Forum » Loža » Nova mala lesena hiša - katera peč na pelete?
Nova mala lesena hiša - katera peč na pelete?
joez7 ::
Samo konec sezone čistimo.
Katere pelete? če ni skrivnost.
Če nabašaš na šrot pol je malo več dela
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
dela ::
Pri meni sezona traja od Oktobra do Maja.
Nima veze, kolk traja, energetske potrebe sem ti čez palec izračunal na podlagi tvojih skurjenih peletov, ceno pa potem na podlagi cene eletrike in COP 3 pri TČ/klimah. Pri pesimističnem COP 2 pa bi šlo isto 360 EUR za isto toplote, samo brez dela.
Dokler ne zmanjka elektrike so tudi klime dobre. Peletko lahko poganjaš z majhim generatorjem, ali inverterjem ki ga priključiš na avto akumulator.
Za backup rešitev je pa gašperček na drva boljši, ker niti generatorja ne rabiš, pa še gorivo se ti marsikje zastonj valja. Ampak niti tega ne rabiš, pri dobro izolirani bajti je tud to brezvezno kompliciranje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dela ()
c3p0 ::
Malo je več pepela s slabimi, ampak čistit pa ni treba peči sredi sezone. Prej se edino napolni box za pepel, ga odpneš in odneseš.
Na koncu sezone se peč odpre in vse posesa. Enkrat nisem, pa se je pepel, ki se nabere spodaj pri polžih za odvajanje pepela, vezal z vlago iz zraka in strdil, pa sem ga s težavo ven postrgal. Šola.
Večinoma se je kurilo od peleti express (cisterna), trenutno pa neke no-name, ki mi jih vozi znanec kot posledico neke kompenzacije. Kurim pa tudi manj, odkar je kamin.
Na koncu sezone se peč odpre in vse posesa. Enkrat nisem, pa se je pepel, ki se nabere spodaj pri polžih za odvajanje pepela, vezal z vlago iz zraka in strdil, pa sem ga s težavo ven postrgal. Šola.
Večinoma se je kurilo od peleti express (cisterna), trenutno pa neke no-name, ki mi jih vozi znanec kot posledico neke kompenzacije. Kurim pa tudi manj, odkar je kamin.
z3ro ::
Nordico Luisello imam tudi jaz v stanovanju, eden boljših nakupov v življenju :) Sicer posesam pepel v kurišču in očistim steklo vsak drugi dan ampak če so kvalitetni peleti bi lahko tudi 1-2x na teden recimo. Do sedaj v petih letih nobenih večjih težav, niti nisem nobenega servisa delal, ga pa nameravam letos čist preventivno.
mikhaair ::
Vsaj enkrat letno moraš očistit celotno pec. Povsod kjer gre dim. Pomembno je da očistiš oba ventilatorja. Saj saje in smeti, ki se naberejo s časom povzročijo da gredo ležaji.
joez7 ::
Pri meni sezona traja od Oktobra do Maja.
Nima veze, kolk traja, energetske potrebe sem ti čez palec izračunal na podlagi tvojih skurjenih peletov, ceno pa potem na podlagi cene eletrike in COP 3 pri TČ/klimah. Pri pesimističnem COP 2 pa bi šlo isto 360 EUR za isto toplote, samo brez dela.
Dokler ne zmanjka elektrike so tudi klime dobre. Peletko lahko poganjaš z majhim generatorjem, ali inverterjem ki ga priključiš na avto akumulator.
Za backup rešitev je pa gašperček na drva boljši, ker niti generatorja ne rabiš, pa še gorivo se ti marsikje zastonj valja. Ampak niti tega ne rabiš, pri dobro izolirani bajti je tud to brezvezno kompliciranje
Važen je SCOP TČ (cela sezona). Moja najcenejša TČ (monoblok 6kW) ma SCOP nad 3.2, sam COP pa se giblje med 5 in 2 (odvisno od zunanje tem. in temp. radiatorjev). El. moč pa od 600W pa do nekje 1800W, max 2150W-redko. Razmerje med obratovalnimi urami in kWh ~1 (nekaj malega pod 1000W povprečno).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kater način ogrevanja izbrati (novogradnja s "slabo" elektriko)) (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 5040 (1327) | deskstar |
| » | Peč na drva ali pelete za starejšo hišo? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 8973 (5977) | Twixz |
| » | Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 54378 (8340) | joez7 |
| » | Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 51199 (27839) | fikus_ |
| » | Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 54610 (11745) | kixs |