» »

Nesmiselnost transporta hrane cez pol sveta

Nesmiselnost transporta hrane cez pol sveta

Temo vidijo: vsi
1
2
3 4

Pac-Man ::

Ker se vse vrti okrog paradižnika bi dodal 2 stvari:

1) Ogromno naredi logistika. Če želi Hofer 10 vlačilcev paradižnika solidne kakovosti ob določenem datumu, mu lokalni skorajda vrtičkarji bolj malo pomagajo.

2) Industrijski paradajz je v veliki meri gojen za vzdržljivost. Tako med transportom (na koncu ni prevelike razlike med čez pol Evrope ali iz Prekmurja) kot na policah (sploh nobene). S prvo GMO zelenjavo so reševali ta problem, ampak Grinpis in Monsanto.

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

LeQuack ::

Zakaj ne morajo prodajati mandarine celo leto če lahko banane.
Quack !

The Player ::

odgovor je enostaven. Ker nimamo poskrbljene prehranske samozadostnosti jo moramo pač uvažati iz držav x km daleč.

Kar se cen tiče pa lahko Italjani, Španci lažje konkurirajo, ker imajo boljše podnebje in večje pridelovalne kapacitete, kot Slovenci, kljub dražji delovni sili.

Ko sem bil na Slovaškem recimo in sem potoval po železnici/avtocesti, so bila povsod polja. Kaj vidiš pri nas? Samo al naselja, pašnike al pa gozd, pa vinograde na primorskem. Enostavno se nihče noče ukvarjat s kmetijstvom pri nas.

Ne razumem pa tega zakaj moramo uvažati iz držav iz drugega konca sveta. V Jugi se je lahko dobilo "lokalno" pridelano sadje in zelenjavo iz Makedonije ali pa iz Albanije. Sigurno boljše, kot pa pripotovano vse iz Čila.

Potem je še nekdo omenil argentinsko govedino. Ko bi vedeli v kakem slabem stanju so te živali, toliko o kakovosti mesa (saj ne, da bi bila naša kaj boljša, samo toliko o tem, da je tuje "boljše").

Pac-Man ::

The Player je izjavil:

Ne razumem pa tega zakaj moramo uvažati iz držav iz drugega konca sveta. V Jugi se je lahko dobilo "lokalno" pridelano sadje in zelenjavo iz Makedonije ali pa iz Albanije.

Da, v sezoni.

Čile (in Namibija) je na južni polobli, zato lahko grozdje papaš pozimi.

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

maco-maco ::

LeQuack je izjavil:

Zakaj ne morajo prodajati mandarine celo leto če lahko banane.

Drevesa potrebujejo določen čas na mrazu, da lahko kasneje tvorijo cvetove. Tako imamo za plodove sadja največkrat 1 trgatev na leto (+ kot piše zgoraj še eno na drugi polobli). Mandarine potrebujejo staro rastlino in je ni mogoče kar tako posaditi in čez mesec pridelati plodove (kot pri npr. paradižniku). Jagode lahko npr. kupiš frigo sadike, pa potem kmalu obrodijo. Banane pa kot zanimivost ne rastejo na drevesu, ampak naj bi to bilo zelišče. Plodovke (paradižnik, kumare,...) pa naj bi bile sadje, saj so zrasli iz cveta in ne zelenja, kot zelenjava.
Kaj?

Matko ::

Citrusi imajo podaljšano obdobje cvetenja in dozorevanja, vmes je tudi oboje hkrati, zato se mnogi napačno mislijo, da skozi cvetijo.
Najbolj pogosto vrsto (pomaranče) lahko brez problema kupiš vse leto.
Kaj točno omejuje mandarine, boš moral raziskati sam. ;)
mogoče je razlog kaj od naštetega: omejenost nasadov, slabša mehanska odpornost na transport, skrajšano obdobje obiranja,...

maco-maco ::

Verjetno ni toliko vrst na toliko različnih obnočjih, da bi bila sezona tako dolga. Neretvanskih je kar nekaj vrst, tako da dozorevajo daljše obdobje, a je to še vedno zelo omejen čas - jeseni. Verjetno se pa dobijo tudi ne neretvanske skozi daljše časovno obdobje. Pa toliko je nekih drugih zadev, klementin in polno križancev.
Kaj?

mulc007 ::

kaj dodajajo bananam da vzdržijo dolgo pot do evrope in potem ko odneseš domov že po nekaj dneh počrnijo?

hammock ::

mulc007 je izjavil:

kaj dodajajo bananam da vzdržijo dolgo pot do evrope in potem ko odneseš domov že po nekaj dneh počrnijo?

Na ladjah oziroma v ladijskih hladilnikih se hranijo pri temperaturi, nižji od 13 °C. S tem je prekinjeno zorenje. Če pade temperatura pod 12 °C, banane porjavijo. Ko prispejo na cilj, jih postavijo v prostor, kjer je nekaj dni približno 16 °C, da hitreje dozorijo.

