Forum » Šport » E-gorsko kolo
E-gorsko kolo
Temo vidijo: vsi
Kurzweil ::
@T743, hard enduro ne pride v poštev. Gledam pa ta Scott Lumen 920, ki si ga navedel, pa me moti barva, pa če bi še to nekako šlo, zmoti me zelo mala kapaciteta baterije, ki je 360Wh, kar je verjetno mišljeno za kakšne hitre akcije, vsekakor pa ne za kakšno turo. Sicer pa zgleda zanimivo, ja. Kot praviš, gledam nekako, da bi rental v dveh dneh hardtail in fully, pa da vidim, zaenkart pa me za Conway Xyron C 2.0 750 Grey kar zanima, že iz vidika, da verjetno pade tudi v subvencijo, je fully in še vedno izgleda, da je zmožen kakšne gozdne poti in easy hriba.
@iKst_, počasi vam bo uspelo me prepričat, da grem na fullyja, zato zdej gledam Conway Xyron C 2.0 750 Grey, ki bi naj bil kao nek e-mtb, kot ga imenujejo SUV varjanta, torej malce manj za neke agresivne in dinamične terene, downhill in podobno in malce bolj treking oz. za kakšno turo nardit, ampak še vedno za kakšen gozd in speglan preprost spust, hrib, ampak še vedno e-mtb.
@globoko grlo, ja bo očitno treba oboje probat, že gledam po raznih firmah in da bi šel en vikend, recimo soboto eno manjšo turo z hardtailom, in potem drug dan še s fullyjem, pa da vidim.
@Zvezdica27, ja tudi sam ne bi vzel nek low end oz. entry kolo, po drugi strani pa se ne bi s prvim e kolesom preveč zaletaval, kak se ti zdi že večkrat omenjeni Conway Xyron C 2.0 750 Grey?
@iKst_, počasi vam bo uspelo me prepričat, da grem na fullyja, zato zdej gledam Conway Xyron C 2.0 750 Grey, ki bi naj bil kao nek e-mtb, kot ga imenujejo SUV varjanta, torej malce manj za neke agresivne in dinamične terene, downhill in podobno in malce bolj treking oz. za kakšno turo nardit, ampak še vedno za kakšen gozd in speglan preprost spust, hrib, ampak še vedno e-mtb.
@globoko grlo, ja bo očitno treba oboje probat, že gledam po raznih firmah in da bi šel en vikend, recimo soboto eno manjšo turo z hardtailom, in potem drug dan še s fullyjem, pa da vidim.
@Zvezdica27, ja tudi sam ne bi vzel nek low end oz. entry kolo, po drugi strani pa se ne bi s prvim e kolesom preveč zaletaval, kak se ti zdi že večkrat omenjeni Conway Xyron C 2.0 750 Grey?
fikus_ ::
Razliko v ceni dela tudi velikost baterije. In če je nekaj kg razlike, bi jaz vzel tistega z večjo baterijo, če jo misliš koristiti za vzpone. Če hočeš več sam migat, potem pa greš na lažje kolo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zvezdica27 ::
na scottih, vsaj na ransomu, daš not lahko novo baterijo, ki jo imaš v ruzaku.
Jaz osebno bi vzel neki firmo že zato, da kasneje lahko prodaš. Kdo ti bo kupil rabljen conway?
Zdaj če te mika subvencija oz. nisi rider (bi začel, eno za vse), ti jaz težko pomagam, ker tega segmenta ne gledam, ne poznam,
zz
Jaz osebno bi vzel neki firmo že zato, da kasneje lahko prodaš. Kdo ti bo kupil rabljen conway?
Zdaj če te mika subvencija oz. nisi rider (bi začel, eno za vse), ti jaz težko pomagam, ker tega segmenta ne gledam, ne poznam,
zz
@fikus_, ja, pač dokler gre brez bi seveda brez, ko pa vrag vzame šalo, pa z veseljem dam na turbo mode. Pri takšni teži bo seveda imal vsaj na eco mode, da odnese težo kolesa, gonil dokler gre, ko pa ne gre pa pač ustrezen mode, pa naj bo to tour ali turbo... govorim pa o hribih, na katere verjetno nikdar ne bi šel, če ne bi bilo motorja.
