» »

Ukinitev instituta dedovanja - možne družbene posledice

Ukinitev instituta dedovanja - možne družbene posledice

Temo vidijo: vsi

Raptor F16 ::

Cruz je izjavil:

Raptor F16 je izjavil:

Mojster prosim te, pojdi na tisto prostovoljno služenje v vojsko boš vsaj vedel o čem govoriš :))

Tam je vse poskrbljeno po tvoji šablonski predstavi (opremo ti da država, za jest ti poskrbi država, za nastanitev poskrbi država,...) ampak boš tudi videl koliko smeti se proizvede in kako izgleda red brez sovbodne volje (jaz bi to jaz ono, meni to ne paše, ...) kar je praktično pogoj, da stvar funkcionira.
Praviš, da je vojska višek takšnega sistema, se ne da nič več izboljšati od tega?

Trenutno v bistvu je to najboljši približek ki ga boš videl v katerikoli državi. :))

Pa dejmo brez zajebancije in nehajmo idealizirat. Če imaš res trdna načela to ne bi smel biti prehud zalogaj zate. Saj ti vse sistem zrihta :D kaj te zadržuje ? Brez reda pa itak ne more nič laufat, razen če sanjariš kako bo vsak živel zase ko en čoban na planini. :))
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

nevone ::

Brez reda pa itak ne more nič laufat,

Red, ki vznikne sam od sebe lahko laufa. Pod to si predstavljamo posameznike, ki delajo zase in za skupno dobro. Kot recimo neko mravljišče, kjer tudi ni diktata nekje z vrha, ampak samo vsak opravlja svoje delo v namen obstoja. Ampak je pa jasno, da iz samih matic tak sistem ne bi funkcioniral.

Mi imamo take sisteme, je pa morda utopija pričakovati, da bi lahko iz vseh teh sistemov naredili samo enega, ki bi funkcioniral na tak način. Zaenkrat imamo še komponento interakcij med temi sistemi, ki ima žal vključeno izločanje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone je izjavil:

Red, ki vznikne sam od sebe lahko laufa. Pod to si predstavljamo posameznike, ki delajo zase in za skupno dobro. Kot recimo neko mravljišče, kjer tudi ni diktata nekje z vrha, ampak samo vsak opravlja svoje delo v namen obstoja. Ampak je pa jasno, da iz samih matic tak sistem ne bi funkcioniral.

Mi imamo take sisteme, je pa morda utopija pričakovati, da bi lahko iz vseh teh sistemov naredili samo enega, ki bi funkcioniral na tak način. Zaenkrat imamo še komponento interakcij med temi sistemi, ki ima žal vključeno izločanje.

o+ nevone

V vojski ima npr. nek oddelek voda za opravit neko nalogo (cilj). Skupni interes vseh je izvršitev tega cilja in varna vrnitev vseh v enem kosu. Med seboj si pri tem vsi pomagajo in pazijo eden na drugega. Posamezniki ravnajo po sistemu za svoje preživetje in za dobro cele skupine. Vojska danes ni več samo pošiljanje kanonfutra ampak se ogromno, da na varnost. Zato ker kbstaja nek red ki je bil včasih zelo slabo razvit.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

nevone je izjavil:

o+ nevone

Vedno pride do trenj med tem redom, zato imaš generala in disciplinsko in vojaško sodišče tudi pri vojski... tudi mravlje imajo diktat z vrha, namreč določene so jim naloge!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Barakuda1 ::

Raptor F16 je izjavil:

V vojski ima npr. nek oddelek voda za opravit neko nalogo (cilj). Skupni interes vseh je izvršitev tega cilja in varna vrnitev vseh v enem kosu. Med seboj si pri tem vsi pomagajo in pazijo eden na drugega. Posamezniki ravnajo po sistemu za svoje preživetje in za dobro cele skupine. Vojska danes ni več samo pošiljanje kanonfutra ampak se ogromno, da na varnost. Zato ker kbstaja nek red ki je bil včasih zelo slabo razvit.

Če te prav razumem, ti meniš da bi lahko zadeva funcionirala, če bi vodstvo države (pogojno rečeno), podalo, oziroma zastavilo, nek skupen cilj, državljani pa bi ga v sodelovanju vseh, poskusili realizirati v korist posemeznikov in družbe kot celote.
Ali sem te napak razumel?
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 je izjavil:

Raptor F16 je izjavil:

Če te prav razumem, ti meniš da bi lahko zadeva funcionirala, če bi vodstvo države (pogojno rečeno), podalo oziroma, zastavilo nek skupen cilj, državljani pa bi ga v sodelovanju vseh, poskusili realizirati v korist posemeznikov in družbe kot celote.

Ja tako, ampak pol pridemo še do "težave" da mora pol bit organizirano vojaška hierarhija in kaznovanje za nedoseganje, kot v klasični armadi, pol bi verjetno to šlo.

Druga varianta da ne spremenimo sistema v komunizem in odstranimo dedovanje je, da po rojstvu država vzame otroka in ga vzgajamo kot v Špartanskih časih pač brez da ostane doma po nekem letu.

Barakuda1 je izjavil:

Raptor F16 je izjavil:

Če te prav razumem, ti meniš da bi lahko zadeva funcionirala, če bi vodstvo države (pogojno rečeno), podalo, oziroma zastavilo, nek skupen cilj, državljani pa bi ga v sodelovanju vseh, poskusili realizirati v korist posemeznikov in družbe kot celote.