Pa seveda pospricajo jih s fungicidi, da ne splesnijo, ko tri tedne lezijo na ladji.

mulc007 ::

pa ta fungicid prodre v banano ki jo pojemo?

Matko ::

mulc007 je izjavil:

kaj dodajajo bananam da vzdržijo dolgo pot do evrope in potem ko odneseš domov že po nekaj dneh počrnijo?

oberejo jih zelene,
nato jih imajo v hladilnici
in tik preden jih dajo na trg umetno sprožijo zorenje s plinom etilen

hammock ::

mulc007 je izjavil:

pa ta fungicid prodre v banano ki jo pojemo?

Ne. Ampak po luplenju si dobro umij roke, in olupkov ne meci na domaci kompost.

Saj v tem je hec citrusov in banan, ker je olupek zascita, jih lahko skropijo s tezko svinjarijo.

starfotr ::

V Sloveniji nismo samozadostni na mnogih področjih.

Tudi EU ni na mnogih področjih samozadostna.

Kar je huda napaka, ki se nam lahko vrne kot bumerang in nam uniči cel sistem.

Sankcije proti Rusiji so Rusijo okrepile. Sedaj več pridelajo sami in tudi naredijo sami, ne zanašajo se na uvoz. V bistvu smo s sankcijam Rusijo naredili bolj neodvisno in močnejšo. Isti sistem bi morali mi naredit. Sami sebe prosilit, kot, da imamo sankcije in ne smemo nič uvozit.

Medtem ko mi, brez kančka pogleda v prihodnost delamo fabrike na kmetijskih zemljiščih, veliko je neobdelanega kmetijskih površin, dajemo neke subvrncije, da se ne zarašča, zapiramo tovarne hrane (npr. sladkorja, mesne industrije...), prodajamo firme, ki delajo hrano, npr. Kolinska, Žito...

Mislim, kot da smo mentalno prizadeti, obnašamo se ko pezdetje. Če nam zaprejo meje, sploh ni treba, da nas kdo napade. Samo počakajo nekaj časa, da nam zmanjka hrane in goriv, pa je zadeva zaključena.

Kako neodgovorna je država in tudi EU.

Državne blagovne rezerve so za cca. 90 dni. Trgovci ne vem koliko robe imajo na skladišču, mogoče za kak teden?

Skratka, par mesecev pa smo izbrisani, brez enega samega izstreljenega naboja.

Zato, podpirajte lokalno pridelavo. Je tudi boljša za organizem. Da ne omenjam, da so znanstvene raziskave potrdile to, da je hrana iz okolice bolj primerna za človeka, kot pa nekaj iz več 100 ali 1000 km oddaljenih krajev.

PreviousUser ::

The Player je izjavil:

odgovor je enostaven. Ker nimamo poskrbljene prehranske samozadostnosti jo moramo pač uvažati iz držav x km daleč.

Kar se cen tiče pa lahko Italjani, Španci lažje konkurirajo, ker imajo boljše podnebje in večje pridelovalne kapacitete, kot Slovenci, kljub dražji delovni sili.

Ko sem bil na Slovaškem recimo in sem potoval po železnici/avtocesti, so bila povsod polja. Kaj vidiš pri nas? Samo al naselja, pašnike al pa gozd, pa vinograde na primorskem. Enostavno se nihče noče ukvarjat s kmetijstvom pri nas.



LOL. A v Prekmurje si že kdaj zavil? Polja, do koder ti seže pogled. Ali pa Ptujsko polje? Pa tudi na Gorenjskem okoli Kranja in Škofje Loke, pa Ljubljansko barje, tudi sama polja. Povsod torej kjer je veliko ravnine in so pogoji za poljedelstvo. Druga območja so bolj hribovita in se jih pač težje obdeluje.

starfotr je izjavil:

V Sloveniji nismo samozadostni na mnogih področjih.

Tudi EU ni na mnogih področjih samozadostna.

Kar je huda napaka, ki se nam lahko vrne kot bumerang in nam uniči cel sistem.

Sankcije proti Rusiji so Rusijo okrepile. Sedaj več pridelajo sami in tudi naredijo sami, ne zanašajo se na uvoz. V bistvu smo s sankcijam Rusijo naredili bolj neodvisno in močnejšo. Isti sistem bi morali mi naredit. Sami sebe prosilit, kot, da imamo sankcije in ne smemo nič uvozit.

Medtem ko mi, brez kančka pogleda v prihodnost delamo fabrike na kmetijskih zemljiščih, veliko je neobdelanega kmetijskih površin, dajemo neke subvrncije, da se ne zarašča, zapiramo tovarne hrane (npr. sladkorja, mesne industrije...), prodajamo firme, ki delajo hrano, npr. Kolinska, Žito...

