» »

Vegani vdrli na kmetijo v Šiški

Vegani vdrli na kmetijo v Šiški

Temo vidijo: vsi
««
13 / 15
»»

TheBlueOne ::

Cruz je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Res prakticne in zdrave veganske hrane je na trziscu tako malo, da se je garant navelicas v pol leta. Potem pa moras komplicirat, ce noces da je sladko in mastno.
Kaj točno je tukaj praktična in zdrava hrana? Že vnaprej pripravljena? Izboljšaš kuharske sposobnosti pa je.

Kaj od tega pri nas ni na voljo, če recimo govorimo o nadomestilu za meso(beljakovine)?

Naučiš se kuhati, stopiš malce ven iz svojega udobja in eksperimentiraš. S pomočjo srednješolske kombinatorike pa lahko izračunaš kako (ne)raznolika je lahko veganska hrana. Ja, tudi arašide lahko uporabiš pri kosilu. Peanut Sauce Fried Rice

Tu navajas sestavine, drugace znam kuhati, je moj hobi. Zato pa lahko iz izkusenj recem, da je neprimerno lazje kuhati, ce lahko dodas vsaj ribe in perutnino. Meni vsake 30min prostega casa pomeni veliko.

Prakticno vse, kar je na sliki v linku ima zelo nizko energijsko gostoto in dobro razmerje ali pa slabo razmerje med beljakovinami in kalorijami in je zelo kaloricno. Razen industrijsko filtriran del (seitan in sojine carovnije), ki pa je verjetno ceprav high tech dosti slabsi od rib in perutnine in dosti manj okusno.

Ti lahko razbijem jedi, ki jih bos predlagal in pokazem kaj je alternativa. Sem svoj cas, posebej kot vegan dosti caral. Potem pa ti pripisem se koliko casa potrebujes za pripravo. Bomo vsaj konstruktivni.

Zgodovina sprememb…

DrDre95 ::

Machete je izjavil:

Ljudje jih ne marate, ker opozarjajo na naš pogubni nevzdržni slog življenja in prehranjevanja. In ne maramo, če kdo trka na našo vest, še manj, če bi bilo potrebno karkoli narediti na udobju in hedonizmu prenažiranja z določeno hrano. In zato je potem odgovor agresija, jeza in diskreditacija znanosti.

Pojdi jim pridigat na Kitajsko, tam boš dosegel največji % efektivnosti na planet če si res tako v skrbeh za okolje in podpiraš dobro živali.

Kaj čakaš?

Cruz je izjavil:

Te povabim na mojo enolončnico, boš kar hitro pozabil na te besede. :)

A veš kaj je zanimivo. Še v nacističnih koncentracijskih taboriščih so v svojih "kuharskih knjigah" imeli jasno zapisano da se zelenjave ne kuha, oziroma se jo minimalno ker se s kuhanjem uniči praktično vso hranilno vrednost.

Borci za zdravje pa se danes hvalite z enolončnicami :)) Klovni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DrDre95 ()

Machete ::

DrDre95 je izjavil:

Machete je izjavil:

Ljudje jih ne marate, ker opozarjajo na naš pogubni nevzdržni slog življenja in prehranjevanja. In ne maramo, če kdo trka na našo vest, še manj, če bi bilo potrebno karkoli narediti na udobju in hedonizmu prenažiranja z določeno hrano. In zato je potem odgovor agresija, jeza in diskreditacija znanosti.

Pojdi jim pridigat na Kitajsko, tam boš dosegel največji % efektivnosti na planet če si res tako v skrbeh za okolje in podpiraš dobro živali.

Seveda, ker kazanje s prstom vedno reši vse. Ker obstaja drugje večja masa problema, se lastnega ne splača lotiti. Kako predvidljivo in 'genijalno'.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Pika na i ::

TheBlueOne je izjavil:

Pika na i je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Ne, jedel si vegetarijansko, vegani ne jedo mleka.

Kako si prišel na to, da so "boljši kot ostali", veš pa samo ti.

Praktična veganska hrana je na tržišču. Ljudem se pač ne da ukvarjat, ker je lažje meso krompir in solato skup zmetat.

Če je kaj otročjega, je vaše obnašanje do veganov.
Če nekdo pove da je vegan, vam že teži. Tudi prav.
Če vam bo lažje, pa še naprej pišite o veganski dieti. Ampak res ne vem, kje ste pobrali, da gre za dieto.

Tema je, da so vdrli na nakljucno kmetijo, tako da ontopic vemo kdo je komu tezil.

Kako dolgo moras biti vegan, da si vegan?

Se enkrat dodam, da sem svoj cas jedel tako, morda bom spet, ampak se z temi zaprisezenimi, ki pridigajo drugim nikoli nisem razumel. Kot vegan (ce je dovolj kaksno leto), sem ze opazil, ko sem si delil recepte, da so vegani skoraj prvo vegani, potem pa vse ostalo. Sem celo zelel narediti projekt, ker sem na podrocju industrijske avtomatizacije za poceni izdelavo zdrave veganske hrane, pa se s tem ni nikomu dalo ukvarjati. Z veseljem pa diskutirajo kateri shake je malo boljsi. Tako to pac ne gre oz. tako se bore malo spremeni in samo jezis tiste, ki se jim s tem ne da ukvarjati.

Res prakticne in zdrave veganske hrane je na trziscu tako malo, da se je garant navelicas v pol leta. Potem pa moras komplicirat, ce noces da je sladko in mastno.