Tako je. Trenutno je uspeh in delo posameznika močno pogojeno z njegovimi življenjskimi cilji. Seveda so možnosti za uresničitev nekam neenakomerne vendar človek s cilji bo ustvarjal in delal beri - bil produktiven člen družbe. Vsak dejansko dela zase in posredno tudi za druge. Se spomniš tistega dela ko sem govoril kako nekdo sanja BMW-ja? Ta človek mora trenutno delati (ustvarjati dodano vrednost) in čez čas si ga bo lahko kupil. Z nakupom seveda podpre proizvajalca ki je ta avto skupaj z novimi tehnologijami razvil.

V primeru, ko je distribucijo dobrin v celoti upravlja država, individualne želje težko postanejo cilji saj sedaj sistem definira kako se bo upravljalo z viri in premoženjem. Kdor pa upravlja z viri in premoženjem mora JASNO definirati cilje in začeti PROJEKTIRATI družbene aktivnosti. Brez projektnega vodenja pa to ne bo peljalo daleč in bo pripeljalo do neravnovesij in hudih nihanj v povpraševanju (potrebi) in ponudbi proizvodov.

Zgodovina sprememb…

A-242 ::

Dejstvo je, da karkoli, kar prepreci nekontrolirano kopicenje premozenja s strani posameznika, znotraj ene ali vec generacij, dela veliko uslugo clovestvu, kar sploh ni treba kaj dosti argumentirati, ker je zgodovina polna razno raznih primerov, ko so posamezniki izkorisali svojo ekonomsko moc na skodo vseh, pa naj si bo podedovana ali ne.

Lahko se sicer isce obvoze okrog tega (kot pocne Raptor), zapleta v hudo kompleksne debate, itd. ampak bistvo ostaja.

Moc nad drugimi (in to je danes denar) ljudi pokvari (v kolikor ze niso sociopati) in nobena svinjarija ni pretezka.

Torej izlocimo vse to iz enadzbe preko omejitve osebnega premozenja, zaradi mene tudi preko omejitve dedovanja. Clovestvo bo se kar slo naprej in precej bolje mu bo slo kot danes.

Kaj je Raptor, mu bo slo slabse? :)) A se lahko gre slabse? :))
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A-242 ()

solatko ::

Država brez dedovanja, že obstaja in kar nekaj stoletij že dobro deluje, večina vas lahko vidi, kako ta zadeva poteka - Vatikan - RKC.
Delo krepa človeka

Nadaljujem svoj prejsnji post (Solatko je vmes padel):

Ljudje s presezki premozenja so zjebali delavske pravice, zjebali kulturo dela, zjebali dostopnost stanovanj, zjebali kvaliteto hrane, zjebali okolje, zjebali napredek v smeri kopice nepotrebnosti, zjebali cloveski intelekt z reklamami za svojo korist, zjebali kvaliteto izdelkov, zjebali ekologijo, verjetno trajno zjebali zivljenje na zamlji (cas bo pokazal)... vse za svoje premozenje in to izven vseh lastnih potreb. So samo sociopati, ki hocejo oblast nad drugimi in to je treba ustavit.

Cemu se torej upirat omejitvi presezka premozenja, sploh zastavljenemu tako visoko, da ne bo temu, ki ga je dosegel, nic manjkalo, do konca zivljenja? Ker bi rad drugim bolje? Tezko verjetno.

Upiranje omejitve dedovanja razumem iz dveh vidikov:
- si popolnoma nesposoben in racunas na ocvirke, ko se ti starsi stegnejo
- vidis, da si vzgojil popolnoma nesposobne otroke in bi jim rad omogocil prezivetje

Tretje opcije ne najdem - prosim, razsvetlite me.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

A-242 je izjavil:

Nadaljujem prejsnji post:

Ljudje s presezki premozenja so zjebali delavske pravice, zjebali kulturo dela, zjebali dostopnost stanovanj, zjebali kvaliteto hrane, zjebali okolje, zjebali napredek v smeri kopice nepotrebnosti, zjebali kvaliteto izdelkov, zjebali ekologijo, verjetno trajno zjebali zivljenje na zamlji (cas bo pokazal)... vse za svoje premozenje in to izven vseh lastnih potreb. So samo sociopati, ki hocejo oblast nad drugimi in to je treba ustavit.

Cemu se torej temu upirat? Ker bi rad drugim bolje? Tezko verjetno.

Apaurin pomaga. Zjebali so te eni in isti, ki so na oblasti že od časov jugovine. :))

solatko je izjavil:

Država brez dedovanja, že obstaja in kar nekaj stoletij že dobro deluje, večina vas lahko vidi, kako ta zadeva poteka - Vatikan - RKC.

Ja, samo pozabil si da oni sedijo na zlatu... samo poglej koliko denarja ima Cerkev... oni so kot priviligirana kasta, in nimajo nobenih EKSTERNIH zadolžitev za delo v dobro razen te ki so si kao sami nastavli...

To je nekako tako, kot če bi meni dali vso premoženje (btw veliko premoženja RKC je nagrabljeno ko so ga ravno podedovali (kako ironično kajne) v časih srednjega veka in naprej... ) in potem bi se jaz šel po lastnih pravilih nekoga ki zagovarja mir in dobro besedo in poštenost (medtem ko fukam mlade dečke)

On topic:

Težava v celotni Barakudini ideji je ravno v tem, da spet tu največ izgubijo ravno nižji srednji razred... to je tisti del ljudi ki nekako s težavo v celi generaciji napraska za eno nepremičnino ki bi jo rad zapustil 1 do 2 potomcema...