@Zvezdica27, dodatna baterija ima 4kg, da to dodaš v torbo, tako po velikosti kot teži, dvomim, da ti je prav udobno oz. da imaš toliko prostora, da bi s seboj vlačil še baterijo. No, to me je zanimalo, mnenje kaj si mislite o tem Conwayu, ker sam nimam pojma, ima pa za razliko od marsikaterega primerljivega kolesa proper motor od Boscha in 750Wh... vidim, pa da vedno znova predlagaš Scotta, tako da bom tudi to pogledal... sem pa že mnogokrat zasledil na raznih mestih, da v tem segmentu neki Scotti, Gianti, Specialized niso ravno p/p... recimo tale Scott Ransom Eride 910, ki ga omenjaš je 2k€ dražji in ima samo 625Wh baterijo...
@Zvezdica27, dodatna baterija ima 4kg, da to dodaš v torbo, tako po velikosti kot teži, dvomim, da ti je prav udobno oz. da imaš toliko prostora, da bi s seboj vlačil še baterijo. No, to me je zanimalo, mnenje kaj si mislite o tem Conwayu, ker sam nimam pojma, ima pa za razliko od marsikaterega primerljivega kolesa proper motor od Boscha in 750Wh... vidim, pa da vedno znova predlagaš Scotta, tako da bom tudi to pogledal... sem pa že mnogokrat zasledil na raznih mestih, da v tem segmentu neki Scotti, Gianti, Specialized niso ravno p/p... recimo tale Scott Ransom Eride 910, ki ga omenjaš je 2k€ dražji in ima samo 625Wh baterijo...
iso2000 ::
Kaj pa takšen Specialized:
Tero x 4.0 Sam za subvencijo, bi se moral še nekako okrog cene izpogajat, verjetno?
Pa navor 50Nm na tem kolesu, ne vem, nekam nizko se sliši? Za pogledat bi bil..
EDIT: ŠE en test pozitiven sem našel: https://www.bikeradar.com/reviews/bikes...
Tero x 4.0 Sam za subvencijo, bi se moral še nekako okrog cene izpogajat, verjetno?
Pa navor 50Nm na tem kolesu, ne vem, nekam nizko se sliši? Za pogledat bi bil..
EDIT: ŠE en test pozitiven sem našel: https://www.bikeradar.com/reviews/bikes...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iso2000 ()

WizzardOfOZ ::
Za scot lumen 920 se dobi extender, pa imaš še 200W več. Ampak že s temi 360W naredi toliko kot jaz s šest let starim bajkom in 500W baterijo (na 93% baterije). Je pa zato konkretno lažji.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Jaz imam na "noname" biciklu Boschev motor max. 250W in baterijo 500Ah. Moč motorja je OK, baterija pa bi lahko bila večja, še posebej za v klance.
@iso2000, bi še nekako bilo ok, baterija je 710Wh, kar pa me odbije pa je navor motorja, ki je samo 50Nm.
@WizzardOfOZ, vidim, da je ljudem že 500Wh premalo, nekako si ne upam pomislit, kaj pomeni 360Wh, ko pa mu pade čez čas kapaciteta, pa je verjetno že težko it na kakšno turo čez kakšen hrib. Gledam pa tudi, da je 200W extender 550-600€...
@fikus_, točno tako, jaz se bojim že 500Wh baterij, nekako tudi 600/625 mi je nekako težko sprejet, nekako bi težko vzel kaj, kar nima vsaj 750/800Wh... res si ne upam pomislit, kako izgleda 360Wh...
Sicer imajo na Bike Discount taisti SCOTT Lumen 920 "znižan" 6k na 3k€, ampak ko vidim to baterijo, mi nekako ne gre skozi. Tule če bi bila baterija OK, bi verjetno zadevo že naročil.
@WizzardOfOZ, vidim, da je ljudem že 500Wh premalo, nekako si ne upam pomislit, kaj pomeni 360Wh, ko pa mu pade čez čas kapaciteta, pa je verjetno že težko it na kakšno turo čez kakšen hrib. Gledam pa tudi, da je 200W extender 550-600€...
@fikus_, točno tako, jaz se bojim že 500Wh baterij, nekako tudi 600/625 mi je nekako težko sprejet, nekako bi težko vzel kaj, kar nima vsaj 750/800Wh... res si ne upam pomislit, kako izgleda 360Wh...
