» »

Kaj vse zbira policija

Kaj vse zbira policija

dronyx ::

Kakor je verjetno večini znano, morajo hoteli, prenočišča in vsi ostali subjekti, kjer lahko nekdo prenoči, poslati zvečer policiji seznam vseh oseb, ki se tam nahajajo.

Sedaj me zanima, če kdo pozna, ali je takšna praksa tudi v tujini?

Namreč skrbi me, če grem recimo jaz z mojo tajnico na enega hitrega recimo K mraku in potem policija dobi seznam. Če kdo od tistih, ki ima vpogled v ta seznam me pozna in ve, da sem recimo znan politik, gospodarstvenik, TVvoditelj ali kaj podobnega, me lahko potem izsiljuje, ali celo uniči zakon, če za mojo avanturo izve žena.

Kakšno je vaše mnenje o tem?

Sam zase vem, da če bi imel vpogled v tako zbirko podatkov, potem ne bi imeli samo enkrat na leto primer poslanca, ki so ga zasačili na swinger partiju na Ježici.>:D

neo977 ::

Če kdo od tistih, ki ima vpogled v ta seznam me pozna in ve, da sem recimo znan politik, gospodarstvenik, TVvoditelj ali kaj podobnega, me lahko potem izsiljuje, ali celo uniči zakon, če za mojo avanturo izve žena.


Jaz bi prej reko, da si prej sam uničiš zakon, ne pa tisti, ki te izsiljuje...

Turtle ::

Maš maljon "prenočišč" k tega ne pobirajo oziroma ne preverjajo resničnost podatkov, če plačaš v naprej. ;) . Tko da boš za pol , k boš "pomemben" vedu....Drgač pa lahk s tajnico v pisarni....:P

dronyx ::

Pr Mraku je zmeri hotu osebno ali potni list.;((

Daedalus ::

Namreč skrbi me, če grem recimo jaz z mojo tajnico na enega hitrega recimo K mraku in potem policija dobi seznam.

Bah. Lepo se ločiš (če si poročen) in brez skrbi obdeluješ tajnico. Problem solved:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

dronyx ::

Ali kdo morda ve, na podlagi katerega zakona se ti podatki sploh lahko zbirajo?

Razumem, da se prijaviš v hotelu. Samo to, da pa potem vse te zbirke podatkov dobi na vpogled policija, je pa malo čudno. Saj menda ne mislijo, da se bodo kriminalci in ostal za policijo zanimiv kader prijavljali prod pravimi imeni? Oni imajo v denarnici poljubno mnogo ponarejenih denarnic in potnih listov.

Ti podatki so zanimivi samo zato, da lahko potem koga če je treba dobro stisneš za vrat. Informacije so dandanes vredne zlata. ;)

opeter ::

Kot prvo, a si sploh šef? Imaš tajnico? Kot drugo, ali imaš ženo? Če so odgovori pritrdilni, se lahko nadaljuje tema pogova. Če ne, pa ne vidim razloga, da bi sploh razmišljal o takih zadevah.
Kje v Sloveniji imamo legalno javno hišo? Tudi tam bi lahko potešil svoje potrebe.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

kekz ::

Kot je znano meni, večina razvitega sveta tega policijskega nadzora ne pozna. Razen, če niso zadnje čase kaj spremenili zaradi proti terorizma.
Pri nas večina sicer dela na ta način, vendar ni težko najti tudi "uradnega" prenočišča (hotel, motel), kjer pri predplačilu sploh ne zahtevajo dokumentov.

Sicer pa ne bi s tajnico. Je starejša od mene in še žena od sodelavca ;).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

dronyx ::

V bistvu sem šef samemu sebi, tajnico pa uporabljam od šefa. Samo to ni bistvo. Jaz vem, da če bi bil recimo poslanec, kot je Aurelijo, mi ne bi bilo prijetno, če lahko nekdo leta spremlja moje navade. V bistvu je pa policija zadni organ, ki bi mu pri nas zaupal. Jih preveč dobro poznam in tudi metode njihovega dela. Seveda imajo pa to prednost in moč, da se iz neprijetnih situacij vedno izvlečejo.

Drugače sem pa kandidat za predsednika države 2007 in bi rad preventivno nekatere reči razčistil. >:D

jype ::

Jaz mislim, da je dobro, da se take reči sprašuješ.

Kaj pa briga državo, kje in s kom se ti flodraš (dokler še nimamo trošarine za spolno občevanje).

dronyx ::

Vsako zbiranje osebnih podatkov, kar je seveda tudi to, kjer prespim in s kom, mora imeti nek namen.