No pa če dam kar lastni primer... moja starša imata 2 nepremičnini + vikend (v 1 živita, v 1 živi babica katere 1 izmed staršev je edinec) in 1 parcelo z vikend hiško vredno cca 45k... no po strani drugega starša bosta dobila zgornji del stanovanjske hiše (2 družini)... Jaz sem kupil in odplačujem stanovanje, z bratom bova torej podedovala 2 stanovanji + vikend + stanovanje v dvostanovanjski hiši... kar pomeni če bova midva varčno in pametno delovala, bodo najini potomci (max 1 ali 2) imeli 6 nepremičnin in bodo po besedah nekaterih "bogataši", no resnica je da se bodo 2-3 generacije za to odrekale in ciljno delovale... lahko pa bi starci vse zapravli za potovanja in živeli v najemu...

In tu je bistvena slabost ukinitve dedovanja ki jo vidim jaz, pa ne zato ker se bo zdaj en našel da jaz to vse hočem (no kdo pa ne bi želel "zastojn nepremičnin") ampak predvsem zato ker ukinitev dedovanja za mene pomeni konec trajnostnega ciljnega odrekanja za večje dobro... nihče ne bo imel take želje delat trajnostno ciljno finančno dobro, za nepoznano osebo, kot bi za svojega otroka.

Mato989 je izjavil:

In tu je bistvena slabost ukinitve dedovanja ki jo vidim jaz, pa ne zato ker se bo zdaj en našel da jaz to vse hočem (no kdo pa ne bi želel "zastojn nepremičnin") ampak predvsem zato ker ukinitev dedovanja za mene pomeni konec trajnostnega ciljnega odrekanja za večje dobro... nihče ne bo imel take želje delat trajnostno ciljno finančno dobro, za nepoznano osebo, kot bi za svojega otroka.

Ja drzi. Prisiljen bos ziveti svoje zivljenje in ne razmisljati komu se bos kaj odrekal za kaj. Precej bolj polno zivljenje bos imel izven zabetoniranih kulturnih neumnosti. Mimogrede, s taksnim delovanjem (sploh ce jima bos to kdaj povedal preden konkretno odrasteta (40+) jima bos zajebal vse potenciale. Ergo se en bonus.

Manjko razmisleka o prihodnosti in ciljev za prihodnjo generacijo običajno razpase v človeku hedonistični tip življenja, hookers n drugs ker ti je za jutri malo mar =) To ni pot k boljšemu jutri

Zgodovina sprememb…

solatko je izjavil:

Slabo si informiran. Zelo slabo,
Dedovanje klera je eden večjih prihodkov RKC (že skozi vso zgodovino)

Mato989 je izjavil:

Težava v celotni Barakudini ideji je ravno v tem, da spet tu

A boš že končno nehal nakladat.
Kje si ti našel, v celotnio temi, posebej pa v uvodnem postu, da je to, moja ideja?

A da nisi!?! ja daj no, pol pa že končno nehaj s tem. o.k :)

ajd, to je blo on topic, zdaj pa nazaj na temo ;(

Mato989 - Ti tako, kot v temi o UTD izhajaš iz današnjega družbenega sistema, ki se je celo leta 1991 popolnoma spremenil, zato si družbe, brez dedovanj, predvsem tega, kaj bi se dogajalo, niti ne moreš predstavljat, zato sem dal za primerjavo Vatikan. Nekaj podobnega bi se dogajalo v družbi, če dedovanj nebi bilo, tudi dedovalne zasebne lastnine nebi bilo, torej totalna sprememba družbenega sistema in tudi pravila vseh iger, bi se spremenila. Kako in kaj pa je predmet debate in ne to, kaj je danes.

Barakuda1 - Čisto dobro sem informiran in eden redkih, ki se držim on topic teme, saj mi je jasno, kakšno teorijo si nam postavil v tej temi. Ne mešajte dedovanja (deduje se v dednem redu družine z podaritvijo, zapustitvijo premoženja instituciji ali, kadar ni dedičev, državi). Tudi večina multi miljarderskih družin ima premoženja, ki izhajajo iz, po sedanjih zakonodajah, pokradenem, prigoljufanem ali z nelegalnimi rabotami pridobljeno s tem, da je bilo zaradi tega ob premoženje množica poštenih ljudi ali celo premoženja držav.

Torej gre za dedovanje stvari in predmetov (znano je vračilo slovenske družbene lastnine cerkvi, če prav je to, le-ta državi že dvakrat prodala, ker je večinoma izhajala iz fevdalnega premoženja), ki so predmet nelegalnih, nezakonitih, celo zločinskih rabot v daljni zgodovini.

Popolno nasprotje je dediščina, ki je ni bilo za pokojnim Josip Broz - Titom. Imel je praktično vse in istočasno nič, kar bi bilo njegovo osebno premoženje. Poglejte, kaj ostane za dedovanje pri večini drugih diktatorjev ali čisto navadnih politikov, ko začnejo nimajo nič, potem pa dlje so na oblasti, več familija deduje.

Bill Gates je pred leti napovedal, da njegovi dediči ne bodo dobili nič, da bo celotno premoženje razdelil, me zanima, če bo držal besedo.
Delo krepa človeka

Mato989 je izjavil:

Ja drzi. Prisiljen bos ziveti svoje zivljenje in ne razmisljati komu se bos kaj odrekal za kaj, zato da bi tvoji otroci plezali bo druzbeni lestvici na najbolj neumen nacin - preko denarja, ne pameti.

