» »

Navpične kmetije

Navpične kmetije

«
1
2 3 4

snow ::

http://www.verticalfarm.com/
http://www.nytimes.com/2008/07/15/scien...

Po moje tole nima nekega smisla? Zakaj postavljat neke drage stolpnice... namesto kmetij, ki lepo ležijo. Ok če bi bilo vse poseljeno...

In potem bo v mestu spet vonj po kravjem dreku?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

destroyer2k ::

snow

Ta link, ki si dal je glih mišljeno za zelo naseljeno mesto. Drugače ima pa zelo veliko smisla, počasi v določenih državah že primankuje dosti placa za populacijo in če bi pač spremenili neko naselje z stolpnicami in temi zgradbami in bi bilo spet malo bolše. Čeprav mene zanima če bo japonska kdaj res šla zgraditi mesto na vodi, ker kolikor so delali teste zmožno je zgraditi.

Thomas ::

Absolutno! Te stolpnice sem bil že omenjal na tem forumu kakšen mesec nazaj. Pomenijo 3D pridelavo hrane, namesto 2D. Rabiš pa orng JE zraven, to pa jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

thomas zakaj bi rabil orng JE? klima? zalivanje? svetloba?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

Ker rastline za rast potrebujejo veliko močne svetlobe. V Nebotičniku pa je lahko zelo veliko rastlin.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Odvisno - lahko gojiš gobe.
sudo poweroff

kixs ::

Videl tole rec predstavljeno (koncept) pred ene pol leta na CNN. Zelo pametno. Zamisli si koliko nadstropij ima lahko stolpnica (glede na kulturo) in koliko povrsine lahko tako nadomesti - ogromo. Poleg tega je zavarovano proti skodljivcem in zunanjimi vplivi...

lp

sidd ::

Tole sem pa že menda še lani gledal v neki oddaji na televiziji.
Princip je zelo dober, glavna poanta izumitelja (ne spomnim se žal kdo, menda nek arhitekt) pa je, da se prihrani na transportu. Naprimer da morajo čez pol Amerike vozit hrano za NY in podobno, kot pa da bi lahko hrano pridelovali tam, kjer je potrebna. Tega bo v prihodnosti pomoje kar dosti, saj ni neumna ideja.
Primer na TV pa je bil za New York, kjer bi tako lahko kar v samem mestu pridelali kar nekaj hrane za svoje potrebe, plus tega še rastline malce prefiltrirajo zrak.
Thomas, koliko se spomnim je poanta da bi sončnoo svetlobo usmerili na rastline, ter tako prihranili na energiji dodatno. JE naj gre za kak lunapark al pa podzemno raje, al pa superračunalnik :)
Pa glede na to, kaj vse je danes popularno (razne eko in planet friendly stolpnice ki so v gradnji), ima tole velike možnosti za realizacijo.
3D all the way :)
no idea for signature
signed
I

BluPhenix ::

No, to niso ravno kmetije, ampak industrijske predelovalnice hrane.

NEkako se mi zdi, da raje pojem zerzek in solato, ki rasteta pod soncem, kot pa v taki stavbi. Je pa res, da se temu v prihodnosti verjetno ne bo dalo izogniti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

nevone ::

da raje pojem zerzek in solato, ki rasteta pod soncem,

Madona, idealistov.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Valvoline ::

Nič novega.
Na japonskem zadeva v uporabi že več k 10 let

Vikking ::

NEkako se mi zdi, da raje pojem zerzek in solato, ki rasteta pod soncem, kot pa v taki stavbi.

Že sedaj pri masovni proizvodni, se vse prideluje pod velikimi toplimi gredami. Recimo kjer je paprika visoka 3m in raste iz 25kg vrečke mineralov.

Ti pa priporočam ogled zanimivega nemškega dokumentarca, kjer prikazuje različne proizvodnje hrane brez besed.
our daily bread

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

BluPhenix ::

Že sedaj pri masovni proizvodni, se vse prideluje pod velikimi toplimi gredami. Recimo kjer je paprika visoka 3m in raste iz 25kg vrečke mineralov.


