmislek, kako bi se dalo uporabiti podatke o tem, kdo vodi gospodinjstvo. Ja, državo zanima, kdo pri vas doma nosi hlače, kdo je vaš "pater familias" (no, ali pa "mater familias" ... da ne bo kakšnih zamer). Podatek bi bil uporaben na primer za določitev nove vrste prekrškovne odgovornosti - podobno kot odgovorna oseba v podjetju - odgovorna oseba v družini. Če nič drugega, je podatek vsekakor uporaben za izdelavo profilov, ki so uporabni - spet - pri ciljanem oglaševanju strank v predvolilnih kampanjah.


Pred trinajstimi leti je v intervjuju za Slo-Tech takratna Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar izjavila, da je osebna izkaznica relikt socializma in komunizma. Danes očitno ne gre za temo, ki bi zahtevala kakršnokoli pozornost tega nadzornega organa. Če je bila kdaj priložnost, da se Informacijska pooblaščenka izkaže, je čas za to zdaj.

238 komentarjev

«
1
2 3
...
5

poweroff ::

Splača se prebrati še knjigo IBM and the Holocaust.

Avtor v knjigi lepo prikaže povezavo med zbiranjem podatkov o ljudeh in nacističnim totalitarizmom. Eden izmed namenov popisa je bil identifikacija judovskega prebivalstva in izdelava načrta za učinkovitejše deportacije in zaplembe premoženja, pri čemer je ključno vlogo odigrala tehnologija. Zgovorna je primerjava Francije in Nizozemske pod nacistično zasedbo: v obeh državah so nacisti izvedli popis prebivalstva, katerega namen je bil identifikacija judovskega prebivalstva. Vendar so popisovalci v Franciji izvedbo popisa, predvsem pa delovanje Hollerithovih strojev sabotirali, na Nizozemskem pa je bilo sodelovanje z okupacijskimi oblastmi celo več kot zgledno, saj so na predlog nizozemskega statistika Jacobusa Lambertusa Lentza uvedli celo prve osebne izkaznice na svetu, ki so vsebovale fotografijo, prstni odtis in lastnoročni podpis posameznika ter oznako, ali je oseba Jud ali ne. Sicer uporaba tehnologije sama po sebi gotovo ni edini vzrok za razliko v deležu deportacij judovskega prebivalstva, vendar so številke precej zgovorne: na Nizozemskem so deportirali okrog 73% Judov, v Franciji pa okrog 25%.

Dejstvo, da je ta zakonski predlog vložila nacionalna stranka pod vodstvom predsednika s sumljivo preteklostjo, je pa tudi zgovorno samo po sebi.
sudo poweroff

Invictus ::

Veroizpoved je jasna.

Uvedba cerkvenega davka.

Pazite, da boste napisali ateist... Oz. katera opcija bo pač za nevernike ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

poweroff ::

Mimogrede, kje ste zdaj zagovorniki "vitke države"?

Država, ki se pretirano vtika v zasebno življenje posameznikov je totalitarna. Tukaj pa imamo cel kul neoliberalnih desničarjev, ki so govoričili o vitki državi... zdaj bodo pa verjetno tiho.
sudo poweroff

Utk ::

Jaz sem proti temu in proti osebni izkaznici. Če bom kdaj izpolnjeval ta obrazec pa tega dela sigurno ne bom izpolnil (ničesar kar je odebeljeno, razen datumov, če že).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Kumbaja ::

Problem je v tem, da ne boš imel izbire, če boš hotel spremenit bivališče. To pa skoraj vsak od nas mora vsaj 1x v življenju. Tako, da take idiotizme vlade je treba zatret v kali in je IMO zrelo tudi za ustavno sodišče ne samo IP.

zavajon ::

Super, se bom lahko zopet izrekel za Pingvina po narodnosti, kot sem se enkrat v 80-ih :D

Janez-22 ::

Jaz mislim, da mora obstajati eno ravnotežje med anarhijo in neko vlogo države. Članek mi malo vleče v smer anarhije.
Te občutljive podatke, ki so predmet članka, bolj ali manj že zbirajo velika tehnološka podjetja, ki za razliko od vlad, niso voljena. Ugibat, kaj bi se s temi podatki lahko počelo, in vnaprej obtoževat vlado fašizma, ni pošteno.