Precej bolj polno zivljenje bos imel izven zabetoniranih kulturnih neumnosti in morda tvoji otroci ne bojo izgubili hise ipd, zaradi targetiranega nadlegovanja s strani Paris Hilton, ki je imela pac sreco, da je imela bolj bogate starse. Vsakdo se bo trudil za svoj blagor in mimogrede, s taksnim delovanjem (sploh ce jima bos to kdaj povedal preden konkretno odrasteta (40+) jima bos zajebal vse potenciale - do oporoke bojo moji otroci prepricani, da gre vsa zapuscina macjemu zavetiscu. Bojo potem bolj veseli.

In na prvi moj odstavek - zato je nujno, da se osebno premozenje omeji. Da se bo clovestvo lahko razvijalo na podlagi sposobnosti ne na podlagi denarja, da bojo postale druzbene vrednote ponovno intelekt, ne pa kako hoditi en po drugem, imeti lepe "radiatorcke", posilikonirano oprsje, nabotoxane ustnice, biti "fit" (seveda nujno z latest and the greatest fitness uro in zadnji krik mode superg za tekanje), sicer se kmalu ne bo vec razvijalo.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

Bill Gates je pred leti napovedal, da njegovi dediči ne bodo dobili nič, da bo celotno premoženje razdelil, me zanima, če bo držal besedo.

Bill Gates je plačal svojim otrokom šolanje in otroštvo ki si ga le redkokeri lahko privošči, in dedujejo njegov priimek... njegovi otroci že zaradi šole ki jim je plačal atek, ne bodo nikol reveži z 5$ dnevne plače, saj se strinjaš kajne =) To da ne bodo dedovali nič je samo prah za rajo.

Okapi ::

Barakuda1 je izjavil:

solatko je izjavil:

Nisi razumel, kaj je hotel pvoedati.

Kler načeloma nima potomcev, torej tistih, ki bi lahko dedovali po njem. Svoje premoženje zapustijo cerkvi. Precej pa dobi cerkev tudi od zapuščin drugih vernikov.

Skratka, cerkev kopiči premoženje, ki je bilo prej v zasebni lasti, enako, kot bi ga kopičila država, kjer bi dedovanje ukinili.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

Barakuda1 je izjavil:

solatko je izjavil:

Nisi razumel, kaj je hotel pvoedati.

Kler načeloma nima potomcev, torej tistih, ki bi lahko dedovali po njem. Svoje premoženje zapustijo cerkvi. Precej pa dobi cerkev tudi od zapuščin drugih vernikov.

Skratka, cerkev kopiči premoženje, ki je bilo prej v zasebni lasti, enako, kot bi ga kopičila država, kjer bi dedovanje ukinili.

o.k.
se posipam s pepelom 8-)... če lih brez potrebe.
RKC in Vatikan namreč še zmeraj dedujeta. Se pa strinjam da je efekt tak kot praviš.

Mato989 - Ti tako, kot v temi o UTD izhajaš iz današnjega družbenega sistema, ki se je celo leta 1991 popolnoma spremenil, zato si družbe, brez dedovanj, predvsem tega, kaj bi se dogajalo, niti ne moreš predstavljat, zato sem dal za primerjavo Vatikan. Nekaj podobnega bi se dogajalo v družbi, če dedovanj nebi bilo, tudi dedovalne zasebne lastnine nebi bilo, torej totalna sprememba družbenega sistema in tudi pravila vseh iger, bi se spremenila. Kako in kaj pa je predmet debate in ne to, kaj je danes.

Kdaj boš dojel da vatikan ni relevanten primer ker je otoček na Svetu, hkrati pa tam sploh ne delajo v pravem pomenu besede, ni prostega trga itd... me zanima kako dolgo bi Vatikan deloval če ga osamimo =)

Kar se pa tiče predlogov, pa jaz izhajam iz preproste logike... ideja ki prosi Barakuda da si jo zamislimo... ok pa pomisliva pragmatično, kaj bi iz danes na jutri ta ideja prinesla... vse take in podobne "grandiozne" ideje običajno najbolj tepejo srednji sloj, sploh tiste 2 ali 3 korake pred nižjim slojem...

Pa da pomislimo zdaj skupaj, tako realno kateri razred bi najbolj v efektivi zgubil če bi šli v ukinitev dedovanj.

Resda bi absolutno največ zgubili bogataši ampak v praksi pa največ izgubi srednji sloj in nižji srednji sloj... zakaj? Zato ker bogataši imajo običajno dovolj denarja da četudi zapuščajo potomcem visoke vsote še vedno živijo LAGODNO življenje, medtem ko srednji in sploh nižji srednji sloj, velikokrat na račun potomstva, malo "stisne" in kdaj manj uživa kot bi lahko samo zato da zrihta tisto nepremičnino in tako izboljša izhodišče potomca...

Do enakih predpostavk pridemo pri nepremičninskem davku (oprostite za offtopic) vsi ki so za nepremičninski davek pomislite tako:

Imaš 2 sestri obe zdravnici z dobrima plačama (enakima), ena je pridna in varčuje, druga vse zagoni za potovanja, pijače in dobrine, ena si tako kupi stanovanje, druga še zmeraj dela enako, ena si kupi že 2. stanovanje, druga pa še skoz popiva, zapravlja za torbice, čevlje, potovanja, in na koncu bi vi radi kaznovali eno, ker je bolj varčna in kupi trajnejšo dobrino kot tista ki ustvarja neprimerno več ekološko sporne embalaže in onesnaževanja.

