» »

Delodajalec zbira podatke o svojih zaposlenih. Katere lahko ?

Delodajalec zbira podatke o svojih zaposlenih. Katere lahko ?

Azrael ::

Zanima me ali zakonsko lahko delodajalec za potrebe kadrovske evidence, ker se gradi nov informacijski sistem, zbira naslednje podatke o svojih zaposlenih:

- izobrazba, pridobitev, naziv
- kilometrina od doma do službe;
- način prihoda na delo
(to se mi zdi OK)

- številka čevljev
- številka delovne obleke
- višina in telesna teža
(te 3 točke so za nakup delovne obleke in čevljev)

- zakonski stan, ime očeta
- tel. in GSM številke;
- e-mail naslov;
- katero vozniško dovoljenje ima, čeprav ni zahtevano za opravljanje del in nalog;
- druga znanja in izobrazba, ki ne izhaja iz delovnega razmerja;
(Hmm...)

- vprašanje ali bi zaposlen raje sam plačeval dodatno pokojninsko zavarovanje (sedaj se plačuje preko delodajalca).
- številka zdravstvene kartice;
- fotokopije osebnih dokumentov.

Posebej zadnji dve točki sta po mojem mnenju sporni, ker menim, da osebni dokumenti sodijo pod varstvo osebnih podatkov. Kakšno je vaše mnenje o teh zahtevah ?
Nekoč je bil Slo-tech.

Airskull ::

Glede fotokopij osebnih* dokumentov sem prepričan da gre za kršitev; čudno pa je da v bazi zakonov na strani državnega zbora ni več ZVOP1 (zakon o varovanju osebnih podatkov).

*edit
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Airskull ()

Oxford ::

A delaš pri CIA? :D

Tale delodajalec je pa precej radoveden. Ime očeta, fotokopije dokumentov - halo!! 8-O

Malo sem si ogledal ZVOP1, pa ni videti, da bi bili tam opredeljene omejitve za delodajalce.

Azrael ::

Ne ni CIA ali kakšna druga podobna tričrkovna agencija:D . Gre za podjetje s približno 100 zaposlenimi v zasebni lasti, ki niti svoje internetne strani nima.

Kot je videti tukaj in tudi tu, lahko zbirajo kar precej podatkov.

Zanima me prevsem, kako je s kopijami osebnih dokumentov, ker ostalo že itak imajo. Kateri zakon ureja te stvari ?
Nekoč je bil Slo-tech.

BluPhenix ::

Kakšen zakon o delovnih razmerjih in zakon o varstvu o osebnih podatkov.

ZDR
ZVOP

Te dva se mi zdita še najbolj. Mogoče pa se bo še kdo spomnil kakšnega drugega.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Azrael ::

BluPhenix, hvala.

Zakon o delovnih razmerjih (nadalje ZDR) v 26. člen (pravice in obveznosti delodajalca)
(1) Delodajalec sme od kandidata zahtevati le predložitev dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela.
2) Delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidata zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, podatkov o nosečnosti, o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.
(3) Delodajalec ne sme pogojevati sklenitve pogodbe o zaposlitvi s pridobitvijo podatkov iz prejšnjega odstavka ali z dodatnimi pogoji v zvezi s prepovedjo nosečnosti ali odlogom materinstva ali z vnaprejšnjim podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca
....
In 46. člen (varstvo delavčevih osebnih podatkov)
:
(1) Osebni podatki delavcev se lahko zbirajo, obdelujejo, uporabljajo in dostavljajo tretjim osebam samo, če je to določeno s tem ali drugim zakonom ali če je to potrebno zaradi uresničevanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja ali v zvezi z delovnim razmerjem.
(2) Osebne podatke delavcev lahko zbira, obdeluje, uporablja in dostavlja tretjim osebam samo delodajalec ali delavec, ki ga delodajalec za to posebej pooblasti.
(3) Osebni podatki delavcev, za zbiranje katerih ne obstoji več zakonska podlaga, se morajo takoj zbrisati in prenehati uporabljati.
(4) Določbe prejšnjih odstavkov se uporabljajo tudi za osebne podatke kandidatov.
Ampak po drugi strani ZDR ne velja več od 01.01.2003 in ne vem kdo ali kaj sedaj ureja te stvari ali je to spet ena pravna luknja. Sodeč po tistih programih, za katera linka sem prilepil zgoraj, sedaj delodajalec lahko zbira mnogo več podatkov, kot prej.