Ena statistika je za državo pomembna. Pomembno je npr. približno vedeti, kdo se naseljuje v izpraznjene hiše v podeželju. Ampak en levičar malo drugače gleda na to, kot pa npr. jaz, ki vseeno čutim neko spoštovanje do mojih prednikov in mi je pomembno, da kot Slovenci obstanemo. In zato, da vemo, kaj se dogaja, so potrebne neke informacije in trenutni izvoljena vlada je tista, ki je zadolžena za njihovo obravnavo.

mihagr ::

Ima pa takšna, ali podobna evidenca najmanj eno dobro stvar.
Če pride kdaj do kraje osebne identitete, nam bo morda lažje dokazati kdo in kaj smo.

lp

Oberyn ::

Hm, slutim težave. Kako bo z navedbo veroizpovedi, ki niso registrirane v Slo? Moja veroizpoved na primer je že taka. Ali to pomeni, da brez pripadnosti v Sloveniji registrirani veroizpovedi ne boš mogel imeti stalnega bivališča v Sloveniji in torej ne boš mogel imeti slovenskega državljanstva? Dalje, ali bo določen seznam dovoljenih narodnosti, ki jih boš lahko navedel? Kaj se zgodi, če tvoje izbrane narodnosti ni na seznamu dovoljenih? Dalje, kako izraziti sorodstveno vez do samega sebe, kadar si kot prijavitelj tudi gospodar gospodinjstva? Take sorodstvene vezi ni mogoče izraziti, brez tega pa prijava ni veljavna. Kakšne pravice imaš kot gospodar gospodinjstva? Ali so ti ostali člani podrejeni? Ali morajo voliti po tvojih navodilih? Ali ti morajo plačevati reket? Ali jih lahko pretepaš? In seveda, koliko je lahko gospodarjev gospodinjstva v posameznem gospodinjstvu? Ali ostali člani gospodinjstva pri prijavi potrebujejo pisno privoljenje gospodarja, da se ne bi sami proglasili za gospodarja gospodinjstva?
Moja misel je, da je potrebno izdati zakon, ki bo obravnaval izpolnjevanje prijave bivališča in bo vseboval najmanj 635 členov, v katerih bodo pokrita vsa zgornja vprašanja, ki so brez dvoma pereča. Ker red mora biti. To je znano.

Invictus ::

Na drugi strani pa te podatke pobirajo pri popisu prebivalstva.

Tako da nekaj spornega to ravno ni...

Je pa vprašanje, kako bodo katolibani obravnavali druge vere...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: schurda ()

poweroff ::

V resnici ni nobene potrebe, da bi se država vtikala v to s kom živim, kje živim in kdo živi z mano.

V bistvu - zakaj bi se država sploh zanimala kje živim, razen v primeru, da mi nekaj da (neko socialno pravico)?? Kaj državo briga kakšen avto imam, kako se oblačim, kaj imam doma na mizi... dokler ne kršim zakonov in redno plačujem davke??

Dajte mi desničarji razložiti to, no.
sudo poweroff

lotar123 ::

Me zanima, po katerem zakonu, te lahko država prisili, da se moraš opredeliti o veroizpovedi na primer. Glede na to da je država ločena od cerkve, je ta podatek čisto nepotreben.

kar pa se tiče albancev, pa vemo čigava volilna baza so, tako, da tukaj nima smisla izgubljati časa :)

Utk ::

poweroff je izjavil:

V resnici ni nobene potrebe, da bi se država vtikala v to s kom živim, kje živim in kdo živi z mano.

V bistvu - zakaj bi se država sploh zanimala kje živim, razen v primeru, da mi nekaj da (neko socialno pravico)?? Kaj državo briga kakšen avto imam, kako se oblačim, kaj imam doma na mizi... dokler ne kršim zakonov in redno plačujem davke??

Dajte mi desničarji razložiti to, no.

Ne vem, vprašaj vse leve vlade do zdaj zakaj imamo še zmeraj osebno izkaznico, in še obvezno jo moraš nosit naokoli.

AmokRun ::

poweroff je izjavil:

V resnici ni nobene potrebe, da bi se država vtikala v to s kom živim, kje živim in kdo živi z mano.

V bistvu - zakaj bi se država sploh zanimala kje živim, razen v primeru, da mi nekaj da (neko socialno pravico)?? Kaj državo briga kakšen avto imam, kako se oblačim, kaj imam doma na mizi... dokler ne kršim zakonov in redno plačujem davke??

Dajte mi desničarji razložiti to, no.

Saj si že sam odgovoril. Če želiš socialno državo, država rabi poznat tvoj socialni status.

ADIJOOO ::

poweroff je izjavil:

V resnici ni nobene potrebe, da bi se država vtikala v to s kom živim, kje živim in kdo živi z mano.

V bistvu - zakaj bi se država sploh zanimala kje živim, razen v primeru, da mi nekaj da (neko socialno pravico)?? Kaj državo briga kakšen avto imam, kako se oblačim, kaj imam doma na mizi... dokler ne kršim zakonov in redno plačujem davke??

Dajte mi desničarji razložiti to, no.


Oh drama queen.

