» »

Avstralija z zakonom o plačevanju vsebin nad Facebook in Google

Avstralija z zakonom o plačevanju vsebin nad Facebook in Google

BBC - Avstralska vlada je včeraj v parlament poslala zakon, ki bo velika spletna podjetja prisilil v dogovor z avtorji in založniki v državi, glede plačila vsebin. Glavni tarči sta Facebook in Google, ki si po ocenah avstralske vlade med sabo razdelita kar štiri petine prihodkov od spletnega oglaševanja v deželi tam spodaj.

Zakon predvideva pogajanja med mediji ter Googlom in Facebookom, v primeru, da sami dogovora ne bi dosegli, bo odločitev v njihovem imenu sprejel arbiter, ki ga bo v ta namen imenovala vlada. Zakon prav tako ne bo veljal za novice, ki bi se pojavljale na Facebookovemu Instagramu oz. Googlovemu YouTube, obe podjetji pa bosta lahko svoja plačila znižali tudi za vrednost klikov, ki jih bosta pripeljali na spletno stran posameznega medija. V primeru, da bi podjetji dogovor kršili, zakon predvideva tudi kazni, ki lahko dosežejo tudi 6 milijonov evrov oz. 10 odstotkov njunih prihodkov na ozemlju Avstralije.

Zakon je rezultat triletnih posvetovanj in analiz, pa tudi pritiskov s strani obeh ameriških podjetij. Google je tako napovedal, da se bodo njihove storitve zaradi tega dramatično poslabšale in poleti zagnal veliko oglaševalsko kampanjo. Facebook pa je pred časom zagrozil, da bo v Avstraliji preprosto blokiral deljenje novic na svoji platformi. No, Will Easton, direktor Facebooka za Avstralijo je zadnje dni bolj spravljiv, povedal je, da bodo v podjetju zakon temeljito proučili, tekom zakonodajnega postopka pa se bodo potrudili, da najdejo zakonski okvir, ki bo dobra rešitev za avstralski ekosistem novic. Predstavniki Googla dogajanja za zdaj niso želeli komentirati.

Google je sicer letos oktobra napovedal, da bo v naslednjih treh letih za avtorska nadomestila po svetu namenil milijardo ameriških dolarjev, v ta namen je splovil projekt Google News Showcase, ki bo poskusno stekel v Nemčiji in Braziliji. Podjetje je prav tako v Franciji doseglo sporazum o plačilu nadomestil s šesterico največjih časopisov in revij, med njimi tudi Le Mondom in Le Figarojem. Podoben projekt, zavihek z novicami za omejen nabor držav, za katere avtorjem plačuje določena nadomestila, je pred časom začel tudi Facebook. Mimogrede, naključje ali ne, Avstralija ni udeležena v nobenem od naštetih projektov obeh družb.

5 komentarjev

starfotr ::

Pa naj naredijo vse skupaj za paywallom pa bo problem novic rešen.

HotBurek ::

google je svijak od firme.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

zmaugy ::

HotBurek je izjavil:

google je svijak od firme.

Za tole herezijo boš kaznovan. Google je najboljša, najbolj prijazna in najbolj filantropska firma na svetu. Menedžment, ustanovitelji in glavni delničarji Googla bojo beatificirani.

30 srebrnikov press...
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

A-242 ::

Google News Showcase je samo se ena od dolge vrste googlovih svinjarij s katerimi bi lahko dominiral se na enem podrocju pranja mozganov uporabnikov - financirali bojo "kvalitetne" novinarske firme, se pravi tiste, ki bojo porocala kar bo njim pasalo. In kaksno zacudenje, pa ravno poizkusno bojo zadevo splavili v nemciji, ki jih najbolj bentijo zaradi gestapovskih/stasi metod zbiranja podatkov o vseh in imajo dobre zgodovinske razloge, zakaj tega ne dovolijo. Bo google najprej "poizkusno" predelal njihovo javno mnenje preko podkupovanja medijske pokrajine...

Australia, vzemite kriket kij in jim razbijte nemarne poizkuse vplivanja na medijski prostor na koscke, barabam ameriskim.

The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A-242 ()

Lonsarg ::

Mene pa res zanima kakšen % vsega oglaševalskega denarja priteče zaradi oglasov ki so vidni direktno na agragatorju novic.

Jaz trdim da je ta procent pod 20% ker največje in torej najdražje reklame so šele ko odpreš posamezno stran z novico in se ti jih cela gora nalovda. Tak da v bistvu ne razumem čisto tega problema, na strani sami lahko namreč novičarska firma sama izbere oglaševalskega ponudnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo medijem za novice namenil milijardo dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
154390 (3387) jojw
»

Google bo založnikom začel plačevati novice

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
103142 (2067) MrStein
»

Avstralija Huaweiju in ZTE zaradi varnostnih pomislekov prepovedala sodelovanje pri p

Oddelek: Novice / Zasebnost
318455 (6336) poweroff
»

Apple se je samo v Avstraliji v desetletju izognil davku na devet milijard dobička (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6218350 (14007) nekikr

Več podobnih tem