In enako imaš tu.

Imaš generacijo ljudi ki so pridno šparali, se odrekali, gradili, kupovali stanovanja in jih dedovali, in imaš generacijo ki je živela iz danes na jutri, zapravljala, pila, kadila, potovala skratka uživala... in z ukinitvijo dedovanja, bi tisti generaciji ki se je odrekala dejansko vzeli ta trud, kar uči prihodnjo generacijo samo to, da je bolje vse zapravljat

Isti problem ima CSD... če varčuješ si kaznovan, če vse zagoniš pa nagrajen.

In to je fundamentalna težava ko o tem razmišljam... vse take ideje, spodbujajo k hedonističnemu življenju.

Barakuda1 je izjavil:

o.k.se posipam s pepelom 8-)... če lih brez potrebe.
RKC in Vatikan namreč še zmeraj dedujeta. Se pa strinjam da je efekt tak kot praviš.

Tako kot bi še naprej dedovala država, v kateri bi ukinili dedovanje. Mišljeno je samo dedovanje med fizičnimi osebami. Če tega prepoveš, vse podeduje država.

nergac ::

Vidim da imate super ideje.
Združili ste n-ti val privatizacije in n-ti val nacionalizacije.

Čestitam!

nergac je izjavil:

Vidim da imate super ideje.
Združili ste n-ti val privatizacije in n-ti val nacionalizacije.

Čestitam!

Ne nisi slisal vsega, moj predlog je, da se omeji osebno premozenje posameznika na vsoto, ki mu omogoca lepo zivljenje do konca njegovih dni. Recimo 20 miljonov. Vse nad tem je pa 100% obdavceno, da se zagotovi krozenje denarja, da se zagotovi konkurenco v gospodarstvo, da se spet omogoci sanje ameriskih sanj, da se prepreci pretirano politicno lobiranje izven okvira njegovih glasovalnih pravic. Dobra, mar ne? Podpira celotno kapitalisticno idejo, ni treba spreminjati sistema in lahko dedujes (dokler seveda ne dedujes toliko, da je tvoje premozenje vredno nad mejo). Se ne strinjas?

Okapi je izjavil:

Tako kot bi še naprej dedovala država, v kateri bi ukinili dedovanje. Mišljeno je samo dedovanje med fizičnimi osebami. Če tega prepoveš, vse podeduje država.

In to na veliko bolj eleganten nacin resuje moj predlog. Vec moznosti za vse, lahko pa se posameznik, ki mu delo veliko pomeni, odloci, da bo delal za blagor drzave in morda dobi spomenik. A ni fina ideja?
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

V ZDA je trenutno s 40% obdavčeno vse, kar je nad 5 milijonov (plus še različne neobdavčene izjeme so). Ampak to samo povzroči, da ljudje uporabljajo različne načine, da se obdavčenju izognejo. Lahko je to družinski sklad, lahko je prenos premoženja, ko si še živ, lahko je prenos v tujino....

V glavnem pravijo, da je teh 40% davka na dedovanje v bistvu davek na neiznajdljivost, ker se mu večina bogatašev zna izogniti.

Cruz ::

Mato989 je izjavil:

No pa če dam kar lastni primer... moja starša imata 2 nepremičnini + vikend (v 1 živita, v 1 živi babica katere 1 izmed staršev je edinec) in 1 parcelo z vikend hiško vredno cca 45k... no po strani drugega starša bosta dobila zgornji del stanovanjske hiše (2 družini)... Jaz sem kupil in odplačujem stanovanje, z bratom bova torej podedovala 2 stanovanji + vikend + stanovanje v dvostanovanjski hiši... kar pomeni če bova midva varčno in pametno delovala, bodo najini potomci (max 1 ali 2) imeli 6 nepremičnin in bodo po besedah nekaterih "bogataši", no resnica je da se bodo 2-3 generacije za to odrekale in ciljno delovale... lahko pa bi starci vse zapravli za potovanja in živeli v najemu...
In to bi naj šlo za nekaj dobrega? Moraš "žrtvovati" 2-3 generacije, da lahko dobro živiš? Raje vzdrževanje takšnega sistema kot prenova?

Mato989 je izjavil:

Seveda, če ukinemo dedovanje, pustimo pa vse drugo po starem, gre za slabo stvar. Če bi ukinili dedovanje, bi morali najti nov način za vzdrževanje generacijskega premoženja in najlažje bi bilo s pomočjo večanja moči države.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Mato989 - Kaj te ovira, da ti svojim otrokom nebi nudil istega, aja, čakaš, da boš dedoval po starših, ker sam nisi ustvaril toliko, da bi otroke sploh imel. Vedno bolj zastopim tvoj odnos do pokojnin, sem vedel, da si predvsem egoist.
Ni relevanten, je pa za enkrat edini, ki nima dedovanja ampak vse ostane instituciji, tudi crkveni uslužbenci imajo namreč dediče (brate, sestre, starše, nečake,...), tudi brata redovnika, ne dedujeta en za drugim.
Srednji sloj temelji na premoženju, torej bi prešli v brezrazredno družbo, ki je na samih začetkih že obstojala in morda še obstoja v kakšnih manjših skupnostih v afriških plemenih in južno amreiških, v divjini živečih skupnostih.
To so slabe strani dedovanja, ena, dve generacije se odrekajo, živijo slabše, kot bi po sposbnostih lahko zato, da tretja lahko zapravlja in se dolgočasi v brezdelju. Se ti zdi to prav, sploh, če si ti prva ali druga generacija take družine, meni se ne.