Če poštar ve kje živiš potem tudi država ve.
Če imaš registriran avto potem država ve kakšen avto imaš.
Kako se oblačiš dvomim, da jih to zanima ali kaj imaš na mizi.

Torej kje je problem ?

Razloži to nam ti levičar.

antrim ::

Ja, državo zanima, kdo pri vas doma nosi hlače, kdo je vaš "pater familias" (no, ali pa "mater familias" ... da ne bo kakšnih zamer).


So že. Sekstični stereotip, poleg tega pa se ne identificiram na ta način.

Moti me tudi, da mojo anonimnost ogrožata registrska označba na avtomobilu, hišna številka in tabla naselja v katerem živim. Kdaj bodo kakšni protesti proti temu?

/sarkazem off, da ne bo nesporazumov

Članek na splošno sicer podpiram. Zbiranje podatkov mora biti smiselno in zakonito. Moti me iztek tega članka, ki IMO ni v duhu glavnine vsebine.

Nekritična gonja proti kakršnemkoli zbiranju kakršnihkoli podatkov meji že na histerijo. Če je ne izvajaš očitno nisi v koraku s časom. Če želiš upravljati državo rabiš kdaj tudi kakšen podatek (IT princip - if you can't measure, you can't manage). Če drugega ne, ga rabi SURS, da naredi splošen vpogled v stanje družbe v kateri živimo. Popis prebivalstva (ta bo, mimogrede, letos) se tudi izvaja s povezovanjem podatkov iz raznih zbirk in ne več fizično, na terenu.

Glede osebne izkaznice bi pa poleg drive-by opazke pričakoval tudi kakšen konstruktiven predlog za spremembo. V teh časih npr. res ni potrebe, da je ta dokument v taki obliki. Lahko bi bil unikaten token. Naprava pristojnega organa pa bi prikazala samo podatke o nosilcu, ki so relevantni za postopek, ki ga opravlja. Cela znanstvena fantastika.

Kumbaja ::

Invictus je izjavil:

Na drugi strani pa te podatke pobirajo pri popisu prebivalstva.

Tako da nekaj spornega to ravno ni...

Je pa vprašanje, kako bodo katolibani obravnavali druge vere...

V enem primeru je protovoljno v drugem obvezno. Vidis razliko? Tako, da ja. Je sporno, zbirat podatke, ki jih ne rabis.

WhiteAngel ::

poweroff je izjavil:

V resnici ni nobene potrebe, da bi se država vtikala v to s kom živim, kje živim in kdo živi z mano.

V bistvu - zakaj bi se država sploh zanimala kje živim, razen v primeru, da mi nekaj da (neko socialno pravico)?? Kaj državo briga kakšen avto imam, kako se oblačim, kaj imam doma na mizi... dokler ne kršim zakonov in redno plačujem davke??


Si si sam odgovoril. Pri denarju se vse začne in konča. Petina stalno prijavljenih v občini Kranj je fiktivnih družin iz prej omenjenih držav (trend od 2017 je 2k na leto se jih prijavi in nikoli odjavi). In to ne zaradi tega, ker se lepo sliši, da si iz Slovenije ali Kranja.

antrim ::

poweroff je izjavil:

Splača se prebrati še knjigo IBM and the Holocaust.


Holokavst bi se zgodil tudi brez tega in zelo verjetno bi bilo enako učinkovit. Za čistko ne rabiš računalnikov ampak prijazne sosede, ki pokažejo v tvojo smer (hint - BiH).

Kumbaja ::

WhiteAngel je izjavil:

poweroff je izjavil:

V resnici ni nobene potrebe, da bi se država vtikala v to s kom živim, kje živim in kdo živi z mano.

V bistvu - zakaj bi se država sploh zanimala kje živim, razen v primeru, da mi nekaj da (neko socialno pravico)?? Kaj državo briga kakšen avto imam, kako se oblačim, kaj imam doma na mizi... dokler ne kršim zakonov in redno plačujem davke??


Si si sam odgovoril. Pri denarju se vse začne in konča. Petina stalno prijavljenih v občini Kranj je fiktivnih družin iz prej omenjenih držav (trend od 2017 je 2k na leto se jih prijavi in nikoli odjavi). In to ne zaradi tega, ker se lepo sliši, da si iz Slovenije ali Kranja.


In to se bo rešilo s tem, da bo država zbirala podatke o narodnosti in veroizpovedi? Preberi si kaj na temo racial profiling, pa bo mogoče kaj bolj jasno, čemu so podatki namenjeni.

poweroff ::

AmokRun je izjavil:

Saj si že sam odgovoril. Če želiš socialno državo, država rabi poznat tvoj socialni status.

Rabi, vprašanje je v kakšnem obsegu.