Recimo, da si večino zelenjave pridelamo sami.

Madona, idealistov.


Ah ne idealistov, ampak ljudi, ki jim je všeč, da ima paprika okus po papriki in solata po solati, ne pa da ima oboje praktično isti, vodeni okus. Sej, vsakemu je pač všeč nekaj ;)
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

nevone ::

Ah ne idealistov, ampak ljudi, ki jim je všeč, da ima paprika okus po papriki in solata po solati, ne pa da ima oboje praktično isti, vodeni okus. Sej, vsakemu je pač všeč nekaj

No, meni je tudi un paradajz poleti, ki je zorel na soncu, bolj všeč, kot tisti pozimi, ki je ves kisel in kašast. Ampak nekje je treba začeti. Dobro da se vsi ne ustrašijo tega, da take zelenjave pa ne bo nobeden jedel, in da so nekateri ljudje kljub vsemu dovolj pogumni in postavijo sem in tja kakšen rastlinjak.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

5er--> ::

@BluPhenix: He, he... tisti paradižnik, ki je tebi najbolj okusen je lahko zrasel na hidroponiki. (Tisti brez okusa pa je bil pobran zelen in dozorel med uvozom.)
Verjemi, da vem kaj govorim. Ga imam poln kufer že več poletij. :P
Brez rastlinjakov pa ne bi videl domačega zgodnjega paradižnika. Zunaj je šele prejšnji teden bil za pobirat. Sploh pa ne vem v čem je fora, da se "bojite" rastlinjakov. Tam je samo bolj toplo, prej lahko posadiš, pa toča mu ne pride tako hitro do živega. Če bi imeli na izbiro dva paradižnika pa bi eden rastel v rastlinjaku, drugi pa zunaj in tega ne bi vedeli, bi 99% ljudi tukaj izbralo tistega z rastlinjaka. (ker je lepši, večji, se lepše sveti, ima manj nepravilnosti in je bolj homogene barve) Pa tudi zelo okusen bi bil, ko bi ga poskusili. Verjetno boljši od tistega, ki je rastel zunaj. (nima toliko trde lupine, pa rastel je bolj na toplem)
Vi si kar mislite kaj jeste...

nevone ::

He, he... tisti paradižnik, ki je tebi najbolj okusen je lahko zrasel na hidroponiki. (Tisti brez okusa pa je bil pobran zelen in dozorel med uvozom.)

Potem pa razloži še to, zakaj se poleti dobi boljši paradajz kot pozimi?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

5er--> ::

Saj temu nisem oporekal. Pravim samo, da ni nujno, da bo zrastel na zemlji in "svežem zraku".

sidd ::

Rastlinam moraš samo dovajati snovi, katere ponavadi same črpajo iz okolja (tal).
Torej je praktično vseeno, kje in kak rastejo, dokler dobijo kar rabijo.
Čemu je tu sploh smiselno imeti debato?
V nadzorovanem okolju bi lahko pridelali dosti boljši in okusnejši in večji paradajz (brez genskega inženiringa seveda), kot pa raste v okolju....aja, pozabil sem da na njivi pod soncem in nevemšečem paradajz ne škropijo, ne gnojijo in ne obdelujejo na biloker še meni neznan način.
Na hidroponiki recimo ni treba škropit...nekaj strupa manj. Samo natančneje določiti sestavine, katere rabi za simulacijo naravne rasti.

Zakaj pa se poleti dobi boljši paradajz? Zato, ker zraste (vsaj pri nas) doma na vrtu :P
no idea for signature
signed
I

Thomas ::

V nadzorovanem okolju tudi ne rabiš škropiv proti hroščem, kot je povedal sidd. Zalivanje in osvetlevanje je idealno. Krompir za peko in paradajz za solato sta bila dorasla, pobrana in pobrana kakšno uro pred kosilom.