Okapi - Država ni v dednem redu, torej ne deduje, temveč pridobi premoženje brez dedičev, če dedovanja nebi bilo, bi bilo praktično vse državno in bi imeli ljudje samo v uporabi, seveda pridni, pametni, delovni več, leni, bolani, nedelavni pa se pač nebi preseravali, ampak jim tudi za preživetje, nebi bilo potrebno skrbeti. Seveda v družbenih sistemih, kot veljajo po svetu sedaj, kaj takega odpade, če pa bi se začeli resneje ogrevati za UTD, je pa to lahko zelo hitro, samo najbogatejši zemljani, se morajo odločit za kaj takega.

A-242 - Si pa skromen, toliko rabiš za solidno življenje?
Delo krepa človeka

In to bi naj šlo za nekaj dobrega? Moraš "žrtvovati" 2-3 generacije, da lahko dobro živiš? Raje vzdrževanje takšnega sistema kot prenova?

Ne da mora kdorkoli žrtvovat 2-3 generacije da lahko dobro živiš, one so se same tako odločile po SVOBODNI VOLJI... tu je velika razlika.

In zdaj če se grdo pošalim, ta ideja bi samo po drugi kvazi bolj humani rešitvi prišla do enakega rezultata kot jaz... dedovanja ni potrebno ukinit, če država z močjo ki jo že ima prepove razplod ljudem ki niso varčni in kreditno sposobni... tako pridemo do istega in sicer da se razlike manjšajo, ker bodo samo tisti ki bodo podedovali se plodili...

Seveda, če ukinemo dedovanje, pustimo pa vse drugo po starem, gre za slabo stvar. Če bi ukinili dedovanje, bi morali najti nov način za vzdrževanje generacijskega premoženja in najlažje bi bilo s pomočjo večanja moči države.

Nikakor ni večanje moči države nad posameznikom dobra stvar... marsikdo si želi MANJŠANJE moči države oziroma več svobode ne manj... kolektivizem je pot k družbenemu dnu in vojni. Jaz si ne želim da bo močna država od katere bom vse dobil v najem, naenkrat se odločila da sem zaradi govorjenja in namigovanja v smer ki oblasti ni všeč, družbeni delikt in mi vzela skorajda vse in me pustila životarit, jaz pa zaradi drugačnega pravnega reda ne bom mel nobene kontrole nad lastnim premoženjem ker bo vse najeto.

To je pot v družben propad in enoumje, razen če idealistično kot Marx in Engels verjameš v parolo, vsakomur po svojih potrebah in vsak po svojih zmožnostih...

Kaj te ovira, da ti svojim otrokom nebi nudil istega, aja, čakaš, da boš dedoval po starših, ker sam nisi ustvaril toliko, da bi otroke sploh imel. Vedno bolj zastopim tvoj odnos do pokojnin, sem vedel, da si predvsem egoist.

Nič me ne ovira, akumulira se... jaz bom imel flet, dobil bom še 2 in bom dal naprej otrokom 3... če jih bom imel, vidiš...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Okapi je izjavil:

V ZDA je trenutno s 40% obdavčeno vse, kar je nad 5 milijonov (plus še različne neobdavčene izjeme so). Ampak to samo povzroči, da ljudje uporabljajo različne načine, da se obdavčenju izognejo. Lahko je to družinski sklad, lahko je prenos premoženja, ko si še živ, lahko je prenos v tujino....

V glavnem pravijo, da je teh 40% davka na dedovanje v bistvu davek na neiznajdljivost, ker se mu večina bogatašev zna izogniti.

Ne poznas ameriske davcne zakonodaje. Vse kar ni izrecno nasteto, je pri njih dovoljeno, zato tudi toliko podjetij, ki iscejo "kar ni izrecno nasteto". Tukaj je zadeva bolje preprosta.

solatko je izjavil:

A-242 - Si pa skromen, toliko rabiš za solidno življenje?

Ne, jaz bi precej znizal, ampak s toliko bi zaprl gobce vsem, ki bi se radi pritozevali, nihce ne more reci, da mu toliko ni dovolj do konca zivljenja, s preseravanjem vred. Ampak ze s to vsoto, bi naredil ogromen landscape za nadaljnih tisoce dvajsetmiljonarjev, nova delovna mesta, nova podjetja, sesuvanje monopola in konkurenco med podjetji itd. Tako da sem cisto zadovolen tudi z "prevec".
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

Ce pogledamo letosnjo lestvico najbolj bogatih, bi izgubilo kaj samo prvih 8, pa nadaljnih 100, ki so se zelo trudili, da na lestvico niso prisli. S 100% obdavcenim denarjem pa bi financiral "Guardia di Finanza", ki bi cele dneve preracunavala vrednost nepremicnin, dohodke ipd. vseh drzavljanov, ce pa bi se koga zalotilo iti cez mejo 20 miljonov, se mu boniteta ukine na maksimalno vrednost premozenja 2 miljona, ostalo se mu pa zapleni. Pa tvegaj. "Aja, si investiral ves dobicek, torej je tvoje podjetje vredno zaradi tega vec? Gremo preracunat koliko zdaj znasa tvoje premozenje.".

