Forum » Operacijski sistemi » Kateri Linux distro?
Kateri Linux distro?
pegasus ::
Haha, hvala za malo krohota. Res odlična ilustracija narave ljudi.
Bom komentiral samo eno točko: "no good media player". A zato so praktično vsi settop boxi, media playerji, smart tvji in kar je še take krame na linuxu? Dobro da vem, da je vse to crap. In ja, vrtenje filmov iz konzole je blessing, gui pa curse.
Bom komentiral samo eno točko: "no good media player". A zato so praktično vsi settop boxi, media playerji, smart tvji in kar je še take krame na linuxu? Dobro da vem, da je vse to crap. In ja, vrtenje filmov iz konzole je blessing, gui pa curse.
Netrunner ::
Spraševat kateri distro je najboljši je nesmiselno ker ni najboljšega. Katerega priporočat je odvisno od splošnega računalniškega znanja posameznika. Klasičnim uporabnikom bi svetoval neko najbolj razširjeno distribucijo kot je kakšen ubuntu ali derivat le tega. Bolj tehnično podkovani začetniki oz. tisti ki jim delo s konzolo ni tuje pa lahko poskusijo kakšen naprednejši distro. Treba je poskusiti dva ali tri različne za dobit občutek kako se s katerim dela in nato se lažje izbere. Drugače pa sam distro ni tako pomemben kot je izbrani desktop enviroment, saj ta naredi prvi vtis in tudi skrbi za tisti "look and feel".
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Grimnir3 ::
Torej, kljub obširnemu nasvetu v tej temi kateri linux se priporoča, sem se vseeno odločil da ga sprobam, ker mi je takrat Windows 11 spil vse živce. Probal in igral sem se zadnja dva tedna decembra in prvi teden januarja. Probal:
- Mint - ni delala grafična (Legion 5 Pro in nvidia pač ni delala dobro), pa še scaling desktopa je jebalo, brez pa ne gre ker 100% je vse miniaturno, 125% je pa vse štekalo
- Debian - nisem uspel niti inštalirat
- kubuntu - je bil zelo, res zelo blizu da zamenja W11, ampak mu ni uspelo
Naprej nisem probaval, zmanjkalo časa ker se je začela služba. Prvi dan se izgubil čas s self-signed certifikatom, katerega mi itak ni uspelo namestit. Sedaj sem spet na Windows 11. Linux še ni letel iz diska, ampak ga v zadnjih treh tednih nisem niti zalaufal.
Tole sem spisal za reddit za kubuntu, pa seveda ker je veliko napisanega proti linuxu, niso odobrili:
I was a long time user of Windows and with Windows 11, I decided that enough is enough and I wanted to switch to linux. I was thinking of this step for many years, but never really tried it this hard as I did in past three weeks. I did try it about 15 years ago and back then, it was a toy and not a serious for a desktop use. These days I see a considerable improvement, but my initial assessment still stands, unfortunately. And I really tried to like it.
The problem is that I got spoiled with Windows where things simply work and I got used to my workflow. I knew that I won't be able to duplicate the workflow on linux, but I expected it to be somewhat similar. For past three weeks, I am constantly fiddling with settings, reading articles online, trying to set it up for work since I work from home and I am a developer, but today I had enough. Did do my best, but nope, still a toy. I do like it for server, but not for desktop. Maybe for light use I would definitely switch, but for me and my workflow ... going back to Windows.
So, what was the issue that I am again giving up on linux?
- it lags. I have Legion 5 Pro 16IAX10H. You can check the specs, it's not a low end laptop. And with "it lags", I mean exactly that. When I open a random app, it freezes for a second or two, then the app opens. But it's not always, I would say this happens in about 60%. Then the same happens when I close the app. Any app. And then we have "start menu". It feels like it needs to preload things and then it works well, otherwise it opens/scrolls up about 80%, then freezes for a second or two and after that it works well. For some time, then the issue repeats.