Mislim, kot da smo mentalno prizadeti, obnašamo se ko pezdetje. Če nam zaprejo meje, sploh ni treba, da nas kdo napade. Samo počakajo nekaj časa, da nam zmanjka hrane in goriv, pa je zadeva zaključena.

Kako neodgovorna je država in tudi EU.

Državne blagovne rezerve so za cca. 90 dni. Trgovci ne vem koliko robe imajo na skladišču, mogoče za kak teden?

Skratka, par mesecev pa smo izbrisani, brez enega samega izstreljenega naboja.

Zato, podpirajte lokalno pridelavo. Je tudi boljša za organizem. Da ne omenjam, da so znanstvene raziskave potrdile to, da je hrana iz okolice bolj primerna za človeka, kot pa nekaj iz več 100 ali 1000 km oddaljenih krajev.


Ni bilo v interesu naroda, da se proda vso prehransko industrijo. Je bilo pa v interesu pokvarjenih politikov, ki so ob prodaji dobili mastne provizije v žepe, boli jih đoko za narod.

Zgodovina sprememb…

The Player ::

PreviousUser je izjavil:

The Player je izjavil:

odgovor je enostaven. Ker nimamo poskrbljene prehranske samozadostnosti jo moramo pač uvažati iz držav x km daleč.

Kar se cen tiče pa lahko Italjani, Španci lažje konkurirajo, ker imajo boljše podnebje in večje pridelovalne kapacitete, kot Slovenci, kljub dražji delovni sili.

Ko sem bil na Slovaškem recimo in sem potoval po železnici/avtocesti, so bila povsod polja. Kaj vidiš pri nas? Samo al naselja, pašnike al pa gozd, pa vinograde na primorskem. Enostavno se nihče noče ukvarjat s kmetijstvom pri nas.



LOL. A v Prekmurje si že kdaj zavil? Polja, do koder ti seže pogled. Ali pa Ptujsko polje? Pa tudi na Gorenjskem okoli Kranja in Škofje Loke, pa Ljubljansko barje, tudi sama polja. Povsod torej kjer je veliko ravnine in so pogoji za poljedelstvo. Druga območja so bolj hribovita in se jih pač težje obdeluje.




Ja sem zavil v Prekmurje, pa še marsikam drugam po Sloveniji, hvala za opomin ;) (ravno prejšnji teden sem bil na izletu na Koroškem)

Pa ti lahko povem, da še vedno nimamo toliko polj kot sem videl na Slovaškem.

kjut ::

Vecja frekvenca (mesta) bolj je outsourcana hrana iz vsepovsod...gres malo iz mest v manjse kraje pa je vec lokalne izbire od bliznjih kmetij (opazam v sparu) takobda ni vse tako posploseno OP.

Sicer se meni za moj okus slo pridelana hrana zdi vecinoma presladka in je zato ne podpiram razen redkih izjem.

Več podobnih projektov kot je Lušt pa bomo lahko samozadostni, avtomatizirat stvari...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kjut ()

gruntfürmich ::

starfotr je izjavil:

Zato, podpirajte lokalno pridelavo. Je tudi boljša za organizem. Da ne omenjam, da so znanstvene raziskave potrdile to, da je hrana iz okolice bolj primerna za človeka, kot pa nekaj iz več 100 ali 1000 km oddaljenih krajev.

a 100km oddaljena solata je strupena?
pa verjetno okoli gmo-ja ni potrebno izgubljat besed; strup!

PreviousUser je izjavil:

Ni bilo v interesu naroda, da se proda vso prehransko industrijo. Je bilo pa v interesu pokvarjenih politikov, ki so ob prodaji dobili mastne provizije v žepe, boli jih đoko za narod.

seveda je bilo tudi v interesu naroda. a misliš da smo mi super narod, ampak je težava ker imamo pokvarjene politike?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Bi pa zelo hitro rešili zadeve, če bi uvedli npr. 30 % DDV na uvoženo hrano in npr. 3 % na domačo.

Saj to bi moralo biti v vsaki državi tako.

Potem bi kar naenkrat bilo domače bolj privlačno.

In če raje podpirate nekega Maročana, ki na črno živi v Španiji, v neki baraki in obira paradajz za 3 eur na dan, kot pa sosedovega kmeta, potem se je treba resno vprašat, v kaj so vas vzgojili in naučili starši in učitelji.

V glavnem, hrana je najbolj poceni in dostopna v vsej zgodovini človeštva. In vi bi še nižje cene. Kot, da kakovost bo pa zaradi nižjih cen še na višjem nivoju? Kje živite, da vas ne ukradejo.

Mr.B ::

starfotr je izjavil:

Bi pa zelo hitro rešili zadeve, če bi uvedli npr. 30 % DDV na uvoženo hrano in npr. 3 % na domačo.

Saj to bi moralo biti v vsaki državi tako.

Potem bi kar naenkrat bilo domače bolj privlačno.