Jaz recimo od države dobivam samo otroški dodatek, torej država rabi vedeti samo koliko otrok imam in koliko so stari. Glede avta rabi vedeti samo ali je avto tehnično izpraven in zavarovan. Kakšne barve sedeže imam ni stvar države. Kdo pri nas vodi družinske finance NI STVAR DRŽAVE. Dokler plačujemo davke in ne kršimo zakonov.

Prav tako države ne zanima koliko ljudi me obiskuje, kdo spi pri meni, itd. Žalostno, da mora desničarjem to kdo sploh razlagati.

ADIJOOO je izjavil:

Če poštar ve kje živiš potem tudi država ve.
Če imaš registriran avto potem država ve kakšen avto imaš.
Kako se oblačiš dvomim, da jih to zanima ali kaj imaš na mizi.

Ne, poštar ne ve kje živim. Poštar dostavi pošto na naslov in jo da v ustrezen predalčnik. Če je tam nekdo prijavljen, ali je samo neko ime napisano na predalčniku, ga ne zanima.

Državo sme zanimati samo, da je moj avto tehnično OK in da je zavarovan. Pa še nekaj osnovnih podatkov, recimo barva, itd. kar rabi za opravljanje osnovnih policijskih nalog. To je pa tudi vse.

Če jaz v avtu prepevam nabožne pesmi ali Bella Ciao, je to MOJA STVAR in ne stvar države.
sudo poweroff

enemon ::

Kakšne velike selitve pa se dogajajo? A ima vsak Slovenec svoj vikend ali kako?

D3m ::

Tako nekako.

Samo se o tem ne govori.....je za 10 let resta.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

ripmork ::

poweroff je izjavil:

Mimogrede, kje ste zdaj zagovorniki "vitke države"?

Država, ki se pretirano vtika v zasebno življenje posameznikov je totalitarna. Tukaj pa imamo cel kul neoliberalnih desničarjev, ki so govoričili o vitki državi... zdaj bodo pa verjetno tiho.

Podpis pod tole (in druge poste). Vedno znova se razkriva ta dvoličnost.

shmandi ::

A pa je to vse že sprejeto ali pa vi malo tako na pamet?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shmandi ()

Kumbaja ::

Nič ni še sprejeto. Saj v novici jasno piše, da je bilo zaenkrat obravnavano na odboru. Je pa stvar v skrajšanem postopku, tako da je sprejem bolj kot ne formalnost, če ne bo kdo halo naredil.

AmokRun ::

poweroff je izjavil:

Prav tako države ne zanima koliko ljudi me obiskuje, kdo spi pri meni, itd. Žalostno, da mora desničarjem to kdo sploh razlagati.

Kdo spi pri tebi rabi vedet zaradi davkov - apartmaji itd.
Kdo pa spi s tabo pa ve, če se civilno poročiš. To je višek ironije, ko se zagovorniki istospolnih porok derejo: "Država naj ne kuka v spalnice!". Ravno poroka je mehanizem s katerim država kuka v spalnice. :))

poweroff ::

Tole zbiranje podatkov je za večino ljudi popolnoma nesprejemljivo, toksični desničarji pa to podpirajo zato, ker se bos tem menda rešilo problem Albancev v Kranju (kar se sliši sumljivo podobno kot "dokončna rešitev").

Ampak ob tem se pa kar pozablja, da SDS zelo dobro sodeluje z albansko skupnostjo v Sloveniji.

Recimo:

V petek, 19. oktobra 2012, se je evropski poslanec in kandidat za predsednika Republike Slovenije srečal s predstavniki Zveze zvez kulturnih društev konstitutivnih narodov in narodnosti nekdanje SFRJ v Sloveniji (Exyumak). Zveza združuje veliko večino kulturnih društev Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Hrvatov, Makedoncev in Srbov, ki živijo v Sloveniji. V pogovoru je predsedstvo Zveze dr. Milanu Zveru predstavilo svoj pogled na trenutni položaj pripadnikov teh narodnosti v Sloveniji.

Z zadovoljstvom so spomnili na plodne pogovore Zveze z SDS februarja 2011, ko je bila tudi s podporo SDS v Državnem zboru z več kot dvo-tretjinsko večino sprejeta Deklaracije Republike Slovenije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji. Poudarili so, da je to za njih najpomembnejši politični akt in izrazili veselje, da so se pri sprejemanju v tako velikem odstotku poenotili poslanci Državnega zbora.

Deklaracija med drugim prinaša pravico do samoorganiziranja na narodnostni podlagi, razvoja kulture in jezika svojega naroda, ohranjanja zgodovine. V sodelovanju z večinskim narodom in drugimi narodnostnimi skupnostmi naj bi omenjene narodnosti na ta način prispevale k multikulturnosti Slovenije.