- Thunderbird is damn slow. I did read that it could be because I added multiple accounts and it didn't sync yet, but why I never saw this on Windows? In the many years of Thunderbird being out, I would expect that this would be fixed and that it would work flawlessly. On top of that, I spent about two days setting it up to my liking and I'm still not 100% satisfied. I expected I won't be, but there's already too many compromises made.
- adding so-called "digital certificate". In my country, we can access government website, where we can interact with tax authorities (think of IRS) and for the login, we have a state issued certificate (think of SSL). Adding that in Windows is about three clicks, while in linux ... I read many posts and needed about three hours for it to start working.
- adding a self-signed certificate for local web development. Maybe for some this is easy, but I did follow quite a few tutorials, none worked. Did post a question regarding, no answers. Lost entire productive day because of it and I can't work without it. And this is rather easy to do in Windows
- Steam. Few games work, other need special attention with help from various forums and various posts online from other contributors.
- pinning Chrome into taskbar. I use three profiles and this also does not work on linux. Did read a lot of articles and spent about two days on this issue alone since it is important to me, but only then I read that Chrome developers made a recent update that this is no longer supported.
- copy/paste with history. When I press CMD + V, the popup does get shown and when I select an entry, it does not paste it. Sometimes pressing CMD + V again pastes the selected entry and sometimes it does not.
- typing into search or other "input areas". In most cases it works, but in some, it looks like the focus is somewhere else and even clicking with mouse into the input, does not focus it properly. Usually it helps closing the app and reopening it.
- no good media player. On Windows, I really loved PotPlayer, while on linux I read it's best mpv media player. Which is CLI based ... For video playback ... Also tried SMPlayer and few others, all are, to put it mildly, not good. Then I found Rein Player, a port of PotPlayer from Windows and was relieved. I do not want to type into console to watch a movie!
- app repository / store. Really? Snap, flatpak and few others? Does really everyone create it's own distribution service?
I'm sure there are other things, since I didn't note those down, these are from top of my mind.
The only good thing there was for me, was that I work on three external 27 inch screens and only linux supported a single cable connection, while Windows does not. I really loved this one and was one of the main reasons why I tried to stick with kubuntu, but ... I will simply use more cables.
I really like the progress linux made in last 15 years or so, but it still needs time to grow up. I was also thinking if all those "flavors" there are, if linux enthusiasts would simply put their work into two of three, linux would rule the world of desktop PCs. Because this is crazy: https://distrosea.com/ And I'm sure not all are listed here.
I will definitely try linux again, but in a few years.
---
Sem še vedno mnenja da če gledaš YT in bereš maile oz. imaš zelo preprosto uporabo računalnika, je linux načeloma dovolj dober. Če igraš igrice, je že vprašljivo. Če imaš Office dokumente, sklepam da si oplel, nisem pa niti probal. Ene tri leta nazaj sem probal vse open source rešitve, nato pa vzel naročnino na Office. Pač ni kompatibilno med sabo.
Za piko na i je pa kolega tudi hotel probat linux in ker sem ga vmes ko sem še bil navdušen nad njim, pohvalil, je probal. ZorinOS, mislim. Mu je zjebalo računalnik tako da mi še vedno ni jasno kaj in kako. Windows so bli tam pa niso bli. Particije so bile tam, pa niso bile. Nato pa še disk. Je bil pa ga ni bilo. Ko je končno z drugim računalnikom sformatiral disk in dal gor W11, se je pa pobralo in delalo. Res nevem kaj je šlo tako hudo narobe. Sem tudi sumil da je odletel disk (sicer hecno naključje da ravno takrat), ampak ... disk sedaj dela v istem laptopu.
Tako da sem mnenja da moraš biti fanatik ali pa imeti veliko časa in volje se ukvarjat z linuxom. In kot sem prebral v tej temi: izbereš namizje, izgled namizja in šele nato distribucijo? Dfuk? Ne! Stvar dela ali ne dela! Zato bo pač Windows, čeprav zelo osovražen sistem, še vedno prevladoval, linux bo pa poganjal serverje. In telefone. Namizni računalnik pa Windowse. Žal.