Okus v teh stavbah pridobljenih rastlin lahko bistveno prekaša vse kar ti zraste na vrtu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

madmitch ::

Itak je veliko zelenjave, ki jo jemo, vzgojena v nadzorovanih okoljih in z zemljo nikoli ne pride v stik. Hidroponika in aquaponika ali razne kombinacije ter izpeljanke hrani večino evropejcev z zelenjavo. Če sedaj to postaviš še v štuke, nastaviš natrijeve in ostale luči za dosvetlevanje, avtomatiziraš dovajanje hranil, voila in eto ti ga na, zelenjave kadarkoli in kolikorkoli.

Miniaturni hidroponski sistem imam doma in paradajz, jagode, paprika... so sredi zime prav dobri.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

WarpedGone ::

>> Miniaturni hidroponski sistem imam doma

Je možno tole kje videt? Kake slike al pa kaj napisanega na to temo?
Zbogom in hvala za vse ribe

edge540 ::

Fajn stvar, predvsem ker si v podtalnico nehaš zlivat razne pesticide, herbicide, žnj-cide... Tudi gnojila in vse za rast potrebne snovi lahko dovajaš optimalno, torej je ceneje. Pa še sosedi so ti hvaležni, da jim vsakih 14 dni ne pokvariš piknika z vlivanjem gnojnice po polju za hišo.

Bi šlo, če se nebi bali jedrskih elektrarn.

WarpedGone ::

>> Bi šlo, če se nebi bali jedrskih elektrarn.

Ni tole ravno nujen pogoj. Zna bit optimum za preskrbo nekaj milijonskega mesta ampak štartat se da tudi v manjšem obsegu z manjšimi energetskimi potrebami.
Zbogom in hvala za vse ribe

edge540 ::

Res je. Bi pa bilo zanimivo videt kako energetsko učinkovito bi bilo recimo takšno gojenje hrane pod Central Park-om za potrebe New Yorka v primerjavi z voženjem hrane izven mesta.

Kaj bi pokurilo manj energije, tisti tovornjaki ki vozijo paradižnike ali luči, potrebne za vzgojo paradižnikov.

No ja, končno vprašanje je kaj se bolj splača. Sumim da gradnja 10 nadstropne podzemne farme sredi velike japke verjetno ne. Je pa za poračunat.

Saladin ::

No ja, končno vprašanje je kaj se bolj splača. Sumim da gradnja 10 nadstropne podzemne farme sredi velike japke verjetno ne. Je pa za poračunat.

Dolgoročno definitivno pod zemljo.
Zato ker je nad Zemljo in pod soncem cenjen bivalni prostor in ko se bi take nadzemeljske farme namnožile, bi začele vplivat na prostor, namenjen za stanovanja, nebotičnike in druge naravno osvetljene stavbe.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Thomas ::

Prehrambeni nebotičnik na površini, poveča pridelavo na hektar za kakšnih 100 krat. Za kmetijo potem rabimo manj kot 1% Zemlje. Tako da ni zelo bistveno, če ga še s potopom pod Zemljo čisto izničimo ali ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Jaz bi se kar rad ukvarjal s takimi rečmi, s temili SL-2 tehnologijami. Od vrtanja za nafto, da futranja krav z vedno svežo deteljico, ravno prav rosno, ki je prišla s tekočega traku takele tovarne, kjer je zrasla v idealnih pogojih.

A preden tole bo, bomo pač imeli ene SL-4 tehnologije. Nobeni kuri ni treba jajca znest, nobenega prašiča ni treba zaklat, nobenega polja okopavat ... da bi se lahko en upload vse žive dni basal z jajci ocvrtimi na zaski in mazal s kruhom, zraven pa še pil rdeče vino. Pa se nikdar ne naveličal ali postal presit, oziroma preveč okajen.