Pri nas opažam prakso, da nekdo ki ima moč in policija je med temi, si zamisli nekaj za kar sploh ne veš, čemu naj bi služilo. Jaz verjamem, da je za manipulacijo taka zbirka podatkov idealna, saj so sexualne afere odnašale tudi predsednike in znane politike.

To, da bi pa na tak način lovili kriminalce, naj mi pa pove nekdo, kolikokrat do sedaj so jim ti podatki prišli prav in koga so na podlagi tega ujeli? Ne me hecat.>:D

dronyx ::

Nekoč se spomnim primera, ko me je neka paranoična pripravnica obdolžila, da informatiki spremljamo elektronsko pošto.

Ker me je izzvala, sem ji pa naložil zgodbo, kako v posebne baze shranjujejo vse podatke kdo kam pošilja, kdaj in komu ter da ponoči posebni programi na podlagi tega rišejo mrežo povezav.

Bila je čisto bleda in je padla na finto.:D :D >:D

kekz ::

Jasno, da spremljamo pošto. Še posebej tisto, neželeno.
Jaz sem odlično seznanjen s ceno viagre na svetovnem trgu. :D

ShowDown ::

To pa res nisem vedel da ima policija dostop do teh podatkov. 8-O Pravi 'police state' postajamo, a na samosvoj način. Kjer bi policija lahko imela večji vpliv ga nima (namlatit prebivalce Ambrusa), kjer pa ga ne potrebuje pa ga ima preveč. (naprimer takšno pridobivanje podatkov)

kekz ::

Pravi 'police state' postajamo


Postajamo? To je pri nas že od pamtiveka tako. Jaz sem pričakoval, da se bo to nehalo, ampak očitno premalo ljudi ve.

dronyx ::

Jaz za to vem slučajno, ker sem nekoč delal v izobraževalnem centru in vem da so zvečer nosili osebne podatke na policijo.

S tem v zvezi moram tudi dodati, da po Zakonu o varstvu osebnih podatkov lahko nek državni organ zbira osebne podatke samo, če je tako navedeno v zakonu in ni dovolj podzakonski akt. Prav tako morajo biti v zakonu taksativno našteti vsi podatki, ki se zbirajo.

Mene v hotelih in prenočiščih ni nihče nikdar opozoril, da bodo osebne podatke posredovali na policijo, torej tretji osebi->:D

#000000 ::

Pred leti (2) sem bil par dni na Jezerskem, in valjda ker gre čez vasico-kraj samo ena cesta si vsak avto zapomniš. Vsak dan ob cca 18:30 - 19:00 pride z mejnega prehoda Puch, gre v "recepcijo" in ven pride z papirjem v roki, ter jo mahne nazaj na mejo.

Po tretjem dnevu vprašam neko delavko, koji kurac vsak dan polcija ob 7 zvečer pride, a majo kake fuke tle okol al kaj. Pa prav ne ne, samo po spisek je prišel ??? kak spisek ?? ja gostov anede.

Zdej mogoče je to zarad ilegalcev ipd. bližina meje ipd.

Mislm pa da to ni OK. LP

dronyx ::

Jaz misli da je to še relikt iz starih časov komunizma, ki ga ni nihče miniral, ker očitno nekaterim tako zbiranje podatkov ustreza. Gre pa za grob poseg v zasebnost in če recimo se že gredo take reči, potem bi te moral receptor v hotelu obvestiti, da bodo osebni podatki, torej kdo, kdaj in s kom je prespal v hotelu, posredovani na policijo.>:D

jype ::

Fake ID sounds nice.

Kar tako, za vsak slučaj.

kekz ::

Je že kdo našel zakon ali aktiviramo inšpektorja, pooblaščenko, ombudsmana?

mepa ::

Obveznost za subjekte, ki sprejemajo osebe na prenočevanje proti plačilu obstoji v Zakonu o prijavi prebivališča. Poišči si zakon na strani Uradnega lista in tam boš našel marsikateri odgovor na tvoje vprašanje.
mepa

Azrael ::

Prenočitev v hotelu, gostišču, kampingu itd šteje za začasno prebivališče. Bolj simp ne more biti.