To si predvidevam pisal za Kubuntu?
LTS ali zadnjo aktualno različico?
Glede na tvoje "težave" z media playerjem sem malo skeptičen v tvoje testiranje. Konec koncev imaš na Linuxu tudi VLC, ki je baje še vedno zelo popularen tzdi na Windowsih. Jaz sicer preferiram Haruno.
P.S. Jaz imam na steamu okoli 50 iger. Na nedelujočo še nisem naletel, čeprav so tudi take, ampak te uporabljajo kernel level anti cheat SW, ki ga ne bi želel nameščati niti na windows sistemu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Ravnokar opazil https://crescentro.se/posts/linux-music... ... en pregled gui music playerjev, ki so meni konfuzni, jih ne znam uporabljat in jih tudi ne bom, a bo seznam gotovo prišel komu tu prav.

Zimonem ::
Media svet so itak zjebal Francozi z vlc , ffmpeg škoda da se takrat ni prijel vls in mbone. So bili kar zanimivi časi.
Ne bi vedel. Sem na mplayer/mpv že ... od začetka tega tisočletja? Kvalitetna madžarska roba.

Men vrjem pa je. Takrat smo štukal spletne strani še s perlom. Drugač pa ja kodeke in vcl so odprli Francozi čist zato da so si delil video na faksu prfoks je pa videl da jih to zanima. Sej sem se samo enkrat probal it mbone ampak je bil internet takrat prepočasen. Ampak kudos fantom da danes praktično poganjajo video po celem spletu. Prej so računal butaste licence.

Sicer mi je bil pa najbližji Slackware . Preprosto zato ker so bile stvari prevedene z ./configure --all pa si potem na to lahko linkal prektiçno vse, razen kakšnih experimentalnih stvari. Za razliko od Debiana.
Ampak pat je obupal.
No pa to od pojave kontejnerjev niti ni več tako pomembno.
Ampak pat je obupal.
No pa to od pojave kontejnerjev niti ni več tako pomembno.
Danes je že autoconf & automake zgodovina, maš 15+ build sistemov, ker pač ... mladina ;)
Zato pa toliko časa vlagamo v easybuild, ki nekako abstrakta vse te build čarolije v enoten sistem ...
Zato pa toliko časa vlagamo v easybuild, ki nekako abstrakta vse te build čarolije v enoten sistem ...
Meiniken2 ::
Bom malce pokomentiral na @DePalmo zapis. Danes sem si ravno naredil en .txt fajl v katerega sem si napisal navodila kaj vse moram narediti ob namestitvi Kubuntu (tudi meni je všeč).
1. Ne čudi me, da ti niso odobrili objave na redditu. Ljudje pač delujejo tako, da hočejo slišat kar potrdi njihovo mišljenje in hkrati zavračajo kritike.
2. Čudno se mi zdi, da bi ti laptop tako štekal kot praviš. Pa imam tudi sam prenosnik na katerega sem začasno naložil kubuntu brez težav. Je že kar star kakih 12 let (i7 4700hq + gtx 850m). Ampak okej, tle ne ostane drugega kot da ti verjamemo na besedo. (upam da grafične gonilnike si namestil)
3. Glede iger in steama bi dejal, da obiščeš:
- https://www.protondb.com/ - preveriš kako dobro željena igra dela
- https://areweanticheatyet.com/ - če je igra podprta na linuxu zaradi anti-cheata
4. Kako pa zate izgleda dober media player? Sam uporabljam VLC in MPV. VLC pride običajno že prednameščen pri ubuntu-based distribucijah (razen če si izbral minimal installation ob namestitvi Kubuntu). V vsakem primeru ga lahko namestiš iz 'Discover store', in prav tako tudi MPV. V iskalnik napišeš MPV in ti ga takoj ponudi v grafični obliki, ne rabiš cli.
5. Snap je tam zaradi Ubuntu (oziroma podjetje, ki drži Ubuntu pokonci - Canonical). Oni so ga naredili in ga na rahlo silijo uporabnikom. Na Kubuntu se ga lahko izogneš z minimalno inštalacijo in potem Firefox namestiš po navodilih iz njihove uradne strani.