Sicer imajo na Bike Discount taisti SCOTT Lumen 920 "znižan" 6k na 3k€, ampak ko vidim to baterijo, mi nekako ne gre skozi. Tule če bi bila baterija OK, bi verjetno zadevo že naročil.
iKst_ ::
Jaz s 504Wh baterijo in Shimano E7000 naredim cca. 35km in 1000m višincev. Vozim nekje 80% na eco, 20% pa na trail ali boost. S tem, da mi kaže battery health okrog 80%.
Kurzweil, tale Conway se meni ne zdi slab. Znamke sicer ne poznam, ampak oprema je solidna, ima 4 batne bremze, vzmetenje entry level, ampak za to kar opisuješ verjetno vrh glave.
Je pa Bosch motor prejšnje generacije, trenutno aktualna je 5. gen, ki je prišla ven pred kratkim. Jaz sem kupil lanski model kolesa s 4. gen. motorjem, vozil sem pa testnega 5. gen.
Razliko sem opazil predvsem v glasnosti delovanja. Tanov je bistveno tišji in nekoliko bolj uglajen. Navora je na papirju več, ampak osebno nisem opazil bistvene razlike (kot rečeno, vozim večinoma na nižji stopnji pomoči).
Tisti Cube hardtail ima 5. generacijo, če se ne motim.
Kurzweil, tale Conway se meni ne zdi slab. Znamke sicer ne poznam, ampak oprema je solidna, ima 4 batne bremze, vzmetenje entry level, ampak za to kar opisuješ verjetno vrh glave.
Je pa Bosch motor prejšnje generacije, trenutno aktualna je 5. gen, ki je prišla ven pred kratkim. Jaz sem kupil lanski model kolesa s 4. gen. motorjem, vozil sem pa testnega 5. gen.
Razliko sem opazil predvsem v glasnosti delovanja. Tanov je bistveno tišji in nekoliko bolj uglajen. Navora je na papirju več, ampak osebno nisem opazil bistvene razlike (kot rečeno, vozim večinoma na nižji stopnji pomoči).
Tisti Cube hardtail ima 5. generacijo, če se ne motim.
fujtajksel ::
Tle je najbrž mišljeno da tud sam kej pedale potiskaš, glede na nizko težo je to lažje kot pri 25kg kravah.
T743 ::
Mogoče kje ujagaš pametno ceno z range extenderjem vklučenim, to bi bilo pomoje to. Lahko in tudi dovolj range-a. Ker 18.5kg ajde 20kg z extenderjem proti 30kg je razlika velikanska, tam ti vsaj 25% večje kapacitete baterije požre sama kilaža. Razlika v teži je namreč 33% zdaj če te % odbiješ stran od večje baterije si pa na namesto 750 le še na 450-500 realnih. Tudi oprema na Lumen-u je kakšno klaso višje.
@iKst_, ena stvar so ti motorji, tolikokrat je bilo omenjeno, da je Bosch najboljši in da se drugo pač ne vzame, da sem vzel kar preveč dobesedno, ker so seveda tudi solidne alternative in ravno ta hardtail Cube Reaction Hybrid PRO 800 s katerim sem začel tole debato in ki ga sedaj tudi ti omenjaš, mi je standard nekako dvignil na to, da je 800Wh baterija in gen 5 Boschev motor, ki ima recimo enkrat več navora, kot prej omenjeni 2k dražji Scott Lumen 920, torej Scott 50Nm, Cube, ki je za razliko od tega Scotta hardtail, pa 100Nm.
@fujtajksel, ravno zato iščem proper motor in baterijo, ker vsaj na začetku niti slučajno nimam takšne kondicije, da ne bi pridno kuril po bateriji, za nameček nimam 60kg... rad se teram, ampak vsaj trenutno bi za kakšne vrhove, kamor sicer sploh ne bi šel, rabim motor in baterijo in še preden pridem v neko formo in se resni navadim na kolo, bo baterija že tako padla 10-20%, če je tu govora o bateriji 360Wh, me kar mine... niti ni moj namen, da bi manj kolesaril, ampak da bi šel morda tja, kamor verjetno ne bi rinili niti, če bi bil v naprimerljivo boljši kolesarski formi.