Bi me zelo čudilo, če tega zbiranja podatkov nimajo tudi v drugih vsaj približno normalnih državah. ZDA ima, Hrvaška tudi...Tako, da res ne vem odkod sedaj taka panika?
Nekoč je bil Slo-tech.

kekz ::

ZDA ima, Hrvaška tudi

Hrvaška ima isto zapuščino kot mi.
V ZDA, če so kaj zaostrili zaradi terorizma, sicer se ponavadi vidi, da ti pod nos porinejo vpisno knjigo, kamor se nakracaš po želji. Če bolj komplicirajo, je ponavadi zaradi zagotavljanja plačila.
V Nemčiji me ni nihče nikoli vprašal niti po imenu niti po priimku, niti ni bilo treba pokazati dokumenta. Da bom ob odhodu plačal, so zaupali, pa čeprav so imeli vhod z druge strani (ni bilo kontrole prehodov mimo recepcije).
V Grčiji sem se moral ponavadi izkazati z dokumentom (ne vedno).
V Italiji pol-pol (včasih da, včasih ne).

Če bereš turistični vodič po Hrvaški (npr. Lonely Planet) je notri posebno opozorilo, da moraš prenočevanje prijaviti, sicer imaš lahko večje sitnosti s policijo. To razumem kot, da je za zahodne turiste nek odmik od običajnega ravnanja. Sicer ne bi bilo treba tako opozarjati.

Še ena razlika med Hrvaško in razvitim svetom. Na Hrvaškem policaji zaradi nepravilnosti težijo gostom, na zahodu pa ponudnikom storitev (prenočišč).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

kekz ::

Sicer ne vem, kako je pri nas.

Recimo, da podjetje dobi na obisk poslovnega gosta in mu na račun podjetja rezervira in plača prenočišče. Ali mora prijaviti, kdo bo ta gost po imenu in priimku? Mora gost pokazati dokument?

V Srbiji ni bilo treba. V hotelu niso točno vedeli, koga gostijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

mepa ::

Obveznost prijave je na strani stanodajalca in ne gosta, ki seveda gosta vpiše v knjigo gostov, danes to v večini poteka, tako kot to omenjaš v elektronski obliki. Normalno, da bo stanodajalec od gosta zahteval osebni dokument za indentifikacijo, to pa je tudi vse, nikakor pa ga ne sme zadržati. V kolikor stanodajalec ( hotelir ) gosta ne prijave in je le to ob nadzoru s strani policije bilo ugotovljeno, je v prekršku. Če si bilo kdaj bil v kakšnem hotelu si se verjetno moral identificirat, se pravi so od tebe zahtevali osebne podatke, razen če si prenočeval na "črno". Zakon o prijavi prebivališča se v ničemer ne razlikuje od podobnih zakonov znotraj EU in ni noben bavbav. Sprijazni se že enkrat tako pač je.
mepa

Barakuda1 ::

Bi me zelo čudilo, če tega zbiranja podatkov nimajo tudi v drugih vsaj približno normalnih državah. ZDA ima, Hrvaška tudi...Tako, da res ne vem odkod sedaj taka panika?



Enak, ali zelo podoben pristop k tej "problematiki" imajo vse države EU, kot tudi sicer večina držav.

Če pa v kakšnem hotelu kdo prespi, ne da bi dal osebne podatke, pa tam prespi na "črno". Kam in komu gre nočnina, pa tud ni težko uganit, a ne;)

kekz ::

Kam in komu gre nočnina, pa tud ni težko uganit, a ne;)

Ne pozabimo, da so hoteli na zahodu v zasebni lasti. Jaz ponavadi izbiram manjše hotele, ki so družinsko vodeni. Torej, h komu gre nočnina?

Pa zakoni po EU še zdaleč niso enaki. Niti približno ni nujno, da so take policijske metode uzakonjene povsod.
Mi smo preveč navajeni na naš centralizem. Zakoni v drugih državah niti v okviru ene države niso enaki, kaj šele v celi EU. Ponavadi je poenoteno samo najnujnejše. Celo prometni predpisi, s katerimi se vsakodnevno najbolj srečujemo, niso enaki med članicami EU.
Ne vem če se še kdo spomni, ampak pred časom smo tudi pri nas imeli celo različne stopnje davkov na prihodke glede na občino bivališča.

dronyx ::

Dejansko so azdevo pokrili v Zakonu o prijavi prebivališča in sicer 10. členu:

Posameznika, ki se nastani v turističnem ali gostinskem objektu, mora stanodajalec prijaviti oziroma odjaviti pristojni policijski postaji v 12 urah po njegovem sprejemu oziroma odhodu.

.....

