» »

Velik hekerski napad paraliziral gruzijski internet

Velik hekerski napad paraliziral gruzijski internet

Forbes - V zadnjih dneh so bili v Gruziji priče velikemu kibernetskemu napadu, ki je onesposobil več kot 2000 domen. Prizadete so bile državne, zasebne in medijske spletne strani. Za krajši čas sta oddajanje morali prekiniti tudi zasebni televiziji Imedi TV in Maestro, medtem ko druga kritična infrastruktura (elektrarne, promet, letališča itd.) ni bila prizadeta. Televizijska postaja Pirveli, ki je bila tudi tarča napada, je uspela obdržati oddajanje. Na veliko prizadetih spletnih straneh se je pojavila fotografija nekdanjega predsednika Mihaila Sakašvilija s pripisom Vrnil se bom. Sakašvili je medtem v Ukrajini, kjer se skriva zaradi več obtožnic, ko so proti njemu vložene v Gruziji. Medtem ko so v približno enem dnevu večino strani ponovno usposobili, še vedno ni jasno, kdo je zakrivil torkov napad.

Se pa pojavljajo številne špekulacije. Zadnji veliki kibernetski napad v Gruziji se je zgodil leta 2008, ko so domnevno ruski napadalci onesposobili državne, bančne in medijske spletne strani. Tedaj so gruzijski internetni promet preusmerili skozi strežnike v Rusiji in Turčiji. Kremelj je tedaj zanikal državno vpletenost v napad, so pa dejali, da bi lahko bili nekateri storilci v Rusiji. Kasneje je na dan pricurljalo več indicev, ki so kazali na vpletenost ruskih obveščevalnih služb GRU in FSB.

Kdo je odgovoren za tokratni napad, je še prehitro sklepati. Obseg napada nakazuje, da je šlo verjetno spet za državno sponzoriran in organiziran napad. V Gruziji s prstom kažejo na Rusijo, a to pot še nimajo oprijemljivih dokazov. Najnovejši napad je bil v veliki meri uperjen proti ponudniku gostovanja Pro-Service, katerega storitve uporablja več deset tisoč spletnih strani. Izmaličenih in kasneje nedostopnih je bilo več kot 15.000. Pro-Service je priznal, da so bili tarča napada in da so uspeli v 12 urah ponovno usposobiti polovico strani.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razbili hekersko skupino GozNym

Oddelek: Novice / Varnost
84323 (3311) antonija
»

Gruzija hekerja napadla nazaj

Oddelek: Novice / Varnost
3210287 (7267) Jst
»

War: Gruzija vs Rusija (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
68135675 (22250) jype
»

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Oddelek: Novice / Varnost
185708 (4481) Looooooka
»

Bo Rusija napadla Gruzijo?

Oddelek: Loža
252016 (1589) DavidJ

Več podobnih tem