Ergo, tule jih lahko pizdi samo kaksnih 108. Vsi ostali bi od take ureditve samo profitirali.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

Hemi426 ::

A to ste neko gibanje, ali je samo naključje, da se najdete takšni posebneži?
https://med.over.net/forum5/viewtopic.p...

Hemi426 je izjavil:

8-O
:)):))

Očitno je nekdo ukradel idejo za debato. Glede na to, da se je na "med - netu" začela šele včeraj, se ve kdo je komu kradel idejo >:D
No, po svoje pa je to znak, da je tema zanimiva, kar pa tud ni slabo, a ne ;)

Barakuda1 je izjavil:

Hemi426 je izjavil:

8-O
:)):))

Očitno je nekdo ukradel idejo za debato. Glede na to, da se je na "med - netu" začela šele včeraj, se ve kdo je komu kradel idejo >:D
No, po svoje pa je to znak, da je tema zanimiva, kar pa tud ni slabo, a ne ;)

Na med-over je eno samo podjebavanje. Tam se kot otroci prepirajo kdo je pametnejši... enkrat so se mi kosmiči zaleteli, ko sem prebral da moraš biti za sodelovanje na Slo-tech pameten :))

Raptor F16 je izjavil:

Na med-over je eno samo podjebavanje. Tam se kot otroci prepirajo kdo je pametnejši... enkrat so se mi kosmiči zaleteli, ko sem prebral da moraš biti za sodelovanje na Slo-tech pameten :))

8-O:|

Zadnje čase tud na Slo-tceh ni kaj prida bolje :'(

nergac ::

Ne vem zakaj toliko podcenjujete med.over.net.

Tudi tam se najdejo koristni nasveti, in to zelo hitro.

Pa tudi kaj dosti ne uporabljajo for iz matrice, psihoanalize, nad/sur/* realizma, raznoraznih programerskih zank in ne ukvarjajo se z interpretacijo statistike ter z intel/amd/arm (+nvidia) tehnologijo.

Tudi žganjekuha in varjenje piva ter fermentacija grozdja jim ni kaj dosti zanimiva, in zanimivi tehnični pripomočki za pripravo vsega tega.

Zeh skratka ...

8-O

Super ... vsak je povedal svoje :|

zdaj pa nazaj na temo

@Cruz

Glede večanja moči država ob ukinitvi instituta dedovanja in določenih sprememb lahko vidimo zakaj to ni dobro, tudi na primeru Zlatko (pustmo zdaj čisto političen del in vprašanje ali je sleparil s cenzusom) če se na primer osredotočimo čisto iz teoretičnega vidika ko ti država jemlje dediščino in ti daje UTD, te lahko od tega prelahko odrežejo... in zato večanje moči države nikoli ni zaželjeno pri tistih ki želimo bidi neodvisni od države, kolikor se max da...

Je pa žalostno da noben ni dal ob ukinitvi dedovanja dejansko relativno smiselnega predloga kako bi to izpeljali, ne da bi drastično posegali v svoboščine in ustavne pobude do poslovanja in ustvarjanja dobrin ki smo jih ljudje "izbojevali"...

Mato989 - Ni dedovanja, če ni lastnine in imaš v življenju vse samo v uporabi, glede na to, kaj družbi prispevaš. Za Titom ni bilo kaj dedovati, pa je imel vse.

Tako, kot je Marija Terezija s fevdalno lastnino. Ob smrti pa dedičev, današnjih lastnikov ni in vse postane družbeno. Noben razen vladarjev (ki so jim dajali v grobnice) ne nese nič s seboj, jih pa ima manjšina premoženje, ki bi bilo dovolj za funkcioniranje manjše države 100 let, brez da ustvarijo 1$ novo dodane vrednosti.
Delo krepa človeka

Mato989 - Ni dedovanja, če ni lastnine in imaš v življenju vse samo v uporabi, glede na to, kaj družbi prispevaš. Za Titom ni bilo kaj dedovati, pa je imel vse.

Saj to je glih problem, da imamo spet potem neke "politkomisarje" ki bodo določali koliko je ovrednoten tvoj, moj, in prispevek od osebe X... A res, za Titom ni blo nič za dedovat? Hmmm, nekak se spomnim majčkeni drugače

Mato989 - Vsako družbo mora nekdo voditi, vendar to ne bo več zaradi zaslužkarstva in kopičenja bogastva, se ti ne zdi, da bi morda tudi kak pameten hotel voditi družbo, v takem primeru?
Delo krepa človeka

Gagatronix ::

> Za Titom ni bilo kaj dedovati, pa je imel vse.

Zanimivo, a zato so se Dolanc & kompanija obnasali kot vladarji in Jovanko za 30 let zaprli v stanovanje ?

Titova zapuscina je bila obsezna in velik del je sploh se ni popisan.

Gagatronix - A ti sploh veš, kaj pišeš. Pogovarjamo se o dedovanju, dedujejo pa samo dediči, država ne deduje, temveč ji zapuščina brez dediča ali oporoke, po zakonu pripada.
Politiki takrat so se obnašali čisto enako, kot se obnašajo sedaj, samo sedaj lažje stegujejo prste po imovini, saj jih ne nadzira SDK, niti partija.
Titova zapuščina uporabljanih premičnin in nepremičnin je postala last države, oziroma je bila skozi, osebne lastnine pa praktično ni imel, kot recimo diktatorji drugih držav, ki so sredstva kopičili v Švici in so jih potem dediči, razdelili med seboj.