Ah ja ... kar je pod SL-5, najbrž nima nobene prihodnosti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

T0RN4D0 ::

Kratkoročno ti kamijon z 30 litri nafte prpelje 10, 20 ton paradajza 200km daleč. Z 30 litri nafte lahko proizvedeš energije najbrž za 2,3 kile paradajza (dopuščam možnost 20,30), če svetiš po njem z umetno svetlobo (trenutno najprimernejše za to HPS ali MH sijalke, LED še ima potencial v teh zadevah, samo bo treba še malo dodelat, skomercializirat in pocenit)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

sidd ::

Nič nebi pod zemljo tlačli tehle zadev. zakaj bi odatno kuril štrom, ko pa lahko izkoristiš sonce? Kot je Thomas napisal, se pridelava poveča za kakšnih 100 krat. Poleg tega lahko prideluješ v takih pogojih zelenjavo 24/7/365, kar še dodatno poveča kapacitete.
Pa če se bo kdo spravil računati, naj upošteva transport hrane recimo za NY, napram pridelavi on-site, kjer lahko imaš prodajalno v prtličju, v kletnih prosotrih skladišče (če je potrebno) ter vso potrebno mašinerijo, v nadstropjih pa lepo gojiš paradajz.
Nemara kaj takega prej doživimo na kitajskem?
no idea for signature
signed
I

madmitch ::

Emmmm, 24/7 pač ne gre, še vedno so to neke žive reči, ki rabijo dan-noč cikel, je pa res, da lahko "dan" kadarkoli zoptimiziraš za vsako vrsto rastline. Mimogrede, žuželke so marsikje še vedno potrebne zaradi opraševanja. Da bi to pod zemljo tlačil, bi bilo skrajno potratno, s pravo usmeritvijo dnevne svetlobe v sredino stolpa bi moral zadevo samo dosvetljevati. Hektarski donos pri kontrolirani pridelavi v kontroliranih pogojih je neprimerno večji, kot na prostem, tako da je treba tudi to upoštevati.


Hidroponske sisteme za doma lahko najdeš na netu, rešerša z guglnom; "hydroponic home kit" kulkr čš.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

dzinks63 ::

Zadnje čase se že fantazira ali gradi kilometerske nebotičnike. Če preračunamo kakšne kapacite po m^2 bodo nudili, so to enormne cifre. V bližnji prihodnosti bodo to vsakdanje zadeve. Stvar ima perspektivo. Tako da kakšnega pomanjkanja hrane v prihodnosti ne bo. Zemlja bo prebavila še na tisoče milijard ljudi brez problema. Bomo pa potrebovali enormne količine električne energije, pa tudi to se bo enkrat uredilo, sploh če bodo v prihodnosti zalaufale fuzijske elektrarne.

T0RN4D0 ::

No ja, pri nas se še kar ohladi malo z vsem, ker stolpnice NISO poceni, in pri današnjih cenah zelenjave se investicija ne bi povrnila nikoli. Za kvadratni meter dobiš trimestno število ojrov, v kolikšnem času boš pa iz kvadratnega metra redkvic dobil trimestno število ojrov DOBIČKA, naj si pa vsak sam računa. Za osvetljevanje v prvi vrsti seveda sonce, ker je to trenutno najboljši način izkoriščanja njegove energije.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Jux ::

Ne vem če bi se s teboj strinjal, postavitev stolpnice ni enako strošek, ker stolpnica postane osnovno sredstvo podjetja. Pomembno je da narediš dovolj dobička da služiš ob tekočih stroških elektrike, vzdrževanja in podobno, stolpnico pa lahko čez 10 let prodaš in po možnosti celo še enkrat zaslužiš. Je pa res da potrebuješ investicijo da stvar spelješ, oz. če stvar kreditiraš in potem anuitete pokrivaš samo iz dobička si dejansko zaslužil eno stolpnico. :)
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

BluPhenix ::

Še nekaj je pri takih stolpnicah. Ker ni naravnih ujm, ne bi bilo subvencij za zilion stvari in bi se marsikdo ne odločil za tako kmetovanje.