In če raje podpirate nekega Maročana, ki na črno živi v Španiji, v neki baraki in obira paradajz za 3 eur na dan, kot pa sosedovega kmeta, potem se je treba resno vprašat, v kaj so vas vzgojili in naučili starši in učitelji.

V glavnem, hrana je najbolj poceni in dostopna v vsej zgodovini človeštva. In vi bi še nižje cene. Kot, da kakovost bo pa zaradi nižjih cen še na višjem nivoju? Kje živite, da vas ne ukradejo.

To je naredil Trumpi, no za vse ostalo... pa poglej...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

starfotr ::

https://en.m.wikipedia.org/wiki/2008_Ch...

Očitno spomin ne seže daleč. Se kdo spomni kebab mesa iz PL? To je že pasé, ane.

In Kitajska je bila revna in niso imeli hrane za sebe, še nedolgo nazaj. Sedaj pa hrano izvažajo. S to informacijo, bi morali ljudem v glavah zvoniti vsi alarmi. S tem, da imajo manj kmetov, kot so jih imeli, ker sedaj kmetje delajo v tovarnah.

Pa tudi, če kupite mezgo ali kečap, paradajz je v 99 % iz Kitajske, ne pa s sončne Italije ali Španije. Vprašajte se, ali je res dobro to za jest?

Mr.B ::

starfotr je izjavil:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/2008_Ch...

Očitno spomin ne seže daleč. Se kdo spomni kebab mesa iz PL? To je že pasé, ane.

In Kitajska je bila revna in niso imeli hrane za sebe, še nedolgo nazaj. Sedaj pa hrano izvažajo. S to informacijo, bi morali ljudem v glavah zvoniti vsi alarmi. S tem, da imajo manj kmetov, kot so jih imeli, ker sedaj kmetje delajo v tovarnah.

Pa tudi, če kupite mezgo ali kečap, paradajz je v 99 % iz Kitajske, ne pa s sončne Italije ali Španije. Vprašajte se, ali je res dobro to za jest?


Največji tovarni paradižnikove mezge so v izmeni trije delavci. V italiji pa to delajo begunci, ki jih niti ne plačajo...

V Modernih železarnah je v izmeni pet ljudi, v Ameriški pa...
Da normalno da so šli ostali v Avtomatizacijo, Trumpu bodobni pa iščejo sužnje za delo s tremi službami da preživijo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

kjut ::

Kupim kjer je cukra najmanj oz. imajo moznost brez tega, cena je temu primerna. pa ce to pomeni iz druge strani globe, Im ok with it. Se embalazo zrihtat pa par malenkosti pa bomo ena a za crknt...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kjut ()

zobnik ::

Ker v Sloveniji se ne da vse pridelat zelenjave, nekje 40% samooskrba, to ti vse pove, stroški so višji, uvoz je nujen...če ne boste lačni.
Posledično k nam uvažajo šar, Slovenci pa vse pokupjo, kolikokrat doma pravim da pozim ne kupovat paradižnika za 1 evrov, saj je z vrha dost druge domače zelenjave

gruntfürmich ::

starfotr je izjavil:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/2008_Ch...

Očitno spomin ne seže daleč. Se kdo spomni kebab mesa iz PL? To je že pasé, ane.

In Kitajska je bila revna in niso imeli hrane za sebe, še nedolgo nazaj. Sedaj pa hrano izvažajo. S to informacijo, bi morali ljudem v glavah zvoniti vsi alarmi. S tem, da imajo manj kmetov, kot so jih imeli, ker sedaj kmetje delajo v tovarnah.

Pa tudi, če kupite mezgo ali kečap, paradajz je v 99 % iz Kitajske, ne pa s sončne Italije ali Španije. Vprašajte se, ali je res dobro to za jest?

nič ne rečem na tvoje pozive o domači hrani; vedno ji dajem prednost čeprav je lahko 2× dražja; sploh me cena niti ne zanima; ampak trditi da je alarm če pridelaš več hrane z manj kmeti kot v nerazvitih časih je pa bedarija, vredna tebe...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Cange ::

Nisem bral cele teme:
Pomoje se gre za trženje, živila so "doterana" in posledično mora bit na polici roba brez okusa/neprevim okusom da imajo potem normalna živila premium ceno. Nisem kmet, če bi bil nebi šel 2x sadit nekaj kar nima okusa, razen če bi kdo posebaj plačal.
Sklepam da uvoz s tujine potem to lepo "zapakira" v $$$ maker, vsak kupec se 1x ujame na to in ko ne gre več se zamenja živilo za drugi šit, seveda iz tujine. Ekonomi ponavadi vedo zakaj imajo "alergijo".

maco-maco ::

Glede tistega paradižnik mezge Kitajske, če si kdo še ni pogledal dokumentarca L'empire de l'or rouge / The empire of red gold / Imperij(cesarstvo) rdečega zlata, se mogoče najde v arhivu RTVSLO.
Kaj?