Še celo darila, medalje in druge osebno pridobljene stvari, so ostale last protokola SFRJ. Kaj vse je to vsebovalo, pa bi bilo že znano, če se država nebi razpadla. Tako pa Srbiji ni v interesu, da to deli z ostalimi, bivšimi republikami.
Delo krepa človeka

lexios ::

Sama ideja pa ni napačna, koliko politikov ali županov kot je Jankovič poznaš, ki bi z oporoko po smrti premoženje prepustili meščanom? ;) Jst samo 1 (ni Tito).

Kaj če bi se dedovanje omejilo zgolj višjim državnim uradnikom? Brez brezzobih tigrov tipa KPK, enostavno narediš popis premoženja pred nastopom politične funkcije; vse premoženje politikov in družinskih članov, pridobljeno v času političnega delovanja, pa po smrti zakonsko avtomatično porazdeliš med državljane. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lexios ()

lexios - A tisti, ki so premoženje pridobival z izkoriščanjem delavcev, je pa v redu, da otroci to dedvajo.
Za Titom pa so dedvali, samo kaj, ko revež ni imel osebne lastnine in niso imeli kaj dedvat, še hranilne knjižice ne, ker ni imel plače, bogi.
Če ukineš dedovanje, praktično ukineš zasebno lastnino. Potem bi morda kak miljarder, bolje plačeval svoje zaposlene, ker nebi bil prvi cilj več dobiček za vsako ceno, morda bi se cilji premaknili v smer napredka, širitve, inovacij, drugačnih, bolj čistih postopkov,.....
Razmisli malo, kakšne bi bile pozitivne koristi za zemljo v takem primeru.

Politikom več, kot jim pripada itak nudi kapital, zaradi določenih interesov.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

lexios ::

Reže se pri glavi. Kakorkoli že! Če bi rešili problem korupcije in klientalizma v politiki, bi rešili polovico problema. Težava je v tem, da razen, če ukineš fiat in prepoveš vsa menjalna sredstva, dvomim da je to sploh možno in bi se zasebno lastnino (ob ukinitvi dedovanja) le bolj skrivalo.

Če ukineš dedovanje, praktično ukineš zasebno lastnino. Potem bi morda kak miljarder, bolje plačeval svoje zaposlene, ker nebi bil prvi cilj več dobiček za vsako ceno, morda bi se cilji premaknili v smer napredka, širitve, inovacij, drugačnih, bolj čistih postopkov,.....

lexios - Tudi korupcija nebi bila problem, saj nebi nihče več imel interesa, da kopiči več, kot rabi za življenje, verjetno pa bi si marsikdo, privoščil več, kot si hrčki privoščijo sedaj. Zakaj pa bi bilo potrebno karkoli skrivat, če potem tisti, ki bi to "podedval" nebi imel izvora in praktično nebi mogel javno uporabljat?
Delo krepa človeka

Ukinitev instituta dedovanja v grobem pomeni še več kratkoročnega zapravljanja in tako še večjo breme za onesnaženost planeta... to je dejstvo, ker nič ne daš naprej boš raje vse zapravil v hitrih užitkih =)

Master_Yoda ::

solatko je izjavil:

lexios - Tudi korupcija nebi bila problem, saj nebi nihče več imel interesa, da kopiči več, kot rabi za življenje, verjetno pa bi si marsikdo, privoščil več, kot si hrčki privoščijo sedaj. Zakaj pa bi bilo potrebno karkoli skrivat, če potem tisti, ki bi to "podedval" nebi imel izvora in praktično nebi mogel javno uporabljat?

To IMO ne drzi vode. Idi gledati kaksna je razlika med 1 miljonom in 1 miljardo. In bos videl da ne drzi vode zato, ker je ogromno miljarderjev. Npr. Bezos ima toliko denarja da je za najmanj 10 naslednjih generacij poskrbljeno, pa se kar kopici in morajo Amazonovi delavci biti na food-stampih ce hocejo jesti.
Dovie'andi se tovya sagain.

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

No vsi sanjači, ki bi ukinili dedovanje oziroma bi radi videli, da bi država dobila nepremičnine.. ste se kaj zamislili ob potresu na Hrvaškem?

Velika večina podrtih nepremičnin je v lasti države in zanemarjenih že desetletja.

Ja, tako dober gospodar je država.

Vi bi pa takim kretenom porinili vse v roke?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Unilseptij ::

Problem odprave dedovanja, ki bi bil revolucija v dojemanju lastnine oziroma bolje rečeno vrnitev v bolj fundamentalno obliko družbene ureditve, ko je bila lastnina osnovnih "nedeljivih" dobrin (zemlje, vode, celo otrok) vedno skupna in ne individualna, je v tem, da večina ljudi enkrat kaj podeduje in se temu ne bodo želeli odreči, tudi če bi bogataši pristali na to. Ni pa v resnici nobene razumne podlage za trditev, da so potomci zapustnika po neki "naravni" logiki kar avtomatično upravičeni do njegovega premožeenja, ko umre... to je samo trenutni družbeni dogovor.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dedovanje Vprašanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
528396 (5566) Beli_Zajcek
»

Prepis nepremičnine iz starša na sina - najboljše opcije (strani: 1 2 )

6116139 (9396) Mato989
»

Oporoka - dedovanje (strani: 1 2 3 )

13717573 (13850) sekvoja

Vračanje prejete denarne socialne pomoči za časa življenja (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

810227273 (156626) Mr.B
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

9332812 (30972) Okapi

Več podobnih tem