@T743, če bi bil tale Lumen vsaj nekih 600Wh, bi ga s takšnim veseljem vzel... me pa tale motor pri tem Scottu Lumen 920, ki je, torej TQ HPR50 Mid Motor drive 50Nm max Torque / EU: 25kmh / US: 20mph moti... najprej moram sploh resno pogooglat in raziskat, kakšen je TQ motor, če je sploh na nivoju Boscha, je pa tale 50Nm navor tudi nekaj, kar mi ni najbolj všeč.
@fujtajksel, ravno zato iščem proper motor in baterijo, ker vsaj na začetku niti slučajno nimam takšne kondicije, da ne bi pridno kuril po bateriji, za nameček nimam 60kg... rad se teram, ampak vsaj trenutno bi za kakšne vrhove, kamor sicer sploh ne bi šel, rabim motor in baterijo in še preden pridem v neko formo in se resni navadim na kolo, bo baterija že tako padla 10-20%, če je tu govora o bateriji 360Wh, me kar mine... niti ni moj namen, da bi manj kolesaril, ampak da bi šel morda tja, kamor verjetno ne bi rinili niti, če bi bil v naprimerljivo boljši kolesarski formi.
@T743, če bi bil tale Lumen vsaj nekih 600Wh, bi ga s takšnim veseljem vzel... me pa tale motor pri tem Scottu Lumen 920, ki je, torej TQ HPR50 Mid Motor drive 50Nm max Torque / EU: 25kmh / US: 20mph moti... najprej moram sploh resno pogooglat in raziskat, kakšen je TQ motor, če je sploh na nivoju Boscha, je pa tale 50Nm navor tudi nekaj, kar mi ni najbolj všeč.
dunda ::
Še kolesa Trek poglej. Jaz imam že nekaj let Trek Powerfly 4 - tukaj sem nekaj pisal o njem.
https://www.kacnje.eu
Še kolesa Trek poglej. Jaz imam že nekaj let Trek Powerfly 4 - tukaj sem nekaj pisal o njem.
A veš, da sem včeraj šel po vseh preteklih ST topicih na temo e-koless in sem potem izbral tega, da ga uporabim. Kar nekajkrat sem zasledil tvoje zapise, ki bi jih z veseljem prebral, pa so bli broke linki... verjetno si vmes kaj migriral CMS, updejtal/upgrejdal in ti je šlo nekaj starih zapisov? Bom pogledal tale tvoj blog!

Motorja na vrhu sta yamaha in bosch po zanesljivosti.
fujtajksel ::
Hja če je govora o kolesarski formi, ko jaz vidim 800Wh 750W se mi ravno zazdi da od tega na koncu ne bo z njo nič (da je bolje zastavit zadevo tako da v hrib opraviš vsaj tretjino-polovico dela, čeprav gre v klanec počasneje), poleg tega pa mi je izkušnja vožnje na težkih kravah slabša, pri navadnih biciklih se je vedno gledalo na grame tu pa kot da je vseeno. 800 Wh baterija tehta od palca 4 kg...
Mene skrbi kako je z "integracijo" motorja in potiskanja, ker sem imel izkušnjo z enim izposojenim kolesom da sem se moral bolj jaz prilagajat njemu kot da bi se on meni (da ni bil bistveno boljši od onih brez senzorja navora). Zna bit subtilno odvisno od konkretnega pogona, mislim da je treba preizkusit "v živo".
Za kolesarjenje v hrib s pomanjkanjem kondicije se mi zdi 250W motor dovolj, pač greš tako hitro kot zmoreš. Če sam prispevaš 150W si že blizu profijem na kolesih.
Velika baterija pa precej dvigne ceno, tako da bi rekel 600-700 Ah je dovolj. Po nekaj kolesarjenjih dobiš občutek, kdaj bo baterije zmanjkalo in temu prilagodiš tempo, trase, šparanje elektrike,...
Velika baterija pa precej dvigne ceno, tako da bi rekel 600-700 Ah je dovolj. Po nekaj kolesarjenjih dobiš občutek, kdaj bo baterije zmanjkalo in temu prilagodiš tempo, trase, šparanje elektrike,...