Stanodajalec iz prvega in drugega odstavka tega člena mora pristojni policijski postaji posredovati naslednje podatke:
– priimek in ime ter naslov oziroma ime (firme) in sedež stanodajalca ter stanodajalčevo EMŠO oziroma
– številko registrskega vpisa firme;
– naslov, na katerega posameznika prijavlja oziroma iz katerega ga odjavlja;
– podatke iz drugega, tretjega oziroma četrtega odstavka prejšnjega člena.
Tujec iz tretjega odstavka tega člena mora pristojni policijski postaji dati naslov, na katerega se prijavlja in podatke iz drugega odstavka prejšnjega člena.
Podatke iz šestega in sedmega odstavka tega člena sme pristojna policijska postaja hraniti največ šest mesecev od dneva prijave oziroma odjave posameznika, nato pa jih mora arhivirati.
Določbe tega člena se ne uporabljajo za prijavo oziroma odjavo posameznikov, sprejetih na prenočišče ali počitek v visokogorskih kočah ali postojankah.

Zadeva je kot kaže zakonsko pokrita, je pa zanimivo, kako je možno, da potem vsi tega ne počno, oziroma je več kot očitno, da je izvrševanje tega zakona zopet prepuščeno po stari slovenski navadi prosti presoji.

Bi pa morala zakon po mojem predvideti, ker gre za zbiranje osebnih podatkov in njihovo posredovanje naprej, da mora tisti, ki te osebne potake zbira, opozoriti stranko oziroma gosta, da se bodo ti osebni podatki posredovali naprej. Mene ni nihče nikdar opozoril, pa sem prespal že v veliko objektih od hostlov do prenočišč. >:D

dronyx ::

V matematiki obstaja simpatična funkcija, ki se ji mislim reče KORELACIJA.Če imaš dostop do te skupne baze, potem lahko hitro povežeš podatke in prideš do zanimivih podrobnosti, ki pridejo v političnem boju vedno prav.

Jaz osebno preprosto policiji ne zaupam, ker vidim, kolikokrat se v medijih pojavljajo policisti, ki trgujejo z mamili, ljudmi in to je verjetno samo zanemarljiv delež oziroma vrh ledene gore.

Meni ni bilo nikdar jasno, kako vsake toliko časa nekdo "zacveti", si kupi drag avto, naredi novo hišo, dela pa kot policist z 500 evri plače. Javnost pa ima vedno LOGIČNO razlago. ČUDEŽI se dogajajo izredno redko, uspešnost pa dobijo tudi morda 15 evrov.;)

jype ::

onyx citira zakon> Določbe tega člena se ne uporabljajo za prijavo oziroma odjavo posameznikov, sprejetih na prenočišče ali počitek v visokogorskih kočah ali postojankah.

Fino. Se prav, če greš na Češko kočo, potem se nimaš česa bat :)

dronyx ::

Drugače povedano, če si predsednik države in bi rad brez da ve to policija peljal "na svež zrak" svojo tajnico ali šefico za stike z javnostjo, jo pelješ v gorsko kočo na skupna ležišča. Tako nikdar ne bo vedela, če je bila tvoja roka res tvoja.

Očitno so snovalci zakona predvideli, da teroristi ne bodo šli prespat na Kredarico, ampak K Mraku, pri čemer je cena na noč pri mraku ob mojem zadnjem obisku bila 12.000,00 SIT, cena na noč enakovrednega hotela v New Yorku, poleg Central Parka, pa je bila 2004 preračunano v SIT na noč 7.500,00.

Res, bizarna država in potem me naj še kdo prepričuje, da mu gre dobro. AH, dajte no.;((

kekz ::

Ali so te visokogorske koče in postojanke kje definirane?

Ali je hotel Habakuk na Pohorju visokogorska koča ali postojanka?
Kaj pa Skihotel na Voglu? Pa hotel na Kredarici?

dronyx ::

Kakor jaz razumem snovalce zakonov, se je nekdo vprašal, kako naj recimo pozimi iz Kredarice v 12 urah dostavijo seznam gostov. Potem je nekdo grdo zaklel in dejal, POTEM PA TO VRŽITE VEN IZ ZAKONA. In tako so predvidevam gorske koče padle ven.

bastadu ::

Kaj če faxirajo seznam pa ne velja?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Policija slikala osebno izkaznico (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8514719 (10987) solatko
»

Slovenska policija omejuje anonimnost na spletu v Sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6211519 (9542) MrStein
»

vprašanje za pravnike - prijava stalnega prebivališča v najemniškem stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6126477 (24865) Mavrik
»

Vozniška, osebni dokument, EU

Oddelek: Pomoč in nasveti
153871 (3360) AndrejO
»

Fuk zimmer

Oddelek: Loža
3818709 (15844) Zlatko1

Več podobnih tem