Ja vidiš, jaz imam z vegani povsem dobre odnose. Nihče mi ne pridiga, zato jih tudi povprašam kdaj za kak recept.
Konkretno enega vegana poznam zelo dobro in sem prepričana, da bi ga ta tvoj propadli projekt, zelo zanimal. Ker sicer dostikrat pravi, da je hrana predraga.
Če kupuješ samo hrano v trgovini, točno namenjeno veganom, seveda da imaš omejen nabor. Ampak iz osnovne hrane, si človek lahko pripravi marsikaj. Tako kot imaš recepte za vsejedce, so tudi za vegane. Je pač treba malo eksperimentirat, ni pa to neko velikansko miselno delo. Niti ni treba nekih eksotičnih stvari, kakor si radi ljudje domišljajo.
Sicer pa ne vem, zaradi koga sta prišla avokado pa mango na naše police? Zaradi veganov?

Takoj, ko prenehaš izkoriščati živali, za hrano in za druge namene.

To bo vse, ne da se mi več.
Nahajate se v štabu SDS.
Pravila ne veljajo za naše.
Troli dobrodošli.

Cruz ::

TheBlueOne je izjavil:

Tu navajas sestavine, drugace znam kuhati, je moj hobi. Zato pa lahko iz izkusenj recem, da je neprimerno lazje kuhati, ce lahko dodas vsaj ribe in perutnino. Meni vsake 30min prostega casa pomeni veliko.
Mislil si recepte? Google vrže Približno 1.440.000.000 rez., če v njega napišeš vegan recipe.

No ja, odvisno kaj ti pomeni lažje. Jaz nič dlje ne kuham(razen enolončnice, ki jih zdaj občutno več uživam in me to izredno veseli) kot sem prej. Včasih še dosti hitreje.

TheBlueOne je izjavil:

Ti lahko razbijem jedi, ki jih bos predlagal in pokazem kaj je alternativa. Sem svoj cas, posebej kot vegan dosti caral. Potem pa ti pripisem se koliko casa potrebujes za pripravo. Bomo vsaj konstruktivni.
Tudi jaz lahko pokažem kaj je alternativa za "tvoje" jedi. Tu niti nima smisla, da bi se to šla, ker je veganska dieta v prvi vrsti etična odločitev in ne odločitev zaradi same prehrane ali "lažjega" kuhanja. Glede časa priprave pa dvomim, da bi bila velika razlika, sploh če primerjaš stir fry ali pa fried rice recepte, ki jih osebno pogosto prakticiram.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Cruz ()

nejclp ::

TheBlueOne je izjavil:

nejclp je izjavil:

Saj jim ne bo treba ničesar spreminjati, lahko bojo še naprej gojili po starem (saj jih vendar pasejo na sončnih travnikih, anede), cena mesa in mleka pa bo narasla, tako da bojo v boljšem položaju kot sedaj, ko morajo s cenami konkurirati velikim kravjim farmam.

Cena bo rastla, ce se zahteva trga ne spremenijo. Ce se ne, potem bo umrlo enako zivali. Ce bodo ljudje bolj vegnaski ali pa celo obsojali tako pocetje, potem bo majhnim kmetov in njihovim otrokom vse kaj drugega kot lepo. In ce imajo vegani prav, na majhnih kmetijah zivalim ni lepo.

Si mislim, do bodo krave bolj vesele, ce nekdo spremeni pravila okoli gojenja, ne pa ce ta politik postane vegan in jih morda namesto korporacije goji kmet.

Jaz mislim, da je treba ljudi na vegansko hrano privabiti s spodobno vegansko hrano, pametnimi izdelki, pametnim marketingom, kar pa seveda terja kaj vec znanja in dela, kot pa vzgojiti svojo solato. Ko bodo vegani spoznali to in si nehali delati protipropagando in postali konstruktivni bo vsem lepse, tudi zivalim.

Absolutno, krave tistega kmeta iz Vodnikove sploh niso vse življenje na priklenjene na ketno v hlevu, vsak dan jih žene po Celovški do Merkatorja, kjer se pasejo na zelenicah ob parkiriščiu, tako da vegani ziher nimajo prav. Bom še enkrat napisal, glede protipropagande, teženje naključnemu kmetu se je očitno izplačalo, če pa še tri tedne po dogodku apologeti mesojedstva histerizirajo po forumih. Marsikdo se bo seznanil z dejstvi, ki jih prej ni poznal, mogoče celo kdo začne veganiti.

Spremebe bodo postopne, je pa seveda treba bit radikalen, če ne se ne spremeni nič. Kako pa, misliš, bo prišlo do kakršnih koli sprememb? S pritiskom na rejce, politike in ozaveščanjem potrošnikov. Ponudba veganskih izdelkov se bo popestrila, ko bo vse več tistih, ki ne bodo jedli mesa in bo to tržno zanimivo. Zakaj pa bi sicer firme propagirale in širile ponudbo veganskih izdelkov?

Cena mesa bo rasla, tudi če ostane zgolj desetina mesojedcev v populaciji, pri čemer se bodo pač standardi gojenja živine znatno zvišali. Podobno, kot tisti, ki danes gojijo ekološko zelenjavo lahko to prodajajo znatno višje in povpraševanja je več kot dovolj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nejclp ()

Cruz je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Tudi jaz lahko pokažem kaj je alternativa za "tvoje" jedi. Tu niti nima smisla, da bi se to šla, ker je veganska dieta v prvi vrsti etična odločitev in ne odločitev zaradi same prehrane ali "lažjega" kuhanja. Glede časa priprave pa dvomim, da bi bila velika razlika, sploh če primerjaš stir fry ali pa fried rice recepte, ki jih osebno pogosto prakticiram.

To vegani ne razumete, da ce zelite, da postanejo postanejo bolj veganski se jih ne gre ideolosko peglati ampak moras ponuditi realne prakticne resitve. Ko se vas stisne v kot, da ta hrana pac ni najbolj optimalna iz kaksnega vidika kazete moralno kartico, ko pa kdo rece, da ste sektaski pa govorite kako boljsa je hrana.

Skratka, ce zelis Kravici dobro, naredi alternativo, ce zelis egoboost pa pojdi od kmetije do kemtije kazat svojo moralno superiornost.