/"sarcasm" off
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

5er--> ::

Offtopic: Od subvencij dobijo zelenjadarji zelo malo (nič). Pa tudi, če bi hotel dobit to malo te mine, ko rabiš doktorat za izpolnit papirje. (Jih ne zna niti svetovalna služba pravilno izpolnit. Niti po tem ko te prosijo za dopolnitev vloge. :P ) To dobiva folk večinoma za živino in velike površine (ki se držijo skupaj) posejanih enokaličnic.

Thomas ::

Nobenega razloga ni, da ne bi tako sejali tudi pšenice. Pa še vseh drugih enokaličnic in živinske krme. Nobenega razloga ni, da bi se krave ne pasle po vseh nadstropjih teh stavb.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gruntfürmich ::

Nobenega razloga ni, da ne bi tako sejali tudi pšenice. Pa še vseh drugih enokaličnic in živinske krme. Nobenega razloga ni, da bi se krave ne pasle po vseh nadstropjih teh stavb.


razloga morda tiči v denarju, da je to vseskupaj predrago. in prostora za večje živali bi rekel da je tu premalo za normalno gibanje.
vendar pa je to sedaj predrago, v prihodnosti pa se bomo morda začeli manj razmnoževati in končno zmanjševali populacijo, in tako bi takeli rastlinjaki postali nerentabilni.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Thomas ::

Zakaj te ne maram?

Ker nisi humanist. Zmanjševal bi populacijo, škoda se ti zdi denarja ... klatiš oslarije. Krava ima v hlevu manj prostora, kot bi ga imela na umetnem pašniku, kjer ji ne bi nagajale muhe.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sidd ::

we must expand!! at all costs!! :D
no idea for signature
signed
I

gruntfürmich ::

Ker nisi humanist. Zmanjševal bi populacijo, škoda se ti zdi denarja ... klatiš oslarije. Krava ima v hlevu manj prostora, kot bi ga imela na umetnem pašniku, kjer ji ne bi nagajale muhe.


populacije je preveč, zato jo je treba zmanjševati (okolje itd.); denarja se mi zdi škoda, ja, za nepotrebne stvari, če ga tebi ni mi ga prosim kaj pokloni; krava ni ne za v stisnjen hlev ne za v majhno stolpnico; je za na en velik pašnik.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dzinks63 ::

Poglej kako že danes lahko ljudje živijo v velemestih z 10+ milioni ljudi. Zemlja ima prostora še za ogromno prebivalcev. Take farme v prihodnosti pa tudi ne bodo v velikosti malega bloka 20x20m, ampak lako pričakujemo kar 100m tlorise, če že ne celo km. Zamisli si osnovno ploščo 1km x 1km. Kaj dobiš ? Farmo da te kap v sto ali več nadstopjih. Vse to bo možno v prihodnosti.

Thomas ::

gruntič, ti zaćni krčiti populacijo kar pri sebi. Velja za vse, ki mislite, da je ljudi preveč.

Eni se direkt ustrelite v glavo, drugi se dajte skopiti. Pač odvisno od tega, koliko nujno je po vašem tole zmanjševanje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

destroyer2k ::

gruntfürmich

Res to ti pa morem čestitati za takšno izjavo. S takšnim planom bi ti lahko bil predsednik amerike, če bi hotel. Denarja ti je škoda za bolše življenje človekom, pomojem ti misliš da je bolše da ravnajo denar tako naprej kot sedaj večino v vojno industrijo, zato da se lahko hvalijo kdo bi lahko prej uničil celi svet. Kam pa je tebi bol koristno dajati denar, v gostilnah za alkohol? Če gremo po tvojem principu delati potem bi bilo v zgodovini precej spremembe, že z samim računalnikom, zakaj so le šli zapravlati miljarde denarja čez zgodovino, če pa je začetni računalnik lahko izračunal samo preproste račune (še današnji kalkulator je bolši od začetnih računalnikov in so vagali po več 10 ton). Ti nisi človek prihodnosti če mene vprašaš, večino dobrih idej je vedno bilo nekaj, kar se je mislilo, da nikoli ne bomo rabili te stvar (pa ne mi zdej govorit za kakšno ki je krnekaj jaz mislim bol konrektnih idej ne tiste kmečke, srednjeveške ideje itd.).