In še vedno ponavljam vprašanje, kakšne podatke o svojih zaposlenh konkretno lahko zbira delodajalec ?

Bi mogoče kateri pravnik vedel povedati kaj več ?
Nekoč je bil Slo-tech.

BluPhenix ::

Uh, to pa nisem niti vedel da ne velja več. Drugače pa lahko da boš kaj dobil tudi tukaj:

http://www.sigov.si/mddsz/?PID=-1&CID=309&L=sl

Še vedno pa ti ostane recimo klic na zavod za zaposlovanje, ponavadi vejo nekaj o teh stvareh, oziroma te napotijo k nekomu. Pri nas je recimo odvetnik, ki se ukvarja le z zakonodajo o delovnih razmerjih in se lahko dobiš z njim na posvetu o takih vprašanjih. Mislim da ima tudi 1x na teden brezplačne konzultacije. Sicer pa je moje mnenje, raje enkrat 5k, kot pa da se zaj... pri pogodbi.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Airskull ::

tudi ZVOP ne velja več, ampak ZVOP1
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

BoO ::

Kakor jaz razumem tale ZDR ne velja več, ampak velja "novi" ZDR in
tale ZVOP ne velja več, ampak velja ZVOP-1.
An approximate solution to the right problem is more desirable than a precise solution to the wrong problem.

MadMicka ::

Zakonski stan in ime očeta (še zlasti tole zadnje je itak nonsens) nima veze z delovnim razmerjem in zato teh podatkov delodajalec ne more zahtevati.

Glede številke zdravstvene izkaznice naj delodajalec pojasni, kaj mu bo. Če ima to kako vezo s dodatnim zdravstvenim zavarovanjem, potem morda. Tudi zakonske podlage za zahtevo po fotokopiji osebne izkaznice ne vidim, kar pomeni, da lahko odkloniš.

Azrael ::

Hvala za izčrpen odgovor.

Ker sem trenutno na bolniški, sem ta vprašalnik dobil po pošti na dom. Ko jim ga bom vrnil bom vprašal zakaj in če bodo odgovori standardno mešanje megle, bo pač vprašalnik ostal bolj prazen.

Mogoče še kakšen nasvet ?
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Če jih hočeš zafrknik, piši informacijskemu pooblaščencu naj naredi pregled. Skoraj gotovo nimajo prjavljene zbirke, poleg tega gre za prekomerno zbiranje osebnih podatkov. Celo o tretjih osebah (očetu). Halo, take zadeve lahko zbira le SOVA, ki ima posebno zakonsko podlago za to. Delodajalec pa teh podatkov nima kaj potrebovati.

In če smo pošteni - jaz kot delodajalec ne bi videl smisla v zbiranju teh podatkov. Jaz bi hotel vedeti samo minimum, pa da je delo opravljeno, ostalo ni moja stvar.
sudo poweroff

BigWhale ::

Zakonski stan delavca, bi mene kot delodajalca zanimal. Ker bi rad vedel, ali bo tvoja zena tezila, ce te bom poslal za 14 dni na sluzbeno potovanje... :)

Looooooka ::

ce ma prijavljeno zbirko...(kar je potrebno ce mas vec kot 50 zaposlenih se mi zdi) potem ja...lahko hrani karkol te ze vprasa...razen ce vprasanje ne krsi kksnega drugega zakona(dvomim, da bos nasel tako vprasanje...ker te lahko komot vprasa ce se trenutno zdravis za kksno neozdravljivo boleznijo...bl privatnega vprasanja si pa jst ne znam zamislit).
je pa res, da se mors ti s tem strinjat.