Premagaj to:

https://g.co/kgs/oDnkYq

100g 165 kalorij 31g beljakovin

Vemo koliko super receptov obstaja iz tega. Potem upostevaj, da lahko dam na zar in imam reseno v petih minutah. Se kos kruha, morda malo krompirja, ni vazno kaj, karkoli bom dodal se bos prekleto namucil, da bos blizu vegansko. Posebej ko bom to dal v rjav riz morda kot prilogo quinojo in kar imas na slikici, ki si jo dal kot vir beljakovin.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

TheBlueOne je izjavil:

Procesirane (še vedno manj od mesnin) je res malo, sicer pa je je ogromno.

c3p0 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Praviloma ne stima razmerje hraniv. Pogosto je premalo beljakovin, prevec OH in ali prevec mascob. Seveda je pa je stevilcno veliko, je vsa zelenjava, veliko sladkarij, posebej, ce si upas vzeti mleko in vse vmes.

Ampak ni vazno kaj bos predlagal, bo verjetno kos ribe ali piscanca v 95% izrazito izboljsal ravnotezje hraniv.

DrDre95 je izjavil:

Ah daj no. Vegetarijanci in kuhanje sta dva popolnoma nasprotna pojma.

Najboljši kuharji, kar jih poznam, so vegiji.

Machete je izjavil:

Seveda, ker kazanje s prstom vedno reši vse. Ker obstaja drugje večja masa problema, se lastnega ne splača lotiti. Kako predvidljivo in 'genijalno'.

V celi temi s prstom kaže na ljudji ki se prehranjujejo zdravo kako so s svojim početjem uničili planet. In potem me napade da kako kažem na druge s prstom :))

Še dobro da ste taki impotentneži, razen parih izbruhov ne boste dosegli NIČ!

c3p0 je izjavil:

DrDre95 je izjavil:

Ah daj no. Vegetarijanci in kuhanje sta dva popolnoma nasprotna pojma.

Ki jih poznaš, jasno :)) Saj muslimani tudi ne poznajo dobrih svinjskih zrezkov.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Ampak ni vazno kaj bos predlagal, bo verjetno kos ribe ali piscanca v 95% izrazito izboljsal ravnotezje hraniv.

Očitno se da, vsaj glede na število športnikov veganov, pro in rekreativcev. Niso debeli in niso slabotni.

Moji vrstniki mesojedci okoli 40 let (ni kosila brez čevapa, ni ga ptiča čez prašiča, prašič kralj živali ipd. modrosti), so skoraj vsi kot nosečnice nekje v 7. mesecu.

DrDre95 je izjavil:

Ki jih poznaš, jasno :)) Saj muslimani tudi ne poznajo dobrih svinjskih zrezkov.

Seveda, saj ne poznam vseh.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

c3p0 je izjavil:

Očitno se da, vsaj glede na število športnikov veganov, pro in rekreativcev. Niso debeli in niso slabotni.

Moji vrstniki mesojedci okoli 40 let (ni kosila brez čevapa, ni ga ptiča čez prašiča, prašič kralj živali ipd. modrosti), so skoraj vsi kot nosečnice nekje v 7. mesecu.

Odlična reklama za proizvajalce proteinskih praškov in tablet z dodatki TM.

Pa a ste to sponzorirani ali jim kar zastonj delate reklamo? Klub vegijev je torej nekaj podobnega kot piramidna shema ali kaj?

TheBlueOne je izjavil:

To vegani ne razumete, da ce zelite, da postanejo postanejo bolj veganski se jih ne gre ideolosko peglati ampak moras ponuditi realne prakticne resitve. Ko se vas stisne v kot, da ta hrana pac ni najbolj optimalna iz kaksnega vidika kazete moralno kartico, ko pa kdo rece, da ste sektaski pa govorite kako boljsa je hrana.
Saj se nudi praktične rešitve. Ravno v tej temi je nekdo objavil spletno stran Veganski izziv, kjer imaš na voljo še mentorstvo, pa tudi recepte. Najprej pa se seveda pokaže etika, ker je to tudi glaven motivator za vegansko dieto in šele nato prehrana. Jaz nikoli nisem rekel, da je hrana boljša, tudi dvomim, da je kateri vegan. Je pa definitivno kdo povedal, da je lahko boljša.

TheBlueOne je izjavil:

Skratka, ce zelis Kravici dobro, naredi alternativo, ce zelis egoboost pa pojdi od kmetije do kemtije kazat svojo moralno superiornost.
Jaz ne podpiram takšen aktivizem, razumem pa njegov smisel in verjamem, da tudi ti/vi. Vegani tukaj niso ciljali na to, da bo gospod zaprl kmetijo, ampak na medijsko pozornost. Alternative pa se k sreči delajo in jih bo vsako leto več. Morda boš takrat še enkrat premislil. :)

TheBlueOne je izjavil:

Premagaj to:

https://g.co/kgs/oDnkYq

100g 165 kalorij 31g beljakovin

Vemo koliko super receptov obstaja iz tega. Potem upostevaj, da lahko dam na zar in imam reseno v petih minutah. Se kos kruha, morda malo krompirja, ni vazno kaj, karkoli bom dodal se bos prekleto namucil, da bos blizu vegansko. Posebej ko bom to dal v rjav riz morda kot prilogo quinojo in kar imas na slikici.
Recimo seitan je tam-tam: 100 g 126 kalorij 25g beljakovin - Čisto v redu alternativa za 90% ljudi, katerim tistih 6g beljakovin ne pomeni veliko.

Če gremo v "ekstreme": Vital wheat gluten, ki je tudi glavna sestavina seitana: 100 g 370 kalorij 75g beljakovin.

Kot rečeno, mogoče je res "lažje" vrčti file, narediti prilogo pa basta. Ne verjamem pa, da vsi smatrajo to kot nekaj "lažjega" in pripravljanje veganske hrane kot nekaj "težjega".

Zgodovina sprememb…

c3p0 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Kdo pa pravi, da ni mogoce? Samo tezko je.

Tu se vidi, da sam sebe prepricujes v nekaj, ker vzames tocno tisti ekstrem, ki ti koristi. Ce bi bil racionalen bi raje pogledal argument sestave hrane in kako ti jo spremeni kos ribe ali pa piscanca, morda jajce ali samo beljak, potem pa se morda ne bi spregledal, da velika vecina sportnikov je vsejedih. Kaj resno mislis, da ne bi bili vsi prvaki vegani, ce bi bilo v vseh pogledih superiorno?

Sicer pa vem, da so tudi bodybuilderji vegani, tudi presnojedci ampak njihova hrana kot prvo ni poceni, kot drugo pa so izjemno disciplinirani. Vecini je lazji hack kos kakovotnega mesa, ker je dosti bolj prakticno.

T-h-o-r ::

Pa veš, zakaj je kila mesa tako poceni, čeprav zanj porabimo več resursov, kot za karkoli drugega? Ker dobivajo gigantske subvencije.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Cruz je izjavil:

Če gremo v "ekstreme": Vital wheat gluten, ki je tudi glavna sestavina seitana: 100 g 370 kalorij 75g beljakovin.

Kot rečeno, mogoče je res "lažje" vrčti file, narediti prilogo pa basta. Ne verjamem pa, da vsi smatrajo to kot nekaj "lažjega" in pripravljanje veganske hrane kot nekaj "težjega".

Vecina se raje izogne predelani hrani in dobro ves, da kokos je samo ena opcije, ce si dovolis meso jih je se veliko vec, od rib, do jajc itn. Tebi pa bo alternativ zelo hiro zmanjkalo.

Torej vecina raje kot to predelano, vzame naravnega piscanca in recimo quinojo. Morda kdaj purana, drugic lososa, tretjic postrv itn. Vse dobis v prakticno vseh restavracijah in se in se....

Nek posusen izolat sojinega proteina je diskutabilen, zal. Jaz sem se teh alternativ, ki jih ni veliko navelical in potem jedel makarone in se redil. Dodal kokos in ribe in je bilo boljse, ce ne idealno.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Sicer pa vem, da so tudi bodybuilderji vegani, tudi presnojedci ampak njihova hrana kot prvo ni poceni, kot drugo pa so izjemno disciplinirani. Vecini je lazji hack kos kakovotnega mesa, ker je dosti bolj prakticno.

Pusti bodijbilderje na miru. Dosti teh sklesanih "naturalcev" umre kmalu po 30em letu starosti zaradi infarkta (povečano srce, popolnoma brez razloga :D )

T-h-o-r je izjavil:

Pa veš, zakaj je kila mesa tako poceni, čeprav zanj porabimo več resursov, kot za karkoli drugega? Ker dobivajo gigantske subvencije.

Seveda, moja jajca doma iz kurnika si plačal ti s svojim trdim delom :))

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

c3p0 je izjavil:

to po tvoji presoji, ali zvezi kuharjev, ali mišelinkoti?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Daniel ::

T-h-o-r je izjavil:

Zanimivo, le kdo bi si mislil, da do nas še ni prišla informacija, da so subvencije vezane na meso. To je zagotovo kakšna tvoja insajderska informacija, čeprav so realno vezane na/ha, pa če na njem raste pršenica, koruza, pesa, oljna ogrščica, ajda... etc. Vsi pa pridelujemo tisto kar nam je v danem okolju najbolj ekonomsko upravičeno.
Lahko pa ti poskusiš svojo teorijo na sebi, kupi si par ha njiv, gor posej pšenico ali kar pač raste pri nas in vegani obožujete potem pa, če ti bo leto milo jo prodaj po taki ceni, da boš lahko od tega preživel. Vso srečo ti želim na tvoji poti teoretika.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

KAVINSKY ::

TheBlueOne je izjavil:

Tu se vidi, da sam sebe prepricujes v nekaj, ker vzames tocno tisti ekstrem, ki ti koristi.

In še tega ne. Pa potem vidiš, kako se omenja vrhunske športnike, kateri so večino lovorik osvojili na vsejedi prehrani. Ko jim pokažeš dejstva je vse fake news, saj en njihov kolega je tekel maraton na sojinih polpetkih in arašidih.

Od zdaj naprej bom jaz predlagal Osburna kot zdravi model za življenje. Otroci, dajte pit, se drogirat in žurati. Boste dosegli visoko starost!

Daniel je izjavil:

kupi si par ha njiv, gor posej pšenico ali kar pač raste pri nas in vegani obožujete

Ah daj no. On bo kupil trenutni trend vegan izdelek, postal slike na instagram in nam pridigal tu kako je lastnoročno odrešil Svet pred pogubo. Monsanto mu bo rekel hvala ker skrbi za okolje in šel nazaj bičat njihove kmetovalce da naj plačajo kredit ker drugače ne bojo mogli vzeti novega da kupijo najnovejši TM pesticid.

TheBlueOne je izjavil:

Vecina se raje izogne predelani hrani in dobro ves, da kokos je samo ena opcije, ce si dovolis meso jih je se veliko vec, od rib, do jajc itn. Tebi pa bo alternativ zelo hiro zmanjkalo.

Torej vecina raje kot to predelano, vzame naravnega piscanca in recimo quinojo. Morda kdaj purana, drugic lososa, tretjic postrv itn. Vse dobis v prakticno vseh restavracijah in se in se....
Če bi ljudje jedli tako raznovrstno in raznoliko hrano, ne bi že nekaj časa prevladala epidemija debelosti. In preden me boš napadel, da trdim, da je veganizem edino sredstvo za izboljšanje tega, to ni moja trditev.

Večina vsejedcev, po mojih opazovanjih, je zelo omejeno hrano, zato ni razloga, da bi se pritoževali nad "pomanjkanjem alternativ" pri veganski hrani. Bo prej pogrešanje okusa mesa.