P.S. Če misliš moderator ta post izbrisati, mi ga ne ker jaz samo sem odgovoril na post in ni nič kaj žaljivejga notri.

Pyr0Beast ::

Denarja ti je škoda za bolše življenje človekom, pomojem ti misliš da je bolše da ravnajo denar tako naprej kot sedaj večino v vojno industrijo, zato da se lahko hvalijo kdo bi lahko prej uničil celi svet.
Definiraj boljše življenje ? Vsak ima svoj avto -- da se gužva na cesti. Služi tistih nekaj fičnikov -- da jih porabi na razprodajah. Svoje stanovanje (v bloku), da se lahko krega, kdo bi moral kaj zaklepati. Svoj parkir plac, da te zaparkirajo.
Povej mi za en dan, na katerega ni bilo gužve v Lj .. ali pa v Nm .. Mariboru .. .. ali pa v 24/7 velecentrih.

Folka je definitivno preveč, ali pa se ne zna obnašati primerno svojemu okolju. Vsekakor je nekaj narobe.
Zdaj ima še praktično vsak tretji človek kakšen tumor, čire na želodcu .. je to boljše življenje ?





Jst glasujem za drugo, definitivno. Nekako imam rad, da je tema, ko greš spat, da ti ne tuli rešilec vsak dan, da celo poznaš svojega soseda. Da imaš svoj lasten vrt ne pa en lonec z ovenelim rodedendronom v kotu sobe. Da ne greš v trgovino po štruco belga, ampak se zjutraj zbudiš z vonjem svežega kruha namesto dima polne penaste megle.

In folka je vsak dan več. Poglejte si malce katastrofe po svetu, ko folk gradi hiše na močno plazovitih območjih (posočje), poplavnem območju .. Dandanes bi vsak rad imel svoj kotiček sveta, in proti temu ne nesprotujem, saj vem, da vsakdo išče malce bolj odmaknjen plac v toplicah ali pa na morju, ni jih veliko, kateri bi se radi gužvali.
Poglejte malce, kakšne posledice pušča 'ekološki' turizem, folk (inu tovarne), kateri misli, da je druga država navadno odlagališče odpadkov.
Pa da ne omenjamo dandanašnjega intenzivnega pridelovanja hrane, katere se 80% stran zmeče, še preden pride na mizo in zakaj se pojavlja čedalje več infarktov, kapi ipd. boleznih ...

Je stvar čedalje več ljudi svetu rešitev ali poguba ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Thomas ::

Glasujem za bilijon ljudi na Zemlji. Si predstavljate, kako bi bil zanimiv forum, če bi bila na njem milijarda najpametnejših od tega bilijona?

Potem bi bil jaz kakor kašen Beast, nezanimiv in marginalen. Vesel bi bil take situacije. Raje sem knez v cesarstvu, kakor kralj džungelskega plemena sedmih moških in pet žensk, navskriž v sorodu.

Kar imamo vrednega, je zaradi velikega števila ljudi, ne zaradi majhnega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

destroyer2k ::

Pyr0Beast

Narobe si me razumel, več denarja v razvoj ko daješ lažje bo življenje. Recimo za primer poglej avione, tukaj so dali ogromno denarja in sedaj lahko pridemo iz enega konca sveta v drugega konca v kratkem času. Jaz osebno bi raje videl takšne rešitve, da bi zgradili ob prenaseljenem mestu.

jype ::

Pyr0Beast> Jst glasujem za drugo, definitivno. Nekako imam rad, da je tema, ko greš spat, da ti ne tuli rešilec vsak dan, da celo poznaš svojega soseda. Da imaš svoj lasten vrt ne pa en lonec z ovenelim rodedendronom v kotu sobe. Da ne greš v trgovino po štruco belga, ampak se zjutraj zbudiš z vonjem svežega kruha namesto dima polne penaste megle.