Dr. Zver je poudaril, da Slovenke in Slovenci niso le tisti, ki so rojeni v Sloveniji, ampak so Slovenci tudi pripadniki teh narodnosti, ki imajo slovensko državljanstvo. Poudaril je, da se v Evropskem parlamentu na vsakem koraku zavzema za države naslednice nekdanje Jugoslavije.

...

Dr. Zver je sogovornikom obljubil, da se bo pozanimal o vzrokih za ukinitev Sosveta in deloval v smeri njegove ponovne vzpostavitve.

Predstavniki omenjenih narodnostnih skupnosti so izrazili še druge želje, na primer enourno oddajo vsak mesec na nacionalni RTV, ki bi bila predvajana v njihovih jezikih ter olajšanje učenja njihovih jezikov za njihove otroke, ki ob dobri integraciji v slovensko družbo ne poznajo več jezika svojih staršev. Dr. Zver je obe želi sprejel kot razumni in povedal, da bi bilo na teh področjih potrebno proučiti možnosti za izboljšave.


Kot levičarju, mi kar srce zaigra ob takšnem multikuturalizmu... :))
sudo poweroff

poweroff ::

Desničarjem neke osnovne stvari niso jasne.

Eno je rasa, drugo je nacionalnost, tretje je državljanstvo. Komot si po rodu Slovenec, ampak brez slovenskega državljanstva. Prav tako si komot po rodu Albanec, ampak s slovenskim državljanstvom.

Sodobne demokratične države priznavajo nacionalno identiteto ter pravico do ohranjanja svojega jezika in narodne identitete. Skrb za manjšine je njihova prioriteta. Zato mi igra srce, ko vidim, da vidni posamezniki SDS "podpirajo pravico do samoorganiziranja na narodnostni podlagi, razvoja kulture in jezika svojega naroda, ohranjanja zgodovine". Ter da so mnenja, da sodelovanje z narodi bivše Jugoslavije "prispeva k multikulturnosti Slovenije".

On a second thought... v bistvu mi je politika SDS kar všeč. :)) Podpirajo multikuturalizem, delijo državni denar, itd.

Samo če bi še njihovo članstvo nehalo podpirati nacionalizacije, začelo delati in jim ne bi bil cilj samo nastavljanje lastnih ljudi na državno plačane službe... evo, potem bi jih pa res volil! :))
sudo poweroff

snq819 ::

@splošno
Povezava v besedilu me usmeri na "prazno"stran.

Oberyn je izjavil:

Hm, slutim težave. Kako bo z navedbo veroizpovedi, ki niso registrirane v Slo?

Mešaš pojme kot so vera, verska skupnost in veroizpoved. ;-)
Veroizpoved -> izpovedovanje vere
npr. si kdaj praznoval božič? zavijal/odvijal darila? to bi se štelo za izpovedovanje vere, t.j. tistih ver, ki ta obred vključujejo.

Oberyn je izjavil:

Moja veroizpoved na primer je že taka. Ali to pomeni, da brez pripadnosti v Sloveniji registrirani veroizpovedi ne boš mogel imeti stalnega bivališča v Sloveniji in torej ne boš mogel imeti slovenskega državljanstva? Dalje, ali bo določen seznam dovoljenih narodnosti, ki jih boš lahko navedel? Kaj se zgodi, če tvoje izbrane narodnosti ni na seznamu dovoljenih? Dalje, kako izraziti sorodstveno vez do samega sebe, kadar si kot prijavitelj tudi gospodar gospodinjstva? Take sorodstvene vezi ni mogoče izraziti, brez tega pa prijava ni veljavna. Kakšne pravice imaš kot gospodar gospodinjstva? Ali so ti ostali člani podrejeni? Ali morajo voliti po tvojih navodilih? Ali ti morajo plačevati reket? Ali jih lahko pretepaš? In seveda, koliko je lahko gospodarjev gospodinjstva v posameznem gospodinjstvu? Ali ostali člani gospodinjstva pri prijavi potrebujejo pisno privoljenje gospodarja, da se ne bi sami proglasili za gospodarja gospodinjstva?


Vprašanj je še več, recimo:
- kaj v primeru večih veroizpovedi? Moraš našteti vse? Bi bilo dovolj zgolj prvih 50? Po kakšnem ključu?
- več državljanstev, več narodnosti, več materinih jezikov?
- več posameznikov, ki vodijo gospodinjstvo? ali tak posameznik mora prebivati na tistem naslovu? Kaj je, če ni homo sapiens (npr. pri marsikomu dobiš občutek, da odloča hišni ljubljenček) ? Če ni več živ?
- kaj je s podatki, ki jih ne poznaš ali nimajo svoje oblike v Gajici?

Glede na objavo, so pojmi precej šibko opredeljeni. Možno je,d a bodo o dejanski uporabi odločali nižji uradniki. Vsak nekoliko po svoje.

