»

Rostelekom (spet) obtožen ugrabitve spletnega prometa

vir: Pixabay

Slo-Tech - Prejšnji teden se je spletni promet okoli 200 največjih svetovnih ponudnikov spletnih vsebin nenadoma za približno uro preusmeril skozi strežnike Rostelecoma, ruskega ponudnika telekomunikacij v državni lasti. Med prizadetimi so bili tudi Google, Amazon, Facebook, Akamai, Cloudflare, GoDaddy, Digital Ocean, Joyent, LeaseWeb, Hetzner in druga znana podjetja.

Za zdaj ni znano ali je šlo za zlonamerni Border Gateway Protocol (BGP) napad, pri katerem en od usmerjevalnikov preprosto prikaže tuje IP naslove kot svoje, kar drugi udeleženci po načelu zaupanja vzamejo resno in tudi sami prilagodijo usmerjevalne tabele. Od tega trenutka dalje, pa vse dokler nekdo tega ne opazi, bo promet tekel preusmerjeno. Pred poldrugim letom je tak incident zakrivil Nigerijski ponudnik MainOne, kjer so zaradi napake med posodabljanjem skozi svoj sistem speljali promet vseh Googlovih IP številk. Prav tako ima glede tega pisano zgodovino Kitajska, kot se spomnimo, se je to primerilo tudi lansko poletje.

...

1 komentar

Velik hekerski napad paraliziral gruzijski internet

Forbes - V zadnjih dneh so bili v Gruziji priče velikemu kibernetskemu napadu, ki je onesposobil več kot 2000 domen. Prizadete so bile državne, zasebne in medijske spletne strani. Za krajši čas sta oddajanje morali prekiniti tudi zasebni televiziji Imedi TV in Maestro, medtem ko druga kritična infrastruktura (elektrarne, promet, letališča itd.) ni bila prizadeta. Televizijska postaja Pirveli, ki je bila tudi tarča napada, je uspela obdržati oddajanje. Na veliko prizadetih spletnih straneh se je pojavila fotografija nekdanjega predsednika Mihaila Sakašvilija s pripisom Vrnil se bom. Sakašvili je medtem v Ukrajini, kjer se skriva zaradi več obtožnic, ko so proti njemu vložene v Gruziji. Medtem ko so v približno enem dnevu večino strani ponovno usposobili, še vedno ni jasno, kdo je zakrivil torkov napad.

Se pa pojavljajo številne špekulacije. Zadnji veliki kibernetski napad v Gruziji se je zgodil leta 2008, ko so domnevno ruski napadalci onesposobili državne, bančne in medijske spletne...

0 komentarjev

Razbili hekersko skupino GozNym

Slo-Tech - V policijski akciji v ZDA, Nemčiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini in Bolgariji so razbili hudodelsko združbo GozNym, ki je v zadnjih letih s hekerskimi napadi in zlonamerno programsko opremo skušala pridobiti za več kot 100 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Opeharili so vsaj 40.000 žrtev. V ZDA so zaradi kraj in pranja denarja podali obtožnice zoper deset posameznikov, a jih je pet še na prostosti. V Nemčiji sta obtožena dva, prav tako v Gruziji, kjer je med obtoženima tudi kolovodja, še en član skupine pa je obtožen v Moldaviji. Enega člana je Bolgarija izročila ZDA.

GozNym je malware, ki je nastal kot fuzija programov Nymaim in Gozi. Prvi je namenjen vdoru v sistem in namestitvi drugega kosa malwara na računalnike. Nymaim se je do leta...

8 komentarjev

V Ukrajini ogromne težave zaradi izsiljevalskega virusa, ki se že širi na Zahod

Slo-Tech - V Ukrajini se je danes začel širiti nov računalniški virus, ki je ohromil delovanje številnih tamkajšnjih bank, prizadel pa je tudi centralno banko in nekatera podjetja. Po dosedanjih podatkih gre za virus iz družine Petya, napad se širi tudi v druge evropske države.

Spomnimo, da je bila konec minulega leta Ukrajina tarča hekerskega napada, ki je povzročil izpad električne energije. To pot naj se to ne bi zgodilo. Ukrajinski distributer Ukrenergo je potrdil, da so njegovi sistemi ponovno tarče napada, a da ne prihaja do motenj v oskrbi z električno energijo. Napadene so tudi banke; ena večjih ukrajinskih državnih bank Oschadbank je sporočila, da so nekatere njihove storitve zaradi napada nedostopne, a zagotovila, da so podatki komitentov varni. Centralna banka je sporočila,...

53 komentarjev

Hekerji iz ruske centralne banke ukradli dve milijardi rubljev

Reuters - S hekerskim napadom je iz ruske centralne banke izpuhtelo za dve milijardi rubljev (29 milijonov evrov) vlog, ki jih imajo pri njej ruske komercialne banke. Napadalci naj bi bili poizkušali izmakniti kar pet milijard rubljev, a so dogajanje vmes opazili in transakcije prekinili. Tiskovna predstavnica banke Ekaterina Glebova je vdor potrdila in dodala, da že pripravljajo nove varnostne ukrepe, ni pa mogla natančno povedati, kdaj točno se je napad zgodil. Podrobnosti o napadu še niso znane.

Ob teh vesteh se seveda takoj spomnimo na napad na bangladeško centralno banko oziroma njen račun v New Yorku, od koder so letos februarja ukradli 81 milijonov dolarjev. Večine denarja še niso povrnili, vdor pa naj bi bil mogoč, ker so napadalci pridobili bangladeške...

30 komentarjev

Gruzija hekerja napadla nazaj

Ars Technica - Gruzinske oblasti so objavile (27-stranski PDF) poročilo o hekerskem napadu, za izvedbo katerega sumijo Rusijo, in protinapadu, ki so ga izvedli sami. Hekerja so se lotili kar z lastnim orožjem in vdrli v njegov računalnik, nato pa s spletno kamero posneli njegove fotografije in jih priobčili na spletu. Aretiran bržkone ne bo nikoli, a zgodba ni zato nič manj zanimiva.

Lani marca so zaznali virus, ki se je širil predvsem po Gruziji. Pisci so vdrli v nekaj spletnih strani in nanje vstavili povezave, ki so avtomatično naložile virus na računalnike obiskovalcev (drive-by download). Analiza je pokazala, da je šlo za precej dovršen kos kode, ki je najprej preveril, ali je računalnik v časovnem pasu GMT+3 ali GMT+4, s čimer se je omejil na vzhodno Evropo in Kavkaz. V tem primeru se je zagnal glavni modul...

32 komentarjev

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev