» »

Frekvence redarji

Frekvence redarji

BraneL ::

Dober dan,

a ve kdo na kateri frekvenci oddajajo redarji v Ljubljani?

Lep pozdrav in hvala

bluefish ::

Menda uporabljajo TETRO.

BraneL ::

Tudi redarji imajo sedaj TETRO?

bluefish ::

Google pravi, da že od 2008: https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/za...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

BraneL ::

:)) Sem dal iz omare moj scanner (zadnjic uporabil pred 15 leti)! :)) A se da sploh kaj poslusat v lj?

SaXsIm ::

Zagotovo PMR.
SaXsIm

BraneL ::

Ah,pogresam stare ,analogne case :)
P.s resilci so tudi na tetri?

Invictus ::

Pa gasilci tudi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Dag ::

Gasilci ne vsi. Prostovoljci so še na analognih. Pa tudi analogne so še vedno backup za situacije, kjer ni TETRA signala (predori, soteske, itd.). ZARE bo še dolgo imel vzporedno tudi analogne komunikacije.

hipertija ::

Gasilci niso na tetri. So na ZARE sistemu, k večjemu je kakšna poklicna enota (beri GB Lj) na ZARE DMR...
Celo DARS je šel iz TETRE na DMR (če je sploh bil kdaj) - vsaj kar se tiče vzdrževalcev, upravljalcev AC. TETRO imajo samo na območju KOZINE, kot test iz leta 2004.
Reševalci prav tako niso na TETRI, eni uporabljajo mobilne telefone, eni komunikacijo preko GPS-a, načeloma pa za kakšne manjše stvari še vedno klasiko analog (glej frekvence akos)

freaky_h2o ::

Dars je deljen na DMR (vzdrzevalci, in teli,ki pridejo za tabo,ko ti avto izdihne na AC,ipd,...), kontrola cestnine DARS pa uporablja TETRA sistem. ZARE sistem je deljen na analog, MPT1327 (ZARE plus) in DMR. TETRA sistem v Sloveniji uporablja poleg MNZ in DARS se redarske sluzbe (vmes jih zvije,vsaj v Ljubljani jih je ze parkrat,da so bili krajsi cas na DMR *Enchached privacy*,kot ga uporabljajo resevalci po vecini drzave ali nekriptirano tud vmes> in spet na TETRA,tako je bilo ze parkrat,namrec najem enega TETRA terminala,ki je prijavljen v omrezje TETRA stane redarskk sluzbo cca 20eur/mesec), vojaska policija, obvescevalne sluzbe, NPU,...
ZX-Spectrum je zakon:-)

c3p0 ::

So Tetro zdaj že zakriptirali?

hipertija ::

Freaky je zadevo gorih lepo obrazložil, s tem da sistem ZARE praktično v kompletu še vedno uporabljajo analog, s kakšno izjemo tu in tam.

c3p0, tetra je zakriptirana, iz prve roke. Z RTL SDR ključkom in malo znanja se da brez problema postaviti na spekter okoli 390MHz in demodulirati signale tetre, vendar je vse kar dobiš, žal popačen zvok in še nekaj ostalih informacij.
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

freaky_h2o ::

TETRA (omrezni nacin TMO) je pri nas zaklenjena z TEA1, delajo na tem, da bojo "v kratkem" sli na TEA2. Ce imas veliko sreco,da "kdo" kdaj dela v nacinu DMO,je bil do zdaj ta nacin nekriptiran,zal je domet tega nacina zelo omejen. Kar se tice poslusanja TETRA sistema,gres do najblizje reke,in poslusas "žuberenje vode",tako nekako lahko opisem poslusanje TETRA enkripcije,zato je SDR poslusanje TETRA sistema pri nas izguba casa. Za konec, ne, ne da se dekodirati,vsaj do danasnjega dneva se ni bilo "javno" objavljena,kaj v stilu "skripte" za dekodiranje taksne in drugacne enkripcije (TEAx ali DMR enchached privacy, DMR basic privacy se pa da dekodirati z malo znanja).
ZX-Spectrum je zakon:-)

hipertija ::

Freaky hvala za koristne informacije. Na tea2 (če to drži), bo verjetno šlo z izvedbo Telekoma v 2021... DMO sem uspel nekaj ujeti pred časom, samo kot si rekel, to je zelo omejeno prostorsko - mtp in ostale ročne postaje v tetri imajo mislim da 3W cca. moči.. to je zelo zelo malo tudi za tetro. Drugače pa kot si rekel, meni liči na vodo/robotski garbaged sound... Nekoč je bila tetra v clear mode oz. vsaj marsikje, nato pa so vse skupaj zaprli po aferi Ornig.

Verjetno obstajajo protokoli/skripte, vendar tudi meni ni znano, da bi obstajalo... avtentifikacija preko baznih postaj je zelo zelo kompleksna in dobro zaščitena.