Looooooka ::

bl creepy je tale vrstica:
(2) Osebne podatke delavcev lahko zbira, obdeluje, uporablja in dostavlja tretjim osebam samo delodajalec ali delavec, ki ga delodajalec za to posebej pooblasti.

Isotropic ::

kaj pa razni fitnesi, ko te fotografirajo?

BlueRunner ::

Ko jim ga bom vrnil bom vprašal zakaj in če bodo odgovori standardno mešanje megle, bo pač vprašalnik ostal bolj prazen.


Za vsako "sumljivo" vprašanje jih prosi za utemeljitev zakaj podatek zbirajo. Ni utemeljitve, ne more biti pravne podlage. Ni pravne podlage pa pomeni, da se osebne podatke zbira brez jasnega namena. Brez namena, pa se jih po ZVOP-1 ne sme zbirati.

Recimo številke zdravstvene kartice, kopije osebnih dokumentov, e-mail naslovi in telefonske številke nimajo kaj za početi v zbirkah zasebnega podjetja. Niti pod razno. Tudi višina in telesna teža sta jako čudna podatka. Za delovno obleko potrebuješ oznako, ki pove širino in dolžino artikla, ne pa vse fizične podatke...

Morda res zrelo za eno prijavo na inšpekcijo.

@Looooooka: Zakaj creepy? Ta vrstica je opozorilo, da do teh podatkov nimajo dostop kar vsi počez, ampak samo tisti, ki jih resnično potrebujejo. V večjih podjetjih so to kadrovske službe, v manjših pa direktor + računovodkinja/kadrovica. Če do teh podatkov dostopa kdo tretji, ki nima pooblastila, je to potencialno že prekršek.

@loki3000: Je bilo že nekajkrat izpostavljeno - tukaj in drugje, da imamo trenutno v ZVOP-1 pomankljivost, ki bi jo bilo dobro odpraviti: Če ima podjetje manj kot 50 zaposlenih, mu zbirk osebnih podatkov ni potrebno prijavljati. Pa četudi je to klicni center, ki ima (legalno pridobljene) podatke o 200.000+ osebah. Fitnesu, ki ima 5 zaposlenih, zbirke tako ni potrebno prijavljati. Prostovoljno članstvo pa tudi ni ravno delovno razmerje. Čeprav vedno velja splošno pravilo (to pa po ZVOP-1), da se sme osebne podatke zbirati v obsegu potrebnemu za dosego določenega namena, namen mora biti znan vnaprej, znan pa mora biti tudi rok hrambe.

Mercier ::

Fotokopija osebne - da se prepričajo, kje živiš.
Tale je sploh OK: otrokov izpisek iz matične knjige (in to ne v vpogled) za dan dopusta, ki ga dobiš za dete.

Azrael ::

Tema je stara, stanje se je v tem času spremenilo v toliko, da nisem več pri tem delodajalcu.

Vprašanje te teme sem takrat poslal uradu informacijske pooblaščene. Odgovor, poverdano na kratko, da razen z zakonom dovoljenih podatkov, ostalih ne smejo zbirati brez jasne utemeljitve in soglasja delavca. Povsem nedopustno pa je zbiranje podatkov o tretjih osebah.

Pri delodajalcu je šlo pa takole:

- Kje je izpolnjen vprašalnik? Že vsi so ga izpolnili, spet čakam samo tebe!

Lepo preberem, v pravniškem jeziku spisan, odgovor urada pooblaščenke in pristavil, da dokler to pomeni kršitev zakonodaje, jaz vprašalnika ne bom izpolnil. Podatke, ki jih lahko zbirate imate in jih kar poiščite, ustrezne dokumente ste dobili ob sklenitvi delovnega razmerja.