Ni čudno, da so otroci v Afriki lačni. Tole tvoje udobje je tako potratno, da ob 10% obstoječe populacije ne bi stlačil na planet dovolj takšnih habitatov.

Je pa nobel, se strinjam. Samo zdi se mi, da si lažje privoščimo navpične kmetije kot takole idilo, razen če menimo, da je holokavst "zdrav za planet".

username ::

populacije je preveč, zato jo je treba zmanjševati (okolje itd.); denarja se mi zdi škoda, ja, za nepotrebne stvari,
Ta tvoja jamrarija glede denarja je na mestu, če bi to (so)financirala država iz davkov nas vseh.

Če pa si bo to omislil kak zasebni kmet in v zadevo investiral svoj denar - pa nimaš nobene besede pri tem, kakšna potrata se tebi to zdi. Kar on počne s svojim denarjem, ni tvoja stvar.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Pyr0Beast ::

Jaz osebno bi raje videl takšne rešitve, da bi zgradili ob prenaseljenem mestu.
Živeti v rastlinjaku ? No thanks ..

Recimo za primer poglej avione, tukaj so dali ogromno denarja in sedaj lahko pridemo iz enega konca sveta v drugega konca v kratkem času. Jaz osebno bi raje videl takšne rešitve, da bi zgradili ob prenaseljenem mestu.
Kar nam koristi za ?

Tako kakor je bilo ogromno denarja vloženega v pralni stroj, pa nato pomivalni in nazadnje še sušilni. Oboji nam prihranijo ogromno časa ... pa še vedno ne zgleda, da bi ga bilo preveč :)

Ni čudno, da so otroci v Afriki lačni. Tole tvoje udobje je tako potratno, da ob 10% obstoječe populacije ne bi stlačil na planet dovolj takšnih habitatov.
Sej jst sm tut lačen .. recimo zdaj. Tisti otroci tam 'dol' so pa lačni prav zaradi našega 'luksuza'.
... a bi bilo kaj narobe če bi bilo prebivalcev recimo pol manj ? Kaj bi se zgodilo ?
Placa je več kot dovolj .. saj lahko še vedno gremo pod vodo :)

Je pa nobel, se strinjam. Samo zdi se mi, da si lažje privoščimo navpične kmetije kot takole idilo, razen če menimo, da je holokavst "zdrav za planet".
Časi se spreminjajo, včasih si bil ful IN pa über, če si živel v mestu in ne na vasi, dandanes je obratno :)
Vsekakor bi bilo pa več ljudi sitih, če bi bili nekateri malenkost skromnejši ..

Če pa si bo to omislil kak zasebni kmet in v zadevo investiral svoj denar - pa nimaš nobene besede pri tem, kakšna potrata se tebi to zdi. Kar on počne s svojim denarjem, ni tvoja stvar.
In kdaj postane tvoja 'stvar' ? Ko začne saditi GS koruzo, škropiti z Arzenom ? Kuriti kres pred tvojim pragom ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Shegevara ::

Glaven problem teh "farma stolpnic" je cena izgradnje. V New Yorku al pa kjer koli v metropolah po USA in ameriki je gradnja nebotičnika ~300-400m visokega kar masten zalogaj denarja.
Tu govorimo seveda o milijardi dolarjev za nebotičnik ali še več. Seveda so tu še plačevanje delavcev, vzdrževanje itd... in seveda, ko bodo našli v tem projektu kakšen možen profit bodite brez skrbi da se tole bo gradilo.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14824345 (18583) otago
»

Domača zelenjava

Oddelek: Loža
407349 (5628) energetik
»

København - podnebna konferenca ZN (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32117320 (11953) username
»

V Belgiji uvedli en dan v tednu izključno vegeterjansko hrano (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1349003 (6164) BigWhale

Več podobnih tem