TheBlueOne je izjavil:

Nek posusen izolat sojinega proteina je diskutabilen, zal. Jaz sem se teh alternativ, ki jih ni veliko navelical in potem jedel makarone in se redil. Dodal kokos in ribe in je bilo boljse, ce ne idealno.
Jaz še vedno krivim, bolj kot pomanjkanje alternativ, to, da si nehal eksperimentirati(z začimbami, jedmi) ali pa nisi imel pametnega razloga zakaj nisi užival mesa. Najverjetneje slednje.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

c3p0 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Praviloma ne stima razmerje hraniv. Pogosto je premalo beljakovin, prevec OH in ali prevec mascob. Seveda je pa je stevilcno veliko, je vsa zelenjava, veliko sladkarij, posebej, ce si upas vzeti mleko in vse vmes.

No, to drži, pri veganskih predpripravljenih izdelkih je ponavadi preveč OH, maščobe niso tak problem, če so kvalitetne, pa so redko, itak pa se je treba procesirani hrani izogibati, četudi je v veganski bistveno manj svinjarije kot v mesni. Tako da je priporočljivo pripravljati stvari doma, to zame ni problem, ker to zdaj počnem peto leto in sem se navadil. Pač, narediš zalogo veganskega masla, majoneze, humusa, baba ganuša, zaseke, sira, kakšno pašteto itd, si pa predstavljam, da prehod za nekatere ni enostaven. Greš pač postopoma in na koncu povsem prešaltaš.

Cruz je izjavil:

Večina vsejedcev, po mojih opazovanjih, je zelo omejeno hrano

Ker ima meso več hranil ne rabiš 30 različnih vrst zelenjave in prehranskih dodatkov v obliki tablet da ti ne odpadejo zobje in lasje.

DrDre95 je izjavil:

Cruz je izjavil:

Večina vsejedcev, po mojih opazovanjih, je zelo omejeno hrano

Ker ima meso več hranil ne rabiš 30 različnih vrst zelenjave in prehranskih dodatkov v obliki tablet da ti ne odpadejo zobje in lasje.
Ali pa ste samo dolgočasni. >:D

nejclp je izjavil:

Pač, narediš zalogo veganskega masla, majoneze, humusa, baba ganuša, zaseke, sira, kakšno pašteto itd, si pa predstavljam, da prehod za nekatere ni enostaven. Greš pač postopoma in na koncu povsem prešaltaš.

Pri meni je bilo tocno tako, potem ca. 10 let vegan ali pa kaksno leto se max kaj iz mlecnih izdelkov. Potem pa je bil zdravstveni problem, kjer se je postavil dvom o optimalnosti diete, sem narocil prvic piscanca hitro dodal purana in ribe, in kakovost hrane popeljal na nov nivo.

Ce obvladas vegansko in potem dodas se ribe, jajca in perutnino delas superhrano iz nutricionisticnega vidika. Da ne govorimo, da je priloga ze dobra kot samostojna jed, potem pa se recimo piscanec na zaru... :)

Je pa kar veliko mascob pri veganski dieti, posebej ce delas kaksne polpete, ki ce niso mastne niso slastne. In tudi, ce so kakovostne, recimo v oresckih pa se redis, ce se hoces najesti.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

nejclp je izjavil:

Pač, narediš zalogo veganskega masla, majoneze, humusa, baba ganuša, zaseke, sira, kakšno pašteto itd, si pa predstavljam, da prehod za nekatere ni enostaven. Greš pač postopoma in na koncu povsem prešaltaš.

Pri meni je bilo tocno tako, potem ca. 10 let vegan ali pa kaksno leto se max kaj iz mlecnih izdelkov. Potem pa je bil zdravstveni problem, kjer se je postavil dvom o optimalnosti diete, sem narocil prvic piscanca hitro dodal purana in ribe, in kakovost hrane popeljal na nov nivo.

Ce obvladas vegansko in potem dodas se ribe, jajca in perutnino delas superhrano iz nutricionisticnega vidika. Da ne govorimo, da je priloga ze dobra kot samostojna jed, potem pa se recimo piscanec na zaru... :)

Je pa kar veliko mascob pri veganski dieti, posebej ce delas kaksne polpete, ki ce niso mastne niso slastne. In tudi, ce so kakovostne, recimo v oresckih pa se redis, ce se hoces najesti.

Se ne rediš, če paziš na vnos ogljikovih hidratov, kruha pač ne ješ in žitaric, od stročnic samo lečo in sojo (oz tofu in tempeh). Meni uspe z vegansko hrano doseči keto stanje (se pravi povišaš maščobe, da ti jetra glukozo iz ketonov delajo, tako kot pri klasični ketonski dieti, le da nadomestiš živalske maščobe s kvalitetnimi rastlinskimi), to naredim občasno, da zgubim kakšen kilogram.

KAVINSKY ::

Par strani nazaj je nekdo objavil svoj dnevni meni. Ja, obstajajo taki, katerim je ocvrt krompir zadostna zelenjava ob šniclu... in potem imaš take vegije, katerim je 80% dnevnih obrokov žitarice in oreščki.

Vegani pa tu še kar naprej vztrajno molčijo o temu koliko dodatkov v obliki tablet od korporacij morajo požreti da jim ne odpadejo zobje in lasje :))

Čudno da se tako sramujejo tega svojega bistvenega pogoja za obstoj?

nejclp je izjavil:

Se ne rediš, če paziš na vnos ogljikovih hidratov, kruha pač ne ješ in žitaric, od stročnic samo lečo in sojo (oz tofu in tempeh). Meni uspe z vegansko hrano doseči keto stanje (se pravi povišaš maščobe, da ti jetra glukozo iz ketonov delajo, tako kot pri klasični ketonski dieti, le da nadomestiš živalske maščobe s kvalitetnimi rastlinskimi), to naredim občasno, da zgubim kakšen kilogram.