Odgovor: Eee..., no... , ja no..., pol pa ni treba.
Nekoč je bil Slo-tech.

dexterboy ::

Jaz se pri fseh teh zadevah samo še zgražam in sprašujem, KDAJ se bodo tudi pri nas zgodila fancoska predmestja? Ker nam kaj drugega tudi ne preostane. Da zbirajo ne vem kakšne podatke, ker jim to, kaj, povečuje delovno storilnost??? Ma ne me jeb.... ;((
Azrael, kapo dol. Saj se v večini primerov zgodi ravno to: NE pričakujejo, da se boš kakorkoli pozanimal in ko jih potem s palco v rebra, ostanenejo obnemeli odprtih ust...
Pri nas ('slabih' 500 zaposlenih) je ena ženska menjavala službo maja, ravno v času izplačil regresa. Dobila je jasno, nakazano nič ojrov. No, ko je poslala priporočeno pismo v kadrovsko o prekrških, ki joh dela delodajalec... so cekini začeli žvenketati :P

Čeprav sem osebno mnenja, da smo slovenci bolj pussy-ji in ne bomo storili nič za delavske pravice.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

poweroff ::

Azrael - čestitke, pa škoda, ker nisem bil zraven. Bi bilo verjetno veselje pogledati njihove obraze... :D
sudo poweroff

Daedalus ::

Lepo preberem, v pravniškem jeziku spisan, odgovor urada pooblaščenke in pristavil, da dokler to pomeni kršitev zakonodaje, jaz vprašalnika ne bom izpolnil. Podatke, ki jih lahko zbirate imate in jih kar poiščite, ustrezne dokumente ste dobili ob sklenitvi delovnega razmerja.

Odgovor: Eee..., no... , ja no..., pol pa ni treba.


Jaz sem pred kratkim na podoben način dosegel umik precej nenavadne konkurenčne klavzule iz pogodbe o zaposlitvi. Je bila spisana res ohlapno - v smislu kje vse ne bi smel delati v času trajanja zaposlitve na tem delovnem mestu in celo po prenehanju delovnega razmerja. Ker poleg službe vedno delam še na kakem zanimivem projektu, mi take zadeve ne dišijo najbolj... No, so dobili en lepo spisan ugovor in umaknili celoten člen. Tako da če se malo informiraš, se da marsikaki bučki s strani delodajalcev lepo izognit.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Azrael ::

V tej firmi so imeli in zelo verjamem (stiki z bivšimi sodelavci so zelo redki), da še vedno imajo navado take reči dajati v podpis na koncu šihta, na kakšen hudo zaj*ban dan ali raje kar teden, ko zaposleni komaj čakajo, da gredo lahko domov.

Priznam, verjetno bi jaz tudi v takem slučaju samo izpolnil vse skupaj, kot so ostali, (vodstvo je bilo tako prijazno, da so sami fotokopirali dokumente...), ampak sem bil na bolniški. Vsaka reč je za nekaj dobra.

Je zelo velik problem v tem, ker so zaposleni v tej firmi več kot samo dovolj zastrašeni in je njihovo vedenje precej podobno zgodbi Stanislawa Lema, ko je opisoval kako je njegov literarni junak Ion Tihi prišel vohunit na nek planet, kjer so bili uporniški roboti, ki so sovražili ljudi.

Namreč marsikdo, ko je izvedel za štorijo, rekel: Zakaj, kaj pa je to takega? Že rabijo, ne kompliciraj.

Razumljivo, saj je bil moto: Če komu slučajno kaj ni všeč, lahko kar gre, službe drugje tako ali tako ne bo dobil.

Ampak hvala bogu, tega delodajalca sem se rešiil. Zadovoljstvo je verjetno obojestransko.
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

Najvecji hec je priti v eno tako firmo in potem ugotovis, da si ti edini, ki se na nek nacin upira avtoriteti in prakticno na dnevni bazi izzivas alfa male/female.

BlueRunner ::

O ja. "Hec" v najbolj boleči obliki... Tam kjer so ljudje tako togi, da lahko na njih apliciraš pojme iz živalskega sveta.

Ampak enkratna doza takšnega odnosa te običajno zelo učinkovito cepi proti ponovitvi te bolečine. Običajno se ti potem že pri prvih signalih sprožijo vsi alarmi, da se lahko še pravočasno izogneš podpisu pogodbe s takšnim podjetjem.