Magic1 ::

Če bi želeli, da bi bili malo bolj samooskrbni, bi morali nekaj urediti glede parcel kmetijskih zemljišč. Ne moremo se it kakšno konkurenčno pridelavo na vrtičkarkih njivah od deset tisočev lastnikov. Cene vsega hitro raste in naši kmetje se težko razširijo, da bi sledili. Sej se gremo butično pridelavo, samo to ne more nahranit folka na minimalcu.
Magic

hammock ::

zobnik je izjavil:

Ker v Sloveniji se ne da vse pridelat zelenjave, nekje 40% samooskrba, to ti vse pove, stroški so višji, uvoz je nujen...če ne boste lačni.
Posledično k nam uvažajo šar, Slovenci pa vse pokupjo, kolikokrat doma pravim da pozim ne kupovat paradižnika za 1 evrov, saj je z vrha dost druge domače zelenjave

Seveda se da. Pri nas na prebivalca pride cca 10 hektarjev povrsine. Odstejmo gozd, mesta in hribe, pa imas se vedno sigurno 2ha po osebi. To je dovolj za 5 ton psenice in 1,5 tone fizola po osebi. Po moje imas dovolj za celo leto :))

Tezava je da se ne splaca. Baje.

Mr.B ::

hammock je izjavil:

zobnik je izjavil:

Ker v Sloveniji se ne da vse pridelat zelenjave, nekje 40% samooskrba, to ti vse pove, stroški so višji, uvoz je nujen...če ne boste lačni.
Posledično k nam uvažajo šar, Slovenci pa vse pokupjo, kolikokrat doma pravim da pozim ne kupovat paradižnika za 1 evrov, saj je z vrha dost druge domače zelenjave

Seveda se da. Pri nas na prebivalca pride cca 10 hektarjev povrsine. Odstejmo gozd, mesta in hribe, pa imas se vedno sigurno 2ha po osebi. To je dovolj za 5 ton psenice in 1,5 tone fizola po osebi. Po moje imas dovolj za celo leto :))

Tezava je da se ne splaca. Baje.
To sebere tako kotsoncne celice v vsako was, za energetsko samozadostnost.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Sp3m ::

Tudi slovenski kmeti niso ravno neki angelčki.

Samo primer, odkupna cena breskev za Fruktal je bila 23 centov na kilogram, koliko je pa danes v Mercatorju ali Sparu?

Sedaj bodo seveda komentarji, da si trgovec preveliko maržo vzame.

Seveda si jo, a tudi, če greš na tržnico ali pa v kmečko trgovino, cena ni ravno 2x, ampak je ponavadi 5x.


Enostavno je problem Slovenije v majhnosti in tudi zaradi subvencij imamo sedaj premajhne kmetije, ki relativno slabo živijo oz. pridelajo in posledično prodajo premalo hrane.

ps: Zgoraj omenjeni Lušt je danes veliko slabši, kakor je bil na začetku, ko si je še delal ime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sp3m ()

hammock ::

Mr.B je izjavil:

hammock je izjavil:

zobnik je izjavil:

Ker v Sloveniji se ne da vse pridelat zelenjave, nekje 40% samooskrba, to ti vse pove, stroški so višji, uvoz je nujen...če ne boste lačni.
Posledično k nam uvažajo šar, Slovenci pa vse pokupjo, kolikokrat doma pravim da pozim ne kupovat paradižnika za 1 evrov, saj je z vrha dost druge domače zelenjave

Seveda se da. Pri nas na prebivalca pride cca 10 hektarjev povrsine. Odstejmo gozd, mesta in hribe, pa imas se vedno sigurno 2ha po osebi. To je dovolj za 5 ton psenice in 1,5 tone fizola po osebi. Po moje imas dovolj za celo leto :))

Tezava je da se ne splaca. Baje.
To sebere tako kotsoncne celice v vsako was, za energetsko samozadostnost.


Clovek je trdil da se ne da. Cakam da mi nekdo pove zakaj. Premalo zemlje? Nic ne kaze na to. Premalo vode? Nimamo semen? Ni podnebje pravo? Zakaj se ne da?

Zato ker nocemo, ker je transport subvencioniran in se zato ne splaca.

Mr.B ::

hammock je izjavil:

Mr.B je izjavil:

hammock je izjavil:

zobnik je izjavil:

Ker v Sloveniji se ne da vse pridelat zelenjave, nekje 40% samooskrba, to ti vse pove, stroški so višji, uvoz je nujen...če ne boste lačni.
Posledično k nam uvažajo šar, Slovenci pa vse pokupjo, kolikokrat doma pravim da pozim ne kupovat paradižnika za 1 evrov, saj je z vrha dost druge domače zelenjave

Seveda se da. Pri nas na prebivalca pride cca 10 hektarjev povrsine. Odstejmo gozd, mesta in hribe, pa imas se vedno sigurno 2ha po osebi. To je dovolj za 5 ton psenice in 1,5 tone fizola po osebi. Po moje imas dovolj za celo leto :))

Tezava je da se ne splaca. Baje.
To sebere tako kotsoncne celice v vsako was, za energetsko samozadostnost.


