Forum » Šola » Pravo - latinščina
Pravo - latinščina
trancer01 ::
Ne vem, kako je pri pravu, ampak po latinsko bi se naj reklo menda 'nihil mutatus est', če se ne motim. Naj me kakšen latinist ali pravnik popravi.
To je pa ekonomska floskula, oz. se spomnim tega iz predmeta ekonomija v tretjem letniku srednje. Naj bi pomenilo, da ostale stvari ostanejo nespremenjene oz. da zanemarimo ostale stvari, ki bi utegnile vplivati na pojav.
lara2 ::
trancer01, ali si to prevedel z google translate?
Sicer ja, bo kar ceteris paribus. Google translate ne daje dobrih odgovorov pri frazah in pregovorih.
hvala, lp lara.
Sicer ja, bo kar ceteris paribus. Google translate ne daje dobrih odgovorov pri frazah in pregovorih.
hvala, lp lara.
Ne, nisem prevedel z Google translate, sem uporabil v glavnem kar svojo pamet. Sem si pa res malo pomagal z internetom, ampak me lingvistika toliko zanima, da vem, da je moj prvi predlog pomensko in slovnično povsem pravilen. V kakšnem kontekstu pa ti potrebuješ točno določeno pravno frazo, pa veš le ti. Kaj pomeni caeteris paribus, sem tudi napisal. Sam sem prvič za ta izraz slišal v srednji šoli pri predmetu ekonomija. Caeteris paribus ne pomeni "nič se ni spremenilo", ampak pomeni tisto, kar sem napisal. V bistvu je to ablativ pridevnika 'caeterum' in samostalnika 'par' ter pomeni nekaj takega kot 'ob enakem/nespremenjenem ostalem', kar pa je v bistvu nekaj podobnega, kot si napisala tudi sama, če dobro pomislim. ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Amazon preiskuje informacije o skorumpiranih delavcihOddelek: Novice / Ostale najave | 5446 (3847) | Markoff |
» | Apple ni največje podjetje na svetuOddelek: Novice / Ostale najave | 21763 (17861) | driver_x |
» | Napaka v Excelu in površna analiza temelj ekonomske politike varčevanja (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 31347 (25707) | enadvatri |
» | SIT - SLO Tolarji (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17953 (15723) | [D]emon |
» | o svetovni ekonomiji - tako vseobsežno - variante, zgodovina, komunistične/kapitalist (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 19995 (16778) | M-man |