-----------------------------------

Malo off-topic pa je tole v zadnjem času bolj popularno oživljanje starih tem... Kako ločiti teme, ki jih je vredno živiti od tistih, ki jih ni vredno. Tale recimo, mi je bila vredna oživljanja. Vsi smo izvedeli kako se je zgodba zaključila.

Ziga Dolhar ::

Lepo preberem, v pravniškem jeziku spisan, odgovor urada pooblaščenke in pristavil, da dokler to pomeni kršitev zakonodaje, jaz vprašalnika ne bom izpolnil. Podatke, ki jih lahko zbirate imate in jih kar poiščite, ustrezne dokumente ste dobili ob sklenitvi delovnega razmerja.

Odgovor: Eee..., no... , ja no..., pol pa ni treba.


Jaz sem pred kratkim na podoben način dosegel umik precej nenavadne konkurenčne klavzule iz pogodbe o zaposlitvi. Je bila spisana res ohlapno - v smislu kje vse ne bi smel delati v času trajanja zaposlitve na tem delovnem mestu in celo po prenehanju delovnega razmerja. Ker poleg službe vedno delam še na kakem zanimivem projektu, mi take zadeve ne dišijo najbolj... No, so dobili en lepo spisan ugovor in umaknili celoten člen. Tako da če se malo informiraš, se da marsikaki bučki s strani delodajalcev lepo izognit.


Patološke konkurenčne klavzule lepo sprejmeš s figo v žepu. Če je protizakonita, je lahko stokrat napisana, pa ji to nič ne pomaga :).
https://dolhar.si/

Azrael ::

Že, ampak ko si na podlagi nezakonitega člena v neki pogodbi s takim delodajalcem (kolektivna pogodba podjetja npr.), ob odhodu oškodovan za znesek v višini nekje dveh plač delavke v Muri, pa to ni več tako enostavno. Pride do razkoraka med teorijo in prakso.

Inšpekcija za delo ugotovi, da imate povsem prav, bivši delodajalec vas je oškodoval, toda drugače kot z zasebno tožbo tega denarja od delodajalca ne morere izterjati.

Seveda je znesek premajhen, da bi kateri odvetnik sploh šel v to.

In tako se takemu delodajalecu konkretno splača imeti take interne akte.
Nekoč je bil Slo-tech.

Ziga Dolhar ::

Že, ampak ko si na podlagi nezakonitega člena v neki pogodbi s takim delodajalcem (kolektivna pogodba podjetja npr.), ob odhodu oškodovan za znesek v višini nekje dveh plač delavke v Muri, pa to ni več tako enostavno. Pride do razkoraka med teorijo in prakso.

Inšpekcija za delo ugotovi, da imate povsem prav, bivši delodajalec vas je oškodoval, toda drugače kot z zasebno tožbo tega denarja od delodajalca ne morere izterjati.


Približno tako, kot če tega člena ne bi bilo, pa delodajalec vseeno ne bi hotel izplačat? :)

Seveda je znesek premajhen, da bi kateri odvetnik sploh šel v to.


Kot da ima višina zneska kako vezo ... Stroške odvetnika [po tarifi in glede na višino zahtevka] v primeru zmage dobiš povrnjene. Če odvetnik s tarifo ni zadovoljen, se kamot prej dogovorita.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Mah, meni se ne zezat s takimi zadevami. Povem, kaj me moti in če ni dogovora, lahko grem delat tud kam drugam.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Vikking ::

Kar se tiče velikosti oblačil ni ničesar spornega. Ponavadi pa za obleko pride nekdo iz podjetja ki trži obleke, ter premeri delavce. Če pa jih direktno naročajo, če nočeš imeti premajhnič čevljev ter pretesne majice, pač izpolneš.

Zakonski stan: ne bi izpolnil, nima veze

tel. gsm, email: pomembno da ve delodajalec. Za lažje komuniciranje in delo.

vozniško dovoljenje: da, če bi se izkazala potreba da je potrebno karkoli dostavit.

reference: v tvoje dobro ter za izpogajanje boljše plače, da na papirju pokažeš da imaš obširno znanje.
Glede vprašanja o dodatnem zavarovanju ne vidim ničesar narobe.