Oberyn je izjavil:

Moja misel je, da je potrebno izdati zakon, ki bo obravnaval izpolnjevanje prijave bivališča in bo vseboval najmanj 635 členov, v katerih bodo pokrita vsa zgornja vprašanja, ki so brez dvoma pereča. Ker red mora biti. To je znano.

"Slovenija, od kod lepote tvoje" (neznan avtor)

UganiKdo ::

snq819 je izjavil:

@splošno
Povezava v besedilu me usmeri na "prazno"stran.

Oberyn je izjavil:

Hm, slutim težave. Kako bo z navedbo veroizpovedi, ki niso registrirane v Slo?

Mešaš pojme kot so vera, verska skupnost in veroizpoved. ;-)
Veroizpoved -> izpovedovanje vere
npr. si kdaj praznoval božič? zavijal/odvijal darila? to bi se štelo za izpovedovanje vere, t.j. tistih ver, ki ta obred vključujejo.


SSKJ ti sporoča, da si kdajkaj preberi preden si začneš domišljat, da si pameten. Veroizpoved je namreč povsem legitimen izraz za poimenovanje verske skupnosti. Torej te ta vrstica jasno povpraša po tem kateri verski skupnosti pripadaš, ne pa tudi ali in na kakšen način vero izpoveduješ.

Glede osnovnega vprašanja, pa je v osnovi zadeva open ended in lahko notri napišeš ravno kar ti paše, ker na noben način ni omejeno na registrirane verske skupnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

snq819 ::

UganiKdo je izjavil:

snq819 je izjavil:

@splošno
Mešaš pojme kot so vera, verska skupnost in veroizpoved. ;-)
Veroizpoved -> izpovedovanje vere
npr. si kdaj praznoval božič? zavijal/odvijal darila? to bi se štelo za izpovedovanje vere, t.j. tistih ver, ki ta obred vključujejo.

SSKJ ti sporoča, da si kdajkaj preberi preden si začneš domišljat, da si pameten. Veroizpoved je namreč povsem legitimen izraz za poimenovanje verske skupnosti. Torej te ta vrstica jasno povpraša po tem kateri verski skupnosti pripadaš, ne pa tudi ali in na kakšen način vero izpoveduješ.


Preveril še SSKJ. Imaš prav glede navedbe oz. razlage v SSKJ.
Na žalost še en izraz iz katerega so naredili enolončnico :-( Pri tem je slovenščina v osnovi lahko zelo natančen jezik.
Hvala za opombo. Včasih gledam preveč strukturirano na materijo :-/

UganiKdo je izjavil:

Glede osnovnega vprašanja, pa je v osnovi zadeva open ended in lahko notri napišeš ravno kar ti paše, ker na noben način ni omejeno na registrirane verske skupnosti.


Upam, da imaš prav.
Izkušnje z elektronskimi/spletnimi obrazci kažejo, da se marikdaj zatakne pri kakem vnosnem polju oz. izbiri. In potem zavezanci zgubljamo čas z iskanjem poti skozi. Ali opazujemo uradnico za okencem, ki vzdihuje, kako ji tega računalnik ne sprejme.

(zaključujem; če hoče kdo še kak odgovor ali pojasnilo, naj pošlje ZS, bom čez kak dan preveril)

gruntfürmich ::

poweroff je izjavil:

Ne, poštar ne ve kje živim. Poštar dostavi pošto na naslov in jo da v ustrezen predalčnik. Če je tam nekdo prijavljen, ali je samo neko ime napisano na predalčniku, ga ne zanima.

Državo sme zanimati samo, da je moj avto tehnično OK in da je zavarovan. Pa še nekaj osnovnih podatkov, recimo barva, itd. kar rabi za opravljanje osnovnih policijskih nalog. To je pa tudi vse.

Če jaz v avtu prepevam nabožne pesmi ali Bella Ciao, je to MOJA STVAR in ne stvar države.

kako pa si ti predstavljaš vročanje državne pošte, če pa država nič ne sme vedeti o tebi?
je to še sploh civilizacija?

in ne, ne rabiš se obnašat kot užaljen retardiran levak in nabijat laži, samo zato ker meniš a si zelo zanimiv za ostale...

a ni nekaj najbolj logičnega, da je pri prijavi stalnega bivališča navadeno tudi trenutno državljanstvo?
kam pa bomo izgnali prišleke, če se ne bodo asimilirali?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Vprašanje verske pripadnosti je še kako pomembno z vidika financiranja verskih organizacij. Kako pa država to ureja, če ni niti članskih izkaznic, na uč ali kar tako, po podatkih verskih ustanov, ki pa člane štejejo kako, glede na prisotnost pri verskih obredih ali kako.