Grimnir3 ::
V glavi imam da rekrativec zmore ~150W moči na daljše obdobje. Torej bi 360Wh baterija zadoščala za vsaj kaki 2 uri vožnje?
Iščem kak e-mtb, ki ni ravno 25kg krava in sem videl nekaj lažjih modelov z 360Wh baterijami in težo dobrih 18kg.
Recimo nekaj takega da brez problema zvoziš:
Šk Loka - Crngrob - Planica - Čepulje - Mohor in potem nazaj.
Škofja loka - Stražišče - Jošt - Križna gora - Škofja Loka.
To bi verjetno moralo it?
Iščem kak e-mtb, ki ni ravno 25kg krava in sem videl nekaj lažjih modelov z 360Wh baterijami in težo dobrih 18kg.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()

Moja 496Wh baterija ima notri 40 komadov 18650 modulov (ja, zelo lahko je zamenjat te module, pa je baterija spet 100%), ampak težka je pa več kot 4kg. 800Wh mora bit še težja.
fujtajksel je izjavil:
Hja če je govora o kolesarski formi, ko jaz vidim 800Wh 750W se mi ravno zazdi da od tega na koncu ne bo z njo nič (da je bolje zastavit zadevo tako da v hrib opraviš vsaj tretjino-polovico dela, čeprav gre v klanec počasneje), poleg tega pa mi je izkušnja vožnje na težkih kravah slabša, pri navadnih biciklih se je vedno gledalo na grame tu pa kot da je vseeno. 800 Wh baterija tehta od palca 4 kg...
Mene skrbi kako je z "integracijo" motorja in potiskanja, ker sem imel izkušnjo z enim izposojenim kolesom da sem se moral bolj jaz prilagajat njemu kot da bi se on meni (da ni bil bistveno boljši od onih brez senzorja navora). Zna bit subtilno odvisno od konkretnega pogona, mislim da je treba preizkusit "v živo".
V resnici tudi pri navadnih kolesih teža ni pomembna za nekoga, ki kolesari za užitek in rekreacijo. Teža je glavna debata predvsem pri cestnih kolesarjih, pa kakšnih XC, pa še tam gre večinoma za brezvezno prepucavanje.
Človeškem telesu lahko teža niha za 2-3kg na dan. 500g se na MTBju ne pozna, tudi par kg vprašanje, če bi čutil.
Glede vožnje same se pa delno strinjam. Če primerjam 25kg težkega štromarja s 15kg težkim hardtailom, je razlika očitna. Ampak težko rečem kateri se pelje "boljše". Lažji bajk je bolj igriv in okreten. Po drugi strani je težji bolj stabilen, manj občutljiv na podlago.
Kar se pa pomoči motorja tiče, pa lahko v appu nastaviš koliko želiš, da ti motor pomaga. Vsaj pri Shimano in Bosch motorjih je tako.
buneech ::
V glavi imam da rekrativec zmore ~150W moči na daljše obdobje. Torej bi 360Wh baterija zadoščala za vsaj kaki 2 uri vožnje?
Js sm lih zadnč prevozu Loka - Križna - Planica pa nazaj po isti poti. 19kg kolo, Bosch SX, 400Wh baterija, večinoma Tour+/eMTB mode. 1h 12min same vožnje, ~500m višincev, 19km, 50% baterije nakonc. Kolo prav, da sm dal povprečno 178w.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: buneech ()
Groot ::
Ne se zanašati preveč na W, ki jih kažejo kolesa ali pa števci. Edino pravo merilo so namenska pedala s senzorjem. In na podlagi slednjih si upam trditi, da večina začetnikov na e-kolesu ni niti blizu 150W. Morda za en 300m klanec, zagotovo pa ne kot povprečje na 1h dolgi turi. Samo v premislek, ko vidim da nekateri računate koliko potem pride skupne moči.
dunda ::
A veš, da sem včeraj šel po vseh preteklih ST topicih na temo e-koless in sem potem izbral tega, da ga uporabim. Kar nekajkrat sem zasledil tvoje zapise, ki bi jih z veseljem prebral, pa so bli broke linki... verjetno si vmes kaj migriral CMS, updejtal/upgrejdal in ti je šlo nekaj starih zapisov? Bom pogledal tale tvoj blog!