Pri fotokopiji osebne izkaznice ni ničesar spornega. Delodajalec včasih potrebuje EMŠO, ali št. osebne izkaznice, naslov... če je potrebno npr. karkoli urejat na UE, ali bankah v zvezi s krediti itd....

Sporna se mi zdi edino zdravstvena izkaznica. Se mi pa ne zdi nič narobe če pove zaposleni kdo je njegov osebni zdravnik. Da lahko delodajalec preveri pri osebnemu zdravniku glede bolniške, npr. delavec sploh ne pride na delovno mesto, ter ga ni mogoče kontaktirati.

Azrael ::

@Ziga Dolhar

Tak odgovor sem dobil od treh pravnikov, tudi enega, ki na S-T, res upravičeno uživa velik ugled. Zarota ali samo realnost ob naših sodiščih?

@Vikking

Delovne obleke smo imeli z imenom in priimkom, nabavo oblek in njihovo vzdrževanje (šivanje in pranje) je od leta 2001 imel na čez zunanji izvajalec. Poleg tega je poimenski seznam za velikost obleke in čevljev obstajal! Vendar ob velikih razlikah v številkah med različnimi dobavitelji, je bilo ta seznam le orientacija. Že čevlji so mi bili prav 44, 45 ali 46, vse od odvisnosti katerega proizvajalca delovnih čeljev so izbrali.

EMŠO, stopnjo izobrazbe, naslov in telefonsko številko so imeli. Če so vse te podatke izgubili, to nikakor ni moj problem.

Naj povedo zakaj jih rabijo ponovno. Izgovor, da zaradi novega računovodskega programa, mene ne gane.

Dodatna izobrazba je bila v tej firmi uporabna izključnp in samo zato, da si dobil več dela za isto plačo.

Torej...čemu izpolnjevati vprašalnik, će že imajo vse kar rabijo in jim je treba vedeti?
Nekoč je bil Slo-tech.

BlueRunner ::

Pri fotokopiji osebne izkaznice ni ničesar spornega. Delodajalec včasih potrebuje EMŠO, ali št. osebne izkaznice, naslov... če je potrebno npr. karkoli urejat na UE, ali bankah v zvezi s krediti itd....


Kaj pa podjetje ureja na UE, da potrebuje št. osebne izkaznice? S krediti? Hej... nimam osebne. Uporabljam vozniško. Ali bo lahko s to številko podjetje karkoli urejalo na UE? Osebni dokument je namenjen osebi, da se z njo identificira. Delodajalec si njegove slike ne rabi shranjevati, ker za to ni nikakršnega razloga. Delal sem že v podjetjih od enoosebnih d.o.o.-jev pa do birokratskih mastodonotov. Pa so od mene do sedaj zahtevali samo naslov stalnega in začasnega prebivališča, če sem ga imel.

Sporna se mi zdi edino zdravstvena izkaznica. Se mi pa ne zdi nič narobe če pove zaposleni kdo je njegov osebni zdravnik. Da lahko delodajalec preveri pri osebnemu zdravniku glede bolniške, npr. delavec sploh ne pride na delovno mesto, ter ga ni mogoče kontaktirati.

Delodajalec nima kaj za preverjati... Če zbolim je moja dolžnost, da delodajalca obvestim. Na bolniškem listu je napisano kdo ga je izdal. Če se mi pripeti nezgoda, ki mi prepreči, da bmo konktaktiral delodajalca, potem tudi moj izbrani/osebni zdravnik verjetno ne ve nič o temu. Obveščanje podjetja v tem primeru običajno prevzamejo sorodniki ali prijatelji.

Če delavca brez razlage ni na delo in ga ni možno kontaktirati je to razlog za izredno odpoved delovnega razmerja. Potem pa se začne iskati novega delavca. Podatki o zdravniških karticah ali izbranih zdravnikih tega niti najmanj ne spremenijo, ker si z njimi podjetje ne more pomagati pol k.