Clovek je trdil da se ne da. Cakam da mi nekdo pove zakaj. Premalo zemlje? Nic ne kaze na to. Premalo vode? Nimamo semen? Ni podnebje pravo? Zakaj se ne da?

Zato ker nocemo, ker je transport subvencioniran in se zato ne splaca.

Verjetno mas ti malo zanimiv kloktivizem. V koncni fazi mora nekdo to zemljo obdelat magar rocno. A mislis da dovolj za stroje, nafto, obleko solanje, nakup ...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

hammock ::

Mr.B je izjavil:


Verjetno mas ti malo zanimiv kloktivizem. V koncni fazi mora nekdo to zemljo obdelat magar rocno. A mislis da dovolj za stroje, nafto, obleko solanje, nakup ...

Ok, torej ce sem uspel pravilno desifrirat tvoje nakladanje, nimamo dovolj ljudi, nafte in znanja za obdelavo zemlje, to je razlog da smo 40% samozadostni.

Nehaj se smesit.

val46 ::

hammock je izjavil:

Mr.B je izjavil:


Verjetno mas ti malo zanimiv kloktivizem. V koncni fazi mora nekdo to zemljo obdelat magar rocno. A mislis da dovolj za stroje, nafto, obleko solanje, nakup ...

Ok, torej ce sem uspel pravilno desifrirat tvoje nakladanje, nimamo dovolj ljudi, nafte in znanja za obdelavo zemlje, to je razlog da smo 40% samozadostni.

Nehaj se smesit.


Imamo, vsega imamo dovolj. Edino ljudi, ki bi bili pripravljeni delat na kmetijah, zato da bodo potem razne trgovske verige bogatele, nimamo. Najbrž ti je jasno, da biti kmet, ne pomeni bit 8h v službi, nato pa it na pijačo,pa fitnes, pa na izlet za vikend, kot verjetno počneš ti. Biti kmet, pomeni, da delaš vsaj 12, če ne celo kako uro več in potem se ti ne da več nič, kot sam še spat in študirat v postli, kaj boš jutri vse moral postorit.

Mene prov malo briga od kje kaj pride, dokler imam na izbiro kaj in od koga kaj kupim. Denar tu ne igra toliko vloge, kot pa sama kvaliteta proizvoda. Tista izjava, da je domače boljše pa---dokaži mi z nedvoumnim dokazom, pa bom verjel. Do takrat, bom pa kupoval kar mi bo dobro in bom si z mojim denarjem uspel kupit. Ne glede od kje in od koga je.

Invictus ::

val46 je izjavil:


Imamo, vsega imamo dovolj. Edino ljudi, ki bi bili pripravljeni delat na kmetijah, zato da bodo potem razne trgovske verige bogatele, nimamo. Najbrž ti je jasno, da biti kmet, ne pomeni bit 8h v službi, nato pa it na pijačo,pa fitnes, pa na izlet za vikend, kot verjetno počneš ti. Biti kmet, pomeni, da delaš vsaj 12, če ne celo kako uro več in potem se ti ne da več nič, kot sam še spat in študirat v postli, kaj boš jutri vse moral postorit.

To je spet ena fama, ki noče umreti.

12h delajo samo kmetje, ki zraven hodijo še v službo.

Ja, živina je obveza. Ampak ni treba svetit tam zraven 12 ur. Večina poljščin, ki jih sejejo/sadijo slovenski kmetje, zahteva samo škropljenje s pesticidi. Raste samo. Tisti rukerji spomladi/jeseni, ko je treba pripraiti polje ali pospraviti pridelke, traja dan, dva pri današnji opremi.

Če kak velik kmet dela non stop, je pa to samo zaradi tega, ker noče zaposliti hlapcev, ki bi mu pomagali, ker je preškrt.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

feryz ::

Za milenijce je nizozemski (ali ekvivalentni drugi vodeni paradajz) popolnoma ok. Barva je lepa, oblika tudi, okusa pa itak ne poznajo pravega. Mogoče bi jim bil pravi, domači paradajz celo zanič, premočan.
Torej je tudi ta več kot dober in okusen.
Velja tudi za ostale pridelke.

fikus_ ::

Sam imam kmetiji in izjavam "domače je boljše" ne nasedam. To govorijo politiki in proizvajalci dvomljive kvalitete, ki se šlepajo na tem. Za industrijsko in poceni pridelavo živil je velika večina SLO kmetij premajhnih, zato bi brez subvencij marsikatera kmetija propadla.

"Ja, živina je obveza. Ampak ni treba svetit tam zraven 12 ur."

Pridi 1 teden k meni, da boš videl koliko časa je potrebno! Če je vse OK, potem imaš v glavnem prav, če ni, je zgodba čisto drugačna.