Po mojih opažanjih se Flatpak bolj uporablja v primeru, če package manager tvoje distribucije nima željenega softwera.
6. Kar se tiče glede preveč distribucij se pa popolnoma strinjam. Izgleda tako, kot da vsak s pet minut časa naredi svojo distribucijo. Ves ta čas in trud je razporejen po vseh teh distribucijah, namesto da bi jih imeli manj ampak bolj dodelane.
Imam tudi sam pomisleke glede linux-a ampak mu bom dal priložnost. Kubuntu nameravam namestiti (do sedaj sem se bolj igral v virtualki) na prenosnik in ga doma uporabljati kakšen teden ali dva. V najhujšem primeru grem nazaj na Windows 10 ali pa Windows 10 LTSC.
1. Ne čudi me, da ti niso odobrili objave na redditu. Ljudje pač delujejo tako, da hočejo slišat kar potrdi njihovo mišljenje in hkrati zavračajo kritike.
2. Čudno se mi zdi, da bi ti laptop tako štekal kot praviš. Pa imam tudi sam prenosnik na katerega sem začasno naložil kubuntu brez težav. Je že kar star kakih 12 let (i7 4700hq + gtx 850m). Ampak okej, tle ne ostane drugega kot da ti verjamemo na besedo. (upam da grafične gonilnike si namestil)
3. Glede iger in steama bi dejal, da obiščeš:
- https://www.protondb.com/ - preveriš kako dobro željena igra dela
- https://areweanticheatyet.com/ - če je igra podprta na linuxu zaradi anti-cheata
4. Kako pa zate izgleda dober media player? Sam uporabljam VLC in MPV. VLC pride običajno že prednameščen pri ubuntu-based distribucijah (razen če si izbral minimal installation ob namestitvi Kubuntu). V vsakem primeru ga lahko namestiš iz 'Discover store', in prav tako tudi MPV. V iskalnik napišeš MPV in ti ga takoj ponudi v grafični obliki, ne rabiš cli.
5. Snap je tam zaradi Ubuntu (oziroma podjetje, ki drži Ubuntu pokonci - Canonical). Oni so ga naredili in ga na rahlo silijo uporabnikom. Na Kubuntu se ga lahko izogneš z minimalno inštalacijo in potem Firefox namestiš po navodilih iz njihove uradne strani.
Po mojih opažanjih se Flatpak bolj uporablja v primeru, če package manager tvoje distribucije nima željenega softwera.
6. Kar se tiče glede preveč distribucij se pa popolnoma strinjam. Izgleda tako, kot da vsak s pet minut časa naredi svojo distribucijo. Ves ta čas in trud je razporejen po vseh teh distribucijah, namesto da bi jih imeli manj ampak bolj dodelane.
Imam tudi sam pomisleke glede linux-a ampak mu bom dal priložnost. Kubuntu nameravam namestiti (do sedaj sem se bolj igral v virtualki) na prenosnik in ga doma uporabljati kakšen teden ali dva. V najhujšem primeru grem nazaj na Windows 10 ali pa Windows 10 LTSC.
bm1973 ::
Torej, kljub obširnemu nasvetu v tej temi kateri linux se priporoča, sem se vseeno odločil da ga sprobam, ker mi je takrat Windows 11 spil vse živce. Probal in igral sem se zadnja dva tedna decembra in prvi teden januarja.
Inštaliraj te Windowse.
https://www.atom-os.com/
Danes je že autoconf & automake zgodovina, maš 15+ build sistemov, ker pač ... mladina ;)
Saj to kaže na glavni problem Linuxa
Non stop pisanje enega in istega softvera, ker enemu mulcu en feature ni všeč in potem vse postavi na glavo.
So pa načeloma Lenovoti med bolje podprtimi laptopi na Linuxu. Če niso PRE-novi
Sem imel že tudi sam problem, ko sem si kupil Thinkpad X1 in hotel gor dati IBM Linux. Ni delal, ker je bil noter NVME. V časih, ko je IBM noter še tlačil navadne diske...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
KTr1sk ::
Hehe, takih zapisov bo vedno več: https://www.himthe.dev/blog/microsoft-t...
Super, več uporabnikov, več podpore še bo bolj se bo razvijal. Nekomu,ki samo brska in gleda filme bom naložil Linuxe in verjetno bo zadovoljen :O
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
Nehajte fantazirat o enostavnih prehodih ... ali zgrabi bika za roge in nehaj jamrat ali pa ostanite v udobnem svetu.
Ales ::
@Trias, najbolj prijazne uporabnikom so najbolj znane GNU/Linux distribucije, z dejavnimi in velikimi skupnostmi uporabnikov in z najboljšo dokumentacijo. Mint ni slaba izbira.
Sam bi na osnovni seznam dal te štiri:
Fedora 1), Arch, Debian 2), OpenSUSE.
Ter potem še izvedenke iz teh:
1) RHEL, AlmaLinux
2) Mint, Ubuntu
In ja... praktično vsak v tej temi bo hotel dodati še kako na seznam, ali kako črtati...
Poleg izbire distribucije je pomembno še, da izbereš grafično okolje. Če ne še bolj pomembno. Sam bi začel z KDE.
Sam bi na osnovni seznam dal te štiri:
Fedora 1), Arch, Debian 2), OpenSUSE.
Ter potem še izvedenke iz teh:
1) RHEL, AlmaLinux
2) Mint, Ubuntu
In ja... praktično vsak v tej temi bo hotel dodati še kako na seznam, ali kako črtati...
Poleg izbire distribucije je pomembno še, da izbereš grafično okolje. Če ne še bolj pomembno. Sam bi začel z KDE.
Samael ::
Ja, recimo jaz nikoli ne bi dal na osnovni seznam "bragging rights" RTFM OS-a, ki je med drugim precej dober tudi v tem, da se začetnikom, ki presedlajo z Windowsa na Linux, ta zameri za naslednjih 20 let. Sploh, ker začneš stavek z "najbolj uporabniku prijaznimi distribucijami".
Saj vem, da boš ugotovil, katerega izmed tistih štirih mislim.
Saj vem, da boš ugotovil, katerega izmed tistih štirih mislim.
Samael != Samuel
Zvezdica27 ::
in spet smo tam...
jaz se tu ne bom več oglašal, vsakemu začetniku pa svetujem izključno lubuntu in xubuntu. Morda morda debian. Kdor se dere, da je lubun tu grd, naj raje ostane na win 11. Ubuntu niti pod razno ne priporočam, ker je njihova logika, da so cutting edge inm to ima svoje probleme. Ja, patchajo official kernele, da podprejo kaj več, sam to dobi tudi lubuntu, z eksperimenti v preteklsoti so pa tudi pokazali, da to res ni za prvi linux primerno...
To je osnovni problem: v bistvu bi moral Linus dati en PR, da kdor želi probati, naj proba to in to zaradi tega in tega. Ker potem pa folk gre nameščati kokošlinux z obskurnim DE in smo tam. Tier 1 in tako naprej.
Zdaj bo pa nekdo res šel nameščati arch in se bo zataknil že pri nameščanju paketkov, ker copy paste iz forumov ne bo delal, man ne znamo uproabljati in smo spet tam.
Lepo se imejte,
zz
jaz se tu ne bom več oglašal, vsakemu začetniku pa svetujem izključno lubuntu in xubuntu. Morda morda debian. Kdor se dere, da je lubun tu grd, naj raje ostane na win 11. Ubuntu niti pod razno ne priporočam, ker je njihova logika, da so cutting edge inm to ima svoje probleme. Ja, patchajo official kernele, da podprejo kaj več, sam to dobi tudi lubuntu, z eksperimenti v preteklsoti so pa tudi pokazali, da to res ni za prvi linux primerno...