UNIVERZUM ::

Delodajalec ob sklenitvi oz. pripravi pogodbe o zaposlitvi potrebuje:

-EMŠO
-osebne podatke (ime, priimek, naslov)
-potrdilo o zaključenem izobraževanju
-konfekcijsko velikost in številko čevljev (za namen zagotovitve zaščitnih sredstev. Za delo v pisarni tega ne potrebujejo. Brez podatkov o višini in teži)
-prevoz na delo (cena javnega prevoza oz. potrdilo (običajno ustno lahko pa tudi pisno), če javnega prevoza ni

dodatni podatki, ki jih ne potrebuje in jih nisi dožan predložit:

-dodatna izobraževanja (pridobljena znanja/ lahko vplivajo na višino izpogajane plače ter kasneje na dodatne zadolžitve)
-email, mobitel (če delodajalec želi, da si dosegljiv tudi izven službenega časa, naj ti zagotovi službeni telefon)
-zakonski stan (jih prav nič ne briga, jim je pa pomemben, ker potem težijo, ko se za kakšno stvar mudi, saj nimaš družine oz. nekateri so bolj popustljivi če imaš družino-otroka)
-podatki o tretjih osebah (dekle/žena, starši.... jih ne potrebujejo)
-dodatno zavarovanje (le v primeru, da so ga pripravljeni plačevati oni)
-vozniško dovoljenje (potrebujejo, če je delo dostavljalca ali če je navedeno ob razpisu za delovno mesto, drugače jih ne briga)
-podatki o raznih kroničnih/poklicnih boleznih (če si opravil zdravniški pregled, potem si sposoben za delo in jih ne sme zanimati)

je pa dobra volja vsakega posameznika katere podatke iz skupine nepotrebnih bo posredoval delodajalcu.

prav tako v delovno knjižico ne smejo napisati ničesar, kar bi lahko vplivalo na tvojo zaposlitev pri drugem delodajalcu (so pa te knjižice po novem passe). Torej v knjižico bi lahko napisali odpuščen iz krivdnih razlogov (kaj pa so ti razlogi pa ne).

Edit:
Osebni dokument se da na vpogled, da se preveri ali so podatki resnični (brez raznih kopiranj, razen za vozniško dovoljenje, če opravljaš dela in naloge v zvezi z dostavo/prevozom za delodajalca)
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Amen.

Vikking ::

Kaj pa podjetje ureja na UE, da potrebuje št. osebne izkaznice? S krediti? Hej... nimam osebne. Uporabljam vozniško. Ali bo lahko s to številko podjetje karkoli urejalo na UE? Osebni dokument je namenjen osebi, da se z njo identificira. Delodajalec si njegove slike ne rabi shranjevati, ker za to ni nikakršnega razloga. Delal sem že v podjetjih od enoosebnih d.o.o.-jev pa do birokratskih mastodonotov. Pa so od mene do sedaj zahtevali samo naslov stalnega in začasnega prebivališča, če sem ga imel.

Dam primer: potrebujejo kopijo osebne, tudi vozniške zaradi licence NPK. Imajo pa ponavadi vse podatke že na m1/m2 obrazcih, razen št. osebnega dokumenta. Čenpr. ureja podjetje leasing za delavca...


Delodajalec nima kaj za preverjati... Če zbolim je moja dolžnost, da delodajalca obvestim. Na bolniškem listu je napisano kdo ga je izdal. Če se mi pripeti nezgoda, ki mi prepreči, da bmo konktaktiral delodajalca, potem tudi moj izbrani/osebni zdravnik verjetno ne ve nič o temu. Obveščanje podjetja v tem primeru običajno prevzamejo sorodniki ali prijatelji.


Prav imaš, a vendar smo imeli tudi primer kjer delavca 1 teden sploh ni bilo v službo, na telefone se ni oglašal, sodelavcem ni ničesar sporočil. Pri obisku na domu se je skrival. Šele pri osebnemu zdravniku smo izvedeli da je na bolniški (kar je edino kar na se je zanimalo), ostalih podatkov pa zdravnik tako ali tako ne sme izdati.
Lahko mu daš plave. Potem ti pa čez 2 tedna priroma, da je na bolniški že od prvega dne ko ga ni bilo v službo.