Sedaj je blog že nekaj let na tej domeni.
Če boš imel kakšno vprašanje, pa kar vprašaj. Ravno študiram, ali naj se na kratko zapeljem z njim.
https://www.kacnje.eu
Zvezdica27 ::
scotte omenjam, ker imam doma 3 in se mi zdijo dober p/p, pa še prodaš lahko. Pa kolega ima dva, vključno z e ransomom. Najbolj jih poznam.
Drugače pa je glavna geometrija in oprema, tudi tu imajo večje fimr več denarja za razvoj, eni že kar pretiravajo.
Glej, pojdi si sposodit kak bajk v bajk park pa boš vedel - zmeni se, da plačaš 1x in vsakič probaš drug model pa boš videl točno kaj ti paše.
zz
Drugače pa je glavna geometrija in oprema, tudi tu imajo večje fimr več denarja za razvoj, eni že kar pretiravajo.
Glej, pojdi si sposodit kak bajk v bajk park pa boš vedel - zmeni se, da plačaš 1x in vsakič probaš drug model pa boš videl točno kaj ti paše.
zz

globoko grlo ::
Folk, ne ga prevec srat s tezo e pecikla, raj svoje kile povejte :)
A ma pecikl 25 al 30 kg glih ne igra vloge, ce poganjalc tehta 120kg+, ane.
Stroma ni pa nikol zadost!
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
ZveeZ ::
globoko grlo je izjavil:
Folk, ne ga prevec srat s tezo e pecikla, raj svoje kile povejte :)
Ce damo tvojo izjavo na pol, je se vedno nora razlika v tezi:
12.5kg vs 15kg kolo pri 60kg riderju.
Okapi ::
Odvisno, za kaj uporabljaš kolo. Za podirat rekorde je boljše čim lažje, za boljšo kondicijo pa težje.
To drzi pri navadnih kolesih.
Pri e-kolesih pa vecja teza pomeni kvecjemu manjsa avtonomija baterije ter tezje obvladljivo kolo.
Pri e-kolesih pa vecja teza pomeni kvecjemu manjsa avtonomija baterije ter tezje obvladljivo kolo.
Večja teža je ponavadi zaradi večje kapacitete baterije. V praksi imajo težja električna kolesa večji doseg.
Peljejo se pa sodobni 25kg težki ebajki zelo dobro. Z lahkoto greš z njim v bike park, pa boš ravno tako užival. Kot sem zgoraj napisal, v določenih pogledih so celo boljši od lahkih analognih (stabilnost, pobiranje neravnin).
Peljejo se pa sodobni 25kg težki ebajki zelo dobro. Z lahkoto greš z njim v bike park, pa boš ravno tako užival. Kot sem zgoraj napisal, v določenih pogledih so celo boljši od lahkih analognih (stabilnost, pobiranje neravnin).
PluribusUnum ::
To drzi pri navadnih kolesih.
Avtonomija je pri DH iluzija, "NON DH" polno vzmetena zadeva s povdarkom na avtonomiji z dodatno "slelpo" baterijo doda težo posledično udobje in avtonomijo. Ne obvladovanje takega kolesa je tudi iluzija.

Preverjeno: Z 360Wh baterijo + 200Wh extender (pa ne do konca spraznjen) komot prevoziš 1500 višincev in 50 kilometrov. Mislim, da je to za nas smrtnike, ki na dan ne pokurimo 3500 kalorij na kolesu, čisto dovolj.
Okvirji E-biciklov so ponavadi narejeni iz litih kosov aluminija ter varjeni skupaj. Tako da so že zaradi tega težji. Je samo vprašanje, kako sposoben je proizvajalec okvirja, kako tanke stene naredi,... in koliko za to zaračuna.
Različna velikost oz. teža baterije potem ne doprinese več toliko zraven.
Različna velikost oz. teža baterije potem ne doprinese več toliko zraven.
Nekako tako ja...
360Wh baterija -> 2-3 kg
800Wh baterija -> 4-5.5 kg (8.8-12 lb)
... ni to tisto glavno, kar dela tako veliko razliko med recimo 17kg in 29kg kolesom.