Saj ni nemogoce, samo kot vsejed je neprimerno lazje, samo se uzivas ko jes, povsod lahko kaj narocis, ne sprasujes se, ce je v restanem krompirju jusna osnova, ker se gre za princip. Uravnotezis vsak obrok brez problema, lahko nekaj dni jes vegansko potem zopet ne, ce ni prakticno ...

Potem se ne sprasujes, ce ti kaj manjka, kar se kot vegan lahko vedno ko kaj ni OK, ker si le posebnez in se bi lahko nasteval.

Ajde dodam kar me je tudi zmotilo pri veganih in je vredno omenit.

Recimo mene je od veganstva odvrnilo zudi to, da si absoluten, potem si nas, ce kaj ni OK si "sovraznik". Tak obcutek sem dobil, ko so dobili tisto prsato vegansko Youtube bejbo (Yovana Mendoza), da je jedla ribe in so ji dejansko grozili. Ona je menda to utemeljila, da je imela hormonskae tezave in jo je od veganstva nagnal zdravnik. Sam nisem bil nikoli karkoli, sem imel obcutek, da je vegansko bolj zdravo, sedaj iz principa ne bi zelel, da mi kdo pravi vegan, ker so prepogosto cudni.

Zgodovina sprememb…

KAVINSKY je izjavil:

Par strani nazaj je nekdo objavil svoj dnevni meni. Ja, obstajajo taki, katerim je ocvrt krompir zadostna zelenjava ob šniclu... in potem imaš take vegije, katerim je 80% dnevnih obrokov žitarice in oreščki.
80% obrokov? Lol. Zajtrk in prigrizki. Tudi ogromno vsejedcev uživa žitarice in oreščke pri teh obrokih.

Zgodovina sprememb…

Stra ::

Mimogrede, ko se omenjajo rastlinske beljakovine izredno redko kdo omenja razliko med njimi in živalskimi beljakovinami v smislu tega koliko katerih lahko človeško telo vsrka/prebavi/uporabi.

50g rastlinskih beljakovin čez palec ni enako 50g živalskim beljakovinam. Za začetek: https://www.botanical-online.com/en/foo...

Drugače je bil v Gorici en profesor (veterina) ki nam je to strokovno v detajle obrazložil, žal je že dolgo tega, tako da se ne spomnem podrobnosti. Vsekakor prioporočam da kje najdete kakšnega profesorja in ga pobarate o tem, še posebej tisti, ki ste te beljakovine enačili.

(Nočem soliti pameti, želim vam samo, da si boste pravilno računali. In na tem primeru lahko vidimo, da je za vegana koristno da precej več mozga o sestavi obrokov in v to vloži več truda in vnaša dosti raznovrstne hrane, da dobi čisto vse snovi v telo.)

Pika na i ::

DrDre95 je izjavil:

Vegani pa tu še kar naprej vztrajno molčijo o temu koliko dodatkov v obliki tablet od korporacij morajo požreti da jim ne odpadejo zobje in lasje :))

Ker odgovor - ti si usekan, nobenih tablet in praškov - te itak, brihtnega kot si, ne bo zadovoljil.
Nahajate se v štabu SDS.
Pravila ne veljajo za naše.
Troli dobrodošli.

Pika na i je izjavil:

Ker odgovor - ti si usekan, nobenih tablet in praškov - te itak, brihtnega kot si, ne bo zadovoljil.

No ja, jaz sem imel vedno relativno nizko zeleza, pa sem zelo pazil. Grem stavit, da vegani, ki se ne zelo posvecajo studiranju hrane imajo hitro tezave. B12 imas ves cas na sumu, ce ne pojes kaksne tablete, D vitamin je menda lahko problem in lc omega 3. Se najde se kaj. Potem jes recimo neke alge, da bi nadomestil in seres zeleno. :)

Kakor sem omenil, tista youtuberka, ki je dobesedno s tem obogatela je gresila ker ji je menda tako rekel zdravnik. Punce imajo menda kar pogosto hormonske tezave.

Zgodovina sprememb…

Master_Yoda ::

A zdaj smo pa prisli ze na to da ima meso ogromno hranil in dosti vec kot zelenjava ? Kje dobite taksne pravljice haha.
Dovie'andi se tovya sagain.

Mato989 ::

Se kar nismo razcistili ali je veganstvo primarno etika ali zaradi zdravstva....

Ce je etika potem cruz ne more met prav ker ce si eticen mors bit eticen do smrti in unret zraven steaka kot vegan

Ce pa je zdravstveno pa bo moral nekdo dokazat kako so cisti vegani po celotnem zivljenju veganstva bolj zdravi od najbolj zdravih vsejedcev
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Master_Yoda je izjavil:

A zdaj smo pa prisli ze na to da ima meso ogromno hranil in dosti vec kot zelenjava ? Kje dobite taksne pravljice haha.

Ne sej vsejedi ne jedo samo mesa. Lol. Saj se ve, cesa je praviloma premalo v veganski dieti. Vegan, ki tega nima natudiranega rine v tezave.

Zgodovina sprememb…

Edina stvar ki vegetarjancem/veganom manjka je B12, ki ga proizvajajo bakterije in ne zivali, ki smo ga v preteklosti dobili s ne dovolj oprano solato/etc. Ker je vse sterilizirano ga manjka tudi vsejedcem, ampak dosti manj, ker tudi zivino s temi dodatki v industrijski rabi futrajo. Mi pac preskocimo vmesni clen in sami 1* na teden en b12 bombon polizemo, oz. spijemo kozarec fortified ovsenega mleka. Big deal.

P.S. Kako ves da tebi ne primankuje B12 ? Si sel na preiskavo ?

Zgodovina sprememb…

jype ::

DrDre95 je izjavil:

Čudno, da se ne morete sprijazniti, da 90% pesticidov porabijo za hrano za živali, ki jih potem zverinsko mučijo in umorijo.