To je osnovni problem: v bistvu bi moral Linus dati en PR, da kdor želi probati, naj proba to in to zaradi tega in tega. Ker potem pa folk gre nameščati kokošlinux z obskurnim DE in smo tam. Tier 1 in tako naprej.
Zdaj bo pa nekdo res šel nameščati arch in se bo zataknil že pri nameščanju paketkov, ker copy paste iz forumov ne bo delal, man ne znamo uproabljati in smo spet tam.
Lepo se imejte,
zz
Samael ::
Arch je osebna preferenca, kar je lahko čisto okej, ne pa preferenca, ki jo svetuješ začetniku.
Ljudje, ki sprašujejo za nasvet, običajno iščejo prevozno sredstvo s čim manj glavoboli, medtem ko tisti drugi, ki radi tudi kaj pošeraufajo sami, do tega pridejo skozi izkušnje ali pa vprašajo nekoliko drugače. Saj smo dosti stari, da razumemo takšne čisto osnovne koncepte, kaj pomeni pomagati, svetovati nekomu, ki se na zadeve ne spozna.
Bolj prijazna, lažja... ne moreš rečti ravno to, pač večina Debian -> Ubuntu derivatov je z drobnimi lastnimi specifikami tam-tam, ampak če te zanima solidna človeku preprosta alternativa Mintu, sta tu še ElementaryOS (ob downloadu lahko pri "Pay What You Can" napišeš: 0) in pa PopOS (ne gre bolj preprosto, kot to). ZorinOS so ti pa že omenili.
Če bo želja zapluti v rahlo drugačne, ampak še vedno človeku prijazne vode, bi ti znal biti zelo všeč zgoraj omenjeni OpenSUSE. OpenSUSE s KDE Plasma je imho en lepših, človeku prijaznejših desktop OS-ov, ki pri prehodu z Oken ne bi smel predstavljati težave tudi popolnemu začetniku.
Ljudje, ki sprašujejo za nasvet, običajno iščejo prevozno sredstvo s čim manj glavoboli, medtem ko tisti drugi, ki radi tudi kaj pošeraufajo sami, do tega pridejo skozi izkušnje ali pa vprašajo nekoliko drugače. Saj smo dosti stari, da razumemo takšne čisto osnovne koncepte, kaj pomeni pomagati, svetovati nekomu, ki se na zadeve ne spozna.
A obstaja še kakšna bolj prijazna distribucija kot Mint ?
Bolj prijazna, lažja... ne moreš rečti ravno to, pač večina Debian -> Ubuntu derivatov je z drobnimi lastnimi specifikami tam-tam, ampak če te zanima solidna človeku preprosta alternativa Mintu, sta tu še ElementaryOS (ob downloadu lahko pri "Pay What You Can" napišeš: 0) in pa PopOS (ne gre bolj preprosto, kot to). ZorinOS so ti pa že omenili.
Če bo želja zapluti v rahlo drugačne, ampak še vedno človeku prijazne vode, bi ti znal biti zelo všeč zgoraj omenjeni OpenSUSE. OpenSUSE s KDE Plasma je imho en lepših, človeku prijaznejših desktop OS-ov, ki pri prehodu z Oken ne bi smel predstavljati težave tudi popolnemu začetniku.
Samael != Samuel
bm1973 ::
No ja, najprej naj si folk naredi seznam, kaj res uporablja na Windowsih... Da ne bo potem jamral, ker nekaj ni.
Sam uporabljam:
- Firefox
- LibreOffice
- DropBox
- Google Drive
- Citrix Workspace
- Total Commander
- Chrome
- 7Zip
- VLC
- Adobe Acrobat Reader
- Podpisovanje dokumentov za vladne inštitucije
Če imaš to na Linuxu, ali altenativo, lahko menjaš. Če nimaš, good luck za enostavnost...