Če ima delavec raje da mu nekatere stvari uredi kar podjetje, potem bo pač pripravljen posredovati več podatkov. Tudi kopije osebne.

BlueRunner ::

Dam primer: potrebujejo kopijo osebne, tudi vozniške zaradi licence NPK

Ali govoriva o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah? Ali ni to nekaj, kar oseba ureja sama, neodvisno od podjetja/zaposlitve?

Čenpr. ureja podjetje leasing za delavca

OK, nikoli nisem jemal leasinga in se mi zato sploh ne sanja zakaj bi mi podjetje kot zaposlenemu urejalo osebne finančne posle.

Ampak mislim, da sem dojel tvoj argument: podjetje lahko zaposlenim pomaga pri birokraciji (npr. na enem podjetju so nam računovodkinje vedno pomagale pri izpolnjevanju davčnih napovedi), pri čemer za ta namen prevzame dodatne osebne podatke, da lahko v imenu delavca opravi potrebno delo. Vsekakor se gre pri temu za bolj ali manj individualne stvari, ne pa za zbiranje podatkov in ustvarjanje zbirke osebnih podatkov. Težko pa sprejmem, da so to podatki, ki bi jih podjetje lahko kar z anketnimi listi zbiralo od vseh zaposlenih. Zagotovo pa bi pred oddajo teh podatkov želel pisno navedene razloge za zbiranje. Sem pač malo mahnjen v to smer... včasih pa razumem, da okoliščine ne dopuščajo tako agresivnega pristopa.

Lahko mu daš plave. Potem ti pa čez 2 tedna priroma, da je na bolniški že od prvega dne ko ga ni bilo v službo.

OK, lahko. Ampak potem mora dokazati, da me ni bil zmožen obvestiti. Oziroma vsaj dati pojasnilo, najraje v obliki predloženega zdravnikove izjave v kateri piše samo in izključno to, da ni bil zmožen obvestiti delodajalca. Nič več in nič manj. Nobenih dodatnih razlogov ali pojasnil ne potrebuje.

Moje mnenje je sledeče: ravno pri urgentnih zadevah je pravilo, da ravno osebni zdravnik ne ve ničesar o ničemer. Pri ne-urgentnih pa ima zaposleni vse možnosti, da delodajalca v nekem normalnem roku obvesti o razlogih za odsotnost - če je bil zmožen obiskati ali poklicati (v času viroz/prehladov/gripe so bolniške po telefonu skoraj pravilo) osebnega zdravnika da nastopi bolniški stalež, potem je zagotovo bil zmožen obvestiti tudi nekoga v podjetju. Kogarkoli. Če tega ne stori je to že razlog za uvedbo postopka.

Tako, da če naknadno ne zmore proizvesti pojasnila iz katerega je razvidno, da se nek zdravnik strinja, da podjetja ni mogel kontaktirati, potem pa pač adijo miško. Takšen delavec me bo slej kot prej znova spravil v škripec. Potem pa ga je že lažje upravičeno odpraviti ob prvi kršivi, kot pa razmišljati kdaj bo prišla naslednja in nov škripec. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da ima delodajalec pravico izvedeti karkoli o vzorkih ali stanjih na podlagi katerih je zdravnik takšno mnenje dal. Tukaj se mora zdravnikovo strokovno mnenje pač brezpogojno sprejeti. Tako kot sistematski pregledi. Zdravnik napiše oceno sposobnosti za delo. Razlogi za dano oceno pa morajo ostati delodajalcu skriti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Službeni mail, ko odideš (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6922811 (7771) johnnyyy
»

Ali lahko delodajalec preveri kandidata za zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8813539 (9921) harmony
»

Možnosti za (ne)sporazumno skrajšanje odpovednega roka

Oddelek: Loža
385662 (4174) next3steps
»

Delovne naloge ki niso navedene v pogodbi o delu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5917028 (15090) NonPlusUltra
»

Pravica do regresa

Oddelek: Problemi človeštva
53258 (3202) Dragane

Več podobnih tem