» »

Facebook širi zavihek z novicami na nove države

Facebook širi zavihek z novicami na nove države

vir: Facebook

Slo-Tech - Potem, ko je podjetje lani jeseni za nekaj sto tisoč ameriških uporabnikov poskusno uvedlo zavihek z novicami, letos junija pa ga je razširilo na celotne ZDA, bodo takega načina obveščanja deležne še nekatere druge države. V svojem sporočilu za javnost navajajo Veliko Britanijo, Nemčijo, Francijo, Brazilijo in Indijo. Je pa precej oddaljen rok, ko naj bi se to zgodilo in sicer v naslednjega pol do enega leta.

Facebookov pristop je zanimiv, saj je z njim uvedel tudi plačevanje novic posameznim medijskim založnikom. Plačilo naj bi za stalen dotok avtorskih tekstov znašalo tudi po nekaj milijonov ameriških dolarjev letno. Zainteresirani mediji se morajo seveda za tako partnerstvo posebej kvalificirati, pomembna sta zlasti skladnost s Facebookovimi novinarskimi standardi - ti zajemajo dosledno preverjanje dejstev, izogibanje t. i. clickbait naslovom in senzacionalističnim vsebinam ter spoštovanje avtorskih predpisov - pomembno pa je seveda, da ima medij že od prej zagotovljeno zadostno občinstvo.

Zanimivo je, da na spisku ni Avstralije, ki se je nedavno odločila, da bo Google in Facebook prisilila v plačevanje nadomestil za uporabo vsebin avstralskih medijev, kadar se bodo njihove vsebine pojavile na družbenih omrežjih. Je pa med novoizbranimi državami denimo Francija, ki je s takim plačevanjem, skladno z uredbo EU o avtorskih pravicah, zagrozila zgolj Googlu, ne pa tudi Facebooku.

Mediji ugibajo, zakaj napoved sega tako daleč naprej v prihodnost, pri tem gre bržkone samo za testiranje odzivov javnosti in medijev v posamezni državi, drugi razlog pa so najverjetneje novembrske ameriške predsedniške volitve, zaradi katerih znajo družbena omrežja - zlasti v ZDA - glede objav doleteti kake povsem nove zakonske omejitve.

3 komentarji

winterriver ::

Facebook naj raje zapre vrata, pobrise serverje, pa ne bo vec fake newsov (oz. jih bo 90% manj), pa se vsak vaski norcek (ljubljano smatram za vas), ne bo vec imel moznost razglasati svojih mozganskih izbljuvkov vsemu svetu.
Eat shit, millions of flies can't be wrong.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Kvinta ()

HotBurek ::

Greznica in Pomije, Press
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Val202 ::



V svojem sporočilu za javnost navajajo Veliko Britanijo, Nemčijo, Francijo, Brazilijo in Indijo.



Zakaj je ta novica sploh na slovenskem portalu? Za večino sveta je tako ali tako nepomembna, za nas pa sploh, saj nismo več nemško govoreča dežela.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook in Google se borita proti lažnim novicam

Oddelek: Novice / Ostale najave
236005 (4285) nagobčnik
»

Domače branje: novinarstvo

Oddelek: Novice / Domače branje
268500 (2161) donfilipo
»

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
18856484 (51282) Gregor P
»

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
28018216 (12975) Okapi
»

Ameriško sodišče zaseglo Indymedijin strežnik v Veliki Britaniji

Oddelek: Novice / Zasebnost
332508 (2508) darkolord

Več podobnih tem