Mene nikoli ni bilo sram izjasnit se glede narodnosti, državljanstva in verske pripadnosti, zakaj je šlo to iz popisa ven, vedo tisti, ki so to zahtevali.

Vam je verujočim ali neverujočim, nerodno odgovorit na to lahko vprašanje.
Delo krepa človeka

UganiKdo ::

Vprašanje verske pripadnosti je še kako pomembno z vidika financiranja verskih organizacij. Kako pa država to ureja, če ni niti članskih izkaznic, na uč ali kar tako, po podatkih verskih ustanov, ki pa člane štejejo kako, glede na prisotnost pri verskih obredih ali kako.

zdaj pa samo še razoži kakšno vezo ima to z prijavljanjem stalnega bivališča.

poweroff ::

gruntfürmich je izjavil:

kako pa si ti predstavljaš vročanje državne pošte, če pa država nič ne sme vedeti o tebi?
je to še sploh civilizacija?

A se ti hecaš?

Pa saj se je ravno tvoj idol, Janezov Janša na veliko delal norca z vročanjem uradne pošte. Ni dvigoval, je imel premajhen nabiralnik, itd.

Se se pa pravilno vprašal - je to sploh še civilizacija? :))
sudo poweroff

UganiKdo ::

Žal te moram (saj, pač, naiven anarhist, ki okoli sebe vidi samo wannabe nazi diktatorčke) razočarat, ne hodim v cerkev, niti k maši. Tudi v pušico ne primakujem.


Žalostno, nisem vedel da si že tako nizko padel.

Saj bi rekel da bo bolje, ampak upam, da ne bo in boste razni wanna be diktatorčki s svojimi blodnjami o totalitarni državi ostali na smetišču zgodovine.

Je pa za crknit smešno, ko operiraš i izrazi kot je anarhist, ko pa je več kot očitno da razumevanje te besede za ene tri številke presega tvoje intelektualne kapacitete. Ampak, da tako za šalo: a najdeš en citat, kjer zagovarjam anarhizem? Tolk da se bom olahko vsi nasmejali tvojemu neznanju.

gus5 ::

podatke o tem, kdo vodi gospodinjstvo
Reprodukcija obskurnih ideoloških predstav o družini, ki da potrebuje Vodjo. Nazadnjaki isto ideološko matrico (podrejanja & dominacije) uporabljajo tudi pri percepciji družbene/politične realnosti - narod, ki je v njihovih predstavah razširjena družina, potrebuje Vodjo. Mentalne matrice, ki omogočajo vzpon obskurnih avtokracij, npr. (filo)fašizma.

Zdaj bi te podatke koalicija ne samo želela uvesti nazaj, ampak njihov vnos naredila še obvezen, obenem pa bi dodala še podatka o veroizpovedi in maternem jeziku.
Zbiranje podatkov o rabi materinega jezika ni novost. Odstotek prebivalstva, ki kot materin jezik navede slovenščino, je po osamosvojitvi nižji, kot je bil v YU (str. 88), nižji je tudi odstotek tistih, ki se samo-opredelijo kot Slovenci. Korelacija: naravni priliv v SLO po osamosvojitvi je negativen, pozitiven je le selitveni; pred osamosvojitvijo sta bila oba pozitivna.

Morebitno zbiranje identitetnih podatkov mora nujno spremljati anonimizacija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gus5 ()

lotar123 ::

solatko je izjavil:

Vprašanje verske pripadnosti je še kako pomembno z vidika financiranja verskih organizacij.


In zakaj bi se država ukvarjala s financiranjem verskih organizacij? Ni cerkev ločena od države? Kar se mene tiče ti financiraj svojega župnika z dohodnino, nikakor pa ne pristanem, da jaz financiram katerokoli cerkveno ustanovo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lotar123 ()

jernejl ::

poweroff je izjavil:

Državo sme zanimati samo, da je moj avto tehnično OK in da je zavarovan. Pa še nekaj osnovnih podatkov, recimo barva, itd. kar rabi za opravljanje osnovnih policijskih nalog. To je pa tudi vse.
Ja, poleg tega pa zbira še precej drugih podatkov. Recimo o tem, koliko kilometrov prevoziš vsako leto. Koliko je star lastnik in koliko uporabnik. VIN kodo uparja z drugimi bazami podatkov in o vozilu pridobi nebroj ostalih podatkov. Podatke javno objavlja na internetih.

Če jaz v avtu prepevam nabožne pesmi ali Bella Ciao, je to MOJA STVAR in ne stvar države.
Kaj pa vem... pred časom so ljudje v Mariboru želeli prepevati Thompsonove pesmi, pa so se levičarji začeli peniti okrog ust, koncert je bil pa prepovedan. Torej vrsta pesmi, ki jo prepevaš, ni ravno svobodna izbira posameznika.

poweroff ::

jernejl je izjavil:

Torej vrsta pesmi, ki jo prepevaš, ni ravno svobodna izbira posameznika.

Pa saj desnica se strinja s tem! Vsaj ko gre za Bella Ciao.

Ali sem kaj pomešal? :))
sudo poweroff

solatko ::

jernejl - Si siguren, da niso bili tisti, ki so rekli ne, desničarji ali pa kar normalni, neopredeljeni.
Delo krepa človeka

UganiKdo ::

Kot druga pa, prav je da se naredi red. Ne more na enem naslovu biti prijavljenih 1000 albancev. A to se vam pa zdi normalno?

Ne, to vsekakor ni normalno. ampak ravno tako ni normalno, da na enem naslovu živi 1000 slovencev ali pa 500 slovencev, 300 albancev 100 srbov, 99 slovakov in 1 kenijec. Ampak kaj ima to s temo? Kako bo po tvoje vprašanje o veroizpovedi rešilo ta problem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

svecka ::

Avtor članka seveda nima pojma, da je to seveda posledica FIKTIVNIH PRIJAV BIVALIŠČ, ki so množična v Sloveniji in so namenjena le pobiranju socialnega denarja Slovenije. 3/4 jih pa živi izven države.

350 ljudi prijavljenih na 40m2. Končno nekdo dela red na tem, samo avtor članka tako kot ostali ozkogledneži ne vidijo širše slike, ker vidijo samo narcističnega sebe.

lotar123 ::

Dejansko si dosti nesposoben, če že danes ne moreš ugotoviti, da na 40m2 živi 350 ljudi! Ti tudi popis ne bo kaj veliko pomagal :D Tako da ne zavijaj tale zakon v ugotavljanje števila prijavljenih na enem naslovu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lotar123 ()

svecka ::

Mene ne moti ker nič ne skrivam, tebe pa očitno zelo. Kdor je iskren in nič ne skriva, se nima ničesar bari, ti pa očitno imaš. Kaj si svojo mamo skril v skrinjo in pobiraš njeno penzijo. Očitno je nekaj na temu lol.

one too many ::

UganiKdo je izjavil:

Kot druga pa, prav je da se naredi red. Ne more na enem naslovu biti prijavljenih 1000 albancev. A to se vam pa zdi normalno?

Ne, to vsekakor ni normalno. ampak ravno tako ni normalno, da na enem naslovu živi 1000 slovencev ali pa 500 slovencev, 300 albancev 100 srbov, 99 slovakov in 1 kenijec. Ampak kaj ima to s temo? Kako bo po tvoje vprašanje o veroizpovedi rešilo ta problem?

Ali še nisi videl bloka? Največji bloki v Fužinah imajo 13 nadstropij po okoli 10 stanovanj na nadstropje na vhod. Tako da kakih 250 Slovencev, 80 Srbov, 70 Hrvatov, 70 Bosancev in 30 ostalih narodnosti na istem naslovu. ;( In vsi živijo v skoraj popolnem sožitju. :|

Utk ::

svecka je izjavil:

Avtor članka seveda nima pojma, da je to seveda posledica FIKTIVNIH PRIJAV BIVALIŠČ, ki so množična v Sloveniji in so namenjena le pobiranju socialnega denarja Slovenije. 3/4 jih pa živi izven države.

350 ljudi prijavljenih na 40m2. Končno nekdo dela red na tem, samo avtor članka tako kot ostali ozkogledneži ne vidijo širše slike, ker vidijo samo narcističnega sebe.

Katero veroizpoved moram napisat, da bojo rekli, ah ok, teh je pa lahk 350 na enem naslovu?
Pa vem da imamo tako manjšino za katero je to normalno, samo v obrazcih si ne upajo tega vprašat.

lotar123 ::

svecka je izjavil:

Mene ne moti ker nič ne skrivam, tebe pa očitno zelo. Kdor je iskren in nič ne skriva, se nima ničesar bari, ti pa očitno imaš. Kaj si svojo mamo skril v skrinjo in pobiraš njeno penzijo. Očitno je nekaj na temu lol.


Lepo, da si pripravljen vse deliti z državo, mogoče te pa naslednjič še vprašajo kdaj kresneš ženo (no mogoče boš pa že sedaj kar dopisal, za vsak slučaj).
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UNPIS: Ni časti med tatovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6226390 (23737) poweroff
»

Ustavnost referenduma (o izbrisanih, džamiji ...)

Oddelek: Problemi človeštva
357808 (7358) Poldi112
»

Delodajalec zbira podatke o svojih zaposlenih. Katere lahko ?

Oddelek: Problemi človeštva
356645 (4987) BlueRunner
»

Kaj vse zbira policija

Oddelek: Loža
332919 (2042) bastadu

Več podobnih tem