Sam uporabljam:
- Firefox
- LibreOffice
- DropBox
- Google Drive
- Citrix Workspace
- Total Commander
- Chrome
- 7Zip
- VLC
- Adobe Acrobat Reader
- Podpisovanje dokumentov za vladne inštitucije
Če imaš to na Linuxu, ali altenativo, lahko menjaš. Če nimaš, good luck za enostavnost...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Jaz bi priporočal naslednje
- Linux Mint (Cinnamon ali Xfce)
- Fedora (KDE)
- Kubuntu
- Pop!_OS (Cosmic)
Sam sicer uporabljam Arch, ampak ga ne bi priporočil začetniku, razen če se želi še kaj naučiti. Na domačih sistemih sta sicer še Kubuntu in Fedora KDE. KDE je enostavno moj priljubljen DE.
- Linux Mint (Cinnamon ali Xfce)
- Fedora (KDE)
- Kubuntu
- Pop!_OS (Cosmic)
Sam sicer uporabljam Arch, ampak ga ne bi priporočil začetniku, razen če se želi še kaj naučiti. Na domačih sistemih sta sicer še Kubuntu in Fedora KDE. KDE je enostavno moj priljubljen DE.

A obstaja še kakšna bolj prijazna distribucija kot Mint ?
Zorin OS.
Tu lahko plačaš tist drobiž za pro verzijo pa imaš še podporo.
Čeprav meni osebno ne sede ta koncept emuliranja windows GUI vmesnika, ker je na koncu vse skupaj samo približek in se mi zdi da bo zaradi drobnih razlik uporabnik na koncu še bolj zmeden. In pa privzeto nameščen wine ter podpora vsej exe nesnagi ni ravno moja želja
OS naj bo samosvoj in naj gradi na svojih kvalitetah ne da se trudi bit nek poceni klon. mojih 5c.
kanarin ::
OS naj bo samosvoj in naj gradi na svojih kvalitetah ne da se trudi bit nek poceni klon. mojih 5c.
Samo pri Linuxu gre dejansko za stotine OS-ev. Ne razumem v čem je problem, če nekateri distroti skušajo emulirati Windows in macOS. Izbire je ogromno in vsaj si bo izbral kar mu dejansko ustreza.

Samo pri Linuxu gre dejansko za stotine OS-ev. Ne razumem v čem je problem, če nekateri distroti skušajo emulirati Windows in macOS. Izbire je ogromno in vsaj si bo izbral kar mu dejansko ustreza.
Sej ni problem.
Samo svoje mnenje sem napisal.
In moje mnenje je tako, ker to posnemanje win/mac sistema je vedno nekaj na 3/4 in stvar na površini zgleda kot recimo windows 11, hitro pa potem prideš do razlik ki bodo neukega uporabnika še bolj zbegale.
SuperJet ::
In moje mnenje je tako, ker to posnemanje win/mac sistema je vedno nekaj na 3/4 in stvar na površini zgleda kot recimo windows 11, hitro pa potem prideš do razlik ki bodo neukega uporabnika še bolj zbegale.
Za neukega uporabnika je tudi prehod med verzijami windowsa skoraj enako problematičen kot med windowsom in linuxom. Linux pa lahko drži strukturo bolje kot windows, če si izbereš primerni DE, kar na dolgi rok pomeni manj problemov.

Pa naj posnemajo Windows, kaj je narobe? Saj je samo GUI...
Sej se skos spreminja Windows ui.
Vim pa Emacs sta skos ista.
Lažje se je naučit novih ukazov v konzoli kot oaniskat po tistih inovativnih menijih.
Sem šel v transformacijo od kar mi ni treba podpirati office klijentov.
Libre obprem redko , vse se da narediti v konzoli.
filip007 ::
Zorin OS deluje, posnameš dol exe, namesti Wine 10, namesti exe, dovoliš zagon na ikono, in je to to, seveda, če je združljiv z Wine. Ne rabimo več Polken.
Zero games, zero talk.
Zvezdica27 ::
OS je eden, vsaj v teoriji, kernel. Nekateri jih dodatno patchajo, a pustimo to.
Na temu pa je nekaj glavnih miksov glede urpavljanja paketka, apt yum itd.
Potem pa še DE WM
pol pa je 100 miksov
zz
Na temu pa je nekaj glavnih miksov glede urpavljanja paketka, apt yum itd.