" Večina poljščin, ki jih sejejo/sadijo slovenski kmetje, zahteva samo škropljenje s pesticidi. Raste samo. "

Spet se motiš. Npr. koruza, pšenica, . . . imaš načeloma prav, pri zelenjavi ni tako. In če hočeš s pridelavo zelenjave preživeti, moraš imeti več vrste zelenjave in čez celo sezono. Pridelava zelenjave je intenzivna delovna panoga in tudi uporaba škropiv je zelo omejena zaradi karence. Vedno več zelenjave (tudi v SLO) se goji v kontroliranem okolju (rastlinjaki), sterilno na "vodi" in kameni volni, brez zemlje.

"ko je treba pripraiti polje ali pospraviti pridelke, traja dan, dva pri današnji opremi."
So namenski stroji predragi, da bi jih uporabljal en, dva, tri dni na leto! In potem se najde še kakšen "pomurski okoljevarstvenik in nastavlja štange"!

nekikr ::

Samo primer, odkupna cena breskev za Fruktal je bila 23 centov na kilogram, koliko je pa danes v Mercatorju ali Sparu?

Sedaj bodo seveda komentarji, da si trgovec preveliko maržo vzame.

Seveda si jo, a tudi, če greš na tržnico ali pa v kmečko trgovino, cena ni ravno 2x, ampak je ponavadi 5x.

Tole je vsaj pol razloga, zakaj kitajski česen in italijanske češnje. Pri ceni 23 centov se kmetu še vedno izplača prodajati Fruktalu, na tržnici bi pa radi za isto stvar 5€. Kaj ima tu subvencioniran prevoz zraven (ki je sicer drugi del razloga za kitajski česen)?

Invictus ::

fikus_ je izjavil:


Pridi 1 teden k meni, da boš videl koliko časa je potrebno! Če je vse OK, potem imaš v glavnem prav, če ni, je zgodba čisto drugačna.

Če so problemi, je vsak poklic bolj zamuden in terja več časa ;)...

" Večina poljščin, ki jih sejejo/sadijo slovenski kmetje, zahteva samo škropljenje s pesticidi. Raste samo. "

fikus_ je izjavil:


Spet se motiš. Npr. koruza, pšenica, . . . imaš načeloma prav, pri zelenjavi ni tako. In če hočeš s pridelavo zelenjave preživeti, moraš imeti več vrste zelenjave in čez celo sezono. Pridelava zelenjave je intenzivna delovna panoga in tudi uporaba škropiv je zelo omejena zaradi karence. Vedno več zelenjave (tudi v SLO) se goji v kontroliranem okolju (rastlinjaki), sterilno na "vodi" in kameni volni, brez zemlje.

Večina kmetov ne prideluje zelenjave. Takih polj vidiš prekleto malo.

fikus_ je izjavil:


"ko je treba pripraiti polje ali pospraviti pridelke, traja dan, dva pri današnji opremi."
So namenski stroji predragi, da bi jih uporabljal en, dva, tri dni na leto! In potem se najde še kakšen "pomurski okoljevarstvenik in nastavlja štange"!

Spet, zelenjava ja, ampak je ne prideluje veliko kmetov, ker je delovno intenzivna. Koruza je večinski pridelek.

Kar se pa tiče štang, pa se dogovorite z lokalci... Nismo krivi ostali.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fikus_ ::

Poleg tega se koruza in tudi pšenica uporablja za hrano živalim, tako da pozabljaš, da ni delo samo na njivah.

Invictus ::

Saj ne krmiš vsake krave ali prašiča z žličko. Ne jamraj preveč ;).

Če imaš čas tu viseti, že ni toliko dela ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fikus_ ::

Sedaj čakam na zimo, tako da imam dost časa za tukaj viset. :D

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag...

gruntfürmich ::

fikus_ je izjavil:

Poleg tega se koruza in tudi pšenica uporablja za hrano živalim, tako da pozabljaš, da ni delo samo na njivah.

da, v sloveniji se dela dvojno delo. premali kmetje da bi imeli namenske stroje, a glejga povsod polja koruze za hrano kravam.
efektivnost?
tega še nismo vzeli...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Sp3m ::

Koliko je danes odkupna cena na liter mleka?

fikus_ ::

Saj pišem, da SLO kmetijstvo ni konkurenčno DE ali NL kmetijstvu. Na dolgi rok bodo preživele velike "industrijske" kmetije.

"premali kmetje da bi imeli namenske stroje, a glejga povsod polja koruze za hrano kravam.
efektivnost?"