360Wh baterija -> 2-3 kg
800Wh baterija -> 4-5.5 kg (8.8-12 lb)
... ni to tisto glavno, kar dela tako veliko razliko med recimo 17kg in 29kg kolesom.

Največ razlike je po moje v osebi, ki to vozi.
Če maš 100kg, pa kolo težko še 25kg, bo poraba definitivno veliko višja, kot pri nekom, ki ima 16kg težko kolo in ima 60kg. Če ima prvi 500Wh baterijo, drugi pa 360Wh, bo po moje drugi vseeno več kilometrov naredil.
Če maš 100kg, pa kolo težko še 25kg, bo poraba definitivno veliko višja, kot pri nekom, ki ima 16kg težko kolo in ima 60kg. Če ima prvi 500Wh baterijo, drugi pa 360Wh, bo po moje drugi vseeno več kilometrov naredil.
Niso samo okvirji. Jaz imam karbonski okvir (v celoti, tudi zadnji trikotnik), pa ima kolo vseeno 26kg po specifikacijah, s 625Wh baterijo (tehtal ga nisem).
Oprema tudi nekaj nanaese. Vilica in amortizerji, npr. To imaš lahko tudi po pol kile razlike. Pa kolesa, sedež, elektronika, balanca...
Ja, saj zato meni ne gre v račun zakaj se ljudje sekirajo za par kil teže pri kolesu. 2-3kg so normalna dnevna nihanja. Pa bog ne daj, da vzameš liter vode sabo. Daš jurja več za kolo, ki je 700g lažje, potem pa vržeš gor bidon z vodo :)
Oprema tudi nekaj nanaese. Vilica in amortizerji, npr. To imaš lahko tudi po pol kile razlike. Pa kolesa, sedež, elektronika, balanca...
Največ razlike je po moje v osebi, ki to vozi.
Ja, saj zato meni ne gre v račun zakaj se ljudje sekirajo za par kil teže pri kolesu. 2-3kg so normalna dnevna nihanja. Pa bog ne daj, da vzameš liter vode sabo. Daš jurja več za kolo, ki je 700g lažje, potem pa vržeš gor bidon z vodo :)
mitosan ::
Pozdravljeni, jaz bi samo dodal da so Boschovi CX motorji 4. maja dobili Upgrade na 120nm navora in 750w moči. Imamo to kolo 2026 Cube Reaction Hybrid PRO 800 - ki ga je omenil Kurzweil. Posodobi se z aplikacijo Flow na mobilnem telefonu, s katero povežeš kolo. V aplikaciji se seveda lahko nastavlja tudi odzivnost pedal in asistenca za posamične profile vožnje, kar zelo izboljša samo izkušnjo.
bm1973 ::
e-kolesa so moped, pa mi je malo bizarno, da se sploh pogovarjate v tej temi o kondiciji...
Ker e-kolesarji je pač nimajo
Ker e-kolesarji je pač nimajo
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Glede teže..
res gledam skozi oči kolesarja navadnega kolesa in moja teorija glede teže in vodljivosti kolesa verjetno ne pije vode pri ekolesih.
Namreč višja teža je problematična za vodljivost pri počasnih vzponih (crawling) po tehničnih terenih. Pri ekolesih počasnih vzponov ni :))
To se sliši kot nek mit:)
res gledam skozi oči kolesarja navadnega kolesa in moja teorija glede teže in vodljivosti kolesa verjetno ne pije vode pri ekolesih.
Namreč višja teža je problematična za vodljivost pri počasnih vzponih (crawling) po tehničnih terenih. Pri ekolesih počasnih vzponov ni :))
Če ga znaš pravilno uporabljati, jo imaš lahko več kot z navadnim biciklom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
e-kolesa so moped, pa mi je malo bizarno, da se sploh pogovarjate v tej temi o kondiciji...
Ker e-kolesarji je pač nimajo![]()
Nismo vsi norci na "specialkah".
Ker e-kolesarji je pač nimajo![]()
Navadno kolo:
6.55 km - 36:18
202 m
Speed Avg:10.8 km/h Max:41.8 km/h
Heart Rate Avg: 139 bpm Max:171 bpm
Calories 472
E-bike
24.90 km - 1:12:59
739 m
Speed Avg: 20.5 km/h Max:50.4 km/h
Heart Rate Avg:138 bpm Max:170 bpm
Calories 755
Pa kot je Okapi omenil, ebike je v resnici boljši za nabiranje kondicije kot navadno kolo, če pravilno uporabljaš oz. če to želiš. HR lahko držiš v določenem območju, napor je bolj konstanten, če prideš do klanca, povečaš moč, po ravnem jo zmanjšaš in ohraniš podoben napor.