Potem pa še DE WM
pol pa je 100 miksov
zz
Netrunner ::
Namestiš Fedoro s Plasma DE, pa imaš mir.
Fedora + KDE to je IMO tudi najboljša izbira
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
borut_p ::
Je ze kdo pogruntal kako laufati acad ali podobno v linuxu ... ali edina korektna opcija ostaja virtualbox?

A si spet modelčke delal , pa si se naflexal z lepilom.
AutoCAD je prej platforma kot da bi ga uporabljal kot takega. Alternativa za uporabo poligonov in rešitev na njegovi podlagi pa je????
AutoCAD je prej platforma kot da bi ga uporabljal kot takega. Alternativa za uporabo poligonov in rešitev na njegovi podlagi pa je????
Naah, epoxy praktično nima hlapov, vsaj ne organskih topil, s katerimi bi se zadeval. Sem pa lotal kup konektorjev, to bolj smrdi ;)
Ne vem kaj autocad ponuja danes. Nazadnje sem ga videl nekje sredi 90ih let, mislim da je bila verzija 13. In praktično vse kar se spomnim od takrat, je danes na voljo v izdelkih ala freecad, librecad, openscad in kar je še tega. Kar dolg seznam. Zato sprašujem, kater acad feature danes je tako zelo nepogrešljiv, da ne obstaja v free obliki?
Ne vem kaj autocad ponuja danes. Nazadnje sem ga videl nekje sredi 90ih let, mislim da je bila verzija 13. In praktično vse kar se spomnim od takrat, je danes na voljo v izdelkih ala freecad, librecad, openscad in kar je še tega. Kar dolg seznam. Zato sprašujem, kater acad feature danes je tako zelo nepogrešljiv, da ne obstaja v free obliki?

Poglej samo za občutek na cgs rešitve na AutoCADu. Pa je to le en del tega. Če si v fohu ne moreš tega zamenjat kar tako , ker nisi sam.
SuperJet ::
A si preveril če dela na wine? Pred kratkim sem videl Catio na linuxih z wineom. Zadeve so napredovale ogromno.
Če si v fohu ne moreš tega zamenjat kar tako , ker nisi sam.Torej imaš isto filozofsko debato kot z Microsoftom: želiš biti v varnem in udobnem objemu korporacije skupaj z ostalimi ali si dovolj upornika in sposoben sam postaviti, skrbeti in kultivirati svoj ekosistem in na njem zgraditi svojo skupnost? Odgovor naj si najde vsak posameznik.
borut_p ::
A si preveril če dela na wine? Pred kratkim sem videl Catio na linuxih z wineom. Zadeve so napredovale ogromno.
Probaval z winom, pa še do ikonc ni prišlo, kaj šele funkcionalnost zadeve. Vem, da ne obstaja samo acad .... zato pa sem napisal "ali podobno". samo je acad ljudem najbližje v razumevanje. sam uporabljam nanocad ... zadosti mojim potrebam. samo ga tudi ne morem usposobiti.

Unikatna organizacija datotečnega sistema, ki ti omogoča, da imaš lahko hkrati nameščenih kolikor verzij hočeš iste knjižnice. Tako lahko vedno zadostiš vsem odvisnostim, ne glede na to kakšne so. Pripadajoč "package" manager pa učinkovito odkriva in razrešuje te odvisnosti. Cena za to je samo poraba prostora na disku ;)
Zadeva je dream come true za vse developerje ... zato sem rekel "če hočeš kaj koristnega počet" ;)
Zadeva je dream come true za vse developerje ... zato sem rekel "če hočeš kaj koristnega počet" ;)
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| ! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 23 24 25 26 )Oddelek: Operacijski sistemi | 384660 (6985) | polozweii |
| » | Zorin OS 7 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 16439 (4125) | 2f4u |
| » | Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Operacijski sistemi | 43857 (33088) | diler515 |
| » | Tu je Ubuntu 15.10Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 20615 (15135) | Ozric |