Glede DMR pa bojda gre, vsaj BP mode gre
Prekle za kurnk

rissp ::

Pozdravljeni,
Sam sicer nisem nek profesionalec, kot sem jih tu zaznal kar nekaj, vendar vam na temo "Redarji" lahko podam nekaj relevantnih informacij, ki sem jih našel pred 4 meseci.
SINTAL ima na AKOS registriranih kar zajetno število frekvenc, uporabljajo DMR, nekriptirano (vem ker sem jih poslušal na nekaj različnih frekvencah).
Torej,SINTAL uporablja (vsaj po podatkih akos nekaj SIMPLEX DMR frekvenc ( TX in RX enake frekvence) , in pa kar nekaj repetitorjev (TX je druga kot TX). VSE pa so DMR in nikoli nisem pri njih zasledil enkripcije. Na primer, v Zasavju imajo registriranih 6 frekvenc (v območju UFH kot povsod v SLO), od tega sem z ročno postajo večkrat slišal aktivni 2 frekvenci (repeater mode). Govor gre ponavadi tako, da centrala javi, da se je v "coni" X v delu y sprožil alarm, nato pa kdo ki je prost ali tam blizu odgovori, da bo on preveril. Ko pride na kraj in preveri,pove kaj je bilo (99% lažno sprožena alarmi) in da je končal. GLEDE DRUGIH VARNOSTNIH PODJETIJ nimam informacij.
Za redarstvo MOL sem sicer zasledil, da naj bi uporabljali DMR v fr. področju VHF (v enem od uradnih dokumentov sta omenjeni frekvenci 150.1 in 155.1, ena naj bi bila DMR Tier2, druga DMR Tier3. Osebno nisem nikoli nič slišal ali zaznal.
Zadnje čase imam namreč vso opremo (razen ročnih postaj) na posoji (posodil sodelavcem,delam na področju kibernetske varnosti,deloma se ukvarjamo tudi s SIGINT), tako da za pregledovanje novih situacij na področju RF uporabljam le ročne postaje (DMR z monitor mode in analogno), vse SDRje (LimeSDR, RAD1O (kopija HackDF) IN Rtlsdr tunerje čakam da dobim.nazaj. Kar lahko še.morda pomagam je to, da tako iz Zasavja, LJ in iz poti med LJ in Trojanami občasno lovim DMR v območju ZARE frekvenc (173-173.600) , v DMR, večino časa so kriptirane,se pa zgodi da je včasih nor. ena stra govora Kristijana,druga pa v DMR nekriptirana in se da razumeti bistvo pogovora. Zunaj območja ZARE,čisto malo nad zgornjim koncem ZARE frekvenc , nor 173.73275 (točna frek. izmišljena, torej vse od 173.6 do 173.9 je nekaj DMR signalov, eden je ena takih ali prevoz iška storitev, druga (173.8) je Kristijana in ne vem kaj je , le to da je DMR. Pri Lukovici se lovi v UHF območju DMR bekriptiran, neko skladišče (možni da Homer?).. za ostalo trenutno ne vem,ko dobim nazaj LimeSDR in tv tunerje,bom posnel cel frekvenč I spekter in ugotovil kaj vse se še uporablja. Glede Tetre, nikoli nisem še zaznal gasilcev.s.Tetro, npr. V Zasavju uporabljajo ZARE analogne frekvence, ob prvih sobotah ko imajo teste signalov,uporabljajo po celotni Sloveniji analogne ZARE frekvence.V okolici LJ sem lovil kar nekaj DMR signalov na ZARE frekvencah, večinoma kriptirane,ne pa vedno. Poleg tega tudi npr. V Zasavju,kjer RECO TRBOVLJE uporablja 173.550 , gasilci Zagorje pa kanal 20 oz.
26 (ista frekvenca,173.2375 ali nekaj podobnega), na temu kanalu 20 Oz.26 se nekajkrat dnevno sliši DMR prenos, NE gre za govor. Sumim, da bi lahko šlo za sistem alarmiranja. To je to z moje strani. Glede analognih frekvenc,poleg SDR sem v preteklosti uporabljal WOUXUN UV9D (9 bendov rx, tx pa samo dualband), tam na območju 878mhz se je ogromno krat slišalo baby-monitorje,razne naprave,npr. Brezžični profesionalni mikrofon za delavski dom enega od mest,ko se je predstava končala,so pozabili ugasniti in se je slišalo tipično kmečko "šimfanje" en drugega itd. Torej na analog se da ujeti še marsikaj res pa da večinoma ne postaje temveč nenamerno naprave (brezžični mikrofoni, pozabljeni bany-sitterji, nekateri domovini,itd.
Če koga zanima kaj več od poslušanja govora (SIGINT - analiza najrazličnejših signalov s SDR, predvsem kar je VIŠJE OD HF, čeprav sem tudi jaz začel SIGINT v HF območju kjer je ogromno enostavnejših podatkovnih komunikacij), in pa izdelava namenskih aplikacij ki uporabljajo.SIGINT, me lahko kadarkoli kontaktira. Naj samo še omenim, da NIKOLI ne oddajam.izven ISM , dovoljenih bandov in še pri tem se držim pravil glede moči, kar moram oddajati v drugih bandih (povečini od 900Mhz do 6Ghz), uporabljam izključno v laboratorijskih razmerah (izjemno šibka moč TX, v izoliranih prostorih. Andras K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rissp ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup PMR walkie-talkija? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16723701 (605) hipertija
»

Osmocom-TETRA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15042703 (4102) hipertija
»

Prenosna CB postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5915246 (2912) ziggy42
»

Rtl-sdr - Tetra/DMR/ZARE - težave/problemi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
12922918 (10290) hipertija
»

UKW postaja/radijski scanner - še deluje?

Oddelek: Znanost in tehnologija
163859 (3198) hipertija

Več podobnih tem