Okapi ::
Zakaj? Tudi e-kolo lahko goniš na optimalnih "obratih" srca za pridobivanje kondicije in moči, elektrika ti pa samo pomaga, da greš z večjim veseljem kolesarit, ker veš, da boš lahko zvozil tudi klance, ki jih sicer ne bi mogel (ali pa bi jih, ampak bi se "prekuril", kar ti kondicijo in moč slabša, ne izboljšuje).
In pri E-kolesih je pomoč omejena do 25km/h, kar je več, gre na žgance.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Zakaj? Tudi e-kolo lahko goniš na optimalnih "obratih" srca za pridobivanje kondicije in moči, elektrika ti pa samo pomaga, da greš z večjim veseljem kolesarit, ker veš, da boš lahko zvozil tudi klance, ki jih sicer ne bi mogel (ali pa bi jih, ampak bi se "prekuril", kar ti kondicijo in moč slabša, ne izboljšuje).
To, da te motivira več vozit je absoluten plus. Verjetno je to ključni faktor, ki bi vplival na nabiranje kondicije posameznika.
Vseeno pa ima navadno kolo eno majhno prednost: to da se občasno "prekuriš". Na ekolesu se preprosto ne boš, razen v primeru ko ti zmanjka baterije in moreš pridet do doma čez kakšen vzpon.
Tudi občasno "prekurjenje" je koristno za stimulacijo rasti mišic.
Konstanten napor je ok, ampak občasno je treba telo tudi malo obremenit. Tako kot je občasno potrebna kakšna bolj umirjena vožnja.
Ker urco vožnje @ 140bpm ti jo skockam direkt iz postelje ob 3h ponoči. Pa sem daaaaleč od prime forme.
llc ::
Nisem videl prav veliko e-MTB kolesarjev, ki bi šli več kot 25 po ravnem...
Mi pa ni jasno, zakaj bi z e-kolesom porabil več kalorij kot z analognim. In preden me napadate, tudi zakaj bi jih z analognim več? Pač greš v klanec z enakimi vati hitreje. Zakaj bi kuril več (ali manj) energije, al' česa tukaj jaz ne razumem?
Kot tudi ne, zakaj naj bi te e-kolo motiviralo, da se voziš več?
Mi pa ni jasno, zakaj bi z e-kolesom porabil več kalorij kot z analognim. In preden me napadate, tudi zakaj bi jih z analognim več? Pač greš v klanec z enakimi vati hitreje. Zakaj bi kuril več (ali manj) energije, al' česa tukaj jaz ne razumem?
Tudi z E kolesom lahko voziš brez pomoči, lahko voziš več kot 25 km/h, lahko.....
Imam občutek, da tema prehaja v "kdo ima daljšega".
Imam občutek, da tema prehaja v "kdo ima daljšega".
bm1973 ::
Tako kot imajo pravi uporabiki EV avtov več kondicije od maratoncev
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Par postov višje sem dal podatke iz Strave. Jaz imam v obeh primerih podoben HR.
Verjetno odvisno od človeka. Jaz imam okoli sebe same hribe. Če grem na analognega in grem direktno v hrib, sem po 15 minutah uničen, ker se niti ne ogrejem. Potem odpeljem eno furo po trailu navzdol in grem domov, ker se mi ne da še enkrat riniti v hrib.
Z elektriko grem lahko 3, 4 fure.
Če bi kolesaril po ravninah in gričkih, bi bilo verjetno drugače.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Električno kolo (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 28291 (5309) | fikus_ |
| » | Nic davka ob nakup el. koles (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14335 (11251) | darkolord |
| » | E kolo za na deloOddelek: Loža | 5788 (4346) | aky |
| » | Kalkulator razdalje e-kolo v koloOddelek: Loža | 2027 (1477) | Silici |
| » | Nakup E-MTB (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 19528 (14263) | itak37 |