Master_Yoda je izjavil:

Big deal.
Ne poizkušaj idiotov prepričevat z dejstvi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Stra je izjavil:

(Nočem soliti pameti, želim vam samo, da si boste pravilno računali. In na tem primeru lahko vidimo, da je za vegana koristno da precej več mozga o sestavi obrokov in v to vloži več truda in vnaša dosti raznovrstne hrane, da dobi čisto vse snovi v telo.)
To je vse res, ne vem pa, če je kdo enačil beljakovine tho. Mislim, da se niti nismo dotaknili te teme.

TheBlueOne je izjavil:

No ja, jaz sem imel vedno relativno nizko zeleza, pa sem zelo pazil. Grem stavit, da vegani, ki se ne zelo posvecajo studiranju hrane imajo hitro tezave. B12 imas ves cas na sumu, ce ne pojes kaksne tablete, D vitamin je menda lahko problem in lc omega 3. Se najde se kaj. Potem jes recimo neke alge, da bi nadomestil in seres zeleno. :)
Ja, je potrebno bolj paziti, ampak na vse to mora paziti tudi vsejedec, ker se lahko isto zgodi tudi pri njemu, zlasti D vitamin.

TheBlueOne je izjavil:

Punce imajo menda kar pogosto hormonske tezave.
Dvomim, da je povzročitelj za to pomanjkanje živalske hrane, vseeno pa puščam možnost, ker so naša telesa vseeno drugačna.

Mato989 je izjavil:

Ce je etika potem cruz ne more met prav ker ce si eticen mors bit eticen do smrti in unret zraven steaka kot vegan
Za večino veganov je etika. In v to trditev si me pripeljal s pomočjo nerealnih scenarijev, tako da ja. Pa vseeno: Tudi, če se prekrši zaradi zdravstvenih ali kakršnihkoli že razlogov in kasneje spet uveljavi vegansko dieto, to ne pomeni, da je ničvreden ali da je grešil. To pomeni, da je človek.

To vašo filozofiranje o "pravem" veganu pa že meji na religijo, "če grešiš greš direktno v pekel in nisi dober človek" in ravno to religioznost, ki jo furate vi sami, očitate veganom, medtem ko je resnica precej drugačna.

Zgodovina sprememb…

hrovatm ::

Pol od teh uživa meso. Ni štos v tem, da se borijo za dobro, pač pa v tem, da delajo zmedo, zlo in kaos. Nevladne organizacije financirajo židovski globalisti stila Soroš, ki imajo svoje namene. Druga veja se zavzema za zveri, ki prav tako uničujejo kmete. Cilj?

Brez lokalnih kmetov ni lokalne hrane, folk je odvisen od uvoza in volje (načrtov ZDA) tujine. Folk lahko futraš z GSO in ga lahko zastrupiš in izsiljuješ kakor hočeš. Nič ne bodo rekli, nič protestirali ali se branili. Lahko jih izstradaš. Totalno zlo, v lepi preobleki.

Cruz je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Dvomim, da je povzročitelj za to pomanjkanje živalske hrane, vseeno pa puščam možnost, ker so naša telesa vseeno drugačna.

https://www.theguardian.com/commentisfr...

Lahko dvomis, samo ce so tezave ne bos siguren. Zdravnik ima odgovornost, recimo vegan ki svetuje svojo vero, ker misli, da je tako je lahko problem. Recimo ce so tezave te punce res zaradi hrane in druge punce ne bi nic spremenile, ker ona tako pocne, ko bi imele podone tezave je to problem. Ljudje pac lazejo.

Happily, the fish died for a noble cause. As the controversy escalated, Mendoza posted a 33-minute video titled This Is What Is Happening, where she admitted she had stopped being a vegan for health reasons. Her periods had become irregular, and she had been having digestive problems, so she had started eating animal products to see if that helped. In a perfect universe, Mendoza’s digestion would have been of no interest to anybody but herself.

In na koncu kaj pa naredis, ce kaj ni OK z zdravjem, kar pride slej kot prej neglede na to kaj jes? Se odveganis iz previdnosti ali guras ce je treba tudi do smrti? Potem se vprasas ali to res ni vera.

hrovatm je izjavil:

Pol od teh uživa meso. Ni štos v tem, da se borijo za dobro, pač pa v tem, da delajo zmedo, zlo in kaos. Nevladne organizacije financirajo židovski globalisti stila Soroš, ki imajo svoje namene. Druga veja se zavzema za zveri, ki prav tako uničujejo kmete. Cilj?

Brez lokalnih kmetov ni lokalne hrane, folk je odvisen od uvoza in volje (načrtov ZDA) tujine. Folk lahko futraš z GSO in ga lahko zastrupiš in izsiljuješ kakor hočeš. Nič ne bodo rekli, nič protestirali ali se branili. Lahko jih izstradaš. Totalno zlo, v lepi preobleki.
Da pokažeš mesno in mlečno industrijo kot "good guyse", pa moraš biti res zblojen.

Seveda pa je najlažje v vsako stvar vpeljati "elito" in zle načrte, ko je govora o kakšni novi stvari, napredku, razmišljanju.

TheBlueOne je izjavil:

Cruz je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

https://www.theguardian.com/commentisfr...

Lahko dvomis, samo ce so tezave ne bos siguren. Zdravnik ima odgovornost, recimo vegan ki svetuje svojo vero, ker misli, da je tako je lahko problem. Recimo ce so tezave te punce res zaradi hrane in druge punce ne bi nic spremenile, ker ona tako pocne, ko bi imele podone tezave je to problem. Ljudje pac lazejo.

Happily, the fish died for a noble cause. As the controversy escalated, Mendoza posted a 33-minute video titled This Is What Is Happening, where she admitted she had stopped being a vegan for health reasons. Her periods had become irregular, and she had been having digestive problems, so she had started eating animal products to see if that helped. In a perfect universe, Mendoza’s digestion would have been of no interest to anybody but herself.

In na koncu kaj pa naredis, ce kaj ni OK z zdravjem, kar pride slej kot prej neglede na to kaj jes? Se odveganis iz previdnosti ali guras ce je treba tudi do smrti? Potem se vprasas ali to res ni vera.
...has amassed more than 3 million followers across YouTube and Instagram by extolling the life-changing properties of a raw vegan diet. Yeah, thats stupid and explanation of her problems.

Drugače pa seveda, če je problem v pomanjkanju živalske hrane in ne pomanjkanju določenih hranil, potem uživaš živalsko hrano. Še vedno se lahko boriš za izboljšanje stanja.

Zgodovina sprememb…

Cruz je izjavil:

Drugače pa seveda, če je problem v pomanjkanju živalske hrane in ne pomanjkanju določenih hranil,

Tega ne ves. Ampak ce si vegan seveda to posumis. Potem pa je vprasanje, ce si upas narediti eksperiment. In ce je potem boljse ali si reces, da je slucajno ali pa se odveganis.

Mercier ::

Kot "mačjo osebo" me ena stvar pomalem gloda že ves čas: kakšna je direktiva glede domačih živali? Mislim, ne jem tega, hranit pa moram.

TheBlueOne je izjavil:

Recimo mene je od veganstva odvrnilo zudi to, da si absoluten, potem si nas, ce kaj ni OK si "sovraznik". Tak obcutek sem dobil, ko so dobili tisto prsato vegansko Youtube bejbo (Yovana Mendoza), da je jedla ribe in so ji dejansko grozili. Ona je menda to utemeljila, da je imela hormonskae tezave in jo je od veganstva nagnal zdravnik. Sam nisem bil nikoli karkoli, sem imel obcutek, da je vegansko bolj zdravo, sedaj iz principa ne bi zelel, da mi kdo pravi vegan, ker so prepogosto cudni.

No, tudi jaz nisem pravi vegan, ker občasno pojem malce medu, prav tako se mi ne zdi neetično jesti školjke (četudi jih ne), namreč definicija veganstva je:
»Veganstvo je način življenja, ki teži k izključitvi (kolikor je mogoče in izvedljivo) vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, obleke in druge namene.«https://www.vegansociety.com/go-vegan/d...
Zdej, če poješ kakšno školjko, umre ena žival (ki pa nima možganov in centralnega živčnega sisteme), pridelava kosa kruha pa posredno ubije več živali (četudi žuželk), tako da je vprašanje, kaj je bolj etično.

DrDre95 je izjavil:

V bistvu nobenega, priporoča se vnos vitamina b12, ki pa je itak dodan v raznih burgerjih, je v nekaterih kvasnih kosmičih in fermentiranih algah, pa v račji kugi, ki jo ponekod konzumirajo, pri nas še ne. Ni pa deficienca tega vitamina nič večja med vegani, kot med tistimi, ki jejo meso, ker ga, vezanega na beljakovine, predvsem starejši, težko absorbirajo in ga zdravniki priporočajo tudi mesojedim, dodajajo pa ga itak tudi v živalsko krmo (oz. ga injicirajo), ker ga živali, ki se ne pasejo prosto, dobijo premalo (proizvajajo ga bakterije). Če se ti gabijo tablete oz. da si občasno posprejaš usta s pršilom (oz pogoltne korporacije), lahko občasno poješ kakšne dagnje na buzaro, raje kot prašiča ali kravo, maš vrh glave b12.

Mato989 ::

Cruz je izjavil:

Stra je izjavil:

To je vse res, ne vem pa, če je kdo enačil beljakovine tho. Mislim, da se niti nismo dotaknili te teme.

TheBlueOne je izjavil:

Ja, je potrebno bolj paziti, ampak na vse to mora paziti tudi vsejedec, ker se lahko isto zgodi tudi pri njemu, zlasti D vitamin.

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Za večino veganov je etika. In v to trditev si me pripeljal s pomočjo nerealnih scenarijev, tako da ja. Pa vseeno: Tudi, če se prekrši zaradi zdravstvenih ali kakršnihkoli že razlogov in kasneje spet uveljavi vegansko dieto, to ne pomeni, da je ničvreden ali da je grešil. To pomeni, da je človek.

To vašo filozofiranje o "pravem" veganu pa že meji na religijo, "če grešiš greš direktno v pekel in nisi dober človek" in ravno to religioznost, ki jo furate vi sami, očitate veganom, medtem ko je resnica precej drugačna.

Jaz ne pravim da je pol nicvreden ampak pravim da pol je vsejed ne pa vegan...

Ampak ti bi pa rad povedal da ce pojes burger 1x si se vedno vegan kar je neumnost zato pa sprasujem ali je veganstvo stvar rtike in morale alo zdravja potem gremo naprej
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Ampak ti bi pa rad povedal da ce pojes burger 1x si se vedno vegan kar je neumnost zato pa sprasujem ali je veganstvo stvar rtike in morale alo zdravja potem gremo naprej

Tema je splosna in ne vezana na eno osebo, tako da bodo verjetno razlogi razlicni. Je pa menda po definiciji bolj stvar morale, se tudi recimo izogibajo usnja, se pa pogosto trdi, da je tudi bolj kakovosten nacin prehranjevanja kot pa ce uzivas celoten spekter uzitnega.

Lahko reces "vera" in na koncu se "nagrada".

Ce pojes tu in tam kaki burger nisi vegetarjanec/vegan. Ce pa jes zdravila ki so v kapsulah ki vsebujejo zelatino pa si - ker burgerja tu pa tam ne rabis, zdravila pa. Gre se za minimizacijo povzrocanja trpljenja, kot je zgoraj nejcp napisal.
««
13 / 15
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Biti vegan (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1144282163 (261693) BigWhale

Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16738909 (33968) Netrunner
»

Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
381106759 (93559) Smrekar1

Več podobnih tem