Sicer je napisano zmedeno, ampak če prav razumem napisano: nekateri še uporabljajo stare namenske stroje (učinkovitost 1 --> 0) ali pa najemajo usluge (npr. žetev). Tako da se prilagajanje že dogaja.

jernejl ::

hammock je izjavil:

Seveda se da. Pri nas na prebivalca pride cca 10 hektarjev povrsine. Odstejmo gozd, mesta in hribe, pa imas se vedno sigurno 2ha po osebi. To je dovolj za 5 ton psenice in 1,5 tone fizola po osebi. Po moje imas dovolj za celo leto :))

Tezava je da se ne splaca. Baje.
Komot se bolj splača pridelovati hrano nekje, kjer so pogoji bistveno boljši, in to potem nekam prepeljati, kot pa hrano pridelovati bližje, kjer so pogoji zelo slabi.
Če misliš, da se splača, bi tudi ti imel 2ha njiv in se ukvarjal s kmetijstvom.

nekikr ::

Pogoji za česen so pri nas povsem dovolj dobri.

janezl ::

Tudi meni je lastna neznosna lahkost zgražanja, obsojanja in deljenja nasvetov drugim.

In vem, da je najlepše srat s polno ritjo in lepo iti spat s polnim želodcem.

Ne, odpovedoval se pa ne bom!
73 de Jani

jernejl ::

nekikr je izjavil:

Pogoji za česen so pri nas povsem dovolj dobri.

Kaj pomeni "povsem dovolj dobri"?
Saj česen raste tudi pri nas. Če meniš, da bi ga moralo rasti več... no, kmetje in investitorji se s tabo očitno ne strinjajo.

val46 ::

Invictus je izjavil:

val46 je izjavil:


Imamo, vsega imamo dovolj. Edino ljudi, ki bi bili pripravljeni delat na kmetijah, zato da bodo potem razne trgovske verige bogatele, nimamo. Najbrž ti je jasno, da biti kmet, ne pomeni bit 8h v službi, nato pa it na pijačo,pa fitnes, pa na izlet za vikend, kot verjetno počneš ti. Biti kmet, pomeni, da delaš vsaj 12, če ne celo kako uro več in potem se ti ne da več nič, kot sam še spat in študirat v postli, kaj boš jutri vse moral postorit.

To je spet ena fama, ki noče umreti.

12h delajo samo kmetje, ki zraven hodijo še v službo.

Ja, živina je obveza. Ampak ni treba svetit tam zraven 12 ur. Večina poljščin, ki jih sejejo/sadijo slovenski kmetje, zahteva samo škropljenje s pesticidi. Raste samo. Tisti rukerji spomladi/jeseni, ko je treba pripraiti polje ali pospraviti pridelke, traja dan, dva pri današnji opremi.

Če kak velik kmet dela non stop, je pa to samo zaradi tega, ker noče zaposliti hlapcev, ki bi mu pomagali, ker je preškrt.


Predvidevam, da nisi iz vasi in kmetije, da take nebuloze pišeš. 12h delajo vsi kmetje, če hočejo od tega živeti. Res da obstajajo dnevi, ko nimajo kaj početi, ampak so pa dnevi,in teh je večina, ko so na poljih,vinogradih,sadovnjakih,da o štalah in hlevih ne govorim, po cele dneve,od ranega jutra, do trde teme. Če ne verjameš, povprašaj nekoga, ki se od tega preživlja in mu to ni ravno hobi, bi se reklo, tko "usput".
Sam nisem kmet, smo pa pred leti imeli nekaj čez 4 tisoč visnkih trt. Pa to je za naše razmere še malo. In ja, treba obrezovat, treba škropit, treba vezat, treba kosit travo, treba malo morje vsega. Na koncu pa še pobrat, zmlet, dat v sode, botilirat ko je vino dozorjeno, pa še prodat potem, če maš namen od tega nekaj imet. Tko da, ne ti meni, da samo raste in je potrebno sam par dni na leto naredit "ruk".

Kar se tiče živine, je odvisno kakšna živina je to. Ok, če so kaki piščanci jih pač nahraniš in je to to. Če so pa kake krave mlekarice, je poleg hranjena potrebno še vsaj vsak dan pomolzt mleko, kar ti vzame kar neki časa. In ja, ne 5dni na teden, ampak 7. Ti s svojim 5dnevnim delovnim tednom tega najbrž ne razumeš.

Kmet ne da noče, ne more, ker se mu ne splača sploh karkoli pridelovat, če bi moral še hlapce zaposlovat. Ok, taveliki kmetje imajo tud kakega zaposlenega, ker dejansko je dan prekratek, da bi lahko vse sam postoril kar je nujno, ampak mali do srednje veliki, oz.tako bom rekel, dokler kmet vidi, da lahko od jutra do večera vse sam (+njegova družina) lahko postori, definitivno ne bo nekoga zaposloval, zato, da bo na koncu vse kar zasluži, moral njemu dat.

In še nekaj bom povedal...če ne bi bilo subvencij, še to kar imamo, ne bi imeli.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14824395 (18633) otago
»

Navpične kmetije (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15318387 (7658) next3steps
»

Domača zelenjava

Oddelek: Loža
407352 (5631) energetik
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33764630 (57944) Invictus
»

vsakdanje podražitve (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10919689 (17216) dexterboy

Več podobnih tem